Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-07-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Λεμεσός - Πρεσβευτής Ελλάδος - ΝΟΑ - Εκδήλωση
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΗΠΑ
  • [03] (Κ) Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Λευκωσία - Συναυλία Φαραντούρη - Λιβανελί
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Μοναστήρι Αποστόλου Ανδρέα - Συντήρηση
  • [07] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Συμπόσιο - Νέα τάξη πραγμάτων
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Γκιούλ - Κυπριακό
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Λευτέρης Πανταζής - Κατεχόμενα
  • [10] (Κ) ΑΚΕΛ - Συμπόσιο - Νέα τάξη πραγμάτων
  • [11] (Κ) Φλωράκης - Μνημόσυνο - Μνημείο
  • [12] (Κ) Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΔΑΔ - Γενικός Εισαγγελέας

  • [01] (Κ) Λεμεσός - Πρεσβευτής Ελλάδος - ΝΟΑ - Εκδήλωση

    «Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση μας δίνει την προσδοκία ότι το δράμα της Κύπρου θα λήξει σύντομα με την δικαίωση του αγώνα που ακολουθούμε χέρι με χέρι, Αθήνα και Λευκωσία», δήλωσε χθες βράδυ ο Πρεσβευτής της Ελλάδας Χρίστος Παναγόπουλος, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργανώθηκε προς τιμήν του από τον Ναυτικό Ομιλο Αμμοχώστου στη Λεμεσό.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΗΠΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί το απόγευμα για τις ΗΠΑ όπου θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις.

    [03] (Κ) Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό με πληροφορίες για ετοιμασία συνολικού πακέτου λύσης από την τουρκική πλευρά που θα υποβληθεί πριν από το τέλος του 2003 και συναντήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς το προσεχές Φθινόπωρο απασχολούν τα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου. Επίσης πρωτοσέλιδα προβάλλεται το θέμα των αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Εθνική Φρουρά, οι αντιπαραθέσεις ΔΗΣΥ και κυβέρνησης, οι εισηγήσεις για ριζικές αλλαγές στην κυπριακή οικονομία, η συναυλία Φαραντούρη - Λιβανελί στην τάφρο Ντ' Αβίλα καθώς και η μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Στενή συνεργασία με Αθήνα συστήνει ο Χάσικος'', ότι ο πρώην Υπουργός Αμυνας και Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Σωκράτης Χάσικος εγείρει θέμα συνεργασίας με την Αθήνα, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αμερικανικών πιέσεων προς απόσυρση αμερικανικού οπλισμού που χρησιμοποιεί η Εθνική Φρουρά. Σε άλλο θέμα γράφει πως ''ενδέχεται να υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες από την άρνηση του Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα να μεταβεί στο Στρασβούργο και να εκθέσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) τις θέσεις και τα επιχειρήματα της κυπριακής κυβέρνησης σχετικά με υποθέσεις περιουσιών Ε/Κ''.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Κρύβεται από τον Αναστασιάδη ο Τάσσος'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέφυγε να συναντήσει τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη στο διάστημα των τεσσάρων μηνών που έχει περάσει από τότε που ανέλαβε την προεδρία του κράτους και για το γεγονός αυτό εξέφρασαν λύπη ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ιδίου κόμματος Τάσος Μητσόπουλος. Αλλού γράφει ότι το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ εξέφρασε χθες την ανησυχία των καθηγητών για τα αναμενόμενα προβλήματα στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης τον προσεχή Σεπτέμβριο εξαιτίας της μη έγκαιρης στελέχωσής τους.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Ράβουν συνθήκες συνολικής λύσης'', γράφει πως η τουρκική κυβέρνηση και ο κ. Ντενκτάς μεθοδεύουν τη διαμόρφωση συνθηκών στο Κυπριακό, οι οποίες θα οδηγήσουν σε οριστικές ρυθμίσεις, δημιουργώντας σενάρια επί χάρτου και ετοιμάζοντας καταλόγους που αφορούν την εδαφική πτυχή του προβλήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας η τουρκική πλευρά θα υποβάλει πριν από τον προσεχή Δεκέμβριο ολοκληρωμένο πακέτο λύσης. Αλλη είδηση είναι η μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας στην Κύπρο σήμερα και αύριο και η δημιουργία συνθηκών καύσωνα.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Ριζικές τομές στην οικονομία'', γράφει στο κύριο θέμα ότι το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων υπό το γνωστό οικονομολόγο και πρώην Πρόεδρο της Βουλής Αλέξη Γαλανό προωθεί δέσμη εισηγήσεων στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο που θα φέρουν ''επανάσταση στην οικονομία''. Οι εισηγήσεις αυτές αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στη φιλελευθεροποίηση και εισαγωγή νέων μορφών εργασίας, στην εισαγωγή νέων τρόπων χρηματοδότησης και στην παγοποίηση του κρατικού μισθολογίου. Σε άλλο θέμα γράφει για την προώθηση στη Βουλή διακρατικής συμφωνίας Κύπρου - Ελλάδας για τον ΟΠΑΠ, τα τυχερά παιχνίδια και τα στοιχήματα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Φόρμουλα για τα όπλα'', γράφει στο κύριο θέμα πως Αθήνα και Λευκωσία διαμορφώνουν φόρμουλα για την αντιμετώπιση των πιέσεων των ΗΠΑ προς απόσυρση των αμερικανικών όπλων που διαθέτει η Εθνική Φρουρά και ότι οι Υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου θα απαντήσουν στην αμερικανική κυβέρνηση για το θέμα αυτό. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προτίθεται να συναντηθεί το Φθινόπωρο χωριστά με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ Ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, κάτι που θεωρείται ως ένα πρώτο βήμα των νέων προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Μία πατρίδα -Ενας λαός'', ότι η μουσική έσμιξε χθες Ε/Κ και Τ/Κ και έφερε ακόμη ένα πλήγμα στο τείχος της ντροπής και ότι, στη ''μεγαλειώδη ιστορική συναυλία'' της Μαρίας Φαραντούρη, του Ζουλφί Λιβανελί και άλλων Ε/Κ και Τ/Κ καλλιτεχνών που έγινε χθες βράδυ στη Λευκωσία, ''έσμιξαν, τραγούδησαν, χόρεψαν μαζί Ε/Κ και Τ/Κ νέοι στους ρυθμούς της ίδιας μουσικής''. Την εκδήλωση διοργάνωσαν το ΑΚΕΛ, η Κίνηση Πολιτισμού και η Δικοινοτική Χορωδία. Αλλη είδηση είναι η ετοιμασία από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων νομοσχεδίου, με το οποίο θα παρέχονται κίνητρα για προτίμηση αυτοκινήτων μικρότερου κυβισμού από τους Κυπρίους.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Ο Ντενκτάς ψηφίζει να προχωρήσει μόνος του'', γράφει στο κύριο θέμα πως ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε χθες ότι η Αγκυρα θα επιθυμούσε την επανέναρξη συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού πριν από το τέλος αυτού του χρόνου, ενώ ο κ. Ντενκτάς είπε πως το μεγαλύτερο λάθος του ήταν που ξόδεψε τόσο πολύ χρόνο σε άσκοπες και μάταιες διαπραγματεύσεις. Αλλού γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Αστυνομία και η Κύπρος υπέγραψαν χθες συμφωνία για ανάληψη κοινών επιχειρήσεων καταπολέμησης του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος.

    Η εβδομαδιαία οικονομική και πολιτική εφημερίδα ''Νέος Τύπος'', κάτω από τον τίτλο ''Τελευταίο χαρτί Σημίτη'', γράφει για τις αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης στην Ελλάδα και ότι ''το ΠΑΣΟΚ παίρνει θέση μάχης για τις εκλογές του ερχόμενου Μαϊου''. Μπαίνοντας στην τελική ευθεία και την προεκλογική περίοδο, γράφει η εφημερίδα, ο Κώστας Σημίτης ''θυσιάζει τον Λαλιώτη''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι, μετά την εγγραφή αντίστοιχου θέματος στη Βουλή από τους Βουλευτές Πρόδρομο Προδρόμου του ΔΗΣΥ και Μαρίνο Σιζόπουλο του ΚΣ ΕΔΕΚ, η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοσχέδιο μέχρι το Φθινόπωρο για πλήρη απελευθέρωση στην κίνηση κεφαλαίων και για την παραχώρηση ''φορολογικής αμνηστείας'' για τους ''κρυφούς λογαριασμούς''. Με τη ρύθμιση αυτή, αναφέρει η εφημερίδα, το κράτος μπορεί να αναμένει έσοδα μέχρι και εκατόν εκατ. λιρών.

    [05] (Κ) Λευκωσία - Συναυλία Φαραντούρη - Λιβανελί

    ''Αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας. Δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει'', τραγούδησαν χθες χιλιάδες Ε/Κ και Τ/Κ στη μεγάλη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία με τη συμμετοχή της Ελληνίδας τραγουδίστριας Μαρίας Φαραντούρη και του Τούρκου συνθέτη και τραγουδιστή Ζιλφού Λιβανελί την οποία διοργάνωσε το ΑΚΕΛ, η Κίνηση Πολιτισμού και η Δικοινοτική Χορωδία.

    Ε/Κ και Τ/Κ, στην πλειοψηφία τους νέοι, τραγούδησαν και χόρεψαν μαζί για μια Κύπρο χωρίς στρατούς κατοχής και συρματοπλέγματα, ενταγμένη στο σύνολό της στην ενωμένη Ευρώπη, στέλλοντας με τα συνθήματά τους μήνυμα προς το στρατιωτικό κατεστημένο της Αγκυρας και την αδιάλλακτη πολιτική του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ότι η παρούσα κατάσταση στο νησί δεν μπορεί να συνεχιστεί και πως οι δυο κοινότητες θέλουν την ειρήνη.

    Τη συναυλία παρακολούθησαν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, υπουργοί, βουλευτές όπως επίσης και εκπρόσωποι κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων και από τις δυο κοινότητες.

    Στην τάφρο Ντ' Αβίλα η οποία φιλοξένησε τη συναυλία τοποθετήθηκαν τεράστια πανό τα οποία έγραφαν στα ελληνικά και τουρκικά ''Ε/Κ και Τ/Κ - Κοινός αγώνας - Κοινή πατρίδα'' και άλλα αντιπολεμικά και ειρηνικά συνθήματα.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Μοναστήρι Αποστόλου Ανδρέα - Συντήρηση

    [07] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Συμπόσιο - Νέα τάξη πραγμάτων

    Στο βωμό των συμφερόντων που δημιουργεί το νέο διεθνές δίκαιο, προσαρμοσμένο στην εξυπηρέτηση των δικών του γεωστρατηγικών και οικονομικών συμφερόντων,''τεμαχίζονται κράτη, εξαπολύονται πόλεμοι, εξανδραποδίζονται ολόκληροι λαοί και θυσιάζεται η ειρήνη'', δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Γκιούλ - Κυπριακό

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, εξέφρασε σήμερα την ευχή ότι οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπλντουλάχ Γκιουλ, ότι η Αγκυρα επιθυμεί λύση του Κυπριακού μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, προοιωνίζονται αλλαγή της τουρκικής στάσης.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Λευτέρης Πανταζής - Κατεχόμενα

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εξέφρασε τη θλίψη της κυπριακής κυβέρνησης για την συναυλία που θα δώσει στα κατεχόμενα, ο Ελληνας τραγουδιστής Λευτέρης Πανταζής, ο οποίος πέρασε σήμερα από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ρωγμές στην κυβερνητική πολιτική από Ελληνες καλλιτέχνες.

    [10] (Κ) ΑΚΕΛ - Συμπόσιο - Νέα τάξη πραγμάτων

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία το Συμπόσιο με θέμα ''Νέα τάξη πραγμάτων και αντιπολεμικό κίνημα'' το οποίο διοργάνωσε το ΑΚΕΛ.

    [11] (Κ) Φλωράκης - Μνημόσυνο - Μνημείο

    [12] (Κ) Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΔΑΔ - Γενικός Εισαγγελέας

    ''Ουδεμία διάσταση απόψεων υφίσταται μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα'', δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης με αφορμή ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 5 July 2003 - 17:49:11 UTC