Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-03-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Δικοινοτική αιμοληψία - Λήδρα Πάλας
  • [02] (Κ) Παπαδόπουλος - Αθήνα - Πρόγραμμα
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Βρετανία - Συνάντηση Χάγης
  • [05] (K) Λήδρα Πάλας - Αιμοδοσία - Τ/Κ
  • [06] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Κατεχόμενα - ''Περιουσία''
  • [07] (Κ) Ελλάδα - ΥΠΕΞ - Χάγη
  • [08] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] (Κ) Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας - Φαλλάς - Ελληνική ηγεσία - Υπόμνημα
  • [10] (Κ) Τουρκία - Τόμας Γουέστον
  • [11] (Κ) Σημίτης - Παπαδόπουλος - Δηλώσεις (1)
  • [12] (Κ) Βαν ντε Μιρ - Ιζετ Ιζτζιάν - Αιμοληψία - Λήδρα Πάλας
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος
  • [14] (K) ΓΓ ΟΗΕ - Παπαδόπουλος - Ντενκτάς - Ωρα συνάντησης
  • [15] (Κ) Βουλή - Νέοι βουλευτές - Διαβεβαίωση
  • [16] (Κ) Τουρκία - Γουέστον - ΓΓ ΟΗΕ
  • [17] (Κ) Σημίτης - Παπαδόπουλος - Δηλώσεις (2)
  • [18] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - ΑΕΠ - Εξέλιξη
  • [19] (Κ) Κύπρος - Βρετανική Ολυμπιακή Επιτροπή
  • [20] (Κ) Λήδρα Πάλας - Αιμοληψία
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κώστας Καραμανλής - Συνάντηση
  • [22] (Κ) Ολομέλεια - Συμβάσεις - Πρωτόκολλα - Επικύρωση

  • [01] (Κ) Δικοινοτική αιμοληψία - Λήδρα Πάλας

    Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι δίνουν σήμερα αίμα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα στο Λήδρα Πάλας με στόχο να σώσουν τη ζωή της πεντάχρονης Τουρκοκύπριας Jale Sakaoglu, που υποφέρει από λευχαιμία και χρειάζεται επειγόντως μεταμόσχευση μυελού των οστών.

    [02] (Κ) Παπαδόπουλος - Αθήνα - Πρόγραμμα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος έφθασε χθες το βράδυ στην Αθήνα, θα έχει σήμερα το μεσημέρι συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Κώστα Σημίτη.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι συνομιλίες του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Πρωθυπουργό Σημίτη στην Αθήνα σήμερα καθώς και οι διαβουλεύσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην Αγκυρα κυριαρχούν στη σημερινή ειδησεογραφία των κυπριακών εφημερίδων. Αλλά θέματα που απασχολούν τον Τύπο είναι τα σενάρια για τις εξελίξεις και η επιθυμία του ΓΓ του ΟΗΕ για εκπροσώπηση των εγγυητριών δυνάμεων σε ανώτατο επίπεδο στη Χάγη, η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σύγκληση προπαρασκευαστικής διάσκεψης για τη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών και η δήλωση της Υφυπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας ότι η παραχώρηση εδαφών των Βρετανικών Βάσεων θα καταστεί έγκυρη μόνο με συμφωνία επί του σχεδίου Ανάν για λύση του Κυπριακού.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ετοιμάζουν διάσκεψη τύπου Ντέιτον'' γράφει ότι ''μια ολόκληρη εβδομάδα έχουν στη διάθεσή τους οι Κόφι Ανάν και Αλβαρο ντε Σότο, ώστε αν οι συνθήκες το απαιτήσουν, θα παραμείνει στη Χάγη για την πραγματοποίηση απευθείας συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών'', οι οποίες ''θα έχουν τη μορφή των διαπραγματεύσεων τύπου Ντέιτον''. Αλλού γράφει ότι η Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Βαρόνη Σίμονς δήλωσε ότι η προσφορά της Βρετανίας για παραχώρηση εδάφους των Βρετανικών Βάσεων στην περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού, ''θα καταστεί έγκυρη μόνο αν υπάρξει συμφωνία από τις δύο πλευρές επί των προτάσεων των Ηνωμένων Εθνών''.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Τακτική Κληρίδη στη Χάγη'' γράφει ότι η τουρκική και η ελληνική πλευρά φαίνεται να ''παίζουν κρυφτούλι'', προσπαθώντας αφενός να μη διαρρεύσει στο αντίπαλο στρατόπεδο η δική τους απάντηση προς το ΓΓ του ΟΗΕ για το θέμα των δημοψηφισμάτων και αφετέρου να δώσουν τέτοια απάντηση, η οποία να μην εκλαμβάνεται ως απόρριψη του ζητουμένου από τον κ. Ανάν. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα, επικαλούμενη έγκυρες πληροφορίες, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου οι Νέοι Ορίζοντες, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ τάχθηκαν εναντίον της διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο ''Αθήνα Αγκυρα έχουν το λόγο'', ότι στο Κυπριακό το λόγο έχουν πια οι ''μητέρες πατρίδες'' και προσθέτει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς ανακοίνωσε ήδη το ''όχι'' στην πρόταση Ανάν για παραπομπή του σχεδίου λύσης σε δημοψηφίσματα. Αναφέρει ότι την ίδια ώρα που ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συζητά στην Αθήνα τη στάση της ε/κ πλευράς, ο κ. Ντενκτάς παρακάθεται σε μιαν ιδιαίτερα κρίσιμη σύσκεψη με το σύνολο της ανώτατης ηγεσίας της Τουρκίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια προφανή κίνηση να ασκήσει πιέσεις στις δύο πλευρές ανακοίνωσε χθες στις Βρυξέλλες την πρόθεση να οργανώσει την 21η Μαρτίου προπαρασκευαστική διάσκεψη για τη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Μήνυμα Ανάν για 'Πενταμερή''', γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ επιστρατεύει τις εγγυήτριες δυνάμεις, δηλαδή την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βρετανία, με σκοπό να τον ενισχύσουν στη Χάγη και να προχωρήσει η διαδικασία των δημοψηφισμάτων''. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού βρίσκεται πολύ κοντά στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου δράσης με το οποίο θα αντιμετωπιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις που προδιαγράφονται για τον τουρισμό λόγω του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Ιστορικές αποφάσεις'' γράφει ότι η Λευκωσία αναμένει να ακούσει πρώτα τις απόψεις της Αθήνας πριν από την οριστικοποίηση της θέσης της για το θέμα του δημοψηφίσματος. Επικαλούμενη καλά ενημερωμένες πηγές, η εφημερίδα γράφει ότι ''η Αθήνα θεωρεί ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει περιθώρια απόρριψης του αιτήματος του κ. Ανάν για παραπομπή της Θεμελιώδους Συμφωνίας σε χωριστά δημοψηφίσματα εάν η τουρκική πλευρά απαντήσει θετικά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο μιλώντας χθες μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο έδωσε το μήνυμα πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για διαπραγμάτευση.

    Η ''Χαραυγή'' κάτω από τον τίτλο ''Στη Χάγη οι αποφάσεις'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ''ζητήματα ουσίας και τακτικής συνδέονται πλέον άμεσα και τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό, καλούνται να αποφασίσουν στη Χάγη για το τι δέον γενέσθαι''. Αλλού γράφει ότι η Ελλάδα θα ανακοινώσει σήμερα τον εκπρόσωπό της στη συνάντηση που έχει καλέσει για τις 10 Μαρτίου στη Χάγη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, όπως δήλωσε χθες ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ο Ντενκτάς θα απορρίψει το σχέδιο του ΟΗΕ'' ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε χθες ότι ''ήταν αποφασισμένος να απορρίψει το σχέδιο λύσης του Κυπριακού των ΗΕ όταν μεταβεί στη Χάγη τη Δευτέρα''. Αλλού γράφει ότι με ανακοίνωσή τους, οι Βρετανικές Βάσεις διέψευσαν χθες τις αναφορές που φέρουν αμερικανικά στρατεύματα να καταφθάνουν στο Ακρωτήρι, καθοδόν προς τη Μέση Ανατολή, όπου βρετανικές και αμερικανικές δυνάμεις ετοιμάζονται για κτύπημα κατά του Ιράκ.

    [04] (Κ) Βρετανία - Συνάντηση Χάγης

    [05] (K) Λήδρα Πάλας - Αιμοδοσία - Τ/Κ

    Δεκάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συρρέουν από το πρωί στο Λήδρα Πάλας για να δώσουν δείγμα αίματος και να χαρίσουν ελπίδα ζωής στην πεντάχρονη Τουρκοκύπρια Τζαλέ Σακάογλου, που υποφέρει από λευχαιμία και χρειάζεται επειγόντως μεταμόσχευση μυελού των οστών.

    [06] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Κατεχόμενα - ''Περιουσία''

    Η τ/κ εφημερίδα ''Γενί Ντουζέν'' επαναφέρει το θέμα της λεγόμενης ''περιουσίας'' του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, την οποία απόκτησε παράνομα στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Για τρεις συνεχείς ημέρες η εφημερίδα αφιερώνει το σύνολο της πρώτης σελίδας της στις ατασθαλίες σε σχέση με το θέμα αυτό και όπως γράφει στο σημερινό φύλλο, θα υπάρχει και συνέχεια των αποκαλύψεων.

    Το πρώτο μέρος των αποκαλύψεων αυτών είδε το φως της δημοσιότητας την Τρίτη, 4 Μαρτίου, υπό τον πηχυαίο τίτλο ''Η νήσος του Ντενκτάς'' και με επίτιτλο ''Γιατί δεν επιστρέφεται ούτε μια σπιθαμή εδάφους, γιατί 'όχι' στην ειρήνη.''

    Η εφημερίδα δημοσίευσε φωτοτυπία του λεγόμενου ''τίτλου ιδιοκτησίας'' που παραχωρήθηκε στον κ. Ντενκτάς για τη νήσο των Εχιδνών, το νησάκι που βρίσκεται στο σημείο που έγινε η τουρκική εισβολή του 1974. Ως ημερομηνία παραχώρησης της νήσου παρουσιάζεται η 14η Ιουλίου 1986.

    [07] (Κ) Ελλάδα - ΥΠΕΞ - Χάγη

    Η ελληνική πλευρά θα εκπροσωπηθεί στη συνάντηση για το Κυπριακό που έχει συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ για τις 10 Μαρτίου στη Χάγη από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης.

    Η συμμετοχή του κ. Παπανδρέου δεν συνδέεται με το επίπεδο στο οποίο θα εκπροσωπηθούν οι άλλες δύο εγγυήτριες δυνάμεις για την Κύπρο, αλλά αποκλειστικά με το ότι ο Υπουργός Εξωτερικών επιδιώκει να συνομιλήσει με τον κ. Ανάν για το Κυπριακό και το Ιράκ.

    Η υπογραφή του μνημονίου για τη διενέργεια δημοψηφίσματος θα πρέπει βέβαια να γίνει στο ίδιο επίπεδο, πρόσθεσε ο κ. Μπεγλίτης.

    Ο εκπρόσωπος είπε ότι η πρώτη συνάντηση Τουρκίας και Ελλάδας για τα θέματα ασφάλειας της Κύπρου δεν έδωσε κανένα αποτέλεσμα, ενώ η τουρκική πλευρά αρνήθηκε να δεσμευθεί για νέα συνάντηση και ακολουθεί παρελκυστική πολιτική στο θέμα, παρά το ότι επανειλημμένα η ελληνική πλευρά έχει εκφράσει τη διαθεσιμότητά της για επανάληψη του

    [08] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            85,32  ( 0,36)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    570.339
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    154.614    327,01  ( 0,59)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    111.101     94,49  ( 0,82)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     33.293     74,84  (-0,20)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.024     17,88  ( 0,45)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    185.698     58,73  (-1,01)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      2.886     90,61  (-0,48)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      2.214     18,31  (-0,05)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     21.267     72,06  ( 0,39)
    Ετ. Πληροφορικής              £      4.081      3,00  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     33.081     16,07  ( 0,63)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        271     11,22  (-0,62)
    Ξενοδοχεία                    £     19.054     44,19  (-0,67)
    Αλλες Εταιρείες               £     43.704     79,49  ( 1,06)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [09] (Κ) Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας - Φαλλάς - Ελληνική ηγεσία - Υπόμνημα

    Υπόμνημα, εκ μέρους των οργανώσεων, σωματείων και κοινοτικών Αρχών της κατεχόμενης Καρπασίας, επέδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας, Νίκος Φαλλάς στην ελληνική πολιτική ηγεσία. Στο υπόμνημα εκφράζεται η έντονη αντίθεση και αντίδραση των Καρπασιτών σε κάθε μορφή λύσης, που δεν θα δικαιώνει τους αγώνες και τις θυσίες των εγκλωβισμένων.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Φαλλάς, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα με την ευκαιρία της εκεί μετάβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, το υπόμνημα επεδόθη σε εκπροσώπους του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Απόστολου Κακλαμάνη και του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου.

    [10] (Κ) Τουρκία - Τόμας Γουέστον

    Ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον αναμένεται σήμερα στην Αγκυρα, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

    [11] (Κ) Σημίτης - Παπαδόπουλος - Δηλώσεις (1)

    Το Κυπριακό παραμένει το πρώτο εθνικό θέμα για την Ελλάδα, διαβεβαίωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κώστας Σημίτης ύστερα από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Οπως ανέφερε ο κ. Σημίτης, κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τις τελευταίες εξελίξεις, με κύριο το τρίτο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, καθώς και το θέμα της πρόσκλησης του ΓΓ προς τις δυο πλευρές να μεταβούν στη Χάγη για να τον συναντήσουν την ερχόμενη Δευτέρα και να του δώσουν την απάντησή τους, σε ότι αφορά το θέμα του δημοψηφίσματος.

    Ο κ. Σημίτης είπε ότι συζήτησαν το πώς απαντάμε και ποια τακτική θα ακολουθήσουμε. Χαρακτήρισε τη συζήτηση «δημιουργική και εκτεταμένη» και είπε πως αυτή οδήγησε σε κοινά συμπεράσματα.

    [12] (Κ) Βαν ντε Μιρ - Ιζετ Ιζτζιάν - Αιμοληψία - Λήδρα Πάλας

    Μέσα σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα Ε/Κ και Τ/Κ προσέρχονται από το πρωί, στο Λήδρα Πάλας, για να προσφέρουν αίμα και να δώσουν ελπίδα ζωής στην πεντάχρονη Τουρκοκύπρια Jale Sakaoglu που χρειάζεται επειγόντως μεταμόσχευση μυελού των οστών.

    Στο Λήδρα Πάλας προσήλθαν για να δώσουν αίμα, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν Βαν ντε Μιρ καθώς και ο ΓΓ του τ/κ κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζετ Ιζτζιάν.

    Η μικρή Jale Sakaoglu από την Μόρφου, σύμφωνα με τον παππού της Ερντάλ Ερσεβέρ, πάσχει εδώ και δύο χρόνια από λευχαιμία και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για θεραπεία. Οπως είπε ο παππούς της τις τελευταίες μέρες δέχεται κάποια θεραπευτική αγωγή αλλά χρειάζεται όπως βρεθεί δότης μυελός των οστών.

    Ο κ. Ερσεβέρ ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση της αιμοληψίας εξέφρασε την ελπίδα ''να μην μπει το στοιχείο 'αυτός είναι Τούρκος κι αυτός Ελληνας''' γιατί όπως είπε ''είναι κοινός ο σκοπός της διάσωσης των παιδιών μας''.

    Η γιαγιά της μικρής, Σιά Ερσεβέρ, ευχαριστώντας τους Ε/Κ και Τ/Κ ευχήθηκε να βρεθεί δότης για την εγγονή της. Είπε ότι κατάγεται από τη Λεμεσό κι ότι για χρόνια αυτή και η οικογένεια της ζούσαν ειρηνικά με τους Ε/Κ.

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος

    Οι περιορισμένες σήμερα πιέσεις που δέχθηκαν οι πλείστες εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης επέτρεψαν στην αγορά να ανατρέψει το αρνητικό σκηνικό των δύο προηγούμενων ημερών. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξης του 0,36%, κλείνοντας στις 85,32 μονάδες. Στα χαμηλά επίπεδα που εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα παρέμεινε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 570 χιλιάδες λίρες.

    [14] (K) ΓΓ ΟΗΕ - Παπαδόπουλος - Ντενκτάς - Ωρα συνάντησης

    Η συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 10 το πρωί (τοπική ώρα) στη Χάγη, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

    [15] (Κ) Βουλή - Νέοι βουλευτές - Διαβεβαίωση

    Οι νεο-ανακηρυχθέντες βουλευτές, Αδάμος Αδάμου, Ντίνος Χατζηνικόλας

    [16] (Κ) Τουρκία - Γουέστον - ΓΓ ΟΗΕ

    Ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον έφθασε σήμερα στην Αγκυρα, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον ηγέτη του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν και με αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών, ενόψει της συνάντησης στη Χάγη, την ερχόμενη Δευτέρα.

    [17] (Κ) Σημίτης - Παπαδόπουλος - Δηλώσεις (2)

    Για συζήτηση και όχι μονολεκτική απάντηση μεταβαίνει στη Χάγη η ελληνική πλευρά, με στόχο την επίτευξη διευθέτησης που να εγγυάται την ειρήνη, τη συνεργασία και την ασφάλεια στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, ύστερα από συνομιλίες, διάρκειας τριών ωρών, στην Αθήνα, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Πρόσθεσε ότι είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη παρουσίας όλων των ενδιαφερομένων μερών στη Χάγη την προσεχή Δευτέρα, «με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να παρθούν εκεί αποφάσεις».

    Ο κ. Σημίτης, με τις δηλώσεις του οποίου συμφώνησε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, επεσήμανε ότι εναπόκειται στον κυπριακό λαό να πάρει τις αποφάσεις για το μέλλον του, τις αποφάσεις που τον αφορούν και ανέφερε ότι στη σημερινή συνάντηση οι δύο ηγέτες κατέληξαν σε κοινά συμπεράσματα όσον αφορά τους παραπέρα χειρισμούς του εθνικού θέματος της Κύπρου.

    [18] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - ΑΕΠ - Εξέλιξη

    Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κύπρου αυξήθηκε κατά 4% το τέταρτο τρίμηνο του 2002, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Την ίδια περίοδο το ΑΕΠ αυξήθηκε στην Ελλάδα 3,5% και στο σύνολο των χωρών της ζώνης ευρώ 1,3%.

    [19] (Κ) Κύπρος - Βρετανική Ολυμπιακή Επιτροπή

    Η Βρετανική Ολυμπιακή Επιτροπή σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την Κύπρο ως βάση για προπόνηση των αθλητών της τόσο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 όσο και για άλλες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αθλητικές διοργανώσεις.

    Ο Ρίτσαρντ Σίμονς, ανώτερο στέλεχος της Βρετανικής Ολυμπιακής Επιτροπής, δήλωσε ότι εδώ και αρκετό καιρό έχει επαφές με αρμόδιους φορείς στην Κύπρο, όπως τις Κυπριακές Αερογραμμές, τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, ξενοδοχεία και κλινικές προκειμένου να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος της Επιτροπής.

    [20] (Κ) Λήδρα Πάλας - Αιμοληψία

    Πεντακόσια δείγματα αίματος μαζεύτηκαν κατά την πρώτη μέρα της δικοινοτικής εκδήλωσης - αιμοληψίας, η οποία διοργανώνεται στο Λήδρα Πάλας, από τις δικοινοτικές ομάδες επαναπροσέγγισης, με σκοπό την εξεύρεση συμβατού δότη μυελού των οστών για την πεντάχρονη Τουρκοκύπρια Jale Sakaoglu, η οποία υποφέρει από λευχαιμία.

    [21] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κώστας Καραμανλής - Συνάντηση

    Την εκτίμηση ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και ότι ''από αυτό πιθανώς να κριθεί το μέλλον της Κύπρου'', εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [22] (Κ) Ολομέλεια - Συμβάσεις - Πρωτόκολλα - Επικύρωση

    Με 37 ψήφους υπέρ, καμία εναντίον και με 9 αποχές, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε σήμερα το απόγευμα νόμο, με τον οποίο επικυρώνεται η Σύμβαση του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Ενοποίηση του Διεθνούς Ιδιωτικού Δικαίου περί κλαπέντων ή παρανόμως εξαγχθέντων πολιτιστικών αντικειμένων.

    Ομόφωνα επίσης το νομοθετικό σώμα ενέκρινε νόμους - οι περισσότεροι από τους οποίους κατατέθηκαν σήμερα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και συζητήθηκαν από τις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές - με τους οποίους κυρώνονται συμβάσεις και πρωτόκολλα που έχει υπογράψει η κυπριακή κυβέρνηση.

    Συγκεκριμένα κυρώθηκαν οι συμβάσεις για την αναγνώριση της νομικής προσωπικότητας των διεθνών μη κυβερνητικών οργανισμών, για την ασφάλεια του ΟΗΕ και του συνδεδεμένου με αυτόν προσωπικού, οι πράξεις του 22ου συνεδρίου της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ενωσης και το Πρωτόκολλο της Καρθαγένης για τη βιοασφάλεια.

    Μεταξύ των νομοσχεδίων που κατατέθηκαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σήμερα το απόγευμα και τα οποία ψηφίστηκαν ομόφωνα από τη Βουλή, είναι και αυτό που κυρώνει τη συμφωνία Κύπρου - Αιγύπτου για την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, που είχε υπογραφεί στις 17 Φεβρουαρίου.

    Με αποχή του ΓΓ και Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, Γιώργου Περδίκη, εγκρίθηκε επίσης ο νόμος που κυρώνει το Δεύτερο Προαιρετικό Πρωτόκολλο του Διεθνούς Συμφώνου για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 6 March 2003 - 18:58:52 UTC