Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 21 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-04-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γραπτή δήλωση

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γραπτή δήλωση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απηύθυνε σήμερα έκκληση προς την τουρκική πλευρά να ανταποκριθεί θετικά στα μηνύματα του λαού και να λάβει μέτρα που μόνο αυτή μπορεί να λάβει τα οποία θα συμβάλουν στη βελτίωση των προοπτικών μιας αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό όταν αυτή ξαναρχίσει.

    Απηύθυνε, επίσης, έκκληση προς τον κυπριακό λαό, Ε/Κ και Τ/Κ, να αξιοποιήσουν τη μερική έστω ελευθεροεπικοινωνία που επετράπη και, ιδιαίτερα οι Τ/Κ, τα μέτρα που εξαγγέλλονται σήμερα, και μαζί να συνεχίσουν να υποδεικνύουν το απαράδεκτο της διαίρεσης, να μην προσδίδουν κύρος και εγκυρότητα στο κατοχικό καθεστώς με πράξεις και συμπεριφορές τους.

    Σε γραπτή του δήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι τα μέτρα που έχουν επίσημα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα δεν συνδέονται με τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού παρά μόνο στην έκταση και στον βαθμό που τείνουν να βελτιώσουν το γενικότερο πολιτικό κλίμα στην Κύπρο και να συνεισφέρουν, στον βαθμό που είναι δυνατό, στην ανάπτυξη των επαφών και σχέσεων ανάμεσα σε Ε/Κ και Τ/Κ.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι με την πηγαία και αυθόρμητη συμπεριφορά τους, Ε/Κ και Τ/Κ έχουν αποδείξει ότι επιθυμούν και μπορούν να συμβιώσουν σε μιαν επανενωμένη πατρίδα.

    Κατάγγειλε την εκ μέρους του κατοχικού καθεστώτος εκμετάλλευση του πόθου των πολιτών να διακινηθούν ελεύθερα στον τόπο τους, σε μιαν προσπάθεια να επιτύχει πολιτικά οφέλη μέσω της απαίτησης του για παρουσίαση διαβατηρίων και για έκδοση ''θεωρήσεως εισόδου'' για τους Ε/Κ και ''εξόδου'' για τους Τ/Κ.

    Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως εξής:

    ''Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανακοινώνω την απόφαση που πήρε σήμερα η Κυβέρνηση για υιοθέτηση και άμεση εφαρμογή δέσμης μέτρων υπέρ των πολιτών της Δημοκρατίας που διαβιούν στα κατεχόμενα.

    Τα μέτρα αυτά, στην αρχική τους μορφή, είχαν ετοιμασθεί εδώ και αρκετό καιρό, αλλά κρίθηκε ότι η εφαρμογή τους έπρεπε να αναβληθεί μέχρι τώρα, ενώ ταυτόχρονα για την εφαρμογή μερικών από τα μέτρα επιβάλλονταν διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους παράγοντες.

    Όπως είναι γνωστό, στην απόφαση του Συμβουλίου της Κοπεγχάγης για την Κύπρο, τον περασμένο Δεκέμβρη, περιλαμβάνεται πρόνοια για λήψη μέτρων που θα ενισχύσουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Το ναυάγιο των συνομιλιών στη Χάγη, λόγω της αδιάλλακτης στάσης του κ. Ντενκτάς, οι λαϊκές κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων και η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργούν τις συνθήκες για διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής για τους Τουρκοκύπριους που διαβιούν στις κατεχόμενες περιοχές.

    Αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο αυτής της πολιτικής, που έχει επανειλημμένα διακηρυχθεί δημόσια από την Κυβέρνηση και εμένα, ότι στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται με την επίσημη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Τουρκοκύπριοι νόμιμοι πολίτες της Δημοκρατίας δικαιούνται και πρέπει να γνωρίζουν ότι θα μερίζονται και αυτοί τα πλεονεκτήματα και ωφελήματα που απορρέουν από την ένταξη και τη συμμετοχή της Κύπρου στα διάφορα αναπτυξιακά και άλλα προγράμματα της Ευρώπης.

    Μέχρι την επανένωση της Κύπρου και τον τερματισμό της κατοχής που έχει επιβληθεί από την Τουρκία, η Κυβέρνηση θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του Κράτους και στην έκταση που επιτρέπει το κατοχικό καθεστώς και οι υποχρεώσεις μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να τυγχάνουν αυτών των ωφελημάτων ισότιμα με όλους τους πολίτες της Κύπρου.

    Κάτω από τις δεδομένες συνθήκες, η Κυπριακή Κυβέρνηση μετά από διαβουλεύσεις με το Εθνικό Συμβούλιο, χαράζει ολοκληρωμένη πολιτική για την επανένωση της Κύπρου στην οποία κυρίαρχο ρόλο θα διαδραματίζει η πολιτική της για τους Τουρκοκύπριους ως πολίτες της Δημοκρατίας και ως μέλη της Κοινωνίας των Κυπρίων πολιτών που την είδαμε αυτές τις μέρες να συναντιέται σε ολόκληρη την Κύπρο, περνώντας από τις μικρές ρωγμές που έχουν ανοίξει στο τείχος που μοιράζει την πατρίδα μας, το οποίο έκτισε η τουρκική βία και κατοχή από το 1974.

    Με την πηγαία και αυθόρμητη συμπεριφορά τους, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι έχουν αποδείξει ότι επιθυμούν και μπορούν να συμβιώσουν σε μια επανενωμένη πατρίδα. Έχουν έμπρακτα αποδείξει ότι είναι αβάσιμος και άσχετος με την πραγματικότητα ο ισχυρισμός του κ. Ντενκτάς ότι η ασφάλεια των δύο κοινοτήτων απαιτεί την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και την ύπαρξη και διατήρηση διαχωριστικού τείχους ανάμεσα τους καθώς και ότι η λύση του Κυπριακού, προκειμένου να είναι βιώσιμη, θα πρέπει να περιλαμβάνει χωριστικές πρόνοιες και μακρές περιόδους εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    Καταγγέλλουμε την εκ μέρους του κατοχικού καθεστώτος εκμετάλλευση του πόθου των πολιτών να διακινηθούν ελεύθερα στον τόπο τους σε μια προσπάθεια να επιτύχει πολιτικά οφέλη μέσω της απαίτησης του για παρουσίαση διαβατηρίων και για έκδοση «θεωρήσεως» «εισόδου» για τους Ελληνοκύπριους και «εξόδου» για τους Τουρκοκύπριους. Η επιδίωξη του κατοχικού καθεστώτος να ενισχύσει με τέτοιες μεθόδους την αποσχιστική οντότητα είναι καταδικαστέα, αλλά και μάταια. Ποτέ οι Κύπριοι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν τα αποτελέσματα της κατοχής και την αποσχιστική πολιτική του κ. Ντενκτάς. Ούτε το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα δεχθεί την υπόσκαψη της κρατικής οντότητας και νομιμότητας. Το μήνυμα των τελευταίων ημερών είναι πως ο λαός της Κύπρου επιθυμεί την κατάργηση της διαίρεσης και την επανένωση της πατρίδας του.

    Τα μέτρα που έχουν επίσημα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα, με ξεχωριστή ανακοίνωση, δεν συνδέονται με τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού παρά μόνο στην έκταση και στο βαθμό που τείνουν να βελτιώσουν το γενικότερο πολιτικό κλίμα στην Κύπρο και να συνεισφέρουν, στο βαθμό που είναι δυνατό, στην ανάπτυξη των επαφών και σχέσεων ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

    Τα μέτρα κινούνται στη νομική λογική της γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην υπόθεση Ναμίμπια και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που επιτρέπουν στην Κυπριακή Δημοκρατία να ανέχεται τα αποτελέσματα κάποιων πράξεων της υποτελούς τοπικής διοικήσεως της Τουρκίας στα κατεχόμενα χωρίς να τα αναγνωρίζει. Αντίθετα επαναβεβαιώνεται ότι το κατοχικό καθεστώς είναι «υποτελές» και γι΄ αυτό δεν δύναται να λάβει νόμιμες και έγκυρες αποφάσεις όπως αυτές ορίζονται από το διεθνές δίκαιο.

    Κατά μείζονα λόγο, τα μέτρα, όπως και το μέτρο της μερικής άρσης περιορισμών στη διακίνηση εκ μέρους του κατοχικού καθεστώτος, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις προσπάθειες για λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Θέση μας ήταν και παραμένει ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να αναζητηθεί στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι δεν αποτελεί λύση η προσπάθεια του κ. Ντενκτάς να δημιουργήσει εντυπώσεις για, δήθεν, ύπαρξη μόνο «σχέσεων καλής γειτονίας».

    Το Σχέδιο Annan παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επαναλαμβάνω συναφώς την έκκλησή μου προς τον κ. Ντενκτάς που περιλαμβάνεται στην επιστολή μου της 2 Απριλίου 2003, να αποδεχθεί τη συνέχιση των συνομιλιών στη βάση του σχεδίου Annan για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Απευθύνω επίσης έκκληση προς την τουρκική πλευρά, να ανταποκριθεί θετικά στα μηνύματα του λαού και να λάβει μέτρα που μόνο αυτή μπορεί να λάβει τα οποία θα συμβάλουν στη βελτίωση των προοπτικών μιας αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό όταν αυτή ξαναρχίσει. Καλούμε, συνεπώς την τουρκική πλευρά όπως:

    Α) Θέσει την πόλη της Αμμοχώστου υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανοικοδόμηση και επιστροφή και επαναδραστηριοποίηση των νόμιμων κατοίκων της.

    Β) Αρχίσει άμεσα τη σταδιακή απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων από την κατεχόμενη περιοχή, με στόχο την πλήρη αποστρατικοποίηση της Κύπρου.

    Γ) Λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης του 1975 για τους εγκλωβισμένους.

    Δ) Αποδεχθεί την άμεση έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας της 31ης Ιουλίου 1997 μεταξύ των κ.κ. Κληρίδη και Ντενκτάς για τους αγνοούμενους και την επαναλειτουργία της διερευνητικής επιτροπής για τους αγνοούμενους, σύμφωνα με τους όρους εντολής της και τις συναφείς συμφωνίες που έχουν συναφθεί.

    Ε) Αποδεχθεί την άμεση έναρξη επιδιόρθωσης και αποκατάστασης των εκκλησιών, κοιμητηρίων και άλλων ιερών και αρχαιολογικών μνημείων στα κατεχόμενα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 30 April 2003 - 19:49:06 UTC