Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-05-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ατυπη πνευμονία - Συμπεράσματα Συμβουλίου
  • [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση πολιτών
  • [03] (Κ) Εκπρόσωπος ΓΓ του ΟΗΕ - Κυπριακό
  • [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Πρωθυπουργός Τουρκίας - Κατεχόμενα - Συναντήσεις
  • [06] (Κ) ΕΑΝΑ - Σεμινάριο - Σύνεδροι - Δερύνεια
  • [07] (Κ) Σύνοδος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αστυνομικών Συνδικάτων
  • [08] (Κ) 28η Διεθνής Εκθεση Κύπρου
  • [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτωτικές τάσεις
  • [11] (Κ) Γιώργος Παπανδρέου - Κυπριακό - ΕΕ
  • [12] (Κ) Αμερικανός Πρεσβευτής - Πύλα
  • [13] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [14] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Πρεσβευτής Κίνας
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Γκιουλ - Διακίνηση
  • [16] (Κ) Τσιμπανούλης - ΧΑΚ - Νομοθετήματα
  • [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Ναρκοπέδια
  • [18] (Κ) Αρχηγός Εθνικής Φρουράς - Σύνοδος - ΕΕ
  • [19] (Κ) Πανεπιστήμιο Κύπρου - Αναγόρευση Βασιλείου

  • [01] (Κ) Ατυπη πνευμονία - Συμπεράσματα Συμβουλίου

    Οι 25 Υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα συμπεράσματα που εξέδωσαν μετά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες, θεωρούν ότι τα επιβεβαιωμένα ή εικαζόμενα κρούσματα της άτυπης πνευμονίας στην ΕΕ είναι ακόμη περιορισμένα και ότι οι ασθενείς περί των οποίων πρόκειται έχουν απομονωθεί και νοσηλευθεί αποτελεσματικά, ώστε σήμερα να έχει αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση της μόλυνσης.

    [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση πολιτών

    Συνολικά διακινήθηκαν χθες, μέχρι τα μεσάνυκτα, 8.578 πολίτες, 6.050 Ε/Κ και 2.528 Τ/Κ, από και προς τα κατεχόμενα, ενώ η Αστυνομία δεν επέτρεψε σε 20 πρόσωπα την είσοδο στις ελεύθερες περιοχές, επειδή δεν είχαν προσκομίσει οποιαδήποτε έγγραφα, που να αποδεικνύουν ότι είναι κυπριακής καταγωγής.

    [03] (Κ) Εκπρόσωπος ΓΓ του ΟΗΕ - Κυπριακό

    Τη θέση ότι η ελευθερία διακίνησης θα είναι παράμετρος κλειδί σε οποιαδήποτε διευθέτηση του Κυπριακού, διατύπωσε χθες ο Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρντ στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, προσθέτοντας πως πρέπει να είναι διαρκής και σημειώνοντας πως όλες οι κύριες πτυχές του προβλήματος παραμένουν.

    [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι διαβουλεύσεις σε Αθήνα και Λευκωσίας ενόψει της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού στα κατεχόμενα, οι διαβεβαιώσεις της ΕΕ προς την κυβέρνηση πως δεν έχει πρόθεση να δεχθεί τη διεξαγωγή εμπορίου απευθείας από τα κατεχόμενα προς τα κράτη - μέλη της και άλλες χώρες, η χθεσινή εκδήλωση συμπαράστασης προς τον Τ/Κ δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ από Ε/Κ και Τ/Κ συναδέλφους του, η κατάσταση του τουρισμού και το θέμα των αρχιεπισκοπικών εκλογών προβάλλονται στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Επιβεβαιώνουν την έλλειψη βούλησης'' πως η κυπριακή κυβέρνηση ''ξεκαθάρισε πως δεν θα ζητήσει επίσημα από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να επανεμπλακεί στο Κυπριακό στη βάση του Σχεδίου Ανάν''. Αλλού αναφέρει πως το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ αποφάσισε ομόφωνα χθες να προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως ζητήσει με επιστολή του προς το ΓΓ του ΟΗΕ και τα κράτη - μέλη της ΕΕ την άμεση έναρξη συνομιλιών για ολική λύση του Κυπριακού.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο τίτλο με θέμα ''Οργισμένος ο Υπουργός Αμυνας'' γράφει πως σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας αρκετά στελέχη των σωμάτων ασφαλείας έχουν ήδη επισκεφθεί τα κατεχόμενα, παρά τις συστάσεις και απαγορεύσεις που υπάρχουν. Ο Υπουργός Αμυνας Κούλης Μαυρονικόλας δήλωσε πως απαγορεύεται αυστηρώς στα μέλη της ΕΦ να πραγματοποιούν επισκέψεις στην κατεχόμενη Κύπρο. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε πως ο αριθμός των Ε/Κ οι οποίοι διανυκτέρευσαν στα κατεχόμενα δεν ξεπερνά τους 200.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Τι φοβάται η κυβέρνηση'' αναφέρει πως η Λευκωσία επιθυμεί επαναδιαπραγμάτευση της φιλοσοφίας του σχεδίου Ανάν, εκτιμώντας πως τα ΗΕ ευνοούν παραπομπή του πλαισίου που υπέβαλε ο ΓΓ με τη σημερινή του μορφή, σε χωριστά δημοψηφίσματα. Αλλού γράφει πως σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα ότι είναι δύσκολο να είναι θετική η έκθεση που έχει ετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ένταξη στην ΕΕ, χωρίς να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού, έστειλε ο Λέοπολντ Μάουρερ.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ευρωπαϊκό φρένο στον Ερντογάν'' πως η κυβέρνηση έχει λάβει διαβεβαιώσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η ΕΕ δεν έχει πρόθεση να δεχθεί τη διεξαγωγή εμπορίου απευθείας από τα κατεχόμενα προς τα κράτη - μέλη της και άλλες χώρες. Αλλού αναφέρει πως μαζική είναι η προσέλευση Τουρκοκυπρίων στα γραφεία Επαρχιακής Διοίκησης για να εξασφαλίσουν πιστοποιητικά γεννήσεως και δελτία ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Εναλλακτικά σενάρια'' γράφει πως σε μαραθώνια σύσκεψη τη Δευτέρα, το ελληνικό ΥΠΕΞ ετοίμασε εναλλακτικά σενάρια για όλες τις πιθανές εξελίξεις στο Κυπριακό και επιβεβαιώθηκε η γραμμή για διαπραγματεύσεις επί του σχεδίου Ανάν. Σημειώνει ότι η ίδια εργασία φαίνεται να γίνεται και στη Λευκωσία και οι δύο κυβερνήσεις θα καθορίσουν ζητήματα τακτικής πριν μεταβεί ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στην Αθήνα στις 26 Μαϊου. Αλλού γράφει ότι ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος δήλωσε πως εάν αποφασιστεί διεξαγωγή αρχιεπισκοπικών εκλογών τότε θα δημιουργηθεί νέο πρόβλημα στην Εκκλησία, αφού θα πρέπει να συγκληθεί Μείζων Σύνοδος για να παύσει τον Αρχιεπίσκοπο.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Διάλογος στα πλαίσια του ΟΗΕ'' γράφει πως στη χθεσινή του συνεδρία, το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ δήλωσε ικανοποίηση για τους ''υπεύθυνους χειρισμούς της κυβέρνησης'' των πρόσφατων εξελίξεων στην Κύπρο, ενώ σημείωσε πως η μερική άρση της απαγόρευσης της ελεύθερης διακίνησης, η επικοινωνία μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ και τα μέτρα επαναπροσέγγισης δεν αποτελούν λύση του Κυπριακού. Αλλού γράφει πως χθες Κύπριοι δημοσιογράφοι σε εκδήλωση αλληλεγγύης επέδωσαν ψήφισμα προς το ΓΓ του ΟΗΕ και κάλεσαν ΕΕ και ΟΗΕ να προβούν σε διαβήματα προς την Αγκυρα και τον Ντενκτάς για άμεσο τερματισμό της ομηρίας του Αρχισυντάκτη της ''Αφρίκα'' Σενέρ Λεβέντ.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα πως πέραν των 280.000 Κύπριων, δηλαδή 35% του πληθυσμού, έχουν περάσει τα οδοφράγματα στις δύο εβδομάδες που άρχισε η μερική άρση των περιορισμών διακίνησης. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών υπέβαλε επείγον τροποποιητικό νομοσχέδιο στη Βουλή το οποίο εάν υπερψηφιστεί την Πέμπτη θα σημάνει την έναρξη της έλευσης τ/κ οχημάτων στις ελεύθερες περιοχές από το Σάββατο. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα εκδίδεται στους Τ/Κ προσωρινή άδεια οδήγησης και θα καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίας.

    [05] (Κ) Πρωθυπουργός Τουρκίας - Κατεχόμενα - Συναντήσεις

    Την τουρκοκυπριακή ηγεσία αλλά και τους ηγέτες της "αντιπολίτευσης" θα συναντήσει την ερχόμενη Παρασκευή κατά τη διάρκεια της παράνομης μονοήμερης επίσκεψής του στα κατεχόμενα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    [06] (Κ) ΕΑΝΑ - Σεμινάριο - Σύνεδροι - Δερύνεια

    Με επίσκεψη στη Δερύνεια και επί τόπου ενημέρωση για το κυπριακό πρόβλημα και τις τελευταίες εξελίξεις έληξε χθες το απόγευμα η επίσκεψη στην Κύπρο των Προέδρων, Γενικών Διευθυντών και άλλων ηγετικών στελεχών των πρακτορείων ειδήσεων της Ευρώπης, οι οποίοι συμμετείχαν σε διήμερο σεμινάριο στη Λεμεσό.

    [07] (Κ) Σύνοδος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αστυνομικών Συνδικάτων

    Πραγματοποιείται στις 9 και 10 Μαϊου στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αστυνομικών Συνδικάτων, η οποία διοργανώνεται από το Σύνδεσμο Αστυνομίας.

    [08] (Κ) 28η Διεθνής Εκθεση Κύπρου

    Η 28η Διεθνής Εκθεση Κύπρου θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή, 23 Μαϊου, μέχρι την Κυριακή, 1η Ιουνίου.

    [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            90,24  (-1,38)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    903.921
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    418.742    360,78  (-2,09)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    255.834    104,93  (-1,93)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     34.958     77,06  (-1,34)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     67.893     17,90  ( 3,23)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      6.294     58,60  (-1,11)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      3.203     94,71  (-1,31)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     25.054     18,66  (-0,11)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     11.064     74,70  (-0,16)
    Ετ. Πληροφορικής              £      6.155      2,92  (-4,26)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    141.709     15,98  (-1,60)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        273     12,57  (-3,53)
    Ξενοδοχεία                    £     10.617     43,58  (-0,91)
    Αλλες Εταιρείες               £    107.295     82,48  (-1,13)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτωτικές τάσεις

    Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκαν βαριά χαρτιά του Χρηματιστηρίου, μεταξύ των οποίων και οι τραπεζικοί τίτλοι, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στο επίπεδο των 90 μονάδων. Με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει καθηλωμένος από την έναρξη της συνάντησης σε αρνητικό έδαφος, η αγορά κατέγραψε σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,4%, κλείνοντας στις 90,24 μονάδες. Σημαντική αύξηση σε σχέση με χθες παρουσίασε η αξία των συναλλαγών, η οποία ανήλθε στις 903.000 λίρες.

    [11] (Κ) Γιώργος Παπανδρέου - Κυπριακό - ΕΕ

    Η μορφή λύσης του Κυπριακού ''θα εμπεριέχει τις μεθόδους λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης'' και με τον τρόπο αυτό ''τα διαιρετικά στοιχεία που ίσως να υπάρχουν στο σχέδιο Ανάν μπορούν σιγά σιγά να υπερπηδηθούν από τον ευρωπαϊσμό του τρόπου λύσης'', δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.

    Σε διάλεξή του χθες βράδυ στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο τις τελευταίες ημέρες ''ένα είδος Λυδίας Λίθου για τον επηρεασμό των πραγμάτων στην Κύπρο από την Ευρώπη''.

    [12] (Κ) Αμερικανός Πρεσβευτής - Πύλα

    [13] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Το σχέδιο Ανάν παραμένει η βάση για συζήτηση του Κυπριακού, ωστόσο πολλές από τις πρόνοιες του σχεδίου έχουν ήδη ξεπεραστεί από τα γεγονότα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως πρέπει να υπερτονίζεται και προς τον ΟΗΕ και προς την ΕΕ η ανάγκη για έναρξη διαλόγου επί της ουσίας του Κυπριακού.

    [14] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Πρεσβευτής Κίνας

    Τη διαβεβαίωση ότι η Κίνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ότι παραμένει σταθερός φίλος και συμπαραστάτης στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου, εξέφρασε ο Πρεσβευτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο Limin Zhang, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κύπρο Χρυσοστομίδη.

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Γκιουλ - Διακίνηση

    Νομική και πολιτική υποχρέωση και όχι μέτρο για παροχή ανταλλαγμάτων, χαρακτήρισε σήμερα η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος για μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση.

    ''Η μερική άρση των περιορισμών που επεβλήθησαν από το κατοχικό καθεστώς εδώ και 29 χρόνια, δεν αποτελεί μέτρο για συζήτηση προς παραχώρηση ανταλλαγμάτων'', ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης σχολιάζοντας μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου τη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να άρει το λεγόμενο ''οικονομικό εμπάργκο'' μετά τη μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση.

    [16] (Κ) Τσιμπανούλης - ΧΑΚ - Νομοθετήματα

    Μόλις δύο από τα νομοθετήματα που ανέλαβε να επεξεργαστεί ο συνεργάτης της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), Ελλαδίτης εμπειρογνώμονας Δημήτρης Τσιμπανούλης, εξακολουθούν ακόμη να εκκρεμούν.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Τσιμπανούλης είπε ότι το ένα θέμα, το οποίο αφορά τη σύνταξη σχεδίου οδηγίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τα βιβλία που θα πρέπει να τηρούν οι Κυπριακές Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ), ''ουσιαστικά είναι έτοιμο'' και αναμένεται απλώς από τις χρηματιστηριακές εταιρείες να εισηγηθούν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μια χρονική περίοδο κατά την οποία θα είναι έτοιμες να θέσουν σε εφαρμογή την Οδηγία.

    Ο κ. Τσιμπανούλης είπε ότι το δεύτερο θέμα που είναι ''το σημαντικότερο'' και δεν έχει κλείσει ακόμη είναι η σύνταξη σχεδίου κανονισμού για το Ταμείο Αποζημίωσης Επενδυτών (ΤΑΕ), το οποίο περιλαμβάνει την παροχή αποζημιώσεων μέχρι και 15.000 λιρών ανά επενδυτή, σύμφωνα και με την ευρωπαϊκή οδηγία, σε περίπτωση που μια Κυπριακή Επιχείρηση Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ) τερματίσει τις εργασίες της.

    [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Ναρκοπέδια

    Την αποναρκοθέτηση των ναρκοπεδίων σε χώρους που ελέγχει η Δημοκρατία και στη νεκρή ζώνη αποφάσισε κατά τη σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι ''προς τούτο θα γίνουν όλες οι αναγκαίες παραστάσεις προς τα Ηνωμένα Εθνη''.

    [18] (Κ) Αρχηγός Εθνικής Φρουράς - Σύνοδος - ΕΕ

    Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος συμμετείχε για πρώτη φορά σε Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Επιτροπής Στρατηγού Gustav Hagglund.

    [19] (Κ) Πανεπιστήμιο Κύπρου - Αναγόρευση Βασιλείου

    Η Τουρκία γνωρίζει καλά ότι χωρίς λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να προσβλέπει σε έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη της στην ΕΕ, δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου σε τελετή για τη αναγόρευση του σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 7 May 2003 - 17:49:16 UTC