Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-06-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) ΔΗΣΥ - Πολιτικό Γραφειό - Μητσόπουλος
  • [03] (Κ) Ομήρου - Αθήνα - Διάσκεψη - Επιτροπές Αμυνας - ΕΕ
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις - Τόμας Γουέστον
  • [05] (Κ) ΑΚΕΛ - Επέτειος 16ης Ιουνίου 1943
  • [06] (Κ) Πρεσβεία Ελλάδος - Συναυλίες - Ελληνική Προεδρία
  • [07] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [08] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ουάσινγκτον - Ολοκλήρωση επαφών

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή άφιξη στην Κύπρο του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, ο οποίος θα έχει επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση και τον Ραούφ Ντενκτάς είναι μεταξύ των κύριων θεμάτων τα οποία προβάλλουν οι κυπριακές εφημερίδες. Αλλα θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός Τύπος είναι ο θάνατος 24χρονου Κύπριου φοιτητή στην Αθήνα, η διήμερη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ στη Λεμεσό και η δημοσιοποίηση των εκθέσεων της Γενικού Ελεγκτού της Δημοκρατίας για τις οικονομικές καταστάσεις ημικρατικών οργανισμών.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Αυστηρή υπόδειξη Αμερικανών'' γράφει ότι ''ως απάντηση στη δήλωση άγνοιας της πρωτοβουλίας των Αμερικανών για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό στη βάση του σχεδίου Ανάν, ήλθε η χθεσινή αυστηρή υπόδειξη του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, που ξεκαθαρίζει οριστικά τις πραγματικές προθέσεις των ΗΠΑ στο κυπριακό'', ότι οι Αμερικανοί ανέφεραν εδώ και τρεις μήνες στις δύο πλευρές στην Κύπρο πως θα πρέπει να συνομιλήσουν για λύση του Κυπριακού στη βάση του Σχεδίου Ανάν. Αλλού γράφει ότι σε ''απίστευτο'' ατύχημα το βράδυ της Πέμπτης έχασε τη ζωή του ο 24χρονος Στέλιος Ζαμπάς, φοιτητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο άτυχος νέος κατά τη μετακόμισή του, καταπλακώθηκε από ψυγείο το οποίο μετέφερε με τον ανελκυστήρα.

    «Η Μάχη» στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Μπλόκο ΚΙΣΟΣ στο ΔΗΚΟ'' γράφει ότι ''με παρασκηνιακές ενέργειες με σοσιαλιστικά κόμματα άλλων χωρών, το ΚΙΣΟΣ θα προσπαθήσει να μπλοκάρει την ένταξη του ΔΗΚΟ στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κίνημα, παρά την φαινομενικά δημόσια έκφραση ικανοποίησης από την ηγεσία του Κινήματος για τη σοσιαλιστική επιλογή του ΔΗΚΟ''. Αλλού γράφει ότι οι κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα κινηθεί ο ΔΗΣΥ στη μετεκλογική περίοδο αναπτύχθηκαν στην χθεσινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στο Πισσούρι. Στη συνεδρία ο ΔΗΣΥ αποφάσισε να μην προτείνει καταλόγους ονομάτων για τη στελέχωση Διοικητικών Συμβουλίων Ημικρατικών Οργανισμών.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Τα 4 κλειδιά των Αμερικανών'' γράφει ότι ο Ειδικός Συντονιστής στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον ''ανέπτυξε στην κυπριακή κυβέρνηση το σκεπτικό της παρούσας προσπάθειας των ΗΠΑ για λύση του Κυπριακού η οποία εστιάζεται στη συντονισμένη προσπάθεια προς την Αγκυρα για επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών, την έναρξη των διαβουλεύσεων στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο, την αξιοποίηση της ''προεκλογικής'' περιόδου στα κατεχόμενα και τον εκ των προτέρων καθορισμό χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης των συνομιλιών μέχρι το τέλος του χρόνου''. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος παραδέχθηκε χθες, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό αξιωματούχο, ότι οι ΗΠΑ εργάζονται προς την κατεύθυνση επανάληψης των συνομιλιών αφήνοντας να νοηθεί ότι η προσπάθεια ενδέχεται να εκδηλωθεί το ερχόμενο Φθινόπωρο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Θέλουν λύση πριν από το Μάιο'' γράφει ότι ''νέο χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του Κυπριακού έχουν θέσει οι Αμερικανοί οι οποίοι παρουσιάζονται στις επαφές με την ελληνική πλευρά να είναι αποφασισμένοι να παρέμβουν αποφασιστικά. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Τόμας Γουέστον στόχος των ΗΠΑ να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις νωρίς το Φθινόπωρο για να ολοκληρωθούν τα κενά του σχεδίου Ανάν μέχρι το τέλος του χρόνου''. Αλλού γράφει ότι η ασυνεννοησία και η αλληλοκατηγορία των ενδιαφερομένων πλευρών για το ποιος φέρει την ευθύνη για τη μη επιστροφή των κλαπέντων πολιτιστικών θησαυρών στην Κύπρο από το Μόναχο, κυριάρχησε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής. Η επιτροπή εξέταζε το μεγάλο θέμα της ανεύρεσης των κλαπέντων πολιτιστικών θησαυρών στο Μόναχο.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Λύση πριν την ένταξη'' γράφει ότι ''με στόχο τη λύση του Κυπριακού πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαϊου, οι ΗΠΑ εργάζονται για επανέναρξη των συνομιλιών με βάση το σχέδιο Ανάν το προσεχές Φθινόπωρο, αφού αλλάξει στάση η τουρκική πλευρά'' προσθέτοντας πως ο Τόμας Γουέστον δήλωσε χθες κατά την άφιξή του στη Λάρνακα, ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε αμερικανικό σχέδιο για λύσης του Κυπριακού. Αλλού αναφέρει ότι η κυβέρνηση χαρακτηρίζει αδιανόητο πολίτες μιας χώρας που είναι υπό ημικατοχή και που βιώνει ακόμα τις πληγές της εισβολής και την απειλή του κατοχικού στρατού της Τουρκίας, να σκέφτονται ή να υπάρχει πιθανότητα είτε να διαφημίσουν την κατοχική χώρα ως τουριστικό προορισμό, είτε ακόμα να την επισκεφθούν.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα της γράφει ότι αμερικανικά στρατεύματα σκότωσαν χθες βράδυ 27 Ιρακινούς, οι οποίοι, όπως ανέφεραν, έστησαν ενέδρα σε στρατιωτική περίπολο την Παρασκευή. Οι αμερικανοί σκότωσαν άλλους 70 ιρακινούς σε στρατόπεδο ανταρτών την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια των πιο αιματηρών μαχών που διεξήχθησαν στη χώρα, μετά το τέλος του πολέμου στο Ιράκ. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση κάλεσε χθες την οικογένεια ενός Τουρκοκύπριου, από χωριό της επαρχίας Λάρνακας, η τύχη του οποίου αγνοείται από το 1974, να δώσει δείγμα αίματος προκειμένου, με τεστ DNA, να εξακριβωθεί η ταυτότητά του. Τα οστά του Τουρκοκύπριου βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο 14 Τ/Κ που σκοτώθηκαν σε μάχη με την Εθνική Φρουρά στις 20 Ιουλίου 1974, τους οποίους και έθαψαν Ελληνοκύπριοι χωρικοί.

    [02] (Κ) ΔΗΣΥ - Πολιτικό Γραφειό - Μητσόπουλος

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και το σύνταγμα της ΕΕ είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού η οποία άρχισε χθες στο Πισσούρι.

    [03] (Κ) Ομήρου - Αθήνα - Διάσκεψη - Επιτροπές Αμυνας - ΕΕ

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου αναχωρεί το απόγευμα της Δευτέρας για την Αθήνα για να συμμετάσχει σε Διάσκεψη Προέδρων των Επιτροπών Αμυνας των Κοινοβουλίων της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των υποψηφίων χωρών.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις - Τόμας Γουέστον

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ''έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για λύση του Κυπριακού, παραμένουν πολύ ενεργά αναμεμειγμένες, και υπέδειξαν ότι η άσκηση πιέσεων πρέπει να απευθυνθεί προς την τουρκοκυπριακή πλευρά'' δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος,

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντησή με τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι ''κάθε ευκαιρία για συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα'' όπως αυτή που θα πραγματοποιηθεί στα Ηνωμένα Εθνη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, ''είναι μια ευκαιρία για να διερευνήσουμε τις δυνατότητες επανέναρξης των συνομιλιών''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι επανέλαβε την ''πάγια θέση του Εθνικού Συμβουλίου, πως είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, όποτε κληθούμε από τον Γενικό Γραμματέα, για επανέναρξη των συνομιλιών, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών''.

    [05] (Κ) ΑΚΕΛ - Επέτειος 16ης Ιουνίου 1943

    Το ΑΚΕΛ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την απαλλαγή της Κύπρου από την τουρκική κατοχή και την επανένωση της στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας όπως προνοούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, αναφέρει σημερινή διακήρυξη του κόμματος με την ευκαιρία της 60ης επετείου από την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ να καλέσει στις 16 Ιουνίου 1943 τα μέλη του σε πόλεμο ενάντια στον χιτλεροφασισμό.

    [06] (Κ) Πρεσβεία Ελλάδος - Συναυλίες - Ελληνική Προεδρία

    Με αφορμή τη λήξη της Ελληνικής Προεδρίας στην EE, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ταξιδεύει στην Κύπρο για δύο ξεχωριστές συναυλίες, τις οποίες διοργανώνει η Πρεσβεία της Ελλάδας στη μεγαλόνησο.

    Οι συναυλίες θα γίνουν την Τρίτη 24 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου και την Τετάρτη 25 Ιουνίου Θέατρο «Ριάλτο» της Λεμεσού με τη συμμετοχή διακεκριμένων Κυπρίων καλλιτεχνών και ένα αμιγώς ελληνικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

    Σολίστ θα είναι ο διάσημος Ε/Κ πιανίστας Cyprien Katsaris ενώ τη συναυλία θα διευθύνει ο αρχιμουσικός Αγις Ιωαννίδης.

    [07] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [08] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ουάσινγκτον - Ολοκλήρωση επαφών

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου ολοκλήρωσε χθες το πρόγραμμα επαφών του στην αμερικανική πρωτεύουσα.

    Κατά την παραμονή του στην Ουάσινγκτον ο κ. Ιακώβου, είχε συνάντηση με το Γερουσιαστή Chuck Hagel, μέλος της σημαντικής Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, τον οποίο ενημέρωσε για τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης σχετικά με την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, στο πλαίσιο της διαδικασίας καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Ιακώβου επισήμανε επίσης στο Γερουσιαστή ότι ενόψει της αρνητικότητας της τουρκικής πλευράς επιβάλλεται στο στάδιο αυτό ανάληψη προσπαθειών από την Αμερικανική Κυβέρνηση προς την Αγκυρα, με σκοπό την κάμψη της αδιαλλαξίας της στο Κυπριακό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 14 June 2003 - 17:49:08 UTC