Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-04-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Εκθεση - Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Κατεχόμενα - Πλατφόρμα - Εκδήλωση
  • [04] (Κ) Κατεχόμενα - Αμπντουλάχ Γκιουλ - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Γιαννάκης Ομήρου - Ολομέλεια Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Γκιουλ
  • [07] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκθεση ΓΓ του ΟΗΕ
  • [09] (Κ) Χριστόφιας - Ιζτζάν - Κυπριακό

  • [01] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Εκθεση - Συμβούλιο Ασφαλείας

    Την ελπίδα να μην πάνε χαμένες οι προσπάθειες που κατεβλήθησαν για επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο Κυπριακό, στη βάση του σχεδίου του, παρότι η παρούσα ευκαιρία χάθηκε, εκφράζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην έκθεσή του που θα επιδώσει τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η 42σέλιδη έκθεση καλύπτει το σύνολο της προσπάθειας, από την τελευταία του έκθεση τον Ιούνιο του 1999 μέχρι το ναυάγιο της Χάγης στις 11 Μαρτίου 2003.

    Η έκθεση επιρρίπτει σαφώς τις ευθύνες στην τ/κ πλευρά, χωρίς να αφήνει στο απυρόβλητο την Αγκυρα, ενώ εκφράζεται θετικά για την ε/κ πλευρά τόσο σε ό,τι αφορά τον τέως Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη όσο και τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο.

    "Αντιμέτωπος με την αμετακίνητη αντίθεση του κ. Ντενκτάς να σκεφθεί πειστικούς τρόπους για να προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα, δεν μου έμεινε άλλη εναλλακτική λύση από το να τερματίσω τη διαδικασία", αναφέρει.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η εμφάνιση χθες στους δρόμους της Βαγδάτης του Ιρακινού Προέδρου Σαντάμ Χουσέιν, οι κινήσεις αποπροσανατολισμού της διεθνούς κοινότητας από μέρους της Τουρκίας και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς σε σχέση με το Κυπριακό και το προσχέδιο έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό είναι τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η θέση της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για λύση του Κυπριακού με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η νέα μείωση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα και οι ζημιές των Κυπριακών Αερογραμμών λόγω μειωμένων κρατήσεων.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Η τελευταία βόλτα στη Βαγδάτη;'' γράφει ότι έκπληξη πρώτου μεγέθους επιφύλαξε χθες ο Σαντάμ Χουσέιν στους Αμερικανοβρετανούς αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού εμφανίστηκε σε ρεπορτάζ της ιρακινής τηλεόρασης να περπατά σε δρόμους της Βαγδάτης, ενώ γύρω του εκατοντάδες πολίτες τον αποθέωναν. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης προσκλήθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και θα παραστεί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 9 Απριλίου στο Στρασβούργο, όπου θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την προσχώρηση των δέκα νέων χωρών στην ΕΕ.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Υπό αναθεώρηση οι εξοπλισμοί'' γράφει ότι στο μικροσκόπιο του νέου Υπουργού Αμυνας Κούλλη Μαυρονικόλα τίθενται όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς με στόχο να γίνει επαναξιολόγηση τους σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε χθες ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν τον διαβεβαίωσε πως η προσπάθεια του διεθνούς Οργανισμού για την Κύπρο θα συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κατάσταση πολιορκίας'' ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αφού κατέλαβαν, όπως υποστηρίζουν, το αεροδρόμιο ''Σαντάμ'', κάνουν το πιο αποφασιστικό τους βήμα προς την ιρακινή πρωτεύουσα, ενώ την ίδια στιγμή οι Ιρακινοί απειλούν για ''μη συμβατικό τρόπο αντιμετώπισης'' του εισβολέα. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, σε μιαν προσπάθεια να επηρεάσει το κείμενο της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, ζήτησε από τους ''15'' να περιλάβουν σε αυτό πρόνοιες που να περιγράφουν την τελική λύση του Κυπριακού.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Η ώρα των καμικάζι'' γράφει ότι οι συμμαχικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι ελέγχουν το αεροδρόμιο της Βαγδάτης, ενώ οι Ιρακινοί διαψεύδουν τους αμερικανικούς ισχυρισμούς και καλούν σε δράση κομάντος τους πολίτες του Ιράκ. Αλλού γράφει ότι το προσχέδιο της αναφοράς του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό που θα τεθεί ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας τη Δευτέρα καταλογίζει ευθύνες στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κάτι ετοιμάζει τώρα η Αγκυρα'' γράφει ότι σε κινήσεις που αποσκοπούν να προκαλέσουν περιπλοκές στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ στοχεύουν οι Τούρκοι, επιχειρώντας να στείλουν το μήνυμα πως με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ θα οριστικοποιηθεί ο διαχωρισμός. Αλλού γράφει ότι λύση του Κυπριακού σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο ευνοεί η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Αγριες μάχες'' γράφει ότι, ξαφνιάζοντας τους πάντες, ο Ιρακινός Πρόεδρος έκανε αργά χθες το απόγευμα την εμφάνιση του στους δρόμους της Βαγδάτης, ανάμεσα στο πλήθος που τον επευφημούσε, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι είναι ζωντανός. Αλλού γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, συνεχίζοντας τις κινήσεις εντυπωσιασμού και αποπροσανατολισμού, απέστειλε χθες δεύτερη επιστολή στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο με την οποία επαναλαμβάνει τον εαυτό του, προτείνοντας συζήτηση μέτρων εμπιστοσύνης.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ο Σαντάμ πηγαίνει βόλτα μέσω της ιρακινής τηλεόρασης'' ότι ο Ιρακινός Πρόεδρος περπάτησε σε βομβαρδισμένη περιοχή της Βαγδάτης, υπό τις επευφημίες πολιτών. Αλλού γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές ανακοίνωσαν χθες ότι οι κρατήσεις για το δίμηνο Απριλίου - Μαϊου υποχώρησαν σε μερικές περιπτώσεις κατά 60% και τον Μάρτιο κατά 18%.

    [03] (Κ) Κατεχόμενα - Πλατφόρμα - Εκδήλωση

    Με τη συμμετοχή 3.000 διαδηλωτών πραγματοποιήθηκε χθες στην κατεχόμενη Αμμόχωστο η εκδήλωση της Πλατφόρμας ''Αυτή η χώρα είναι δική μας'' υπέρ της λύσης του Κυπριακού.

    [04] (Κ) Κατεχόμενα - Αμπντουλάχ Γκιουλ - Κυπριακό

    Την εκτίμηση πως αν οι προτάσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς τύχουν εφαρμογής θα έχουν καλά αποτελέσματα, διατύπωσε σήμερα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Σε δηλώσεις κατά την άφιξη του, ο κ. Γκιουλ είπε πως ''πρέπει να αξιολογηθούν καταλλήλως (οι προτάσεις)'', προσθέτοντας ότι ''τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης έχουν πολύ μεγάλη σημασία''.

    [05] (Κ) Γιαννάκης Ομήρου - Ολομέλεια Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκης Ομήρου αναχωρεί την Τρίτη 8 Απριλίου για το Στρασβούργο, για να παραστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα επικυρώσει στις 9 Απριλίου την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Γκιουλ

    Η πολιτική του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη προσαρμοσθεί στις απαιτήσεις του τουρκικού κατεστημένου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ κατά την άφιξη του στο παράνομο αεροδρόμιο Λευκονοίκου σήμερα το πρωί.

    [07] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Αργά το βράδυ της Πέμπτης 3 Απριλίου ε.ε. η Α. Θ. Μ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ', συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο και τον Ιεροδιάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο αναχώρησε από το Κάιρο με προορισμό τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (πρώην Γαλλικό Κονγκό) προκειμένου να ενθρονίσει την προσεχή Κυριακή τον νέο Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής Ιγνάτιο.

    Τα ξημερώματα της επομένης ο Μακαριώτατος αφίχθηκε στο Ναιρόμπι, όπου τον υποδέχτηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κένυας και Ειρηνουπόλεως Μακάριος, εκπρόσωποι της Ελληνικής και της Αιγυπτιακής Πρεσβείας, κληρικοί και ιεροσπουδαστές της Πατριαρχικής Σχολής ''Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ'''.

    Λίγο πριν το μεσημέρι ο Πατριάρχης επισκέφτηκε τον Υπουργό Εξωτερικών της Κένυας Stephen Kalonzo Musyoka με τον οποίο συνδέονται από πολλών ετών. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν στη συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στα κοινωνικά προβλήματα της χώρας με την παροχή χιλιάδων υποτροφιών σε άπορα παιδιά καθώς και στις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η ανθρωπότητα με τον εν εξελίξει πόλεμο στο Ιράκ.

    Το μεσημέρι ο Ελληνας Πρεσβευτής Ιωάννης Κορίνθιος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχη στο ιστορικό ξενοδοχείο ''The Norfolk''. Κατά τη διάρκεια του γεύματος ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Πρεσβευτή για τη συνεχιζόμενη βοήθεια της ελληνικής κυβερνήσεως προς την Ορθόδοξη Ιεραποστολή και γενικά προς το Πατριαρχείο.

    Στη συνέχεια ο Πατριάρχης επισκέφτηκε στην πρεσβευτική κατοικία τη σύζυγο του Υπατου Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Ηλιάδη, απουσιάζοντος του ιδίου στην Κύπρο. Η Τίνα Ηλιάδου παρέθεσε απογευματινό τσάι.

    Νωρίς το απόγευμα ο Μακαριώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία των Χαιρετισμών της Θεοτόκου στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Αναργύρων. Στην ακολουθία παρέστησαν πιστοί διαφόρων Ορθοδόξων εθνοτήτων και δη Κενυατών, ενώ έψελνε μελωδικότατα η χορωδία της Πατριαρχικής Σχολής αγγλικά, ελληνικά και σουαχίλι. Στον χαιρετισμό του ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και τη θέση που έχει μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

    Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του είπε και τα εξής: ''Ερχόμενος από την ιερή καθέδρα του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, όπου το κέντρο του Πατριαρχείου μας, και ιστάμενος μεταξύ των προσφιλών και λίαν αγαπητών τέκνων, εύχομαι, με την βοήθεια και την προστασία της Θεοτόκου να διέλθετε το υπόλοιπο διάστημα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής με υγεία και ενότητα αγάπης. Τέλος δε, δια πρεσβειών της Παναχράντου Μητέρας του Κυρίου και Θεού μας, να γιορτάσετε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη σας κ. Μακάριο και όλους τους κληρικούς της επαρχίας αυτής την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα με πνευματικότητα, ειρήνη, αγάπη και ψυχική ανάταση προς τον Θεόν''.

    Ακολούθησε δεξίωση στον χώρο του ναού όπου ο Πατριάρχης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους παρευρισκομένους και ιδιαίτερα με τους σπουδαστές της σχολής.

    Λίγο αργότερα τον επισκέφτηκε η Πρέσβειρα της Αιγύπτου Nermeen Wafik. Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως που διεξήχθη σε πολύ φιλικό κλίμα ο Πατριάρχης μεταξύ άλλων ευχαρίστησε την Αιγύπτια Πρέσβειρα για την προστασία και βοήθεια που παρέχουν οι αιγυπτιακές αρχές στο Πατριαρχείο, τονίζοντας πως σε όλες του τις συναντήσεις με τους αρχηγούς των κρατών που επισκέπτεται δεν παραλείπει να αναφέρεται στην ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στην χώρα του Νείλου καθώς και την αρωγή της Αιγυπτιακής πολιτείας προς τον Θεσμό του Πατριαρχείου αλλά και προς το ποίμνιό του που διαμένει στην Αιγυπτιακή γη. Τέλος της προσέφερε αναμνηστικά δώρα.

    Η Πρέσβειρα τόνισε τη μεγάλη της χαρά που συνάντησε τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αφρική και αναφέρθηκε στην ανάγκη τερματισμού των πολεμικών συρράξεων.

    Αργά το απόγευμα ο Μακαριώτατος επισκέφτηκε την Πατριαρχική Σχολή ''Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ''' στην Ριρούτα. Εκεί τον υποδέχτηκαν θερμά οι καθηγητές και οι ιεροσπουδαστές της σχολής καθώς και ιθαγενείς κληρικοί. Μετά τη δέηση που εψάλη στον Ναό της Σχολής ο Σεβ. Μητροπολίτης Κένυας Μακάριος καλωσόρισε τον Πατριάρχη, τον ευχαρίστησε για το συνεχές προσωπικό ενδιαφέρον και φροντίδα για τη σωστή λειτουργία της Σχολής και του ζήτησε να ευλογήσει τους καθηγητές και τους μαθητές της.

    Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος συνεχάρη τον Μητροπολίτη, τους Αρχιμανδρίτες Ιννοκέντιο Μπυακατόνγκα και Θεμιστοκλή Αδαμόπουλο, τον κ. Χριστομάνο και τους υπόλοιπους καθηγητές της Σχολής για τη μεγάλη τους προσφορά και στη συνέχεια έδωσε πατρικές νουθεσίες και συμβουλές προς τους ιεροσπουδαστές. Μεταξύ δε άλλων τους είπε και τα εξής: ''Βρίσκομαι για λίγες ώρες στο Ναϊρόμπι γιατί είμαι καθοδόν για την Κινσάσα. Το ότι σας επισκέπτομαι παρά το προχωρημένο της ώρας και παρά τη σύντομη παραμονή μου στην Κένυα αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ο Πατριάρχης σας, σας σκέπτεται συνεχώς και είναι πάντοτε κοντά σας ψυχή τε και σώματι''.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκθεση ΓΓ του ΟΗΕ

    Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων που δόθηκε χθες το βράδυ στα μέρη και κατατίθεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο θα επιληφθεί του θέματος στις 10 Απριλίου, ''επιρρίπτει καθαρά την ευθύνη για την αποτυχία των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού'' στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σχολιάζοντας σήμερα την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο κ. Χρυσοστομίδης επανέλαβε ότι η θέση της ε/κ πλευράς παραμένει όπως την έχει δηλώσει στις 11 Μαρτίου στη Χάγη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [09] (Κ) Χριστόφιας - Ιζτζάν - Κυπριακό

    Την αποφασιστικότητα του ΑΚΕΛ και του τ/κ κόμματος Ενωμένη Κύπρος να συνεχίσουν την προσπάθεια για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν και μετά την απόφαση που θα πάρει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό, εξέφρασαν σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο αρχηγός του τ/κ κόμματος Ιζέτ Ιζτζάν.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση διάρκειας πέρα των δύο ωρών μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων στα γραφεία του ΑΚΕΛ, που έγινε στα πλαίσια των τακτικών τους επαφών, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις και εκτιμήσεις για την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για λύση του προβλήματος, αλλά και ''για το ναυάγιο αυτής της προσπάθειας ένεκα της στάσης που έχει τηρήσει ο κ. Ντενκτάς και εκφράσαμε τη λύπη μας γιατί δεν επήλθε λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 5 April 2003 - 18:49:58 UTC