Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-07-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Κ.Σ. ΕΔΕΚ - Επέτειος τουρκικής εισβολής
  • [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) ΔΗΣΥ - Επέτειος τουρκικής εισβολής
  • [05] (Κ) ΑΚΕΛ - Επέτειος τουρκικής εισβολής
  • [06] (Κ) ΕΔΗ - Επέτειος τουρκικής εισβολής
  • [07] (K) OYNΦΙΚΥΠ - Ανοιγμα διόδου - Λεύκα
  • [08] (Κ) ΠΑΚ - Γυναίκες αγνοουμένων - Απεργία πείνας - Λήδρα Πάλας
  • [09] (Κ) Ντενκτάς - Πρόταση - Δηλώσεις
  • [10] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΚΙ - Επέτειος τουρκικής εισβολής
  • [11] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ

  • [01] (K) Κ.Σ. ΕΔΕΚ - Επέτειος τουρκικής εισβολής

    Το Κ.Σ.ΕΔΕΚ σε ανακοίνωση του, καταδικάζει την βάρβαρη τουρκική εισβολή και την για 29 χρόνια συνεχιζόμενη κατοχή της μισής μας πατρίδας.

    [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το θέμα των τροχαίων δυστυχημάτων και ο αυξημένος αριθμός ατόμων που χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο καθώς και οι συζητήσεις που διεξάγονται αναφορικά με την διάνοιξη νέας διόδου για είσοδο από και προς τα κατεχόμενα είναι μεταξύ των κύριων θεμάτων που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες. Αλλα θέματα με τα οποία ασχολείται ο κυπριακός Τύπος είναι ο διορισμός των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών και η είσοδος από την Δευτέρα των Τ/Κ οδηγών φορτηγών στις ελεύθερες περιοχές.

    Η «Αλήθεια'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Η Ουάσιγκτον ξεκαθαρίζει για το Σχέδιο Ανάν'' γράφει ότι σαφές ήταν το μήνυμα του Τόμας Γουέστον σε ότι αφορά το Σχέδιο Ανάν και το μέλλον του προς τις δύο πλευρές, αφού ''με κατηγορηματικό τρόπο κάλεσε να αφήσουν κατά μέρος τις φιλολογικές συζητήσεις περί του βαθμού αλλαγής του αφού η μόνη περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο είναι μετά από αμοιβαίες συμφωνίες των μερών''. Αλλού γράφει ότι σε καταγγελίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος στον τομέα της εκπαίδευσης προέβη ο αντιπρόεδρος της σχολικής εφορείας Πάφου, αφού, όπως εξήγησε, τα κυβερνητικά τμήματα πληρώνουν για κάθε οικόπεδο που απαλλοτριώνεται προκειμένου να ανεγερθεί το νέο Λύκειο Πάφου, 65 χιλιάδες λίρες αντί 45, όπως ήταν η τιμή πριν από δύο μήνες.

    «Η Μάχη'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Ραντάρ θανάτου στον αέρα'' γράφει ότι ''αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν πως η Κυπριακή Δημοκρατία ετοιμάζεται να συνομολογήσει συμβόλαιο 30 εκατομμυρίων ευρώ για αγορά συστήματος ραντάρ της Πολιτικής Αεροπορίας, παρά το γεγονός ότι αυτό έχει κριθεί ακατάλληλο από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράλληλα οι αρμόδιοι στην Κύπρο γνωρίζουν καλά τα σοβαρά προβλήματα που θα δημιουργηθούν με την αγορά του ραντάρ και τους κινδύνους που πιθανό να υπάρξουν σε ανθρώπινες ζωές από πιθανή δυσλειτουργία του συστήματος''. Αλλού γράφει ότι με την προεδρία του Δ. Σ. της ΑΤΗΚ να αποτελεί μήλον της έριδας ανάμεσα στα κόμματα της συγκυβέρνησης, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στο Προεδρικό «σύσκεψη» κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες των κομμάτων και τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Οχι ΟΗΕ για τη Λεύκα'' γράφει ότι ''με πολιτική οδηγία από τη Νέα Υόρκη τα Ηνωμένα Εθνη απέρριψαν την προτεινόμενη από το καθεστώς Ντενκτάς δίοδο στην περιοχή Λεύκας. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που στο παρελθόν έχασε ένα μέλος της σε ναρκοπέδιο στην περιοχή, χαρακτηρίζει επικίνδυνο το δρόμο που εισηγήθηκαν οι Τούρκοι. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και στο πλαίσιό τους δεν αποκλείεται να επανέλθουν τα οδοφράγματα της Ζώδιας και του Αστρομερίτη''. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με τη τροποποίηση του νόμου περί Τροχαίας Μεταφοράς, από την Δευτέρα οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να μεταβαίνουν στις ελεύθερες περιοχές με τα φορτηγά τους για να εξασφαλίζουν άδεια μεταφοράς αγαθών από τα κατεχόμενα.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Ενας νεκρός κάθε 39 ώρες'' γράφει ότι ''άφθονο ρέει το αίμα στην άσφαλτο το φετινό μαύρο Ιούλη. Η αστυνομία προειδοποιεί ότι εάν δεν αλλάξει η οδική μας συμπεριφορά θα προστεθούν και αρκετοί άλλοι στο μακρύ κατάλογο των θανατηφόρων δυστυχημάτων. Μόνο για το μήνα Ιούλιο μετράμε 11 νεκρούς, δηλαδή ένας κάθε 39 ώρες''. Η εφημερίδα είχε γράψει στις αρχές του μήνα ότι ''με βάση στατιστικές έρευνες θα θρηνήσουμε ακόμη 50 νεκρούς μέχρι το τέλος του χρόνου. Πέρσι τον Ιούλιο είχαμε μεγάλο αριθμό θανατηφόρων δυστυχημάτων, αφού και πάλι 11 άτομα ξεψύχησαν στην άσφαλτο''. Αλλού γράφει ότι ο Ανδρέας Δημητριάδης, τέως διευθυντής της Alpha Bank Κύπρου, διορίστηκε χθες διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

    «Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Στο Εθνικό η οικονομία'' γράφει ότι ''πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να θέσει το θέμα της οικονομίας στο Εθνικό Συμβούλιο, θα υποβάλει το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων''. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» ''τη Δευτέρα στη συνεδρία του ΣΟΕ θα αποφασιστεί η διαμόρφωση της πρότασης προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, με το επιχείρημα πως θα πρέπει, ενόψει και της ένταξης στην ΕΕ αλλά και των προβλημάτων της οικονομίας, το κεφάλαιο αυτό θα αντιμετωπιστεί συναινετικά''. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προωθεί δύο νέα μέτρα προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι Τουρκοκύπριοι που αποτείνονται στις Υπηρεσίες της Δημοκρατίας για έκδοση πιστοποιητικών γεννήσεως, ταυτοτήτων και διαβατηρίων. Οι Τ/Κ θα μπορούν σύντομα να καταθέτουν τις αιτήσεις τους για έκδοση των εγγράφων αυτών σε κλιμάκιο του Υπουργείου στο Λήδρα Πάλας.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Εμμονή στην ουσία'' γράφει ότι ''την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να ανταποκριθεί σε πρόσκληση για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του Σχεδίου Ανάν, με στόχο την εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, επαναλαμβάνει στην επιστολή που απέστειλε χθες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ως απάντηση στην κίνηση Ντενκτάς για συζήτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η επιστολή είναι στο πνεύμα και το γράμμα της απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου και σ' αυτή σημειώνεται ότι το 1994 τα ΜΟΕ κατέρρευσαν, λόγω της απαίτησης του Ντενκτάς για αναγνώριση ξεχωριστής κυριαρχίας''. Αλλού γράφει ότι σημαντική αύξηση παρουσιάζει το ποσοστό των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων που έχουν μείνει στάσιμοι το σχολικό έτος 2003 2004, ενώ ο αριθμός των μαθητών του Λυκείου που αποχωρούν έχει σχεδόν διπλασιαστεί, σε σύγκριση με πέρσι.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα της γράφει ότι Βρετανός επιστήμονας βρέθηκε χθες νεκρός σε δάσος στο Λονδίνο, αφού ασυνείδητα σύρθηκε σε σφοδρή πολιτική διαμάχη σχετικά με τις πληροφορίες που χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογηθεί ο πόλεμος στο Ιράκ. Η βρετανική αστυνομία δήλωσε ότι βρέθηκε πτώμα το οποίο ταιριάζει με τον βιολόγο του Υπουργείου Αμυνας David Kelly, πρώην επιθεωρητή όπλων του ΟΗΕ, ο οποίος είχε ανακριθεί στο Κοινοβούλιο, σχετικά με ισχυρισμούς για παραπλανητικές πληροφορίες που η κυβέρνηση χρησιμοποίησε για να δικαιολογήσει τον πόλεμο. Αλλού γράφει ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πραγματοποίησαν χθες βράδυ στο Λήδρα Πάλας ειρηνική συγκέντρωση με την ευκαιρία της αυριανής 29ης επετείου από την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Νέος Τύπος'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''500 εκ. λίρες από τους μυστικούς λογαριασμούς'' γράφει ότι ''το Υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην απόφαση να μην κινήσει τις διαδικασίες ελευθεροποίησης του συναλλάγματος και της ελεύθερης διακίνησης των κεφαλαίων, συντομότερα από τη δέσμευση της Κύπρου έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα των μυστικών λογαριασμών''. Πληροφορίες του «ΝΤ» αναφέρουν ότι ''με πρωτοβουλία του Υπουργού Οικονομικών, σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα, τους τελευταίους δύο μήνες ετοιμάζεται νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τη φορολογία αυτών των λογαριασμών''. Αλλού γράφει ότι την ανιούσα και μόνο ακολουθούν οι τιμές πώλησης ακινήτων στην Κύπρο, ενώ εκτιμητές ακίνητης περιουσίας αναφέρουν πως έπονται και άλλες εντονότερες αυξήσεις.

    [04] (Κ) ΔΗΣΥ - Επέτειος τουρκικής εισβολής

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός υπογραμμίζει πως στόχος της ε/κ πλευράς παραμένει η μόνιμη και βιώσιμη λύση μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία η Κύπρος θα ανήκει ως ισότιμό μέλος από την 1 Μαϊου 2004.

    [05] (Κ) ΑΚΕΛ - Επέτειος τουρκικής εισβολής

    Η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί μέσα στις παραμέτρους του σχεδίου Ανάν και να εργαστεί για βιώσιμη και λειτουργική λύση που θα επιτρέψει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση μια επανενωμένη Κύπρος, αναφέρει, σε ανακοίνωση του με αφορμή τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής, το ΑΚΕΛ.

    [06] (Κ) ΕΔΗ - Επέτειος τουρκικής εισβολής

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και η άνευ προηγουμένου διακίνηση και επικοινωνία Ε/Κ και Τ/Κ δημιουργούν μια νέα δυναμική που αμφισβητεί το στάτους κβο και παρέχει μοναδική ευκαιρία για οριστική λύση του Κυπριακού στα πλαίσια του ΟΗΕ και στη βάση των προτάσεων του ΓΓ του ΟΗΕ, διακηρύττουν οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ).

    [07] (K) OYNΦΙΚΥΠ - Ανοιγμα διόδου - Λεύκα

    Το θέμα για άνοιγμα διόδου στην περιοχή Λεύκας ''εξετάζεται και συζητείται αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση'' δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράϊαν Κέλι, προσθέτοντας ότι κύριο μέλημα των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα που αφορούν την διακίνηση πολιτών είναι η ''διευκόλυνση της ασφαλούς μετάβασης'' από και προς τα κατεχόμενα.

    [08] (Κ) ΠΑΚ - Γυναίκες αγνοουμένων - Απεργία πείνας - Λήδρα Πάλας

    Απεργία πείνας, με αίτημα τη διακρίβωση της τύχης των, για 29 χρόνια, αγνοουμένων προσώπων τους, άρχισαν από τις 8.00 σήμερα το πρωί, γυναίκες, συγγενείς αγνοουμένων, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

    Η απεργία πείνας θα λήξει αύριο το βράδυ, με την ολοκλήρωση της υπερκομματικής αντικατοχικής εκδήλωσης, η οποία διοργανώνεται στο χώρο του οδοφράγματος από 31 και πλέον Σωματεία, Κινήματα και Οργανώσεις.

    [09] (Κ) Ντενκτάς - Πρόταση - Δηλώσεις

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε ''να σμικρύνει το χάσμα'' που υπάρχει μεταξύ της ε/κ και τ/κ κοινότητας, εάν γινόταν δεχτεί η πρόταση του να ανοίξει το διεθνές αεροδρόμιο Λευκωσίας και μέρος της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων, για κοινή χρήση από τις δύο κοινότητες, υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών.

    [10] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΚΙ - Επέτειος τουρκικής εισβολής

    [11] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 19 July 2003 - 17:49:10 UTC