Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-03-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Βρετανία - Κυπριακό - Παπαντωνίου - Χουν
  • [02] (Κ) Κόφι Ανάν - Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Ευρωβουλευτές - ΟΗΕ - Ουάσιγκτον
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Αγκυρα - Δημοψήφισμα
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Αιγύπτου - Μήνυμα
  • [07] (K) Ευρωκοινοβούλιο - Ημερίδα για Ιράκ - Επίσκοπος Νικηφόρος
  • [08] (Κ) Πρεσβευτής ΗΠΑ - Εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας
  • [09] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Επαρχος Λευκωσίας - Ανακήρυξη βουλευτών
  • [12] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Mechtild Rothe
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Χάγη - Ντε Σότο - Εθνικό
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Χάγη - Τ/Κ ηγέτης
  • [15] (Κ) Φερχόϊγκεν - Κύπρος - Τουρκία
  • [16] (Κ) Τ/Κ Σοσιαλιστικό Κόμμα - Συλλαλητήριο - Ανακοίνωση
  • [17] (Κ) Κίκης Κνωσταντίνου - Δημαρχία Αμμοχώστου - Υποψηφιότητα
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ντε Σότο
  • [19] (Κ) ΜΟΚΑΣ - Κεντρική Τράπεζα - Ναρκωτικά - Βρόμικο χρήμα
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ντε Σότο (2)
  • [21] (Κ) Ευρωβαρόμετρο - Αμερικανική πολιτική
  • [22] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Βέλγοι αξιωματούχοι
  • [23] (Κ) Ευρωβαρόμετρο - Οικονομία - Ελλάδα
  • [24] (Κ) Κύπρος - Διεύρυνση - Ευρωβαρόμετρο
  • [25] (Κ) Πρεσβευτής Ελλαδας - Επιτροπές Καρπασίας

  • [01] (Κ) Βρετανία - Κυπριακό - Παπαντωνίου - Χουν

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χθες στο Λονδίνο ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου με το Βρετανό ομόλογό του Τζέφρι Χουν.

    Ο κ. Παπαντωνίου επεσήμανε την αδιαλλαξία του Ραούφ Ντενκτάς και την ανάγκη να ασκηθούν πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα, ούτως ώστε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης να δώσει θετική απάντηση στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στις 10 Μαρτίου, όσον αφορά το δημοψήφισμα.

    Ο Βρετανός Υπουργός Αμυνας διαβεβαίωσε τον Ελληνα ομόλογό του ότι η βρετανική κυβέρνηση στο θέμα της Κύπρου θα καταβάλει μεγάλες

    [02] (Κ) Κόφι Ανάν - Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν πρόκειται να ενημερώσει σήμερα στις 11 το βράδυ (τοπική ώρα) τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως έχουν διαμορφωθεί μετά τις συνομιλίες που είχε στην Αγκυρα, την Αθήνα και τη Λευκωσία και την αποδοχή της πρόσκλησής του από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, να συναντηθούν μαζί του στη Χάγη, στις 10 Μαρτίου.

    [03] (Κ) Ευρωβουλευτές - ΟΗΕ - Ουάσιγκτον

    Αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία τον περασμένο μήνα επισκέφθηκε τη Βαγδάτη, πραγματοποιεί επίσκεψη από τις 2-6 Μαρτίου στις ΗΠΑ.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η στάση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς έναντι του αιτήματος του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων, η αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και η μετάβαση του Προέδρου Παπαδόπουλου στην Αθήνα ενόψει της 10ης Μαρτίου, η απόφαση που θα πάρει σήμερα η ψευδοβουλή για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος στα κατεχόμενα και η δήλωση του τέως Προέδρου της Ανόρθωσης ότι θα διεκδικήσει τη δημαρχεία της κατεχόμενης πόλης είναι τα κύρια θέματα των σημερινών εφημερίδων.

    Αναφέρονται επίσης στην έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα ναρκωτικά, στην ανάγκη κύρωσης διεθνών συμβάσεων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στην προχθεσινή πατροκτονία, στις επικείμενες εκλογές στο ΔΗΣΥ και στην ανάληψη χθες των καθηκόντων των Υπουργών της νέας κυβέρνησης.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Κλειδί η τελική θέση της Αθήνας'', ότι η μεθαυριανή συνάντηση στην Αθήνα, του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη θα είναι καθοριστική για το ποια θα είναι η στάση της ε/κ πλευράς στη Χάγη, στις 10 Μαρτίου, καθώς και η απάντηση που θα δώσει στο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ως προς τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί του σχεδίου Ανάν στις 30 Μαρτίου. Σε άλλο θέμα γράφει πως επείγει η κύρωση, από την Ολομέλεια της Βουλής, διεθνών συμβάσεων που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου αυτές να συμπεριληφθούν στο σχέδιο Ανάν και ότι οι βουλευτές θα κληθούν στη μεθαυριανή συνεδρία να υπερψηφίσουν τα σχετικά νομοσχέδια.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Από την Ανόρθωση στο Δημαρχείο'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ο τέως Πρόεδρος της Ανόρθωσης Κίκης Κωνσταντίνου δήλωσε στην εφημερίδα πως προτίθεται να διεκδικήσει εκλογή του στο αξίωμα του Δημάρχου της κατεχόμενης Αμμοχώστου και ότι σήμερα θα προβεί σε εξαγγελία της πρόθεσής του αυτής στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Τη θέση αυτή κατείχε ο Κίκης Καζαμίας, ο οποίος διορίστηκε Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων. Οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν εντός 45 ημερών, από το περασμένο Σάββατο, οπόταν ο κ. Καζαμίας υπέβαλε την παραίτησή του. Αλλού γράφει ότι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Δημήτρης Συλλούρης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο -όπως δήλωσε στην εφημερίδα- να αναμετρηθεί με τους Αναστασιάδη και Κασουλίδη, διεκδικώντας την ηγεσία του κόμματος στο εκλογικό συνέδριο.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Κρίσιμη η μέρα στα κατεχόμενα'' γράφει πως σήμερα καλείται η ψευδοβουλή να καθορίσει τη στάση της τ/κ πλευράς στο κάλεσμα του ΓΓ του ΟΗΕ για ταυτόχρονα και χωριστά δημοψηφίσματα, στις 30 Μαρτίου, επί του τρίτου σχεδίου του για επίλυση του Κυπριακού. Για την τ/κ στάση στο θέμα αυτό, γράφει η εφημερίδα, Αθήνα και Λευκωσία επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια, προκειμένου να μη βρεθεί η ε/κ πλευρά μπροστά σε εκβιαστικά διλήμματα. Αλλη είδηση είναι η ετήσια έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ για το 2002, στην οποία εκφράζονται ανησυχίες για την αύξηση της χρήσης ναρκωτικών στην Κύπρο. Γίνεται επίσης αναφορά στο ξέπλυμα παράνομου χρήματος, για τα μέτρα που έλαβε η κυπριακή κυβέρνηση για καταπολέμηση του φαινομένου και για τα γιουγκοσλαβικά κεφάλαια που μεταφέρθηκαν παράνομα από την πρώην Γιουγκοσλαβία, επί εποχής του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Ντενκτάς τορπιλίζει τη Χάγη'' γράφει ότι η νέα στήριξη που έδωσε στον Ραούφ Ντενκτάς η Αγκυρα, μέσω του Υπουργού Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τη σκληρή τουρκική γραμμή. Προσθέτει ότι ο κ. Ντενκτάς προσπαθεί να τορπιλίσει εκ των προτέρων τη συνάντηση της Χάγης, επιμένοντας ότι θα πει όχι στη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων και ότι η θέση αυτή υιοθετείται από την Τουρκία. Για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές γράφει ότι ενδιαφέρονται τέσσερις τουλάχιστον αρχιερείς. Προσθέτει ότι τα εκλογικά επιτελεία για τον Κύκκου Νικηφόρο και το Λεμεσού Αθανάσιο έχουν στηθεί, ενώ οι ετοιμασίες για αυτό το σκοπό για τον Κιτίου Χρυσόστομο και το Μόρφου Νεόφυτο βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Γρίφος η Αγκυρα'' γράφει ότι η στάση της Αγκυρας επί των εξελίξεων στο Κυπριακό παραμένει γρίφος καθώς από της εξαγγελίας του Κόφι Ανάν για τη συνάντηση της 10ης Μαρτίου στη Χάγη δεν υπήρξε τοποθέτηση. Προσθέτει ότι η Τουρκία απέφυγε δημόσιες τοποθετήσεις κρατώντας κλειστά τα χαρτιά και αφήνοντας εν πολλοίς τον κ. Ντενκτάς μόνο να αντιδρά στις μεθοδεύσεις των Ηνωμένων Εθνών και των μεσολαβητών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ΔΗΣΥ οδεύει προς αναβολή της εκλογικής του συνέλευσης, λόγω του ενδεχόμενου δημοψηφίσματος στις 30 Μαρτίου. Προσθέτει ότι η πρόταση του αναπληρωτή Προέδρου του κόμματος Παναγιώτη Δημητρίου φαίνεται να βρίσκει στήριξη από την πλειοψηφία των στελεχών του Πολιτικού Γραφείου.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Παιγνίδια Αγκυρας Ντενκτάς'' γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης απορρίπτει το δημοψήφισμα και πηγαίνει στην Αγκυρα η οποία τον στηρίζει και διερωτάται αν χρειάζεται να μεταβεί στη Χάγη. Προσθέτει ότι αύριο συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο για να συζητήσει την απάντηση της ε/κ πλευράς στο αίτημα του ΓΓ του ΟΗΕ για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις 30 Μαρτίου. Αναφέρει ότι το κάθε κόμμα συζητά στα συλλογικά του όργανα το θέμα και θα καταθέσει στο Εθνικό Συμβούλιο τις δικές του εισηγήσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι νέοι Υπουργοί της κυβέρνησης του Προέδρου Παπαδόπουλου έστειλαν αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων τους ξεκάθαρα μηνύματα ισονομίας, ισοπολιτείας, πάταξης του ρουσφετιού και χρηστής διοίκησης.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα πως στο Ιράκ, τόσο στα βόρεια όσο και νότια της Βαγδάτης, οι Ιρακινοί προχωρούν σε καταστροφές πυραύλων και άλλων όπλων και εγκαταστάσεων, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν να αποδείξει στα Ηνωμένα Εθνη ότι συμμορφώνεται με τις εντολές για αφοπλισμό. Σε άλλο θέμα γράφει για το τραγικό συμβάν πατροκτονίας που έλαβε χώρα στον προσφυγικό συνοικισμό ''Στρόβολος ΙΙ'', στην περιοχή Λευκωσίας, προχθές το βράδυ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Αγκυρα - Δημοψήφισμα

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και κυρίως το θέμα του δημοψηφίσματος θα βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην Αγκυρα.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Αιγύπτου - Μήνυμα

    Την επιθυμία του για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος και τις θερμές του ευχές για το νέο Πρόεδρο και το λαό της Κύπρου εκφράζει ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [07] (K) Ευρωκοινοβούλιο - Ημερίδα για Ιράκ - Επίσκοπος Νικηφόρος

    Ο ρόλος των θρησκειών και των πολιτισμών στην αποτροπή πολέμου στο Ιράκ είναι το θέμα ημερίδας που διοργανώνεται αύριο Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων μονοθεϊστικών θρησκειών.

    [08] (Κ) Πρεσβευτής ΗΠΑ - Εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας

    Την έναρξη του αμερικανικού προγράμματος κατά της τρομοκρατίας ανακοίνωσε σήμερα ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον, σημειώνοντας πως οι αμοιβές για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην πάταξη της τρομοκρατίας κατά αμερικανικών συμφερόντων ανέρχονται στα πέντε εκατομμύρια δολάρια.

    [09] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 04/03/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7153            1,7255
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8709            1,8821
    Λίρα Αγγλίας                     1,1835            1,1906
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     219,8404        221,5991
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0432          3,0675
    Δολάριο Καναδά                     2,7772          2,7994
    Κορώνα Δανίας                     12,7284         12,8302
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,3059         13,4123
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7612         15,8872
    Φράγκο Ελβετίας                    2,4993          2,5192
    

    [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            86,25  (-1,60)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    423.892
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    187.962    330,72  (-1,87)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    146.845     95,74  (-1,99)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      9.952     75,00  (-1,37)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      7.921     18,35  ( 0,11)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     12.081     59,80  (-0,73)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      5.176     92,65  (-1,81)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     12.411     18,57  (-1,43)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      2.579     72,20  (-0,76)
    Ετ. Πληροφορικής              £      5.324      3,05  (-1,61)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     21.335     16,26  (-1,93)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      1.842     11,53  (-3,84)
    Ξενοδοχεία                    £      6.607     43,97  (-1,28)
    Αλλες Εταιρείες               £     47.973     80,40  (-1,58)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Επαρχος Λευκωσίας - Ανακήρυξη βουλευτών

    Ο Επαρχος Λευκωσίας Αργύρης Παπαναστασίου ανακήρυξε σήμερα τους τρεις νέους βουλευτές που κατέλαβαν έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά την εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας και την υπουργοποίηση των Γιώργου Λιλλήκα και Μάρκου Κυπριανού.

    [12] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Mechtild Rothe

    Η Συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου Mechtild Rothe δήλωσε ότι η Κύπρος είναι η πρώτη υπό ένταξη χώρα η οποία ετοιμάζει τη δική της νομοθεσία για το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την πορεία που ακολουθεί η Κύπρος σε αυτόν τον τομέα.

    Σε δηλώσεις της, ύστερα από συνάντησή της με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα, με τον οποίον συζήτησε κυρίως ενεργειακά θέματα, η κ. Rothe είπε πως ενημερώθηκε ότι η Κύπρος εργάζεται πολύ σκληρά για υιοθέτηση νέας νομοθεσίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κι ότι αναμένεται πως αυτή η νομοθεσία θα ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τις προσεχείς εβδομάδες.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Χάγη - Ντε Σότο - Εθνικό

    Δεν αναμένεται η λήψη αύριο απόφασης από το Εθνικό Συμβούλιο αναφορικά με την απάντηση της ε/κ πλευράς στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη Χάγη, στις 10 Μαρτίου, όπως προκύπτει από τις σημερινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κύπρου Χρυσοστομίδη.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως στη σημερινή απογευματινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και της διαπραγματευτικής ομάδας με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, ''θα διερευνηθεί η δυνατότητα περαιτέρω διαπραγμάτευσης επί θεμάτων τα οποία αναφέρονται στη λειτουργικότητα του σχεδίου''.

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Χάγη - Τ/Κ ηγέτης

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, επανέλαβε σήμερα τη θετική απάντηση της ε/κ πλευράς στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για συνάντηση στη Χάγη, στις 10 Μαρτίου, όπου οι δυο πλευρές, ε/κ και τ/κ, θα κληθούν να απαντήσουν αν αποδέχονται τη διενέργεια δημοψηφισμάτων στις 30 Μαρτίου.

    Σε ερώτηση αν η Λευκωσία έχει πληροφορίες αναφορικά με την απάντηση του Τ/Κ ηγέτη απάντησε ότι τα διάφορα δημοσιεύματα φαίνεται να επιβεβαιώνουν ''την αντιφατική πολιτική της Αγκυρας σε σχέση με το Κυπριακό''.

    [15] (Κ) Φερχόϊγκεν - Κύπρος - Τουρκία

    Οι προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας για επανένωση της Κύπρου θα συνεχιστούν μέχρι την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης, αλλά σε κάθε περίπτωση, δηλαδή με ή χωρίς λύση η Κύπρος αναμένεται να ενταχθεί στην ΕΕ την 1η Μαϊου 2004, υπογράμμισε σήμερα ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Παράλληλα προειδοποίησε την Τουρκία και για τις επιπτώσεις που θα είχε στη δική της υποψηφιότητα η μη επίτευξη λύση στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως μετά την 1η Μαϊου 2004 μπορεί να υπάρξει μια κατάσταση στην οποία η Τουρκία να μην αναγνωρίζει ένα από τα μέλη της ΕΕ ''και είναι δύσκολο να δούμε πως θα ήταν δυνατό να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις υπό τέτοιες συνθήκες''.

    Σύμφωνα με τον Επίτροπο αν δεν υπάρξει λύση η Συνθήκη Προσχώρησης θα περιλαμβάνει πρόνοιες οι οποίες θα αποσαφηνίζουν ότι η κοινοτική νομοθεσία δεν επεκτείνεται στο βόρειο τμήμα, αλλά θα υπάρχει και ειδική ρήτρα που θα καθιστά δυνατή την επέκταση της ισχύος της κοινοτικής νομοθεσίας και στις κατεχόμενες σήμερα περιοχές, σε περίπτωση επίτευξης λύσης.

    [16] (Κ) Τ/Κ Σοσιαλιστικό Κόμμα - Συλλαλητήριο - Ανακοίνωση

    Το τ/κ Σοσιαλιστικό Κόμμα καταδίκασε τις προσπάθειες του κατοχικού καθεστώτος να εμποδίσει τον αγώνα των Τ/Κ να αποφασίσουν για τη δική τους τύχη και χαρακτήρισε την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στην πλατεία Ινονού στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου πραγματοποιήθηκε το ογκώδες συλλατήριο την περασμένη Πέμπτη ως ''πράξη βαρβαρότητας''.

    Σε ανακοίνωσή του, το τ/κ κόμμα αναφέρεται σε απειλές που εξαπολύει το κατοχικό καθεστώς κατά των Τ/Κ που επιθυμούν τη λύση του Κυπριακού, όπως ''θα πνιγούν στο αίμα τους, θα μετατρέψουμε την Κύπρο σε λίμνη αίματος'' και ''ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία, εκατοντάδες από εσάς δεν θα ζήσετε για να δείτε αυτή την ημέρα''.

    [17] (Κ) Κίκης Κνωσταντίνου - Δημαρχία Αμμοχώστου - Υποψηφιότητα

    Ο Κίκης Κωνσταντίνου εξήγγειλε σήμερα υποψηφιότητα για τη δημαρχία Αμμοχώστου, στην αναπληρωματική εκλογή που θα προκηρυχθεί μετά την παραίτηση του Κυριάκου Καζαμία από το αξίωμα.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ντε Σότο

    Μιάμισυ ώρα διήρκησε η απογευματινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, στην παρουσία των μελών της διαπραγματευτικής ομάδας.

    [19] (Κ) ΜΟΚΑΣ - Κεντρική Τράπεζα - Ναρκωτικά - Βρόμικο χρήμα

    ''Θετική για την Κυπριακή Δημοκρατία και τις αρμόδιες υπηρεσίες της'' χαρακτήρισαν την ετήσια έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα ναρκωτικά και το ξέπλυμα παράνομου χρήματος, η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) και η Κεντρική Τράπεζα.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ντε Σότο (2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, εξέφρασε την ελπίδα πως υπάρχει περιθώριο αλλαγών στο τρίτο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, επί των θεμάτων που έχει εγείρει η ε/κ πλευρά.

    ''Συζητήσαμε διάφορα θέματα και θα συναντηθούμε αύριο η ώρα τέσσερις'', δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, μετά τη λήξη της συνάντησής του με τον Ειδικό Σύμβουλο του κ. Ανάν για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος δεν προέβη σε δηλώσεις. Στη συνάντηση, που διήρκησε μιάμιση ώρα, παρέστησαν και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας.

    [21] (Κ) Ευρωβαρόμετρο - Αμερικανική πολιτική

    Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων (73%) θεωρεί αρνητικό το ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών για την παγκόσμια ειρήνη, ενώ την ίδια άποψη συμμερίζεται και ένας στους δύο Ευρωπαίους, επιβεβαιώνοντας το μεγάλο χάσμα που υπάρχει σήμερα μεταξύ της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και ορισμένων κυβερνήσεων των κρατών - μελών, οι οποίες στηρίζουν την αμερικανική πολιτική σχετικά με το Ιράκ.

    [22] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Βέλγοι αξιωματούχοι

    Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου και η εναρμόνισή της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο ήταν το επίκεντρο σημερινής συνάντησης του Υπουργού Οικονομικών, Μάρκου Κυπριανού, με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Βελγικής Γερουσίας, που πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο.

    [23] (Κ) Ευρωβαρόμετρο - Οικονομία - Ελλάδα

    Επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας προβλέπουν για το 2003 σχεδόν επτά στους δέκα Eλληνες, οι οποίοι μαζί με τους Πορτογάλους εμφανίζονται ως οι πλέον απαισιόδοξοι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Νοέμβριο σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    [24] (Κ) Κύπρος - Διεύρυνση - Ευρωβαρόμετρο

    Η Κύπρος βρίσκεται μεταξύ των πρώτων χωρών στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων πολιτών για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση «Ευρωβαρόμετρο» που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο στα 15 κράτη - μέλη της ΕΕ. Τα αποτέλεσματα της δημοσκόπησης δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Το σημαντικότερο, στοιχείο, είναι ότι σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, το Μάιο του 2002, υπάρχει μια σαφέστατη αύξηση των θετικών απαντήσεων για την ένταξη της Κύπρου σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 47% των ερωτηθέντων στην ΕΕ τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Κύπρου και είναι το τρίτο υψηλότερο ποσοστό μετά τη Μάλτα και την Ουγγαρία.

    [25] (Κ) Πρεσβευτής Ελλαδας - Επιτροπές Καρπασίας

    Το θέμα της μη συμπερίληψης της Καρπασίας στα εδάφη που θα επιστραφούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, με βάση το χάρτη που ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν επέδωσε μαζί με το τρίτο του σχέδιο, ήταν στο επίκεντρο σημερινής συνάντησης του Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο Χρήστου Παναγόπουλου με αντιπροσωπεία των οργανώσεων, σωματείων και κοινοτικών Αρχών της Καρπασίας.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλλάς, σημειώνοντας πως ο κ. Παναγόπουλος τους διαβεβαίωσε ''για το αδιάπτωτο ενδιαφέρον του ιδίου και της ελληνικής κυβέρνησης για τους εγκλωβισμένους μας'', καθώς και για τις συνεχείς προσπάθειες που κάνει η Αθήνα, για βελτίωση του σχεδίου Ανάν, ειδικά σε ότι αφορά την Καρπασία.

    Πρόσθεσε ότι οι διαβεβαιώσεις του κ. Παναγόπουλου άφησαν ικανοποιημένους όλους τους συμμετέχοντες στη συνάντηση.

    Ο κ. Φαλλάς ανέφερε ότι οι επιτροπές της Καρπασίας, επέδωσαν στον Ελληνα Πρεσβευτή υπόμνημα, στο οποίο εκφράζεται για μια ακόμα φορά η έντονη αντίθεση και αντίδραση των Καρπασιτών σε κάθε μορφή λύσης που δεν θα δικαιώνει τους αγώνες και τις θυσίες των ηρωομαρτύρων εγκλωβισμένων μας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 4 March 2003 - 18:49:20 UTC