Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-03-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Χάγη (1)
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Χάγη (2)
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Βασίλισσα Ελισάβετ - Ημέρα Κοινοπολιτείας
  • [05] (Κ) Γιακίς - Δημοψηφίσματα - Χάγη
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συγχαρητήρια μηνύματα
  • [07] (Κ) Ντενκτάς - Χάγη - Αναχώρηση
  • [08] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Κωνσταντινούπολη - Δηλώσεις
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αφιξη στο Αμστερνταμ
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Χάγη - Επαφές
  • [11] (Κ) Τουρκία - Ερντογάν - Εκλογές
  • [12] (Κ) Μάλτα - ΕΕ - Δημοψήφισμα - Αποτέλεσμα - Αντάμι
  • [13] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Ιράκ - Ανεπίσημες διαβουλεύσεις
  • [14] (Κ) Χάγη - Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία
  • [15] (K) Λεμεσός - Καρναβάλι

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Χάγη (1)

    Ο κυπριακός λαός δεν πρέπει να ανησυχεί ενόψει της συνάντησης της Χάγης, διότι το Εθνικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα δουν τα θέματα με όλη τη σοβαρότητα και την προσοχή που απαιτούν οι συνθήκες, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ο κ. Παπαδόπουλος αναχώρησε σήμερα το πρωί για τη Χάγη, συνοδευόμενος από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Χάγη (2)

    Από τις θέσεις των δύο πλευρών, όπως αυτές θα εκτεθούν στη Χάγη, θα εξαρτηθεί το αν η απάντηση προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα είναι μονολεκτική ή όχι, δήλωσε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, αναχωρώντας από το Αεροδρόμιο Λάρνακας για τη Χάγη.

    Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει επί του θέματος δύο συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου, έχει παρακαλέσει τα κόμματα να μην κοινοποιήσουν την απόφασή τους παρά λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, και πως η δική του απόφαση θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό πάνω στις απόψεις και τις αποφάσεις των μελών του Εθνικού Συμβουλίου.

    ''Μεταβαίνω στη Χάγη συνοδευόμενος από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για να συναντήσουμε αύριο το πρωί τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Ο κ. Ανάν έχει καλέσει τις δύο πλευρές σε συνάντηση στη Χάγη με δική του πρωτοβουλία και με ερώτημα να απαντήσουμε ναι ή όχι κατά πόσο είμαστε έτοιμοι και δεσμευόμαστε να θέσουμε το σχέδιο του σε χωριστά δημοψηφίσματα στις 30 Μαρτίου'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόσθεσε ότι ''το Εθνικό Συμβούλιο είχε σχετικά με το θέμα δύο συνεδρίες και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και τα κόμματα που εκπροσωπούνται έχουν ήδη πάρει τις αποφάσεις τους σχετικά με το θέμα, αλλά τους παρακάλεσα και δεν κοινοποίησαν την απόφασή τους, παρά λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα''.

    ''Αντιλαμβάνομαι και συμμερίζομαι την αγωνία του κυπριακού λαού σχετικά με τη συνάντηση στη Χάγη, γιατί πραγματικά οι στιγμές είναι εξαιρετικά σοβαρές και θα εξετάσουμε όλα τα δεδομένα που θα τεθούν ενώπιόν μας με ανάλογη σοβαρότητα, προσοχή και με μόνο κριτήριο τι είναι αυτό που εξυπηρετεί τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού της και πώς μπορεί να διασφαλιστεί η λειτουργία μιας νέας διευθέτησης για το Κυπριακό'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''αντιλαμβάνομαι την αγωνία του λαού, αλλά θέλω να πω ότι δεν πρέπει να ανησυχεί διότι το Εθνικό Συμβούλιο και εγώ θα δούμε τα θέματα με όλη τη σοβαρότητα και την προσοχή που απαιτούν οι συνθήκες''.

    Σε ερώτηση εάν στο πρόγραμμα της Χάγης παραμένει μία και μόνο συνάντηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''από την αρχή έχει οριστεί μία συνάντηση, πάντα όμως με το ενδεχόμενο να συνεχιστεί και το απόγευμα''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει εάν η τουρκική πλευρά θα ζητήσει παράταση των χρονοδιαγραμμάτων. ''Μέχρι την ώρα όλοι τονίζουν την ανάγκη να έχει ξεκαθαριστεί το θέμα πριν από τις 16 Απριλίου, επομένως αυτό το χρονοδιάγραμμα, απ' ό,τι ξέρω, στην σκέψη πολλών, στην κρίση πολλών, παραμένει'', είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο ότι ο Κόφι Ανάν έθεσε μία απλή ερώτηση και περιμένει μία απλή απάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ''ο Γενικός Γραμματέας δεν έχει αποκρύψει ότι αυτή είναι η δική του πρόθεση''.

    ''Εάν, όμως, είναι ερώτημα που μπορεί να απαντηθεί μονολεκτικά με ένα ναι ή ένα όχι θα διαφανεί από τις θέσεις των δύο πλευρών, όπως αυτές θα εκτεθούν στη Χάγη'', πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι έχει παρακαλέσει τα κόμματα ''να ολοκληρώσουν τις διακομματικές και ενδοκομματικές διεργασίες τους ώστε να είναι έτοιμα με την απόφαση τους''.

    ''Η δική μου απόφαση σε μεγάλο βαθμό θα βασιστεί πάνω στις απόψεις και τις αποφάσεις των μελών του Εθνικού Συμβουλίου'', πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση τι θα ψηφίσει ο λαός σε περίπτωση που η απάντηση προς τον Κόφι Ανάν είναι θετική, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''είναι το σύνολο του σχεδίου Ανάν''.

    ''Το πρώτο σχέδιο Ανάν έχει δημοσιευθεί, οι τροποποιήσεις που έχουν γίνει έχουν επίσης δημοσιευθεί, σίγουρα όμως πριν το δημοψήφισμα, αν κληθεί ο λαός να αποφασίσει, θα πρέπει να γίνει πιο ενδελεχής, πιο προσεκτική ανάλυση και αναφορά στις πρόνοιες του σχεδίου'', είπε.

    Κληθείς να αναφέρει εάν ισχύει η προεκλογική του δέσμευση ότι θα πρέπει να γίνει ουσιαστική διαπραγμάτευση και βελτίωση του σχεδίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''έχουν γίνει διαπραγματεύσεις από την περασμένη εβδομάδα μέχρι και σήμερα και συνεχίζονται''.

    ''Το κατά πόσο αυτές οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε τροποποίηση ή όχι θα το μάθουμε στη Χάγη'', πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ο Γενικός Γραμματέας ''έχει πει ότι θεωρεί το σχέδιό του ισορροπημένο και επομένως για να αλλάξει κάτι υπέρ μιας πλευράς πρέπει να αλλάξει κάτι αντίστοιχο για την άλλη πλευρά''.

    ''Υπάρχουν, όμως, πτυχές του σχεδίου οι οποίες δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι αφαιρούν από τη μία πλευρά και δίνουν στην άλλη, αλλά προσθέτουν στη λειτουργικότητα και στην ουσιαστική εφαρμογή του σχεδίου μετά την υπογραφή'', είπε.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η κρίσιμη φάση που διέρχεται το κυπριακό πρόβλημα, με αποκορύφωμα την αυριανή συνάντηση της Χάγης, κατά την οποία οι δύο πλευρές στην Κύπρο θα απαντήσουν στον ΓΓ του ΟΗΕ κατά πόσο αποδέχονται να παραπέμψουν σε χωριστά δημοψηφίσματα στις 30 Μαρτίου τη Θεμελιώδη Συμφωνία, και τα σενάρια που συνοδεύουν τη συνάντηση κυριαρχούν των σημερινών δημοσιευμάτων του κυπριακού Τύπου. Η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, το κείμενο που θα παραπεμφθεί στο Ευρωκοινοβούλιο για την ένταξη της Κύπρου, δημοσκόπηση για την αποδοχή του σχεδίου Ανάν από τους Ε/Κ και η παραίτηση του ΓΓ του ΔΗΚΟ είναι θέματα που επίσης απασχολούν τα σημερινά φύλλα των εφημερίδων.

    Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Μηδέν από μηδέν, μηδέν'', γράφει ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της τρίωρης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου που συνήλθε χθες για να αποφασίσει την στάση της ελληνική πλευράς στην αυριανή συνάντηση της Χάγης και τελικά αποφάσισε ότι δεν θα αποφασίσει. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα, επικαλούμενη πληροφορίες της, γράφει ότι από τις 3 Μαρτίου έχει κατατεθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου στη πρώην Γιουγκοσλαβία η έκθεση του Νορβηγού ερευνητή Μόρτεν Τόρκιλντσεν, η οποία αναφέρεται εκτενώς στην Κύπρο. Προσθέτει ότι αν η έκθεση γίνει δεκτή ως επίσημο έγγραφο, θα κληθούν ενώπιον του ΔΠΔ η Μπόρκα Βούτσιτς και οι συνεργάτες στην Κύπρο.

    Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Οργή κατά Παπανδρέου'', γράφει ότι οι χθεσινές αποκλειστικές πληροφορίες της για διάσταση στις θέσεις Αθηνών - Λευκωσίας και άσκηση πιέσεων επί του Πρόεδρου Παπαδόπουλου ως προς το ποια θα είναι η απάντηση της ε/κ πλευράς στη Χάγη, επιβεβαιώθηκαν από τον αθηναϊκό Τύπο, οποίος κάμνει λόγο και για δυσφορία της Λευκωσίας έναντι του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος επιμένει στην αποδοχή του δημοψηφίσματος και αποδυναμώνει με τις δηλώσεις του τη διαπραγματευτική θέση της ε/κ πλευράς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο δήλωσε ότι ο Κόφι Ανάν στην αυριανή συνάντηση στη Χάγη αναμένει πέντε υπογραφές για δέσμευση.

    Ο ''Πολίτης'', κάτω από τον τίτλο ''ΑΚΕΛ - ΔΗΣΥ στηρίζουν λύση με βάση το σχέδιο Ανάν'', δημοσιοποιεί δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία η κοινή γνώμη της Κύπρου, έστω και με οριακή πλειοψηφία, παρουσιάζει σαφή στροφή υπέρ της λύσης του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 40% των ερωτηθέντων τάχθηκαν υπέρ, το 38% κατά, ενώ ποσοστό 23% απάντησε δεν ξέρω, δεν απαντώ. Αναφέρει ότι σύμφωνα με τη δημοσκόπηση οι οπαδοί του ΑΚΕΛ σε ποσοστό 43% τάσσονται υπέρ του σχεδίου και του ΔΗΣΥ σε ποσοστό 54%, ενώ κατά τάσσονται οι ψηφοφόροι των μικρών κομμάτων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο Μέγαρο Ειρήνης στη Χάγη, όταν κλείσουν οι πόρτες μετά τα φωτογραφικά στιγμιότυπα, η πρόσκληση για υπογραφές θα μετατραπεί σε διαδικασία ''Καμπ Ντέιβιντ''.

    Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Ωρα μηδέν στη Χάγη'', γράφει ότι ''ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς καλούνται να περάσουν αύριο στη Χάγη από τις συμπληγάδες του 'ναι' και του 'όχι' επί των χωριστών δημοψηφισμάτων''. Προσθέτει ότι ''βρισκόμαστε μια ανάσα από την 'ώρα μηδέν' και ο κ. Ανάν επιμένει να θέλει θετική απάντηση διαφορετικά θα κηρύξει το τέλος της διαδικασίας''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο νέος Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας ζήτησε πλήρες ενημερωτικό σημείωμα από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου όσον αφορά το θέμα της υπογραφής συμφωνίας ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων με Ιρανούς για την παραγωγή καυσίμων στο Διυλιστήριο Λάρνακας.

    Ο ''Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Πρώτα το 'ναι' ή το 'όχι''', γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη 24 ώρες πριν από τη συνάντηση στη Χάγη σπεύδουν να καταστήσουν σαφές ότι ο Κόφι Ανάν ζητά από τις δύο πλευρές μιαν απλή απάντηση, κατά πόσον δηλαδή θα αποδεχθούν ή θα απορρίψουν την πρότασή του για παραπομπή σε χωριστά δημοψηφίσματα της Θεμελιώδους Συμφωνίας, στις 30 Μαρτίου. Προσθέτει ότι σε περίπτωση θετικής απάντησης, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα δώσει περιθώριο μέχρι την 25η Μαρτίου για τη συμπλήρωση των κενών που υπάρχουν στο σχέδιο, μέσα από τις συζητήσεις των τεχνικών επιτροπών για τις νομοθεσίες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών της ΕΕ αποφάσισε στις 5 Μαρτίου στις Βρυξέλλες να διαβιβάσει προς το Ευρωκοινοβούλιο και τα δύο εναλλακτικά σενάρια που αφορούν την Κύπρο.

    Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Τα νεώτερα στη Χάγη'', γράφει ότι αύριο κρίνεται το τι δέον γενέσθαι με το Κυπριακό, ενώ μέχρι στιγμής καμμιά πλευρά δεν έχει ανοίξει πλήρως τα χαρτιά της. Προσθέτει ότι την ίδια στιγμή ο κ. Ανάν και ο αμερικανοβρετανικός παράγοντας εντείνουν τις πιέσεις τους ώστε στη Χάγη να πέσουν οι υπογραφές από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ή τουλάχιστον να υπάρξουν κάποιες δεσμεύσεις. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το μόνο σαφές είναι ότι η τουρκική πλευρά δεν έχει πάρει απόφαση να συνεργαστεί για επίλυση του Κυπριακού σε αντίθεση με την ε/κ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι από την περασμένη Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας του ΔΗΚΟ, με αιτία τη μη συμμετοχή του στο Εθνικό Συμβούλιο, έχει υποβάλει την παραίτηση του από ΓΓ του κόμματος ενώπιον του Προέδρου του ΔΗΚΟ και Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    [04] (Κ) Βασίλισσα Ελισάβετ - Ημέρα Κοινοπολιτείας

    ''Η συνεργασία είναι πολύ σημαντική για να μπορέσουν τα έθνη του κόσμου, ανεπτυγμένα ή αναπτυσσόμενα, να οικοδομήσουν έναν κόσμο που μπορεί να διατηρηθεί σε κάποιο επίπεδο, καλύτερο και ασφαλέστερο'', σημειώνει η Βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας Ελισάβετ στο μήνυμά της για την αυριανή Ημέρα της Κοινοπολιτείας.

    [05] (Κ) Γιακίς - Δημοψηφίσματα - Χάγη

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασιάρ Γιακίς δήλωσε ότι δεν θα ήταν σωστό για την Τουρκία να υπογράψει οτιδήποτε προτού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων που προγραμματίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για την 30η Μαρτίου.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συγχαρητήρια μηνύματα

    Συνεχίζεται η αποστολή συγχαρητηρίων μηνυμάτων για την εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου στο αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Συγκεκριμένα, μηνύματα απέστειλαν η Βασίλισσα της Δανίας Margrethe R, ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Dr Jan Peter Balkenende και ο Καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Gerhard Schroder.

    Συγχαρητήρια μηνύματα απέστειλαν, επίσης, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Muhammad Hosni Mubarak, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Yasser Arafat και ο Πρόεδρος του Πακιστάν Pervez Musharraf.

    [07] (Κ) Ντενκτάς - Χάγη - Αναχώρηση

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς μεταβαίνει στη Χάγη για να υποδείξει ''τα σημεία που χρήζουν αλλαγών προκειμένου να γίνει αποδεκτό το σχέδιο Ανάν'', όπως δήλωσε ο ίδιος κατά την αναχώρησή του χθες το βράδυ από το παράνομο αεροδρόμιο Λευκονοίκου.

    Οπως γράφει ο τ/κ Τύπος, ο κ. Ντενκτάς μεταβαίνει στη Χάγη μέσω Κωνσταντινούπολης. Στη Χάγη θα παραμείνει δύο βράδια. Στις 11 Μαρτίου θα επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη όπου θα παραμείνει την 12η και 13η Μαρτίου λόγω διαλέξεων που θα δώσει στην Ακαδημία Πολέμου.

    [08] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Κωνσταντινούπολη - Δηλώσεις

    ''Υπάρχουν κάποια σημαντικά σημεία του σχεδίου Ανάν που πρέπει να αλλάξουν'', είπε σήμερα ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, κατά την αναχώρηση του για τη Χάγη.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αφιξη στο Αμστερνταμ

    Εφθασε λίγο πριν τις 14:00 στο Αμστερνταμ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Αύριο στη Χάγη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Χάγη - Επαφές

    Σειρά επαφών πραγματοποιεί απόψε στη Χάγη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ενόψει της αυριανής συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε συνάντηση περίπου 40 λεπτών στο ξενοδοχείο όπου διαμένει με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος Γιώργο Παπανδρέου, μετά την οποία δεν έγιναν δηλώσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου, πριν την αναχώρηση του απόψε από τη Χάγη, θα έχει συνάντηση με τον κ. Ανάν.

    Στη συνέχεια, έφθασε στο ξενοδοχείο ο Ειδικός Απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, συνοδευόμενος από τον βοηθό του Τζόναθαν Αλαν και τον Βρετανό Υπατο Αρμοστή στη Λευκωσία Λιν Πάρκερ, για συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Ο Λόρδος Χάνεϊ είπε ότι είχε πολύ καλή συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, η οποία πήγε ''εξαιρετικά καλά''.

    Εισερχόμενος στο ξενοδοχείο, ο Λόρδος Χάνεϊ είπε ότι είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος την ακύρωσε με το δικαιολογητικό ότι δεν ένοιωθε καλά.

    Πληροφορίες φέρουν τον κ. Ντενκτάς να ακύρωσε συνάντηση και με τον κ. Γουέστον. Ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Γουέστον δήλωσε ότι θα δει τον κ. Ντενκτάς σε κάποιο στάδιο.

    Ακολούθως, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί με τον Ειδικό Συντονιστή του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον και τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον.

    Εξάλλου, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση περίπου μίας ώρας με τον Ολλανδό ομόλογό του, Jaap de Hoop Schesser. Μετά τη συνάντηση, ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι συζήτησαν την κρίση στο Ιράκ και το Κυπριακό.

    ''Ειλικρινά ελπίζουμε ότι κάτι θα επιτευχθεί, αλλά αυτό εναπόκειται στα μέρη'', δήλωσε.

    [11] (Κ) Τουρκία - Ερντογάν - Εκλογές

    [12] (Κ) Μάλτα - ΕΕ - Δημοψήφισμα - Αποτέλεσμα - Αντάμι

    Ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Φένες Αντάμι ανακοίνωσε σήμερα πως το 53% των ψηφοφόρων είπαν "ναι" στο δημοψήφισμα για το αν θα ενταχθεί ή όχι η χώρα τους στην ΕΕ.

    "Από τις εκτιμήσεις και τις πληροφορίες που διαθέτω είναι σαφές πως οι Μαλτέζοι ψήφισαν 'ναι' στην ένταξη της Μάλτας στην ΕΕ", είπε ο κ. Αντάμι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε: "Το 53% των καταμετρημένων έγκυρων ψηφοδελτίων είναι 'ναι" και το 45% 'όχι'".

    [13] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Ιράκ - Ανεπίσημες διαβουλεύσεις

    Η Γαλλία από τη μία και οι ΗΠΑ με τη Βρετανία από την άλλη, έχουν επιδοθεί σε σκληρό διπλωματικό αγώνα με έπαθλο τις ψήφους των μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στο θέμα του Ιράκ.

    [14] (Κ) Χάγη - Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    Αρχίζει στις 20:30 ώρα Κύπρου στη Χάγη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ενόψει της αυριανής συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Ειδικό Συντονιστή του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον.

    [15] (K) Λεμεσός - Καρναβάλι

    Εντυπωσιακή όσο ποτέ άλλοτε ήταν η σημερινή καρναβαλίστικη παρέλαση στη Λεμεσό, η οποία για τρεις σχεδόν ώρες προσέφερε πλούσιο θέαμα σε χιλιάδες άτομα που κατέκλυσαν από νωρίς τη Λεωφόρο Μακαρίου.

    Οι πολυπρόσωπες ομάδες με τα πολύχρωμα κοστούμια ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της φετινής καρναβαλίστικης φιέστας, οι συμμετοχές της οποίας έφτασαν τις 61.

    Την έναρξη της παρέλασης κήρυξε ο Δήμαρχος Λεμεσού Δημήτρης Κοντίδης, ο οποίος τίμησε παράλληλα άτομα τα οποία για χρόνια προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο Λεμεσιανό καρναβάλι. Πρόκειται για τους Γιώργο Γιωργαλλέττο, Μαρούλα Ζήνωνος και Πάμπο Σιαμπτάνη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 9 March 2003 - 18:49:14 UTC