Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-02-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Πρόεδρος ΗΠΑ - ΥΠΕΞ Τουρκίας - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Ιράκ - Διαδηλώσεις
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) ΗΠΑ - Βουλή - Επιστολή - Μπους
  • [06] (Κ) Προεδρικές εκλογές - Ανακοινώσεις Γενικού Εφόρου
  • [07] (Κ) Γενικός Εφορος Εκλογών - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [08] (Κ) Βρετανία - Κύπρος - ΕΕ - Ανάν
  • [09] (Κ) Κύπρος - Αίγυπτος - Οικονομική ζώνη - Συμφωνία
  • [10] (Κ) Τάσος Αγγελή - ΚΑ - Ψηφοφόροι
  • [11] (Κ) Συμμαχία ''Σταματήστε τον Πόλεμο'' - Εκδήλωση

  • [01] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό

    Η Αθήνα αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επίσκεψη στην περιοχή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.

    [02] (Κ) Πρόεδρος ΗΠΑ - ΥΠΕΞ Τουρκίας - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Κοντολίζα Ράις επεσήμαναν χθες στον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίς ότι η Αγκυρα και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με διάθεση συμβιβασμού το σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού και να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν να υπάρξει διευθέτηση μέσα στο πλαίσιο που έχει θέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

    [03] (Κ) Ιράκ - Διαδηλώσεις

    Διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Ιράκ οργανώνονται σήμερα σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο, σε μια πρωτοφανή κινητοποίηση που ενδέχεται να ξεπεράσει εκείνη του 1991, την εποχή του πρώτου πολέμου στον Περσικό Κόλπο.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επιστροφή στην Κύπρο του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και οι δηλώσεις του για το Κυπριακό, η επικείμενη επίσκεψη του Κόφι Ανάν στην Κύπρο, οι δηλώσεις του Αμερικανού Πρεσβευτή για το Κυπριακό, καθώς και οι αυριανές προεδρικές εκλογές, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν τα σημερινά φύλλα των κυπριακών εφημερίδων.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει για την αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον, ο οποίος δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι τόσο αποφασισμένες για την Κύπρο, όσο είναι για το θέμα του Ιράκ, αφήνοντας ανοικτή την πιθανότητα καθόδου του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στην Κύπρο. Αλλού γράφει πως ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου δήλωσε πως ο ρόλος του Υπουργείου του σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού θα είναι πάρα πολύ σημαντικός.

    ''Η Μάχη'' με τίτλο ''Με νέες ιδέες έρχεται ο Ανάν'' γράφει πως δεν είναι σίγουρη η υποβολή τρίτου σχεδίου για το Κυπριακό με την άφιξη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, αλλά πιθανόν ο κ. Ανάν να υποβάλει στις δύο πλευρές νέες ιδέες που θα περιλαμβάνουν παράταση των προθεσμιών, αλλαγή της διαδικασίας των συνομιλιών αλλά και συνομιλίες τύπου Καμπ Ντέιβιντ. Αλλού γράφει πως οι ΗΠΑ ύστερα από αντίδραση του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, απέσυραν τη νότα που απέστειλαν προς το Υπουργείο Εξωτερικών για δέσμευση του εναέριου χώρου της Κύπρου λόγω ενδεχόμενης επίθεσης κατά του Ιράκ.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει πως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε πως η Κύπρος θα περιλαμβάνεται μαζί με τις άλλες εννέα υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες στη μια και μόνο συνθήκη προσχώρησης που θα υπάρχει, είτε με το σενάριο της λύσης είτε με εκείνο της μη λύσης. Σε άλλο του δημοσίευμα ο ''Π'' γράφει πως η Τουρκία ανακοίνωσε δέσμη οικονομικών μέτρων με στόχο την ανόρθωση της οικονομίας του ψευδοκράτους.

    ''Η Σημερινή'' γράφει πως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο κατά την επιστροφή του χθες στην Κύπρο εκτίμησε πως εάν μέχρι τις 16 Απριλίου, μέρα υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης στην ΕΕ, δεν λυθεί το Κυπριακό, τότε το σχέδιο Ανάν θα είναι νεκρό. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως χθες πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς πριν τις προεδρικές εκλογές στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Παρεμβαίνει ο Μπους'' γράφει πως οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν προς την Αγκυρα σε μιαν προσπάθεια να διαφοροποιηθεί το σκηνικό και να υπάρξει αποτέλεσμα κατά την επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ στην περιοχή με στόχο την επίτευξη λύσης πριν την επίθεση κατά του Ιράκ. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας εκδόθηκαν σε έποικους μη δικαιούχους ύστερα από παρουσίαση πλαστών εγγράφων που τους έφεραν να είναι Τουρκοκύπριοι.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει πως εντατικοποιείται η διαδικασία για την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου. Αλλού γράφει πως το προσωπικό της Eurocypria ανησυχεί μετά την χθεσινή αποκάλυψη ότι οι ιθύνοντες των Κυπριακών Αερογραμμών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων για να πωλήσουν το 49% του μετοχικού κεφαλαίου της σε δύο μεγάλους ταξιδιωτικούς οργανισμούς της Ευρώπης.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο της θέμα πως ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για το ιρακινό οπλοστάσιο Χανς Μπλιξ παρουσίασε χθες βράδυ μιαν ανάμικτη έκθεση όσον αφορά τις προσπάθειες του Ιράκ για αφοπλισμό. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είπε πως δεν υπάρχει καμμία απολύτως πιθανότητα για επίτευξη συμφωνίας για λύση του Κυπριακού πριν τις 28 Φεβρουαρίου.

    [05] (Κ) ΗΠΑ - Βουλή - Επιστολή - Μπους

    Με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, 78 μέλη της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων καλούν την κυβέρνηση των ΗΠΑ όπως καταβάλει επειγόντως προσπάθειες προς την κατεύθυνση της Αγκυρας για επίλυση του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η επιστολή δίνει την ευκαιρία σε σημαντικό αριθμό μελών του αμερικανικού Κογκρέσου όπως στείλουν το ξεκάθαρο μήνυμα για την αναγκαιότητα εντατικοποίησης των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού στα πλαίσια του προτεινόμενου σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών.

    [06] (Κ) Προεδρικές εκλογές - Ανακοινώσεις Γενικού Εφόρου

    Ο Γενικός Εφορος Προεδρικής Εκλογής, σε ανακοίνωση, υπενθυμίζει ότι η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αρχίζει αύριο η ώρα 7.00 π.μ. και θα διακοπεί στις 12 το μεσημέρι, για διάλειμμα μιας ώρα.

    Η ψηφοφορία θα επαναρχίσει στις 1 μ.μ. και θα λήξει κανονικά στις 5.00 μ.μ.

    Γι' αυτό καλούνται οι εκλογείς να προσέλθουν έγκαιρα στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

    Ο Προεδρεύων κάθε εκλογικού κέντρου μπορεί να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας, αν παραστεί ανάγκη, το αργότερο μέχρι τις 9.00 μ.μ., με την προϋπόθεση ότι έξω από το εκλογικό κέντρο αναμένουν εκλογείς, που προσήλθαν έγκαιρα, για να ψηφίσουν.

    Ο Γενικός Εφορος Προεδρικής Εκλογής ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με τον Εκλογικό Νόμο, κατά τη διάρκεια της διαλογής και της καταμέτρησης των ψήφων δεν επιτρέπεται η κατοχή ή χρήση από τους επί της διαλογής αντιπροσώπων των υποψηφίων οιωνδήποτε ψηφοδελτίων ή οποιωνδήποτε εντύπων καταγραφής των αποτελεσμάτων των Προεδρικών Εκλογών ή ειδών γραφικής ύλης ή η χρήση κινητών τηλεφώνων.

    Ο Προεδρεύων υπάλληλος έχει εξουσία να απομακρύνει από το εκλογικό κέντρο οποιονδήποτε αντιπρόσωπο υποψηφίου που παραβαίνει τον Εκλογικό Νόμο χωρίς προειδοποίηση.

    Ο Γενικός Εφορος Προεδρικής Εκλογής ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με τον Εκλογικό Νόμο, τα μόνα καθορισμένα σημεία, με τα οποία μπορούν οι εκλογείς να ψηφίσουν, είναι το ''Χ'', το ''+'' και το ''ν''.

    Γι' αυτό, καλούνται οι εκλογείς να ψηφίσουν σημειώνοντας ένα από τα πιο πάνω καθορισμένα σημεία, δηλαδή το ''Χ'' ή το ''+'' ή το ''ν'', μέσα στην στήλη που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του υποψήφιου της προτίμησής τους, αφού αποσυρθούν στον εκλογικό θάλαμο ψηφοφορίας, πίσω από την κουρτίνα.

    Σε περίπτωση που ο εκλογέας σημειώσει οποιοδήποτε άλλο σημείο ή γράμμα με το οποίο είναι δυνατόν να εξακριβωθεί η ταυτότητα του εκλογέα, το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο.

    Αν ο εκλογέας ψηφίσει σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του ψηφοδελτίου, εκτός από την στήλη που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του υποψήφιου της προτίμησής του, το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο.

    Ο Γενικός Εφορος Προεδρικής Εκλογής ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με τον Εκλογικό Νόμο, κανένα πρόσωπο δεν μπορεί να εγκαθιστά ή να διατηρεί εκλογικά επιτελεία ή να επιδεικνύει ή να αναρτά οποιεσδήποτε πινακίδες, που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τις Προεδρικές Εκλογές, κατά την ημέρα της ψηφοφορίας ή την παραμονή των Εκλογών, έξω από τα εκλογικά κέντρα.

    Οι παραβάτες είναι ένοχοι ποινικού αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης υπόκεινται σε φυλάκιση μέχρι έξι μήνες ή πρόστιμο μέχρι 500 λιρών ή και στις δύο ποινές μαζί.

    Ο Γενικός Εφορος Προεδρικής Εκλογής ανακοινώνει ότι σύμφωνα με τον Εκλογικό Νόμο, σήμερα και αύριο, δηλαδή την παραμονή και την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, απαγορεύεται η μετάδοση, η διαφήμιση ή δημοσίευση οποιασδήποτε είδησης ή ανακοίνωσης, με πληρωμή ή χωρίς πληρωμή, που έχει σχέση αμέσως ή εμμέσως με τις Εκλογές, εκτός από τις ανακοινώσεις ή ειδήσεις που μεταδίδονται από τον Εφορο Εκλογής ή με εξουσιοδότησή του.

    Ανακοινώνει, επίσης, πως σήμερα και αύριο απαγορεύεται η ρίψη φυλλαδίων, η ανάρτηση πανό, η τοιχοκόλληση πινακίδων και η αναγραφή συνθημάτων σχετικά με τις Εκλογές.

    Η Αστυνομία έχει ήδη πάρει οδηγίες να συλλαμβάνει και να προσάγει αμέσως στο Δικαστήριο όσους κατά παράβαση του Εκλογικού Νόμου θα αναγράφουν συνθήματα και/ή θα διανέμουν φυλλάδια στους δρόμους.

    Οι παραβάτες είναι ένοχοι ποινικού αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης υπόκεινται σε φυλάκιση μέχρι έξι μήνες ή πρόστιμο μέχρι 500 λίρες ή και στις δύο ποινές μαζί.

    Ο Γενικός Εφορος Προεδρικής Εκλογής ανακοινώνει ότι σύμφωνα με τον Εκλογικό Νόμο, σήμερα και αύριο, δηλαδή την παραμονή και την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, απαγορεύονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις και η τυχόν διοργάνωση ομιλιών και δημοσίων συζητήσεων, για οποιαδήποτε θέματα που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις Εκλογές.

    [07] (Κ) Γενικός Εφορος Εκλογών - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Γύρω στις 10 αύριο το βράδυ και εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, αναμένεται να εκδοθεί το τελικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών για τις οποίες έχουν δικαίωμα ψήφου 476.345 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, όπως δήλωσε ο Γενικός Εφορος Εκλογών και Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κυριάκος Τριανταφυλλίδης σε σημερινή διάσκεψη Τύπου.

    Για πρώτη φορά στην ιστορία των προεδρικών εκλογών η διαλογή και η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επιτόπου, στα ίδια τα εκλογικά κέντρα, ευθύς αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

    Το Υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά πως τα πρώτα αποτελέσματα θα καταφθάσουν από τα μικρά σε αριθμούς εκλογέων εκλογικά κέντρα, μια ώρα μετά το κλείσιμο των καλπών.

    Οι ώρες ψηφοφορίας είναι από 7.00 το πρωί μέχρι 5.00 το απόγευμα, με διάλειμμα μιας ώρας, μεταξύ 12.00 και 1.00 το μεσημέρι.

    Ο αριθμός των 476.345 εκλογέων, κατά Εκλογική Περιφέρεια, έχει ως ακολούθως: Λευκωσία 195.658, Λεμεσός 134.041, Αμμόχωστος 25.433, Λάρνακα 79.391, Πάφος 41.822

    Θα λειτουργήσουν συνολικά σε ολόκληρη την Κύπρο 1.076 εκλογικά κέντρα. Στην πρωτεύουσα θα λειτουργήσουν 414 κέντρα, στη Λεμεσό 323, στην Αμμόχωστο 50, στη Λάρνακα 169 και στην Πάφο 120.

    Επιπρόσθετα, στη Λευκωσία θα λειτουργήσουν δύο ειδικά εκλογικά κέντρα για τους εγκλωβισμένους πολίτες της Δημοκρατίας, στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Α. Στον ειδικό εκλογικό κατάλογο των εγκλωβισμένων περιλαμβάνονται 405 εκλογείς.

    Ο Γενικός Εφορος Εκλογών είπε πως δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στον εκλογικό κατάλογο, οι οποίοι φέρουν μαζί τους το εκλογικό τους βιβλιάριο.

    Οσον αφορά την ψηφοφορία, υπενθύμισε πως για να είναι ένα ψηφοδέλτιο έγκυρο, ο εκλογέας οφείλει να τοποθετήσει ένα ''+'' ή ''Χ'' ή ''ν'' μέσα στο ορθογώνιο που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του υποψηφίου της προτίμησής του.

    ''Αν ο εκλογέας τοποθετήσει το σημείο '+' ή 'Χ' ή 'ν' πάνω στη φωτογραφία του υποψηφίου της προτίμησής του ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος, εκτός από τα πλαίσια του ορθογώνιου, τότε το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο'', είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

    Το ψηφοδέλτιο είναι επίσης άκυρο όταν δεν είναι σφραγισμένο με την επίσημη σφραγίδα της Δημοκρατίας στο εξωτερικό του μέρος, όταν δεν μπορεί να εξακριβωθεί η θέληση του εκλογέα, όπως π.χ. το λευκό ψηφοδέλτιο, όταν ο εκλογέας ψηφίζει δύο ή περισσότερους υποψηφίους και όταν οι εκλογείς ψηφίσουν με πέννα διαφορετικού χρώματος από το μπλε και το μαύρο.

    Οσον αφορά τα λευκά ψηφοδέλτια, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε πως αυτά θεωρούνται άκυρα, αλλά καταμετρούνται χωριστά για στατιστικούς ή άλλους λόγους.

    Επίσης, το κόστος των εκλογών ''έχει υπολογιστεί στα 3,7 εκ. λίρες για δύο Κυριακές και εάν δεν χρειαστεί δεύτερος γύρος το κόστος αυτό θα είναι στο μισό''.

    Την ημέρα των εκλογών αναμένεται ότι θα εργασθούν περίπου 10.000 υπάλληλοι, οι οποίοι θα καλύψουν όλες τις φάσεις των εκλογών που αφορούν την ψηφοφορία στα εκλογικά κέντρα, την φρούρηση, τη διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων, την ασφαλή μεταφορά των καλπών και την έκδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

    Για τους υπαλλήλους αυτούς, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει μεριμνήσει ούτως ώστε να τους επιτραπεί να ψηφίσουν στο εκλογικό κέντρο στο οποίο θα εργάζονται εκείνη την ημέρα.

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε πως απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή των εκπροσώπων των υποψηφίων με τα ψηφοδέλτια. Απαγορεύεται, επίσης, να φέρουν πέννες ή άλλα είδη γραφικής ύλης ή να παίρνουν οποιεσδήποτε σημειώσεις κατά τη διαλογή και την καταμέτρηση των ψήφων.

    Διευκρίνισε ωστόσο πως όλοι οι υποψήφιοι θα δικαιούνται να παρευρίσκονται στα εκλογικά κέντρα.

    Στην περίπτωση που οποιοσδήποτε υποψήφιος πάρει πέραν του 50% των εγκύρων ψήφων, εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει στο Στάδιο ''Ελευθερία'' του ΚΟΑ στη Λευκωσία το αργότερο τα μεσάνυκτα, είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

    ''Σε αντίθετη περίπτωση θα διεξαχθεί επαναληπτική εκλογή, μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων, την επόμενη Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2003'', ανέφερε.

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης υπενθύμισε πως οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και γενικά οι κομματικές δραστηριότητες έχουν λήξει τα μεσάνυκτα της Παρασκευής και είπε πως κατά το τελευταίο 24ωρο πριν από τις εκλογές απαγορεύονται οι πολιτικές διαφημίσεις, οι δηλώσεις και οι εκδηλώσεις.

    [08] (Κ) Βρετανία - Κύπρος - ΕΕ - Ανάν

    Η Βρετανία θεωρεί ότι για να ενταχθεί η Κύπρος ενωμένη στην ΕΕ, θα πρέπει να βρεθεί λύση στο Κυπριακό μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ, εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών είπε πως "εάν η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ ως ενωμένη χώρα, χρειαζόμαστε μια συμφωνία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου", προσθέτοντας ότι οι προοπτικές μετά την ημερομηνία αυτή δεν ευνοούν την ιδέα ενός νέου χρονοδιαγράμματος εντός του Απριλίου.

    [09] (Κ) Κύπρος - Αίγυπτος - Οικονομική ζώνη - Συμφωνία

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας τη συμφωνία που θα υπογραφεί στο Κάιρο την προσεχή Δευτέρα μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου για καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των δύο χωρών.

    [10] (Κ) Τάσος Αγγελή - ΚΑ - Ψηφοφόροι

    Κορυφώνεται σήμερα η έλευση ψηφοφόρων, κυρίως από την Ελλάδα, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις αυριανές προεδρικές εκλογές.

    Αναμένεται να φθάσουν μέχρι αύριο με κανονικές και έκτακτες πτήσεις 3.500 χιλιάδες Κύπριοι ψηφοφόροι από το εξωτερικό.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής Τύπου και Δημοσίων Υποθέσεων των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ) Τάσος Αγγελή είπε ότι σήμερα, εκτός από τις κανονικές πτήσεις, έχουν δρομολογηθεί και τέσσερεις έκτακτες από Αθήνα ενώ ακόμη και αύριο, ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, θα συνεχίζεται η κάθοδος ψηφοφόρων.

    Οι ΚΑ μεταφέρουν ψηφοφόρους και από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, από τη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο.

    Ο κ. Αγγελή δήλωσε πως οι ΚΑ, κατόπιν αρχικής συμφωνίας με τα επιτελεία των υποψηφίων, βρίσκονταν σε ετοιμότητα για τη μεταφορά 7.500 χιλιάδων ψηφοφόρων από το εξωτερικό αλλά τελικά δόθηκαν τα ονόματα μόνο 3.500 χιλιάδων ψηφοφόρων.

    Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση αριθμού έκτακτων πτήσεων που είχαν προγραμματιστεί.

    Ο κ. Αγγελή δήλωσε ότι η άφιξη των ψηφοφόρων από το εξωτερικό συνεχίζεται ομαλά και ο εθνικός αερομεταφορέας ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες που παρουσιάζονται.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν ήταν δυνατό να παραχωρηθούν θέσεις σε ψηφοφόρους, σε συγκεκριμένες πτήσεις και ώρες, λόγω πληρότητας των αεροπλάνων από άλλο επιβατικό κοινό.

    [11] (Κ) Συμμαχία ''Σταματήστε τον Πόλεμο'' - Εκδήλωση

    Πραγματοποιείται αυτή την ώρα πορεία προς την Πύλα, στο πλαίσιο της αντιπολεμικής εκδήλωσης που πραγματοποιεί η οργάνωση ''Σταματήστε τον Πόλεμο'', στην οποία συμμετέχουν παρά τον βροχερό καιρό περίπου 300 άτομα, μεταξύ των οποίων και Τ/Κ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 15 February 2003 - 18:49:10 UTC