Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-02-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τελετή εγκατάστασης
  • [02] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Παπαδόπουλος - Ντενκτάς - Συνάντηση
  • [03] (K) Παπανδρέου - Πάουελ - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Παπαδόπουλος - Γουέστον
  • [06] (Κ) Ντενκτάς - Τρίτο σχέδιο Ανάν - Δημοψήφισμα
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος
  • [08] (Κ) Παπαδόπουλος - Δηλώσεις
  • [09] (Κ) Παπαδόπουλος - Δηλώσεις (Επανάληψη)
  • [10] (Κ) Αεροδρόμιο Λευκωσίας - Αφιξη αντιπροσωπειών
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Συνομιλίες
  • [12] (Κ) Ανάν - Παπαδόπουλος - Ντενκτάς - Χάγη
  • [13] (Κ) Ανάν - Δήλωση - Πλήρες κείμενο
  • [14] (Κ) Ντενκτάς - Χάγη - Δηλώσεις
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Χάγη - Δηλώσεις
  • [16] (K) ΥΠΕΞ - Τόμας Γουέστον
  • [17] (Κ) Τρίτο Σχέδιο Ανάν - Διαφοροποιήσεις
  • [18] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [19] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [20] (Κ) Κατεχόμενα - Ντενκτάς - Σχέδιο Ανάν
  • [21] (Κ) Χρήστος Πρωτόπαπας - Κυπριακό
  • [22] (κ) Προτάση Ανάν - Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση
  • [24] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τελετή εγκατάστασης Προέδρου Δημοκρατίας
  • [25] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Αναχώρηση - Δηλώσεις (1)
  • [26] (Κ) Βουλή - Τελετή Εγκατάστασης - Διαβεβαίωση
  • [27] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Ντενκτάς
  • [28] (Κ) Βουλή - Εγκατάσταση Πρόεδρου Παπαδόπουλου
  • [29] (Κ ) Σχέδιο Ανάν - Ιστοσελίδα ΓΤΠ
  • [30] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Βιογραφικό
  • [31] (Κ) Ελληνική Τράπεζα - Οικονομικά αποτελέσματα 2002
  • [32] (Κ) Προεδρικό Μέγαρο - Παπαδόπουλος
  • [33] (Κ) ΚΥΠΕ - Ιστοσελίδα - Νέο σχέδιο Ανάν
  • [34] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Προεδρικό
  • [35] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εγκατάσταση - Ομιλία
  • [36] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εγκατάσταση - Ομιλία
  • [37] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Αναχώρηση - Δηλώσεις
  • [38] (Κ) Τουρκία - Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας - Συνεδρία
  • [39] (Κ) Παπαδόπουλος - Αθήνα

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τελετή εγκατάστασης

    Πραγματοποιείται στις 4 σήμερα το απόγευμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων η τελετή εγκατάστασης του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Μετά την εγκατάσταση του νέου Προέδρου, ο κ. Παπαδόπουλος θα δεχθεί τα συγχαρητήρια του Προέδρου και των μελών της Βουλής στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής.

    [02] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Παπαδόπουλος - Ντενκτάς - Συνάντηση

    Νέα κοινή συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς πραγματοποιείται σήμερα στις 10 το πρωί.

    Παρών στη συνάντηση θα είναι και ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    [03] (K) Παπανδρέου - Πάουελ - Κυπριακό

    Το Κυπριακό ήταν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στις επαφές που είχε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον, υπό την ιδιότητα του Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ δήλωσε σε κοινή συνέντευξή Τύπου με τον κ. Παπανδρέου πως σε τηλεφωνική επικοινωνία του προχθές βράδυ με το ΓΓ του ΟΗΕ, ανέφερε στον κ. Ανάν πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειές του ''και εάν υπάρχει κάτι επιπλέον που θα ήθελε να κάνουμε τις προσεχείς ημέρες είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε''.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή κοινή συνάντηση Ανάν - Παπαδόπουλου - Ντενκτάς - Κληρίδη στο Αεροδρόμιο Λευκωσίας και η σημερινή μεταξύ τους συνάντηση, η πρόθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για διενέργεια δημοψηφίσματος στην Κύπρο με ή χωρίς προηγούμενη υπογραφή του σχεδίου του από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, καθώς και το περιεχόμενο του τρίτου σχεδίου Ανάν μονοπωλούν τα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Αλλο σημαντικό θέμα της ειδησεογραφίας είναι το μαζικό συλλαλητήριο χθες στα κατεχόμενα εναντίον της πολιτικής Ντενκτάς.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Αναθεώρησε και τη διαδικασία ο Ανάν'' γράφει πως ο Κόφι Ανάν ζητά απαντήσεις από τις δύο πλευρές στο τρίτο του σχέδιο μέχρι τις 7 Μαρτίου, ενώ με νέα μεθοδολογία για δημοψήφισμα χωρίς προηγούμενη υπογραφή από τους ηγέτες των δύο πλευρών, επιδιώκει απαλλαγή των ηγεσιών από την ευθύνη αποδοχής ή απόρριψης. Αλλού γράφει πως σύμφωνα με το νέο σχέδιο η Κυπριακή Δημοκρατία θα ονομάζεται Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, η Καρπασία δεν θα περιλαμβάνεται στο χάρτη αλλά δίνονται πίσω άλλα 16 χωριά, η συμπροεδρία θα είναι για 2,5 χρόνια, ενώ ο αριθμός των στρατιωτών από Ελλάδα και Τουρκία δεν θα ξεπερνά τις 6.000.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ερντογάν: Τα παίρνουμε όλα'' γράφει ότι ''με το νέο αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν η Τουρκία τα παίρνει όλα, αφού ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στον Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, αποκαλύπτει μεταξύ άλλων πως η Καρπασία παραμένει υπό τ/κ διοίκηση, ικανοποιούνται οι ευαισθησίες της τουρκικής πλευράς στο θέμα της Μόρφου όσον αφορά το ζήτημα του νερού''. Αλλού γράφει ότι ο ΔΗΣΥ προχωρεί ακάθεκτος προς εκλογές παρά το γεγονός πως λόγω των εξελίξεων, ενδέχεται να αναβληθεί το Εκλογικό Συνέδριο.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Σήμερα το πρώτο ναι'' γράφει πως σήμερα ο Τάσσος Παπαδόπουλος θα πει στο ΓΓ του ΟΗΕ το πρώτο του ''ναι'', αφού θα απαντήσει θετικά και με τη σύμφωνο γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου για μετάβαση στη Χάγη στις 10 Μαρτίου, όπου ενώπιον του κ. Ανάν να απαντήσουν οριστικά και τελεσίδικα εάν θα υπογράψουν την Ιδρυτική Συμφωνία. Αλλού γράφει πως ο Πρωθυπουργός Σημίτης ενημερώνοντας το Υπουργικό του Συμβούλιο είπε πως το νέο σχέδιο Ανάν χρήζει διευκρινίσεων και είπε πως το επόμενο δεκαήμερο είναι ιδιαίτερα ρευστό και κρίσιμο.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ραντεβού με την ιστορία'' γράφει ότι ραντεβού στην Ευρώπη και μάλλον στη Χάγη θα δώσει ο ΓΓ των ΗΕ με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Ραούφ Ντενκτάς προκειμένου να του πουν εάν είναι έτοιμοι να υπογράψουν το τρίτο σχέδιο και εάν θα δεσμευτούν ότι θα υποβάλουν το τρίτο σχέδιο σε χωριστά δημοψηφίσματα, ανεξαρτήτως αν καταλήξουν σε συμφωνία. Αλλού αναφέρεται στο χθεσινό γεύμα που παρέθεσε ο ΓΓ των ΗΕ στους ηγέτες των ε/κ και τ/κ κομμάτων και γράφει ότι μέσα σε ένα πάρα πολύ καλό κλίμα ο Κόφι Ανάν ζήτησε από όλους τους καλεσμένους του όπως βοηθήσουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αποδοχή του σχεδίου δια δημοψηφισμάτων'' γράφει ότι τα ΗΕ προχώρησαν στην αλλαγή της διαδικασίας των συνομιλιών ζητώντας από τους ηγέτες των δύο πλευρών να συμφωνήσουν σε ένα συνυποσχετικό για την παραπομπή του σχεδίου Ανάν σε δημοψήφισμα. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ύστερα από συνάντηση που είχε στο Λευκό Οίκο με τη Σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου για θέματα ασφάλειας Κοντολίζα Ράις, ότι υπήρξε ταύτιση απόψεων, με τις ΗΠΑ και την ΕΕ να εκφράζουν την πλήρη υποστήριξή τους στις προσπάθειες του ΓΓ των ΗΕ, για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Αρον - άρον κλείσιμο'' γράφει πως ο ΓΓ του ΟΗΕ θέλει από τις ηγεσίες των δύο πλευρών να ακούσει μέσα σε δέκα ημέρες ένα ναι ή ένα όχι, ενώ ταυτόχρονα θα καλέσει τα μέρη στη Χάγη για να υπογράψουν συμφωνία διεξαγωγής δημοψηφισμάτων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη σημερινή τελετή εγκατάστασης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος μετά την τελετή στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα πάρει τα ηνία της εξουσίας από τον απερχόμενο Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη στο Προεδρικό Μέγαρο κατά τη διάρκεια της τελετής αποχώρησης του κ. Κληρίδη.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ολα αλλάζουν'' πως ο ΓΓ του ΟΗΕ άλλαξε την τακτική του όσον αφορά το Κυπριακό και ζήτησε από τις δύο πλευρές στην Κύπρο να δεσμευθούν ούτως ώστε να διενεργηθούν δημοψηφίσματα για το σχέδιό του στις 30 Μαρτίου. Αλλού γράφει πως ο παγετός που δημιουργείται από το κρύο τις τελευταίες ημέρες οδήγησε σε αύξηση των τιμών των φρούτων και λαχανικών.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη ''The Cyprus Weekly'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Ο Ανάν απαιτεί δημοψηφίσματα'' γράφει πως χθες ο Κόφι Ανάν είχε 45λεπτη συνάντηση με τους Παπαδόπουλο και Ντενκτάς στην παρουσία του Προέδρου Κληρίδη και του Αλβαρο ντε Σότο στο Αεροδρόμιο Λευκωσίας. Σημειώνει πως σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση και γράφει πως ο Κόφι Ανάν απαιτεί διεξαγωγή δημοψηφισμάτων αφού δεν υπάρχει άρση του αδιεξόδου. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη ο οποίος μετά τη συνάντηση δήλωσε πως το νέο σχέδιο είναι "ένα κόλπο εις βάρος των Τ/Κ".

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Η Κύπρος σήμερα'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ο Κόφι Ανάν φεύγει...και έρχεται Ευρω-διχοτόμηση;'' γράφει ότι ''η ώρα μηδέν για το τρίτο σχέδιο του Κόφι Ανάν για τη λύση του Κυπριακού έφτασε''. Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου, του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και του Γλαύκου Κληρίδη, ενώ σήμερα θα γίνει η δεύτερη συνάντηση με τον Κόφι Ανάν. Αλλού γράφει ότι ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος δήλωσε πως ''πρόσω ολοταχώς'' έχουν τεθεί οι μηχανισμοί για εκλογές προς ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ο ''Συντάκτης'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Αγκάθι τα δημοψηφίσματα χωρίς τις συνομιλίες'' γράφει ότι ''η εμμονή των ΗΕ να διεξαχθούν τα δημοψηφίσματα ανεξάρτητα από την πορεία και την έκβαση των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, είναι το μεγαλύτερο αγκάθι στην όλη διαδικασία των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ''. Αλλού γράφει ότι ξεπέρασαν τις 45 χιλιάδες οι Τ/Κ που αψήφησαν τον Ραούφ Ντενκτάς και παρέστησαν στο συλλαλητήριο που έγινε χθες στα κατεχόμενα υπέρ της ειρήνης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΦΖ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Παπαδόπουλος - Γουέστον

    Την πρώτη του συνάντηση ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει αύριο το απόγευμα ο Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    [06] (Κ) Ντενκτάς - Τρίτο σχέδιο Ανάν - Δημοψήφισμα

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το τρίτο σχέδιο Ανάν, ούτε να λάβει απόφαση για δημοψήφισμα στα κατεχόμενα στις 30 Μαρτίου με βάση το σχέδιο του ΓΓ των ΗΕ.

    Σε δηλώσεις χθες βράδυ στα κατεχόμενα, τις οποίες μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', ο κ. Ντενκτάς είπε ότι πρώτα πρέπει να αποφασίσει η ψευδοκυβέρνηση σχετικά με το νέο σχέδιο λύσης, ενώ το θέμα του δημοψηφίσματος πρέπει να συζητηθεί και με την Τουρκία.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος

    Τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο αποχαιρέτησε σήμερα, τελευταία ημέρα της προεδρικής του θητείας, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    [08] (Κ) Παπαδόπουλος - Δηλώσεις

    Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχώρησε στις 9.48 από το Πολιτικό του Γραφείο για το χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας για τη συνάντησή του με το ΓΓ του Κόφι Ανάν και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Κληθείς να πει ποια απάντηση μεταφέρει η δική μας πλευρά στο σχέδιο Ανάν και αν θα μεταβούμε στη Χάγη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε "θα δούμε τι θα συζητηθεί σήμερα''.

    Ερωτηθείς κατά την αναχώρησή του εάν στη συνάντηση θα συμμετάσχουν και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο ίδιος, ο κ. Ανάν, ο κ. Ντενκτάς και ο κ. Κληρίδης.

    [09] (Κ) Παπαδόπουλος - Δηλώσεις (Επανάληψη)

    Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχώρησε στις 9.48 από το Πολιτικό του Γραφείο για το χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας για τη συνάντησή του με το ΓΓ του Κόφι Ανάν και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Κληθείς να πει ποια απάντηση μεταφέρει η δική μας πλευρά στον κ. Ανάν και αν θα μεταβούμε στη Χάγη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε "θα δούμε τι θα συζητηθεί σήμερα''.

    Ερωτηθείς κατά την αναχώρησή του εάν στη συνάντηση θα συμμετάσχουν και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο ίδιος, ο κ. Ανάν, ο κ. Ντενκτάς και ο κ. Κληρίδης.

    [10] (Κ) Αεροδρόμιο Λευκωσίας - Αφιξη αντιπροσωπειών

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έφθασε στις 9.55 στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας για τη συνάντηση με τον Κόφι Ανάν και τον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Τον κ. Ντενκτάς συνόδευαν οι σύμβουλοί του Ελγκούν Ολγκούν και Μουμτάζ Σοϊζάλ.

    Τρια λεπτά αργότερα έφθασε στο χώρο του αεροδρομίου ο εκλελεγμένος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος. Τον συνόδευαν τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας Αλέκος Μαρκίδης, Κύπρος Χρυσοστομίδης και Τουμάζος Τσελεπής καθώς και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Κυπριακού στο Υπουργείο Εξωτερικών Τάσος Τζιωνής.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Συνομιλίες

    Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε σήμερα πως η απόφαση για το τι θα γίνει με το δημοψήφισμα στις 30 Μαρτίου θα ληφθεί αφότου συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο.

    ''Χθες αποφασίσαμε ότι προτού πούμε δημόσια το τι θα κάνουμε και τι υποστηρίζουμε, θα το κάμουμε όταν θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο'', είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, αναχωρώντας για το αεροδρόμιο Λευκωσίας, όπου παίρνει μέρος στη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    ''Εκ καθήκοντος πηγαίνω σε αυτές τις συνομιλίες'', είπε ο κ. Κληρίδης.

    [12] (Κ) Ανάν - Παπαδόπουλος - Ντενκτάς - Χάγη

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έχουν αποδεχθεί πρόσκλησή του να μεταβούν στη Χάγη στις 10 Μαρτίου για να τον πληροφορήσουν κατά πόσο είναι έτοιμοι να υπογράψουν επί τόπου δήλωση δέσμευσής τους για τη διεξαγωγή στις 30 Μαρτίου χωριστών δημοψηφισμάτων για την έγκριση ή μη του τρίτου σχεδίου λύσης του Κυπριακού που έχει επιδοθεί στα μέρη από τον κ. Ανάν.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ σημείωσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να μεταβούν στη Χάγη έχοντας ολοκληρώσει όλες τις αναγκαίες "εσωτερικές διαβουλεύσεις", ώστε η απάντηση που θα δώσουν στον ίδιο στις 10 Μαρτίου να είναι οριστική.

    Η ανακοίνωση έγινε από τον ίδιο τον κ. Ανάν στο τέλος κοινής συνάντησης στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην οποία παρέστη και ο απερχόμενος Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης.

    Ο κ. Ανάν είπε ότι κατά τη συνάντηση, που διήρκεσε μία ώρα, έγινε πολύ εποικοδομητική συζήτηση.

    (ΚΥΠΕ/ΘΘ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Ανάν - Δήλωση - Πλήρες κείμενο

    Η δήλωση στην οποία προέβη ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν στο τέλος της σημερινής κοινής συνάντησής του στην περιοχή του Αεροδρομίου Λευκωσίας με τον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στην παρουσία και του απερχόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, έχει ως εξής:

    [14] (Κ) Ντενκτάς - Χάγη - Δηλώσεις

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα μεταβούν στη Χάγη, έστω και εάν θα είναι αρνητική η απάντησή τους στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 30 Μαρτίου, για να εξηγήσουν στο ΓΓ του ΟΗΕ την απόφασή τους.

    Σε δηλώσεις ύστερα από την κοινή συνάντηση στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας, ο κ. Ντενκτάς είπε: ''Το σημείο που ήταν ξεκάθαρο ήταν ότι δεν θα πρέπει να πάμε στη Χάγη για να πούμε ναι. Ακόμη και εάν η απάντηση είναι όχι, θα πρέπει να πάμε στη Χάγη για να εξηγήσουμε γιατί η απάντηση είναι όχι''.

    [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Χάγη - Δηλώσεις

    Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι είναι σαφές πως στη συνάντηση της Χάγης στις 10 Μαρτίου ''μπορούμε να πούμε το ναι ή το όχι'' στο ΓΓ των ΗΕ, αναφορικά με τη διενέργεια χωριστών δημοψηφισμάτων για την αποδοχή του δεύτερου αναθεωρημένου σχεδίου των ΗΕ για λύση του Κυπριακού.

    Ερωτηθείς στο πολιτικό του γραφείο αμέσως μετά τη συνάντησή του με το ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, εάν το διάστημα των δέκα ημερών είναι αρκετό ώστε οι δύο πλευρές να πουν το ναι στο σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''εμείς κατά κύριο λόγο θα εξετάσουμε το έγγραφο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου στο Εθνικό Συμβούλιο για να έχουμε εμείς ξεκάθαρη ιδέα τι θέλουμε''.

    Σε ερώτηση εάν στις 10 Μαρτίου θα πει το ναι ή το όχι στο ΓΓ των ΗΕ για τη διενέργεια απευθείας δημοψηφισμάτων στις δύο κοινότητες, είπε ότι ''αυτό περιμένει ο ΓΓ αλλά είναι σαφές ότι στις 10 (Μαρτίου)μπορούμε να του πούμε ναι ή μπορούμε να του πούμε όχι''.

    Ερωτηθείς εάν από σήμερα μέχρι και τις 10 Μαρτίου θα γίνουν συναντήσεις μεταξύ του ιδίου και του Τ/Κ ηγέτη στην παρουσία και του Αλβαρο ντε Σότο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''ο κ. ντε Σότο είναι στη διάθεσή μας, όποτε ζητήσουμε θα καλέσει τη συνάντηση''.

    Πρόσθεσε ότι αναφέρεται και σε ''χωριστές αλλά και για κοινή συνάντηση''.

    Ερωτηθείς αν έχει δώσει στο ΓΓ των ΗΕ κάποια έγγραφα της δικής μας πλευράς για τροποποιήσεις επί των προτάσεων που έχει καταθέσει, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι ''αυτά τα είχα πει στο ΓΓ που είχα συνάντηση μαζί του''.

    Κληθείς να πει αν στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε η πρόθεση του Τ/Κ ηγέτη για τη διενέργεια στα κατεχόμενα προδημοψηφίσματος, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως ο Ραούφ Ντενκτάς, ''είπε ότι το μελετά και ότι χρειάζεται 'νόμο' από τη 'βουλή' του''.

    Ερωτηθείς εάν ο Τ/Κ ηγέτης προλαμβάνει να διενεργήσει δημοψήφισμα μέχρι και τις 10 Μαρτίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ο ΓΓ των ΗΕ ''τόνισε ότι θέλει όλες οι εσωτερικές διαδικασίες να συμπληρωθούν πριν από τις 10 Μαρτίου''.

    Σε ερώτηση εάν το ναι το σημερινό είναι μισό βήμα για το ναι και στις 10 Μαρτίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά.

    [16] (K) ΥΠΕΞ - Τόμας Γουέστον

    Οσο αρνητικός και εάν είναι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δεν του στοιχίζει να μεταβεί κάπου αλλού για να απαντήσει αρνητικά εκεί, δήλωσε ο απερχόμενος Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι και δυο πλευρές αποδέχθηκαν την πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να μεταβούν στη Χάγη στις 10 Μαρτίου.

    Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως δεν αναμένει ότι ο ίδιος ο κ. Ντενκτάς πρόκειται να αλλάξει στάση και σημείωσε πως ''εκείνο που πρέπει να αναμένεται να δούμε είναι εάν η Αγκυρα σε συνδυασμό με τους Τ/Κ θα υποχρεώσουν τον κ. Ντενκτάς ή να καλέσει προδημοψήφισμα για να ρωτηθούν οι Τ/Κ επί του θέματος ή να παραιτηθεί χωρίς προδημοψήφισμα'', γιατί ''μόνον έτσι ανοίγει ο δρόμος για να υπάρξει ευτυχής κατάληξη στο κυπριακό πρόβλημα''.

    [17] (Κ) Τρίτο Σχέδιο Ανάν - Διαφοροποιήσεις

    Στο τρίτο σχέδιο Ανάν για συνολική λύση του Κυπριακού, που επιδόθηκε στα μέρη από τον ίδιο το ΓΓ των ΗΕ την Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου, εντοπίζονται οι πιο κάτω βασικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο:

    ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ Στο άρθρο 2 της Θεμελιακής Συμφωνίας αναφέρεται η ''Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία'' (ΕΚΔ) ως ονομασία του κράτους.

    Γίνεται επίσης αναφορά σε ''ομοσπονδιακή κυβέρνηση'' και σε δύο ομόσπονδα κρατίδια, τα οποία χαρακτηρίζονται ''συνιστώντα'' και ονομάζονται ''Ελληνοκυπριακό Κρατίδιο'' και ''Τουρκοκυπριακό Κρατίδιο''.

    ΕΠΑΝΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Στο άρθρο 3 της Συμφωνίας αναφέρεται ότι μέχρι την ένταξη και της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ''ένα συνιστών κρατίδιο μπορεί να περιορίσει την εγκατάσταση προσώπων που προέρχονται από το άλλο συνιστών κρατίδιο''.

    Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δυνατότητα πλήρους απαγόρευσης (μορατόριουμ) της εγκατάστασης τέτοιων προσώπων στα πρώτα έξι χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας.

    Ακολούθως, επιτρέπονται περιορισμοί εάν ο αριθμός των μονίμως εγκατεστημένων που προέρχονται από το άλλο συνιστών κρατίδιο έχει φτάσει το 7% του πληθυσμού ενός χωριού ή δήμου μεταξύ του 7ου και του 10ου χρόνου, το 14% μεταξύ του 11ου και 15ου χρόνου, και το 21% του πληθυσμού του σχετικού συνιστώντος κρατιδίου στη συνέχεια.

    Των περιορισμών εξαιρούνται ''πρώην κάτοικοι'' ενός συνιστώντος κρατιδίου ηλικίας πέραν των 65 ετών, που μπορούν να εγκατασταθούν χωρίς περιορισμό μετά το δεύτερο χρόνο, συνοδευόμενοι από σύζυγο ή απόγονο. Εξαιρούνται επίσης οι πρώην κάτοικοι συγκεκριμένων χωριών, που μπορούν επίσης να εγκατασταθούν χωρίς περιορισμό μετά το δεύτερο χρόνο.

    ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ Οπως αναφέρεται στο άρθρο 8, τα στρατιωτικά αποσπάσματα της Ελλάδας και της Τουρκίας που θα παραμείνουν στα αντίστοιχα κρατίδια θα έχουν δύναμη 6.000 μελών όλων των βαθμών. Υποσημείωση στη διάταξη αυτή αναφέρει ότι ο αριθμός μπορεί να αλλάξει εάν το Πρόσθετο Πρωτόκολλο στη Συνθήκη Συμμαχίας αναθεωρηθεί με συμφωνία μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    Προστίθεται νέα διάταξη, σύμφωνα με την οποία κατά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όλα τα ελληνικά και τουρκικά στρατεύματα θα αποσυρθούν από την Κύπρο, εκτός εάν συμφωνηθεί διαφορετικά μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    Αλλη διαφοροποίηση αφορά τη διάθεση του κυπριακού εδάφους για διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, πέρα από τη σύμφωνη γνώμη και των δύο συνιστώντων κρατιδίων, απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας και της Τουρκίας μέχρι την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ΟΡΙΑ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΩΝ ΚΡΑΤΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΔΑΦΙΚΗ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ Οπως επισημαίνεται σε υποσημείωση στο άρθρο 9, στο Σύνταγμα επισυνάπτονται δύο χάρτες, όχι ένας. Ο πρώτος δείχνει το έδαφος της ΕΚΔ και τα εδαφικά όρια των συνιστώντων κρατιδίων κατά την έναρξη της ισχύος της Συμφωνίας. Ο δεύτερος δείχνει το έδαφος της ΕΚΔ και τα εδαφικά όρια των συνιστώντων κρατιδίων κατά την έναρξη της ισχύος του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης.

    Οι δύο χάρτες επισυνάπτονται στο κείμενο της Συμφωνίας με αριθμό σελίδας 45 και 46.

    ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ Στο άρθρο 10, που περιλαμβάνει διατάξεις για τη ρύθμιση των διεκδικήσεων περιουσίας, υπάρχει μια νέα πρόνοια σύμφωνα με την οποία η αποκατάσταση περιουσίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% της έκτασης και των κατοικιών σε οποιοδήποτε από τα συνιστώντα κρατίδια και το 20% σε οποιοδήποτε δήμο ή χωριό.

    Υποσημείωση αναφέρει ότι τα ποσοστά σχετίζονται άμεσα με τη συμφωνημένη εδαφική αναπροσαρμογή.

    ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Στο άρθρο 11 του προτεινόμενου Συντάγματος αναφέρεται ότι οι Ελληνοκύπριοι που θα κατοικούν στα χωριά της Καρπασίας Ριζοκάρπασο, Αιγιαλούσα, Αγία Τριάδα, Μελάναργα και οι Τουρκοκύπριοι που θα κατοικούν στα χωριά της Τηλλυρίας Αμμαδιές, Λιμνίτης, Σελέμανι, Ξερόβουνος, Καραβοστάσι, Αγιος Γεώργιος και Κόκκινα, καθώς επίσης στα χωριά της Μεσαορίας Πύλα, Σκυλλούρα και Αγιος Βασίλειος θα απολαύουν, εντός των συνιστώντων κρατιδίων στα οποία ευρίσκονται τα χωριά αυτά, του δικαιώματος να διαχειρίζονται τις δικές τους πολιτιστικές, θρησκευτικές και εκπαιδευτικές υποθέσεις και να εκπροσωπούνται στο νομοθετικό σώμα του συνιστώντος κρατιδίου και να ζητείται η γνώμη τους σε θέματα πολεοδομίας σε σχέση με τα χωριά τους.

    ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Το άρθρο 29 του προτεινόμενου Συντάγματος εισάγει μια νέα διάταξη σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση του Προεδρικού Συμβουλίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, ''Το μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου που είναι υπεύθυνο για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εκπροσωπεί το Προεδρικό Συμβούλιο (σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του σώματος ως Αρχηγού Κυβέρνησης) σε συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θα βοηθείται σε τέτοιες περιπτώσεις από το μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου που είναι υπεύθυνο για εξωτερικές σχέσεις, εκτός εάν το Προεδρικό Συμβούλιο, αποφασίζοντας με χωριστές πλειοψηφίες των μελών από έκαστο συνιστών κρατίδιο, αποφασίσει διαφορετικά''.

    ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ Το θέμα της εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων έχει περιληφθεί ως άρθρο 53 στο προτεινόμενο Σύνταγμα.

    Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, οι ηγέτες των συνιστώντων κρατιδίων θα πάρουν μέτρα ''χωρίς καθυστέρηση'' για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος των αγνοουμένων.

    Και τα δύο συνιστώντα κρατίδια αναλαμβάνουν να συνεργαστούν πλήρως με την Επιτροπή Αγνοουμένων Προσώπων στην Κύπρο, σύμφωνα με τους όρους εντολής της και έχοντας υπόψη τη συμφωνία Κληρίδη-Ντενκτάς της 31ης Ιουλίου 1997.

    Αναφέρεται επίσης ότι έκαστο συνιστών κρατίδιο θα διεξαγάγει και θα ολοκληρώσει κάθε αναγκαία έρευνα, περιλαμβανομένων εκταφών.

    ΑΣΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΟΣ ΚΡΑΤΙΔΙΟΥ Στο άρθρο 3 του Παραρτήματος 3, αναφέρεται ότι οι Κύπριοι πολίτες θα ασκούν πολιτικά δικαιώματα στο επίπεδο του συνιστώντος κρατιδίου στον τόπο της μόνιμης διαμονής τους, ανεξάρτητα από την ''εσωτερική ιθαγένεια'' που κατέχουν.

    ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΤΗΣ ΘΕΜΕΛΙΑΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Με βάση τον προτεινόμενο ομοσπονδιακό νόμο, την ιθαγένεια της ΕΔΚ παίρνουν αυτομάτως όσοι είχαν κυπριακή ιθαγένεια το 1963, καθώς επίσης οι απόγονοι και σύζυγοί τους.

    Περαιτέρω, προβλέπεται ότι θα πάρουν την ιθαγένεια της ΕΚΔ τα άτομα που θα περιληφθούν σε κατάλογο που θα επιδοθεί στο ΓΓ του ΟΗΕ έως τις 25 Μαρτίου από κάθε πλευρά. Στον κατάλογο κάθε πλευράς μπορούν να καταχωρηθούν μέχρι 45,000 άτομα, με βάση τα εξής κριτήρια: - πρόσωπα ηλικίας 18 και άνω που διέμεναν μόνιμα στην Κύπρο για επτά τουλάχιστον χρόνια προτού κλείσουν τα 18 και για ένα τουλάχιστον χρόνο κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς και τα ανήλικα παιδιά τους που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο - άλλα πρόσωπα που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο για περισσότερα από επτά συνεχόμενα χρόνια.

    ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Με βάση προτεινόμενο ομοσπονδιακό νόμο, με την ισχύ της Θεμελιακής Συμφωνίας θα εξουσιοδοτηθούν τα συνιστώντα κρατίδια να παραχωρήσουν δικαίωμα μόνιμης διαμονής στην Κύπρο σε πολίτες της Ελλάδας μέχρι 10% του αριθμού των Κυπρίων με εσωτερική ιθαγένεια του Ελληνοκυπριακού Κρατιδίου και σε πολίτες τηςε Τουρκίας μέχρι 10% του αριθμού των Κυπρίων με εσωτερική ιθαγένεια του Τουρκοκυπριακού Κρατιδίου.

    ΦΑΣΕΙΣ ΕΔΑΦΙΚΩΝ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΩΝ Οι εδαφικές αναπροσαρμογές, με βάση τη Θεμελιακή Συμφωνία, θα γίνουν κατά φάσεις, που αναλύονται σε πεντασέλιδο πίνακα (αρ. σελίδων 120 έως και 124), ο οποίος παρέχει και τις συντεταγμένες των ορίων αναπροσαρμογής, καθώς και σύντομη περιγραφή.

    Με βάση τον πίνακα, η φάση 1 υλοποιείται στις πρώτες 104 ημέρες και καλύπτει την πόλη των Βαρωσίων, το θήλακα Κοκκίνων και την ουδέτερη ζώνη.

    Η φάση 2 υλοποιείται σε έξι μήνες και καλύπτει επιπροσθέτως την Αχνα και την Πέτρα.

    Η φάση 3 υλοποιείται σε ένα χρόνο και καλύπτει επιπροσθέτως τα χωριά Λουτρό, Γαληνή και Τύμπου.

    Η φάση 4 υλοποιείται σε δύο χρόνια και καλύπτει επιπροσθέτως την περιοχή της νότιας Αμμοχώστου, όπως αναφέρεται, καθώς και: Καλοψίδα, Αχερίτου, Λύση, Κοντέα, Αυλώνα, Λιμνίτη, Σόλοι.

    Η φάση 5 υλοποιείται σε δυόμιση χρόνια και καλύπτει επιπροσθέτως την περιοχή της Αμμοχώστου, όπως αναφέρεται, καθώς επίσης τη Μια Μηλιά, το Γερόλακκο και τη Ζώδια.

    [18] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 28/02/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7157            1,7259
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8491            1,8601
    Λίρα Αγγλίας                     1,1686            1,1756
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     217,8037        219,5461
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0481          3,0724
    Δολάριο Καναδά                     2,7541          2,7761
    Κορώνα Δανίας                     12,7281         12,8299
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,2409         13,3468
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6677         15,7930
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5074          2,5274
    

    [19] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            87,27  (-0,39)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    915.431
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    626.421    333,72  (-1,05)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    544.132     96,05  (-1,55)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     18.073     76,32  (-0,25)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        351     18,39  ( 0,99)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     15.300     60,69  ( 0,21)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     12.696     95,34  ( 3,64)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      7.080     18,64  (-0,11)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     14.587     73,62  ( 1,85)
    Ετ. Πληροφορικής              £     10.517      3,07  (-0,32)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     68.133     16,85  ( 0,00)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         39     11,87  ( 1,28)
    Ξενοδοχεία                    £      5.925     44,85  ( 0,22)
    Αλλες Εταιρείες               £     88.895     81,75  ( 0,33)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [20] (Κ) Κατεχόμενα - Ντενκτάς - Σχέδιο Ανάν

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα πάει στη Χάγη, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, όχι για να υπογράψει τη συμφωνία επίλυσης του Κυπριακού, αλλά για να δώσει την απάντησή του κατά πόσον θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα ή όχι, για την έγκριση του τρίτου σχεδίου Ανάν.

    [21] (Κ) Χρήστος Πρωτόπαπας - Κυπριακό

    ''Η εξέλιξη των γεγονότων επαφίεται στη διάθεση για ειλικρινή συζήτηση του Ραούφ Ντενκτάς'', δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Χρήστος Πρωτόπαπας, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν στην Κύπρο.

    [22] (κ) Προτάση Ανάν - Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει ότι οι δύο πλευρές θα αποδεχθούν την πρόταση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν και θα απαντήσουν θετικά στις 10 Μαρτίου στη Χάγη, ενώ παράλληλα διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα με το χρονοδιάγραμμα της προετοιμασίας της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται πάντα σε στενή επαφή με τον ΟΗΕ και υποστηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες του για τη Κυπριακό. Ελπίζει δε ότι οι δύο πλευρές θα αδράξουν την ευκαιρία που τους προσφέρει η πρόταση του ΓΓ των ΗΕ.

    [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Μικρή πτώση παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά το γεγονός ότι αρχικά κατέγραφε άνοδο. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 0,39%, υποχωρώντας στις 87,27 μονάδες. Σημαντική αύξηση σε σχέση με χθες παρουσίασε το αγοραστικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στις 915 χιλιάδες λίρες.

    [24] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τελετή εγκατάστασης Προέδρου Δημοκρατίας

    H κορύφωση των διεργασιών και εξελίξεων στο Κυπριακό, με την άφιξη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και η κατάθεση του δεύτερου αναθεωρημένου σχεδίου λύσης, ''επιβάλλουν την ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο και τη συλλογικότητα στους χειρισμούς'', τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, στην ομιλία του κατά τη σημερινή τελετή εγκατάστασης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων και τα κόμματα που εκπροσωπούνται σ αυτήν, θα σταθούν στο πλευρό του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Σημείωσε ότι ''ευχή όλων μας είναι όπως καμφθεί η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς και επιτευχθεί βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού''.

    ''Να αρθεί η κατοχή, να επανενωθεί η πατρίδα μας και ολόκληρος ο λαός μας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, σε συνθήκες ασφάλειας και σεβασμού των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, να μπορεί να κοιτάζει με αισιοδοξία και σιγουριά το μέλλον και την προοπτική του στα πλαίσια της Ενωμένης Ευρώπης'', είπε ο Πρόεδρος της Βουλής''.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι ''ο λαός μας στις Προεδρικές Εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου εξέφρασε τη θέλησή του, αναδεικνύοντας στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Τάσσο Παπαδόπουλο''.

    ''Από μέρους όλων των πλευρών της Βουλής των Αντιπροσώπων, εκφράζω θερμά συγχαρητήρια στον κ. Παπαδόπουλο για την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε και πρόσθεσε ότι ''η εκλογή του αποτελεί κορύφωση της πολυετούς και συνάμα ευδόκιμης προσφοράς του κ. Παπαδόπουλου από διάφορα πολιτειακά και πολιτικά αξιώματα''.

    [25] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Αναχώρηση - Δηλώσεις (1)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αναχώρησε σήμερα από την Κύπρο, καλώντας τις δύο πλευρές να αδράξουν την ευκαιρία για λύση στο Κυπριακό, προτού αυτή χαθεί.

    Πρόσθεσε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των συναντήσεών του στην Αγκυρα, την Αθήνα και τη Λευκωσία και χαρακτήρισε το τρίτο σχέδιο για λύση του προβλήματος που έδωσε στις δύο πλευρές "δίκαιο και ισοζυγισμένο", σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί "συμβιβασμό".

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Ανάν είπε πως είναι ευτυχής που ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς συμφώνησαν να τον συναντήσουν στη Χάγη στις 10 Μαρτίου.

    [26] (Κ) Βουλή - Τελετή Εγκατάστασης - Διαβεβαίωση

    Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έδωσε πριν από λίγο τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    [27] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Ντενκτάς

    Συγκρατημένος, σε σχέση με το νέο σχέδιο που κατέθεσε χθες ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, παρουσιάστηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος σημείωσε ότι θα πρέπει να το δει κανείς συνολικά, προτού προβεί σε εκτιμήσεις.

    Ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ειδικό Συντονιστή του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, αναφέρθηκε και στη στάση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, σημειώνοντας ότι ''παραμένει απόλυτος, κατηγορηματικός και αδιάλλακτος''.

    [28] (Κ) Βουλή - Εγκατάσταση Πρόεδρου Παπαδόπουλου

    Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έφθασε στις 3.40 το απόγευμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκατάστασής του.

    Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης έφθασε στη Βουλή λίγο πριν τις 4.00 το απόγευμα. Ο Πρόεδρος του σώματος Δημήτρης Χριστόφιας υποδέχθηκε τόσο το νέο Πρόεδρο όσο και τον απερχόμενο Πρόεδρο στην είσοδο του κτιρίου της Βουλής.

    Ακολούθως οι κύριοι Χριστόφιας, Παπαδόπουλος και Κληρίδης είχαν ολιγόλεπτη συνάντηση στο γραφείο του Πρόεδρου της Βουλής.

    Ακολούθως μετέβησαν στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας στην οποία είχαν πάρει τις θέσεις τους το απερχόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, οι βουλευτές, η ηγεσία της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς, προσωπικότητες της κυπριακής κοινωνίας και τα μέλη των διπλωματικών αντιπροσωπειών στη Λευκωσία.

    Η τελετή εγκατάστασης του Πρόεδρου Παπαδόπουλου άρχισε με εισαγωγική ομιλία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και ακολούθως ο κ. Παπαδόπουλος έδωσε τη νενομισμένη διαβεβαίωση και εκφώνησε την ομιλία του.

    Ο κ. Παπαδόπουλος πήγε μετά στο γραφείο του Πρόεδρου της Βουλής όπου δέχθηκε τα συγχαρητήρια του Προέδρου και των μελών της Βουλής.

    [29] (Κ ) Σχέδιο Ανάν - Ιστοσελίδα ΓΤΠ

    Το νέο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού έχει καταχωρηθεί στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών στο διαδίκτυο, στο www.pio.gov.cy.

    [30] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Βιογραφικό

    Ο Τάσσος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1934. Σπούδασε νομικά στην Αγγλία (Grays Inn, Barrister-at-Law).

    Πήρε ενεργά μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ από διάφορες θέσεις, ως τομεάρχης Λευκωσίας και αργότερα ως γενικός υπεύθυνος για όλη την Κύπρο της ΠΕΚΑ, πολιτικής οργάνωσης της ΕΟΚΑ.

    Πήρε μέρος στη Διάσκεψη του Λονδίνου και ήταν ένας από τους αντιπροσώπους που ψήφισαν εναντίον της υπογραφής των συμφωνιών Ζυρίχης Λονδίνου. Ηταν επίσης ένας από τους τέσσερις αντιπροσώπους της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Συνταγματική Επιτροπή που συνέταξε το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Υπηρέτησε για δώδεκα χρόνια ως μέλος της κυβέρνησης, διαδοχικά ως Υπουργός Εσωτερικών, Υπουργός Οικονομικών, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υπουργός Υγείας και Υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων.

    Υπήρξε σύμβουλος του πρώτου συνομιλητή Γλαύκου Κληρίδη μέχρι τον Απρίλιο του 1976 και μετά διορίστηκε ο ίδιος συνομιλητής, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι τον Ιούλιο του 1978.

    Αντιπροσώπευσε την Κύπρο σε πολλά διεθνή συνέδρια και ειδικά στα ετήσια συνέδρια της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

    Εκπροσώπησε την ελληνοκυπριακή κοινότητα σε πολλές προσφυγές της Κύπρου στον ΟΗΕ και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Στις βουλευτικές εκλογές της 15ης Ιουλίου 1970 εξελέγη βουλευτής του Ενιαίου Κόμματος στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας. Στις εκλογές της 5ης Σεπτεμβρίου 1976 επανεξελέγη, ως ανεξάρτητος βουλευτής Λευκωσίας. Διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 1976. Στις βουλευτικές εκλογές της 19ης Μαΐου 1991 εξελέγη πρώτος βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη στις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996.

    Στις 7 Οκτωβρίου 2000 εξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο, Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος στο ιστορικό Εκλογικό Συνέδριο όπου ανήγγειλε την αποχώρησή του ο ιδρυτής του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού.

    Στις βουλευτικές εκλογές της 27ης Μαΐου 2001 επανεξελέγη βουλευτής Λευκωσίας, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΔΗΚΟ.

    Διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Επιλογής και Οικονομικών και Προϋπολογισμού. Διετέλεσε επίσης συμπρόεδρος στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Κύπρου Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στις 16 Φεβρουαρίου 2003 εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Στις 28 Φεβρουαρίου 2003 ανάλαβε επισήμως τα καθήκοντά του ως πέμπτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [31] (Κ) Ελληνική Τράπεζα - Οικονομικά αποτελέσματα 2002

    Ζημιά ύψους 20,7 εκατομμύρια λίρες μετά τη φορολογία παρουσίασαν τα οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος της Ελληνικής Τράπεζας για το έτος 2002 σε σχέση με κέρδος 12,28 εκατομμύρια λίρες το 2001, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 268%.

    [32] (Κ) Προεδρικό Μέγαρο - Παπαδόπουλος

    [33] (Κ) ΚΥΠΕ - Ιστοσελίδα - Νέο σχέδιο Ανάν

    Εχει καταχωρηθεί στην ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ στο διαδίκτυο το νέο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού.

    Η διεύθυνση της ιστοσελίδας του Πρακτορείου είναι www.cna.org.cy

    [34] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Προεδρικό

    Τα καθήκοντά του ως ο πέμπτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενέλαβε επισήμως σήμερα το απόγευμα ο νικητής των προεδρικών εκλογών της 16ης Φεβρουαρίου 2003 Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο κ. Παπαδόπουλος παρέλαβε την προεδρία της Δημοκρατίας από τον Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος διακυβέρνησε τη χώρα για δέκα χρόνια.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την τελετή εγκατάστασής του ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τη σύζυγό του Φωτεινή υποδέχθηκε, στις 17,02 στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου, ο Παντελής Κούρος, Υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην κυβέρνηση Κληρίδη.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είχε σύντομη συνάντηση με τον κ. Κληρίδη και στη συνέχεια ο κ. Κληρίδης αναχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο στις 5.20.

    [35] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εγκατάσταση - Ομιλία

    ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ NEOY ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣE ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2003

    Απευθύνω από την αρχή, ευγνώμονες ευχαριστίες στις δυνάμεις της αλλαγής, που στήριξαν την υποψηφιότητά μου.

    Ευχαριστώ τα κόμματα, ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις, το κόμμα μου, το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών, το Κίνημα των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, την Έπαλξη για την Ανασυγκρότηση του Κέντρου, το Κίνημα Ανανεωτικής Πρωτοβουλίας και την Κίνηση Στήριξης της Πάφου.

    Οι πιο θερμές μου ευχαριστίες απευθύνονται προς την κοινωνία των πολιτών, τις ηγεσίες, στελέχη και υποστηρικτές αυτών των οργανωμένων δυνάμεων που έχω ονομάσει. Και στον απλό πολίτη, που με πίστη, ζήλο, ενθουσιασμό και πολλή και σκληρή δουλειά, πέτυχαν αυτή την εκλογική νίκη.

    Ευχαριστώ ακόμα και τις αντίπαλες δυνάμεις και τιμώ όλους τους ανθυποψήφιους μου, γιατί με το δικό τους προεκλογικό αγώνα, έχουν συμβάλει να λειτουργήσει η δημοκρατία και οι δημοκρατικές διαδικασίες. Και, έτσι, έχουν αποδειχθεί συνεργοί στη δημοκρατική και ομαλή διαδοχή.

    Η σημερινή τελετή δεν είναι μόνο η νίκη μιας σύμπραξης πολιτικών δυνάμεων ή νίκη ενός κόμματος ή νίκη ενός υποψήφιου.

    Η σημερινή τελετή επιβεβαιώνει τη λειτουργία της δημοκρατίας στην πατρίδα μας. Συμβολίζει τον τερματισμό μιας διακυβέρνησης και την απαρχή της ανανέωσης και της αλλαγής.

    Μόλις έχω δώσει ενώπιον σας, με τον πιο επίσημο τρόπο και από το πιο επίσημο βήμα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, τη νενομισμένη διαβεβαίωση: ότι δεσμεύομαι να τηρήσω το Σύνταγμα και τους συνάδοντες νόμους.

    Αυτή η διαβεβαίωση αποτελεί για μένα υπέρτατη δέσμευση έναντι του λαού και του τόπου.

    Για μένα, αυτή η διαβεβαίωση είναι κανόνας ζωής. Δεν θα παρεκκλίνω ούτε κατ ελάχιστο και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες από αυτό τον κανόνα.

    Τον συμπληρώνω μόνο, με την προσωπική δέσμευση μου για χρηστή διοίκηση και για αξιοκρατική διακυβέρνηση.

    Πριν προχωρήσω σε όσα επιθυμώ να εκθέσω, παρακαλώ να μου επιτραπεί να ξεπληρώσω ένα πολιτειακό, πολιτικό, συνειδησιακό και προσωπικό χρέος.

    Αναφέρομαι στον απερχόμενο Πρόεδρο κ. Γλαύκο Κληρίδη.

    Αυτή η αναφορά μου είναι δίκαιη και οφειλόμενη απόδοση τιμής και εκτίμησης για την πολύχρονη και ποικιλόμορφη προσφορά του προς την πατρίδα και την κοινωνία μας.

    Με τον Πρόεδρο Κληρίδη μας συνδέουν κοινοί αγώνες για τα κοινά, και, πιστεύω, ότι σε όλα αυτά τα χρόνια έχουν δημιουργηθεί τα υπόβαθρα για αλληλοεκτίμηση και αλληλοσεβασμό.

    Διαφορές ως προς τις εκτιμήσεις και τους χειρισμούς είχαμε πολλές. Κατά γενική όμως και κοινή παραδοχή, που την συμμερίζομαι, οι προθέσεις του ήταν να εργαστεί για το καλό της πατρίδας και της κοινωνίας.

    Γι αυτά τον τιμώ και τον σέβομαι και πιστεύω ότι η Πολιτεία, σε ειδική τελετή, οφείλει να τον τιμήσει.

    Ζούμε σε μια νέα εποχή, με νέες συνθήκες, νέους συσχετισμούς δυνάμεων, με νέες προκλήσεις, νέες ευκαιρίες, αλλά και νέους κινδύνους για τη γλυκιά μικρή πατρίδα μας.

    Αυτό που απαιτούν οι νέες συνθήκες, είναι ηγεσία δυναμική και αποφασιστική και όχι πλαδαρότητα.

    Απαιτεί όραμα, πρόγραμμα και ουσιαστική δράση και όχι επίπλαστη δραστηριότητα και διαφημιστική προβολή της δραστηριότητας ως δράσης.

    Αυτή η δημοκρατία που έχουμε, κτίστηκε με πολύχρονους αγώνες και θυσίες, με συλλογική δράση οργανωμένων συνόλων και ατόμων, που έδωσαν αυτοί για μας τις μάχες τους στους κοινωνικούς, εργατικούς, συνδικαλιστικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς αγώνες που διάρκεσαν δεκαετίες, με αποκορύφωμα τον απελευθερωτικό αγώνα του λαού μας.

    Δεν πρέπει, δεν μπορούμε να ξεχνούμε πως εμείς είμαστε οι κληρονόμοι αυτών των αγώνων και των επιτευγμάτων εκείνων, και δεν μπορούμε με αδιαφορία να παρακολουθούμε ή να επιτρέψουμε τη διάβρωση της κοινωνίας και αυτής της κληρονομιάς.

    Είμαστε όλοι χρεωμένοι με τα επιτεύγματα αλλά και τα αποτελέσματα των διακυβερνήσεων που προηγήθηκαν.

    Του Μακάριου, πατέρα και ιδρυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας, του αείμνηστου Σπύρου Κυπριανού, που ήταν και ο ιδρυτής του κόμματός μου και αντιμετώπισε με επιτυχία τις συνέπειες και την τραγωδία της εισβολής, του Γιώργου Βασιλείου και του Γλαύκου Κληρίδη.

    Τιμώ όλους και τον καθένα για το έργο τους.

    Με την ελεύθερη και δημοκρατική έκφραση της λαϊκής θέλησης αναλαμβάνω σήμερα τα καθήκοντα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Πρόθεσή μου είναι να εκπληρώσω τη λαϊκή εντολή, ως Πρόεδρος όλων ανεξαιρέτως των Κυπρίων είτε με τίμησαν με την ψήφο τους είτε όχι.

    Εχω πλήρη συναίσθηση των βαρύτατων ευθυνών που αναλαμβάνω και των κρίσιμων ωρών που διέρχεται ο τόπος μας.

    Δεν με συνθλίβει το βάρος των ευθυνών και θα τις εκπληρώσω τις ευθύνες μου, με μόχθο και συνέπεια.

    Θα στηριχθώ στην ενότητα του λαού και στη σύμπνοια όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, για να αντιμετωπίσουμε, συλλογικά και αποτελεσματικά, τις κρίσιμες ώρες που διερχόμαστε.

    Η σωτηρία της πατρίδας μας και η επιβίωση του λαού μας, μέσα από μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του εθνικού μας θέματος, είναι ο υπέρτατος νόμος και η υπέρτατη ευθύνη όλων μας. Και ενώπιον αυτού του νόμου και αυτής της ευθύνης, πρέπει να υποχωρούν και να απομακρύνονται όλες οι προσωπικές, κομματικές και ιδεολογικές διαφορές και αντιθέσεις.

    Σε αυτό τον αγώνα για τη σωτηρία της πατρίδας, καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, τη νέα αντιπολίτευση και τη συμπολίτευση να συστρατευθούν για να καταστήσουμε το όραμα πραγματικότητα.

    Ας μετρήσουμε τα πολλά που μας ενώνουν και ας υποβαθμίσουμε αυτά που μας χωρίζουν.

    Η ανάδειξή μου στο ύπατο αξίωμα της κυπριακής πολιτείας, συνέπεσε με μια ευαίσθητη φάση εξελίξεων στο κυπριακό πρόβλημα. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτές τις εξελίξεις, με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ρεαλισμό.

    Πρώτοι εμείς, τα μέλη της Ελληνοκυπριακής κοινότητας, επειγόμαστε για μια λύση στο Κυπριακό. Πρώτοι εμείς νοιαζόμαστε για μια ταχεία λύση στο Κυπριακό. Γιατί πρώτοι εμείς, ως θύματα μιας διαρκούσης εισβολής και κατοχής, θέλουμε τον άμεσο τερματισμό της τραγωδίας του τόπου μας, την επανένωση του λαού και της χώρας μας, την κατοχύρωση της ασφάλειας, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την οικοδόμηση ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος για όλους τους νόμιμους κατοίκους της πατρίδας μας, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους.

    Η μη λύση, δεν είναι λύση. Δεν είναι καν η κατάληξη του Κυπριακού. Αντίθετα, θα σημάνει την απαρχή νέων κινδύνων και νέων προβλημάτων.

    Συμβιβαστική θα είναι η τελική λύση του Κυπριακού προβλήματος. Αλλά ο συμβιβασμός δεν μπορεί να αποβαίνει σε βάρος της λειτουργικότητας της λύσης. Αν η λύση δεν είναι λειτουργική, δεν μπορεί να είναι βιώσιμη. Αν δεν είναι βιώσιμη, δεν θα είναι μόνιμη. Αν η μη λύση εμπεριέχει τον κίνδυνο μονιμοποίησης της διαίρεσης, μια μη λειτουργήσιμη διευθέτηση εγγυάται την προοπτική νομιμοποίησης της διχοτόμησης.

    Η διαλλακτικότητα ας μην παρερμηνεύεται, από την αντίπαλη πλευρά και τους μεσολαβούντες, ως ένδειξη αδυναμίας μας.

    Δεν φοβούμαστε να διαπραγματευθούμε με καλή πίστη. Αλλά και δεν πρέπει να διαπραγματευόμαστε κάτω από παραλυτικό φόβο και με μόνο εχέγγυο τις διαβεβαιώσεις ότι και η άλλη πλευρά επιθυμεί, όπως και εμείς, διακαώς, μια ταχεία λύση. Διότι οι διαβεβαιώσεις τίθενται πάντα κάτω από τη βάσανο της απόδειξης. Και η απόδειξη είναι αν οι διευθετήσεις που προτείνονται είναι βιώσιμες.

    Ας κατευθύνει την πορεία μας η ιστορική αλήθεια, ότι δεν υπάρχουν χαμένοι από την ειρήνη και δεν υπάρχουν νικητές στον πόλεμο, αν ο πόλεμος δεν οδηγεί στην ειρήνη.

    Εύχομαι και ελπίζω, ότι όταν το Εθνικό Συμβούλιο, την επόμενη εβδομάδα, θα μελετήσει σε συνεδρία ή σε όσες συνεδρίες χρειαστούν το "Τρίτο Σχέδιο Ανάν", θα συνεκτιμήσει και αυτές τις αρχές.

    Θα εργαστώ και θα μοχθήσω για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση.

    Στην προσπάθειά μας αυτή, είμαστε σε διαρκή επαφή και διάλογο με την Ελληνική Κυβέρνηση. Θέλω ξανά, την ώρα τούτη, να επαναλάβω τις θερμές και ευγνώμονες ευχαριστίες μας προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη και την Κυβέρνησή του, τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας και ολόκληρο τον ελληνικό λαό, για την έμπρακτη συμπαράσταση και βοήθειά τους στον αγώνα μας να πετύχουμε μια σωστή λύση στο πρόβλημά μας και για την απόφαση για ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η απόφαση της Κοπεγχάγης για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί αναμφίβολα δικαίωση των μακρόχρονων προσπαθειών μας. Αυτή η δικαίωση σηματοδοτεί την αφετηρία μιας ιστορικής πορείας του τόπου μας, αλλά δεν επιφέρει την επανάπαυσή μας στην ικανοποίηση που προσφέρει αυτό το επίτευγμα. Αντίθετα, επιτείνει τις προσπάθειες μας να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις επιταγές του κοινοτικού κεκτημένου και κυρίως για να βρούμε το συντομότερο δυνατό μια λύση στο Κυπριακό πρόβλημα. Διότι η ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου θα λειτουργήσει ομαλά και χωρίς κινδύνους και θα επιτρέψει το μερισμό πολλαπλάσιων πλεονεκτημάτων και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.

    Ακόμα, γιατί καμιά χώρα και κανένας λαός δεν μπορεί να απολαμβάνει για πολύ την ευημερία, αν ένα σημαντικό κομμάτι του λαού ή της κοινωνίας παραμένει στην ανέχεια και την οικονομική εξουθένωση.

    Το επίτευγμα της απόφασης του Συμβουλίου της Κοπεγχάγης, το Δεκέμβρη του 2002, είναι σίγουρα ιστορικό. Οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αποφασιστικότητα, το συνεπή αγώνα και τη σταθερή υποστήριξη της Κυβέρνησης της Ελλάδας. Δίκαιος έπαινος οφείλεται, επίσης, στον Πρόεδρο Κληρίδη και την Κυβέρνησή του, στη Διαπραγματευτική Ομάδα, στους κρατικούς λειτουργούς που μόχθησαν για την επινόηση των λύσεων, στη Βουλή των Αντιπροσώπων που, σχεδόν, ομόφωνα έδωσε τη νομοθετική κάλυψη στις αποφάσεις της Κυβέρνησης και, πάνω απ όλα, στον κυπριακό λαό που αγόγγυστα επιβαρύνθηκε με την τεράστια οικονομική δαπάνη που συνεπάγεται η εναρμόνιση, αφού μόνη η Κύπρος από όλες τις υποψήφιες χώρες χρηματοδοτεί από ίδιους πόρους το κόστος της εναρμόνισης.

    Οπως έχω αναφέρει, η απόφαση για την ένταξη της Κύπρου είναι ένα ιστορικό ορόσημο. Δεν είναι το τέλος. Είναι η απαρχή για να κάνουμε πράξη την εναρμόνιση. Η ευθύνη γι αυτό το μεγάλο τομέα πέφτει στην Κυβέρνησή μας.

    Θέλω να διαβεβαιώσω τις Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι πρόθεσή μας δεν είναι να πετύχουμε την απόφαση για πλήρη ένταξη στις 16/4/2003 και μετά «να γυρίσουμε την πλάτη μας στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού».

    Η ένταξη δεν είναι αυτοσκοπός. Μπορεί, όμως, να καταστεί ο καταλύτης για σωστή λύση του Κυπριακού.

    Αισθανόμαστε βαρύτατες τις ευθύνες για λύση του Κυπριακού, με τις ίδιες συνθήκες και τις ίδιες πρόνοιες που τώρα συζητούμε και μετά τις 16/4/2003, ακόμα και μετά την 1η Μαΐου του 2004. Γιατί σταθερή επιδίωξή μας είναι η λύση του Κυπριακού και η ένταξη της επανενωμένης Κύπρου.

    Αναφορικά με την εσωτερική διακυβέρνηση, θέλω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο να υπογραμμίσω ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες των δυνάμεων της αλλαγής αποτελούν και μετεκλογικές δεσμεύσεις μας.

    Το πρόγραμμά μας, σε κάθε τομέα, σε κάθε πτυχή της διακυβέρνησης είναι το συμβόλαιό μας με το λαό. Θα τηρήσουμε αυτό το συμβόλαιο. Σ αυτά που δεσμευθήκαμε, θα φανούμε συνεπείς και αξιόπιστοι.

    Δεν θεωρώ αυτή την τελετή ως αφιερωμένη σε προγραμματικές δηλώσεις.

    Παρακαλώ, όμως, να μου επιτραπεί να αναφερθώ, σχεδόν επιγραμματικά, σε μερικούς τομείς, στους οποίους θέλω η νέα διακυβέρνηση της αλλαγής, να δώσει προτεραιότητα.

    * Η χρηστή διοίκηση είναι κανόνας.

    Σε όλες τις βαθμίδες, σε όλες τις εκδηλώσεις της Κυβερνητικής εξουσίας και σε όλες τις συναλλαγές.

    Για το σκοπό αυτό, θα αναθεωρηθούν, θα επεκταθούν και θα ενισχυθούν οι αρμοδιότητες και εξουσίες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ώστε πέραν του συνηθισμένου εκ των υστέρων ελέγχου, να μπορεί να διεξάγεται και προληπτικός έλεγχος των συναλλαγών, διαδικασιών αλλά και αυτής της άσκησης της κρατικής εξουσίας.

    Ο λαός και η κοινωνία πρέπει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη του στο κράτος και η δημόσια υπηρεσία να επανακερδίσει την εκτίμηση του λαού.

    Εγώ πιστεύω ότι συνολικά, έχουμε άριστη δημόσια υπηρεσία και τα μεμονωμένα περιστατικά ατασθαλιών, αμέλειας, λανθασμένων αποφάσεων ή κακή άσκηση διακριτικής ευχέρειας, δεν πρέπει να σκιάζουν το καλό όνομα της δημόσιας υπηρεσίας.

    Η διαφάνεια και οι σωστές αδιάβλητες διαδικασίες είναι η καλύτερη ασπίδα έναντι της καχυποψίας.

    * Στα πλαίσια αυτής της διαφάνειας, έχω καταστήσει κανόνα και έχω παρακαλέσει όλους όσοι θα διοριστούν σε υπουργικά ή άλλα αξιώματα από τον Πρόεδρο, να δημοσιοποιήσουν αμέσως όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία ή, τυχόν, συμφέροντα ή δεσμεύσεις.

    Πρώτος θα ακολουθήσει αυτόν τον κανόνα ο Πρόεδρος. Η ίδια δημοσίευση θα γίνει με την αποχώρηση από το αξίωμα ή τη θέση του καθενός.

    * Η αξιοκρατία και η πάταξη του ρουσφετιού είναι για μένα κανόνας ζωής, γιατί είναι κανόνας δημοκρατίας και είναι η διασφάλιση της προσωπικής αξιοπρέπειας και της ίσης μεταχείρισης του πολίτη.

    Στόχος της διακυβέρνησης της αλλαγής είναι η καθιέρωση της ισοπολιτείας και της αξιοκρατίας. Η εκρίζωση της κομματοκρατίας και της ευνοιοκρατίας, για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

    Θα επιδιώξουμε να νομοθετήσουμε και θεσμοποιήσουμε διαφανείς διαδικασίες και μετρήσιμα κριτήρια για ζητήματα προσλήψεων, αποσπάσεων, μεταθέσεων και προαγωγών στο δημόσιο τομέα, ενώ με νομοθετικές ρυθμίσεις θα καθιερώσουμε γραπτές αδιάβλητες εξετάσεις και για πρόσθετες θέσεις. Θα αναβαθμίσουμε το ρόλο των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών προσόντων και δεξιοτήτων στις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα και στις ελεγχόμενες από το κράτος δημόσιες εταιρείες.

    Διακηρύσσω από τώρα, και θα ακολουθήσει υπηρεσιακή εγκύκλιος, ότι όσοι επιδιώξουν την άσκηση επιρροής, κομματικής ή άλλης, επικαλούμενοι τον Πρόεδρο, το προεδρικό μέγαρο ή το κόμμα, δεν με εκφράζουν και δεν έχουν ούτε την έγκριση, ούτε τη συγκατάθεση μου ούτε την ανοχή μου.

    Ελπίζω να έχω θετική ανταπόκριση και συνεργασία, στα θέματα σωστής αξιολόγησης των υπαλλήλων και στην εισαγωγή μετρήσιμων κριτηρίων, από τις αντίστοιχες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

    * Με τη συγκατάθεση της Βουλής και σε διαβούλευση με τις αντίστοιχες οργανώσεις, θα προσπαθήσουμε να ρυθμιστεί νομοθετικά το μεγάλο θέμα της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων από τις ενδεχόμενες καταχρήσεις των νέων τεχνολογιών, όπως και τη λειτουργία της ΚΥΠ και των Σωμάτων Ασφαλείας με τη δημιουργία Σώματος Εσωτερικού Ελέγχου στην Αστυνομία.

    * Τάσσουμε μέσα στις προτεραιότητες της διακυβέρνησης της αλλαγής, την εισαγωγή πρόσθετης νομοθεσίας και τη δημιουργία εποπτικών υπηρεσιών, ώστε να καταστεί πράξη η ισότητα αμοιβής και όρων υπηρεσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών και αποτελεσματική η λειτουργία Επιτροπής Ίσων Ευκαιριών.

    * Στόχος μας η γρήγορη και ισορροπημένη ανάπτυξη, σε συνθήκες σταθερότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, με μια ανθρωποκεντρική οικονομική πολιτική, που θα εξασφαλίζει την ευημερία των ανθρώπων και όχι την ευημερία των αριθμών.

    Επίκεντρο της οικονομικής μας πολιτικής είναι η αύξηση της παραγωγικότητας. Ο εκσυγχρονισμός των Ημικρατικών Οργανισμών, με ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο, που δεν θα μεταβάλλει το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Η εξασφάλιση της λειτουργίας του ανταγωνισμού και η προστασία του καταναλωτή, μέσω της δημιουργίας Εποπτικών Αρχών στις βασικές αγορές.

    Σημαντικός άξονας της πολιτικής μας, είναι να δώσουμε νέα ώθηση στους συνυφασμένους τομείς της παιδείας και της νεολαίας.

    Θέλουμε να βγάλουμε τους νέους ανθρώπους από το περιθώριο και να τους καταστήσουμε πρωταγωνιστές στις αποφάσεις για το δικό τους μέλλον και γι αυτά που τους απασχολούν και τους επηρεάζουν.

    Προσβλέπουμε σε μια μεταρρύθμιση της παιδείας σε όλους τους βαθμούς, που να προετοιμάζει τη νέα γενιά για τις προκλήσεις της νέας εποχής.

    Είναι πρωταρχική ευθύνη του κράτους να διαθέσει τα αναγκαία κονδύλια για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και την ανάπτυξη, ώστε να φτάσουμε σε πέντε χρόνια στα επίπεδα που επικρατούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Απευθύνω πρόσκληση και πρόκληση στις οργανώσεις των εκπαιδευτικών, να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια, μέσα στη γνώση ότι η απασχόληση στην εκπαίδευση δεν είναι μόνο επάγγελμα, αλλά είναι λειτούργημα και κάλεσμα για την αναμόρφωση της κοινωνίας.

    * Αν θέλουμε ευνομούμενη πολιτεία, πρέπει να αποβλέπουμε σε κράτος δικαίου.

    Το κράτος δικαίου εδράζεται στη σωστή και αδιάβλητη λειτουργία της Τρίτης Κρατικής Εξουσίας, που είναι η Δικαστική Εξουσία.

    Θεωρώ ότι η λειτουργία της δικαιοσύνης στην Κύπρο αγγίζει το υποδειγματικό. Και αποδίδω από τη θέση αυτή, τιμή και αναγνώριση. Αυτή η εκτίμησή μου για τη λειτουργία της δικαιοσύνης μας υποχρεώνει όλους και προεχόντως τις άλλες λειτουργίες της Πολιτείας, να της παρέχουν, κάθε μέρα, όλο και περισσότερα και αρτιότερα μέσα, τόσο νομοθετικά όσο και τεχνικά αλλά και στελέχωση στην εκπλήρωση της αποστολής της. Θα επιβεβαιώνουμε έτσι και εμείς τη δίκαια κατάκτηση της καταξίωσής της στη συνείδηση και τη σκέψη του κάθε ανώνυμου πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    * Έχω την εκτίμηση ότι, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η Κύπρος υστερεί ακόμα στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και στη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Η ανάπτυξη δεν μπορεί να παραγνωρίζει την υποχρέωση της Κυβέρνησης και της κοινωνίας, να σέβεται τη στενή λωρίδα της ιερής μας γης και θάλασσας, ως κληρονομιά για τις μελλούμενες γενιές, μέσα στα αποδεκτά πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης.

    Για το σκοπό αυτό, σκοπεύουμε να βρούμε εφικτό νομικό τρόπο για την ίδρυση ανεξάρτητου Φορέα Περιβάλλοντος, στο οποίο θα ανατεθούν όλες οι πτυχές του θέματος, η ευθύνη και ο συντονισμός όλων των αρμοδιοτήτων και δραστηριοτήτων για το περιβάλλον, που τώρα είναι κατεσπαρμένες σε μια πλειάδα υπουργείων και υπηρεσιών.

    Υπάρχουν αυτοί που θέλουν να ακούσουν περισσότερες υποσχέσεις γι αυτή ή την άλλη ομάδα συμφερόντων. Αυτοί που αναμένουν περισσότερη ρητορική για ένα λαμπρό μέλλον με περισσότερες παροχές και λιγότερες υποχρεώσεις.

    Γνωρίζω πολύ καλά ότι τέτοιου είδους ρητορική και η πολιτική των υποσχέσεων κερδίζει φίλους, υποστηρικτές και δημοτικότητα. Και ο πειρασμός να ακολουθήσω αυτή την πορεία είναι πραγματικά μεγάλος.

    Ομως έχω συνειδητά επιλέξει να μην ακολουθήσω αυτή την εύκολη και δημοφιλή πορεία.

    Μια μόνο υπόσχεση δίνω.

    Το προεκλογικό πρόγραμμα των δυνάμεων της αλλαγής, που τέθηκε μπροστά στο λαό, που συντάχθηκε με τη συλλογική σοφία των κομμάτων και των δυνάμεων της αλλαγής, θα τηρηθεί πιστά, με συνέπεια, προσήλωση και διαφάνεια.

    Αυτή την ώρα της επίσημης διαβεβαίωσης μου για την ανάληψη του αξιώματος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποκλίνομαι στη μνήμη των πεσόντων αγωνιστών της κυπριακής ελευθερίας και των νεκρών υπερασπιστών της δημοκρατίας και της νομιμότητας και των κοινωνικών αγώνων. Υποκλίνομαι μπροστά στις χιλιάδες των ξεριζωμένων από τον τουρκικό Αττίλα αδελφών μας και υπερασπίζομαι το αναφαίρετο δικαίωμα τους να επιστρέψουν στις εστίες και στις περιουσίες τους. Υποκλίνομαι στους ηρωικούς εγκλωβισμένους της Καρπασίας, που καρτερικά παραμένουν στη γη τους και αντέχουν στη μεγάλη δοκιμασία τους, προμαχούντες στην απαίτηση να παραμείνει η Καρπασία κάτω από Ελληνοκυπριακή διοίκηση. Υποκλίνομαι στις τραγικές οικογένειες των αγνοουμένων μας και δεσμεύομαι να πράξω κάθε τι το δυνατό για τη διακρίβωση της τύχης τους. Συμμετέχω στο δράμα αυτών των οικογενειών και δεν πρόκειται να παραλείψω οτιδήποτε, προκειμένου να επιλυθεί το καθαρά ανθρωπιστικό αυτό θέμα των αγνοουμένων.

    Ζούμε σε μια εποχή συνεχών προκλήσεων, μεγάλων ανταγωνισμών και κραυγαλέων απαιτήσεων προσαρμογής στις καλπάζουσες εξελίξεις. Και αυτή η εποχή δεν επιδέχεται αναχρονιστικές νοοτροπίες, δεν αποδέχεται επιβράδυνση στην πορεία προς το αύριο. Η Κύπρος οφείλει να συγχρονίζει τα βήματά της με τους ρυθμούς της πορείας του κόσμου. Διαφορετικά, θα ασθμαίνει συνεχώς, προσπαθώντας μάταια να φτάσει τους προπορευόμενους. Και θα εξαντλείται.

    Εχουμε, ως λαός, όλες τις αρετές και τις δυνατότητες να προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες και απαιτήσεις του καιρού μας. Είμαστε υποχρεωμένοι, ταυτόχρονα και παράλληλα, να αντέχουμε στη μεγάλη εθνική δοκιμασία μας, να παλεύουμε για την εθνική επιβίωσή μας, να παρακολουθούμε και να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις σύγχρονες προκλήσεις και να οικοδομούμε με αισιοδοξία το μέλλον μας.

    Αποδείξαμε ότι μπορούμε. Αποδείξαμε ότι δεν υστερούμε.

    Μένει να αποδείξουμε και θα αποδείξουμε, ότι τολμούμε το συμβιβασμό, το δημιουργικό συμβιβασμό, στη λύση του μεγάλου εθνικού μας θέματος. Τολμούμε να ανασύρουμε μέσα από το χαλασμό, τη ζωντανή ελπίδα του αύριο. Τολμούμε να περπατήσουμε μαζί με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους το μεγάλο δρόμο της συμφιλίωσης, της συμβίωσης, της ειρήνης και της κοινής ευημερίας, σε μια κοινή ενωμένη πατρίδα.

    Το όραμα για την ενωμένη Κύπρο στην ευρωπαϊκή οικογένεια, το όραμα για ειρηνικό και σίγουρο και ασφαλές μέλλον, το όραμα για μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης, το όραμα για καλύτερη ποιότητα ζωής, είναι κοινό όραμα όλων.

    Αντιλαμβάνομαι την εκλογή μου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ως ανάθεση ευθύνης για να γίνει το όραμα αυτό πράξη.

    Καλώ όλους, Βουλή, πολιτικά κόμματα, και πολύ περισσότερο τον κυπριακό λαό, να συμπαραταχθούν στην κοινή προσπάθεια.

    [36] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εγκατάσταση - Ομιλία

    Σταθερή επιδίωξή μας είναι η λύση του Κυπριακού και η ένταξη της επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπογράμμισε σήμερα ο Τάσσος Παπαδόπουλος, μιλώντας από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά την επίσημη τελετή εγκατάστασής του στη θέση του ύπατου αξιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η τελική λύση του Κυπριακού, θα είναι συμβιβαστική, για να τονίσει όμως ότι ''ο συμβιβασμός δεν μπορεί να αποβαίνει σε βάρος της λειτουργικότητας της λύσης''.

    ''Η μη λύση, δεν είναι λύση, δεν είναι καν η κατάληξη του Κυπριακού. Αντίθετα, θα σημάνει την απαρχή νέων κινδύνων και νέων προβλημάτων'', τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως ''μια μη λειτουργήσιμη διευθέτηση εγγυάται την προοπτική νομιμοποίησης της διχοτόμησης''.

    ''Η ανάδειξή μου στο ύπατο αξίωμα της κυπριακής πολιτείας συνέπεσε με μια ευαίσθητη φάση εξελίξεων στο κυπριακό πρόβλημα'', ανέφερε στη ομιλία του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε πως ''είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτές τις εξελίξεις, με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ρεαλισμό''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι ''πρώτοι εμείς, τα μέλη της ε/κ κοινότητας, επειγόμαστε για μια λύση στο Κυπριακό. Πρώτοι εμείς νοιαζόμαστε για μια ταχεία λύση στο Κυπριακό'', προσθέτοντας ότι ''η διαλλακτικότητα ας μην παρερμηνεύεται, από την αντίπαλη πλευρά και τους μεσολαβούντες, ως ένδειξη αδυναμίας μας''.

    ''Δεν φοβούμαστε να διαπραγματευθούμε με καλή πίστη'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι ''δεν πρέπει να διαπραγματευόμαστε κάτω από παραλυτικό φόβο και με μόνο εχέγγυο τις διαβεβαιώσεις ότι και η άλλη πλευρά επιθυμεί, όπως και εμείς, διακαώς, μια ταχεία λύση, διότι οι διαβεβαιώσεις τίθενται πάντα κάτω από τη βάσανο της απόδειξης. Και η απόδειξη είναι αν οι διευθετήσεις που προτείνονται είναι βιώσιμες''.

    Οπως ανέφερε, ''δεν υπάρχουν χαμένοι από την ειρήνη και δεν υπάρχουν νικητές στον πόλεμο, αν ο πόλεμος δεν οδηγεί στην ειρήνη''.

    Αναφερόμενος στο νέο σχέδιο που υπέβαλε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι το Εθνικό Συμβούλιο, την επόμενη βδομάδα, θα μελετήσει σε συνεδρία, ή σε όσες συνεδρίες χρειαστούν, το τρίτο σχέδιο Ανάν.

    ''Θα εργαστώ και θα μοχθήσω για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση'', διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι ''στην προσπάθειά μας αυτή, είμαστε σε διαρκή επαφή και διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση'' προς την οποία εξέφρασε ευγνωμοσύνη. Ο Πρόεδρος εξέφρασε ευγνωμοσύνη και προσωπικά προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας και ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην απόφαση της Κοπεγχάγης για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή ''οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αποφασιστικότητα, το συνεπή αγώνα και τη σταθερή υποστήριξη της κυβέρνησης της Ελλάδας''.

    ''Δίκαιος έπαινος'', συνέχισε, ''οφείλεται, επίσης, στον Πρόεδρο Κληρίδη και την κυβέρνησή του, στη Διαπραγματευτική Ομάδα, στους κρατικούς λειτουργούς που μόχθησαν για την επινόηση των λύσεων, στη Βουλή των Αντιπροσώπων που, σχεδόν, ομόφωνα έδωσε τη νομοθετική κάλυψη στις αποφάσεις της κυβέρνησης και, πάνω απ όλα, στον κυπριακό λαό που αγόγγυστα επιβαρύνθηκε με την τεράστια οικονομική δαπάνη που συνεπάγεται η εναρμόνιση, αφού μόνη η Κύπρος από όλες τις υποψήφιες χώρες χρηματοδοτεί από ίδιους πόρους το κόστος της εναρμόνισης''.

    ''Η απόφαση για την ένταξη της Κύπρου είναι ένα ιστορικό ορόσημο'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι ''δεν είναι το τέλος, αλλά η απαρχή για να κάνουμε πράξη την εναρμόνιση. Η ευθύνη γι αυτό το μεγάλο τομέα πέφτει στην κυβέρνησή μας''.

    Διαβεβαίωσε τις Αρχές της ΕΕ, ''ότι πρόθεσή μας δεν είναι να πετύχουμε την απόφαση για πλήρη ένταξη στις 16/4/2003 και μετά ''να γυρίσουμε την πλάτη μας στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού''.

    ''Η ένταξη δεν είναι αυτοσκοπός'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι ''μπορεί, όμως, να καταστεί ο καταλύτης για σωστή λύση του Κυπριακού''.

    Αναφερόμενος στην εσωτερική διακυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι ''οι προεκλογικές εξαγγελίες των δυνάμεων της αλλαγής αποτελούν και μετεκλογικές δεσμεύσεις μας''.

    ''Το πρόγραμμά μας, σε κάθε τομέα, σε κάθε πτυχή της διακυβέρνησης είναι το συμβόλαιό μας με το λαό. Θα τηρήσουμε αυτό το συμβόλαιο'', ανέφερε.

    Οπως σημείωσε, ''ο λαός και η κοινωνία πρέπει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη του στο κράτος και η δημόσια υπηρεσία να επανακερδίσει την εκτίμηση του λαού''.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''συνολικά, έχουμε άριστη δημόσια υπηρεσία και τα μεμονωμένα περιστατικά ατασθαλιών, αμέλειας, λανθασμένων αποφάσεων ή κακή άσκηση διακριτικής ευχέρειας, δεν πρέπει να σκιάζουν το καλό όνομα της Δημόσιας Υπηρεσίας''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''η διαφάνεια και οι σωστές αδιάβλητες διαδικασίες είναι η καλύτερη ασπίδα έναντι της καχυποψίας'', προσθέτοντας ότι ''στα πλαίσια αυτής της διαφάνειας, έχω καταστήσει κανόνα και έχω παρακαλέσει όλους όσοι θα διοριστούν σε υπουργικά ή άλλα αξιώματα από τον Πρόεδρο, να δημοσιοποιήσουν αμέσως όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία ή, τυχόν, συμφέροντα ή δεσμεύσεις''.

    ''Πρώτος θα ακολουθήσει αυτόν τον κανόνα ο Πρόεδρος. Η ίδια δημοσίευση θα γίνει με την αποχώρηση από το αξίωμα ή τη θέση του καθενός'', τόνισε.

    ''Στόχος της διακυβέρνησης της αλλαγής είναι η καθιέρωση της ισοπολιτείας και της αξιοκρατίας'', ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και διακήρυξε ότι ''όσοι επιδιώξουν την άσκηση επιρροής, κομματικής ή άλλης, επικαλούμενοι τον Πρόεδρο, το Προεδρικό Μέγαρο ή το κόμμα, δεν με εκφράζουν και δεν έχουν ούτε την έγκριση, ούτε τη συγκατάθεση μου ούτε την ανοχή μου''.

    Για τον τομέα του περιβάλλοντος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι ''η Κύπρος υστερεί ακόμα στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και στη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο'' και επανέλαβε την πρόθεσή του ''να βρούμε εφικτό νομικό τρόπο για την ίδρυση ανεξάρτητου Φορέα Περιβάλλοντος, στο οποίο θα ανατεθούν όλες οι πτυχές του θέματος, η ευθύνη και ο συντονισμός όλων των αρμοδιοτήτων και δραστηριοτήτων για το περιβάλλον, που τώρα είναι κατεσπαρμένες σε μια πλειάδα υπουργείων και υπηρεσιών''.

    Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υποσχέθηκε ότι ''το προεκλογικό πρόγραμμα των δυνάμεων της αλλαγής, που τέθηκε μπροστά στο λαό, που συντάχθηκε με τη συλλογική σοφία των κομμάτων και των δυνάμεων της αλλαγής, θα τηρηθεί πιστά, με συνέπεια, προσήλωση και διαφάνεια''.

    Ο Πρόεδρος υποκλίθηκε στη μνήμη των πεσόντων αγωνιστών της κυπριακής ελευθερίας και των νεκρών υπερασπιστών της δημοκρατίας, στις χιλιάδες των ξεριζωμένων από τον τουρκικό Αττίλα και τόνισε ότι υπερασπίζεται το αναφαίρετο δικαίωμά τους να επιστρέψουν στις εστίες και στις περιουσίες τους.

    Εξέφρασε ακόμη την εκτίμησή του προς τις ''τραγικές οικογένειες των αγνοουμένων μας'' και είπε ''δεσμεύομαι να πράξω κάθε τι το δυνατό για τη διακρίβωση της τύχης τους'' και πρόσθεσε ότι ο ίδιος συμμετέχει στο δράμα αυτών των οικογενειών και δεν πρόκειται να παραλείψει οτιδήποτε, προκειμένου να επιλυθεί το καθαρά ανθρωπιστικό αυτό θέμα των αγνοουμένων.

    [37] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Αναχώρηση - Δηλώσεις

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κάλεσε σήμερα τις δύο πλευρές να αδράξουν την ευκαιρία για λύση στο Κυπριακό, προτού αυτή χαθεί, σημειώνοντας ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, θα είναι ''μια πολύ λυπητερή μέρα'', τόσο για τις δύο κοινότητες στο νησί, όσο και για την περιοχή.

    Παράλληλα είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να δοθεί η ευκαιρία στο λαό να αποφασίσει μέσω χωριστών δημοψηφισμάτων επί του σχεδίου που υπέβαλε στις δύο πλευρές.

    Χαρακτήρισε ''μοναδική'' την ευκαιρία που προσφέρεται για λύση του Κυπριακού, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το σχέδιό του είναι ''δίκαιο και ισοζυγισμένο''.

    Οπως ανέφερε σε γραπτή δήλωση πριν την αναχώρησή του για το Λονδίνο, ο ΓΓ είπε ότι είναι ''πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της αποστολής του στην Αγκυρα, την Αθήνα και τη Λευκωσία σε σχέση με το Κυπριακό'', και ειδικότερα, είπε πως είναι ''ευτυχής'' που ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς συμφώνησαν να τον συναντήσουν στη Χάγη στις 10 Μαρτίου.

    ''Εχω ζητήσει από τους δύο ηγέτες να φθάσουν στη Χάγη προετοιμασμένοι να μου πουν εάν θα υπέγραφαν ή όχι μια δέσμευση να θέσουν τη Θεμελιακή Συμφωνία προς έγκριση σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα στις 30 Μαρτίου, ώστε να επιτευχθεί μια συνολική λύση του Κυπριακού'', είπε.

    ''Εχω ζητήσει επίσης από τους δύο ηγέτες να φθάσουν στη Χάγη, αφού θα έχουν ολοκληρώσει όλες τις αναγκαίες εσωτερικές διαβουλεύσεις και διαδικασίες ώστε η απάντησή τους στις 10 Μαρτίου να είναι οριστική'', είπε ο κ. Ανάν.

    ''Στο τέλος της επίσκεψής μου, είμαι πεπεισμένος ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι - Ελλάδα, Τουρκία, και τα δύο μέρη στο νησί - αντιλαμβανονται ότι η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις 30 Μαρτίου είναι το κλειδί ώστε μια επανενωμένη Κύπρο να υπογράψει τη Συνθήκη Προσχώρησης στις 16 Απριλίου'', είπε.

    ''Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι μια λύση του Κυπριακού η οποία θα φέρει μια νέα τάξη πραγμάτων, θα είναι μεγάλο όφελος για ολόκληρο τον κυπριακο λαό, όπως επίσης και για τις μητέρες πατρίδες, την περιοχή και τον κόσμο'', σημείωσε ο κ. Ανάν.

    ''Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία η οποία δεν θα πρέπει να χαθεί'', είπε ο κ. Ανάν, υπενθυμίζοντας τη δήλωσή του κατά την άφιξή του στο νησί ότι ''η Κύπρος έχει ραντεβού με το πεπρωμένο.''

    ''Πιστεύω ακράδαντα ότι το Σχέδιο Λύσης που προσφέρεται είναι δίκαιο και ισοζυγισμένο. Βεβαίως είναι ένας συμβιβασμός αλλά όλες οι λύσεις που προκύπτουν από διαπραγματεύσεις απαιτούν συμβιβασμό'', είπε.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ''να αδράξουν την ευκαιρία προτού αυτή χαθεί, ίσως αμετάκλητα''.

    ''Φεύγοντας από την Κύπρο, ευελπιστώ ότι σύντομα θα έχετε τη λύση που τόσο ποθείτε και τόσο καιρό έχετε στερηθεί'', κατέληξε.

    Σε ερώτηση για το σκοπό της συνάντησης στη Χάγη, δεδομένου ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε πως δεν θα υπογράψει το τρίτο σχέδιο Ανάν, ο ΓΓ των ΗΕ υπενθύμισε ότι στην πρωινή δήλωσή του αλλά και στις συζητήσεις του με τους δύο ηγέτες κατέστησε σαφές ότι ''τους θέλω να έρθουν στη Χάγη για να μου δηλώσουν ότι θα θέσουν το σχέδιο λύσης σε δημοψήφισαμ και ότι θα αφήσουν το λαό να αποφασίσει.''

    ''Πιστεύω είναι πολύ σημαντικό να δοθεί η ευκαιρία στο λαό να αποφασίσει'', τόνισε.

    ''Δεν έχω ζητήσει από τον κ. Ντενκτάς να υπογράψει τη συμφωνία. Αυτό που θέλω είναι μια δέσμευση από αυτόν (τον κ. Ντενκτάς) όταν θα συναντηθούμε ότι το όλο θέμα θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 30 Μαρτίου'', πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση τι θα πράξει αν η απάντηση στο δημοψήφισμα είναι αρνητική, ο κ. Ανάν είπε ''αν ένα από τα δύο μέρη απαντήσει αρνητικά, αναμφισβήτητα είμαστε στο τέρμα του δρόμου''.

    ''Εχουμε εργαστεί πολύ σκληρά και δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή η ευκαιρία θα παρουσιαστεί και πάλι σύντομα, αν παρουσιαστεί εκ νέου. Πιστεύω ότι θα είναι μια πολύ λυπητερή μέρα για τον κόσμο στο νησί, για τις δύο κοινότητες και για την περιοχή'', σημείωσε.

    Ο κ. Ανάν είπε ότι ''έχουμε μια ευκαιρία να επανενώσουμε το νησί, να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μια εξέλιξη η οποία πιστεύω θα βελτιώσει τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ και τις σχέσεις στην περιοχή''.

    ''Γι'αυτό πιστεύω ότι όλοι θα πρέπει να εξετάσουμε και τις δυσμενείς επιπτώσεις πολύ προσεκτικά,'' πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση τι μέλλει γενέσθαι εάν ένα από τα μέρη προσπαθήσει να αναβάλει την απάντησή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος πέρα της 10ης Μαρτίου, ο κ. Ανάν ήταν κατηγορηματικός ''κανείς δεν έχει τέτοια επιλογή. Εχω δηλώσει ξεκάθαρα και στα δύο μέρη ότι για να ενταχθεί μια επανενωμένη Κύπρος στην ΕΕ και να υπογράψει τη Συνθήκη Προσχώρησης στις 16 Απριλίου, θα πρέπει να διεξαχθούν τα δημοψηφίσματα στις 30 Μαρτίου.''

    ''Δεν έχουν το χρόνο'', πρόσθεσε.

    [38] (Κ) Τουρκία - Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας - Συνεδρία

    Εληξε νωρίτερα σήμερα η μηνιαία συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, που διήρκεσε 4,5 περίπου ώρες.

    [39] (Κ) Παπαδόπουλος - Αθήνα

    Την πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Πέμπτη, 6 Μαρτίου, ο Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε στην Αθήνα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Πρόκειται για επίσκεψη εργασίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 28 February 2003 - 18:50:09 UTC