Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-06-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ιακώβου - ΕΕ - Λιμάνια - Επίσκεψη στις ΗΠΑ
  • [02] (Κ) Ιακώβου - Στροβίλια
  • [03] (Κ) Παγκύπριος Σύνδεσμος Αμερικής - Βράβευση Τένετ
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Ποδόσφαιρο - Euro 2004 - Νίκη της Κύπρου επί της Μάλτας
  • [06] (Κ) Ιακώβου - Αναχώρηση για ΗΠΑ
  • [07] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [08] (Κ) ΑΜΚΕ - Κύπρος - 1η θέση
  • [09] (Κ) Βαρόνη Σάιμονς - Κυπριακό - Περιουσίες
  • [10] (Κ) Θρίαμβος της Κύπρου στους ΑΜΚΕ

  • [01] (Κ) Ιακώβου - ΕΕ - Λιμάνια - Επίσκεψη στις ΗΠΑ

    Η οποιαδήποτε χρήση παράνομων λιμανιών αποκλείεται εντελώς από την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που είναι γνωστό και στην ΕΕ, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις του χθες στη Λάρνακα ο κ. Ιακώβου επεσήμανε πως δεν υπάρχει κόντρα μεταξύ της Κύπρου και της ΕΕ, αλλά συνεργασία, και παρόλο ότι εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε τους Τ/Κ, πρέπει όλες οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν προς αυτό τον σκοπό να συνάδουν με τους νόμους και την πρακτική της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [02] (Κ) Ιακώβου - Στροβίλια

    Από ότι φαίνεται οι Τούρκοι αποφάσισαν να αποκαταστήσουν την παροχή υπηρεσιών στα Στροβίλια, συνεπώς η κατάσταση είναι σταθερή, αλλά αρνητική, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [03] (Κ) Παγκύπριος Σύνδεσμος Αμερικής - Βράβευση Τένετ

    Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αμερικής απένειμε χθες βράδυ στη διάρκεια επίσημου δείπνου στη Νέα Υόρκη το 12ο Βραβείο Ελευθερίας στον Ελληνοαμερικανό Διευθυντή της CIA, Τζορτζ Τένετ.

    Περισσότεροι από 600 παράγοντες της παροικίας παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και καταχειροκρότησαν τον Τζορτζ Τένετ τόσο κατά τις αναφορές του για την Κύπρο, όσο και όταν αυτός υπογράμμισε το πόσο υπερήφανος είναι για την ελληνική του καταγωγή, την ορθόδοξη πίστη και για τους Ελληνες γονείς του.

    Μεταξύ των παρευρεθέντων ήταν και διπλωμάτες της Κύπρου και της Ελλάδας, που ευχαρίστησαν τον κ. Τένετ για όσα κάνει, καθώς και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Αλέκος Μιχαηλίδης.

    Ο κ. Τένετ ευχαρίστησε τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αμερικής και τον Πρόεδρό του Φίλιπ Κρίστοφερ για την τιμή που του έκαναν να του απονείμουν το βραβείο, σημειώνοντας πως «για τα τελευταία 30 χρόνια συστηματικά προάσπισαν την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Αυτό που κάνετε για τους Ελληνοκύπριους μου δίνει ελπίδα πως αυτός ο κόσμος θα γίνει πολύ καλύτερος'', πρόσθεσε.

    Συγκρίνοντας το Κυπριακό με το Παλαιστινιακό, με το οποίο ασχολήθηκε αρκετά τα τελευταία 6 χρόνια, υπογράμμισε πως «παρότι τα όσα διακυβεύονται εκεί είναι εμφανέστερα και το θέμα τυγχάνει μεγαλύτερης δημοσιότητας, δεν είναι λιγότερο σημαντικό από αυτό που χρειάζεται ο λαός της Κύπρου και ότι του αξίζει από όλους μας''.

    Και τις δύο περιπτώσεις, είπε, ''επιθυμούμε οι άνθρωποι να ζουν με ασφάλεια, γνωρίζοντας ότι μπορούν να ζήσουν στα σπίτια τους ασφαλείς και να μορφώσουν τα παιδιά τους, ότι μπορούν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Και μετά από σχεδόν τριάντα χρόνια δεν ζητούν πολλά. Στην πραγματικότητα έχει περάσει πάρα πολύς καιρός».

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι επικείμενες επαφές του ΥΠΕΞ Γιώργου Ιακώβου στις ΗΠΑ, η διήμερη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ και η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας και Προέδρου του κόμματος Τάσσου Παπαδόπουλου και οι δηλώσεις του Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν Βαν ντε Μίρ ότι τ/κ τα προϊόντα πρέπει να εξάγονται από τα λιμάνια της Λεμεσού και της Λάρνακας είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο. Προβάλλονται επίσης η ένταση που επικρατούσε προχθές στο Αιγαίο κατά τη διεξαγωγή της ετήσιας διπλής άσκησης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και η συνέχιση των τουρκικών προκλήσεων στα Στροβίλια.

    H ''Aλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Δείγμα προθέσεων θέλουν οι ΗΠΑ'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στη συνάντηση που θα έχει με τον Κύπριο ομόλογο του Γιώργο Ιακώβου θα ζητήσει να πληροφορηθεί για τις κινήσεις που προτίθεται να προβεί η ελληνοκυπριακή πλευρά για να ξεφύγει το Κυπριακό από το σημερινό αδιέξοδο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι παρόλο ότι οι λεγόμενες "εκλογές" στα κατεχόμενα θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο εντούτοις ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς άρχισε από τώρα να στέλνει προειδοποιητικές απειλές και να κάνει λόγο για ''πραξικόπημα''.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Προς Αμμοχωστοποίηση του Κυπριακού'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο διεθνής παράγοντας - και κυρίως η Ευρωπαϊκή Ενωση προχωρεί προς ''αμμοχωστοποίηση'' του Κυπριακού, αφού διαβλέπει ότι μέσα στο σκοτεινό τούνελ που έχει διαμορφωθεί με την πλήρη άρνηση της τουρκικής πλευράς να επαναδιαπραγματευθεί το σχέδιο Ανάν, η μόνη αμυδρή διέξοδος που προσφέρει ακτίνα ελπίδας είναι η Αμμόχωστος. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην ένταση που επικρατούσε προχθές στο Αιγαίο κατά τη διεξαγωγή της ετήσιας διπλής άσκησης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων καθώς η ελληνική πλευρά την παρακολουθούσε με αυξημένη ετοιμότητα και εντατικότερη κινητοποίηση δυνάμεων από ότι συνήθως.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Μεταξύ Ευρώπης και σχεδίου Ανάν'' αναφέρεται στα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η εφημερίδα στις ελεύθερες περιοχές και τα κατεχόμενα και γράφει ότι οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν περισσότερο λύση μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενώ οι Τουρκοκύπριοι βλέπουν την λύση να έρχεται μέσω του σχεδίου Ανάν. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην διήμερη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος και στην ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας και Προέδρου του κόμματος Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η πρόθεση του είναι να αποχωρήσει από την προεδρία του ΔΗΚΟ.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''ΗΠΑ: Αναγνώριση ...γιοκ'' γράφει ότι ο Αμερικανός απεσταλμένος στο κυπριακό Τόμας Γουέστον κλείνει την πόρτα στα αιτήματα του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος ζητά αναγνώριση του ψευδοκράτους και συνομιλίες εκτός του πλαισίου των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι Τούρκοι συνεχίζουν τα έργα τους στα Στροβίλια που αφορούν διαπλάτυνση του δρόμου από το σημείο ελέγχου των Βρετανικών Βάσεων μέχρι και 250 περίπου μέτρα προς την κατεύθυνση της Αμμοχώστου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Οκτώ Υφυπουργεία'' γράφει ότι η "βαριά εικόνα της κυβέρνησης" σήμανε συναγερμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο που σπεύδει με σχεδιασμούς που αφορούν στην εσωτερική διακυβέρνηση να διαφοροποιήσει την κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται σκέψεις για δημιουργία οκτώ υφυπουργείων ή θέσεων επιτρόπων που θα ενισχύσουν το έργο των Υπουργών. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Μάρκου Κυπριανού, ο οποίος είπε πως η κυβέρνηση Κληρίδη άφησε χρέη ύψους 300 εκ. λιρών στους σημερινούς κυβερνώντες.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Μαζί Ενωμένοι'' γράφει ότι μήνυμα πως οι ξένες επιβουλές και μεθοδεύσεις δεν θα καταφέρουν να κρατήσουν χωριστά Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους στην κοινή πατρίδα Κύπρο έστειλαν οι συμμετέχοντες στην βραδιά φιλίας που συνδιοργάνωσαν την Παρασκευή στην Πύλα, το ΑΚΕΛ και το τ/κ Κόμμα Ενωμένη Κύπρος. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριάν Βαν ντε Μίρ, ο οποίος είπε ότι τα τ/κ προϊόντα πρέπει να εξάγονται από τα λιμάνια της Λεμεσού και της Λάρνακας και ότι το πακέτο των μέτρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν είναι του τύπου ''πάρτε το ή απορρίψτε το'' αλλά ''πάρτε το''.

    [05] (Κ) Ποδόσφαιρο - Euro 2004 - Νίκη της Κύπρου επί της Μάλτας

    Η Εθνική ανδρών Κύπρου στο ποδόσφαιρο νίκησε χθες το αντίστοιχο συγκρότημα της Μάλτας με 2 -1 στη Βαλέτα, σε αγώνα για τον πρώτο όμιλο της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2004.

    [06] (Κ) Ιακώβου - Αναχώρηση για ΗΠΑ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε πως οι στόχοι του ταξιδιού του στις ΗΠΑ είναι να προβληθούν οι θέσεις μας στους Αμερικανούς επίσημους και στον ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, να τονιστεί το γεγονός ότι οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού δεν πέτυχαν λόγω της γνωστής τουρκικής αδιαλλαξίας και ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ και του ΓΓ των ΗΕ θα πρέπει να στραφούν προς την τουρκική πλευρά και να γίνει ανταλλαγή απόψεων, προκειμένου να αποφασιστεί τι θα γίνει στο μέλλον, μέχρι και την τελική ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    [07] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    [08] (Κ) ΑΜΚΕ - Κύπρος - 1η θέση

    Με την Κύπρο να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, ολοκληρώθηκαν χθες οι 10οι Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ), που πραγματοποιήθηκαν στη Μάλτα.

    [09] (Κ) Βαρόνη Σάιμονς - Κυπριακό - Περιουσίες

    Θέματα που αφορούν τις περιουσίες που έχουν αγοραστεί στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω μιας συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο, δήλωσε η Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, αρμόδια για θέματα Εμπορίου, Βαρόνη Σάιμονς, η οποία απαντούσε στη Βουλή των Λόρδων σε ερώτηση του Λόρδου Φόλκνερ για το ποιές νομικές συμβουλές παρέχει η βρετανική κυβέρνηση στους Βρετανούς υπηκόους που έχουν αγοράζει ή σκοπεύουν να αγοράσουν περιουσία στα κατεχόμενα, μετά την μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση.

    Στη συζήτηση που διεξήχθη στις 4 Ιουνίου, η Βαρόνη Σάιμονς χαιρέτισε εξάλλου τη χαλάρωση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι δεν θεωρεί το μέτρο αυτό υποκατάστατο μιας συνολικής διευθέτησης στη βάση του σχεδίου των ΗΕ.

    [10] (Κ) Θρίαμβος της Κύπρου στους ΑΜΚΕ

    Με θρίαμβο της Κύπρου, ολοκληρώθηκαν το Σάββατο στη Μάλτα οι 10οι Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ).

    Η Κύπρος πήρε την πρώτη θέση με 34 χρυσά, 20 αργυρά και 27 χάλκινα μετάλλια. Οι Κύπριοι αθλητές και αθλήτριες συμμετείχαν σε αγωνίσματα στο στίβο, στην κολύμβηση, την καλαθόσφαιρα, την πετόσφαιρα, την σκοποβολή, το τζούτο, την επιτραπέζια αντισφαίριση, το σκουός και την ιστιοπλοϊα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 8 June 2003 - 17:49:10 UTC