Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-06-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Προγραμματικό Καταστατικό Συνέδριο
  • [02] (Κ) Χριστόφιας - Λονδίνο - Επίσκεψη
  • [03] (Κ) ΕΕ - Μεσόγειος - Σεμινάριο
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Συνέδριο - Καταστατικό
  • [06] (Κ) Ανωμερίτης - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [07] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Λαθρομετανάστες
  • [08] (Κ) Χριστόφιας - Λονδίνο - Ομιλία
  • [09] (Κ) Ομήρου - Καταστατικό Συνέδριο - ΔΗΚΟ - Δηλώσεις
  • [10] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Ρόμπλες - Φυλακές - Καλλιτέχνιδες

  • [01] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Προγραμματικό Καταστατικό Συνέδριο

    [02] (Κ) Χριστόφιας - Λονδίνο - Επίσκεψη

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας παρέστη χθες βράδυ στην τελετή έναρξης της γιορτής του κρασιού, που διοργανώνει η ομογενειακή εφημερίδα ''Παροικιακή'' στο Λονδίνο.

    [03] (Κ) ΕΕ - Μεσόγειος - Σεμινάριο

    Δημοσιογράφοι από 17 χώρες της λεκάνης της Μεσογείου θα λάβουν μέρος στο τριήμερο σεμινάριο που αρχίζει αύριο στην Αθήνα και οργανώνεται από την ελληνική προεδρία της ΕΕ με θέμα "Η Μεσόγειος και η ΕΕ. Ο ρόλος των ΜΜΕ".

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι διεργασίες των κομμάτων για τις Ευρωεκλογές του 2004, η επικείμενες λεγόμενες "βουλευτικές εκλογές" στα κατεχόμενα, οι υποδείξεις του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Αλβαρο Ζιλ Ρόμπλες για την κατάσταση στις φυλακές, και οι αναμενόμενοι διορισμοί στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας και τα διοικητικά συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τον κυπριακό Τύπο σήμερα.

    Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Δημοψήφισμα λύσης οι τ/κ εκλογές", γράφει ότι με προβλήματα προχωρεί η προσπάθεια συσπείρωσης των τ/κ κομμάτων της "αντιπολίτευσης" στα κατεχόμενα, στόχος της οποίας είναι η απομάκρυνση του Ραούφ Ντενκτάς από τη διαχείριση του Κυπριακού. Γράφει, επίσης, ότι "το αίσθημα το οποίο υπάρχει διάχυτο στην κυπριακή κοινωνία, ότι η παρούσα κυβέρνηση προκαλεί έντονη ανασφάλεια, αφού παρουσιάζεται χωρίς δικό της ισχυρό στίγμα και αδύναμη να χαράξει δική της ξεκάθαρη πορεία, αλλά ακολουθεί απλώς τις εξελίξεις, επιβεβαιώνεται και μέσα από επιστημονικές έρευνες". Η εφημερίδα επικαλείται διασταυρωμένες πληροφορίες περί της έρευνας που "διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα για λογαριασμό πολιτικού κόμματος".

    Η "Μάχη", υπό τον τίτλο "Να παρέμβει ο Πρόεδρος", γράφει ότι την παρέμβαση του Υπουργού Αμυνας Κυριάκου Μαυρονικόλα για αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας σε σχέση με την Εθνική Φρουρά και τον Στρατηγό Γεώργιο Γρίβα Διγενή, αλλά και συνάμα την παραίτησή του σε περίπτωση που δεν το πράξει, ζητεί η Ενωση Αγωνιστών Αμμοχώστου. Σε περίπτωση που ο Υπουργός δεν μπορεί να παρέμβει, τότε να παρέμβει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος. Γράφει, επίσης, ότι στο ράφι φαίνεται να τοποθετείται "ροζ σκάνδαλο που ξέσπασε στην Αστυνομία Λεμεσού και είχε σχέση με την παραχώρηση υπηκοότητας σε μη δικαιούχο πρόσωπο και συγκεκριμένα σε γυναίκα που προέρχεται από χώρα της ανατολικής Ευρώπης". Παρά το γεγονός ότι διατάχθηκε έρευνα για το περιστατικό, εντούτοις η υπόθεση δεν προχώρησε, προσθέτει η εφημερίδα.

    Ο "Πολίτης", υπό τον τίτλο "Σχέσεις οργής Ταλάτ - ΑΚΕΛ", γράφει ότι σοβαρό προβληματισμό προκαλεί στον χώρο της Αριστεράς η κρίση που επικρατεί στις σχέσεις ΑΚΕΛ και Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος στα κατεχόμενα. "Τα δύο κόμματα τους τελευταίους μήνες έχουν οδηγήσει τις σχέσεις τους σε όξυνση, με κυρίαρχα θέματα τις διαφωνίες τους στο Κυπριακό και στο θέμα των εποίκων", γράφει. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έστω και δειλά-δειλά, οι διεργασίες στα κόμματα ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου 2004 έχουν αρχίσει, αν και στο παρόν στάδιο οι όποιες συζητήσεις έχουν τη μορφή των ασκήσεων επί χάρτου. Προσθέτει ότι η συμμετοχή της Κύπρου για πρώτη φορά στις Ευρωεκλογές αποτελεί στοίχημα, όχι μόνο για τον τόπο, αλλά και για τις πολιτικές δυνάμεις.

    Η "Σημερινή", υπό τον τίτλο "Κερκόπορτα μεταναστών", γράφει ότι σε κερκόπορτα παράνομης εισόδου μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών εργατών στις ελεύθερες περιοχές έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα το ψευδοκράτος. Η εφημερίδα, επικαλούμενη αστυνομική πηγή, γράφει ότι μέσω των κατεχομένων υπονομεύεται καθημερινά η αγορά εργασίας, αλλά και η ασφάλεια της κοινωνίας στις ελεύθερες περιοχές. Γράφει, επίσης, ότι δεύτερες σκέψεις κάνει ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας αναφορικά με την κατάργηση του συστήματος υπολογισμού της τιμής των καυσίμων, PNBS, τον προσεχή Οκτώβριο διότι δεν έχει λειτουργήσει ακόμα ο Ρυθμιστής Ενέργειας και επομένως δεν θα υπάρχει επαρκής έλεγχος των εταιρειών και των τιμών.

    Ο "Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Θα αιφνιδιάσει ο Πρόεδρος", γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ετοιμάζει, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, τις επιλογές του για τους διορισμούς στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας και αμέσως μετά στα διοικητικά συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών. Γράφει, επίσης, ότι ο Αλβαρο Ζιλ Ρόμπλες δήλωσε πως η παράνομη είσοδος ενός αλλοδαπού σε μια χώρα είναι διοικητική παράβαση και όχι έγκλημα, και συνέστησε στις αρχές της Δημοκρατίας την αλλαγή του νομικού πλαισίου, ώστε οι παράνομοι αλλοδαποί να μην διώκονται ποινικά. Εισηγήθηκε, επίσης, την αλλαγή της νομοθεσίας για τη φυλάκιση των προσώπων που οφείλουν αστικά χρέη.

    Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Σκληρή μάχη στο Σ. Ευρώπης", γράφει ότι η Τουρκία ασκεί αφόρητες πιέσεις σε δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και στον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, να αποδεχτούν την αξίωση όπως οι προσφυγές Ε/Κ για τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα παραπεμφθούν για "εκδίκαση" στα ψευδοδικαστήρια του Ντενκτάς. Γράφει, επίσης, ότι με συγκεκριμένες υποδείξεις και παρατηρήσεις, η Κύπρος φαίνεται να έχει περάσει τις "εξετάσεις" από τον Αλβαρο Ζιλ Ρόμπλες, ο οποίος ολοκλήρωσε χθες την επίσκεψη του στην Κύπρο και αναμένεται να υποβάλει την έκθεσή του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

    [05] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Συνέδριο - Καταστατικό

    Την αλλαγή του ονόματος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών σε Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ (ΚΣ ΕΔΕΚ), που πρότεινε η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος στο πλαίσιο των καταστατικών τροποποιήσεων, ενέκρινε το σημερινό Καταστατικό Προγραμματικό Συνέδριο που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

    Το Συνέδριο ενέκρινε, επίσης, πρόταση του επίτιμου Προέδρου του ΚΙΣΟΣ Βάσου Λυσσαρίδη όπως ανατεθεί σε γραφίστα η διαφοροποίηση του εμβλήματος ώστε να συνδυάζεται το κόκκινο τριαντάφυλλο (ΚΙΣΟΣ) με τη γροθιά (ΕΔΕΚ).

    [06] (Κ) Ανωμερίτης - Κύπρος - Επίσκεψη

    Φθάνει αύριο στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας της Ελλάδας Γιώργος Ανωμερίτης, με την ευκαιρία της υπογραφής συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σε θέματα Εμπορικής Ναυτιλίας.

    [07] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Λαθρομετανάστες

    Το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε θέματα μετανάστευσης προέρχεται από τα κατεχόμενα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου, επισημαίνοντας ότι οι λαθρομετανάστες που εισέρχονται στο έδαφος της Δημοκρατίας από τη θάλασσα αποτελούν ποσοστό 20% περίπου του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης στην Κύπρο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις στο περιθώριο του Καταστατικού Συνεδρίου του ΚΙΣΟΣ, ο κ. Θεοδώρου επεσήμανε ότι ο αριθμός λαθρομεταναστών που εισέρχονται στην Κύπρο από τη θάλασσα θα μειωθεί σημαντικά με την εγκατάσταση των παράκτιων ραντάρ και με τα σκάφη και τα ελικόπτερα που θα περιπολούν τη θάλασσα.

    [08] (Κ) Χριστόφιας - Λονδίνο - Ομιλία

    Η μάχη που δίδεται για την Κύπρο βρίσκεται σε δύσκολο στάδιο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι "έχουμε εξασφαλίσει μια μεγάλη, σημαντική επιτυχία, η οποία αποτελεί πρόκληση για την Τουρκία και την τ/κ κοινότητα, δηλαδή το ότι θα γίνει δεχτή η Κύπρος στην ΕΕ.

    [09] (Κ) Ομήρου - Καταστατικό Συνέδριο - ΔΗΚΟ - Δηλώσεις

    Σε πλήρη εναρμόνιση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης βρίσκεται από σήμερα το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ (ΚΣ ΕΔΕΚ), δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου.

    [10] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Ρόμπλες - Φυλακές - Καλλιτέχνιδες

    Ικανοποιημένος δηλώνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου με τις επισημάνσεις του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αλβαρο Ζιλ Ρόμπλες, σε σχέση με την κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις στο περιθώριο του Καταστατικού Συνεδρίου του ΚΙΣΟΣ, ο κ. Θεοδώρου δήλωσε, ωστόσο, ότι σε σχέση με τις καλλιτέχνιδες που βρίσκονται στο Κύπρο ''έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα'' αφού, όπως επισήμανε, υπάρχουν στο νησί γύρω στις 2.000 καλλιτέχνιδες που εργάζονται σε καμπαρέ και μπαρ, ένας αριθμός που δεν δικαιολογείται με βάση τον πληθυσμό της Κύπρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 29 June 2003 - 17:49:10 UTC