Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-04-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Euro 2004 - Ηττα Κύπρου από Σλοβενία
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Λυσσαρίδης - Λιβύη
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Επιστολή Ντενκτάς
  • [05] (Κ) Αντιπολεμική Eκδήλωση - Αμερικανική Πρεσβεία
  • [06] (Κ) Στάση εργασίας - Ιράκ - Πρόεδρος Βουλής
  • [07] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [08] (Κ) Πατ Κοξ - Τ/Κ πολιτικοί - Ματαίωση συνάντησης
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος Επιτροπής - Επιστολή Ντενκτάς
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Επιστολή Ντενκτάς - Κυπριακό
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Μέτρα - Τ/Κ
  • [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Πάουελ - Κοινοτική τρόικα - Κυπριακό
  • [14] (Κ) Πρωτόπαπας - Πρόταση Ντενκτάς - Απάντηση Προέδρου Παπαδόπουλου
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος
  • [16] (Κ) Χατζηδημητρίου - Βαν ντε Μιρ
  • [17] (Κ) Βρετανικές Βάσεις - Ιράκ
  • [18] (Κ) Λονδίνο - Ντενκτάς - Μέτρα - Δήλωση
  • [19] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [20] (K) Ομήρου - Σοσιαλιστική Ομάδα - Διώξεις Τ/Κ - Απόφαση

  • [01] (Κ) Euro 2004 - Ηττα Κύπρου από Σλοβενία

    Την ήττα με 4-1 γνώρισε χθες βράδυ η Εθνική Ανδρών Κύπρου από την αντίστοιχη ομάδα της Σλοβενίας σε αγώνα για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Ποδοσφαίρου (Euro 2004).

    Η ήττα της Εθνικής Κύπρου στη Λουμπλιάνα, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του ονείρου για κατάκτηση της δεύτερης θέσης του ομίλου που οδηγεί στους αγώνες μπαράζ, είχε ως συνέπεια και την υποβολή παραίτησης του ομοσπονδιακού προπονητή Μότσα Βούκοτιτς.

    Στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα, ο κ. Βούκοτιτς ανέφερε ότι άλλα περίμενε και άλλα έγιναν στον αγώνα. Η Εθνική Κύπρου παρατάχθηκε στον αγώνα με επιθετικό σχήμα, αλλά δέχθηκε και τα τέσσερα γκολ από το πρώτο ημίχρονο.

    Τα τέρματα για τη Σλοβενία σημείωσαν ο Σίλιακ στο 5ο λεπτό και 13ο λεπτό, ο Ζάχοβιτς με πέναλντι στο 38ο λεπτό και στο 43ο ο Τσεχ.

    Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου σημείωσε το μοναδικό τέρμα της Εθνικής Κύπρου στο 10ο λεπτό.

    Στον 1ο όμιλο η Γαλλία, η οποία νίκησε το Ισραήλ με 2-1 προηγείται με πέντε νίκες σε ισάριθμους αγώνες και 15 βαθμούς. Ακολουθούν η Σλοβενία με 6, το Ισραήλ και η Κύπρος με 4 και στην τελευταία θέση η Μάλτα χωρίς βαθμούς.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι προτάσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για το Κυπριακό που απέστειλε μέσω επιστολής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και η επιστολή απάντησης του Προέδρου Παπαδόπουλου ύστερα από έκτακτη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου, καθώς και η είσοδος των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων στην ''κόκκινη γραμμή'' που βρίσκεται 25 μίλια έξω από τη Βαγδάτη, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται σήμερα από τις κυπριακές εφημερίδες. Αλλα θέματα που απασχολούν τον Τύπο είναι οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου για τις προσπάθειες της Τουρκίας σε σχέση με το Κυπριακό και οι ανησυχίες της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο να της ζητηθεί από την ΕΕ να προχωρήσει σε μονομερή δήλωση αποδοχής του σχεδίου Ανάν ως έχει, πριν την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Η ώρα της Βαγδάτης'' γράφει ότι ο πόλεμος στο Ιράκ εισέρχεται πλέον στην πιο καθοριστική του φάση καθώς οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις πλησιάζουν όλο και περισσότερο προς τη Βαγδάτη, όπου και θα κριθεί το μέλλον, όχι μόνο του πολέμου αλλά και του ίδιου του Σαντάμ Χουσέιν. Αλλού γράφει ότι οι διαφωνίες μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου για το ύψος των χρηματοδοτήσεων προς τα δέκα νέα κράτη δεν θα σταθούν εμπόδιο για συζήτηση της διεύρυνσης στην ολομέλεια του σώματος την ερχόμενη Τετάρτη αλλά και για να τεθεί σε ψηφοφορία η Συνθήκη Προσχώρησης.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Νέα πεπονόφλουδα Ντενκτάς'' γράφει ότι σε εκτροχιασμό του Κυπριακού επιδιώκει με κάθε τρόπο η τουρκική πλευρά έτσι μετά την πρόταση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για πενταμερή διάσκεψη ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς προτείνει επιστροφή της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων με αντάλλαγμα την άρση όλων των περιορισμών σε σχέση με το εμπόριο, τον τουρισμό και τη διακίνηση. Αλλού γράφει ότι εκτός έδρας μεταφέρουν τις προεκλογικές τους εκστρατείες ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Ιωάννης Κασουλίδης με επίκεντρο την πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα της Ελλάδας.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αρχισε η μάχη της Βαγδάτης'' γράφει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις μπήκαν στη γνωστή ''κόκκινη γραμμή'', 25 μίλια από την ιρακινή πρωτεύουσα, όπου διεξάγουν μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον ανδρών της προεδρικής φρουράς. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η μάχη της Βαγδάτης άρχισε και αναμένεται να κρατήσει μερικές ημέρες, ενώ οι Ιρακινοί διαψεύδουν τα περί προελάσεως των Αμερικανών. Αλλού γράφει ότι το Εθνικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρία του έσβησε νωρίς το πυροτέχνημα που έριξε χθες το απόγευμα ο κ. Ντενκτάς, αφού αποφάσισε ομόφωνα ότι ''η ε/κ πλευρά επιθυμεί συνολική λύση του Κυπριακού και όχι αποσπασματική αντιμετώπισή του''. Με απαντητική του επιστολή του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέρριψε την πρόταση Ντενκτάς.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Τουρκικό κόλπο αναγνώρισης'' γράφει ότι την ώρα που η διεθνής και η κυπριακή κοινή γνώμη είναι επικεντρωμένες στον πόλεμο του Ιράκ, ο Τ/Κ ηγέτης προτείνει σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο ένα πακέτο Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) διά του οποίου στοχεύει στη δημιουργία θετικών εντυπώσεων. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προσκάλεσε τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον πρώην Πρόεδρο Γιώργο Βασιλείου να είναι παρόντες στην τελετή υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, στις 16 Απριλίου στην Αθήνα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αιφνιδιασμός από Ντενκτάς'' ότι ο Ραούφ Ντενκτάς επιχείρησε χθες με ελιγμούς τακτικής να αιφνιδιάσει την ελληνική πλευρά, καταθέτοντας πρόταση έξι σημείων που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επιστροφή μέρους της Αμμοχώστου. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει ότι ''η κυπριακή κυβέρνηση ανησυχεί για το ενδεχόμενο να της ζητηθεί από την ΕΕ να προχωρήσει σε μονομερή δήλωση αποδοχής του σχεδίου Ανάν ως έχει'' πριν την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης.

    Η ''Χαραυγή'' στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Βρεφοκτόνοι'' και γράφει ότι ''ανελέητα και χωρίς σταματημό'' βομβαρδίζεται η Βαγδάτη, με αποτέλεσμα χθες οι αμερικανικές βόμβες να κτυπήσουν ένα μαιευτήριο, σκορπώντας το θάνατο σε γυναίκες και νεογέννητα. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε χθες ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία για να δημιουργήσει θετική εικόνα για τον εαυτό της στο Κυπριακό μετά το ναυάγιο της Χάγης, θα πέσουν στο κενό.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ο Ντενκτάς προτείνει σχέδιο έξι σημείων'', γράφει ότι ο κ. Ντενκτάς πρότεινε χθες ένα ''πακέτο το οποίο περιλαμβάνει την επιστροφή των Βαρωσίων στους Ε/Κ'', κάτι που όπως είπε θα μπορούσε να αποβεί ''καταλύτης για μια τελική διευθέτηση του Κυπριακού''. Αλλού γράφει ότι ειδική μονάδα αντιμετώπισης ενδεχόμενης επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου έχει συσταθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

    [03] (Κ) Λυσσαρίδης - Λιβύη

    [04] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Επιστολή Ντενκτάς

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα πως δεν θεωρεί προτάσεις αυτά που έστειλε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, αλλά μια προσπάθεια αντιπερισπασμού.

    [05] (Κ) Αντιπολεμική Eκδήλωση - Αμερικανική Πρεσβεία

    Εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές διακήρυξαν σήμερα την αντίθεσή τους στον πόλεμο στο Ιράκ κατά τη διάρκεια πορείας από την Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία προς την αμερικανική Πρεσβεία, όπου οι διαδηλωτές φώναζαν αντιαμερικανικά και αντιπολεμικά συνθήματα.

    Μερικοί διαδηλωτές έριξαν αυγά στους τοίχους του κτιρίου της αμερικανικής Πρεσβείας και άλλοι έκαψαν αμερικανική σημαία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο.

    [06] (Κ) Στάση εργασίας - Ιράκ - Πρόεδρος Βουλής

    Ψήφισμα με το οποίο καταδικάζουν τη αμερικανικοβρετανική εισβολή στο Ιράκ και καλούν τις κυβερνήσεις και των δύο χωρών να τερματίσουν πάραυτα τον πόλεμο και να επαναφέρουν το ζήτημα προς συζήτηση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ενέκριναν σήμερα οι εργαζόμενοι που πραγματοποίησαν ημίωρη στάση εργασίας έξω από την Βουλή των Αντιπροσώπων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Κύπρου.

    [07] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 03/04/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7043            1,7145
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8261            1,8370
    Λίρα Αγγλίας                     1,1682            1,1752
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     217,6085        219,3493
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0519          3,0763
    Δολάριο Καναδά                     2,6820          2,7034
    Κορώνα Δανίας                     12,6502         12,7514
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,3495         13,4562
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6966         15,8221
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5280          2,5482
    

    [08] (Κ) Πατ Κοξ - Τ/Κ πολιτικοί - Ματαίωση συνάντησης

    Η προγραμματισμένη αρχικά για σήμερα το απόγευμα συνάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ με στελέχη της τουρκοκυπριακής "αντιπολίτευσης", δεν πρόκειται τελικά να γίνει, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Προέδρου της Ευρωβουλής.

    Χθες, είχε ανακοινωθεί από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι ο Πρόεδρος επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα το απόγευμα με τρία στελέχη της τουρκοκυπριακής "αντιπολίτευσης", τους κυρίους Ταλάτ, Ανγκολεμλί και Ερκ.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η συνάντηση ματαιώθηκε διότι οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούσαν να συναντηθούν επίσης με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση, Γερμανό Επίτροπο Γκούντερ Φερχόιγκεν, αλλά το σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε την τελευταία στιγμή δεν ικανοποιήθηκε, διότι ο επίτροπος είχε άλλες υποχρεώσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη ματαίωση και του ταξιδιού των τριών Τουρκοκυπρίων στις Βρυξέλλες. (KYΠΕ/ΝΜ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος Επιτροπής - Επιστολή Ντενκτάς

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί μια ειρηνική επίλυση του Κυπριακού που μπορεί να επιτευχθεί στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε σήμερα ο κοινοτικός εκπρόσωπος Ζαν-Κριστόφ Φιλορί.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Επιστολή Ντενκτάς - Κυπριακό

    Η ε/κ πλευρά προβαίνει σε ενημέρωση διεθνώς προκειμένου να επεξηγήσει τους πραγματικούς στόχους και τις προθέσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς μετά την επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Μέτρα - Τ/Κ

    Η εξαγγελία των μέτρων για τους Τ/Κ θα γίνει μετά τις 16 Απριλίου, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            83,06  (1,26)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    816.315
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    366.997    319,17  ( 2,53)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    275.156     91,66  ( 2,34)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     10.017     72,62  ( 0,44)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.165     17,12  ( 3,63)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     21.705     56,96  ( 0,35)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      3.251     84,97  ( 2,77)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     14.012     17,87  ( 2,82)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      3.363     71,96  (-1,98)
    Ετ. Πληροφορικής              £      1.979      2,87  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     42.533     15,26  (-0,33)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      7.443     10,87  ( 1,49)
    Ξενοδοχεία                    £     30.927     43,18  ( 0,63)
    Αλλες Εταιρείες               £     73.238     78,46  ( 0,90)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Πάουελ - Κοινοτική τρόικα - Κυπριακό

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από την Αγκυρα να πιέσει τον T/K ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να εργαστεί για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε ενώπιον της κοινοτικής τρόικας, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση που έγινε σήμερα στην έδρα του ΝΑΤΟ μεταξύ της κοινοτικής τρόικας - που αποτελείται από τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ Γιώργο Παπανδρέου, τον Υπατο Εκπρόσωπο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα και τον αρμόδιο κοινοτικό Επίτροπο για τις εξωτερικές σχέσεις Κρις Πάτεν - και του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, εκτός του θέματος του Ιράκ, συζητήθηκαν το Κυπριακό και το Μεσανατολικό.

    Ερωτηθείς από τον κ. Παπανδρέου αν συζήτησε το Κυπριακό με την τουρκική ηγεσία στη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του στην Αγκυρα, ο κ. Πάουελ απάντησε ότι κατέστησε σαφές το αμερικανικό ενδιαφέρον για την επίλυση του Κυπριακού.

    [14] (Κ) Πρωτόπαπας - Πρόταση Ντενκτάς - Απάντηση Προέδρου Παπαδόπουλου

    Η πρόταση του κατοχικού ηγέτη Pαούφ Ντενκτάς, προς τον Πρόεδρο της Kυπριακής Δημοκρατίας Tάσσο Παπαδόπουλο αποτελεί επανάληψη γνωστών τακτικών στις οποίες κατά καιρούς ο Τ/Κ ηγέτης έχει καταφύγει, προφανώς με στόχο να δείξει από τη μια πλευρά ότι δήθεν λαμβάνει πρωτοβουλίες και από την άλλη να αποφύγει τη συζήτηση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα, Xρήστος Πρωτόπαπας.

    Ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι "έχουμε ζητήσει επανειλημμένα, οι συζητήσεις - εάν βεβαίως τις επιθυμούν - να διεξαχθούν στο πλαίσιο του ΟΗΕ".

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    Ανοδο, τη δεύτερη κατά σειρά, κατέγραψε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνάντηση, η οποία διεκόπη στις 11.00 και επανάρχισε στις 11.30, λόγω της στάσης εργασίας του προσωπικού του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, στο πλαίσιο της παγκύπριας στάσης εργασίας των εργαζομένων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στο Ιράκ. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 1,25%, κλείνοντας στις 83,06 μονάδες. Αυξημένη σε σχέση με τις τελευταίες συναντήσεις ήταν η αξία των συναλλαγών, η οποία ανήλθε στις 816 χιλιάδες λίρες, γεγονός που οφείλεται στο μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για τους τίτλους της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίοι προσέλκυσαν το 63% του ημερήσιου τζίρου.

    [16] (Κ) Χατζηδημητρίου - Βαν ντε Μιρ

    Με την ευκαιρία του διορισμού του στη θέση του Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο κ. Τάκης Χατζηδημητρίου είχε το πρωί συνάντηση με τον Πρεσβευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο Adriaan Van der Meer.

    [17] (Κ) Βρετανικές Βάσεις - Ιράκ

    Η βρετανική βάση Ακρωτηρίου συνεχίζει να προσφέρει επιμελητειακή υποστήριξη στους Βρετανούς που πολεμούν στο Ιράκ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου των Βρετανικών Βάσεων, Τόνι Μπράμγουελ.

    ''Σήμερα το πρωί 14 άτομα έφθασαν στο Ακρωτήρι, επιβαίνοντας αεροσκάφους, και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη Βρετανία. Αλλα 12 άτομα που έφθασαν στο Ακρωτήρι βρίσκονται ακόμα εδώ,'' δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Μπράμγουελ.

    Τραυματίες πολέμου περνούν από το Ακρωτήρι καθημερινά οι περισσότεροι από αυτούς παραμένουν στο αεροσκάφος, το οποίο αφού ανεφοδιαστεί συνεχίζει το ταξίδι του για τη Βρετανία, πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε πως μόνο μια φορά από τότε που άρχισε ο πόλεμος στο Ιράκ σοροί Βρετανών μεταφέρθηκαν στη Βρετανία μέσω Ακρωτηρίου.

    [18] (Κ) Λονδίνο - Ντενκτάς - Μέτρα - Δήλωση

    Η Βρετανία θεωρεί ότι ο καλύτερος τρόπος για εξεύρεση συνολικής λύσης στο Κυπριακό είναι η επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δυο πλευρών υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσιών των ΗΕ και στη βάση του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    [19] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Ομογένεια Μοντρεάλ - Τιμητική εκδήλωση ------------------------------------------- Η ελληνική παροικία του Μοντρεάλ οργάνωσε εκδήλωση στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, στο Μοντρεάλ, την Κυριακή 30 Μαρτίου, αμέσως μετά την παρέλαση με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αυτής τιμήθηκε ένα άξιο και δραστήριο μέλος της Ομογένειας του Μοντρεάλ, ο Πέτρος Αμπελακιώτης, Β Αντιπρόεδρος της Ελληνοκαναδικής Επιτροπής Αλληλεγγύης για την Κύπρο και μέλος του Συλλόγου Αθηναίων/Πειραιωτών.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν αρκετοί επίσημοι και πλήθος ομογενών και όλοι αναγνώρισαν την πλούσια δράση και τη μεγάλη και ανιδιοτελή προσφορά του Πέτρου Αμπελακιώτη.

    Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Καναδά Σωτήριος, η Γ Αντιπρόεδρος της Καναδικής Βουλής και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας Καναδά-Κύπρου Ελένη Μπακοπάνου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος Γιώργος Ζαχαριουδάκης, ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Κύπρου Μιχάλης Παϊδούσσης, ο Καναδός Γερουσιαστής Marcel Prudhaumn, o βουλευτής της εθνοσυνέλευσης της Επαρχίας Κεμπέκ κ. Χ. Σύρρος, η Δημοτική Σύμβουλος του Μοντρεάλ Μαρία Ντέρου, ο Γενικός Γραμματέαςς της Ελληνικής Κοινότητας του Μοντρεάλ Ηρακλής Θεοδωρακόπουλος και ο Πρόεδρος και η Γενική Γραμματέας της Ελληνοκαναδικής Επιτροπής Αλληλεγγύης για την Κύπρο Αντώνης Ροδολάκης και η Βρισήις Μαύρου-Παϊδούσσης.

    Ο Καναδός Γερουσιαστής Μarcel Prudnaumme αφού εξήρε το έργο και την προσφορά του ομογενή Αμπελακιώτη στο χώρο της ελληνικής παροικίας τον παρασημοφόρησε με το μετάλλιο του Ιωβηλαίου της Βασίλισσας.

    Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Μοντρεάλ κ. Θεοδωρακόπουλος, αφού έκαμε μια πολύ συγκινητική αναφορά στην πολυετή παρουσία του κ. Αμπελακιώτη στις δραστηριότητες της ομογένειας του Μοντρεάλ, τον ευχαρίστησε και εκ μέρους της Ελληνικής Κοινότητας Μοντρεάλ και του ενεχείρισε τιμητική πλακέτα για τη μεγάλη του προσφορά προς την Κοινότητα.

    Ο κ. Αντώνης Ροδολάκης του απένειμε τιμητική πλακέτα για τη συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία και προσφορά του στην Ελληνοκαναδική Επιτροπή Αλληλεγγύης για την Κύπρο από την ίδρυσή της τον Ιούλιο του 1974.

    Η Υπατη Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Καναδά με έδρα την Ουάσιγκτον Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον κ. Πέτρο Αμπελακιώτη εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης, την οποία ανέγνωσε ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στο Μοντρεάλ Μιχάλης Παϊδούσσης.

    Η κ. Μαρκουλλή διαβίβασε στον ομογενή Αμπελακιώτη τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της κυπριακής κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου για την πλούσια δράση του στα εθνικά και ομογενειακά θέματα.

    ''Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Αμπελακιώτη για την πολύτιμη βοήθεια που πρόσφερε στην Κύπρο σαν ένα από τα ιδρυτικά μέλη Ελληνοκαναδικής Επιτροπής Αλληλεγγύης για την Κύπρο τον Ιούλιο του 1974'', τόνισε η Υπατη Αρμοστής της Κύπρου.

    Μεταξύ άλλων η κ. Μαρκουλλή ανέφερε και τα εξής στην επιστολή της.

    ''Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω για την πολύτιμη και σημαντική βοήθεια που προσφέρετε προς την Κύπρο και τον αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός λαός για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης που θα θέσει τέρμα στην τουρκική κατοχή.

    Σας μεταφέρω επίσης την εκτίμηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυπριακής κυβέρνησης καθώς επίσης και την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη μακροχρόνια και ανιδιοτελή προσφορά σας στο δίκαιο αγώνα της Κύπρου που σκοπό έχει την επανένωση του βίαια διαιρεμένου νησιού μας και την πλήρη ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Ε/Κ και Τ/Κ Γυναίκες - Εκδήλωση - Βουλή των Κοινοτήτων ----------------------------------------------------------- Κοινή συγκέντρωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων γυναικών πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 27 Μαρτίου στη Βουλή των Κοινοτήτων.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η εκδήλωση που διοργανώθηκε με την ευκαιρία της ''Ημέρας της Γυναίκας'' και ύστερα από πρωτοβουλία της Εργατικής Βουλευτή κ. Joan Ryan και του Συνδέσμου Κυπρίων Γυναικών Αγγλίας, σκοπό είχε να φέρει σε επαφή γυναίκες μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων με Κυπρίες που διαμένουν στη Βρετανία.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απηύθυναν σύντομους χαιρετισμoύς η Υπατη Αρμοστής της Κύπρου στο Λονδίνο Μύρνα Κλεόπα, ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Denis MacShane, η Υφυπουργός Υγείας Hazel Blears, η Βουλευτής Joan Ryan και η Susie Constantinides, Πρόεδρος του Συνδέσμου Κυπρίων Γυναικών Αγγλίας.

    Ολοι οι ομιλητές χαιρέτισαν την παρουσία στην εκδήλωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων γυναικών, πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς και αναφέρθηκαν στο ρόλο των Κυπρίων γυναικών στη Βρετανία, οι οποίες έχουν πλέον μια δυναμική παρουσία σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής.

    Η Υπατη Αρμοστής, στην παρέμβασή της, ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση επιθυμεί επίλυση του Κυπριακού και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την επίλυσή του.

    Επιθυμούμε να διαβεβαιώσουμε τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, είπε, ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    Καταλήγοντας, η κ. Κλεόπα αναφέρθηκε στα μέτρα που προτίθεται να υιοθετήσει η κυβέρνηση για τους Τουρκοκυπρίους.

    Στην ομιλία του, ο κ. MacShane, αφού καλωσόρισε τις γυναίκες στο Κοινοβούλιο, αναφέρθηκε στις πρόσφατες προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και εξέφρασε την απογοήτευσή του για την κατάρρευση των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στη Χάγη.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, ο κ. MacShane είπε ότι ήταν ένα καλό σχέδιο το οποίο θα αναδείκνυε την Κύπρο σε ''Ελβετία της ανατολικής Μεσογείου''.

    Στη συνέχεια, ο κ. MacShane αναφέρθηκε στις διαδηλώσεις που γίνονται στα κατεχόμενα και στην παρουσία σε αυτές νεαρών ατόμων, τα οποία τάχθηκαν υπέρ της ένταξης μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ελπίζω, είπε ο κ. MacShane, ότι μέχρι την ολοκλήρωση της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Κύπρος θα βρει το δρόμο της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση ενωμένη.

    ''Αυτή είναι η θέση της βρετανικής κυβέρνησης και είναι αυτό το μήνυμα που θα διαβιβάσουμε, με όποια ευκαιρία μας δίδεται, στις διάφορες Κυβερνήσεις'', κατέληξε.

    Επιτιμος Πρόξενος της Δημοκρατίας - Μεξικό

    Με την ευκαιρία του διορισμού του Επίτιμου Προξένου της Κύπρου στην Ομόσπονδη Πολιτεία του Jalisco ομογενή Γιώργου Νικολάου πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, 28 Μαρτίου στην πόλη Guadalajara τα εγκαίνια του Προξενείου.

    Σε χαιρετισμό του στην τελετή των εγκαινίων, ο Πρεσβευτής της Δημοκρατίας στο Μεξικό Αντώνης Τουμαζής αναφέρθηκε στις φιλικές σχέσεις Κύπρου-Μεξικού και Κύπρου-Jalisco, και στην περαιτέρω προώθησή τους στον εμπορικό, πολιτικό, τουριστικό και πολιτιστικό τομέα στην οποία θα συμβάλει το Προξενείο της Κύπρου.

    Ο κ. Τουμαζής αναφέρθηκε επίσης στη διεύρυνση ειδικά των εμπορικών σχέσεων με την επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Δυστυχώς, είπε, η Κύπρος δεν θα ενταχθεί ενωμένη στην ΕΕ, λόγω της άρνησης της τουρκικής πλευράς να αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν, η οποία προκάλεσε την αποτυχία των πρόσφατων συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Τουμαζής υπογράμμισε την παραδοσιακή μεξικανική υποστήριξη στο δίκαιο αγώνα του κυπριακού λαού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

    Σε σύντομο χαιρετισμό της η Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων της τοπικής Κυβέρνησης Elizabeth Chavolla Sanchez, η οποία εκπροσωπούσε τον Κυβερνήτη της Πολιτείας, εξέφρασε τη χαρά τόσο της κυβέρνησης όσο και του λαού του Jalisco για τη δημιουργία του Προξενείου της Κύπρου. Είπε ότι η έναρξη της λειτουργίας του Προξενείου θα προωθήσει τις σχέσεις της Πολιτείας Jalisco με την Κύπρο σε όλους τους τομείς.

    [20] (K) Ομήρου - Σοσιαλιστική Ομάδα - Διώξεις Τ/Κ - Απόφαση

    Η Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέδωσε ομόφωνα απόφαση με την οποία καταδικάζεται το καθεστώς Ντενκτάς για τις διώξεις και συλλήψεις Τ/Κ που διαφωνούν με την πολιτική Ντενκτάς και καλείται ο Τ/Κ ηγέτης να ακούσει τη φωνή της τ/κ κοινότητας και να συναινέσει σε μια λύση του κυπριακού προβλήματος, στηριγμένη στο διεθνές, αλλά και στο ευρωπαϊκό δίκαιο, για να δοθεί έτσι και η δυνατότητα στους Τ/Κ, να απολαύσουν τα οφέλη από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 3 April 2003 - 18:49:17 UTC