Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-06-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Ανεργία
  • [02] (Κ) Αγώνες Μικρών Κρατών της Ευρώπης - Πρώτη η Κύπρος
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (K) Διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ
  • [05] (Κ) Τ/κ εφημερίδες - Μέτρα ΕΕ - Τ/Κ
  • [06] (Κ) Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Λόρδος Χάνεϊ - Παραίτηση
  • [08] (Κ) Τερματισμός θητείας Χάνεϊ - Στρο - Βρετανική βουλή
  • [09] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
  • [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Βρετανία - Στρο - Χάνεϊ
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Στροβίλια - Παραστάσεις
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Μέτρα - Τ/Κ
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - ΥΠΕΞ - ΗΠΑ - Πάουελ - Ανάν
  • [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκική γλώσσα - Σχολεία
  • [17] (Κ) Ντενκτάς - ΕΕ - Απόρριψη - Μέτρα
  • [18] (K) Στροβίλια - Κατάσταση - Βρετανικές Βάσεις
  • [19] (Κ) Ισπανία - Σύνοδος ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ - Παπανδρέου - Γκιουλ
  • [20] (Κ) Ευρωπαϊκή Συνέλευση - Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία
  • [21] (Κ) Κύπρος - Ελλάδα - Συμφωνία - Πυροσβεστικά σώματα
  • [22] (Κ) Ντενκτάς - ΕΕ - Απόρριψη - Μέτρα (2)
  • [23] (Κ) Λεγόμενο ''υπουργικό'' - Μέτρα - ΕΕ

  • [01] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Ανεργία

    Μικρή αύξηση σημείωσε η ανεργία στην Κύπρο τον Απρίλιο σε σχέση με το Μάρτιο, αλλά η χώρα εξακολουθεί να έχει την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στα υπό ένταξη κράτη και την τρίτη καλύτερη στο επίπεδο των 25 κρατών μελών της ΕΕ.

    [02] (Κ) Αγώνες Μικρών Κρατών της Ευρώπης - Πρώτη η Κύπρος

    Πρώτη στον κατάλογο μεταλλίων στους 10ους Αγώνες Μικρών Κρατών της Ευρώπης (ΑΜΚΕ) βρίσκεται η Κύπρος, η οποία εξασφάλισε τα πρώτα της μετάλλια στο στίβο, την κολύμβηση και το σκουώς.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το πακέτο οικονομικών μέτρων προς τους Τουρκοκυπρίους που εξήγγειλε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η προσπάθεια των κατοχικών αρχών να αλλάξουν το στάτους κβο στα Στροβίλια είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν πρωτοσέλιδα οι σημερινές εφημερίδες. Αλλα θέματα με τα οποία ασχολείται ο κυπριακός Τύπος είναι οι δηλώσεις του Κόφι Ανάν ότι δεν έχει παραιτηθεί από το Κυπριακό, πληφορορίες για διορισμό των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών και η κρίση στην τουριστική βιομηχανία.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Πακέτο με ευρώ και πολιτικά μηνύματα'' γράφει ότι ''πακέτο μέτρων προς τους Τουρκοκυπρίους συνοδευόμενο με αρκετά πολιτικά μηνύματα και προς τις δύο πλευρές, εξήγγειλε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στοχεύοντας από τη μια στην οικονομική ανάπτυξη του κατεχόμενου βόρειου τμήματος της Κύπρου και από την άλλη σε περαιτέρω προσέγγιση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, κάτι που θα βοηθήσει στις πάρα πέρα προσπάθειες λύσης του Κυπριακού''. Αλλού γράφει ότι ειδική επιτροπή η οποία θα προβεί στην πρώτη αξιολόγηση των υποψηφίων για διορισμό στα Δ.Σ. των Ημικρατικών Οργανισμών, έχουν σχηματίσει τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Υπό κατοχή και τα Στροβίλια'' γράφει ότι ''υπό καθεστώς τρομοκρατίας ζουν οι πέντε οικογένειες στην περιοχή Στροβιλιών, αφού στην ουσία, τους έχει επιβληθεί η τουρκική κατοχή. Εδώ και μια εβδομάδα, οι Τούρκοι τους επέβαλαν να ζουν χωρίς νερό και στο σκοτάδι, παρά το γεγονός ότι ο δρόμος μπροστά από τα σπίτια τους, που οδηγεί προς την Αμμόχωστο είναι πλέον ηλεκτροφωτισμένος. Οι κατοχικές αρχές κατέλαβαν επίσης το κατάστημα της Ελένης Κωνσταντίνου που βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης''. Αλλού γράφει ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι δεν παραιτήθηκε των προσπαθειών στο Κυπριακό, όμως θα περιμένει να δει ξεκάθαρες ενδείξεις και από τις δύο πλευρές, πριν προχωρήσει ξανά.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Προβοκάτσια από Ντενκτάς'' γράφει ότι ''σε μια περίοδο που οι δύο κοινότητες απέδειξαν μέσα από την καθημερινή πράξη ότι μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά, ο Ραούφ Ντενκτάς προχωρεί σε μεγάλης κλίμακας προβοκάτσια στην περιοχή του χωριού Στροβίλια. Με την ανοχή ουσιαστικά των Βρετανών, που διατηρούν τις Βάσεις τους στην περιοχή, το κατοχικό καθεστώς έθεσε υπό τον πλήρη έλεγχό του το χωριό, επιβάλλοντας στους κατοίκους του να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος για να έχουν ρεύμα και νερό''. Αλλού γράφει ότι έρευνα που διενήργησε η ΕΕ καταδεικνύει πως οι Κύπριοι δάσκαλοι είναι από τους πλέον ακριβοπληρωμένους, σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους σε χώρες μέλη της Ενωσης και υποψήφιες για ένταξη χώρες.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Οι Τούρκοι θέλουν 135 νησιά'' γράφει ότι ''η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο και διεκδικεί, σύμφωνα με έγγραφο του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, 135 νησιά και βραχονησίδες. Οπως αποκάλυψε χθες η αθηναϊκή εφημερίδα Espresso από αυτά, τα 72 είναι επώνυμα και τα υπόλοιπα ανώνυμα. Το έγγραφο των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αρχιπέλαγος έχει καταρτιστεί το 1996''. Αλλού γράφει ότι δραματική έκκληση για αναστολή ή και κατάργηση του 3% που καταβάλλουν οι τουριστικές μονάδες στον ΚΟΤ απηύθυναν βουλευτές και ξενοδόχοι στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, αφού η κατάσταση στην τουριστική βιομηχανία οδηγείται από το κακό στο χειρότερο.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Υπό κατοχή τα Στροβίλια'' γράφει ότι ''σε μια νέα κίνηση επιβολής τετελεσμένων επί του εδάφους, οι Τούρκοι έχουν θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό τους τα Στροβίλια. Στόχος τους είναι να παρουσιάσουν ότι η περιοχή είναι υπό κατοχή και τούτο επιβεβαιώνουν με τις ενέργειές τους. Παραβιάζοντας το καθεστώς της περιοχής, ο τουρκικός στρατός έχει προχωρήσει στη διαπλάτυνση του δρόμου, έχει διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και πιέζει τους κατοίκους να μεταβούν στην Αμμόχωστο και να υποβάλουν στο ψευδοκράτος αιτήσεις επανασύνδεσης για το νερό, τα τηλέφωνα και το ηλεκτρικό''. Αλλού γράφει ότι ο βουλευτής των Νέων Οριζόντων Χρίστος Κληρίδης κατέθεσε πρόταση νόμου στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής για την απαγόρευση της διανυκτέρευσης Ε/Κ σε ε/κ ιδιοκτησίας ξενοδοχεία στα κατεχόμενα.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Εμπρακτη στήριξη Τουρκοκυπρίων'' γράφει ότι ισχυρό πολιτικό μήνυμα στήριξης των Τ/Κ έστειλαν ΕΕ και Κυπριακή Δημοκρατία, με την έγκριση δέσμης μέτρων για προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στα κατεχόμενα. Το πακέτο μέτρων είναι αποτέλεσμα συνεχών διαβουλεύσεων με την κυπριακή κυβέρνηση και προβλέπει τη χορήγηση 9 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων οικονομικής ανάπτυξης στα κατεχόμενα, 2 εκατ. για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και 1 εκατ. για την εκπόνηση μελετών σκοπιμότητας για μελλοντική οικονομική ενσωμάτωση των κατεχομένων στην ΕΕ. Αλλού γράφει ότι η εφαρμογή της κοινωνικής νομοθεσίας, που έχει ψηφιστεί στα πλαίσια της εναρμόνισης, και η εργοδότηση των Τ/Κ ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με το Εκτελεστικό Γραφείο της ΠΕΟ.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Βοήθεια 12 εκατομμυρίων ευρώ για το βορρά'' γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε χθες πακέτο μέτρων για να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Η προσφορά περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ και την άρση των εμπορικών περιορισμών μεταξύ του κατεχόμενου βόρειου τμήματος της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλού γράφει ότι στέλεχος του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να λάβουν ανεργιακό επίδομα μόνο εάν πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές.

    [04] (K) Διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ

    [05] (Κ) Τ/κ εφημερίδες - Μέτρα ΕΕ - Τ/Κ

    Οι σημερινές τ/κ εφημερίδες προβάλλουν τη δέσμη οικονομικής βοήθεια της ΕΕ για στήριξη των Τ/Κ, ύψους 12 εκατ. ευρώ.

    Η ''Κίπρις'' στεγάζει το δημοσίευμα υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο ''Ανοιγμα από την ΕΕ''.

    Στον επίτιτλο η εφημερίδα γράφει ότι τα 9 από τα 12 εκατ. ευρώ θα δοθούν για έργα υποδομής και τα άλλα 3 για τις ανάγκες των μη "κυβερνητικών" οργανώσεων.

    Η ''Βολκάν'' γράφει ''Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη λεγόμενη δέσμη οικονομικής βοήθειας''. Το άρθρο φέρει τον τίτλο ''Είναι ρεζιλίκι. Την απορρίπτουμε''.

    Η ''Κίπρισλι'' φέρει τον επίτιτλο ''Οι Ε/Κ ισχυρίζονται ότι αυτοί υπαγόρευσαν τα μέτρα'', ''Αδικία στο εμπόριο'' και προσθέτει ότι ''για τις εξαγωγές θα πρέπει να τεθούμε υπό την ε/κ κυριαρχία''.

    Η ίδια εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ''η δέσμη της ΕΕ φαίνεται ότι θα είναι άχρηστη στο θέμα του εμπορίου. Ας χαίρονται αυτοί που απέρριψαν το σχέδιο Ανάν. Αν το είχαμε αποδεχτεί, σήμερα δεν θα απαιτείτο η άδεια και έλεγχος του ε/κ Υπουργείου Γεωργίας για τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων''.

    Η ''Αφρίκα'' σημειώνει πως ''Ο,τι ήταν να δώσει η Ευρώπη, το έδωσε. 12 εκατ ευρώ''.

    Η ''Χαλκίν Σεσί'' γράφει ''Η Ευρώπη μας δουλεύει''.

    Η ''Βατάν'' αναφέρει πως ''για τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων αρμοδιότητες στους Ε/Κ''.

    Η ''Γενί Τσιζγκί'' γράφει ''12 εκατ. ευρώ''. (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑΡ/ΜΜ)

    [06] (Κ) Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Λόρδος Χάνεϊ - Παραίτηση

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός αποδέκτηκε την παραίτηση του Λόδρου Ντέιβιντ Χάνεϊ από τη θέση του ειδικού εκπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό.

    Την ανακοίνωση για τον τερματισμό της υπηρεσίας του Λόρδου Χάνεϊ, με άμεση εφαρμογή, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, στη βρετανική Βουλή.

    [08] (Κ) Τερματισμός θητείας Χάνεϊ - Στρο - Βρετανική βουλή

    Τον τερματισμό της θητείας του Λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ από τη θέση του Ειδικού Εκπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό ανακοίνωσε σήμερα ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο.

    Οπως ανέφερε, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στο Κυπριακό η βρετανική κυβέρνηση αναθεώρησε τις διευθετήσεις που υπήρχαν ως τώρα για ενεργό συμμετοχή της Βρετανίας στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

    [09] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

    Την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού, μιλώντας κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας στο Λουξεμβούργο.

    [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 04/06/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6980            1,7081
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,9876            1,9995
    Λίρα Αγγλίας                     1,2176            1,2249
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     235,1279        237,0089
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9852          3,0090
    Δολάριο Καναδά                     2,6985          2,7200
    Κορώνα Δανίας                     12,5949         12,6956
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,6829         13,7923
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4404         15,5639
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6084          2,6292
    

    [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            85,32  (-0,19)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    395.929
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    225.846    339,34  ( 0,42)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    192.345     98,26  ( 0,07)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     15.390     73,01  ( 0,19)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      4.656     14,78  (-2,89)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     14.529     56,65  ( 0,25)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      5.393     91,22  (-1,44)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      3.599     18,19  (-0,38)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      9.061     72,33  (-0,03)
    Ετ. Πληροφορικής              £     12.840      2,68  (-0,74)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     10.553     14,61  (-0,81)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        000     12,35  (-2,83)
    Ξενοδοχεία                    £      9.783     42,16  (-0,99)
    Αλλες Εταιρείες               £     49.566     78,01  (-0,41)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Βρετανία - Στρο - Χάνεϊ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο ανακοίνωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι ο Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ αποδέχθηκε την εισήγηση του Λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ ότι θα πρέπει να παραιτηθεί από ειδικός αντιπρόσωπος για το Κυπριακό.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Στροβίλια - Παραστάσεις

    Η κατάσταση στα Στροβίλια είναι σοβαρή και η Κυπριακή Δημοκρατία κάνει όλες τις απαραίτητες παραστάσεις προς όλες τις κατευθύνσεις, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Μέτρα - Τ/Κ

    Η βοήθεια της ΕΕ για αναβάθμιση και οικονομική ενίσχυση των συμπολιτών μας Τ/Κ είναι ευπρόσδεκτη, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι κατά τη γνώμη της κυβέρνησης δεν υπάρχουν ασάφειες και είναι καθαρό ότι οι αποφάσεις σκοπούν στην οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ. Απ εκεί και πέρα, είπε, οι τεχνικές λεπτομέρειες θα γίνουν με ρυθμίσεις που εξαρτώνται κυρίως από την Κυπριακή κυβέρνηση.

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - ΥΠΕΞ - ΗΠΑ - Πάουελ - Ανάν

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αναχωρεί την ερχόμενη Κυριακή για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ.

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκική γλώσσα - Σχολεία

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισαγωγή προαιρετικών μαθημάτων τουρκικής γλώσσας στα λύκεια και τις τεχνικές σχολές.

    [17] (Κ) Ντενκτάς - ΕΕ - Απόρριψη - Μέτρα

    Ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, απέρριψε τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ενωση για τους Τ/Κ, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για μια προσπάθεια να εξαναγκαστεί η τ/κ πλευρά να υποταχθεί στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [18] (K) Στροβίλια - Κατάσταση - Βρετανικές Βάσεις

    Ειδοποίηση ότι πρόκειται να γίνει αναβάθμιση της περιοχής κοντά στα Στροβίλια, έλαβαν κάτοικοι των Στροβιλιών από τις λεγόμενες ''αρχές'' του κατοχικού καθεστώτος, οι οποίες τους καλούν να καταθέσουν αιτήσεις κοντά τους, προκειμένου να συνεχίσουν οι παροχές νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεφωνικών γραμμών προς αυτούς, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας, Θεόδωρος Τσιάρλης.

    Ο κ. Τσιάρλης διευκρίνισε ότι οι παροχές αυτές δεν έχουν διακοπεί, άλλα έχουν σταλεί ειδοποιήσεις σε δύο οικογένειες Ε/Κ, από πλευράς του κατοχικού καθεστώτος.

    [19] (Κ) Ισπανία - Σύνοδος ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ - Παπανδρέου - Γκιουλ

    Την πεποίθηση ότι τα προβλήματα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη θα διευθετηθούν μεταξύ

    [20] (Κ) Ευρωπαϊκή Συνέλευση - Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία

    Οι βουλευτές Παναγιώτης Δημητρίου, Ελένη Μαύρου, Μάριος Ματσάκης και Ανδρούλα Βασιλείου θα πάρουν μέρος στις εργασίες της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης, στις 5 και 6 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη Σύνοδο θα συζητηθούν το Μέρος 1 της υπό διαμόρφωση Συνταγματικής Συνθήκης που αφορά τους στόχους και τα θεμελιώδη δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα Πρωτόκολλα για το ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων και την εφαρμογή των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, καθώς και το Μέρος 4 που αφορά τις γενικές και τελικές διατάξεις.

    [21] (Κ) Κύπρος - Ελλάδα - Συμφωνία - Πυροσβεστικά σώματα

    Συμφωνία για συνεργασία των Πυροσβεστικών Σωμάτων Κύπρου και Ελλάδας υπεγράφη σήμερα στην Αθήνα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Δώρο Θεοδώρου και τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης της Ελλάδας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

    [22] (Κ) Ντενκτάς - ΕΕ - Απόρριψη - Μέτρα (2)

    Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι θα δώσει την τελική του εκτίμηση για τα μέτρα που εξήγγειλε η Ευρωπαϊκή Ενωση για τους Τ/Κ μόλις η ΕΕ ξεκαθαρίσει πως θα διατεθούν τα χρήματα.

    [23] (Κ) Λεγόμενο ''υπουργικό'' - Μέτρα - ΕΕ

    Το λεγόμενο «υπουργικό συμβούλιο» στα κατεχόμενα αποφάνθηκε ότι το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους Τ/Κ δεν εξυπηρετεί το στόχο για τον οποίον έχει εξαγγελθεί και δεν ικανοποιεί το ψευδοκράτος και πως «ο ισχυρισμός για βελτίωση της οικονομίας» του ψευδοκράτους και για ''συνεισφορά στην ανάπτυξή του δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 4 June 2003 - 17:49:17 UTC