Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-05-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Hellas Sat - Αναβολή εκτόξευσης
  • [02] (Κ) Ιερά Σύνοδος
  • [03] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Συλλούρης - Τουρκία - Κύπρος
  • [04] (Κ) Αστυνομία - Ε/Κ - Τ/Κ - Διακίνηση
  • [05] (Κ) Λόρδος Χάνεϊ - Δημοσιεύματα - Διάψευση
  • [06] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Μέτρα - Διαβουλεύσεις
  • [08] (Κ) Στρασβούργο - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ματσάκης
  • [09] (Κ) Νέος Υπαρχηγός Αστυνομίας
  • [10] (Κ) Στρασβούργο - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Κύπριοι Παρατηρητές
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Σημίτης - Ε/Κ - Τ/Κ - Συνεργασία
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Νέος Υπαρχηγός Αστυνομίας (2)
  • [13] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Αρχιεπισκοπικός θρόνος - Απόφαση (1)
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Επιθέσεις - Σαουδική Αραβία - Τσετσενία
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Ντενκτάς
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρίγκιν - Κυπριακό
  • [17] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [19] (Κ) Υπουργός Υγείας - Ατυπη πνευμονία
  • [20] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Hellas Sat
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Αντιπολίτευση
  • [22] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Δημητρίου - Κύπρος
  • [23] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Κυπριακό - Επισκέψεις στα κατεχόμενα
  • [24] (Κ) Συμβούλιο ΧΑΚ - FTSE/CySE20 - Νέα σύνθεση
  • [25] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο ECOFIN - Κυπριανού
  • [26] (K) Ιερά Σύνοδος - Αρχιεπισκοπικός θρόνος - Απόφαση (2)
  • [27] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Αντιπρόεδρος ΟΤΕ - Hellas Sat
  • [28] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Μητροπολίτης Πάφου
  • [29] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Μητροπολίτης Κιτίου
  • [30] (Κ) Τάσος Αγγελής - ΚΑ - Ατυπη πνευμονία
  • [31] (Κ) Υπουργείο Συγκοινωνιών - Τ/Κ - Διακίνηση
  • [32] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Λιλλήκας
  • [33] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Μαύρου
  • [34] (Κ) ΥΠΕΞ - Κατάλογος Τ/Κ αγνοουμένων - Ιστοσελίδα
  • [35] (Κ) Νοτιοαφρικανή - Πνευμονία - Αεροδρόμιο Λάρνακας
  • [36] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [37] (Κ) Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ - Επιτροπή - Ανακοίνωση
  • [38] (Κ) Πρωτόπαπας - Ντενκτάς
  • [39] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Hellas Sat - Αναβολή εκτόξευσης

    [02] (Κ) Ιερά Σύνοδος

    Συνέρχεται σήμερα η Ιερά Σύνοδος σε μια συνεδρία που θεωρείται κρίσιμη για το μέλλον της Εκκλησίας, αφού αναμένεται να ληφθεί απόφαση για το θέμα της αντικατάστασης του ασθενούντος Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου ή όχι, καθώς και της δρομολόγησης των αρχιεπισκοπικών εκλογών.

    [03] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Συλλούρης - Τουρκία - Κύπρος

    Σε προσχέδιο ψηφίσματος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου καλείται η Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το βόρειο τμήμα της Κύπρου και να πάρει γενναία μέτρα σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ για την εξεύρεση μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

    [04] (Κ) Αστυνομία - Ε/Κ - Τ/Κ - Διακίνηση

    [05] (Κ) Λόρδος Χάνεϊ - Δημοσιεύματα - Διάψευση

    [06] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η ενημέρωση στην οποία προβαίνει η κυβέρνηση επί των θέσεών της στο Κυπριακό στις χώρες μέλη της ΕΕ και οι προσπάθειες που καταβάλλει για εμπλοκή στο πρόβλημα και της ΕΕ καθώς και η απαίτηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για νέο σχέδιο λύσης στο Κυπριακό είναι από τα κύρια θέματα των κυπριακών εφημερίδων. Αλλα θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος είναι η αναβολή της εκτόξευσης του ελλαδο-κυπριακού δορυφόρου Hellas Sat, η σημερινή κρίσιμη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, και τα νέα μέτρα της κυβέρνησης προκειμένου να αποφευχθεί η εισαγωγή στο νησί της ασθένειας της άτυπης πνευμονίας.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Νέο σχέδιο λύσης απαιτεί ο Ντενκτάς'' γράφει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς απαιτεί νέο σχέδιο λύσης, δηλώνοντας ότι το Σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να συζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών. Σε δηλώσεις σε τουρκικό ιδιωτικό κανάλι στην Αττάλεια, ο κατοχικός ηγέτης υποστήριξε ότι μια λύση του Κυπριακού θα μπορούσε να εξευρεθεί μέσα από τα μέτρα που πήρε το καθεστώς του. Αλλού γράφει ότι ο Ιταλός Πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε πρόθυμος να έρθει στην Κύπρο, εάν χρειαστεί, με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας μάλιστα ετοιμότητα να συμβάλει για λύση του Κυπριακού πριν από το τέλος του 2004.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Διχοτομικά τα μέτρα Ντενκτάς'' γράφει ότι παρά τις φαινομενικά ενέργειες καλής θέλησης, ο Ραούφ Ντενκτάς μεθοδεύει την εμπέδωση της διχοτόμησης και της λύσης των δύο κρατών στην Κύπρο. Οι λεγόμενες αρχές του ψευδοκράτους υποβάλλουν με κάθε τρόπο στους Ε/Κ που επισκέπτονται τα κατεχόμενα, ότι ''βρίσκονται σε άλλη χώρα και οφείλουν να τηρούν τους νόμους της''. Αλλού γράφει ότι εμπλοκή σημειώθηκε στην εκτόξευση του ελλαδο-κυπριακού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου Hellas Sat, στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, με αποτέλεσμα το εγχείρημα να αναβληθεί.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ναι μεν Ανάν, αλλά μέσω Ευρώπης'' γράφει ότι κινήσεις προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να αναλάβει η ίδια την ευθύνη προετοιμασίας ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, κάνουν από κοινού Αθήνα και Λευκωσία. Πληροφορίες του ''Π'' αναφέρουν ότι αυτό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας "εννοούσε αναφερόμενος στην έλλειψη πρωτοβουλιών, δεν είναι μόνο η εκστρατεία ενημέρωσης ξένων κυβερνήσεων αλλά και η προσπάθεια να πειστεί η ΕΕ να παρέμβει προς το ΓΓ του ΟΗΕ". Αλλού γράφει ότι η Ιερά Σύνοδος συνέρχεται σήμερα προκειμένου να αποφασίσει για το θέμα της διαδοχής του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ντενκτάς ... σκοτώνει Γουέστον'' γράφει ότι ''ο Ραούφ Ντενκτάς σε δηλώσεις του επιχείρησε να ''σκοτώσει'' εκ των προτέρων μια νέα πρωτοβουλία των ΗΠΑ στο Κυπριακό, της οποίας τα πρώτα βήματα προσδοκάται να γίνουν τον Ιούνιο με την επίσκεψη του Αμερικανού Ειδικού Συντονιστή Τόμας Γουέστον στο νησί. Ταυτόχρονα ο Τ/Κ ηγέτης επανέλαβε τη θέση του για ''λύση δύο κρατών'' ενώ ήγειρε θέμα απομάκρυνσης του Αλβαρο ντε Σότο''. Αλλού γράφει ότι Τριμελής Επιτροπή αναμένεται να θέσει σύντομα ενώπιον του Υπουργού Εξωτερικών τις εισηγήσεις της για την αλλαγή των κανονισμών που διέπουν την έκδοση διπλωματικών διαβατηρίων.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ετοιμοι για διάλογο'' γράφει ότι η Λευκωσία με μνημόνιο θέσεων ενημερώνει όλους τους ξένους πρέσβεις για τις προθέσεις της στο Κυπριακό. Βασικός άξονας των θέσεων της κυβέρνησης είναι η ετοιμότητά της για επάνοδο στις συνομιλίες, θέση που διαβιβάζεται προς τις ξένες κυβερνήσεις, μέσω των πρεσβευτών τους στη Λευκωσία. Η επανάληψη των συνομιλιών εξαρτάται από τις προθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ ενώ την ίδια ώρα ο Αλβαρο ντε Σότο ζήτησε από τον Κόφι Ανάν απαλλαγή των καθηκόντων του στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι η ΕΕ αναμένεται να δώσει φέτος 15 εκατομμύρια ευρώ, για μέτρα ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων ενώ το ίδιο ποσό θα προσφερθεί και το 2004, εάν και εφόσον δεν λυθεί το Κυπριακό.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Θετικά τα μέτρα'' γράφει ότι στην κοινή εκτίμηση ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται είναι θετικά αλλά δεν αποτελούν τη λύση του Κυπριακού, κατέληξαν ΑΚΕΛ και Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα σε χθεσινή συνάντησή τους, στην οποία υπογραμμίστηκε η απαίτηση των δύο κομμάτων για συνέχιση των προσπαθειών λύσης του Κυπριακού. Ταυτόχρονα ζητήθηκε όπως τερματιστεί η απαίτηση του Ραούφ Ντενκτάς για επίδειξη διαβατηρίων των Ε/Κ που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι οι διευθυντές των κολεγίων αποφάσισαν την αναστολή των εγγραφών Κινέζων φοιτητών μέχρι το Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο των μέτρων για πρόληψη της εισαγωγής της άτυπης πνευμονίας στην Κύπρο.

    [07] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Μέτρα - Διαβουλεύσεις

    Οι διαβουλεύσεις μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με το πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η ΕΕ για τους Τουρκοκύπριους θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στη Λευκωσία, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

    [08] (Κ) Στρασβούργο - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ματσάκης

    Χωρίς κανένα πρόβλημα η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), δηλώνει ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ και Παρατηρητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάριος Ματσάκης, ο οποίος θεωρεί ότι είναι πολύ καλό το κλίμα στις επαφές του στο Στρασβούργο, όπου βρίσκεται με την ευκαιρία της τακτικής συνόδου της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου.

    [09] (Κ) Νέος Υπαρχηγός Αστυνομίας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διόρισε σήμερα τον Χαράλαμπο Κουλέντη Υπαρχηγό της Αστυνομίας.

    [10] (Κ) Στρασβούργο - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Κύπριοι Παρατηρητές

    Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το καθεστώς του Παρατηρητή συμμετέχουν για πρώτη φορά έξι Κύπριοι βουλευτές.

    Με το ίδιο καθεστώς συμμετέχουν και 156 βουλευτές από τις άλλες εννέα χώρες που μαζί με την Κύπρο υπέγραψαν της Συνθήκη Προσχώρησης στην ΕΕ στις 16 Απριλίου 2003 στην Αθήνα.

    Οι έξι Κύπριοι Παρατηρητές είναι οι βουλευτές Δώρος Χριστοδουλίδης και Ελένη Μαύρου από το ΑΚΕΛ, οι οποίοι εντάσσονται στη Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/ και της Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών, Παναγιώτης Δημητρίου και Δημήτρης Συλλούρης από το ΔΗΣΥ, στην Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος/Ευρωπαίων Δημοκρατών, ο Μάριος Ματσάκης από το ΔΗΚΟ στην Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Φιλελευθέρων, Δημοκρατών και Μεταρρυθμιστών και ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ, βουλευτής Βάσος Λυσσαρίδης στην Ομάδα Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Κατά την έναρξη της συνεδρίας της Ολομέλειας χθες το απόγευμα, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ, καλωσόρισε τους 162 Κοινοβουλευτικούς Παρατηρητές από τις 10 χώρες που υπέγραψαν της Συνθήκη Προσχώρησης, λέγοντας πως αυτή είναι μια στιγμή την οποία όλοι τους περίμεναν από καιρό.

    «Η χωρίς προηγούμενο σύναξη αυτή των Κοινοβουλευτικών σήμερα στο Στρασβούργο», είπε ο κ. Κοξ, «σηματοδοτεί μια ξεχωριστή στιγμή στην από κοινού πορεία μας για την προκαθορισμένη συνάντηση της ηπείρου μας με ένα νέο και συναρπαστικό κεφάλαιο στην ιστορία μας».

    Οι Κοινοβουλευτικοί Παρατηρητές θα έχουν ένα χρόνο για να εξοικειωθούν με τις εργασίες της Ευρωβουλής, πριν από την έναρξη ισχύος της Συνθήκης Ενταξης την 1η Μαΐου 2004, οπόταν οι χώρες των Παρατηρητών θα έχουν το δικαίωμα να υποδείξουν κανονικούς Ευρωβουλευτές για μια περίοδο μερικών εβδομάδων, μέχρι τις πανευρωπαϊκές εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο τον Ιούνιο του 2004. (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Σημίτης - Ε/Κ - Τ/Κ - Συνεργασία

    Σαφείς χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, ύστερα από συνάντηση με τον Τσέχο ομόλογό του καθώς και σε χθεσινή συνάντηση με Ευρωπαίους εκδότες στην Αθήνα.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Νέος Υπαρχηγός Αστυνομίας (2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε σήμερα το διορισμό του Χαράλαμπου Κουλέντη στη θέση του Υπαρχηγού της Αστυνομίας, τονίζοντας ταυτόχρονα τον αμετάθετο στόχο της κυβέρνησης για αξιοκρατία στην Αστυνομία, αλλά και για την απαλλαγή του Σώματος από κάθε κομματική εξάρτηση.

    Σε δηλώσεις στην τελετή διορισμού στο Προεδρικό Μέγαρο, ο νέος Υπαρχηγός της Αστυνομίας διαβεβαίωσε ότι θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την επικράτηση της ευνομίας και της έννομης τάξης στον τόπο.

    [13] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Αρχιεπισκοπικός θρόνος - Απόφαση (1)

    Η Ιερά Σύνοδος αποφάνθηκε σήμερα ότι δεν κηρύσσεται κενός ο αρχιεπισκοπικός θρόνος και θα πρέπει να σταματήσει ο προεκλογικός αγώνας για υποστήριξη ορισμένων μελών της Εκκλησίας της Κύπρου για τη θέση του Αρχιεπισκόπου.

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Επιθέσεις - Σαουδική Αραβία - Τσετσενία

    Η κυπριακή κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, εξέφρασε λύπη για τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία και την Τσετσενία και καταδίκασε κάθε είδους τρομοκρατικές ενέργειες.

    ''Η κυβέρνηση εκφράζει τη λύπη της για τις χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία και την Τσετσενία, κατά τις οποίες δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν,'' δήλωσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Ντενκτάς

    Η ε/κ πλευρά, παρά την προσπάθεια του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να επιβάλει τη θέση του ότι το Κυπριακό έχει λυθεί από το 1974 και ότι αυτό που απομένει τώρα είναι η εφαρμογή μέτρων καλής γειτονίας, δεν θα παραλείπει να τονίζει καθημερινά ότι τα μέτρα αυτά δεν αποτελούν ούτε καν βήμα προς τη λύση του Κυπριακού, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [16] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρίγκιν - Κυπριακό

    Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Βλαντιμίρ Πρίγκιν επανέλαβε σήμερα την υποστήριξη της χώρας του στην επανέναρξη συνομιλιών, προσθέτοντας ότι η θετική εξέλιξη των μέτρων προώθησης των δικοινοτικών επαφών πρέπει να υποβοηθήσει στις προσπάθειες για την αναζήτηση πολιτικής λύσης.

    [17] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 13/5/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6986            1,7087
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9547            1,9664
    Λίρα Αγγλίας                     1,2173            1,2246
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     228,4922        230,3201
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0240          3,0481
    Δολάριο Καναδά                     2,7112          2,7328
    Κορώνα Δανίας                     12,5981         12,6988
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,3500         13,4568
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5898         15,7145
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5721          2,5926
    

    [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            88,13  ( 0,82)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    411.973
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    150.620    348,62  ( 1,46)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    109.868    101,19  ( 1,67)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     17.582     75,08  ( 0,09)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      5.930     16,67  (-2,51)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      5.452     57,94  (-0,40)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.270     94,24  (-0,13)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      4.491     18,51  (-0,48)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      3.114     74,72  ( 0,32)
    Ετ. Πληροφορικής              £     13.255      2,93  ( 2,09)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     24.491     15,56  ( 0,32)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     12,48  (-0,79)
    Ξενοδοχεία                    £     13.253     43,36  ( 0,58)
    Αλλες Εταιρείες               £     33.614     81,08  ( 0,47)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [19] (Κ) Υπουργός Υγείας - Ατυπη πνευμονία

    Το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου από τις 7 σήμερα το πρωί βρίσκεται σε συνεχή επαφή και ζητά δεδομένα από το ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων για το ύποπτο κρούσμα άτυπης πνευμονίας που παρουσίασε στην Ελλάδα αεροσυνοδός, δήλωσε η Υπουργός Υγείας Ντίνα Ακκελίδου.

    [20] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Hellas Sat

    Η 24ωρη αναβολή στην εκτόξευση του πυραύλου, που θα μετέφερε στο διάστημα τον ελλαδο-κυπριακό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Hellas Sat ''δεν πρέπει να δημιουργήσει οποιεσδήποτε ιδιαίτερες ανησυχίες'' δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας.

    [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Αντιπολίτευση

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα προς την τουρκική πλευρά, ώστε Τουρκία και Ντενκτάς να αλλάξουν πολιτική και να προσέλθουν σε διάλογο με τρόπο δημιουργικό, ούτως ώστε να υπάρξει λύση του Κυπριακού.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνάντησή του με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό, Βλαντιμίρ Πρίγκιν, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''ο ΓΓ περιμένει, όπως λέει ο κ. ντε Σότο, και από τις δύο πλευρές να δώσουν στοιχεία ότι είναι έτοιμες για συνομιλίες ουσιαστικές, οι οποίες θα φτάσουν σε αποτέλεσμα''.

    Ωστόσο, πρόσθεσε τα στοιχεία που έδωσε με την κάθοδο του στα κατεχόμενα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ακριβώς αντίθετα από αυτά που αναμένει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    [22] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Δημητρίου - Κύπρος

    Την ελπίδα ότι οι Κύπριοι Παρατηρητές στο Ευρωκοινοβούλιο θα επιτύχουν, με την εργασία και τις παρεμβάσεις τους, να στηρίξουν, να προβάλουν και να αναβαθμίσουν την Κύπρο στον ευρωπαϊκό χώρο, εξέφρασε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και Παρατηρητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, βουλευτής Παναγιώτης Δημητρίου.

    [23] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Κυπριακό - Επισκέψεις στα κατεχόμενα

    Η Ιερά Σύνοδος κάλεσε την κυβέρνηση να ενεργήσει προς όλες τις κατευθύνσεις για αποφυγή είτε άμεσης είτε έμμεσης αναγνώρισης του ψευδοκράτους και παγίωσης της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης στο νησί καθώς και για να υλοποιηθεί ο στόχος της απόδοσης όλων των ναών στα κατεχόμενα στο νόμιμο ιδιοκτήτη τους, δηλαδή στην Εκκλησία της Κύπρου.

    Σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε σήμερα μετά τη συνεδρία της, η Ιερά Σύνοδος σημειώνει ότι «αντιλαμβάνεται τον πόθο και την επιθυμία των προσφύγων να επισκεφθούν και να δουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, να προσκυνήσουν στους ναούς των χωριών ή των πόλεών τους και στους τάφους των γονιών τους». Παράλληλα κατανοεί και την προσκυνηματική διάθεση των μη προσφύγων συμπατριωτών μας.

    "Αυτά συντελούν στη συντήρηση της μνήμης και ενίσχυση της πόθου της επιστροφής", αναφέρει η Ιερά Σύνοδος.

    [24] (Κ) Συμβούλιο ΧΑΚ - FTSE/CySE20 - Νέα σύνθεση

    Οι εταιρείες Muskita Aluminum Industries Ltd και Leptos Calypso Hotels Ltd έχουν συμπεριληφθεί στη νέα σύνθεση του FTSE/CySE20 που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 2 Ιουνίου 2003, σε αντικατάσταση των εταιρειών Marketrends Financial Services Ltd και Lordos United Plastics Ltd.

    [25] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο ECOFIN - Κυπριανού

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας (ECOFIN) της ΕΕ μετά την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης, στο οποίο την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού.

    Οι Κατευθυντήριες Γραμμές των Οικονομικών Πολιτικών των κρατών μελών της περιόδου 2003-2005 ήταν το βασικό θέμα της συνεδρίασης. Η συζήτηση έγινε με βάση έκθεση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής. Οι κατευθυντήριες γραμμές θα υιοθετηθούν στην προσεχή συνεδρίαση του Συμβουλίου στις 3 Ιουνίου και στη συνέχεια θα υποβληθούν στους 25 ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης.

    [26] (K) Ιερά Σύνοδος - Αρχιεπισκοπικός θρόνος - Απόφαση (2)

    Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε σήμερα όπως μη κηρύξει κενόν τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο αλλά να αφήσει τη λύση του θέματος στο θέλημα του Θεού, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εξεδόθη μετά τη σημερινή συνεδρία του Σώματος.

    Εναντίον της κένωσης του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου τάχθηκαν οι Μητροπολίτες Κιτίου Χρυσόστομος, Κυρηνείας Παύλος, Λεμεσού Αθανάσιος, Μόρφου Νεόφυτος και ο Χωρεπίσκοπος Σαλαμίνος Βαρνάβας.

    [27] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Αντιπρόεδρος ΟΤΕ - Hellas Sat

    Νέες θέσεις εργασίας, οικονομικά και πολιτικά οφέλη, καθώς και προοπτικές για ανάπτυξη της τηλεκπαίδευσης, της τηλεϊατρικής και του διαδικτύου, θα προσφέρει ο ελλαδοκυπριακός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος Hellas Sat, ο οποίος αναμένεται να εκτοξευθεί λίγο μετά τα μεσάνυκτα ώρα Κύπρου από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ των ΗΠΑ.

    Σε σημερινή συνάντηση που είχε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας με τον Αντιπρόεδρο του ΟΤΕ Ελλάδας και Πρόεδρο της Hellas Sat Κύπρου Γιώργο Σκαρπέλλη, επαναβεβαιώθηκε η πολιτική βούληση συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου και συγκεκριμένα του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας (ΟΤΕ) με την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ).

    Οπως δήλωσε ο κ. Καζαμίας, με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ανοίγονται και άλλες προοπτικές όπως στον τηλεπικοινωνιακό τομέα, και η αποψινή εκτόξευση του δορυφόρου επιτρέπει στις δύο χώρες να είναι τα νεότερα μέλη στην δορυφορική οικογένεια με τα ανάλογα οικονομικά οφέλη.

    [28] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Μητροπολίτης Πάφου

    Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος δήλωσε σήμερα ότι μετά την απόφαση να μην κηρυχθεί κενός ο Αρχιεπισκοπικός Θρόνος, αυτό που εναπομένει πλέον είναι η σφυγμομέτρηση της θέλησης του λαού.

    Οπως εξήγησε, αν διαπιστώσει ότι η Εκκλησία δεν εκφράζει τη θέληση του λαού, τότε θα το ξανασκεφτεί.

    [29] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Μητροπολίτης Κιτίου

    Ο Θεός ενδιαφέρεται για την Εκκλησία του και Αυτός ''φώτισε την ιεραρχία της Εκκλησίας της Κύπρου και αποφάσισε να αφήσει τη λύση του προβλήματος'' για το θέμα των Αρχιεπισκοπικών εκλογών στο ''Θέλημα του Θεού'', δήλωσε σήμερα, μετά τη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος.

    Ο Κιτίου Χρυσόστομος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της απόφασης να μην κηρυχθεί κενός ο Θρόνος κλήθηκε να απαντήσει στα όσα ανέφερε ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος για τα μέλη της Ιεράς Συνόδου τα οποία τάχθηκαν εναντίον της άποψης να κηρυχθεί κενός ο Αρχιεπισκοπικός Θρόνος και να προκηρυχθούν εκλογές.

    [30] (Κ) Τάσος Αγγελής - ΚΑ - Ατυπη πνευμονία

    Οι Κυπριακές Αερογραμμές δεν πετούν σε περιοχές όπου υπήρξαν κρούσματα του θανατηφόρου ιού της άτυπης πνευμονίας, όπως στον Καναδά και τις ασιατικές χώρες, αλλά παραμένουν σε επιφυλακή λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Τύπου και Δημοσίων Υποθέσεων των Κυπριακών Αερογραμμών Τάσος Αγγελής.

    [31] (Κ) Υπουργείο Συγκοινωνιών - Τ/Κ - Διακίνηση

    Γύρω στους 15.442 Τουρκοκύπριους έκαναν σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία χρήση των δωρεάν λεωφορείων που παρέχει το κράτος για τη μεταφορά τους σε πόλεις και δήμους στις ελεύθερες περιοχές, ενώ το κόστος της μεταφοράς ξεπερνά μέχρι στιγμής τις 41 χιλιάδες λίρες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων, ο συνολικός αριθμός λεωφορείων που χρησιμοποιήθηκαν είναι 458.

    Αναφέρεται πως από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας από τις 24 Απριλίου μέχρι τις 8 Μαϊου, 362 λεωφορεία μετέφεραν 11.773 Τ/Κ σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο.

    [32] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Λιλλήκας

    Η βιομηχανική πολιτική και η πολιτική έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας της ΕΕ, υπό το φως των προκλήσεων που προσφέρει η διεύρυνση, συζητήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ανταγωνιστικότητας, στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Η σημερινή συνεδρίαση, που ήταν η πρώτη σε επίπεδο "25", πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία του Υπουργού Ανάπτυξης της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλου.

    [33] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Μαύρου

    Στη διαπίστωση ότι η Κύπρος έχει ένα δύσκολο χρόνο μπροστά της, μέχρι την 1η Μαΐου 2004, οπόταν θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) ως πλήρες μέλος, προέβη σήμερα στο Στρασβούργο η Βουλευτής του ΑΚΕΛ και Παρατηρήτρια στο Ευρωκοινοβούλιο, Ελένη Μαύρου, εκφράζοντας ταυτοχρόνως την πεποίθηση ότι Βουλή και Πολιτεία μπορούν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες υποδομές για ουσιαστική και αποτελεσματική συμμετοχή της Κύπρου στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

    Η κ. Μαύρου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως είναι ενταγμένη ως Παρατηρήτρια στην Πολιτική Ομάδα της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/ Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών και συμμετέχει στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Πολιτικής των Καταναλωτών, καθώς επίσης και στην Επιτροπή Ελευθεριών και Δικαιωμάτων των Πολιτών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

    [34] (Κ) ΥΠΕΞ - Κατάλογος Τ/Κ αγνοουμένων - Ιστοσελίδα

    Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ο κατάλογος των 500 Τουρκοκύπριων αγνοουμένων που δημοσιεύτηκε χθες στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών: www.mfa.gov.cy.

    [35] (Κ) Νοτιοαφρικανή - Πνευμονία - Αεροδρόμιο Λάρνακας

    Στο Αεροδρόμιο Λάρνακας είχε σταθμεύσει για μια ώρα το περασμένο Σάββατο η πτήση των Αραβικών Εμιράτων UAE 105 στην οποία επέβαινε η αεροσυνοδός από τη Νότια Αφρική που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας, παρουσιάζοντας συμπτώματα της άτυπης πνευμονίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημοσίας Υγείας της Κύπρου.

    [36] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    Μέχρι η ώρα 18:00 σήμερα, 3,294 E/K μετέβησαν στα κατεχόμενα ενώ

    [37] (Κ) Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ - Επιτροπή - Ανακοίνωση

    Η Μόνιμη Επιτροπή του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ, που συνεδρίασε σήμερα στη Λευκωσία, καλωσορίζει τα μέτρα της κυβέρνησης για στήριξη των Τ/Κ, καθώς και τη μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση, αλλά σημειώνει ότι αυτές οι εξελίξεις δεν μπορούν να θεωρηθούν ως λύση του Κυπριακού.

    [38] (Κ) Πρωτόπαπας - Ντενκτάς

    ''Αδιόρθωτο'' αποκάλεσε τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα Χρήστος Πρωτόπαπας, κληθείς να σχολιάσει το κάλεσμα του Τ/Κ ηγέτη προς τους Ε/Κ να μην προσφεύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για τις περιουσίες τους, αλλά σε ''δικαστήρια'' στα κατεχόμενα.

    ''Εγκαταλείψαμε την ελπίδα ότι ο κ. Ντενκτάς θα συμβάλει στην εξεύρεση λύσης'', είπε ο κ. Πρωτόπαπας, σημειώνοντας ότι το μόνο που θέλει είναι η ''σε πολλά εισαγωγικά 'εξουσία' και δεν τον ενδιαφέρει η τ/κ κοινότητα''.

    Εξάλλου, ο κ. Πρωτόπαπας εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για το προσχέδιο ψηφίσματος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο ζητά την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

    Σε ερώτηση για την πρωτοβουλία του Ιταλού Πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι για το Κυπριακό, είπε ότι μένει να διευκρινιστεί εάν λαμβάνεται στο πλαίσιο της Ιταλικής Προεδρίας της ΕΕ (2ο εξάμηνο 2003) και υπογράμμισε ότι οι όποιες κινήσεις πρέπει να γίνονται σε συνεννόηση και στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

    (ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΑΑΡ/ΜΚ)

    [39] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Ελσίνκι - Κύπρος - Εκδήλωση ---------------------------- Πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου 2003 εκδήλωση στην πλατεία Esplanadi του Ελσίνκι, η οποία οργανώθηκε από τον μη κυβερνητικό οργανισμό Eurooppalaine Suomi ry (European Movement in Finland), σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην οποία πήραν μέρος οι δέκα υπό ένταξη χώρες και η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Ρουμανία. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η πληροφόρηση της φινλανδικής κοινής γνώμης για τις πιο πάνω χώρες.

    Η Πρεσβεία μας είχε το δικό της περίπτερο, όπου διατίθεντο εκδόσεις του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών και του Κ.Ο.Τ., για τις οποίες επιδείχθηκε ζωηρό ενδιαφέρον. Το περίπτερο μας επισκέφθηκε, συνοδευόμενη από τον Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Ανάπτυξης κα Paula Lehtomaki.

    Πορτογαλία - Κύπρος - Εκδήλωση ------------------------------ Η Πρέσβειρα της Δημοκρατίας στην Πορτογαλία Θάλεια Πετρίδη σε ομιλία της στη Λισαβόνα την περασμένη Παρασκευή στη διάρκεια τελετής για τον εορτασμό της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης, που οργανώθηκε από τις 10 προσχωρούσες χώρες, αναφέρθηκε στη σημασία της διεύρυνσης και στη συνεισφορά των υπό ένταξη χωρών στην πραγματοποίηση του οράματος της νέας Ευρώπης.

    Η κα Πετρίδη, που μιλούσε εκ μέρους των δέκα προσχωρουσών κρατών, εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες της προς την Κυβέρνηση και το λαό της Πορτογαλίας για τη συμπαράσταση που επέδειξαν προς τα υποψήφια κράτη σε όλη τη διάρκεια της μακροχρόνιας διαδικασίας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό και Αντιπρόσωπος της Επιτροπής.

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης για πρώτη φορά παράλληλα με τις σημαίες των 15 κρατών μελών, είχαν αναρτηθεί και οι σημαίες των 10 προσχωρουσών χωρών.

    Στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της καθιερωμένης ετήσιας δεξίωσης για την επέτειο της Ημέρας της Ευρώπης που παραθέτει η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με το γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου, παρέστησαν μέλη της Κυβέρνησης, πολιτικοί, Βουλευτές, εξέχοντα μέλη της πορτογαλικής κοινωνίας και το Διπλωματικό Σώμα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 13 May 2003 - 17:49:35 UTC