Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-07-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Τσάμπιονς Λιγκ: Ιρτις Παβλοντάρ - Ομόνοια
  • [02] (Κ) ΥΠΕΞ - Κυπριακό - ΕΕ
  • [03] (Κ) Δήμος Κερύνειας - ΓΓ ΟΗΕ - Ψήφισμα
  • [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Ιταλός Υπουργός - Κύπρος
  • [06] (Κ) Πρωθυπουργός Σημίτης - Επέτειος αποκατάστασης Δημοκρατίας
  • [07] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Απόδημοι - Αναβάθμιση
  • [10] (Κ) Τσάμπιονς Λιγκ - Η Ομόνοια πέρασε στον επόμενο γύρο
  • [11] (Κ) Κυβέρνηση - Παλαιστίνοι - Σχέδιο βοήθειας
  • [12] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Ατυπη Σύνοδος Υπουργών Γεωργίας - ΕΕ

  • [01] (Κ) Τσάμπιονς Λιγκ: Ιρτις Παβλοντάρ - Ομόνοια

    Διεξάγεται στις 3 σήμερα το απόγευμα στο ''Central Stadium'' του Καζακστάν ο επαναληπτικός αγώνας της πρωταθλήτριας Κύπρου Ομόνοιας Λευκωσίας με την πρωταθλήτρια του Καζακστάν Ιρτις Παβλοντάρ, στο πλαίσιο του πρώτου προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ.

    [02] (Κ) ΥΠΕΞ - Κυπριακό - ΕΕ

    Δεν έχει διαβιβαστεί στην κυβέρνηση οποιαδήποτε επίσημη απάντηση της Γραμματείας των ΗΕ σε σχέση με την πρόσφατη "πρόταση" του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για επαναλειτουργία του αεροδρομίου Λευκωσίας, δήλωσε χθες βράδυ στην Πάφο ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, όπου μετείχε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ.

    [03] (Κ) Δήμος Κερύνειας - ΓΓ ΟΗΕ - Ψήφισμα

    Ο Δήμαρχος Κερύνειας, το Δημοτικό συμβούλιο της κατεχόμενης πόλης καθώς και ο Ομιλος Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας σε ψήφισμά τους προς το ΓΓ του ΟΗΕ και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες που επιβάλλονται για να εφαρμοστούν στην Κύπρο το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το θέμα των απόρρητων εγγράφων που βρέθηκαν από δημοσιογράφο μέσα σε σακούλες των σκουπιδιών, εκτεθειμένα στο κλιμακοστάσιο του Υπουργείου Υγείας και οι δηλώσεις τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και από πλευράς αντιπολίτευσης για την υπόθεση αυτή προβάλλονται πρωτοσέλιδα στις σημερινές κυπριακές εφημερίδες. Αλλα θέματα είναι οι δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για το Κυπριακό, οι δηλώσεις του Τ/Κ πολιτικού Αλπάι Ντουρντουράν για τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα και οι δηλώσεις του προέδρου του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου Αλί Ερέλ για τα μέτρα που εξήγγειλε η κυπριακή κυβέρνηση για προώθηση του εσωτερικού εμπορίου.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Επικίνδυνη ανευθυνότητα'' αναφέρεται στο θέμα των απόρρητων εγγράφων που βρέθηκαν αφύλακτα σε σκουπίδια, σημειώνοντας πως έχον γεννηθεί πολλά ερωτηματικά για το πώς τα έγγραφα αυτά, η πλειοψηφία των οποίων αφορά το Υπουργείο Υγείας βρέθηκαν στο κλιμακοστάσιο του Υπουργείου Υγείας και ποιος διέταξε να πεταχτούν στα σκουπίδια τη στιγμή που τα περισσότερα από αυτά είχαν χαρακτηρισθεί ως ''απόρρητα'' ή ''άκρως απόρρητα''. Αλλού σημειώνει πως εντός των προσεχών λίγων ημερών και αφού προηγήθηκε περίπου πεντάμηνη καθυστέρηση, οι Κυπριακές Αερογραμμές παραδίδουν στην αμερικανική εταιρεία ILFC το πρώτο εκ των τεσσάρων A-310.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Παίρνουν τις άδειες συναγερμικών'' πως ''άρχισαν οι διωγμοί συναγερμικών και στο Τμήμα Αλιείας από την κυβέρνηση της αλλαγής''. Σύμφωνα με την εφημερίδα ''δυο άδειες ψαρέματος ανακλήθηκαν χθες από τους αρμόδιους παράτυπα και παράνομα επειδή οι κάτοχοί τους πρόσκεινται στο ΔΗΣΥ''. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως το 72% των Ε/Κ θεωρεί ''καλό πράγμα'' την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ το 84% θα ψήφιζε υπέρ της ένταξης αν γινόταν δημοψήφισμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κοινοτικής δημοσκόπησης που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

    Ο ''Πολίτης'' σημειώνει στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Πρόβλημα υγείας στην κυβέρνηση'' πως σοβαρές αναταράξεις στην κΚυβέρνηση έχει προκαλέσει ο εντοπισμός απόρρητων εγγράφων του Υπουργικού Συμβουλίου σε δημόσιο χώρο. Οι πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει από νωρίς χθες το πρωί, ότι αυτά τα έγγραφα ''έφυγαν'' από το γραφείο της Υπουργού Υγείας επιβεβαιώθηκαν τελικά αργά το απόγευμα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Αλλού γράφει πως λύση στο κυπριακό πρόβλημα πιθανότατα εντός του 2004, καθώς και του ζητήματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, προέβλεψε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Οργή Τάσσου για τα έγγραφα'' σημειώνει πως "οργισμένος" είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος από το γεγονός ότι απόρρητα έγγραφα με κρατικά μυστικά βρέθηκαν σε σακούλες σκουπιδιών, εκτεθειμένα στο κλιμακοστάσιο του Υπουργείου Υγείας. Ο ΔΗΣΥ θέτει θέμα παραίτησης της Υπουργού Υγείας. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας πήρε διαβεβαιώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Μετά το σοκ η σύγχυση'' γράφει ότι οι αποκαλύψεις της εφημερίδας για άκρως απόρρητα έγγραφα που κατέληξαν στα σκουπίδια "προκάλεσε πολιτικό σάλο, ενώ η κυβέρνηση μετά το πρώτο σοκ που προκάλεσε το δημοσίευμα, έδειξε σημεία σύγχυσης". Μέχρι να αρχίσει η έρευνα της Αστυνομίας, προηγήθηκε το ψάξιμο στα Υπουργεία από όλους τους πολιτικούς προϊστάμενους για να διαπιστώσουν κατά πόσο τους αφορούσαν ή όχι οι αποκαλύψεις. Αλλού γράφει ότι ανακατατάξεις συντελούνται το τελευταίο διάστημα στο Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κύπρου, μετά την παραίτηση του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου, τη λήξη της θητείας του Παναγιώτη Μαλλή και το θάνατο του Κωνσταντίνου Λεβέντη.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο, ''Πολλά γιατί'' γράφει ότι "σάλος, αλλά και πολλά ερωτηματικά προκαλεί η σοβαρή υπόθεση της ανεύρεσης απόρρητων εγγράφων στο Υπουργείο Υγείας, τα οποία αφορούν αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου της προηγούμενης κυβέρνησης..." Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για να διαπιστωθεί πώς και με ποιο τρόπο βρέθηκαν τα έγγραφα και ποιοι ευθύνονται. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει συγκατατεθεί για την έγκριση σχετικού κονδυλίου για την προαγωγή περίπου 120 μέχρι 130 Εθελοντών Πενταετούς Υποχρέωσης.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Ερευνα μέσα στα σκουπίδια για απόρρητα έγγραφα", γράφει στο κύριο θέμα ότι η κυβέρνηση διέταξε χθες την αστυνομία να διεξάγει έρευνα στα εκατοντάδες ανευρεθέντα απόρρητα έγγραφα που τοποθετήθηκαν σε ημισχισμένες σακούλες σκουπιδιών και ρίχτηκαν έξω από το Υπουργείο Υγείας. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του τ/κ Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας Αλπάι Ντουρτουράν είπε χθες ότι σε 500.000 Τούρκους έποικους έχει δοθεί από το ψευδοκράτος η λεγόμενη ''υπηκοότητα'' και έχουν "δικαίωμα ψήφου", στις λεγόμενες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα το Δεκέμβριο.

    [05] (Κ) Ιταλός Υπουργός - Κύπρος

    [06] (Κ) Πρωθυπουργός Σημίτης - Επέτειος αποκατάστασης Δημοκρατίας

    Η ένταξη της Κύπρου αποτελεί τη δικαίωση πολυετών αγώνων ολόκληρου του Ελληνισμού, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, προσθέτοντας πως ''συνεχίζουμε τον αγώνα για να έχουμε μια ενωμένη Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Σε μήνυμά του με αφορμή την 29η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ο κ. Σημίτης επεσήμανε πως ''κρατάμε στη μνήμη μας τις βαθιές πληγές που προκάλεσε η χούντα των συνταγματαρχών στη Δημοκρατία μας. Θυμόμαστε και τιμούμε όλους εκείνους που έχασαν την ζωή τους, διώχθηκαν, φυλακίσθηκαν,

    [07] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            85,44 ( 0,33)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    286.083
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    184.404    354,79  ( 0,36)
    FTSE Med 100 **                             5.533,38  ( 0,14)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    143.038    103,24  ( 0,39)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      2.373     73,54  (-0,43)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      3.590     14,29  (-1,11)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      8.665     54,24  ( 0,00)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.342     85,49  ( 0,26)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      4.202     18,25  (-0,33)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     13.334     68,09  ( 2,93)
    Ετ. Πληροφορικής              £      1.011      2,68  ( 0,37)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      4.059     13,43  ( 0,67)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        000     10,83  (-8,38)
    Ξενοδοχεία                    £      7.875     39,33  (-0,48)
    Αλλες Εταιρείες               £     58.550     76,65  ( 0,09)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [08] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη

    Την πορεία σταθεροποίησής του εντός του επιπέδου των 85 μονάδων συνέχισε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά το γεγονός ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον παρέμεινε στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των 286 χιλιάδων λιρών. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξης του 0,33%, κλείνοντας στην υψηλότερη τιμή της ημέρας στις 85,44 μονάδες.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Απόδημοι - Αναβάθμιση

    Η κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα την αναβάθμιση και ενίσχυση της Υπηρεσίας Αποδήμων, με την ίδρυση Συμβουλευτικής Επιτροπής και τη διαμόρφωση ειδικού αναβαθμισμένου προϋπολογισμού για την Υπηρεσία.

    [10] (Κ) Τσάμπιονς Λιγκ - Η Ομόνοια πέρασε στον επόμενο γύρο

    Η Ομόνοια πέρασε στον Β' προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, νικώντας εκτός έδρας στον επαναληπτικό αγώνα του Α' γύρου την Ιρτις Παβλοντάρ με 2-1.

    [11] (Κ) Κυβέρνηση - Παλαιστίνοι - Σχέδιο βοήθειας

    Σχέδιο βοήθειας των Παλαιστινίων ύψους 50.000 λιρών ενέκρινε σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση.

    Οπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου το σχέδιο που εγκρίθηκε προνοεί την εκπαίδευση στην Κύπρο λειτουργών της Παλαιστινιακής Αρχής για περίοδο δύο με τριών εβδομάδων.

    [12] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Ατυπη Σύνοδος Υπουργών Γεωργίας - ΕΕ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 23 July 2003 - 17:49:11 UTC