Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-03-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πλέι Οφ - Νίκη ΑΠΟΕΛ
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Πετόσφαιρα - Πρωτάθλημα
  • [04] (Κ) Παγκύπριο Κοινωνικό Φόρουμ - Ιράκ - Εκδήλωση
  • [05] (Κ) ΔΗΣΥ - Ανώτατο - Αποφάσεις
  • [06] (Κ) Κοινωνικό Φόρουμ - Πορεία - Αμερικανική Πρεσβεία
  • [07] (Κ) ΔΗΣΥ - Ανώτατο - Εκλογικό συνέδριο - Αναστασιάδης
  • [08] (Κ) ΔΗΣΥ - Ανώτατο Συμβούλιο - Αναστασιάδης - Κυπριακό
  • [09] (Κ) Ιωάννης Κασουλίδης - Εκλογικό συνέδριο ΔΗΣΥ
  • [10] (Κ) Ιωάννης Κασουλίδης - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πλέι Οφ - Νίκη ΑΠΟΕΛ

    Σε χθεσινοβραδυνό αγώνα για την ημιτελική φάση των αγώνων Πλέι Οφ στο Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας Πρώτης Κατηγορίας Ανδρών που έγινε στο ''Ελευθερία'' ο Κεραυνός νίκησε το ΑΠΟΕΛ με 92-63.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι τελευταίες προσπάθειες για την αποφυγή του πολέμου στο Ιράκ, αλλά και οι συνέπειες που θα έχει η ανθρωπότητα και ιδιαίτερα η Κύπρος από μια πολεμική αναμέτρηση, δεσπόζουν στα δημοσιεύματα του σημερινού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης την επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην Κύπρο στις 18 Απριλίου και τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν ότι η Κύπρος ήταν το πρώτο θύμα του Ιράκ.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Το σχέδιο Ανάν στη Συνθήκη Προσχώρησης'', γράφει ότι η ιδέα της επισύναψης του σχεδίου Ανάν στη Συνθήκη Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι αποκλίσεις του από το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα εάν λυθεί το Κυπριακό μπαίνει στην ατζέντα των συζητήσεων για το Κυπριακό παρόλο που εμφανίστηκαν σημεία αντιδράσεων στην ελληνική πλευρά. Αλλού γράφει ότι σε αναθεώρηση των προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας το 2003 αναγκάζεται ο Υπ. Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού, μετά και την παραλαβή εκθέσεων τεχνοκρατών του Υπουργείου για τις συνέπειες από την επίθεση στο Ιράκ.

    ''Η Μάχη'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Ο Τάσσος εξαπέστειλε τον Χάνεϊ'' και σημειώνει ότι τα παιγνίδια της Κοπεγχάγης προσπάθησε να ξαναπαίξει στη Χάγη ο Βρετανός Μεσολαβητής Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, "ασκώντας αφόρητους εκβιασμούς και επιχειρώντας να παρασύρει σε παγίδες τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο οποίος όμως αντέδρασε άμεσα και αποφασιστικά, εξαποστέλλοντας τον βρετανό διπλωμάτη''. Αλλού γράφει ότι ''στα πρόθυρα διάσπασης και διάλυσης βρίσκονται οι Ενωμένοι Δημοκράτες, αφού στο κόμμα υπάρχουν αλλησυγκρουόμενες τάσεις, χωρίς να διαφαίνεται προοπτική συνύπαρξής τους''.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Ο εφιάλτης είναι εδώ'', γράφει ότι την ώρα που οι λαοί εξεγείρονται εναντίον του πολέμου Μπους, Μπλερ και Αθνάρ συναντώνται στις Αζόρες συντονίζοντας τις προσπάθειες για εξασφάλιση ψηφίσματος του ΣΑ "που να νομιμοποιεί στην ουσία τον έτσι κι αλλιώς προγραμματισμένο πόλεμο". Αλλού σημειώνει ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Αρμόδιος για την διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κυπριακό ήταν το πρώτο θύμα του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ που άλλαξε τις προτεραιότητές της νέας τουρκικής κυβέρνησης που εμφανιζόταν ανοικτή και εποικοδομητική.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο ''Τράνταγμα στην οικονομία'', γράφει ότι ''τράνταγμα θα δεχθεί η κυπριακή οικονομία από την αναμενόμενη εκτόξευση της τιμής του μαύρου χρυσού, λόγω του επικείμενου κτυπήματος των ΗΠΑ στο Ιράκ'' και σημειώνει ότι οι επιπτώσεις θα είναι καταλυτικές και δυσβάστακτες για την κυπριακή οικονομία, πέραν από αυτές που θα δεχθεί ο τουρισμός. Αλλού γράφει ότι ''τα ελικόπτερα της ΕΦ τύπου Bell δεν καθηλώθηκαν στο έδαφος κατόπιν της εκθέσεως της κατασκευάστριας εταιρείας που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, αλλά κατόπιν απόφασης της Διοίκησης Αεροπορίας''.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Επηξε το FIR Λευκωσίας'' και γράφει ότι την έντονη αντίδραση των υπηρεσιών της κυπριακής Πολιτικής Αεροπορίας προκαλούν μεθοδεύσεις της Τουρκίας, ''η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί με κάθε τρόπο την έντονη παρουσία της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ στην περιοχή για να εμπλέξει στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας και τον παράνομο πύργο ελέγχου στο κατεχόμενο αεροδρόμιο 'Ερτζιάν'''. Αλλού γράφει ότι δύο μέρες μετά την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης των νέων κρατών-μελών στην ΕΕ, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης θα επισκεφθεί τη Λευκωσία.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ευθύνες σε Ντενκτάς - Αγκυρα'', γράφει ότι το ΑΚΕΛ καλεί τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας και την ΕΕ να καταδικάσουν ρητώς και απεριφράστως τη στάση του Ραούφ Ντενκτάς και της Τουρκίας, προειδοποιώντας τους ότι θα υποστούν τις συνέπειες της αποτυχίας στη Χάγη. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να καταβάλει προσπάθεια, ώστε να υπάρξει επίρριψη ευθυνών από τον ΓΓ του ΟΗΕ προς την τουρκική πλευρά στην έκθεση του στο Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο ''Μια τελευταία προσπάθεια'', αναφέρει ότι οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ισπανίας θα έχουν μια επείγουσα συνάντηση αύριο σε μια τελευταία διπλωματική προσπάθεια να ξεπεράσουν τις αντιτιθέμενες χώρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας για ένα ψήφισμα που να ανοίγει το δρόμο για τον πόλεμο στο Ιράκ. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας δεσμεύτηκε να εξετάσει προσεκτικά την έκθεση της κατασκευάστριας εταιρείας για τα ελικόπτερα ''Bell''.

    Η Εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Νέος Τύπος'' αναφέρεται στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Πρώτο σοκ'' στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου και γράφει η Κύπρος δέχθηκε το πρώτο σοκ, κυρίως ως αποτέλεσμα της προπολεμικής περιόδου που διανύει η ανθρωπότητα. Αλλού προβάλλει δηλώσεις Εκπροσώπων των πρεσβειών της Βρετανίας και των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους οποίους η Κύπρος θεωρείται ασφαλής προορισμός για Αγγλους και Αμερικανούς τουρίστες και κατ' επέκταση για όλους τους επισκέπτες.

    [03] (Κ) Πετόσφαιρα - Πρωτάθλημα

    Στο πλαίσιο του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Πετόσφαιρας Ανδρών ο Παφιακός χθες βράδυ νίκησε την Νέα Σαλαμίνα μέσα στην έδρα της με 3-2 σετ.

    Η Νέα Σαλαμίνα έχει συμπληρώσει τρεις νίκες και ο Παφιακός δύο.

    Ο Διόνυσος εξασφάλισε την παραμονή του στην Α' Κατηγορία αφού σε χθεσινοβραδυνό τρίτο αγώνα νίκησε στην έδρα του την Ενωση Νέων Παραλιμνίου με 3-1 σετ, συμπληρώνοντας τέσσερις νίκες.

    Αντίθετα η Ενωση υποβιβάζεται στην Β΄Κατηγορία.

    [04] (Κ) Παγκύπριο Κοινωνικό Φόρουμ - Ιράκ - Εκδήλωση

    Περίπου δύο χιλιάδες άτομα πορεύονται από την Πλατεία Ελευθερίας προς την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργανώνει το Κοινωνικό Φόρουμ Κύπρου κατά του πολέμου στο Ιράκ, υπό τον τίτλο ''Οχι άλλο αίμα για το πετρέλαιο''.

    [05] (Κ) ΔΗΣΥ - Ανώτατο - Αποφάσεις

    Το Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ ενέκρινε σήμερα κατά πλειοψηφία την πρόταση του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου όπως συνέλθει το Παγκύπριο Συνέδριο και η Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση του κόμματος το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Μαίου αντίστοιχα.

    [06] (Κ) Κοινωνικό Φόρουμ - Πορεία - Αμερικανική Πρεσβεία

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έλαβε η Αστυνομία έξω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ όπου κατέληξε η πορεία της αντιπολεμικής διαδήλωσης υπό το σύνθημα ''Οχι άλλο αίμα για το πετρέλαιο'' που διοργάνωσε το Κοινωνικό Φόρουμ Κύπρου.

    Στην εκδήλωση εγκρίθηκε ψήφισμα καταδίκης της ''προκλητικής και ξεδιάντροπης πολιτικής των ΗΠΑ και της Βρετανίας'' που επιχειρούν να διενεργήσουν ένα νέο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, για επίδοση του στα Ηνωμένα Εθνη.

    [07] (Κ) ΔΗΣΥ - Ανώτατο - Εκλογικό συνέδριο - Αναστασιάδης

    Για ''μίνι εθνικές εκλογές'' έκανε σήμερα λόγο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ανέλυσε ενώπιον του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος τις αιτίες για την μετατόπιση του Παγκύπριου Συνεδρίου και της Εκλογικής Συνέλευσης του κόμματος στις 24 και 25 Μαϊου.

    [08] (Κ) ΔΗΣΥ - Ανώτατο Συμβούλιο - Αναστασιάδης - Κυπριακό

    Η προσοχή του Δημοκρατικού Συναγερμού θα πρέπει να επικεντρωθεί στην απρόσκοπτη ενταξιακή πορεία της Κύπρου, μετά το ναυάγιο των συνομιλιών της Χάγης, το οποίο οφείλεται στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε ενώπιον του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης.

    Προβαίνοντας σε μια ανάλυση για την αποτυχία των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού στην ολλανδική πόλη, ο κ. Αναστασιάδης έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι ο ΔΗΣΥ θα της συμπαρασταθεί αν συνεχίσει να πολιτεύεται όπως έκανε στη Χάγη, προσθέτοντας όμως ότι θα προβεί σε ''υπεύθυνη και τεκμηριωμένη κριτική εκεί όπου χρειάζεται ή απαιτείται''.

    [09] (Κ) Ιωάννης Κασουλίδης - Εκλογικό συνέδριο ΔΗΣΥ

    [10] (Κ) Ιωάννης Κασουλίδης - Κυπριακό

    Ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης επεσήμανε σήμερα στην κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου ότι θα πρέπει να εργαστεί εντατικότατα ''για να είναι έντονη και ξεκάθαρη η απόδοση ευθυνών στην τουρκική πλευρά για την παρούσα αποτυχία'', των μαραθώνιων συνομιλιών της Χάγης στην παρουσία του ΓΓ των ΗΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 15 March 2003 - 18:49:09 UTC