Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-07-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ιταλός ΥΠΕΞ - Τουρκία - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Τελετή απονομής μεταλλίου ''Προασπιστής της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας''
  • [04] (Κ) Ομόνοια - Τσάμπιονς Λιγκ
  • [05] (Κ) Επέτειος τουρκικής εισβολής - Επίσημο μνημόσυνο πεσόντων
  • [06] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Αθήνα - Επίσκεψη
  • [07] (Κ) Βρετανός ΥΦΕΞ - Ντίζμορ - Σπινκ - Κύπρος
  • [08] (Κ) Κακλαμάνης - Πρόεδρος Ιταλίας - Κυπριακό
  • [09] (Κ) Πρόεδρος ΧΑΚ - ΧΑΑ - Παράλληλη εισαγωγή εταιρειών
  • [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (K) Εκπρόσωπος - Διακίνηση - 20η Ιουλίου
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Εποικισμός Αμμοχώστου
  • [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη
  • [15] (Κ) Πρωτόπαπας - Ντενκτάς
  • [16] (Κ) ΔΗΣΥ - Συγχαρητήριες Επιστολές - Συνθήκη Προσχώρησης
  • [17] (Κ) Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης - Εκθεση για το 2002
  • [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ομιλία - Σχέδιο Ανάν
  • [19] (Κ) ΕΕ - Πληθωρισμός - Κύπρος - Ιούνιος
  • [20] (Κ) Αγία Μαρίνα - Προσκύνημα - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [21] (Κ) ΑΚΕΛ - Κατσουρίδης - Ντενκτάς - ΔΗΣΥ
  • [22] (Κ) Ιακώβου - Πρεσβευτές - Αμμόχωστος - Ντενκτάς
  • [23] (Κ) Ντενκτάς - Αμμόχωστος - Εποικισμός
  • [24] (Κ) Κατεχόμενα - Τουρκική αντιπροσωπεία - Παράνομη επίσκεψη
  • [25] (Κ) ''Πινακίδα Αντίστροφης Μέτρησης''- Εγκαίνια - Λευκωσία
  • [26] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών - Κυπριανού

  • [01] (Κ) Ιταλός ΥΠΕΞ - Τουρκία - Κυπριακό

    Η Ιταλία ζήτησε από την Τουρκία ''βοήθεια'' για να επιλυθεί το ζήτημα της διαίρεσης της νήσου Κύπρου με αντάλλαγμα υποστήριξη στις προσπάθειες της Αγκυρας να εκπληρώσει τα κριτήρια ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπογράμμισε χθες στη Ρώμη ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό υπό το φως των πληροφοριών και εκτιμήσεων του ελληνικού ΥΠΕΞ για τις κινήσεις της Αγκυρας, των δηλώσεων του Ιταλού ΥΠΕΞ για την Τουρκία αλλά και των νέων δηλώσεων του Ραούφ Ντενκτάς προβάλλεται στα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου. Οι εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής, η εικόνα του τουρισμού και οι διεργασίες για τους διορισμούς των ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών είναι ορισμένα από τα άλλα θέματα στα οποία αναφέρονται οι εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα της με τίτλο ''Σεπτέμβριο ξεκαθαρίζουν οι προθέσεις της Αγκυρας'' προβάλλει τις εκτιμήσεις του ελληνικού ΥΠΕΞ για τις δυνατότητες επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών και του Κυπριακού. Συμπέρασμα του Ελληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Παπανδρέου από τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του είναι ότι στην Αγκυρα ''υπάρχει η αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουν το στρατό και οι αποφάσεις να είναι της κυβέρνησης''. Με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο των σιαμαίων αδελφών από το Ιράν η εφημερίδα αναφέρεται σε παρόμοια υπόθεση το 1988 στην Κύπρο όταν για το διαχωρισμό δύο σιαμαίων κοριτσιών, που γεννήθηκαν στο Μακάρειο Νοσοκομείο, τρίτο πρόσωπο προσέφυγε στο δικαστήριο προκειμένου να μην επιτραπεί η επέμβαση. "Το Μακάρειο Νοσοκομείο προχώρησε στο διαχωρισμό των σιαμαίων, τα οποία όμως άφησαν την τελευταία τους πνοή στο χειρουργικό τραπέζι", αναφέρει η εφημερίδα.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Απούσα η κυβέρνηση από το τρισάγιο'' γράφει ότι "αγανάκτηση και δυσφορία προκάλεσε χθες η απουσία της πολιτείας από το τρισάγιο που τελέστηκε στο νέο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης στις οικογένειες των 22 πεσόντων καταδρομέων, που σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσία εκτελώντας διαταγές των ανωτέρων τους''. Αλλού αναφέρεται στις εξελίξεις στους Ενωμένους Δημοκράτες και γράφει ότι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Μιχάλης Παπαπέτρου παραδέχεται την απομαγνητοφώνηση συνέντευξης του Α' Αντιπροέδρου του κόμματος Γιώργου Χριστοφίδη για λόγους ενημέρωσης των μελών του κόμματος, απορρίπτοντας τις πληροφορίες για εμφύλια διαμάχη στο κόμμα.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Ανοίγει τώρα και η Λεύκα'' γράφει ότι το κατοχικό καθεστώς πληροφόρησε τα Ηνωμένα Εθνη ότι ανοίγει σύντομα ένα ακόμα οδόφραγμα, στη Λεύκα. Την ίδια στιγμή ο Ντενκτάς απειλεί να εποικίσει την κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου, ''σε περίπτωση που οι Ε/Κ δεν δεχθούν το άνοιγμα των Βαρωσιών υπό τη διοίκηση των ΗΕ''. Αλλού γράφει ότι παραδίδεται σήμερα στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο από τον Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου λεπτομερής έκθεση που θα αναφέρεται στα ταμεία της ΕΕ από τα οποία λαμβάνει ή μπορεί να λάβει χρηματοδότηση η Κυπριακή Δημοκρατία τόσο για την εναρμόνιση όσο και για τη συμμετοχή σε συνεδρίες των διαφόρων επιτροπών.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Προσφορές - φιάσκο'' αναφέρεται σε "διαδικασίες φιάσκο" και "αλαζονική συμπεριφορά" του Δήμου Λευκωσίας στο θέμα της ανακαίνισης του Δημοτικού Θεάτρου με τις συνθήκες προκήρυξης των προσφορών να συνιστούν, σύμφωνα με τις σχετικές καταγγελίες, ''προκλητική παραβίαση των κανόνων χρηστής διοίκησης''. Αλλού περιγράφει ως ''χάλια-μαύρα'' την εικόνα του τουρισμού προβάλλοντας στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το πρώτο εξάμηνο του 2003, με τις αφίξεις ξένων τουριστών στην Κύπρο να παραμένουν σαφώς μειωμένες σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Πρώτα ελιγμοί, τώρα εκβιασμοί'' γράφει στο κύριο του θέμα ότι μετά τους ελιγμούς και τις ''πρωτοβουλίες'' ο Ντενκτάς επανήλθε στην παλιά του πρακτική και εκβιάζοντας έστειλε τελεσίγραφο προς την ελληνική πλευρά: εάν δεν γίνει αποδεκτή η πρότασή του για εφαρμογή των ΜΟΕ του 1993 θα προχωρήσει στην εγκατάσταση Τ/Κ στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου. Επίσης στο πρωτοσέλιδό του αναφέρεται σε σύσκεψη κορυφής (Πρόεδρος Δημοκρατίας με αρχηγούς ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ) που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο για τα ΔΣ των Ημικρατικών Οργανισμών όπου αναμένεται ότι θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τους διορισμούς.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Τιμήθηκαν έστω και αργά'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε ομιλία του κατά την εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους πεσόντες αγωνιστές της αντίστασης που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο εξέφρασε τις απολογίες της πολιτείας, για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην απονομή της πρέπουσας τιμής, στους νεκρούς προασπιστές της δημοκρατίας πριν κατά και μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974. Αλλού γράφει ότι ο Ιταλός ΥΠΕΞ ζήτησε από την Τουρκία βοήθεια για επίλυση του Κυπριακού με αντάλλαγμα την υποστήριξη στις προσπάθειες της Αγκυρας να εκπληρώσει τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Ο Ντενκτάς απειλεί να εποικίσει το Βαρώσι'' αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη, ο οποίος απείλησε πως εάν η κυβέρνηση δεν αποδεχθεί την πρότασή του για επαναλειτουργία του αεροδρομίου Λευκωσίας προκειμένου αυτός να επιτρέψει επιστροφή των Ε/Κ στην Αμμόχωστο, υπό τον έλεγχο των ΗΕ, τότε θα εποικίσει την αποκλεισμένη αυτή περιοχή της Αμμοχώστου. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει πως πηγές προσκείμενες στον Τ/Κ ηγέτη δήλωσαν στην εφημερίδα ότι η τ/κ πλευρά δεν προτίθεται να κλείσει τα οδοφράγματα κατά την ημέρα της τουρκικής εισβολής, όταν θα πραγματοποιηθεί στα κατεχόμενα η ετήσια καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Financial Mirror'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι συνταγματικές αλλά και πρακτικές δυσκολίες θα πρέπει να υπερβεί το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προχωρήσει στην κατάθεση νομοσχεδίου που θα εισάξει ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των φυγαδευθέντων στο εξωτερικό κεφαλαίων και αυτών που βρίσκονται κρυμμένοι σε μυστικούς λογαριασμούς.

    [03] (Κ) Τελετή απονομής μεταλλίου ''Προασπιστής της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας''

    Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απένειμε το μετάλλιο ''Προασπιστής της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας'' σε 55 πεσόντες αγωνιστές της αντίστασης κατά το πραξικόπημα, τα οποία παρέλαβαν συγγενείς τους.

    [04] (Κ) Ομόνοια - Τσάμπιονς Λιγκ

    Στη μάχη για μια θέση στο β' προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ ρίχνεται στις 8 απόψε η Ομόνοια, η οποία θα αντιμετωπίσει στο στάδιο ΓΣΠ την πρωταθλήτρια Καζακστάν Ιρτις Παβλοντάρ, στο πλαίσιο του πρώτου προκριματικού γύρου της διοργάνωσης.

    [05] (Κ) Επέτειος τουρκικής εισβολής - Επίσημο μνημόσυνο πεσόντων

    Επίσημο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή θα τελεστεί το πρωί της 20ης Ιουλίου, αποφράδα ημέρα της τουρκικής εισβολής, στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης Λευκωσίας, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    Οπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, από το πρωί της 20ης Ιουλίου θα αναρτηθούν μεσίστιες οι σημαίες όλων των ιερών ναών της νήσου και το μεσημέρι θα ηχήσουν πένθιμα για 15 λεπτά οι καμπάνες των εκκλησιών.

    Στο μνημόσυνο των πεσόντων της τουρκικής εισβολής, του οποίου θα προΐσταται ο Θεοφιλέστατος Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος, θα μιλήσει ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

    Του μνημόσυνου θα προηγηθεί, στις 9.30 το πρωί, παράκληση για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον Τούρκο εισβολέα, την επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και την ανεύρεση των αγνοουμένων.

    Στο μνημόσυνο θα παραστούν επίσης, μεταξύ άλλων, Υπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο, γονείς και συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων.

    [06] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Αθήνα - Επίσκεψη

    Ο Συντονιστής Εναρμόνισης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ Τάκης Χατζηδημητρίου αναχωρεί απόψε για διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, ύστερα από πρόσκληση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    [07] (Κ) Βρετανός ΥΦΕΞ - Ντίζμορ - Σπινκ - Κύπρος

    Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου θα επιτευχθεί μέσω μιας ολοκληρωμένης διευθέτησης στη βάση του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντένις Μακσέιν.

    [08] (Κ) Κακλαμάνης - Πρόεδρος Ιταλίας - Κυπριακό

    Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί πολύ θετικό παράγοντα σταθερότητας και ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Carlo Azeglio Ciampi.

    Ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε επίσης ότι ''πρέπει να αποκατασταθεί η ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποχωρήσουν τα τουρκικά

    [09] (Κ) Πρόεδρος ΧΑΚ - ΧΑΑ - Παράλληλη εισαγωγή εταιρειών

    Την επιθυμία, όπως το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), υλοποιήσουν τη συμφωνία τους για την παράλληλη εισαγωγή εταιρειών στα δύο χρηματιστήρια και για τη δημιουργία κοινής πλατφόρμας (cross membership), όσο το δυνατό συντομότερα, εξέφρασαν στον Πρόεδρο του ΧΑΚ Ακη Κλεάνθους τόσο μεγάλες εταιρείες, εισηγμένες στην Κύρια Αγορά του ΧΑΑ, όσο και τα Μέλη του ΧΑΑ και οι ελληνικές ΕΠΕΥ (Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών).

    [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 16/7/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6977            1,7078
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8946            1,9059
    Λίρα Αγγλίας                     1,1907            1,1978
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     224,0671        225,8596
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8987          2,9218
    Δολάριο Καναδά                     2,6399          2,6610
    Κορώνα Δανίας                     12,6139         12,7148
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,1725         14,2858
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5116         15,6356
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6279          2,6489
    

    [11] (K) Εκπρόσωπος - Διακίνηση - 20η Ιουλίου

    Η κυβέρνηση συστήνει σε όσους Ε/Κ σκοπεύουν να ασκήσουν το δικαίωμα τους για ελεύθερη διακίνηση και να διακινηθούν προς τα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής, να συνυπολογίσουν τις ιδεάζουσες συνθήκες εκείνης της ημέρας και το απρόβλεπτο της συμπεριφοράς των κατοχικών και στρατιωτικών δυνάμεων.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Εποικισμός Αμμοχώστου

    [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            84,82 ( 0,09)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    354.672
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    181.646    345,45  (-0,03)
    FTSE Med 100 **                             5.580,40  ( 1,04)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    141.700    100,99  ( 0,01)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     15.743     73,07  (-0,73)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.303     14,34  (-0,07)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      9.887     54,66  ( 0,24)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      3.820     85,33  ( 0,22)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      9.378     18,11  ( 0,22)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £        423     71,19  ( 2,26)
    Ετ. Πληροφορικής              £      2.723      2,65  (-1,85)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     15.192     13,29  ( 0,38)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         48     11,60  (-2,68)
    Ξενοδοχεία                    £      1.775     39,40  (-0,58)
    Αλλες Εταιρείες               £     92.677     76,43  (-0,24)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη

    Εντός του επιπέδου των 84 μονάδων παρέμεινε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταφέρνοντας, λίγο πριν τη λήξη της συνάντησης, να κλείσει σε θετικό έδαφος. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αμελητέα κέρδη της τάξης του 0,09%, κλείνοντας στις 84,82 μονάδες. Στις 354.000 λίρες διαμορφώθηκε η αξία των συναλλαγών με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 1/3 του ημερήσιου τζίρου.

    [15] (Κ) Πρωτόπαπας - Ντενκτάς

    Προκλητικές, απαράδεκτες και καταδικαστέες χαρακτήρισε ο

    [16] (Κ) ΔΗΣΥ - Συγχαρητήριες Επιστολές - Συνθήκη Προσχώρησης

    [17] (Κ) Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης - Εκθεση για το 2002

    Παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης πέτυχε πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα για το έτος 2002, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Πολύβιος Κόλοκος σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Οργανισμού.

    Οι συνολικές εγκρίσεις νέων δανείων κατά το 2002 ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο φθάνοντας τα 92 εκατ. λίρες, είπε ο κ. Κόλοκος, ενώ σημείωσε πως ο Οργανισμός ενέκρινε γύρω στα 25.000 δάνεια συνολικού ύψους πέραν των 550 εκατ. λιρών από το 1983 όταν άρχισε η παροχή δανείων μέχρι και το τέλος του 2002.

    [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ομιλία - Σχέδιο Ανάν

    Ενδεχόμενη μονομερής αποδοχή του σχεδίου Κόφι Ανάν ως έχει εκ μέρους της ε/κ πλευράς ''μας θέτει σε μειονεκτική θέση έναντι της άλλης πλευράς και μειώνει την διαπραγματευτική μας ικανότητα''.

    [19] (Κ) ΕΕ - Πληθωρισμός - Κύπρος - Ιούνιος

    Σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σημειώθηκε στην Κύπρο τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ. Ο ετήσιος εναρμονισμός πληθωρισμός από 4,9% που ήταν το Μάιο έπεσε στο 3,7% τον Ιούνιο.

    Μεταξύ των υπό ένταξη χωρών, η Κύπρος εμφανίζει την πλέον σημαντική μείωση του πληθωρισμού (από 6,3% του Μάρτιο σε 3,7% τον Ιούνιο).Υψηλά ποσοστά καταγράφηκαν στη Σλοβακία (8,7%) και στη Σλοβενία (6,2%), ενώ στις άλλες χώρες τα ποσοστά ήταν χαμηλά και σε μια από αυτές τη Λιθουανία σημειώθηκε αποπληθωρισμός ( -0,3%) .

    [20] (Κ) Αγία Μαρίνα - Προσκύνημα - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    [21] (Κ) ΑΚΕΛ - Κατσουρίδης - Ντενκτάς - ΔΗΣΥ

    Οσο περνά ο καιρός ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς «επιστρέφει στον παλιό κακό εαυτό του γιατί μόνο αυτό φανερώνουν οι απειλές του περί εποικισμού της Αμμοχώστου'', δήλωσε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης.

    ''Εκνευρισμένος (ο Ραούφ Ντενκτάς) από το γεγονός ότι οι διάφορες κινήσεις εντυπωσιασμού στις οποίες προβαίνει τον τελευταίο καιρό δεν έχουν καμιά απήχηση ούτε στην διεθνή κοινότητα αλλά φαίνεται ούτε καμιά ιδιαίτερη απήχηση ανάμεσα στους Τ/Κ, έχασε την ψυχραιμία του και διατύπωσε τις απειλές που διατύπωσε'', είπε ο κ. Κατσουρίδης.

    [22] (Κ) Ιακώβου - Πρεσβευτές - Αμμόχωστος - Ντενκτάς

    Προσπάθεια παραπλάνησης της διεθνούς κοινής γνώμης, αλλά και παρεμπόδισης της επανέναρξης των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, χαρακτηρίζει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου την πρόταση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για επαναλειτουργία του αεροδρομίου Λευκωσίας, αλλά και τις απειλές που εκστόμισε χθες για εποικισμό της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου.

    [23] (Κ) Ντενκτάς - Αμμόχωστος - Εποικισμός

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε σήμερα ότι εάν απορριφθεί η πρότασή του για να ανοίξει την Αμμόχωστο για εποικισμό υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών σε συνδυασμό με την επαναλειτουργία του Αεροδρομίου Λευκωσίας, ''τότε μπορούμε να την ανοίξουμε τόσο για τους Τ/Κ όσο και για τους Ε/Κ''.

    Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο κ. Ντενκτάς είπε πως ''οι Ε/Κ που θέλουν να έρθουν μπορούν να επισκευάσουν τα κτίρια τους και να μείνουν εκεί''.

    [24] (Κ) Κατεχόμενα - Τουρκική αντιπροσωπεία - Παράνομη επίσκεψη

    [25] (Κ) ''Πινακίδα Αντίστροφης Μέτρησης''- Εγκαίνια - Λευκωσία

    Διακόσιες ογδόντα εννιά μέρες απομένουν από σήμερα μέχρι την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με την ''Πινακίδα Αντίστροφης Μέτρησης'' η οποία τοποθετήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας και τα εγκαίνια της οποίας τελέστηκαν σήμερα από τον Υπουργό Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου.

    [26] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών - Κυπριανού

    Το σχέδιο του κοινοτικού προϋπολογισμού του 2004 εξετάσθηκε στη σημερινή συνεδρία στις Βρυξέλλες του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών και χρηματοοικονομικών θεμάτων της ΕΕ, στο οποίο την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 16 July 2003 - 17:49:21 UTC