Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-02-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΗΠΑ - Κύπρος - Εκλογές
  • [02] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Σημίτης - Γκιούλ
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (K) Γλαύκος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο - Παπαδόπουλος
  • [05] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Προσχώρηση των ''10'' - Γνωμοδότηση
  • [06] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Παρέμβαση - Συνάντηση Βρυξελλών
  • [07] (Κ) Οργάνωση Ελλήνων - Αμερικανική Βουλή - Κυπριακό
  • [08] (Κ) Συνάντηση ντε Σότο - Παπαδόπουλου - Ολοκλήρωση
  • [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση
  • [12] (Κ) Διεύρυνση - Νέες χώρες - Ευρωυπάλληλοι
  • [13] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Οικονομική ζώνη - Διάσκεψη Τύπου
  • [14] (Κ) Βρετανικό ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Financial Times
  • [15] (Κ) Συγχαρητήρια μηνύματα - Εκλογή Παπαδόπουλου
  • [16] (Κ) Τόνι Μπλερ - Συγχαρητήριο μήνυμα - Τάσσος Παπαδόπουλος
  • [17] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Εκκολαπτήρια επιχειρήσεων - Συμβόλαια
  • [18] (Κ) Τάσος Γιαννίτσης - Αυστραλός απεσταλμένος για Κυπριακό
  • [19] (Κ) Παπαδόπουλος - Ντε Σότο - Συνάντηση

  • [01] (Κ) ΗΠΑ - Κύπρος - Εκλογές

    Μια πρώτη γεύση της επίσημης αντίδρασης της Ουάσινγκτον στο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, έδωσε αργά χθες το απόγευμα με οδηγία Τύπου, την οποία μετέφερε στο ΚΥΠΕ αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Η οδηγία Τύπου αποτελεί και την επίσημη τοποθέτηση που θα μεταφέρει στη σημερινή ενημέρωση Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο εκπρόσωπος εάν ερωτηθεί.

    Η οδηγία αναφέρει τα εξής: «Συγχαίρουμε τον κ. Τάσσο Παπαδόπουλο για την εκλογή του ως πέμπτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ευχαριστούμε τον απερχόμενο Πρόεδρο κ. Κληρίδη, για τη σημαντική συμβολή του στο σκοπό της ειρήνης στο νησί.

    Οι ΗΠΑ έχουν μιαν ισχυρή σχέση με την Κύπρο και οι δυο χώρες έχουν ωφεληθεί από την κοινή μας συνεργασία στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και άλλα ζωτικά ζητήματα. Προσβλέπουμε στην περαιτέρω ανοικοδόμηση της σχέσης σε αυτή τη βάση.

    Ο κ. Παπαδόπουλος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε μια ιστορική στιγμή για την Κύπρο.

    Η πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία έχει την ισχυρή υποστήριξή μας, προσφέρει την ευκαιρία σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να πετύχουν μια δίκαια και συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος. Ενθαρρύνουμε και τις δυο πλευρές να αδράξουν αυτή τη μοναδική ευκαιρία.

    Μια λύση θα επιτρέψει σε όλους τους Κύπριους να επωφεληθούν από την ένταξη της ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ και θα αποτελέσει μια διαρκή συμβολή στην περιφερειακή ασφάλεια».  

    [02] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Σημίτης - Γκιούλ

    Στις επαφές του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη η Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του ΟΗΕ Χουά Ζιανγκ.

    Η κ. Χουά ανέφερε πως ο κ. Ανάν συζήτησε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό για το Ιράκ και ''τις προσπάθειες που θα συνεχιστούν για τη σύναψη συμφωνίας για την Κύπρο μέχρι το τέλος του μήνα''.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Τα ονόματα που πιθανολογούνται για υπουργοποίηση στη νέα κυβέρνηση Παπαδόπουλου, η κρίση που ξέσπασε στους κόλπους του ΔΗΣΥ, η συνάντηση Κληρίδη - Σημίτη χθες στις Βρυξέλλες, το πιθανολογούμενο τρίτο σχέδιο Ανάν, η χθεσινή σύγκληση της Ιεράς Συνόδου, καθώς και ο διαγωνισμός για νέο ύμνο και σημαία της Κύπρου μετά τη λύση του Κυπριακού, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Το τρίτο σχέδιο ενώπιον του Τάσσου'' γράφει πως στην πιεστική ατζέντα του νέου Προέδρου βρίσκεται η άφιξη του Κόφι Ανάν στην Κύπρο καθώς και η κατάθεση τρίτου σχεδίου για λύση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα η ''Α'' γράφει πως δεν θα τεθεί θέμα διαγραφής των στελεχών του ΔΗΣΥ που πρότεινε ο Νίκος Αναστασιάδης μετά την εκλογική ήττα του κόμματός του στις προεδρικές εκλογές. Το θέμα θα συζητηθεί στο Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος που θα συνέλθει το Σάββατο.

    ''Η Μάχη'' με σημερινό πρωτοσέλιδο τίτλο ''Τραμπουκισμοί και βεβηλώσεις'' γράφει ότι ''πυκνώνουν οι καταγγελίες για τραμπουκισμούς από οπαδούς των κομμάτων της αλλαγής σε βάρος συμβόλων και προσώπων που ανήκουν στη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη''. Αλλού γράφει πως κατά τη χθεσινή συνάντηση Κληρίδη - Σημίτη στις Βρυξέλλες, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε πως ο κ. Σημίτης θα συνεχίσει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, ενώ ο Ελληνας Πρωθυπουργός εξήρε τους χειρισμούς του Προέδρου Κληρίδη τόσο στο Κυπριακό, όσο και στην πορεία προς την ΕΕ.

    Ο ''Πολίτης'' έχει τίτλο ''Χωρίς Καρπασία ο νέος χάρτης'' και γράφει ότι τα ΗΕ συζήτησαν ήδη με Αθήνα και Αγκυρα το περιεχόμενο του τρίτου σχεδίου, στο οποίο άλλαξαν τρία ακόμα σημεία ''που ικανοποιούν κυρίως τις τουρκικές απαιτήσεις''. Από το νέο χάρτη αφαιρείται η περιοχή της περιοχής της Καρπασίας, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας. Αλλού προβάλλει συνέντευξη της Ελένης Βραχίμη, μέλους του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, η οποία δηλώνει πως ο Νίκος Αναστασιάδης ''όφειλε να είχε παραιτηθεί'', ενώ θεωρεί ότι ο Πρόεδρος του κόμματος δεν εξήγγειλε τη διαγραφή και των οκτώ διαφωνούντων γιατί ''θα ξήλωνε την κοινοβουλευτική του ομάδα''.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Πολλοί μνηστήρες για 11 θέσεις'' γράφει για τις έντεκα θέσεις στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο και για τα ονόματα που πιθανολογούνται πως θα υπουργοποιηθούν. Γράφει επίσης πως η ανακοίνωση των ονομάτων θα γίνει την 1η Μαρτίου. Σε άλλο της δημοσίευμα αναφέρεται στη χθεσινή σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, όπου συμφωνήθηκε να μην τεθεί προς το παρόν θέμα αρχιεπισκοπικών εκλογών. Οι Συνοδικοί θα ξανασυναντηθούν αύριο Πέμπτη.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Κατανέμουν Υπουργεία'' γράφει ότι η συνάντηση του εκλελεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τους ηγέτες των συνεργαζομένων κομμάτων είναι που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για τον καταρτισμό του νέου κυβερνητικού σχήματος, ενώ προβάλλει πληροφορίες ότι ο νέος Πρόεδρος θα τιμήσει τη δέσμευσή του για διορισμό γυναικών στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αλλού αποκαλύπτει τις χωριστές επιστολές των βουλευτών Προδρόμου και Ερωτοκρίτου προς τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ που ζητούν εκλογικό συνέδριο και προειδοποιούν "για ξέσπασμα εμφυλίου μεταξύ στελεχών".

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Κρίσιμο δεκαήμερο'' αναφέρεται στο Κυπριακό και γράφει ότι τα ΗΕ επιμένουν στα χρονοδιαγράμματα και η Γραμματεία προλειάνει το έδαφος για κατάθεση νέου αναθεωρημένου σχεδίου λύσης, ενώ σήμερα ο Ντε Σότο αναμένεται να έχει πολύωρη συνάντηση με τον εκλελεγμένο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο. Αλλού γράφει για ''σφαγές με φόντο την εξουσία στο ΔΗΣΥ'' και για "ανήκουστους προπηλακισμούς", ενώ "την ίδια ώρα αναδύεται, στοχεύουσα την προεδρία του... μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης (πλέον), η υποψηφιότητα Ιωάννη Κασουλίδη, η οποία θα 'πλασαριστεί' ως η μοναδική λύση ενότητας για το ΔΗΣΥ''.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' φέρει τον πρωτοσέλιδο τίτλο ''Το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί σε τρεις ημέρες'' και αναφέρεται σε χθεσινή δήλωση του απερχόμενου Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος εκτίμησε πως δεν θα είναι δυνατή η επίτευξη λύσης του Κυπριακού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Αλλού γράφει ότι πέραν των 1.000 αιτήσεων έχουν κατατεθεί στα Ηνωμένα Εθνη για το διαγωνισμό εθνικού ύμνου και σημαίας της Κύπρου μετά τη λύση του Κυπριακού.

    Η εβδομαδιαία ''Financial Mirror'' γράφει πως η κυπριακή κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχουν διάσταση απόψεων όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου. Το ΔΝΤ θεωρεί πως το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διατηρηθεί πάνω από το 3% και εκτός κριτηρίων του Μάαστριχτ. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως οι προσπάθειες για διευθέτηση των διαφορών μεταξύ πιλότων και Κυπριακών Αερογραμμών συνεχίζονται προς αποφυγή νέας εργατικής αναταραχής.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [04] (K) Γλαύκος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο - Παπαδόπουλος

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο δήλωσε πως κατά τις σημερινές του συναντήσεις με τον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο θα προβεί ο ίδιος σε ανάλυση του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και θα απαντήσει σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις που μπορεί ο κ. Παπαδόπουλος να του υποβάλει.

    [05] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Προσχώρηση των ''10'' - Γνωμοδότηση

    Θετική γνωμοδότηση για την προσχώρηση της Κύπρου και των άλλων εννέα χωρών έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την υιοθέτηση του κειμένου της Συνθήκης, το οποίο αποτελείται από 6.000 σελίδες. Η Γνωμοδότηση θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.

    Οπως τονίζεται στο έγγραφο της Γνωμοδότησης της Επιτροπής, που φέρει ημερομηνία 19 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δίνει θετική γνώμη για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση της Κύπρου, της Μάλτας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβενίας».

    Στην εισαγωγή του εγγράφου της Γνωμοδότησης και ειδικότερα στην παράγραφο 7 γίνεται αναφορά στην Κύπρο, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "ελπίζει να δει μιαν επανενωμένη Κύπρο να εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση στη βάση μιας συνολικής διευθέτησης, ως η καλύτερη έκβαση για όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές».

    [06] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Παρέμβαση - Συνάντηση Βρυξελλών

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, σε παρέμβασή του κατά τη χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες της Τρόικας της ΕΕ με τις υπό ένταξη χώρες και τις υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες, υπογράμμισε πως η Κύπρος πιστεύει πως μια ειρηνική επίλυση της κρίσης στο Ιράκ θα έχει θετικό αντίκτυπο στις ευρύτερες προσπάθειες προς την επίτευξη μιας συνολικής και διαρκούς λύσης του Παλαιστινιακού ''που αποτελεί την πηγή των προβλημάτων στην περιοχή μας''.

    Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως ''το Ιράκ πρέπει να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα σχετικά με τον αφοπλισμό του, με το να συνεργαστεί πλήρως και χωρίς όρους με τα ΗΕ - την Επιτροπή Ελέγχου, Επαλήθευσης και Επιθεώρησης των ΗΕ (UNMOVIC) και τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) - ώστε το έργο τους να ολοκληρωθεί επιτυχώς και επιπλέον με το να παρέχει πειστικές αποδείξεις εξάλειψης όλων των όπλων μαζικής καταστροφής''.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης υπογράμμισε πως ''η Κύπρος είναι ευθυγραμμισμένη με τη θέση αρχής της και πρόθυμη να συνεισφέρει στην προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας, φιλοξενεί το γραφείο της UNMOVIC και το Περιφερειακό Ανθρωπιστικό Συντονιστικό Γραφείο των ΗΕ''.

    [07] (Κ) Οργάνωση Ελλήνων - Αμερικανική Βουλή - Κυπριακό

    Οι ηγέτες της οργάνωσης των Ελλήνων ομογενών στις ΗΠΑ ''Εθνική Συντονιστική Προσπάθεια Ελλήνων'' (CEH) συγχαίρουν τα 78 μέλη της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων τα οποία με επιστολή τους προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους την περασμένη εβδομάδα κάλεσαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ όπως καταβάλει επειγόντως προσπάθειες προς την κατεύθυνση της Αγκυρας για επίλυση του Κυπριακού.

    ''Παρά τη σημασία της Τουρκίας για τις ΗΠΑ όσον αφορά την υπόθεση του Ιράκ, τώρα είναι η ώρα να βοηθηθεί η Τουρκία για να δώσει ένα τέλος στη διχοτόμηση της Κύπρου'', σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι ηγέτες της Οργάνωσης.

    [08] (Κ) Συνάντηση ντε Σότο - Παπαδόπουλου - Ολοκλήρωση

    Δυο σχεδόν ώρες διήρκησε η πρωινή συνάντηση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο με τον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία των ΗΕ, στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας.

    Η συνάντηση ολοκληρώθηκε γύρω στη 1.15 μμ.

    [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            91,17  (-0,49)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    539.863
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    164.911    359,84  (-0,61)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    137.665    104,36  (-0,49)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     10.094     77,48  (-0,54)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.161     18,99  (-0,47)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     22.990     61,65  ( 0,03)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.952     95,13  (-0,52)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      6.527     18,53  (-0,59)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      1.416     73,37  (-0,33)
    Ετ. Πληροφορικής              £      5.873      3,21  ( 0,94)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     20.164     17,53  (-1,63)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        260     12,26  (-5,69)
    Ξενοδοχεία                    £      7.588     45,23  (-0,11)
    Αλλες Εταιρείες               £     49.818     83,11  (-0,40)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [10] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν

    Την εκτίμηση ότι η τουρκική πλευρά δεν δείχνει καμία διάθεση αλλαγής της στάσης ώστε να ανοίξει ο δρόμος προς οποιαδήποτε συμφωνία, διατύπωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    ''Δεν πιστεύω ότι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου η τουρκική πλευρά δείχνει διάθεση να κάμει πλήρη στροφή 180 μοιρών απέναντι στο σχέδιο Ανάν, για να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος προς οποιαδήποτε συμφωνία,'' δήλωσε ο κ. Κασουλίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για κατάθεση δεύτερου αναθεωρημένου σχεδίου, το οποίο τουλάχιστον σε τέσσερα βασικά ζητήματα θα είναι αρνητικότερο για την ε/κ πλευρά, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως δεν έχει καμία πληροφόρηση για τέτοιο σχέδιο.

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Μικρή πτώση παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά το γεγονός ότι αρχικά κατέγραφε ελαφρά άνοδο. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 0,49%, υποχωρώντας στις 91,17 μονάδες. Το επενδυτικό ενδιαφέρον παρέμεινε και σήμερα σε χαμηλά επίπεδα, με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στις 539 χιλιάδες λίρες.

    [12] (Κ) Διεύρυνση - Νέες χώρες - Ευρωυπάλληλοι

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κοινοτικής διοίκησης ενόψει της διεύρυνσης, καθόρισε χθες ως ενδεικτικό στόχο τον αριθμό των υπαλλήλων, προερχόμενων από τις 10 νέες χώρες, οι οποίοι θα προσληφθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [13] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Οικονομική ζώνη - Διάσκεψη Τύπου

    Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης θα κατέτασσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης την έρευνα και εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένων και πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου, εάν δεν υπήρχε το εθνικό θέμα της Κύπρου.

    Μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου με θέμα την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για την εκμετάλλευση της οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Ρολάνδης χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας την υπογραφή που έλαβε χώρα τη Δευτέρα το βράδυ στο Κάιρο, προσθέτοντας πως από τώρα η Κύπρος αποκτά κυριαρχικά δικαιώματα πάνω σε θαλάσσια έκταση 32,000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, τετραπλάσια περίπου από τη δική της εδαφική έκταση.

    [14] (Κ) Βρετανικό ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Financial Times

    Η θέση της Βρετανίας, η οποία είναι και θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι πως η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ενωση, δήλωσε χθες το βράδυ εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία πρόσθεσε ότι είναι δυνατό να βρεθεί λύση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

    [15] (Κ) Συγχαρητήρια μηνύματα - Εκλογή Παπαδόπουλου

    Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα προς τον Τάσσο Παπαδόπουλο για την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας απέστειλαν ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Jiang Zemin και ο Αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας Γκενάντι Ζουγκάνοβ.

    Ο κ. Zemin, στο τηλεγράφημά του, αναφέρει: ''Είμαι πεπεισμένος ότι με τις συντονισμένες προσπάθειες των χωρών μας, οι φιλικές σχέσεις και συνεργασία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Κυπριακής Δημοκρατίας θα σταθεροποιηθούν και θα αναπτυχθούν περαιτέρω στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα καθώς και σε άλλους τομείς''.

    [16] (Κ) Τόνι Μπλερ - Συγχαρητήριο μήνυμα - Τάσσος Παπαδόπουλος

    Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς τον Τάσσο Παπαδόπουλο για την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκφράζει την ελπίδα ότι θα αδράξει την ιστορική ευκαιρία όσον αφορά την επίτευξη, μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης του Κυπριακού, που θα επιτρέψει σε μια επανενωμένη Κύπρο να υπογράψει τη Συνθήκη Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Απρίλιο.

    Ο κ. Μπλερ αναφέρει ότι έχει ζητήσει από τον ειδικό του απεσταλμένο Λόρδο Ντέιβιντ Χάνεϊ να είναι διαθέσιμος σ αυτό το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων και να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί στα ΗΕ.

    [17] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Εκκολαπτήρια επιχειρήσεων - Συμβόλαια

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης υπέγραψε σήμερα τα συμβόλαια για τα Εκκολαπτήρια Επιχειρήσεων με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Intercollege, το Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας και το Cyprus College και Συνεργάτες.

    Σε δηλώσεις κατά την τελετή υπογραφής των συμβολαίων είπε ''ότι με την επέκταση του θεσμού, η Κύπρος δεν έχει λόγο να μην γίνει τεχνολογικό κέντρο όπως έγινε και το Ισραήλ''.

    [18] (Κ) Τάσος Γιαννίτσης - Αυστραλός απεσταλμένος για Κυπριακό

    Το σχέδιο Ανάν ήταν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσου Γιαννίτση με τον Ειδικό Απεσταλμένο της Αυστραλίας για το Κυπριακό Τζιμ Σιορτ.

    [19] (Κ) Παπαδόπουλος - Ντε Σότο - Συνάντηση

    Πάνω από τρεις ώρες διήρκεσε η απογευματινή συνάντηση του νεοεκλεγέντος Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 19 February 2003 - 18:49:20 UTC