Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-05-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αστυνομική ανακοίνωση - Διέλευση - Στοιχεία
  • [02] (Κ) Λεύκαρα - Εκδήλωση για Θεόδωρο Πάγκαλο
  • [03] (Κ) ΕΕ - Γκιούλ - Κυπριακό
  • [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Ευρωκοινοβούλιο - Τουρκία - Ψήφισμα
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ντενκτάς
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Γκιούλ - Κυπριακό
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Μητροπολίτης Μόρφου
  • [10] (Κ) Μπεγλίτης - ''Εμπάργκο'' - Ελλάδα - Τουρκία
  • [11] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Βρυξέλλες
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Μπεγλίτης - Τουρκία
  • [13] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Μητροπολίτης Μόρφου - Κατεχόμενα
  • [16] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ανατολή - Γκιουλ - Παπανδρέου
  • [17] (Κ) ΕΕ - Φερχόιγκεν - Τ/κ προϊόντα
  • [18] (Κ) Ε/Κ και Τ/Κ γυναίκες - Βρυξέλλες - Επίσκεψη
  • [19] (Κ) Δικοινοτικό Φόρουμ Νεολαίας - Διακήρυξη - Κυπριακό
  • [20] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδος - ''Εμπάργκο'' - Γκιουλ
  • [21] (Κ) Υπουργείο Εσωτερικών - SARS
  • [22] (Κ) ΚΕΒΕ - Τ/κ εμπορικό επιμελητήριο - Συνάντηση
  • [23] (Κ) Παναγιώτης Δημητρίου - Βρυξέλλες
  • [24] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Εμπορική Ναυτιλία - Ελλάδα
  • [25] (Κ) Φιλορί - Πακέτο για Τ/Κ
  • [26] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Αστυνομική ανακοίνωση - Διέλευση - Στοιχεία

    Συνολικά 3.127 Τουρκοκύπριοι εισήλθαν από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές μέχρι τα μεσάνυκτα. Συγκεκριμένα, 2.058 από αυτούς εισήλθαν μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 307 μέσω του Περγάμου, 93 μέσω των Στροβιλιών και 669 μέσω του Αγίου Δομετίου.

    [02] (Κ) Λεύκαρα - Εκδήλωση για Θεόδωρο Πάγκαλο

    Εκδήλωση προς τιμή του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στα Λεύκαρα.

    Ο Δήμαρχος Λευκάρων Σοφοκλής Σοφοκλέους παρέδωσε στον κ. Πάγκαλο το χρυσό κλειδί της πόλης, ανακηρύσσοντάς τον Επίτιμο Δημότη Λευκάρων.

    [03] (Κ) ΕΕ - Γκιούλ - Κυπριακό

    Στο Κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ στη διάρκεια ομιλίας που έκανε ψες στο «Ιδρυμα Αντενάουερ» στις Βρυξέλλες, κεντρικό θέμα της οποίας ήταν η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με τον κ. Γκιούλ, το κυπριακό πρόβλημα είναι ένα θέμα που δεν σχετίζεται άμεσα με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά είναι σαφές ότι η κατάσταση στην Κύπρο έχει αρνητικές συνέπειες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η περίπτωση του 80χρονου Κύπριου κατοίκου Αυστραλίας ο οποίος ήρθε στο νησί μέσω Σιγκαπούρης και θεωρείται ως ύποπτο κρούσμα άτυπης πνευμονίας και η παρέμβαση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους στο Κυπριακό είναι δύο από τα κύρια θέματα με τα οποία ασχολούνται οι κυπριακές εφημερίδες. Αλλα θέματα που προβάλλει ο σημερινός Τύπος είναι η εκδίωξη από τις κατοχικές αρχές του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου από την κατεχόμενη εκκλησία του Αγίου Μάμαντος και ο θάνατος από πτώση, 64χρονου εργάτη στη Λεμεσό.

    H ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Επιστροφή στο σχέδιο Ανάν'' γράφει ότι ''σαφές μήνυμα προς όλους τους ενδιαφερόμενους και ειδικά προς την Τουρκία για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στη βάση του Σχεδίου Ανάν, έστειλε το τελευταίο 24ωρο η Ουάσιγκτον δια του στόματος του Αμερικανού Προέδρου και της συμβούλου του για θέματα Εθνικής Ασφάλειας. Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν ''δίκαιο και ισορροπημένο''. Αλλού γράφει ότι ως ύποπτο κρούσμα άτυπης πνευμονίας αντιμετωπίζουν οι Υπηρεσίες Υγείας το περιστατικό του 80χρονου Κυπρίου κατοίκου Αυστραλίας ο οποίος ήρθε στο νησί μέσω Σιγκαπούρης.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ο Προδρόμου αποσύρεται από την κούρσα'' γράφει ότι ''το ενδεχόμενο απόσυρσης της υποψηφιότητάς του για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου μελετά ο Πρόδρομος Προδρόμου και ενδέχεται σήμερα να εξαγγείλει σε διάσκεψη Τύπου τις τελικές προθέσεις του. Εγκυρες πληροφορίες της ''Μ'' αναφέρουν ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ δεν δείχνει ικανοποιημένος από την πορεία των εσωκομματικών διεργασιών και προτίθεται να αποσυρθεί από την κούρσα της διεκδίκησης''. Αλλού γράφει ότι καταγγελίες για "διαρροή θεμάτων" στις χθεσινές εξετάσεις Εθελοντριών της Εθνικής Φρουράς ανάγκασαν την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Δύναμης να τις αναβάλει για ένα τουλάχιστον 24ωρο.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Τι ψήνει η Αγκυρα για περιουσίες'' γράφει ότι ''σε τρεις άξονες κινούνται Τουρκία και ψευδοκράτος, για να οδηγήσουν τις προσφυγές Ε/Κ ενώπιον 'ειδικών δικαστηρίων' στα κατεχόμενα. Οπως πληροφορείται ο ''Π'' προσανατολίζονται να παρέμβουν κατά προσφυγής Ε/Κ που δεν έχει κριθεί ακόμα παραδεκτή από το ΕΔΑΔ, ζητώντας να εξαντληθούν πρώτα τα 'εσωτερικά ένδικα μέσα'''. Αλλού γράφει ότι ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος και η συνοδεία του από ιερείς και πιστούς, εκδιώχθηκαν από Τ/Κ φύλακες της κατεχόμενης εκκλησίας του Αγίου Μάμαντος, την ώρα που έκανε παράκληση, με το δικαιολογητικό ότι μόνο στον κατεχόμενο Απόστολο Αντρέα μπορεί να γίνεται λειτουργία.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ξεσηκωμός για εκλογές'' γράφει ότι ''η ώρα του λαού για την Εκκλησία πλησιάζει. Η κατά πλειοψηφία απόφαση των Συνοδικών της περασμένης Τρίτης έχει, στην κυριολεξία, ξεχειλίσει το ποτήρι της υπομονής του χριστεπώνυμου πληρώματος, το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα ενός ειρηνικού ξεσηκωμού, με αίτημα τη διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου''. Αλλού γράφει ότι 64χρονος από τον Αρακαπά, ο Χαράλαμπος Ιωάννου, έχασε χθες το απόγευμα τη ζωή του, ενώ εργαζόταν σε ανεγειρόμενη οικοδομή, στη Λεμεσό.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Παρέμβαση Μπους'' γράφει ότι ''οι Αμερικανοί επανέρχονται στο Κυπριακό με παρεμβάσεις υψηλού επιπέδου, επιστρατεύοντας και τον Πρόεδρο Μπους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ σε συνεννόηση με ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, προωθούν την ιδέα της επίσπευσης του καθορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας στην ΕΕ''. Αλλού γράφει ότι ο νέος Γενικός Εισαγγελέας έδωσε οδηγίες και σταμάτησαν προς το παρόν, οι αναστολές φυλάκισης όσων οφείλουν χρέη ή εκκρεμούν εναντίον τους φυλακιστήρια εντάλματα για τον ίδιο λόγο, μέχρι να διερευνηθεί κατά πόσον μια τέτοια ενέργεια είναι συνταγματική.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Οι μεσολαβητές ξανάρχονται'' γράφει ότι ''στο διπλωματικό παρασκήνιο συζητείται το Κυπριακό και οι μεσολαβητές αναζητούν να βρουν την άκρη του νήματος για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις επανέναρξης των συνομιλιών. Στο επόμενο χρονικό διάστημα προγραμματίζονται σειρά διπλωματικών επαφών με στόχο τόσο τη διερεύνηση προθέσεων όσο και τη δημιουργία των συνθηκών να επιστρέψουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των συνομιλιών''. Αλλού γράφει ότι στο στήσιμο της γιγάντιας κατασκοπευτικής κεραίας ''Πλούτων 2'' φαίνεται ότι θα προχωρήσουν την ερχόμενη εβδομάδα οι Βρετανοί, αφού, σύμφωνα με την εφημερίδα, τα έργα υποδομής έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα γράφει ότι Τ/Κ "αστυνομικοί" έδιωξαν το Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο από την εκκλησία του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου, όπου έκανε παράκληση. Λίγο πριν τις 11 το πρωί και ενώ ο Μητροπολίτης έψαλλε το ''Χριστός Ανέστη'' πέντε "αστυνομικοί" εισήλθαν στην εκκλησία και άρχισαν να φωνάζουν σε όλους, συμπεριλαμβανομένων και δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων, να βγουν από το ναό. Αλλού γράφει ότι μέχρι το τέλος του μήνα το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να γνωρίζει πόσοι μαθητές θα διαλέξουν την Τουρκική ως ξένη γλώσσα στα σχολεία.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη ''The Cyprus Weekly'' στο κύριο θέμα γράφει ότι η κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε χθες στα Ηνωμένα Εθνη εναντίον της ενέργειας του κατοχικού καθεστώτος να εκδιώξει από την εκκλησία του Αγίου Μάμαντος στα κατεχόμενα, τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο και τους Ε/Κ πιστούς που βρίσκονταν στο ναό, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων. Αλλού γράφει ότι με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται ότι θα αυξηθεί το πρόβλημα των ξένων εργατών.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό ----------------------------------- Η ε/κ πλευρά δέχεται το σχέδιο Ανάν για διαπραγματεύσεις ''αφού γίνουν οι κατάλληλες βελτιώσεις που επιβάλλουν οι νέες συνθήκες και η ένταξη στην ΕΕ'', δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας πως η ε/κ πλευρά δεν θα δεχθεί ποτέ τη λύση στη βάση ''δύο χωριστών κρατών με σχέσεις καλής γειτονίας'', όπως υποστηρίζει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο εκδήλωσης στο Δήμο Λευκάρων όπου τιμήθηκε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος για τη συμβολή του στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξήρε τον άνθρωπο Πάγκαλο λέγοντας πως ''η συμβολή του για την ένταξή μας ήταν θεμελιακή και αποφασιστική''.

    ''Τώρα που τόσοι πολλοί παρουσιάζονται πατέρες αυτής της επιτυχίας καλό είναι να θυμόμαστε και αυτούς που πραγματικά άνοιξαν το δρόμο όχι μόνο αυτούς που παίρνουν τα μετάλλια. Ο κ. Πάγκαλος είναι αυτός που άνοιξε τον δρόμο'', σημείωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σχολιάζοντας τις προκλήσεις του κατοχικού καθεστώτος με την εκδίωξη του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου, ο οποίος λειτουργούσε στην κατεχόμενη Εκκλησία του Αγίου Μάμμαντος, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι οι συνεχιζόμενες προκλήσεις του Τ/Κ ηγέτη σε βάρος Ε/Κ στα κατεχόμενα, αποσκοπούν στην προβολή της δήθεν ύπαρξης ''κρατικής εξουσίας'' στα κατεχόμενα, και την αποτροπή της πλημμυρίδας της επικοινωνίας μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Ντεντκάς ότι αν επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό θα έχει την ίδια εικόνα με τη σημερινή δηλαδή διακινήσεις προς και από τα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι ''αυτό που γίνεται σήμερα δεν είναι λύση, δεν είναι ούτε καν βήμα προς τη λύση''.

    ''Το Κυπριακό δεν είναι μόνο η ελεύθερη διακίνηση και μάλιστα περιορισμένη όπως την έχει επιβάλει ο κ. Ντενκτάς, ο οποίος επιθυμεί λύση δύο χωριστών κρατών με σχέσεις καλής γειτονίας δύο κράτη που λύνουν τα συνοριακά τους προβλήματα. Αυτό δεν θα το δεχθούμε ποτέ'', υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε ότι ανεξάρτητα από τις προκλήσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρέπει να επιβάλει περιορισμούς στο δικαιώματα της ελεύθερης διακίνησης που είναι το θεμέλιο του αγώνα της, κάτι που αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο από την πρώτη μέρα.

    Κληθείς να σχολιάσει την επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η τουρκική πλευρά και ο κ. Ερντογάν λένε ότι συμβάλλουν στην επίλυση του Κυπριακού υποδεικνύοντας στο ΓΓ του ΟΗΕ ότι η σωστή λύση είναι τα δύο χωριστά κράτη και πρόσθεσε πως είναι γνωστή η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το σχέδιο Ανάν ως έχει.

    Ευρωκοινοβούλιο - Τουρκία - Ψήφισμα ------------------ Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την τουρκική κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία να αποδεικνύουν τη δέσμευσή της για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για προστασία της δημοκρατίας και για διαφάνεια στην Τουρκία. Ταυτοχρόνως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικρίνει τις ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Ενωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην Αγκυρα, στις 6 Μαΐου 2003.

    Η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιέχεται σε ψήφισμα που ενέκρινε χθες η ολομέλεια του σώματος που συνήλθε στο Στρασβούργο.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχοντας υπόψη τα προηγούμενα ψηφίσματά του σχετικά με τα δικαιώματα του ανθρώπου στην Τουρκία, τη Συνθήκη ΕΕ και τις διατάξεις της για τα δικαιώματα του ανθρώπου, το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και τη συμφωνία εταιρικής σχέσης με την Τουρκία, «τονίζει το γεγονός ότι η πολιτική βούληση εκ μέρους της Τουρκίας για πραγματοποίηση ριζικών αλλαγών στη δομή του κράτους, τις σχέσεις του με την κοινωνία, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον τρόπο διακυβέρνησης έχουν κεφαλαιώδη σημασία στην πορεία προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

    Οπως αναφέρεται στο ψήφισμα, το Ευρωκοινοβούλιο έλαβε υπόψη του ότι η Τουρκία, υπογράφοντας διάφορες διεθνείς συμφωνίες, περιλαμβανομένης της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, «έχει δεσμευθεί στη διασφάλιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της δημοκρατίας».

    Αναφερόμενο στα γεγονότα που έγιναν στις 6 Μαΐου 2003, όταν άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και της υπηρεσίας ασφαλείας της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική έρευνα στα κεντρικά γραφεία της τουρκικής Ενωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην Αγκυρα υπό την εποπτεία του εισαγγελέα του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει έντονη κατάπληξη για τις αιφνιδιαστικές έρευνες που ενήργησαν μέλη των αντιτρομοκρατικών δυνάμεων και καλεί τις τουρκικές Αρχές να διασαφηνίσουν πάραυτα τους λόγους αυτής της ενέργειας.

    Το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει την υποστήριξή του στις δραστηριότητες και στις εκστρατείες ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης που πραγματοποιεί η Ενωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και οι άλλες τουρκικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προτρέπει την τουρκική κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, που να αποδεικνύουν τη δέσμευσή της για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αναθεωρήσει τη νομοθεσία της προκειμένου να εξασφαλισθούν η προστασία της δημοκρατίας και η διαφάνεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

    Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε υπόψη ότι το Συμβούλιο έχει αναγνωρίσει την Τουρκία ως υποψήφιο κράτος προς ένταξη και ότι η Τουρκία έχει εκφράσει τη φιλοδοξία της να καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ και το ότι το πρόγραμμα της τουρκικής κυβέρνησης προβλέπει την κατάργηση των δικαστηρίων κρατικής ασφάλειας, τα οποία όπως αναφέρει το ψήφισμα- «αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη κράτους δικαίου στην Τουρκία».

    Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί από την τουρκική κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις και υπενθυμίζει στην τουρκική κυβέρνηση ότι οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν στοιχείο, το οποίο θα ληφθεί δεόντως υπόψη από την Επιτροπή κατά την σύνταξη της έκθεσής της προς το Συμβούλιο το Δεκέμβριο του 2004, σχετικά με το κατά πόσον πληροί η Τουρκία τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    Η ολομέλεια ανέθεσε στον Πρόεδρο Πατ Κοξ «να διαβιβάσει το παρόν ψήφισμα στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή, στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών και στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση και την κυβέρνηση της Τουρκίας, στην Τουρκική Ενωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και στην Τουρκική Οργάνωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

    Πατ Κοξ - Κυπριακό - ΕΕ - Πρωτοβουλίες -------------------------------------- Την ανάγκη να είναι όλοι προσεκτικοί στην ανάληψη πολλαπλών πρωτοβουλιών στο Κυπριακό επεσήμανε με δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ προσθέτοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρξει ανταπόκριση στη λαϊκή απαίτηση για σμίξιμο των δύο κοινοτήτων.

    Ο κ. Κοξ κλήθηκε χθες από το ΚΥΠΕ μετά την από κοινού με τον ΥΠΕΞ Γιώργο Ιακώβου τελετή εγκαινίων του Λυκείου ''Μαρί Κιουρί'' στο Στρασβούργο να σχολιάσει τα σχετικά με τις προσδοκίες του κυπριακού λαού για ανάληψη πρωτοβουλίας από την ΕΕ και τα θεσμικά της όργανα για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    ''Νομίζω πως θα πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός για την ανάληψη πολλαπλών πρωτοβουλιών σεβόμενος ταυτοχρόνως την ανάγκη των δύο κοινοτήτων να πλησιάσουν η μια την άλλη και αποφασισμένος να αναγνωρίσει ότι κάτι σημαντικό συμβαίνει βλέποντας τα σύνορα να ανοίγουν ανεξαρτήτως πολιτικής και τους ανθρώπους να ανταποκρίνονται με την καρδιά και τα αισθήματά τους'', είπε ο κ. Κοξ.

    Ιακώβου - Κοξ - Εγκαίνια Λυκείου ''Μαρί Κιουρί'' --------------------- Την ελπίδα ότι την 1η Μαΐου 2004 μια ενιαία Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με λυμένο το πολιτικό της πρόβλημα εξέφρασε χθες στο Στρασβούργο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, εγκαινιάζοντας μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Ιακώβου, το Λύκειο «Μαρί Κιουρί».

    Στη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, που έγινε το απόγευμα με την παρουσία της Δημάρχου Στρασβούργου Φαμπιέν Κέλερ, της Αντιπροέδρου της Επαρχίας Αλσατίας Καλντερολί Λοτζ, άλλων παραγόντων της τοπικής κοινωνίας και αντιπροσωπείας μαθητών του Λανιτείου Λυκείου Λεμεσού, τόσο ο κ. Κοξ όσο και ο κ. Ιακώβου μίλησαν αναφερόμενοι στην ιστορία της Κύπρου, στην ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και εξέφρασαν την ευχή όπως σύντομα εξευρεθεί μια λύση στο Κυπριακό, που θα επιτρέψει στις δύο Κοινότητες να ζήσουν ειρηνικά, απολαμβάνοντας τα όσα έχει να τους προσφέρει η ένταξη στην ΕΕ.

    Ο κ. Ιακώβου άρχισε την ομιλία του αναφερόμενος στο όνειρό του και στις προσπάθειες που και ο ίδιος κατέβαλε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Μίλησε για την ιστορία του τόπου και ευχήθηκε στα παιδιά να μπορέσουν να ζήσουν χωρίς τις εμπειρίες ενός πολέμου, με ειρήνη σε ένα κόσμο, όπου η διαφορετικότητα είναι ανεκτή και όπου μπορούν να συνυπάρχουν οι άνθρωποι με διαφορετικές πολιτισμικές, θρησκευτικές ή άλλες συνήθειες.

    Ανάλογα ήσαν και τα μηνύματα που θέλησε να μεταδώσει στα παιδιά και ο κ. Κοξ με τη δική του ομιλία. Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρθηκε και στην τελευταία επίσκεψή του στην Κύπρο και ευχήθηκε να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα που κρατεί διαιρεμένη και την πρωτεύουσα του νησιού, έτσι ώστε ενωμένη η χώρα να ενταχθεί τελικά στην ΕΕ.

    Η έκθεση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο εκθέσεων από 13 διαφορετικά σχολεία του Στρασβούργου για κάθε μια ξεχωριστά από τις 13 υποψήφιες χώρες και σε ειδικές πινακίδες υπήρχαν φωτογραφίες, σχέδια και κείμενα από την ιστορία, τον πολιτισμό, τη σύγχρονη ζωή, την οικονομία, ακόμα και από τη γαστρονομία της Κύπρου.

    Βρυξέλλες - Φερχόιγκεν - Γκιούλ - Κύπρος --------------- Είμαστε μάρτυρες θετικών εξελίξεων στην Κύπρο, δήλωσε χθες ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Γερμανός Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την προσέγγιση των δύο κοινοτήτων.

    Η τοποθέτηση του Επιτρόπου έγινε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε το πρωϊ στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία και το Κυπριακό.

    Σύμφωνα με τον κ. Φερχόιγκεν, η Τουρκία συνεχίζει να πραγματοποιεί πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να τη βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Αναγνώρισε, όμως, ότι υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται επιτάχυνση της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων.

    Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του Ιταλού Πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θα μπορούσε να ενταχθεί το 2007 μαζί με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, τη χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα που θα μπορούσε να συζητηθεί, προσθέτοντας, όμως, ότι του φαίνεται υπερβολικά φιλόδοξη αυτή η ημερομηνία.

    Από την πλευρά του, ο κ. Γκιούλ χαιρέτισε επίσης «αυτά που συμβαίνουν στην Κύπρο και τη διακίνηση 80.000 Ελληνοκυπρίων και 50.000 Τουρκοκυπρίων». Οπως είπε, πρόκειται για «ένδειξη καλής εμπιστοσύνης που οικοδομείται μεταξύ των δύο πλευρών».

    ΕΕ - Γκιούλ - Κυπριακό ----------------- Στο Κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ στη διάρκεια ομιλίας που έκανε χθες βράδυ στο «Ιδρυμα Αντενάουερ» στις Βρυξέλλες, κεντρικό θέμα της οποίας ήταν η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με τον κ. Γκιούλ, το κυπριακό πρόβλημα είναι ένα θέμα που δεν σχετίζεται άμεσα με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά είναι σαφές ότι η κατάσταση στην Κύπρο έχει αρνητικές συνέπειες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Εάν είναι να υπάρξει μια λύση στο Κυπριακό και θα πρέπει, όπως είπε, να υπάρξει λύση, το σημείο εκκίνησης θα πρέπει να είναι η αναγνώριση ''της συγκεκριμένης πραγματικότητας'' στο νησί από όλες τις πλευρές. Υπάρχουν, είπε, ''δύο ξεχωριστοί λαοί και διοικήσεις με ισότιμο καθεστώς. Η λύση θα πρέπει να αντικατοπτρίζει αυτή την πραγματικότητα και να βασίζεται στις αρχές τις διζωνικότητας, της πολιτικής ισότητας και του ισότιμου καθεστώτος'', πρόσθεσε.

    Η Τουρκία, συνέχισε ο κ. Γκιούλ, στήριξε τις ειλικρινείς προσπάθειες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να βοηθήσει τις δύο πλευρές να βρουν μια λύση. Δυστυχώς το σχέδιο Ανάν, που παρουσιάσθηκε στις δύο πλευρές, ''δεν έγινε δεκτό από καμία από αυτές'', ισχυρίσθηκε ο Τούρκος Υπουργός. Αυτό που απομένει σε Τ/Κ και Ε/Κ είναι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ τους, ανέφερε.

    Είπε ακόμα ότι μέσα σε αυτό το εποικοδομητικό πνεύμα οι δύο πλευρές θα πρέπει να ξεκινήσουν συνομιλίες προκειμένου να εξευρεθεί μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση. Η τ/κ πλευρά πήρε πρόσφατα ''κάποια εντυπωσιακά μέτρα εμπιστοσύνης και η θετική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και των Ε/Κ και Τ/Κ απέδειξε ότι αυτά τα βήματα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση'', πρόσθεσε.

    Ελπίζω, συνέχισε, ότι η ε/κ πλευρά θα ανταποκριθεί σ' αυτά με θετικό τρόπο. Η ευθύνη για εξεύρεση λύσης ανήκει αποκλειστικά στις δύο πλευρές στο νησί, αλλά πιστεύω ότι η Τουρκία και η Ελλάδα, ως δύο από τις εγγυήτριες δυνάμεις και μητέρες πατρίδες, μπορούν να παίξουν ένα εποικοδομητικό ρόλο, ενθαρρύνοντας τις δύο πλευρές προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Είπε ακόμη ότι η Τουρκία αναμένει από την ΕΕ να προβεί σε σημαντικά βήματα για το Κυπριακό μέσα στις επόμενες μέρες.

    Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Συνομιλίες -------------------- Η θέση της κυβέρνησης αναφορικά με την επανέναρξη των συνομιλιών και το σχέδιο Ανάν δεν έχει αλλοιωθεί, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, επαναλαμβάνοντας πως η γενική εκτίμηση είναι ότι η τουρκική πλευρά θα πρέπει να αλλάξει τις θέσεις της για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες.

    Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως ''δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για επαναδραστηριοποίηση ξένων μεσολαβητών στο Κυπριακό''. Ωστόσο, ανέφερε πως αρχές Ιουνίου θα επισκεφθεί την Κύπρο ο ειδικός συντονιστής στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    Σε ερώτηση εάν οι ξένοι μεσολαβητές θεωρούν ότι και η κυβέρνηση φέρει κάποια ευθύνη για τη μη επανέναρξη των συνομιλιών, στη βάση του σχεδίου Ανάν, ο Εκπρόσωπος τόνισε πως η θέση της κυβέρνησης επί του σχεδίου Ανάν δεν έχει τροποποιηθεί.

    ''Η θέση μας παραμένει η ίδια, είναι εκείνη που δηλώθηκε στη Χάγη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτή που υιοθέτησε το Εθνικό Συμβούλιο στην τελευταία του απόφαση, αυτή που διατυπώνεται στην επιστολή του Προέδρου Παπαδόπουλου στην επιστολή του προς τον κ. Ντενκτάς, με ημερομηνία 2 Απριλίου'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Κατοχικό καθεστώς - Μητροπολίτης Μόρφου - Εκδίωξη --------------------- Το καθεστώς Ντενκτάς διέκοψε χθες με τη βία παράκληση που βρισκόταν σε εξέλιξη στην εκκλησία του Αγίου Μάμα στην κατεχόμενη Μόρφου και εκδίωξε το Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο και τους Ε/Κ πιστούς.

    Συγκεκριμένα στις 11 το πρωί ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος και ομάδα Μορφιτών μετέβησαν στην κατεχόμενη εκκλησία για παράκληση. Την ώρα που ο Μητροπολίτης Μόρφου έψαλλε το ''Χριστός Ανέστη'' γύρω στους πέντε ψευδοαστυνομικούς εισήλθαν στην εκκλησία και φωνάζοντας ''Εξω, απαγορεύεται'', απομάκρυναν το Μητροπολίτη Μόρφου, τους άλλους ιερείς που μετέβησαν για τη λειτουργία, τους πιστούς, καθώς και τους δημοσιογράφους και τους κινηματογραφιστές που βρίσκονταν μέσα στη εκκλησία.

    Η ενέργεια αυτή του κατοχικού καθεστώτος προκάλεσε απορία και αναστάτωση στους πιστούς, οι οποίοι εξέφραζαν την άποψη ότι οι Ε/Κ δεν θα φέρονταν με τέτοιο τρόπο σε Τ/Κ πιστούς στις ελεύθερες περιοχές.

    Στους δημοσιογράφους δόθηκε η εξήγηση πως η λειτουργία επιτρέπεται μόνο στην εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα και η διακοπή της λειτουργίας ήταν απαραίτητη, καθώς ο Μητροπολίτης Μόρφου δεν είχε ''άδεια'' από το ''κράτος'' για να λειτουργήσει εκεί.

    Αθηαίνου - Τούρκοι στρατιώτες - Γεωργοί - Νεκρή ζώνη --------------- Τούρκοι στρατιώτες, με την απειλή των όπλων και της απαγωγής, εκδίωξαν χθες από τα χωράφια τους, σε άκρο της νεκρής ζώνης στην Αθηαίνου, δύο γεωργούς, κατοίκους του χωριού, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι είχαν πάρει, όπως πάντα, άδεια από τα ΗΕ για να βρίσκονται εκεί, δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηαίνου Γαβριήλ Καζάζης.

    Ο κ. Καζάζης είπε πως «σήμερα το πρωί δύο γεωργοί Αθηαινίτες, πήγαν να μαζέψουν το σανό τους, στο άκρο της νεκρής ζώνης, κατόπιν αδείας των ΗΕ» και εκείνη τη στιγμή, «κατέβηκαν Τούρκοι στρατιώτες από τα φυλάκιά τους, πέρασαν τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός και απειλούσαν τους γεωργούς με σύλληψη», με αποτέλεσμα να τους εκδιώξουν «με την βία».

    Υπουργός Εξωτερικών - ΣτΕ - Επιτροπή Υπουργών - Παρεμβάσεις ----------------------- Η εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελεί τη βάση της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας του Συμβουλίου της Ευρώπης στο σύνολό του.

    Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Ιακώβου ο οποίος εκπροσώπησε την Κύπρο στη 112η Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στις 14 15 Μαΐου.

    Ο κ. Ιακώβου, σε ομιλία του αναφορικά με το μέλλον του ΕΔΑΔ, δήλωσε ότι η Κύπρος έχει ως πάγια πολιτική τη μακροπρόθεσμη διασφάλιση της αξιοπιστίας του ΕΔΑΔ με την υιοθέτηση των αναγκαίων μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ιακώβου υπογράμμισε επίσης ότι αποτελεσματικό δικαστήριο είναι αυτό του οποίου οι αποφάσεις εφαρμόζονται και τόνισε ότι η συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Λοϊζίδου αποδεικνύει την ανάγκη λήψης ριζικών μέτρων στον τομέα αυτό.

    Για το θέμα αυτό ο κ. Ιακώβου υποστήριξε την πρόταση της Καθοδηγητικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για περίληψη στη Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων νέου άρθρου βάσει του οποίου το Δικαστήριο θα αποφασίζει κατά πόσο ένα κράτος έχει παραβιάσει την υποχρέωσή του για εκτέλεση απόφασης του Δικαστηρίου και την παροχή εξουσίας στο Δικαστήριο για επιβολή χρηματικής ποινής.

    Εξάλλου, σε άλλη παρέμβασή του ο κ. Ιακώβου υποστήριξε την πρόταση για Τρίτη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού.

    Κατά τη Σύνοδο αυτή, τόνισε ο κ. Ιακώβου, πέρα από τη μελέτη τρόπων για περαιτέρω διεύρυνση και εμπέδωση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι εργασίες πρέπει να επικεντρωθούν στις πιθανότητες ανάπτυξης συλλογικών ευρωπαϊκών απαντήσεων στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας. Υπογράμμισε ότι σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να διασφαλισθεί ο κεντρικός ρόλος του ΕΔΑΔ και η αποτελεσματικότητα της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Πριν από την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής ο κ. Υπουργός υπέγραψε εκ μέρους της Κύπρου, στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Βάλτερ Σβίμερ, το Επιπρόσθετο Πρωτόκολλο στη Σύμβαση Ποινικού Δικαίου για τη Διαφθορά, το Πρωτόκολλο που τροποποιεί τη Σύμβαση για την πάταξη της Τρομοκρατίας και τη Σύμβαση για την επικοινωνία αναφορικά με τα παιδιά, στόχος της οποίας είναι η προώθηση και βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των παιδιών και των γονέων τους ή άλλων συγγενικών προσώπων.

    Εκπρόσωπος - Τιτίνα Λοϊζίδου - Τουρκία ---------------- Η δικαστική απόφαση στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου είναι δεσμευτική και οι χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης οφείλουν να πιέσουν την Τουρκία να συμμορφωθεί, τόνισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εφαρμοστεί η απόφαση στην υπόθεση Λοϊζίδου και η θέση της κυβέρνησης επαναλαμβάνεται κάθε φορά που εγείρεται το θέμα στο Συμβούλιο της Ευρώπης και θα επαναληφθεί και τώρα στη συνεδρία της εξ Υπουργών Επιτροπής του ΣτΕ,'' είπε ο Εκπρόσωπος, ερωτηθείς για τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Λοϊζίδου, ιδιαίτερα υπό τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί μετά τη μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης τόνισε πως οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ είναι δεσμευτικές για όλες τις χώρες μέλη του ΣτΕ και η Σύμβαση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελεί ουσιαστικό τμήμα της δημόσιας τάξης της Ευρώπης.

    Εκπρόσωπος - Διακίνηση - Διαβατήρια --------------------- Η κυβέρνηση διά του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη κατάγγειλε εκ νέου την παράνομη απαίτηση του κατοχικού καθεστώτος για επίδειξη διαβατηρίων από Ελληνοκύπριους που επιθυμούν να μεταβούν στα κατεχόμενα, τονίζοντας πως η πίεση συνεχίζεται ώστε να αρθεί αυτή η παρανομία.

    ''Καταγγέλλουμε την απαίτηση ως παράνομη και αντίθετη με τις αρχές που διέπουν τη συμπεριφορά, οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται εκ μέρους της κυβέρνησης προς τα ΗΕ,'' δήλωσε ο Εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας δηλώσεις Τ/Κ οι οποίοι θεωρούν την απαίτηση αυτή και αδικαιολόγητη και παράνομη.

    Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς για τη λύση του Κυπριακού σε σχέση με τη μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο κατοχικός ηγέτης επαναλαμβάνει τον εαυτόν του και συνεχίζει να υποστηρίζει τις ''απαράδεκτες, φανατικές και μονολιθικές του απόψεις'', που εκφράζει εδώ και δεκαετίες.

    Σε άλλη ερώτηση για εκδίωξη από ψευδοαστυνομικούς του Μητροπολίτη Μόρφου και πιστών από την εκκλησία του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου, όπου μετέβησαν σήμερα για προσευχή, ο Εκπρόσωπος σημείωσε πως η παρανομία εκ μέρους του καθεστώτος Ντενκτάς συνεχίζεται με διάφορες πράξεις, περιλαμβανομένων και των ''συλλήψεων'' Ε/Κ.

    ''Η κατοχική διοίκηση βρίσκεται σε κατάσταση αμηχανίας ενόψει του γεγονότος ότι η μερική άρση των περιορισμών διακίνησης κατέρριψε τα βασικά επιχειρήματα του κ. Ντενκτάς για χωριστικές διευθετήσεις στην Κύπρο,'' δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    Αναφορικά με παρόμοιο φαινόμενο στην Αθηαίνου όπου Τούρκοι στρατιώτες εκδίωξαν Ε/Κ γεωργούς από τα χωράφια τους που βρίσκονται στη νεκρή ζώνη, είπε πως γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας για την παράνομη ενέργεια του καθεστώτος και προς τα ΗΕ.

    Μητροπολίτης Κυρηνείας - Διακίνηση - Ε/Κ -------------------- Η παρουσίαση διαβατηρίων εκ μέρους των Ε/Κ κατά τη διέλευσή τους από τα οδοφράγματα προσδίδει εγκυρότητα στις τ/κ ''αρχές'', αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος, συστήνοντας υπομονή στον λαό μέχρι να μπορέσει να επιστρέψει χωρίς τεχνητά σύνορα.

    ''Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι η μετάβαση των Ε/Κ στα κατεχόμενα υπό εξευτελιστικούς όρους - ως τουρίστες στην ίδια τους την πατρίδα - τους ταπεινώνει και τους καθιστά συνεργούς στους παράνομους σχεδιασμούς Ντενκτάς, ο οποίος ουδέποτε έπαυσε να επιδιώκει την απόκτηση νομικής οντότητας για το ψευδοκράτος του'', αναφέρει ο Μητροπολίτης Κυρηνείας.

    Προσθέτει στη δήλωσή του ότι η παράνομη αυτή κίνηση του κατοχικού ηγέτη προκάλεσε αμηχανία και προβληματισμό ''στην αιφνιδιασθείσα πολιτική ηγεσία και έτσι παρέμεινε ο λαός ουσιαστικά ακαθοδήγητος''.

    Εκπρόσωπος - Μπερλουσκόνι ----------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε ότι οι δηλώσεις που αποδίδονται στον Ιταλό Πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι για τη στάση της ΕΕ στο Κυπριακό έχουν διαψευσθεί.

    ''Οσα φαίνεται να έχουν δοθεί στη δημοσιότητα (για φερόμενες δηλώσεις του Ιταλού Πρωθυπουργού) έχουν διαψευσθεί,'' είπε.

    Σημείωσε ωστόσο ότι ο κ. Μπερλουσκόνι, ο οποίος από τον Ιούλιο θα είναι ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχει ''κάθε λόγο και δικαίωμα να ενδιαφέρεται για την προώθηση λύσης του Κυπριακού.''

    Οσα αποδίδουν στον κ. Μπερλουσκόνι, πλην του ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, έχουν διαψευσθεί από τη Ρώμη, κατέληξε.

    Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική εφημερίδα ''Χουριέτ'' ισχυρίστηκε ότι ο κ. Μπερλουσκόνι δήλωσε στην Τουρκία ότι η πολιτική της ΕΕ στο Κυπριακό είναι ''εσφαλμένη''.

    Λεύκαρα - Εκδήλωση για Θεόδωρο Πάγκαλο ----------------- Εκδήλωση προς τιμή του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στα Λεύκαρα.

    Ο Δήμαρχος Λευκάρων Σοφοκλής Σοφοκλέους παρέδωσε στον κ. Πάγκαλο το χρυσό κλειδί της πόλης, ανακηρύσσοντάς τον Επίτιμο Δημότη Λευκάρων.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου, ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Βάσος Λυσσαρίδης, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας Χρίστος Παναγόπουλος, δύο Τ/Κ πολιτικοί, οι Οζκέρ Οζκιούρ και Ιζέτ Ιζτσιάν, καθώς και άλλοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι.

    Η εκδήλωση άρχισε με ομιλία του Δημάρχου Λευκάρων, ο οποίος είπε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λευκάρων «ομόφωνα αποφάσισε όπως κηρύξει Επίτιμο Δημότη τον Θεόδωρο Πάγκαλο». Η απόφαση, πρόσθεσε, στηρίχτηκε κυρίαρχα και πάνω απ όλα στην προσφορά του κ. Πάγκαλου στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο κ. Πάγκαλος, στη δική του ομιλία, είπε πως στα 22 χρόνια που είναι στο Κοινοβούλιο, έχει εισπράξει μερικούς επαίνους, αλλά κανείς δεν είναι όπως αυτόν. Πρόσθεσε ότι είναι βαθύτατα συγκινημένος, που σε αυτό το υπέροχο περιβάλλον και δίπλα σε αγαπητούς φίλους, όπως είπε, του αποδόθηκε αυτή η ύψιστη τιμή.

    Εξάλλου σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στην Κύπρο, ο κ. Πάγκαλος δήλωσε ότι Κύπρος πρέπει να επικεντρώσει αυτή τη στιγμή τις προσπάθειές της, στην ομαλή και ταχεία ενσωμάτωσή της στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και στον καινούργιο κόσμο που ανοίγει για όλο τον κυπριακό λαό.

    Επομένως, πρόσθεσε, και για τους Τ/Κ, στο βαθμό βέβαια που θα τους δοθεί η ελευθερία να το πράξουν ή στο βαθμό που οι ίδιοι θα διεκδικήσουν αυτή την ελευθερία και θα την πετύχουν.

    Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι σήμερα ''τιμούμε το Θεόδωρο Πάγκαλο και το Γιάννο Κρανιδιώτη ως τους θεμελιωτές και πρωτομάχους αυτού του επιτεύγματος και της μεγαλόπνοης πολιτικής''.

    Ο κ. Ομήρου ευχαρίστησε επίσης τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου και υπό τον σημερινό Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για την αποφασιστική τους συμβολή στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Κύπρου.

    ΚΙΣΟΣ - Θεόδωρος Πάγκαλος - Τιμητική πλακέτα --------------- Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών τίμησε χθες σε ειδική τελετή στη Λευκωσία τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Πάγκαλο για την πρωταγωνιστική του συμβολή στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Την πλακέτα επέδωσε στον κ. Πάγκαλο ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου στην παρουσία του Επίτιμου Προέδρου του ΚΙΣΟΣ Βάσου Λυσσαρίδη, του Αναπληρωτή Προέδρου του Κινήματος - Υπουργού Αμυνας Κούλλη Μαυρονικόλα και άλλων στελεχών του ΚΙΣΟΣ.

    Παραλαμβάνοντας την πλακέτα ο κ. Πάγκαλος είπε πως θα τη βάλει σε μια ξεχωριστή θέση, ακριβώς πίσω από το γραφείο του, ώστε κάθε φορά που κάποιος τον επισκέπτεται να τη βλέπει ''γιατί για αυτό εδώ το μετάλλιο είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος''.

    Ο κ. Ομήρου εξέφρασε χαρά ''γιατί μας δίνεται σήμερα η ευκαιρία να τιμήσουμε μια μεγάλη προσωπικότητα του ελληνισμού, τον Θεόδωρο Πάγκαλο καθήκοντως για την πρωταγωνιστική του συνεισφορά στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Κύπρου''.

    Ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε πως για αυτόν ο κ. Πάγκαλος ''είναι ο Πάγκαλος της ανθρωπιάς του πατριωτισμού υπό την καλή του έννοια, γιατί κατάντησε ο πατριωτισμός να θεωρείται μειονέκτημα αντί προτέρημα''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δήμαρχος Μόρφου ---------------------- Εμείς δεν θέλουμε να πηγαίνουμε στον τόπο μας σαν επισκέπτες αλλά θέλουμε να γυρίσουμε στην Μόρφου και σε όλη την κατεχόμενη γη μας σαν αφέντες και σαν νοικοκύρηδες, δήλωσε ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας ύστερα από συνάντηση που είχε το δημοτικό συμβούλιο της κατεχόμενης κωμόπολης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Οπως ανέφερε ο κ. Πίττας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε το δημοτικό συμβούλιο ότι στόχος και επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Αναφερόμενος στην μερική άρση των περιορισμών διακίνησης, ο κ. Πίττας είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ''ότι αυτό που έγινε δεν είναι τίποτα παρά μόνο μια απόφαση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, την οποία η δική μας πλευρά βλέπει και τα θετικά της σημεία αλλά και κάποια οπωσδήποτε αρνητικά''.

    Ανέφερε ότι στα θετικά σημεία της διακίνησης, είναι η επανένωση Ε/Κ και Τ/Κ, που έχει αποδείξει ότι η αδιάλλακτη θέση του Τ/Κ ηγέτη πως Ε/Κ και Τ/Κ δεν μπορούν να ζήσουν μαζί ''καταρρέει κάτω από το βάρος αυτής της επαφής και επικοινωνίας''.

    Πρόσθεσε πως στόχος και επιδίωξη του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς παραμένει η αναγνώριση του ξεχωριστού κράτους κάτι που, όπως είπε, από την δική μας πλευρά δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό με κανένα τρόπο.

    Κληθείς να σχολιάσει το σημερινό περιστατικό στα κατεχόμενα με την εκδίωξη του Μητροπολίτη Μόρφου Νεοφύτου από την εκκλησία του Αγίου Μάμμαντος, ο κ. Πίττας είπε πως πληροφορήθηκε ότι ''του απαγόρευσαν να λειτουργήσει γιατί ήθελαν να πάρει άδεια από το ψευδοκράτος''.

    ''Είναι κι αυτό μια απόδειξη της αδιάλλακτης θέσης του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και ποιοί είναι οι στόχοι και οι επιδιώξεις του πίσω από αυτά τα μέτρα διακίνησης'' είπε ο κ. Πίττας.

    Ευρωβουλευτής ΝΔ - ΕΕ - Κυπριακό --------------- Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει υπό τη συγκυρία της μερικής άρσης των περιορισμών στη διακίνηση στην Κύπρο, ''να αναλάβει πρωτοβουλίες διερευνητικού χαρακτήρα σε μια προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών'', αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Δημητρακόπουλος.

    Στη δήλωση του κ. Δημητρακόπουλου που δημοσιοποιήθηκε στο Στρασβούργο όπου συνεδριάζει το Ευρωκοινοβούλιο, προσθέτει ότι ο ρόλος της ΕΕ στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μπορεί να είναι καθοριστικός και συμπληρωματικός του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών.

    Σημειώνει ότι η μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση προς και από την κατεχόμενη Κύπρο αποτελεί θετική εξέλιξη, ''όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν και δεν πρέπει να υποκαταστήσουν ή να επιτρέψουν απόκλιση από τον στόχο της ανάγκης επίτευξης λύσης στο Κυπριακό''.

    Υπουργός Οικονομικών - Κατεχόμενα - Παράνομα προϊόντα ---------------------------------------- Ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού επέκρινε χθες όσους Ε/Κ εκμεταλλεύονται τα μέτρα στήριξης των Τ/Κ που εξήγγειλε η κυβέρνηση για να εισαγάγουν παράνομα προϊόντα από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές με στόχο την αποφυγή φορολογιών του κράτους, σημειώνοντας πως όσοι συλληφθούν να προβαίνουν σε τέτοια ενέργεια θα υπόκεινται στην νομοθεσία της Δημοκρατίας.

    ''Η προσπάθεια από ορισμένους επιτήδειους να εκμεταλλευτούν αυτά τα μέτρα σίγουρα δεν θα γίνει αποδεκτή'', ανάφερε ο κ. Κυπριανού, διευκρινίζοντας πάντως ότι ο μεγαλύτερος όγκος παράνομων εισαγωγών ο οποίος αφορά ουίσκι και τσιγάρα, δεν είναι τόσο μεγάλος ώστε να επηρεάζει τα έσοδα του κράτους.

    Ο κ. Κυπριανού κάλεσε τους Ε/Κ που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα να μην ξεχνούν ότι τα μέρη που επισκέπτονται ''παραμένουν υπό το έλεος των κατοχικών δυνάμεων''.

    ''Είναι ένα θέμα να έχουμε τις επαφές και συνεργασία με τους Τ/Κ συμπολίτες μας και άλλο θέμα να επικροτούμε την παράνομη κατοχή των λιμανιών της Δημοκρατίας'', είπε ο Υπουργός Οικονομικών.

    Εξήγησε ακόμη ότι η ανάμειξη των τελωνείων στο θέμα της διακίνησης από και προς τα κατεχόμενα, ''δεν είναι γιατί θεωρούμε ότι υπάρχει εμπόριο με άλλη χώρα, αλλά γιατί υπάρχει ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και ο Φόρος κατανάλωσης''.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συλλήψεις, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ''θα εφαρμόζεται πλήρως η κυπριακή νομοθεσία''.

    Κεντρική Τράπεζα - Ερευνα - Τ/Κ - Ελεύθερες περιοχές - Δαπάνες -------------------------------- Σε δαπάνες ύψους περίπου μισού εκατομμυρίου λιρών, ποσό που υπολογίζεται στο έκτο των δαπανών των Ε/Κ στα κατεχόμενα την αντίστοιχη περίοδο, έχουν προβεί οι Τουρκοκύπριοι στις ελεύθερες περιοχές από τις 23 Απριλίου μέχρι τις 11 Μαίου, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Ερευνών του Cyprus College για λογαριασμό της Κεντρικής Τράπεζας.

    Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, οι Τ/Κ ξοδεύουν στις ελεύθερες περιοχές γύρω στις 26.000 λίρες ημερησίως από την 23η Απριλίου όταν το κατοχικό καθεστώς τους επέτρεψε τη δίοδο στις ελεύθερες περιοχές.

    Αισθητά μειωμένη σε σύγκριση με τους Ε/Κ, είναι και η μέση δαπάνη ανά άτομα για τους Τ/Κ που επισκέπτονται τις ελεύθερες περιοχές, αφού αυτή ανήλθε στις 5,68 λίρες. Σημειώνεται δε ότι η κατανομή της δαπάνης αυτής διαφέρει από την αντίστοιχη δαπάνη των Ε/Κ Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, κυρίως όσον αφορά τα μεταφορικά κόστα.

    Σημειώνεται ότι μεγαλύτερη δαπάνη των Τ/Κ στις ελεύθερες περιοχές είναι το φαγητό και τα ποτά τα οποία ανέρχονται σε 3,07 λίρες (μέση δαπάνη), ενώ ακολουθούν τα ψώνια που ανέρχονται σε 1,90.

    Σύμφωνα με την έρευνα ''παρά το χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα των Τ/Κ, ξοδεύουν για φαγητό και ψώνια ποσά παρεμφερή με τα αντίστοιχα των Ε/Κ στα κατεχόμενα''.

    Οσον αφορά τις προθέσεις επανάληψης των επισκέψεων, η έρευνα καταδεικνύει ότι οι Τ/Κ δηλώνουν πρόθεση να ξαναέρθουν στις ελεύθερες περιοχές σύντομα, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν ήδη επισκεφτεί τις ελεύθερες περιοχές αρκετές φορές.

    Γίνεται επίσης φανερό από τις στατιστικές της Αστυνομίας ότι η τάση μέχρι σήμερα είναι σταθερή όσον αφορά τις επισκέψεις Τουρκοκυπρίων σε αντίθεση με τη διέλευση Ελληνοκυπρίων στις κατεχόμενες περιοχές η οποία παρουσιάζει πτωτική τάση.

    Σύμφωνα με την έρευνα αναφορικά με την ευρύτερη οικονομική σημασία του φαινομένου, είναι φανερό ότι οι δαπάνες των Τουρκοκυπρίων συγκροτούν ένα ασήμαντο ποσό για τα δεδομένα της κυπριακής οικονομίας.

    Ιατρικές Υπηρεσίες - ΣΟΑΣ - Κρούσμα υπό διερεύνηση --------------- Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας ανακοινώνουν ότι με βάση το θετικό επιδημιολογικό ταξιδιωτικό ιστορικό και τα κλινικά συμπτώματα, άτομο που έφθασε στην Κύπρο στις 5 Μαΐου, από την Αυστραλία, με ενδιάμεσο σταθμό διάρκειας τεσσάρων ωρών στη Σιγκαπούρη, εισήχθηκε στο Νοσοκομείο της Λεμεσού και θεωρείται ότι πληροί τα κριτήρια ύποπτου κρούσματος Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ).

    Οι Λειτουργοί Υγείας του Νοσοκομείου Λεμεσού, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ''αντιμετωπίζουν το περιστατικό λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα'' ενώ η κατάσταση της υγείας του ασθενή κρίνεται καλή.

    Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Ιατρικές Υπηρεσίες της Δημοκρατίας, ''η ακτινογραφία θώρακα είναι ελεύθερη ευρημάτων και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν συνηγορούν υπέρ συγκεκριμένης διάγνωσης''.

    Αρχή Κρατικών Εκθέσεων - 28η Διεθνής Εκθεση Κύπρου ------------------- Στο τελικό στάδιο εισήλθαν οι προετοιμασίες της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων για την 28η Διεθνή Εκθεση Κύπρου που έχει στόχο την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τις νέες προσφορές σε αγαθά και υπηρεσίες και την ενημέρωση των παραγωγών για τις τάσεις και εξελίξεις στο χώρο των ανταγωνιστών.

    Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στις 22 Μαϊου και όπως είπε χθες κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης ο Πρόεδρος της Αρχής Ιάκωβος Δημητρίου, ξένοι εκθέτες, αλλά και ειδικοί από διεθνείς εκθεσιακούς οργανισμούς εκτίμησαν ότι τα επίπεδα της Διεθνούς Εκθεσης στο τομέα της εξυπηρέτησης εκθετών και επισκεπτών είναι απόλυτα εναρμονισμένα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και συγκρίνονται πολύ ευνοϊκά με εκείνα πολλών άλλων χωρών.

    Στο πλαίσιο των εγκαινίων, είπε ο Πρόεδρος της Αρχής, θα τιμηθούν πρώην Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Βουλή και η ελληνική κυβέρνηση για το σημαντικότατο έργο που έχουν επιτελέσει στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Στην έκθεση συμμετέχουν με επίσημα κρατικά περίπτερα η Ελλάδα, η Γαλλία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ισραήλ, Ιταλία, Νότιος Αφρική, Ρωσία, Συρία, Δημοκρατία της Τσεχίας.

    Η Αρμενία, η Αυστραλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Δανία, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία, η Ισπανία, ο Καναδάς, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, το Λουξεμβούργο, η Μολδαβία, η Νέα Ζηλανδία και η Νιγηρία, εκπροσωπούνται στην έκθεση μέσω των αντιπροσώπων τους στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής, στο χώρο της Διεθνούς Εκθεσης συμμετέχουν φέτος 290 εκθέτες, εκ των οποίων 190 σε κυπριακά περίπτερα εισαγωγών, βιομηχανιών και υπηρεσιών και 100 σε κρατικά περίπτερα ξένων χωρών. Ο συνολικός εκθεσιακός χώρος καλύπτει έκταση 40.000 τετραγωνικών μέτρων.

    Η Διεθνής Εκθεση 2003, θα είναι ανοικτή για το κοινό από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της, την Παρασκευή 23 Μαϊου μέχρι και την Κυριακή 1 Ιουνίου 2003, καθημερινές και Κυριακές από τις 6:00 το απόγευμα μέχρι τις 11:00 το βράδυ και τα Σάββατα από τις 6:00 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυκτα.

    Χρηματιστήριο - Νέα πτώση ----------------------- Για δεύτερη κατά σειρά ημέρα έκλεισε αρνητικά το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί χθες στο επίπεδο των 87 μονάδων, πιεζόμενος κυρίως από τους τραπεζικούς τίτλους. Η αγορά κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 0,85%, υποχωρώντας στις 87,28 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 462 χιλιάδες λίρες, με τον τραπεζικό κλάδο να συγκεντρώνει το 70% του τζίρου.

    Ζημιές σε ποσοστό 0,81% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 346,62 μονάδες.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Ευρωκοινοβούλιο - Τουρκία - Ψήφισμα

    Η Τουρκία έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει για να αποδείξει ότι σέβεται όντως τα ανθρώπινα δικαιώματα, εκτιμά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο οποίος σχολιάζοντας το χθεσινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, είπε πως εκφράζει την αποδοκιμασία του σώματος για την επιδρομή των τουρκικών αρχών στα γραφεία της Ενωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην Τουρκία.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ντενκτάς

    "Προφάσεις εν αμαρτίαις", χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τους ισχυρισμούς του Τ/Κ ηγέτη ότι δήθεν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι ειλικρινής όταν δηλώνει τη βούλησή του για διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Γκιούλ - Κυπριακό

    Η Τουρκία θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη την επισήμανση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ότι υπάρχουν ισχυρότερες πολιτικές πραγματικότητες του διεθνούς δικαίου από τις λεγόμενες πραγματικότητες που η ίδια επικαλείται ότι υφίστανται δήθεν στην Κύπρο.

    Αυτό επεσήμανε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ περί αναγνώρισης των ''πραγματικοτήτων'' και περί ''δύο λαών.''

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Μητροπολίτης Μόρφου

    Η κυβέρνηση διά του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη καταδίκασε τη χθεσινή ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος να εκδιώξει το Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο και πιστούς από την εκκλησία του Αγίου Μάμαντος, στην κατεχόμενη κωμόπολη.

    [10] (Κ) Μπεγλίτης - ''Εμπάργκο'' - Ελλάδα - Τουρκία

    Διαψεύδουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πληροφορία ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας συμφώνησαν να συνεργασθούν για την άρση του ''εμπάργκο'' στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, είπε σήμερα ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Παναγιώτης Μπεγλίτης.

    [11] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Βρυξέλλες

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Μπεγλίτης - Τουρκία

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτη Μπεγλίτη για δήθεν συμφωνία για άρση του λεγόμενου εμπάργκο ''διασαφηνίζει τα πράγματα.''

    [13] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 16/5/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7003            1,7105
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9439            1,9555
    Λίρα Αγγλίας                     1,1985            1,2056
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     226,1344        227,9434
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0180          3,0421
    Δολάριο Καναδά                     2,6818          2,7032
    Κορώνα Δανίας                     12,6055         12,7063
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,3211         13,4276
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5333         15,6575
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5582          2,5786
    

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            87,50  ( 0,25)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    436.076
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    179.528    346,55  (-0,02)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    148.538    100,76  ( 0,28)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     11.290     74,49  ( 0,73)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        670     16,02  (-0,06)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     10.668     57,64  ( 0,16)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      3.321     92,74  (-0,04)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      7.466     18,48  (-0,70)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £        510     74,57  ( 1,21)
    Ετ. Πληροφορικής              £      6.832      2,92  ( 1,04)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     18.030     15,27  (-1,48)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        180     12,26  (-2,31)
    Ξενοδοχεία                    £     12.449     42,73  ( 0,42)
    Αλλες Εταιρείες               £     57.266     80,28  ( 0,40)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Μητροπολίτης Μόρφου - Κατεχόμενα

    Το Υπουργείο Εξωτερικών διερευνά τα θέματα που άπτονται της άσκησης της θρησκευτικής ελευθερίας και της κατάστασης των ναών στα κατεχόμενα, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας ότι ''θα επιλέξουμε τους οργανισμούς εκείνους από τους οποίους θα ζητήσουμε αρωγή''.

    [16] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ανατολή - Γκιουλ - Παπανδρέου

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου απέκλεισε κατά τρόπο κατηγορηματικό ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας Γιώργος Παπανδρέου και Αμπντουλάχ Γκιουλ κατά την χθεσινή τους συνάντηση στις Βρυξέλλες συζήτησαν διάφορες φόρμουλες για την άρση του "εμπάργκο" από την Ελλάδα στους Τ/Κ και από την Τουρκία στους Ε/Κ, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή''.

    [17] (Κ) ΕΕ - Φερχόιγκεν - Τ/κ προϊόντα

    Δεν υπάρχει κανένα "εμπάργκο" στις εξαγωγές τ/κ προϊόντων προς την ΕΕ, επανέλαβε σήμερα με κατηγορηματικό τρόπο ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση Γερμανού Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου σχετικά με τα αν θα αρθεί το εμπάργκο στις εξαγωγές τ/κ προϊόντων, ο Ζαν Κριστόφ Φιλορί, μη κρύβοντας τη δυσφορία του, απάντησε: "Αρνούμαι την λέξη εμπάργκο, διότι δεν έχει επιβληθεί κανένα εμπάργκο στα τ/κ προϊόντα".

    [18] (Κ) Ε/Κ και Τ/Κ γυναίκες - Βρυξέλλες - Επίσκεψη

    Ομάδα από 30 Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες θα βρεθεί στις Βρυξέλλες από 17 έως 22 Μαϊου, για επίσκεψη στο πλαίσιο του προγράμματος ''Γυναίκες της Κύπρου σε διάλογο'', που συντονίζεται από την οργάνωση ''Δράσεις στη Μεσόγειο'' με την στήριξη της βελγικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Το πρόγραμμα απευθύνεται στις Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες τόσο ως μέλη των δύο κοινοτήτων, όσο και ως κατοίκους του νησιού. Αποσκοπεί στη δημιουργία βιώσιμων δομών που θα συνεισφέρουν ενεργά στην οικοδόμηση πνεύματος εμπιστοσύνης και συμφιλίωσης στο νησί.

    [19] (Κ) Δικοινοτικό Φόρουμ Νεολαίας - Διακήρυξη - Κυπριακό

    Τη βεβαιότητα ότι θα έρθει η στιγμή που ο λαός της Κύπρου θα μπορεί να δουλεύει, να ζει και να παλεύει μαζί στα πλαίσια μιας κοινής προσπάθειας για να χτίσει το μέλλον των παιδιών του σε μιαν ομόσπονδη Κύπρο, εκφράζει σε κοινή διακήρυξη του το Δικοινοτικό Φόρουμ Νεολαίας.

    [20] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδος - ''Εμπάργκο'' - Γκιουλ

    Ο Πρεσβευτής της Ελλάδος στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος διέψευσε σήμερα κατηγορηματικά τις πληροφορίες που φέρουν τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ να έχουν κατά την χθεσινή τους συνάντηση στις Βρυξέλλες συζητήσει θέμα άρσης του ''εμπάργκο'' από την Ελλάδα προς τους Τ/Κ και από την Τουρκία προς τους Ε/Κ.

    [21] (Κ) Υπουργείο Εσωτερικών - SARS

    Το Υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι από την Τετάρτη, 21 Μαϊου 2003, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε αλλοδαπούς που είναι κάτοχοι θεωρήσεων εισόδου για να εργαστούν στην Κύπρο, προερχόμενοι από χώρες που έχουν επηρεαστεί από το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), σύμφωνα με τον κατάλογο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

    [22] (Κ) ΚΕΒΕ - Τ/κ εμπορικό επιμελητήριο - Συνάντηση

    Αντιπροσωπείες του ΚΕΒΕ και του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου θα μεταβούν την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες όπου θα ενημερωθούν και θα συζητήσουν με αξιωματούχους της ΕΕ για τα μέτρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξαγγείλει την ερχόμενη εβδομάδα για υποβοήθηση της προσέγγισης μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

    [23] (Κ) Παναγιώτης Δημητρίου - Βρυξέλλες

    Παρέμβαση στο θέμα για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έκανε στις εργασίες της διήμερης Συνόδου της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης, ο βουλευτής Παναγιώτης Δημητρίου, μέλος της Συνέλευσης, ο οποίος εκπροσωπεί τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    [24] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Εμπορική Ναυτιλία - Ελλάδα

    Την πεποίθηση ότι η εμπλοκή της ΕΕ με συγκεκριμένο σχέδιο στήριξης των δημόσιων μεταφορών θα διευκολύνει τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν τις πλέον σωστές και αποδοτικές πρακτικές σε σχέση με την ανάπτυξη των μεταφορών, αξιοποιώντας τις εμπειρίες και τη σοφία όλων των κρατών μελών, εξέφρασε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας.

    [25] (Κ) Φιλορί - Πακέτο για Τ/Κ

    Στις 3 Ιουνίου θα ανακοινωθούν τα μέτρα για τους Τ/Κ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αρμόδιου Επιτρόπου για τη Διεύρυνση, Ζαν-Κριστόφ Φιλορί.

    [26] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Νέα Υόρκη - Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων Αμερικής ------------------------------------------------ Ο Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων Αμερικής ανακοίνωσε σε ειδική εκδήλωση στην Αστόρια της Νέας Υόρκης την ίδρυση ταμείου υποτροφιών στη μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη σε φοιτητές του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Κολεγίου Queens του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

    Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ανδρέας Σάββα είπε ότι ο θεσμός των υποτροφιών από μέρους του Συλλόγου καθιερώνεται από τη φετινή χρονιά, και ως Ελληνες, ως Κύπριοι και ως Ελληνοαμερικανοί δεν θα μπορούσαμε σ αυτή την ιστορική συγκυρία να σκεφθούμε άλλο άτομο, εκτός από τον αείμνηστο στυλοβάτη της Ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου.

    Από την πλευρά της η Γενική Πρόξενος της Κύπρου Μάρθα Μαυρομμάτη είπε ότι στις 16 Απριλίου η σκέψη μας στράφηκε προς τον Γιάννο Κρανιδιώτη ο οποίος, είπε, ήταν μαζί μας σε αυτή τη μεγάλη πορεία και ότι η μνήμη του θα δικαιωθεί με μια συνολική, λειτουργική, βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού.

    Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Δημήτρης Πλατής τόνισε στο χαιρετισμό του ότι η στήριξη της ελληνικής παιδείας στην Αμερική και η παροχή υποτροφιών σε φοιτητές αποτελεί την καλύτερη προσπάθεια για να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη.

    Παρίσι - Συνέδριο Νεοελληνιστών ------------------------------ Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρεσβευτής της Κύπρου στη Γαλλία Μηνάς Χατζημιχαήλ κατά την έναρξη χθες των εργασιών του 18ου Συνεδρίου Νεοελληνιστών που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο Paris X Nanterre μεταξύ 15 - 17 Μαΐου. Θέμα του συνεδρίου είναι: «Το σώμα στη νεοελληνική γλώσσα, στη λογοτεχνία, στις τέχνες, στην ιστορία, στο θέατρο και στον κινηματογράφο».

    Το συνέδριο διοργανώνεται από την Κυπρία Αναπληρώτρια καθηγήτρια Νέων Ελληνικών Αννα-Ολβία Ιακωβίδου Andrieu και τελεί υπό την αιγίδα του Κύπριου Πρεσβευτή, του Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας Ευάγγελου Βενιζέλου και του Υπουργού Νεολαίας, Παιδείας και Ερευνας της Γαλλίας Luc Ferry.

    Στην ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, ο κ. Χατζημιχαήλ αναφέρθηκε στο θέμα του συνεδρίου υπογραμμίζοντας ότι πηγάζει από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ο οποίος, ταυτόχρονα με την πλατωνική φιλοσοφία, γέννησε και τη σπουδή του σώματος που αναδεικνύεται μέσα από τα αρχαία αγάλματα, τα γυμναστήρια και την τέχνη των εικόνων.

    Τα σύγχρονα ελληνικά έργα, είπε ο Κύπριος διπλωμάτης, εκτός από τη φαντασία και επινοητικότητα, περιέχουν τη συνέχιση των αρχαιότερων ελληνικών πηγών, στο πλαίσιο των οποίων εντάσσονται και τα κυπριακά λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά έργα.

    Σε σύντομη παρέμβαση του ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στη Γαλλία Δημήτρης Καραϊτίδης αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Γαλλίας για τα ελληνικά γράμματα, τονίζοντας ότι η ελληνική πολιτεία παρέχει κάθε βοήθεια για την ενίσχυση, ανάλυση και διάδοση των ελληνικών σπουδών τόσο στη Γαλλία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

    Στη συνέχεια η κ. Ιακωβίδου-Andrieu, αφού ευχαρίστησε θερμά τους Πρεσβευτές της Κύπρου και της Ελλάδας και τον Jean-Yves Bouriand, εκπρόσωπο του Γάλλου Υπουργού Νεολαίας, Παιδείας και Ερευνας, αναφέρθηκε εκτενώς στις εργασίες του συνεδρίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 16 May 2003 - 17:49:25 UTC