Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-07-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Μαυρονικόλας - Παπαντωνίου - Συνομιλίες
  • [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Κατεχόμενη Λεύκα - Συλλαλητήριο ειρήνης
  • [04] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών -Ατυπη πνευμονία- Βοήθεια στην Κίνα
  • [05] (Κ) ΣτΕ - Διαγωνισμός για νέους - Κύπρος
  • [06] (Κ) ΥΠΑΜ Ελλάδας - Κύπρου - Δηλώσεις (1)
  • [07] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Περδίκης - Φυτοφάρμακα
  • [08] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υγεία
  • [10] (Κ) Βαν ντε Μιρ - ΕΕ - Φυτοϋγειονομικά πιστοποιητικά
  • [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Στο επίπεδο των 85 μονάδων
  • [13] (Κ) Φερχόιγκεν - Δημοσιεύματα - Τουρκία
  • [14] (Κ) ΥΠΑΜ - Ελλάδας - Κύπρου - Δηλώσεις (2)
  • [15] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - ΓΓ ΚΚΕ

  • [01] (Κ) Μαυρονικόλας - Παπαντωνίου - Συνομιλίες

    [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συμφωνία που υπέγραψαν χθες ο ΠΑΣΥΞΕ, οι συντεχνίες και το Υπουργείο Εργασίας για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, με αποτέλεσμα να επανέλθει η εργατική ειρήνη στο ζωτικό αυτό τομέα της οικονομίας, είναι το κύριο θέμα το οποίο προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες. Αλλα θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός Τύπος είναι το Κυπριακό, η επικοινωνιακή εικόνα της κυβέρνησης, τα θανατηφόρα δυστυχήματα που τις τελευταίες μέρες είναι καθημερινά, και το θέμα της δραστικής μείωσης των φόρων αγοράς αυτοκινήτου που ζήτησε από την κυβέρνηση, η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής.

    H ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Την υστάτη υπέγραψε και ο ΠΑΣΥΞΕ'' γράφει ότι ''η υπογραφή του ΠΑΣΥΞΕ βρίσκεται από χθες βράδυ κάτω από τη συμφωνία για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων, μετά τα περιπετειώδη τελευταία 24ωρα που έφεραν στα άκρα τους εμπλεκόμενους, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για να χαρακτηρίσουν ο ένας τη συμπεριφορά του άλλου''. Αλλού γράφει ότι η συχνότητα, ένα θύμα θανατηφόρου δυστυχήματος την ημέρα, συνεχίζει από το περασμένο Σάββατο, αφού χθες έχασε τη ζωή της η Ελένη Τσίγγα 49 ετών από το συνοικισμό Κοφίνου. Η άτυχη Ελένη σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε με οδηγό την κόρη της, συγκρούστηκε με αρθρωτό φορτηγό σε διασταύρωση στα Λατσιά.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Προσχέδιο φάντασμα για ναρκωτικά'' γράφει ότι στην Επιτροπή για την Εγκληματικότητα της Βουλής ''ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίκκος Ερωτοκρίτου αμφισβήτησε έντονα την ύπαρξη κυβερνητικού προσχεδίου που διέπει την αποτοξίνωση, την ψυχολογική απεξάρτηση και την επανένταξη των ναρκομανών. Αντίθετα η Υπουργός Υγείας Ντίνα Ακκελίδου υποστήριξε ότι το προσχέδιο υπάρχει, αλλά στην πρόκληση του κ. Ερωτοκρίτου να το καταθέσει στη Βουλή, αρνήθηκε να το πράξει, παραπέμποντας στον Οκτώβριο''. Αλλού γράφει ότι "πληθαίνουν οι καταγγελίες και οι αντιδράσεις από και ανάμεσα σε ανώτερα στελέχη της Εθνικής Φρουράς για την κομματικοποίηση του στρατεύματος και ιδιαίτερα για τις τελευταίες αναξιοκρατικές μεταθέσεις αξιωματικών".

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Εξευτελισμός και με βίζα'' γράφει ότι ''εκτεθειμένη έμεινε η κυβέρνηση από τους χειρισμούς στο θέμα της Τουρκοκύπριας Γκιουλσεβίν Σαχ και των δύο παιδιών της που 'απελάθηκαν' από το Αεροδρόμιο Λάρνακας. Αν και δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου η κυβέρνηση εξέφρασε τη λύπη της για την ταλαιπωρία που υπέστη η γυναίκα και τα παιδιά της, έσπευσε να αποδώσει σε πιστή εφαρμογή του νόμου την απόφαση που ελήφθη, αφού η Σαχ ''δεν είχε βίζα από την κυπριακή πρεσβεία στο Λίβανο''. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ λέει όχι στην πρόταση του Προέδρου του τ/κ επιμελητηρίου Αλί Ερέλ για κοινό ψηφοδέλτιο όλων των αντιπολιτευτικών δυνάμεων στις λεγόμενες ''εκλογές'' του Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Κλέβουν ασφαλιστικές εταιρείες'' γράφει ότι ''σε χώρο οικονομικής αφαίμαξης ασφαλιστικών προγραμμάτων υγείας του εξωτερικού έχει μετατραπεί η Κύπρος, το όνομα της οποίας αμαυρώνεται. Ταξιδιωτικοί οργανισμοί του εξωτερικού, σε συνεργασία με κλινικές στην Κύπρο και ιδιώτες γιατρούς, στήνουν υποθέσεις ασθενείας και νοσηλείας ξένων τουριστών που έρχονται για διακοπές στην Κύπρο, επιβαρύνοντας ξένες ασφαλιστικές εταιρείες με αστρονομικά ποσά''. Αλλού γράφει ότι ο Σύμβουλος της Διεύθυνσης Πολιτικών Σχέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ούβερ Μούλερ, έφτασε χθες στην Κύπρο για επαφές με στόχο την αναθεώρηση των ιστορικών μας βιβλίων.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Σε ανασύνταξη καλεί ο Τάσσος'' γράφει ότι ''νέα επικοινωνιακή πολιτική ετοιμάζει η κυβέρνηση και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το Φθινόπωρο, με έμφαση την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου, κυρίως σε θέματα που αφορούν μεγάλες ομάδες πολιτών. Τους κυβερνώντες προβληματίζει η γενική εικόνα των Υπουργών που υστερεί κατά πολύ αυτής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος αναδεικνύεται η πιο αξιόπιστη προσωπικότητα στο κυβερνητικό σχήμα''. Αλλού γράφει ότι στα χέρια της αστυνομίας φαίνεται να βρίσκεται σπείρα διοχέτευσης πλαστών διαβατηρίων. Η σπείρα φέρεται να διοχέτευε πλαστά διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και άλλα έγγραφα του κράτους σε Τ/Κ και Τούρκους υπηκόους και για την υπόθεση συνελήφθησαν τρία άτομα.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Τρία παράθυρα ευκαιρίας'' γράφει ότι ''σενάρια επί χάρτου επεξεργάζονται διπλωμάτες ξένων χωρών σε μια προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος για επανέναρξη των συνομιλιών και επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Οι προβληματισμοί αναπτύσσονται με φόντο τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα, την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαϊου 2004 και την αξιολόγηση της Τουρκίας προς τα τέλη του ιδίου χρόνου και τη λήψη απόφασης κατά πόσο πληροί τα κριτήρια για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση''. Αλλού γράφει ότι μαζική αναμένεται να είναι σήμερα η προσέλευση νέων κάθε ηλικίας στο 19ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ που ανοίγει σήμερα τις πύλες του με συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Τραγωδία: γονείς πνίγηκαν ενώ βρίσκονταν σε διακοπές'' γράφει ότι ''δύο παιδιά Βρετανών, ηλικίας 9 και 7 ετών έμειναν χθες ορφανά, αφού μπροστά στα μάτια τους είδαν και τους δύο γονείς τους να πνίγονται στη θάλασσα, κατά την τελευταία ημέρα των διακοπών τους στην Πάφο. Σύμφωνα με την αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες, η τραγωδία σημειώθηκε σε παραλία στον Αγιο Γεώργιο κοντά στην Πέγεια''. Αλλού γράφει ότι το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών υπέβαλε νομοσχέδιο, το οποίο, σε περίπτωση ψήφισής του τον Οκτώβριο από την Ολομέλεια της Βουλής, θα αναγκάζει τους καταναλωτές να πληρώνουν 10 σεντ για κάθε πλαστική τσάντα που χρησιμοποιούν.

    [03] (Κ) Κατεχόμενη Λεύκα - Συλλαλητήριο ειρήνης

    Συλλαλητήριο ειρήνης πραγματοποιείται σήμερα το βράδυ στην κατεχόμενη Λεύκα.

    [04] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών -Ατυπη πνευμονία- Βοήθεια στην Κίνα

    Επιταγή πενήντα χιλιάδων δολαρίων επέδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου σήμερα το πρωί, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας- στον Πρεσβευτή της Κίνας Ζανγκ Λι-Μιν ως οικονομική βοήθεια προς τον κινεζικό λαό για αντιμετώπιση της άτυπης πνευμονίας.

    [05] (Κ) ΣτΕ - Διαγωνισμός για νέους - Κύπρος

    [06] (Κ) ΥΠΑΜ Ελλάδας - Κύπρου - Δηλώσεις (1)

    Η Ελλάδα λαμβάνει και θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την κατοχύρωση της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα στο πλαίσιο του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου, το οποίο συνεπάγεται μια ισχυρή Εθνική Φρουρά, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου, ύστερα από συνάντηση 45 λεπτών στην Αθήνα με τον Υπουργό Αμυνας της Κύπρου Κυριάκο Μαυρονικόλα.

    Ο κ. Παπαντωνίου, αφού χαρακτήρισε ουσιαστική και φιλική τη συζήτηση, είπε ότι οι αμυντικοί δεσμοί Ελλάδας και Κύπρου είναι εξαιρετικά ισχυροί και ακατάλυτοι.

    ''Η Ελλάδα στηρίζει και κατοχυρώνει την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου, το οποίο παραμένει σε ισχύ'', είπε ο κ. Παπαντωνίου.

    [07] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Περδίκης - Φυτοφάρμακα

    Φρένο στην αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων επιχειρεί να βάλει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, το οποίο αντιτίθεται στο σχέδιο νόμου για την πώληση και διάθεση φυτοφαρμάκων, που προτίθεται να ψηφιστεί από τη Βουλή την Πέμπτη.

    [08] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 9/7/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6980            1,7081
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9249            1,9364
    Λίρα Αγγλίας                     1,1791            1,1861
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     227,1325        228,9495
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9050          2,9282
    Δολάριο Καναδά                     2,6222          2,6431
    Κορώνα Δανίας                     12,6084         12,7092
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,9808         14,0926
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4992         15,6231
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6184          2,6393
    

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υγεία

    [10] (Κ) Βαν ντε Μιρ - ΕΕ - Φυτοϋγειονομικά πιστοποιητικά

    [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            85,26 (-1,29)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    451.668
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    208.883    349,99  (-1,93)
    FTSE Med 100 **                             5.505,34  (-1,53)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    181.690    102,47  (-1,28)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     27.690     73,50  (-1,00)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.736     14,12  (-1,53)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     77.579     54,34  (-0,84)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.600     85,47  ( 0,56)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     10.047     18,02  ( 0,11)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      5.669     66,93  (-2,56)
    Ετ. Πληροφορικής              £      4.200      2,68  (-1,83)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      6.993     13,62  (-2,37)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        640     11,32  (-3,90)
    Ξενοδοχεία                    £      7.292     40,35  (-1,47)
    Αλλες Εταιρείες               £     33.659     77,04  (-1,22)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Στο επίπεδο των 85 μονάδων

    Στο επίπεδο των 85 μονάδων υποχώρησε σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών, κλείνοντας με αρνητικό πρόσημο ύστερα από πέντε κατά σειρά ανόδους. Η αγορά, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκαν οι πλείστοι κλαδικοί δείκτες και κυρίως οι τραπεζικοί τίτλοι ελέω Τράπεζας Κύπρου, κατέγραψε σημαντικές απώλειες σε ποσοστό 1,29%, κλείνοντας στις 85,26 μονάδες. Μειωμένο σε σχέση με χθες παρουσιάστηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 451 χιλιάδες λίρες.

    [13] (Κ) Φερχόιγκεν - Δημοσιεύματα - Τουρκία

    [14] (Κ) ΥΠΑΜ - Ελλάδας - Κύπρου - Δηλώσεις (2)

    Η Ελλάδα ''εγγυάται την ασφάλεια της Κύπρου και δεν υπάρχει τίποτα στον διεθνή ορίζοντα το οποίο να μπορεί να αλλάξει ή να αλλοιώσει ή να οδηγήσει σε οποιαδήποτε διαφοροποίηση την πάγια αυτή θέση της Ελλάδας», τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα λαμβάνει και θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την κατοχύρωση της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψης, ύστερα από συνάντηση στην Αθήνα με τον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα, ο κ. Παπαντωνίου, αφού χαρακτήρισε «πολύ ουσιαστική και φιλική» τη συζήτηση, είπε ότι συζήτησαν τόσο τα θέματα που συνδέουν τις δύο χώρες σε ό,τι αφορά την άμυνα όσο και το Κυπριακό και διαπίστωσαν «την εμμονή της Τουρκίας και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στις αδιάλλακτες θέσεις τους, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις για λύση του προβλήματος».

    Από την πλευρά του, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι η Ελλάδα συμβάλει για δεκαετίες στην ουσιαστική αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην ύπαρξη μιας Εθνικής Φρουράς, η οποία να είναι ουσιαστική αποτρεπτική δύναμη απέναντι στα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα.

    Διαβεβαίωσε ότι, ενόσω η τουρκική πλευρά δεν αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών, η Εθνική Φρουρά θα συνεχίσει να ισχυροποιείται κάτω από τη βοήθεια της Ελλάδας.

    [15] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - ΓΓ ΚΚΕ

    Ανοικτό άφησε σήμερα η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα το ενδεχόμενο το κόμμα να καταψηφίσει τη Συνθήκη Διεύρυνσης της ΕΕ όταν το ελληνικό Κοινοβούλιο κληθεί να επικυρώσει τη Συνθήκη.

    Ερωτηθείς για το πως θα τοποθετηθεί το ΚΚΕ όταν το ελληνικό Κοινοβούλιο κληθεί να επικυρώσει τη διεύρυνση της ΕΕ, η κ. Παπαρήγα δήλωσε, μετά από συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ότι ''η στάση μας σ' αυτά τα θέματα είναι ανάλογη με τη στάση που κρατήσαμε στην Ελλάδα''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 9 July 2003 - 17:49:13 UTC