Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-02-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Περιφερειακό Κύπελλο Νότιας Ευρώπης
  • [02] (Κ) Τουρνουά ΚΟΠ: Ρωσία - Ρουμανία - Τελικός
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπρόσωπος Τύπου Τάσσου Παπαδόπουλου - ΠΑΣΕΧΑ-Δήλωση
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρεσβευτής ΗΠΑ
  • [06] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Εκλογές
  • [07] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Παπαδόπουλος - Αγρότες
  • [08] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Περιοδεία στη Βρετάνη
  • [09] (Κ) Επαλξη - Παπαδόπουλος - Συμπολίτευση
  • [10] (Κ) ΚΕΑ - Τύπος - Ανακοίνωση
  • [11] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Προεδρικές - ΧΑΚ - Αλυκή Λάρνακας
  • [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Οικολόγοι - Κληρίδης - Παιδεία - Χαρτί
  • [14] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Εκλογές - Ανακοίνωση
  • [15] (Κ) ΗΕ - Διαγωνισμός για σημαία και ύμνο
  • [16] (Κ) Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών - Ανακοίνωση
  • [17] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Οικονομική ζώνη - Συμφωνία
  • [18] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [19] (Κ) Κουτσού - Εθνικό Συμβούλιο - Καρπασίτες - ΧΑΚ
  • [20] (Κ) Τόμας Γουέστον - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [21] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Προεδρικές - Κυπριακό
  • [22] (Κ) Αρχηγός Αστυνομίας - Εκλογές
  • [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Ελαφρές απώλειες
  • [24] (Κ) Στυλιανίδης - Βασιλείου - Κληρίδης - Κυπριακό
  • [25] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Παπαδόπουλος - ΠΑΣΕΧΑ - Εθνικό Συμβούλιο
  • [26] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πολιτισμός - Δημιουργοί
  • [27] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Παπαδόπουλος - Κυπριακό
  • [28] (Κ) ΟΗΕ - Σύσκεψη - Κυπριακό
  • [29] (Κ) Μαρκίδης - Παπαδόπουλος - ΠΑΣΕΧΑ
  • [30] (Κ) Πουργουρίδης - Παπαδόπουλος - ΧΑΚ
  • [31] (Κ) Αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας - Claridge - Παπαδόπουλος
  • [32] (Κ) Παπαδόπουλος - Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος - Υγεία
  • [33] (Κ) ΟΗΕ - Εκπρόσωπος ΓΓ - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [34] (Κ) Παπαδόπουλος - ΧΑΚ - Ανασυγκρότηση Κατεχομένων
  • [35] (Κ) ΑΚΕΛ - ΧΑΚ - Πουργουρίδης - Παπαδόπουλος
  • [36] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ανάν - Κύπρος

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Περιφερειακό Κύπελλο Νότιας Ευρώπης

    Με 73 - 52 νίκησε χθες η ΑΕΛ τον Απόλλωνα στον ημιτελικό του Περιφερειακού Κυπέλλου Νότιας Ευρώπης στην Καλαθόσφαιρα που έγινε στη Λεμεσό και σήμερα θα αντιμετωπίσει τη σερβοβοσνιακή Ιγκοκέα Αλεξάντροβατς στον τελικό, που θα διεξαχθεί στο γήπεδο του Απόλλωνα και ο οποίος αρχίζει στις 7:30 το βράδυ.

    Η Ιγκογκέα πέρασε στον τελικό, νικώντας χθες στον άλλο ημιτελικό της διοργάνωσης τη ρουμανική Γουέστ Πετρόμ Αράντ με 79 - 64.

    [02] (Κ) Τουρνουά ΚΟΠ: Ρωσία - Ρουμανία - Τελικός

    Ρωσία και Ρουμανία πέρασαν στο τελικό του ποδοσφαιρικού Τουρνουά της ΚΟΠ, ύστερα από τα χθεσινά αποτελέσματα, και θα διεκδικήσουν σήμερα στις 6.00 το απόγευμα στο Τσίρειο στάδιο την πρώτη θέση της διοργάνωσης.

    Η Ρωσία με γκολ που επιτεύχθηκε στο 41ο λεπτό επικράτησε στο Τσίρειο στάδιο της Κύπρου με 1 0, ενώ η Ρουμανία νίκησε με 2 1 τη Σλοβακία στο στάδιο ΓΣΖ.

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το τρίτο αναθεωρημένο σχέδιο που, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να θέσει ενώπιον των δύο πλευρών για λύση του Κυπριακού ο Κόφι Ανάν, το θέμα των παρεμβάσεων των πολιτικών στην εργασία των εκπροσώπων του Τύπου, οι μυστικές δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούν τα επιτελεία των υποψηφίων Προέδρων και η κακοκαιρία και οι καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν από χθες την Κύπρο, είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολούνται σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα γράφει για τη σχέση του υποψηφίου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου με την εταιρεία "Claridge" και αναφέρεται σε πόρισμα δύο ποινικών ανακριτών, οι οποίοι ενεργώντας με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα προέβησαν σε έρευνα σε βάρος της εταιρείας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πόρισμα αναφέρεται σε ''αδικήματα'' σε βάρος επενδυτών στο Χρηματιστήριο. Αλλού γράφει ότι πολύ σημαντική θεωρείται η συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Mea culpa με νέες επιθέσεις'' γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας είπε χθες ''mea culpa'' για την παρέμβασή του σε εκπομπή του ΡΙΚ ''και τις οργίλες παρατηρήσεις που έκανε'' σε δημοσιογράφο του σταθμού. Αλλού γράφει ότι λόγω της κακοκαιρίας και των καταρρακτωδών βροχών που πλήττουν από χθες την Κύπρο, οδηγός μικρού λεωφορείου από το Δάλι παρασύρθηκε χθες από τα ορμητικά νερά του ποταμού Γυαλιά, παρά το Πέρα Χωριό Νήσου και βρήκε τραγικό θάνατο.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Οι μυστικές δημοσκοπήσεις'' γράφει ότι καθημερινές δημοσκοπήσεις διενεργούν τα επιτελεία των υποψηφίων Προέδρων μετρώντας τις ''τάσεις που διαμορφώνονται στο εκλογικό σώμα'' αφού, σύμφωνα με την εφημερίδα, τα τελευταία 24ωρα πριν τις εκλογές θεωρούνται ''ιδιαιτέρως αποφασιστικά για τους στόχους των επιτελείων''. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εφορος Προεδρικής Εκλογής συνέστησε στα τηλεοπτικά κανάλια ότι οι εικονικές ψηφοφορίες (exit poll) που θα διενεργήσουν την ημέρα των εκλογών, πρέπει να ανακοινωθούν μετά τις πέντε, με τη λήξη της ψηφοφορίας. 

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Παζάρι με φόντο το Ιράκ'' γράφει ότι ''διπλωματικό παζάρι, το οποίο έχει ως επίκεντρό του το Κυπριακό, έχει στήσει η Τουρκία με τις ΗΠΑ με αφορμή τον πόλεμο στο Ιράκ'' αφού όπως αποκαλύφθηκε σε εκπομπή του τουρκικού CNN, η Αγκυρα συζητά με την Ουάσιγκτον για τα ανταλλάγματα που θα πάρει από τη λύση του Κυπριακού, λόγω της βοήθειας που θα παράσχει στον πόλεμο με το Ιράκ. Αλλού γράφει ότι ανώτερο στέλεχος πετρελαϊκής εταιρείας δηλώνει ότι θα είναι αναπόφευκτη η αύξηση της τιμής των καυσίμων σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ.

    "Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ετοιμο τελικό σχέδιο'' γράφει ότι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν πως ''δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στο τρίτο αναθεωρημένο σχέδιο'' που αναμένεται να υποβάλει ο Κόφι Ανάν για λύση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι αρμόδιοι των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών πιστεύουν ότι ο θάνατος που "αφανίζει'' τα φλαμίγκο που βρίσκονται στην Αλυκή Λάρνακας, οφείλεται στην κατανάλωση σκαγιών που προέρχονται από το παρακείμενο σκοπευτήριο.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Συστράτευση όλων'' γράφει ότι οι επιστημονικές μετρήσεις και όλες οι ενδείξεις και τα μηνύματα που φτάνουν από κάθε γωνιά της ελεύθερης Κύπρου ''επιβεβαιώνουν ότι η νίκη των δυνάμεων της αλλαγής και η εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου στο προεδρικό αξίωμα είναι εφικτή'' από την πρώτη Κυριακή. Αλλού γράφει ότι το Κοινωνικό Φόρουμ Κύπρου πραγματοποιεί σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΕΟ στη Λευκωσία εκδήλωση εναντίον του πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράκ.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα γράφει ότι δύο νεφρολόγοι του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας βρίσκονται αντιμέτωποι με πειθαρχικά μέτρα εναντίον τους λόγω άρνησης εκτέλεσης καθήκοντος, ύστερα από διαφωνία με τους ανώτερούς τους σχετικά με τις ετήσιες αξιολογήσεις. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε χθες πως ένα τρίτο αναθεωρημένο έγγραφο μπορεί να υποβληθεί από το ΓΓ των ΗΕ μόνο εάν υπάρξει η διαδικασία του πάρε-δώσε στις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο για λύση του Κυπριακού.

    [04] (Κ) Εκπρόσωπος Τύπου Τάσσου Παπαδόπουλου - ΠΑΣΕΧΑ-Δήλωση

    Ως ''σκόπιμη και οργανωμένη προεκλογική λασπολογία'', χαρακτηρίζει ο Μάριος Καρογιάν, Εκπρόσωπος Τύπου του υποψηφίου για το προεδρικό αξίωμα Τάσσου Παπαδόπουλου, την επίθεση της ηγεσίας του Παγκύπριου Συνδέσμου Επενδυτών Χρηματιστηρίου Αξιών (ΠΑΣΕΧΑ), δηλώνοντας ότι ο κ. Παπαδόπουλος επιφυλάσσεται να διεκδικήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά του.

    Ο κ. Καρογιάν, με γραπτή του δήλωση, θεωρεί πως ''το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται από το ότι η έκθεση των ποινικών ανακριτών έχει διαρρεύσει αποσπασματικά σε χέρια αναρμόδιων προσώπων''.

    ''Η οποιαδήποτε έκθεση και τα συμπεράσματα ποινικών ανακριτών'', προσθέτει ο κ. Καρογιάν, ''νομιμοποιούνται μόνον εφ' όσον τεκμηριωθούν και υιοθετηθούν από τη Γενική Εισαγγελία, πράγμα που δεν έχει γίνει στην προκειμένη περίπτωση''.

    Το γεγονός ότι η έκθεση των ποινικών ανακριτών φέρει ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου 2002 και το ότι διέρρευσε 72 ώρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, λέει ο κ. Καρογιάν, επιβεβαιώνει την ''άμεση διαπλοκή μεταξύ της ηγεσίας του ΠΑΣΕΧΑ και πολιτικών αντιπάλων του Τάσσου Παπαδόπουλου''.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρεσβευτής ΗΠΑ

    Το Κυπριακό και η κρίση στο Ιράκ, ενόψει της έκτακτης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Ιράκ την προσεχή εβδομάδα, ήταν τα κύρια θέματα που συζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ Μάικλ Κλόσον, κατά τη 45λεπτη συνάντησή τους σήμερα.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κλόσον είπε ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να πιστεύει ότι είναι εφικτή η λύση στο Κυπριακό εντός των πλαισίων που έθεσαν τα ΗΕ, και τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν θα φεισθούν προσπαθειών για την επίτευξη αυτού του στόχου.

    Ο κ. Κλόσον είπε ότι ανέπτυξε στον Πρόεδρο Κληρίδη τις θέσεις των ΗΠΑ αναφορικά με το Ιράκ και είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά την μέχρι σήμερα στήριξη που προσφέρει η κυπριακή κυβέρνηση στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας.

    Αναφορικά με τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, για την οποία θα ενημερωθεί την προσεχή Τρίτη ο Πρόεδρος Κληρίδης και άλλοι αρχηγοί υποψηφίων για ένταξη κρατών, ο Αμερικανός διπλωμάτης εξέφρασε την ελπίδα ότι η όποια συνάντηση που πραγματοποιείται θα πρέπει να στέλλει το μήνυμα για την ανάγκη συμμόρφωσης με τη διεθνή νομιμότητα.

    Ο κ. Κλόσον είπε πως είχε μια ''πολύ καλή συνάντηση'' με τον Πρόεδρο υπό το φως των συζητήσεων που γίνονται στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό και ενόψει του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για θέματα ασφάλειας, στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν.

    ''Οι ΗΠΑ είναι σθεναρά δεσμευμένες και στο πιο ψηλό επίπεδο στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν,'' είπε, προσθέτοντας πως ο χρόνος σίγουρα σμικρύνεται αλλά η Ουάσιγκτον ''δεν θα αφήσει καμία πέτρα στη θέση της'', όπως είπε, για να εκφράσει τη στήριξή της στην αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Σε ερώτηση εάν είναι ακόμα εφικτό να λυθεί το πρόβλημα εντός του χρονοδιαγράμματος που θέτει το σχέδιο Ανάν, ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ επανέλαβε τη σθεναρή δέσμευση της χώρας του και την ελπίδα που διατηρούν οι ΗΠΑ στις προσπάθειες των ΗΕ και υπενθύμισε ότι ο ειδικός συντονιστής στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον δήλωσε ενθαρρυμένος μετά τις πρόσφατες συζητήσεις που είχε στην Αγκυρα με Τούρκους αξιωματούχους.

    ''Πιστεύουμε ότι είναι ακόμα δυνατό'' να εξευρεθεί λύση πριν τις 28 Φεβρουαρίου, είπε ο κ. Κλόσον.

    Σε άλλη ερώτηση εάν μια διαδικασία τύπου Καμπ Ντέιβιντ θα ήταν αυτή την περίοδο κατάλληλη για το Κυπριακό, είπε ότι το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία των συνομιλιών είναι θέμα που αφορά το ΓΓ του ΟΗΕ και αυτός θα αποφασίσει πώς θα προχωρήσει.

    Απαντώντας σε ερώτηση για οφέλη που δυνατό να έχει η Τουρκία σε σχέση με το ρόλο της στην κρίση του Ιράκ, ο Πρεσβευτής είπε πως οι ΗΠΑ θεωρούν ''το Κυπριακό και το Ιράκ δύο χωριστά θέματα.''

    Ερωτηθείς εάν συζήτησε με τον Πρόεδρο Κληρίδη θέματα που αφορούν το Ιράκ, είπε πως συνομίλησε με τον Πρόεδρο σε γενικές γραμμές για το Ιράκ και εξέθεσε τις θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης επί του θέματος.

    Σε ερώτηση εάν ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υιοθετήσει τις θέσεις της Ουάσιγκτον στη συνάντηση της Τρίτης στις Βρυξέλλες, είπε πως ''κάθε κυβέρνηση πρέπει να πάρει τις δικές της αποφάσεις για το τι θα κάνει ή θα πει'', επαναλαμβάνοντας ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τις θέσεις των ΗΠΑ επί του θέματος.

    Κληθείς να πει κατά πόσο οι ΗΠΑ είναι ικανοποιημένες από την ανταπόκριση της Κύπρου σε τυχόν αιτήματα της χώρας του σε σχέση με το Ιράκ, είπε πως ''στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας η Κύπρος είναι ένας πολύ δυνατός εταίρος και πράγματι εκτιμούμε τη στήριξη που μας δίδει.''

    [06] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Εκλογές

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους δήλωσε αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές ότι "σημασία δεν έχει ποιος κερδίζει το πρώτο ημίχρονο ενός αγώνα, αλλά ποιος κερδίζει τον αγώνα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, έχει πείσει πως πρέπει να έχει τον προτελευταίο λόγο στο Κυπριακό και τον τελευταίο λόγο ο λαός".

    "Η μεγάλη, γνήσια και παγκύπρια δημοσκόπηση", σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, «είναι την Κυριακή και σ αυτήν νικητής θα είναι ο Πρόεδρος Κληρίδης».

    Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στην Αλυκή Λάρνακας και κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που φέρουν τον υποψήφιο για την Προεδρία Τάσσο Παπαδόπουλο, να προηγείται του Προέδρου Κληρίδη, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως «δεν έχει σημασία το ποιος θα κερδίσει το πρώτο ημίχρονο ενός αγώνα, σημασία έχει το ποιος θα κερδίσει τον αγώνα».

    «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, με όσα αυτές τις ημέρες έχει πει, έχει πείσει τον κυπριακό λαό ότι θα πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και όχι ακριβώς τον τελευταίο, τον προτελευταίο, γιατί τον τελευταίο θα τον έχει ο κυπριακός λαός με τα δημοψηφίσματα», είπε.

    Η μεγάλη δημοσκόπηση, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, «είναι την Κυριακή, μέχρι τώρα είχαμε μικρές δημοσκοπήσεις, είχαμε και δημοσκοπήσεις που ήταν αντιφατικές, την Κυριακή θα έχουμε τη γνήσια, την παγκύπρια δημοσκόπηση, όχι με δείγμα 800 ή 500 ατόμων, όχι με τηλεφωνική ή με κάλπη κατ εικόνα, αλλά με την πραγματική κάλπη, με όλους του Κύπριους ενήλικες να ψηφίζουν και νομίζω ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα είναι ο νικητής αυτών των εκλογών, γιατί αυτό επιβάλλει σήμερα το εθνικό συμφέρον».

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, συνέχισε, «είναι ο διαπραγματευτής που έχει ανάγκη ο τόπος αυτήν τη στιγμή, ενόψει της επίσκεψης του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, ενόψει των εξελίξεων που έρχονται και είναι καθοριστικές».

    [07] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Παπαδόπουλος - Αγρότες

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους σχολίασε σήμερα τις χθεσινές δηλώσεις του υποψηφίου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου για το θέμα των αγροτικών χρεών, λέγοντας ότι "διαπιστώθηκε μια προσπάθεια δημαγωγικής αξιοποίησης, από πλευράς του".

    Κληθείς να πει κατά πόσο οι αγρότες θα αποζημιωθούν από την κυβέρνηση για τις καταστροφές που υπέστησαν, λόγω των τελευταίων αντίξοων καιρικών συνθηκών, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι «η κυβέρνηση με όλους τους τρόπους έχει δείξει ότι βρίσκεται παρά το πλευρό των αγροτών, ενώ δεν χρειάζεται, ακόμη και εάν είναι προεκλογική περίοδος, να μιλάμε για πράγματα εξωπραγματικά, όπως μίλησε ο κ. Παπαδόπουλος, και για ζητήματα και χειρισμούς που θα πλήξουν το όλο σύστημα των συνεργατικών εταιρειών, οι οποίες είναι εκείνες που έχουν δανείσει κυρίως στους αγρότες».

    «Θέλω να θυμίσω», συνέχισε, «ότι για τις περυσινές ζημιές από τις κακές καιρικές συνθήκες, η κυβέρνηση έχει δαπανήσει ένα ποσό 6 εκατομμυρίων λιρών και θα δούμε ακριβώς, μετά την ολοκλήρωση αυτού του καιρικού φαινομένου που διαρκεί δυο ημέρες, και τα όσα προβλήματα θα έχουν δημιουργηθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή, για να έχουμε μια συνολική εικόνα, και η κυβέρνηση, όπως πάντα, είναι παρά το πλευρό του αγρότη».

    Οπως είπε, έχουν δοθεί οδηγίες από χθές για τις καταστροφές στις γεωργικές καλλιέργειες και οι λειτουργοί αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο χώρο που έχουν προκληθεί οι ζημιές και μέχρι το μεσημέρι θα έχω μια πρώτη αποτύπωση της εικόνας, για να μπορέσουμε να δούμε τα περαιτέρω».

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ένας άνθρωπος χάθηκε χθες, εξαιτίας των καιρικών φαινομένων στο Πέρα Χωριό Νήσου, που είχαν ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση ποταμού, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι «ίσως επειδή δεν υπάρχουν και πολλά ποτάμια στην Κύπρο και τα καιρικά φαινόμενα παίρνουν ένταση λίγες ημέρες το χρόνο και δημιουργούν πρόβλημα, είναι εδώ ακριβώς που πρέπει όλοι να είμαστε σε εγρήγορση, ούτως ώστε και σε εκείνες τις λίγες περιπτώσεις να μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε».

    [08] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Περιοδεία στη Βρετάνη

    Εξαιρετική ευκαιρία για να προβάλει την Κύπρο ως υπό ένταξη χώρα και τις θέσεις της αναφορικά με τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θέματα της διεθνούς επικαιρότητας, θεωρεί ότι είναι η περιοδεία που πραγματοποιεί στη Βρετάνη, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    [09] (Κ) Επαλξη - Παπαδόπουλος - Συμπολίτευση

    Ο πολιτικός λόγος της συμπολίτευσης των τελευταίων ημερών "στερείται πολιτικών επιχειρημάτων και χαρακτηρίζεται από κινδυνολογία και ανοίκειες επιθέσεις" κατά του υποψηφίου προέδρου και προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου, εκτιμά σε σημερινή της ανακοίνωση η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου.

    ''Γινόμαστε μάρτυρες μιας πολιτικής συμπεριφοράς κυρίως από το κυβερνητικό στρατόπεδο, που τη χαρακτηρίζει η υποτίμηση της κοινής γνώμης. Οι ύβρεις, οι συκοφαντίες και η λασπολογία αποψιλώνουν τον πολιτικό λόγο και αποπροσανατολίζουν τον πολίτη'', αναφέρει η Επαλξη.

    [10] (Κ) ΚΕΑ - Τύπος - Ανακοίνωση

    Το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ), σε ανακοίνωση του, αναφέρει ότι ''οι παρεμβάσεις επιτελείων κάποιων υποψηφίων Προέδρων στην αποστολή του Τύπου, αποδεικνύει τη νοοτροπία που συνεχίζει να κυριαρχεί στους παλαιοκομματικούς κύκλους''.

    Το ΚΕΑ αναφέρει ότι ''η επίθεση κατά δημοσιογράφων είναι σαφές δείγμα αναχρονισμού, έλλειψης δημοκρατικότητας και χειραγώγησης της κοινής γνώμης'' και προσθέτει πως ''οι άνθρωποι που επιθυμούν την εκλογή τους στο ύπατο αξίωμα πρωταρχικά θα έπρεπε να είναι δεκτικοί στην κριτική έστω και αν αυτή είναι σκληρή''.

    ''Το παράδειγμα του Αλέκου Μαρκίδη, ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Γενικού Εισαγγελέα αποτελεί εχέγγυο της δημοκρατικής νοοτροπίας του'', αναφέρει το ΚΕΑ και προσθέτει ότι ''ο κ. Μαρκίδης είναι και μπορούσε να ενεργοποιήσει πρόνοιες της νομοθεσίας για να προστατευθεί ο ίδιος και ο θεσμός που εκπροσωπούσε από άδικες επιθέσεις, επέδειξε αυτοσυγκράτηση και πνεύμα ανεκτικότητας''.

    Το ΚΕΑ καλεί ''ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο να σεβαστεί το δημοσιογραφικό λειτούργημα και να αποφύγει τις παρεμβάσεις ή ακόμη και την προσπάθεια φίμωσης δημοσιογράφων''.

    [11] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Προεδρικές - ΧΑΚ - Αλυκή Λάρνακας

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με την υποστήριξη της υποψηφιότητας Τάσσου Παπαδόπουλου στοχεύει στην απαλλαγή από την παρούσα αντί-περιβαλλοντική διακυβέρνηση, αλλά και στην προώθηση της αλλαγής, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του Κινήματος Γιώργος Περδίκης.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, για τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Περδίκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι "υπάρχουν προϋποθέσεις για τη νίκη των δυνάμεων της αλλαγής από τον πρώτο γύρο των προεδρικών", προσθέτοντας πως το Κίνημα "είναι έτοιμο να αναλάβει να πραγματώσει τον ιστορικό του ρόλο στην προώθηση των θέσεων του για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη".

    Αναφερόμενος στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, ο κ. Περδίκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι "η κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου θα μπορέσει να διαχειριστεί με επιτυχία, όχι μόνο το πιο κρίσιμο θέμα που απασχολεί τον τόπο, αλλά και τα θέματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής".

    Ο κ. Περδίκης, δεν παρέλειψε να αναφέρει, ότι "στη μεγάλη αυτή η στιγμή του πολιτικού Οικολογικού Κινήματος της Κύπρου, στέκεται αλληλέγγυο το Ευρωπαϊκό Κίνημα των Πρασίνων".

    Οπως πρόσθεσε ο κ. Περδίκης, "σε επιστολή του ΓΓ της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Πράσινων Κομμάτων Arnold Cassola, εκφράζεται η πλήρης συμπαράσταση των Ευρωπαϊκών Πράσινων Κομμάτων προς το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και προς τον υποψήφιο των κομμάτων της αντιπολίτευσης κ. Τάσσο Παπαδόπουλο".

    Κληθείς να αναφέρει εάν με τον υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο έχει συζητηθεί η πιθανότητα να δοθεί κάποιο Υπουργείο στο Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, ο κ. Περδίκης είπε πως δεν έχει συζητήσει με το συγκεκριμένο υποψήφιο και με κανένα υποψήφιο "το θέμα της ανάληψης οποιουδήποτε Υπουργείου".

    Εχουμε θέσει, ανέφερε, "ενώπιον των υποψηφίων Προέδρων, συνεπώς και του κ. Παπαδόπουλου, μια σειρά από προτάσεις αντιμετώπισης κατά θεσμικό τρόπο των περιβαλλοντικών αιτημάτων".

    Πρόσθεσε πως το Κίνημα ικανοποιήθηκε από τον τρόπο που τοποθετήθηκε ο κ. Παπαδόπουλος, γι' αυτό και τον υποστήριξε. Είπε ακόμα: "Αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι αν τεθεί ενώπιον μας θέμα υπουργείου, μετά την εκλογική νίκη, εμείς το απορρίπτουμε από πριν. Αν τεθεί θέμα θα το συζητήσουμε".

    Σε ότι αφορά την υπόθεση που σχετίζεται με το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ο ΓΓ των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών είπε πως η άποψη του Κινήματος είναι ότι όλα αυτά που συνέβησαν τις τελευταίες μέρες "είναι επικίνδυνα και αποτελούν ακατάσχετη πολιτική λασπολογία, γιατί μειώνουν την αξιοπιστία του κριτικού λόγου για ότι συνέβηκε στο Χρηματιστήριο".

    Είπε ακόμα: "Θα έπρεπε αν υπήρχαν καταγγελίες να είχαν κατατεθεί στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. Η επιτροπή ελέγχου της Βουλής σε αναρίθμητες ώρες εξέτασε το Χρηματιστήριο με την προεδρία του κ. Πουργουρίδη και δεν αναφέρθηκε ποτέ μα ποτέ το όνομα του συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου, ούτε το όνομα του συγκεκριμένου πολιτικού. Εμείς λέμε ότι αν υπήρχαν καταγγελίες και κατηγορίες θα έπρεπε να τοποθετηθούν στην ώρα τους".

    Σχετικά με το πρόβλημα των νεκρών Φλαμίγκο, που βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο χώρο της Αλυκής Λάρνακας, ο κ. Περδίκης είπε ότι "δυστυχώς τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις είναι πάρα πολύ ανησυχητικά", συμπληρώνοντας πως "έχει αποδειχθεί ότι τα δείγματα από τη λάσπη έχουν πολύ ψηλή συγκέντρωση από μόλυβδο".

    Διευκρίνισε, ωστόσο, πως οι κτηνιατρικές υπηρεσίες "έχουν κάνει αναλύσεις στα νεκρά πουλιά και έχουν ανακαλύψει ότι υπάρχει πολύς μόλυβδος μέσα στους ιστούς, ενώ έχουν ανακαλύψει και σκάγια μέσα στον οισοφάγο και στο πεπτικό σύστημα των Φλαμίγκος".

    Ο κ. Περδίκης είπε πως το πρόβλημα αυτό προκύπτει σίγουρα από την ύπαρξη του σκοπευτηρίου κοντά στην Αλυκή, σημειώνοντας ότι υπάρχει απόφαση από το 1997 για κατεδάφιση και απομάκρυνση του από εκεί.

    "Παρά τα συνεχή διαβήματα των Οικολόγων και άλλων φορέων ερχόμαστε σήμερα και ανακαλύπτουμε μέσα από το θάνατο αυτών των πουλιών ένα τεράστιο οικολογικό πρόβλημα, που προήλθε από την έλλειψη σοβαρότητας και έλλειψη μέτρων προστασίας αυτού του υδροβιότοπου", συνέχισε.

    Καταλήγοντας ο κ. Περδίκης είπε πως "ίσως να έχουμε μια μεγάλη οικολογική καταστροφή" και ζήτησε από την Κυβέρνηση "να προχωρήσει αμέσως σε ευρύτατη έρευνα του θέματος". (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/..)

    [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            90,01  (-0,18)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    435.388
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    135.466    347,05  (-0,66)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    113.730    100,96  ( 0,30)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     11.202     78,05  (-1,18)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.101     19,00  (-0,58)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      7.610     62,08  (-1,16)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      2.095     96,12  (-1,63)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      6.899     18,68  ( 0,92)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     20.053     73,59  ( 0,52)
    Ετ. Πληροφορικής              £      1.115      3,19  (-0,93)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     14.914     17,65  (-1,56)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        174     12,35  ( 3,35)
    Ξενοδοχεία                    £      7.262     45,46  ( 0,73)
    Αλλες Εταιρείες               £     31.901     82,71  (-1,12)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Οικολόγοι - Κληρίδης - Παιδεία - Χαρτί

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση πως ενώ το Υπουργείο Παιδείας ''αρνείται στα σχολεία την παροχή του χαρτιού'', διανέμονται στους δασκάλους και τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους, ''βιβλία για τα επιτεύγματα της διακυβέρνησης Κληρίδη''.

    ''Τα σχολεία τα αφήνουμε στον φορολογούμενο πολίτη, ενώ τα λεφτά του τα κάνουμε προεκλογικά βιβλία'', σημειώνεται στην ανακοίνωση των Οικολόγων.

    [14] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Εκλογές - Ανακοίνωση

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ), με ανακοίνωση του, καλεί τους ψηφοφόρους του ''να εντείνουν την προσπάθεια και με την ψήφο τους να κάμουν το όραμα της αλλαγής πραγματικότητα''.

    Αναφέρει ότι ''οι μεθοδεύσεις και τα τεχνάσματα της ηγεσίας του ΔΗΣΥ για παραμονή της συντηρητικής παράταξης στην εξουσία δεν πρέπει να περάσουν''.

    Το ΚΙΣΟΣ αναφέρει ότι μπροστά στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής, οι σοσιαλδημοκράτες της Κύπρου γνωρίζουν το καθήκον τους που είναι ''να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή προοδευτική κατεύθυνση της χώρας και να αλλάξει οριστικά και αμετάκλητα ο τρόπος διακυβέρνησης της''.

    ''Οι εκλογές της Κυριακής είναι εκλογές ευθύνης'', αναφέρει το ΚΙΣΟΣ και προσθέτει ότι ''οι σοσιαλδημοκράτες των πολύχρονων εθνικών και κοινωνικών αγώνων ξέρουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους''.

    [15] (Κ) ΗΕ - Διαγωνισμός για σημαία και ύμνο

    Συμμετοχές στο διαγωνισμό για τη σύνθεση κρατικού ύμνου και για σημαία της Κύπρου μετά τη λύση του Κυπριακού εξακολουθούν να καταφθάνουν στα ΗΕ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράιαν Κέλι.

    ''Εχουμε παραλάβει πολλές συμμετοχές, πολλές από αυτές ήρθαν από το εξωτερικό, από την Ιαπωνία, τη Βρετανία, τη Νέα Ζηλανδία,'' είπε, σημειώνοντας πως ενδεχομένως αύριο τα ΗΕ να εκδώσουν ανακοίνωση ενόψει της λήξης τη Δευτέρα της προθεσμίας για υποβολή συμμετοχών.

    Με τη λήξη της προθεσμίας, εξήγησε ο κ. Κέλι, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα διορίσουν τους εκπροσώπους της κάθε πλευράς στις δύο επιτροπές που θα μελετήσουν τις συμμετοχές και θα τους υποβάλουν τις εισηγήσεις τους.

    [16] (Κ) Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών - Ανακοίνωση

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, σε ανακοίνωση του, αναφέρει ότι ''καθώς το νησί μας αποδεδειγμένα πλέον έχει καταστεί το τέλειο ορμητήριο των Αμερικανών και Βρετανών στον άδικο πόλεμο που ετοιμάζουν εναντίον του Ιράκ, ανακοινώθηκε ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και θα συμμετάσχει στο άτυπο συμβούλιο κορυφής της ΕΕ''.

    Το Κίνημα αναφέρει ότι ''οι δηλώσεις Παπαπέτρου, για άλλη μια φορά υπήρξαν Πυθιακές'', και προσθέτει: ''Η Κύπρος, μας είπε, θα ακολουθήσει την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, αν υπάρξει. Ποια όμως θα είναι η στάση του Προέδρου Κληρίδη στο Συμβούλιο Κορυφής; Θα υποστηρίξει την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Γαλλία κ.ο.κ ή θα προτιμήσει να συμβληθεί με τη Βρετανία, την Ιταλία, την Ισπανία κλπ. Η τελοσπάντων θα τηρήσει στάση ουδέτερη, όπως συνήθως κάνει και στα ΗΕ;''.

    Οι Οικολόγοι-Περιβαλλοντιστές αναφέρουν ότι ''ο κυπριακός λαός έχει τοποθετηθεί και ζητά άμεσο τερματισμό κάθε πολεμικής προετοιμασίας, και να σταματήσει να χρησιμοποιείται το νησί μας σαν πεδίο βολής φτηνό, που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι''.

    [17] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Οικονομική ζώνη - Συμφωνία

    Iστορικής σημασίας χαρακτηρίζεται η συμφωνία που υπογράφεται την προσεχή Δευτέρα στο Κάιρο μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για την αποκλειστική οικονομική ζώνη μεταξύ των δύο χωρών.

    [18] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 13/02/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7181            1,7284
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8534            1,8645
    Λίρα Αγγλίας                     1,1439            1,1507
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     224,3355        226,1301
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1311          3,1561
    Δολάριο Καναδά                     2,8212          2,8437
    Κορώνα Δανίας                     12,7615         12,8635
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,8708         12,9737
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6707         15,7960
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5224          2,5425
    

    [19] (Κ) Κουτσού - Εθνικό Συμβούλιο - Καρπασίτες - ΧΑΚ

    Ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού κάλεσε σήμερα τους ανθυποψήφιους του κ.κ. Παπαδόπουλο, Κληρίδη και Μαρκίδη να τοποθετηθούν κατά πόσον ''θα ζητήσουν την εφαρμογή της Συνθήκης της 3ης Βιέννης ή θα εξακολουθήσουν να εμπαίζουν τους Καρπασίτες ότι δεν θα ξεχάσουν τα δικαιώματά τους".

    Σχολιάζοντας κατά την επίσκεψή του στο Intercollege την επιστολή του Προέδρου Κληρίδη προς τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκο Φαλά στην οποία διαβεβαίωνε ότι δεν θα εγκαταλείψει την Καρπασία, ο Πρόεδρος των ΝΕΟ επισήμανε ότι έχουν μείνει μόνο 350 εγκλωβισμένοι και είναι μόνο θέμα χρόνου να μειωθούν περαιτέρω''.

    Ο υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα είπε ότι η συμφωνία της ''3ης Βιέννης προβλέπει την επιστροφή 15 χιλιάδων Καρπασιτών, με ασφάλεια και με πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους στην Καρπασία", επισημαίνοντας πως "υπάρχει η ανάγκη μιας καθαρής και έντιμης τοποθέτησης και όχι η συνέχιση του εμπαιγμού''.

    Οπως ανέφερε η 3η Βιέννης ''μας δίνει το δικαίωμα να διεκδικήσουμε την επιστροφή και όχι να περιμένουμε εάν θα υπάρξει λύση, είτε στα πλαίσια του σχεδίου Ανάν είτε σε οποιαδήποτε άλλα πλαίσια''.

    Ερωτηθείς για το θέμα του Χρηματιστηρίου και τις κατηγορίες του Προέδρου του ΠΑΣΕΧΑ εναντίον του Τάσσου Παπαδόπουλου στην υπόθεση της εταιρίας Claridge, ο κ. Κουτσού επανέλαβε ότι πρέπει ''να υπάρχει εξυγίανση και κάθαρση για να μπορέσει να ορθοποδήσει ο θεσμός και τιμωρία όλων όσοι εμπλέκονται σ' αυτή τη ληστεία''.

    Η ευθύνη όλων των θεσμών, συνέχισε ο κ. Κουτσού ''από την κυβέρνηση, τη Βουλή και τα κόμματα δεν είναι για να χρησιμοποιείται το Χρηματιστήριο για μεταξύ μας αντιπαραθέσεις αλλά για να λύσουμε το πραγματικό πρόβλημα που είναι η ληστεία που έγινε και η κατάσταση των επενδυτών που έχουν εξαπατηθεί''.

    ''Εάν ευθύνεται ο κ. Παπαδόπουλος, ο κ. Μαρκίδης ή ο οποιοσδήποτε, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να τους προστατεύσουμε αλλά και καμία πρόθεση να εμπλακούμε σε ένα προεκλογικό αγώνα αυτού του επιπέδου'', συνέχισε ο κ. Κουτσού.

    Σχολιάζοντας σημερινή συνέντευξη του Προέδρου Κληρίδη στην εφημερίδα ''Φιλελεύθερος'' στην οποία εμφανίζεται ''κάθετος ως προς την ανάγκη αναδόμησης του Εθνικού Συμβουλίου'' ο κ. Κουτσού υπενθύμισε ότι το ''1999 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκ μέρους του Προέδρου Κληρίδη ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η συμμετοχή των Νέων Οριζόντων στο Εθνικό Συμβούλιο διότι θα κατέθετε προτάσεις αναδιοργάνωσης του σώματος".

    "Του είπαμε και τότε και του λέμε και τώρα ότι είπε ψέματα και ότι στόχος και σκοπός ήταν ο αποκλεισμός μας και όχι η αναδιοργάνωση του Εθνικού Συμβουλίου. Σήμερα ο Πρόεδρος μιλά για την ανάγκη της αναδόμησης'', πρόσθεσε ο κ. Κουτσού και κάλεσε τον κ. Παπαπέτρου ''ή να παρουσιάσει τις προτάσεις που τότε θα κατέθετε στο Εθνικό Συμβούλιο ή να απολογηθεί για τα ψέματα που είπε''.

    [20] (Κ) Τόμας Γουέστον - Κύπρος - Επίσκεψη

    Ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Πρέσβης Τόμας Γουέστον αναμένεται στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα.

    [21] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Προεδρικές - Κυπριακό

    Δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα το θέμα της ενδεχόμενης επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην Κύπρο, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ούτε η ενδεχόμενη συνάντηση των ηγετών των δύο πλευρών, ''τύπου Καμπ Ντέιβιντ''. Υπάρχουν, όμως, πρόσθεσε, διάφορες πληροφορίες για κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα, αλλά δεν θα ήθελε να πει κάτι, το οποίο θα μπορούσε να εκληφθεί ως προαναγγελία για οτιδήποτε.

    Κληθείς, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, να σχολιάσει σημερινή δήλωση του Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Μάικλ Κλόσον, ότι οι Αμερικανοί είναι αποφασισμένοι να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ''και να σηκώσουν κάθε πέτρα'', προκειμένου να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως οι Αμερικανοί ''διακηρύσσουν και υποδηλώνουν την αποφασιστικότητά τους να στηρίξουν τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ, για να προωθήσει λύση του κυπριακού προβλήματος''.

    Επισήμανε πως και η πρωινή συνάντηση εντάσσεται ''στο πλαίσιο των επαφών των συχνών και των τακτικών που έχει (ο κ. Κλόσον) με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον κ. Ντενκτάς, προς υποβοήθηση αυτών των προσπαθειών''.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επίσκεψης του ΓΓ του ΟΗΕ στην περιοχή και ειδικότερα στην Κύπρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως Εκπρόσωπος του κ. Ανάν, Φρεντ Εκχαρντ, ''μίλησε όχι απλά για σκέψεις, αλλά για προετοιμασίες ενόψει του ταξειδιού''.

    ''Κατά συνέπεια'', είπε ο κ. Παπαπέτρου, ''το μήνυμα το οποίο θέλει να δώσει είναι ότι η πρόθεση είναι να πραγματοποιηθούν αυτά τα ταξίδια, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί πλήρως αυτό το θέμα, το οποίο πιθανώς να εξαρτηθεί και από κάποιες κινήσεις ή κάποιες επαφές που θα γίνουν''.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει άρνηση της Τουρκίας για τυχόν έλευση του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι δεν έχει τέτοια πληροφόρηση και ότι αναμένει σήμερα ή αύριο την επιστροφή στην Κύπρο του Ειδικού Συμβούλου του κ. Ανάν, Αλβαρο ντε Σότο, οπόταν -όπως ανέφερε- ''θα γίνει ενημέρωση'' του Προέδρου Κληρίδη και της κυβέρνησης.

    Ως προς το κατά πόσον θα υπάρξει μια διαδικασία της μορφής ''Καμπ Ντέιβιντ'' στην περίπτωση έλευσης του κ. Ανάν στην Κύπρο, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι ''υπάρχουν πληροφορίες από διάφορες κατευθύνσεις'', αλλά δεν θα ήθελε, όπως είπε, να κάνει ''οποιαδήποτε δήλωση, η οποία θα μπορούσε να εκληφθεί ως προαναγγελία''.

    ''Είναι φανερό'', συνέχισε, ''ότι ο διεθνής παράγοντας βρίσκεται σε δραστηριοποίηση και κινητοποίηση και αναζητεί εκείνους τους τρόπους, έτσι ώστε όχι μόνον απλά να προωθηθεί λύση του Κυπριακού, αλλά να φτάσουμε στο ποθητό αποτέλεσμα, στη λύση του Κυπριακού''.

    Κληθείς να σχολιάσει το πιθανό αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης που θα γίνει την προσεχή Κυριακή, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι δεν επιθυμεί να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητά "πως τα μηνύματα, τα οποία εκπέμπει η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφορικά με την πολιτική του στο Κυπριακό, τους λόγους που τον ώθησαν στην υποψηφιότητα και τις εκτιμήσεις του για το τι μέλλει να επακολουθήσει των εκλογών της προσεχούς Κυριακής, βρίσκουν ευήκοον ους στον κυπριακό λαό''.

    Δεν είναι τυχαίο το ποσοστό αποδοχής των απόψεων του Προέδρου Κληρίδη που κατέγραψε χθες βράδυ τηλεοπτικός σταθμός, είπε ο κ. Παπαπέτρου, αναφέροντας ότι το ποσοστό αυτό έφτασε το 84%, που σημαίνει ότι από 12.000 άτομα που παρακολούθησαν τη χθεσινή συνέντευξη του Προέδρου Κληρίδη και τηλεφώνησαν στο σταθμό για να εκφράσουν γνώμη, οι 10.000 δήλωσαν ότι έχουν πεισθεί από τα επιχειρήματα του Προέδρου.

    Οπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος δεν είναι καθόλου αμφίβολες οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η επίσκεψη του κ. Ανάν στην περιοχή. ''Ο,τι επιθανολογείτο προχθές'', είπε ο κ. Παπαπέτρου, ''πιθανολογείται και σήμερα και μάλιστα σε τέτοιο μεγάλο βαθμό, που και ο Εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος την αναγγέλλουν ως πάρα πολύ πιθανή''.

    Ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι εκείνο που ενοχλεί τον κυπριακό λαό είναι το γεγονός ότι κάποιοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν αυτές τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ''κάποιοι δείχνουν να ενοχλούνται από το ενδεχόμενο να έρθει ο ΓΓ στην Κύπρο και σπεύδουν, αντί να σημειώσουν αυτό το σημαντικό γεγονός και να προβληματισθούμε όλο μαζί πώς θα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτήν την επίσκεψη, σπεύδουν να μας πουν ότι έχει ξανάρθει ο ΓΓ στην Κύπρο''.

    ''Αυτή η αρνητική προσέγγιση του όλου θέματος'', συνέχισε ο Εκπρόσωπος, ''δεν νομίζω ότι βοηθά το σκοπό που όλοι επιδιώκουμε, για να προωθήσουμε λύση του Κυπριακού''.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, είπε ο κ. Παπαπέτρου, εκτιμά ότι, παρά το ότι έχει ξανάρθει στην Κύπρο ο ΓΓ του ΟΗΕ, ''θα είναι πολύ σημαντική εξέλιξη και ένα πολύ σημαντικό γεγονός μια τέτοια επίσκεψη''.

    Σε ερώτηση εάν ο ΓΓ του ΟΗΕ πρόκειται να αποδώσει ευθύνες αυτήν τη φορά, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''όταν φθάνει ένας μεσολαβητής στο σημείο να καταλογίζει ευθύνες, σημαίνει ότι διαπιστώνει πως η μεσολαβητική του προσπάθεια έχει αποτύχει''.

    ''Φαίνεται'', συνέχισε, ''ότι ο ΓΓ είναι πιο ενθαρρυμένος παρά ποτέ προηγουμένως ότι έχει δυνατότητες να έχει αίσιο πέρας η όλη του προσπάθεια''.

    Σκοπός του ΓΓ του ΟΗΕ, είπε ο κ. Παπαπέτρου, δεν είναι να έρθει στην Κύπρο για να καταλογίσει ευθύνες, ''αλλά για να ανοίξει δρόμους και να μας φέρει πιο κοντά στη λύση''.

    Για το ενδεχόμενο επίτευξης λύσης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι, όπως έχουν επαναλάβει τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος Κληρίδης, ''ο στόχος ο ρεαλιστικός δεν είναι για λύση στις 28, έστω και αν η δική μας πλευρά εκφράζει την ετοιμότητά της και για αυτή την ημερομηνία".

    Συνέχισε πως υπάρχουν ''και άλλες ημερομηνίες πολύ κοντινές, όπως είναι η 16η Απριλίου, την οποία επικαλέστηκε και ο κ. Ερντογάν πριν από λίγες ημέρες''.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφόρηση για ενδεχόμενη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια της εκεί μετάβασης του Προέδρου την προσεχή Δευτέρα, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για αυτό, επιβεβαίωσε όμως ότι, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, θα υπάρξει συνάντηση των δύο ηγετών το πρωί της προσεχούς Τρίτης στις Βρυξέλλες.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση θα είχε ένσταση να συζητηθεί το Κυπριακό και το σχέδιο Ανάν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Εκπρόσωπος είπε πως εάν η Βουλή αποφασίσει κάτι τέτοιο, ''η κυβέρνηση, εάν της ζητηθεί, θα εκφράσει τη γνώμη της''.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια ότι ''τα έκανε θάλασσα η κυβέρνηση'' στο θέμα της ασφάλειας και κατά πόσον έχει σμικρύνει το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στα ποσοστά Κληρίδη και Παπαδόπουλου, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως ''το μήνυμα του Προέδρου Κληρίδη γίνεται θετικά αποδεκτό από τον κυπριακό λαό και ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα είναι ο νικητής αυτών των εκλογών''.

    Ο κ. Παπαπέτρου χαρακτήρισε εντελώς αβάσιμα "τα περί θαλασσώματος στο χειρισμό των θεμάτων ασφάλειας''.

    [22] (Κ) Αρχηγός Αστυνομίας - Εκλογές

    Περίπου 3.000 αστυνομικοί, το 55% του συνόλου της Αστυνομικής Δύναμης, θα βρίσκονται επί ποδός στις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, δήλωσε σήμερα ο Αρχηγός του Σώματος Τάσος Παναγιώτου.

    Ο κ. Παναγιώτου, εξέτασε σε μηνιαία τακτική σύσκεψη μαζί με την υπόλοιπη ηγεσία του Σώματος τις τελευταίες διεργασίες της Αστυνομίας για την κάλυψη των προεδρικών εκλογών.

    Σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι η Αστυνομία δεν θα περιοριστεί μόνο στην κάλυψη των εκλογικών κέντρων, αλλά θα προσφερθεί προληπτική ασφάλεια, κάλυψη εκλογικών κέντρων και επιτελείων, γραφείων κομμάτων, ενώ θα προσφερθεί άνεση τροχαίας κυκλοφορίας, τόσο στους ψηφοφόρους όσο και στους πολιτικούς μας, καθώς και συνοδεία καλπών με τα αποτελέσματα.

    Ο κ. Παναγιώτου συμφώνησε σε παρατήρηση ότι δεν σημειώθηκαν επεισόδια κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, κάτι για το οποίο εξέφρασε την ευαρέσκειά του.

    Οσον αφορά τις περιπτώσεις όπου καταστράφηκαν δύο διαφημιστικά περίπτερα, δύο στη Λευκωσία και ένα στη Λεμεσό, είπε ότι ''είναι πρόδηλο ότι (τα συμβάντα αυτά) ήταν επιπολαιότητες ανεύθυνων ατόμων πάνω σε προσωπική βάση και όχι οργανωμένα''.

    Εξέφρασε ακόμη την ευαρέσκεια του διότι ''σε σχέση με το παρελθόν, οι Αστυνομικοί μας έμειναν έξω από την εμπλοκή στα προεκλογικά και γενικότερα τα πολιτικά θέματα'', προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι τα μέλη του αστυνομικού σώματος στερούνται των δικαιωμάτων να έχουν την πολιτική τους τοποθέτηση και επιλογή.

    Σε σχέση με την αστυνόμευση των εκλογών, ο κ. Παναγιώτου επεσήμανε ότι στους σχεδιασμούς της Αστυνομίας λήφθηκε υπόψη το γεγονός ότι η διαλογή των ψήφων θα γίνει στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα.

    [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Ελαφρές απώλειες

    Με αρνητικό πρόσημο για δεύτερη κατά σειρά ημέρα έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), αδυνατώντας ενδοσυνεδριακά να ανέλθει πάνω από τη χθεσινή τιμή κλεισίματος του. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατέγραψε ελαφρές απώλειες της τάξης του 0,2%, κλείνοντας στις 90,01 μονάδες. Σημαντική πτώση παρουσίασε, ωστόσο, η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 435 χιλιάδες λίρες.

    [24] (Κ) Στυλιανίδης - Βασιλείου - Κληρίδης - Κυπριακό

    Η κοινή γνώμη έχει πεισθεί για την αναγκαιότητα επανεκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στην προεδρία της χώρας, καθώς είναι ο μόνος που μπορεί να κρατήσει ζωντανή τη δυναμική που υφίσταται τώρα για λύση του Κυπριακού, δήλωσαν σήμερα η βουλευτής των ΕΔΗ Ανδρούλα Βασιλείου και ο Πρόεδρος Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού Χρήστος Στυλιανίδης.

    Σε συνέντευξη Τύπου της Κίνησης Υποστήριξης Γλαύκου Κληρίδη η κ. Βασιλείου ανέφερε ότι ''ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει την πείρα, τη σοβαρότητα, την αποφασιστικότητα και την πολιτική βούληση να χειριστεί ορθά το Κυπριακό και να οδηγήσει την Κύπρο σε μια λύση'', ενώ πρόσθεσε πως ''είναι πειστικός τόσο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, όσο και μεταξύ των Τ/Κ''.

    Η βουλευτής των ΕΔΗ ανέφερε ότι μέσα στο 2003 αναμένονται πολλές εξελίξεις όσον αφορά το Κυπριακό και είπε πως προτεραιότητα της Κύπρου αυτή τη στιγμή είναι η λύση του Κυπριακού, ''η οποία θα φέρει την ασφάλεια και την ευμάρεια που επιζητά ο τόπος''.

    ''Οι εξελίξεις είναι καθημερινό φαινόμενο. Ο ΓΓ του ΟΗΕ έρχεται στην περιοχή μας διότι επίκεινται εξελίξεις και στο πηδάλιο της Κύπρου θέλουμε να έχουμε τον Γλαύκο Κληρίδη'', συνέχισε η κ. Βασιλείου.

    Είπε ακόμη πως ο Πρόεδρος Κληρίδης ''έχει μπουχτίσει και από εξουσία και από τιμές'' και πως παρά το ότι ''θα ήταν το καλύτερο για το ίδιο και για την οικογένειά του να αποσυρθεί με τις δάφνες και τις επιτυχίες της Κοπεγχάγης'' εν τούτοις ο Πρόεδρος Κληρίδης ''συναισθανόμενος το καθήκον του αποφάσισε να διεκδικήσει την επανεκλογή για μερικούς μήνες για να συμπληρώσει το έργο που έχει ξεκινήσει''.

    Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως ''εξελίξεις στο Κυπριακό όπως αυτές που συμβαίνουν σήμερα τις περιμένουμε εδώ και 30 χρόνια'', προσθέτοντας πως ''αυτή τη στιγμή είναι γνωστό ότι γίνεται μια σημαντική σύσκεψη στα ΗΕ για το Κυπριακό, γεγονός το οποίο μερικοί προσπαθούν να υποβαθμίσουν''.

    ''Εμείς όμως ξέρουμε ότι αυτά που συμβαίνουν, συμβαίνουν για το καλό μας και για να συνεχίσει αυτή η δυναμική που υπάρχει για λύση του Κυπριακού'', είπε ο κ. Στυλιανίδης.

    [25] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Παπαδόπουλος - ΠΑΣΕΧΑ - Εθνικό Συμβούλιο

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας έκανε σήμερα λόγο για ''επιχείρηση λασπολογίας'' που έχει στηθεί κατά του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, αναφέροντας πως ''μόνον υποβάθμιση των πολιτικών ηθών μπορεί να χαρακτηριστεί η επίθεση τόσο των ανθρώπων του επιτελείου του κ. Κληρίδη όσο και της ηγεσίας του ΠΑΣΕΧΑ που περιστοιχίζουν τον άλλον υποψήφιο κ. Αλέκο Μαρκίδη''.

    Σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Claridge o κ. Χριστόφιας είπε: ''Εκφράζω τη λύπη μου και καταδικάζω ανεπιφύλακτα αυτές τις μεθόδους και καλώ τον κυπριακό λαό να θάψει με την ψήφο του τους παραγωγούς και τους προωθητές τέτοιων μεθόδων και να αναδείξει από την πρώτη Κυριακή Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος έχει έναν από τα πολλά χαρίσματά του την τιμιότητά του και την ευθύτητά του''.

    Οπως είπε για τρίτη κατά συνέχεια φορά σε προεκλογική εκστρατεία ''γινόμαστε μάρτυρες του να ρίχνεται οργανωμένα λάσπη ενάντια στους ανθυποψήφιους του κ. Κληρίδη''. Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως ''το 1992 διέπραξαν το ίδιο δια της μεθόδου του ψιθύρου και υπόγεια κατά της ηθικής στάθμης του τότε ανθυποψηφίου του κ. Κληρίδη, Γιώργου Βασιλείου. Το 1998 έπραξαν το ίδιο πλήττοντας ηθικά μέσω του ψιθύρου και υπόγεια αξιοποιώντας μάλιστα και διάφορες οργανώσεις κυριών τον Γιώργο Ιακώβου και την υποψηφιότητά του''.

    ''Οταν σε αυτές τις εκλογές η επιχείρηση απάτης του κυπριακού λαού σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα απέτυχε και δεν απέδωσε τίποτε στους κυβερνώντες και στο επιτελείο του κ. Κληρίδη άρχισε από χθες προχθές μια νέα επιχείρηση λασπολογίας κατά του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τάσσου Παπαδόπουλου'', ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

    Αναφερόμενος στη ψεσινή τηλεοπτική συνέντευξη του Προέδρου Κληρίδη σε τρια παγκύπριας εμβέλειας κανάλια, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ο ίδιος δικαιώσει τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης σε σχέση με τις εκτιμήσεις περί των ραγδαίων εξελίξεων ή μη ραγδαίων εξελίξεων για λύση μέχρι τις 28 ή όχι και βεβαίως και για τις προοπτικές λύσης όπως και για την κατάθεση δεύτερου αναθεωρημένου σχεδίου από τον ΓΓ''.

    Φαίνεται, πρόσθεσε, ''ότι ο κ. Πρόεδρος όταν κάθεται από μόνος του και κρίνει αντικειμενικά τα πράγματα και είναι μακριά από τους συμβούλους του λέει τα πράγματα όπως έχουν στην πραγματικότητα. Οταν περιστοιχίζεται από τους συμβούλους του ή όταν ακούς τους συμβούλους του λένε εντελώς διαφορετικά και αντίθετα από τον Πρόεδρο πράγματα σε ότι αφορά την πορεία του Κυπριακού, τις εξελίξεις, τις προοπτικές κατάθεσης εγγράφων και την επίσκεψη ακόμα του ΓΓ και το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει''.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαφορά μεταξύ των ανθυποψηφίων στις προεδρικές εκλογές, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''η διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου είναι πάρα πολύ μεγάλη και η διαφορά μεταξύ του πρώτου και του 50% συν μια ψήφος είναι πάρα πολύ μικρή και μπορεί να ξεπεραστεί''. Πρόσθεσε πως ''οι πιθανότητες εκλογής του κ. Παπαδόπουλου εάν εντείνουν τη δράση τους τα εκλογικά μας επιτελεία το επόμενο 24ωρο, είναι πραγματικές πιθανότητες''.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει ένδειξη για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου αύριο ή μεθαύριο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως αν από εδώ και πέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο ''προσωπικά τουλάχιστον θα το εκλάβω ως καθαρά προεκλογική ενέργεια''. Κληθείς να πει αν το ίδιο ισχύει και αν το πράξει την άλλη εβδομάδα ο κ. Χριστόφιας απάντησε: ''εγώ λέω να το κάμει την άλλη εβδομάδα εάν χρειάζεται τελικά να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο''.

    Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος ''έχει παραβιάσει την υπόσχεσή του'' για σύγκληση του Εθνικού, ο κ. Χριστόφιας είπε ''ασφαλώς την έχει παραβιάσει. Δεν μας λαμβάνει υπόψη. Και πρέπει να κριθεί ο Πρόεδρος και καλώ το λαό να κρίνει αυτή τη συμπεριφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας''. Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος ''διασπά τα πάντα και έχει προβεί σε διάλυση και του Εθνικού Συμβουλίου σε τελική ανάλυση''.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου Μιχάλη Παπαπέτρου ότι κάποιοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό και δείχνουν να ενοχλούνται από το ενδεχόμενο να έρθει ο ΓΓ στην Κύπρο ο κ. Χριστόφιας είπε: ''Η κυβέρνηση δεν δέχεται καμία συνεργασία αποκαλώντας το Εθνικό Συμβούλιο ένα μάτσο χάλια και εμάς κοκορομάχους - ο Πρόεδρος τα λέει αυτά - λέγοντας ότι πάμε και λέει ο καθένας ότι θέλει. Αλλοι φορά να μας λεν τι θέλουν να λέμε πριν πάμε στο Εθνικό Συμβούλιο για να τους αρέσει''.

    Οπως είπε ''την απάντηση στον κ. Παπαπέτρου την έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ψες στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε και για την κάθοδο του ΓΓ και πως το εκτιμά και για τις εξελίξεις''.

    Ερωτηθείς για το αν ο κ. Παπαδόπουλος θα έπρεπε να παρακαθίσει σε μια τηλεοπτική συζήτηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη την ερχόμενη εβδομάδα εάν υπάρξει δεύτερος γύρος εκλογών, με τους δυο να είναι ανθυποψήφιοι, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως ''ο κ. Κληρίδης προκαλείται από την πρώτη στιγμή να πάρει μέρος στην προεκλογική εκστρατεία και να αντιπαραταχθεί σε συζητήσεις με τους ανθυποψήφιούς του. Το αρνείται και κρύβεται''.

    Πρόσθεσε πως ''άκουσε με έκπληξη ψες όταν του υπέδειξαν οι δημοσιογράφοι τις αστήρικτες κατηγορίες που εκτοξεύει το επιτελείο του και ο Κυβερνητικός του Εκπρόσωπος κατά του Τάσσου Παπαδόπουλου σε διάφορα ζητήματα είπε ότι 'εγώ δεν παίρνω μέρος στην εκστρατεία' και 'ούτε λίγο ούτε - πολύ δεν με αφορούν αυτά που λέει το επιτελείο μου'''.

    [26] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πολιτισμός - Δημιουργοί

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε χαιρετισμό του στην τελετή επίδοσης Ετήσιων Τιμητικών Χορηγημάτων σε τριάντα πολιτιστικούς δημιουργούς είπε ότι η κυβέρνηση, με αυτό τον τρόπο, ''ανταποδίδει ένα μικρό μέρος της μεγάλης μας οφειλής προς αυτούς''.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι στο πλαίσιο του ''πρωτοποριακού'' αυτού θεσμού που πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, έχουν τιμηθεί συνολικά 120 συγγραφείς, εικαστικοί καλλιτέχνες, δημιουργοί από τους χώρους της μουσικής και του χορού, καλλιτέχνες και δημιουργοί του θεάτρου και του κινηματογράφου με ουσιαστική συνεισφορά στο σύγχρονο πολιτισμό.

    ''Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής'', είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, ''γιατί επί διακυβέρνησής μου ο τομέας του πολιτισμού απέκτησε μια άλλη υπόσταση, χάρις στις θεσμικές ενέργειες που έχουν γίνει''.

    Σκοπός μας, είπε, είναι η ενίσχυση και τόνωση της πολιτιστικής δημιουργίας και η αναγνώριση και επιβράβευση της προσφοράς όλων των δημιουργών, των ανθρώπων που με το έργο τους προσθέτουν ποιότητα και χρώμα στη ζωή μας.

    ''Μερικά από τα έργα μας, για τα οποία νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι είναι τα ακόλουθα: Εργα πολιτιστικής υποδομής, προγράμματα πολιτιστικής ανάπτυξης της υπαίθρου, προγράμματα επιχορηγήσεων πολιτιστικών φορέων και δημιουργών, πολιτιστικές ανταλλαγές με άλλες χώρες και ιδιαίτερα με τις ευρωπαϊκές, σύσφιγξη όσο ποτέ άλλοτε των σχέσεών μας με την Ελλάδα και στον τομέα του πολιτισμού, ανάπτυξη από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού των τομέων του λαϊκού πολιτισμού, του χορού, της καλλιτεχνικής φωτογραφίας και του κινηματογράφου'', είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Παράλληλα, ανέφερε, ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί στο θέμα της επιβράβευσης των ίδιων των δημιουργών.

    [27] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Παπαδόπουλος - Κυπριακό

    Για σίγουρη νίκη του υποψηφίου Τάσσου Παπαδόπουλου στις επικείμενες προεδρικές εκλογές μίλησε σήμερα σε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας πως ''οι πολίτες έχουν κατανοήσει ότι δεν υπάρχουν εξελίξεις οι οποίες θα προδιαγράφουν λύση του Κυπριακού μέσα σε τακτό χρονικό διάστημα''.

    ''Εκφράζω την αισιοδοξία που μας διακατέχει ότι ο λαός αγκαλιάζει την δημοκρατική συμπαράταξη των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και αυτό μας προσδίδει μια σιγουριά για την νικηφόρα έκβαση στης εκλογικής μάχης και την ανάδειξη του Τάσσου Παπαδόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας'', είπε ο κ. Ομήρου.

    Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ έκανε λόγο για ''δυνάμεις της συντήρησης που επιδόθηκαν σε μια αδίστακτη καπηλεία του εθνικού θέματος όλη αυτή την περίοδο, σε μια προσπάθεια να πείσουν τους πολίτες ότι ο μόνος ικανός και άξιος να διαχειριστεί το Κυπριακό είναι ο Γλαύκος Κληρίδης''.

    Συνέχισε λέγοντας πως ''αυτή η επιχειρηματολογία έχει θρυμματιστεί από τον έταιρο των υποψηφίων της συντηρητικής παράταξης, τον πρωτοσύμβουλο του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Μαρκίδη, ο οποίος κατ' επανάληψη έχει τονίσει ότι η χώρα χρειάζεται Πρόεδρο μακράς πνοής''.

    ''Η επιχείρηση καπηλείας του εθνικού θέματος απέτυχε'', είπε ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ προσθέτοντας ότι ''οι δηλώσεις του ιδίου του κ. Κληρίδη χθες βράδυ ήταν σαφείς. Δεν αναμένονται σύντομα εξελίξεις στο Κυπριακό''.

    Αναφερόμενος στη δήλωση του ηγέτη του τουρκικού κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το Κυπριακό πριν το τέλος του ενδεχόμενου πολέμου στο Ιράκ και στην άρνηση του Τ/Κ ηγέτη να συζητήσει το εδαφικό, ο κ. Ομήρου είπε πως έχουν διαψευστεί "όλα αυτά που ελέχθησαν κατά κόρον κατά την προεκλογική εκστρατεία με στόχο να υπάρξει μια εκμετάλλευση της αγωνίας και του πόθου του λαού μας να οδηγηθούμε σε επανένωση της πατρίδας μας.

    Εκανε επίσης λόγο για ''λασπολογία'' των τελευταίων ημερών, σχολιάζοντας της καταγγελίες κατά του Τάσσου Παπαδόπουλου για εμπλοκή του σε υπόθεση του ΧΑΚ.

    [28] (Κ) ΟΗΕ - Σύσκεψη - Κυπριακό

    Ολοκληρώθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη η συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν με τους απεσταλμένους των ΗΠΑ και της Βρετανίας, Πρέσβη Τόμας Γουέστον και Λόρδο Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Στη σύσκεψη, η οποία διήρκησε μία ώρα, συμμετείχαν επίσης ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο και ο Αναπληρωτής ΓΓ, Σερ Κιέραν Πρέντεργκαστ.

    Δεν έγιναν δηλώσεις μετά τη σύσκεψη.

    Στη συνάντηση επρόκειτο να γίνει ανασκόπηση των εξελίξεων στο Κυπριακό και να μελετηθούν οι προοπτικές που υπάρχουν για να φτάσουν τα μέρη σε συμφωνία με βασή τα χρονοδιαγράμματα του Γενικού Γραμματέα.

    [29] (Κ) Μαρκίδης - Παπαδόπουλος - ΠΑΣΕΧΑ

    ''Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με αυτό το θέμα νοουμένου ότι έχω δηλώσει ότι δεν αναμειγνύουμαι πλέον με θέματα νομικής υπηρεσίας'', δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες του ΠΑΣΕΧΑ κατά του ανθυποψηφίου του Τάσσου Παπαδόπουλου σε σχέση με υπόθεση του χρηματιστηρίου.

    Ο κ. Μαρκίδης είπε επίσης ότι το πόρισμα στο οποίο βασίστηκαν οι καταγγελίες, ''είναι η άποψη δυο ποινικών ανακριτών'' για να προσθέσει πως ''δεν είναι με τα πορίσματα των ανακριτών που διαπιστώνονται αδικήματα, αλλά με τις αξιολογήσεις του νομικού τμήματος της Δημοκρατίας''.

    ''Αυτό που ζητούν οι ποινικοί ανακριτές είναι περαιτέρω οδηγίες, εάν θα πάρουν ή όχι καταθέσεις από αυτούς τους οποίους οι ίδιοι ονόμασαν ως ύποπτους και εναπόκειται σε αυτόν που ασκεί καθήκοντα Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ή στον νέο Γενικό Εισαγγελέα να αποφασίσει'', πρόσθεσε ο κ. Μαρκίδης.

    Ανέφερε επίσης ότι ''η ουσία είναι ότι δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ανάκριση σε σχέση με βουλευτή εκτός αν πάρεις άδεια του ανωτάτου δικαστηρίου''.

    Ο κ. Μαρκίδης πρόσθεσε πως ''η ποινική ανάκριση που είχε διαταχθεί τότε μετά από καταγγελία του Χρήστου Κληρίδη, δεν αφορούσε τον κ. Παπαδόπουλο, λόγο της ιδιότητας του, αλλά όλα τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της συγκεκριμένης εταιρείας''.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι το πόρισμα δόθηκε στην δημοσιότητα λίγες μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Μαρκίδης είπε ''το πόρισμα δεν δόθηκε από εμάς (την Γενική Εισαγγελία) στη δημοσιότητα και κακώς δόθηκε. Θα πρέπει να γίνει έρευνα για το πως έγινε η διαρροή''.

    Οι δηλώσεις Μαρκίδη έγιναν κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιοδείας του στη Λεμεσό.

    Ο υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα επισκέφθηκε το πρωί την Αρχή Λιμένων και το Τελωνείο, ενώ ακολούθως μετέβη στο κτηματολόγιο, στα γραφεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο ΣΑΛΑ και στο Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας.

    [30] (Κ) Πουργουρίδης - Παπαδόπουλος - ΧΑΚ

    Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Χρήστος Πουργουρίδης δήλωσε ότι από τη συνοπτική έκθεση των δύο ποινικών ανακριτών που διερευνούν καταγγελίες για την περίοδο 19992000 για την εταιρεία Claridge, μέλος του ΔΣ της οποίας ήταν και ο υποψήφιος για την προεδρία Τάσσος Παπαδόπουλος, ''δημιουργούνται βάσιμα εύλογες υπόνοιες ότι έχουν χρησιμοποιηθεί ανεπίτρεπτες μέθοδοι και παράνομες ενέργειες για να επιτευχθεί η καταδολίευση του επενδυτικού κοινού''.

    Ο κ. Πουργουρίδης, ο οποίος μιλούσε σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, είπε ότι υπάρχουν ''ασήκωτες και πρωτοφανείς ευθύνες, ανά τα παγκόσμια χρονικά, εάν ο κ. Παπαδόπουλος έχει δηλώσει ότι με κάποιες από τις αποφάσεις του ΔΣ διαφωνούσε, γιατί έβλεπε να γίνονται σημεία και τέρατα που καταγράφονται στο πόρισμα και δεν έπραξε τίποτα για να τα αποτρέψει''.

    ''Ηταν καθήκον και υποχρέωσή του να παραιτηθεί και να καταγγείλει δημόσια τα όσα καταγράφονται στο πόρισμα'', είπε, προσθέτοντας ότι ''εάν δεν ήταν παρών στις συνεδρίες του ΔΣ, ελάμβανε αντίγραφα των πρακτικών''.

    ''Ως Χρήστος Πουργουρίδης, εάν ήμουν στη θέση του κ. Παπαδόπουλου δεν θα διεκδικούσα το προεδρικό αξίωμα'', είπε ο κ. Πουργουρίδης, ο οποίος ανέφερε ότι δεν μιλά εκ μέρους επιτελείου υποψηφίου προέδρου ούτε του κόμματος του, αλλά υπό τη βουλευτική του ιδιότητα.

    ''Είναι δικαίωμα του ιδίου να διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα και ο λαός να κρίνει'', είπε ο κ. Πουργουρίδης και πρόσθεσε: ''Για μένα είναι ξεκάθαρες οι ευθύνες του κ. Παπαδόπουλου όταν μέσα από τη δική του δήλωση αναφέρθηκε σε πράγματα που γίνονταν στο ΔΣ της εταιρείας με τα οποία διαφωνούσε''.

    ''Είναι ηλίου φαεινότερο'', συνέχισε, ''ότι ο στόχος αυτών που διέρρευσαν το πόρισμα είναι να πληγεί η υποψηφιότητα του κ. Παπαδόπουλου'' και διερωτήθηκε: ''Τι έπρεπε να κάνω; Να σιωπήσω;''

    Κληθείς να πει εάν υπάρχουν ευθύνες και στο Γενικό Εισαγγελέα, ο κ. Πουργουρίδης είπε ότι ''ο κ. Μαρκίδης έχει ευθύνες και όφειλε ευθύς μόλις του παρεδόθη το πόρισμα, στις 16 Δεκεμβρίου 2002, να δώσει οδηγίες και να θέσει τέτοια χρονοδιαγράμματα για την ταχύτατη ολοκλήρωση της έρευνας πριν από την ημέρα υποβολής των υποψηφιοτήτων, επειδή σε αυτό (το πόρισμα) αναφέρετο ως ύποπτος ο κ. Παπαδόπουλος, που διεκδικούσε το προεδρικό αξίωμα''.

    ''Η Γενική Εισαγγελία όφειλε στους δύο μήνες που έχουν περάσει από την ημέρα που παράλαβε το πόρισμα να έχει ολοκληρώσει μέχρι σήμερα τις έρευνες από πάσης απόψεως'', είπε.

    Ο κ. Πουργουρίδης είπε ότι ''η γνησιότητα του πορίσματος έχει επιβεβαιωθεί πλήρως'', αποφεύγοντας, ωστόσο, να αποκαλύψει την πηγή πληροφόρησής του για να μη χάσει, όπως είπε, ο κόσμος που του δίνει πληροφορίες ως Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου, την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του.

    Πρόσθεσε ότι ο κ. Παπαδόπουλος ''υπέβαλε την παραίτησή του λίγες ημέρες μετά το διορισμό των ποινικών ανακριτών και τον αντικατέστησε ο συνέταιρός του στο δικηγορικό του γραφείο, Πάμπος Ιωαννίδης''.

    Οπως είπε, ''εταιρεία που ανήκει στο γραφείο του κ. Παπαδόπουλου ήταν ο Γραμματέας της Claridge, ενώ Αναπληρωτής Διευθυντής της εταιρείας που αναπληρούσε τον Πρόεδρο της εταιρείας που βρισκόταν στο εξωτερικό ήταν ο Νίκος Παπαευσταθίου, του γραφείου του κ. Παπαδόπουλου.

    [31] (Κ) Αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας - Claridge - Παπαδόπουλος

    Το όνομα του υποψηφίου Προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου δεν περιλαμβάνεται στα πρόσωπα που διέθεσαν μετοχές στην υπόθεση Claridge, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης.

    Σημειώνοντας ότι υπήρξε ομόφωνη η άποψη ότι, από το υλικό που είχε συλλεγεί, δεν δικαιολογείτο ποινική δίωξη εναντίον οποιουδήποτε προσώπου, ο κ. Κληρίδης κάλεσε όλους "όσοι είναι αναμεμιγμένοι στην προεκλογική εκστρατεία να αφήσουν τη Νομική Υπηρεσία μακριά από την εκλογική διαμάχη, απερίσπαστη να συνεχίσει το δύσκολο έργο της".

    Οπως ανέφερε ο κ. Κληρίδης, "στις 4 Ιανουαρίου 2003, όταν αποχώρησε από τη Νομική Υπηρεσία, με άδεια χωρίς απολαβές, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Αλέκος Μαρκίδης» και ο ίδιος ανέλαβε καθήκοντα Αναπληρωτή Γενικού Εισαγγελέα, παρακάλεσε τους Λειτουργούς του Γραφείου αυτού «να κρατήσουν τη Νομική Υπηρεσία μακριά από την προεκλογική διαμάχη που είχε ήδη αρχίσει και προδιαγράφετο πολύ σκληρή».

    «Με χθεσινή ανακοίνωση του ΠΑΣΕΧΑ, δόθηκε στη δημοσιότητα μέρος της συνοπτικής έκθεσης των ποινικών ανακριτών, οι οποίοι είχαν διοριστεί από το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας στις 6 Σεπτεμβρίου 2001 ο πρώτος και στις 11 Μαρτίου 2002 ο δεύτερος, για να ερευνήσουν 41 υποθέσεις που διαβιβάστηκαν στο Γραφείο αυτό από το δικηγόρο κ. Χρίστο Κληρίδη, εκ μέρους του ΠΑΣΕΧΑ, και αφορούσαν καταγγελίες που σχετίζονται με το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ολόκληρη η συνοπτική έκθεση των ποινικών ανακριτών, που αποτελείται από 85 σελίδες, αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, ότι θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα», είπε ο κ. Κληρίδης.

    Οπως ανέφερε, «οι ποινικοί ανακριτές που διορίστηκαν συνέταξαν συνοπτική έκθεση, την οποία υπέβαλαν στις 16 Δεκεμβρίου 2002 στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, μαζί με τις καταθέσεις και τα άλλα στοιχεία τα οποία συγκέντρωσαν και αποτελούνται από 4 ογκώδεις φακέλους (box files) και 41 άλλους μικρότερους φακέλους. Τη σχετική μελέτη του όλου υλικού ανέλαβε η κα Μαρία Μαλαχτού, Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας, που έχει επιφορτιστεί, παράλληλα με τα άλλα καθήκοντά της, με το έργο της μελέτης των υποθέσεων που αφορούν καταγγελίες που σχετίζονται με το Χρηματιστήριο, και τρεις άλλοι Νομικοί Λειτουργοί που τη βοηθούν στα θέματα του Χρηματιστηρίου».

    «Από τις 16 Δεκεμβρίου 2002 μέχρι τις 4 Ιανουαρίου 2003 δεν συμπληρώθηκε η μελέτη των φακέλων", είπε ο κ. Κληρίδης προσθέτοντας πως στις 4 Ιανουαρίου 2003 "ο κ. Αλέκος Μαρκίδης αποχώρησε από τη Νομική Υπηρεσία και από τότε δεν ασχολήθηκε καθόλου με υποθέσεις της Νομικής Υπηρεσίας».

    Στις 3 Φεβρουαρίου 2003, ανέφερε ο Αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας, είχε συνάντηση με την υπεύθυνη για τη μελέτη των φακέλων κα Μαλαχτού και τους τρεις άλλους Λειτουργούς που ασχολούνται με θέματα Χρηματιστηρίου, για να τον ενημερώσουν αναφορικά με τις καταγγελίες που αφορούσαν την εταιρεία Claridge Investments Ltd.

    «Οι καταγγελίες αυτές είχαν διατυπωθεί από 19 επενδυτές και το παράπονο ήταν ότι, ενώ στους ιδίους δεν είχε γίνει έγκαιρη έκδοση τίτλων της εταιρείας Claridge Investments Ltd, σε σχέση με αγορές που είχαν κάνει στο πάτωμα, μεγαλομέτοχοι της εταιρείας εκποιούσαν, την ίδια περίοδο και ενώ ο δείχτης του ΧΑΚ ήταν σε πολύ ψηλό επίπεδο, μεγάλα πακέτα μετοχών της, τα οποία ήδη κατείχαν».

    «Στη συνοπτική έκθεση των ποινικών ανακριτών καταγράφονται τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και/ή συγγενείς τους και/ή νομικά πρόσωπα ελεγχόμενα από αυτούς και/ή άλλα φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες που έχουν έμμεση σχέση με την Claridge Investments Ltd, τα οποία, κατά την κρίσιμη περίοδο και από τα στοιχεία τα οποία συγκεντρώθηκαν, πώλησαν μεγάλες ποσότητες μετοχών της Claridge Investments Ltd. Το όνομα του κ. Τάσσου Παπαδόπουλου δεν περιλαμβάνεται στα πρόσωπα που διέθεσαν μετοχές κατά το χρόνο που αφορούν οι καταγγελίες», πρόσθεσε ο κ. Κληρίδης.

    «Σημειώνω ότι οι ποινικοί ανακριτές είχαν διαβιβάσει τη συνοπτική έκθεσή τους και τα υπόλοιπα έγγραφα, ζητώντας οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία για την περαιτέρω πορεία των ανακρίσεων, αναφέροντας ότι δεν είχαν πάρει οποιεσδήποτε καταθέσεις από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα για να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις», είπε.

    Οπως ανέφερε, η υπόθεση συζητήθηκε σε έκταση και ομόφωνη ήταν η άποψη ότι, από το υλικό που είχε συλλεγεί, δεν δικαιολογείτο ποινική δίωξη εναντίον οποιουδήποτε προσώπου. Αφέθηκε όμως, είπε, να μελετηθεί και πάλι η υπόθεση, αφού θα δίδοντο οδηγίες στους ποινικούς ανακριτές να πάρουν καταθέσεις και από τα πρόσωπα τα οποία, σύμφωνα με τις καταγγελίες και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, είχαν εκποιήσει κατά την κρίσιμη περίοδο μετοχές της εταιρείας.

    "Ανάμεσα στα πρόσωπα αυτά δεν περιλαμβανόταν ο κ. Τάσσος Παπαδόπουλος γιατί, επαναλαμβάνω, κανένα στοιχείο δεν υπήρξε που να δείχνει ότι κατά την κρίσιμη περίοδο διέθεσε μετοχές», είπε.

    «Οσο για την ενδεχόμενη ποινική ευθύνη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Claridge Investments Ltd και άλλων, για την κατάσταση που δημιουργήθηκε με τη μη έγκαιρη έκδοση τίτλων στους επενδυτές, οι ποινικοί ανακριτές αναφέρουν στη συνοπτική τους έκθεση ότι δεν έχει εξασφαλιστεί οποιαδήποτε μαρτυρία για το θέμα», πρόσθεσε.

    «Δεν θεώρησα σκόπιμο να δώσω οποιεσδήποτε περαιτέρω οδηγίες στους ποινικούς ανακριτές, όπως ήταν το αίτημά τους, γιατί, αφενός το θέμα δεν ήταν επείγον και, αφετέρου έκρινα ότι θα έπρεπε, αφού κατά τη δική μου γνώμη δεν στοιχειοθετείτο οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα, να αναμένω να ενημερώσω το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, οποιοσδήποτε και αν είναι αυτός, για να δώσει τις δικές του οδηγίες αναφορικά με το θέμα τούτο», είπε ο κ. Κληρίδης.

    [32] (Κ) Παπαδόπουλος - Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος - Υγεία

    Σύμπτωση απόψεων σε αρκετά θέματα όπως η ανάγκη εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας στην Κύπρο, διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, στη σημερινή συνάντηση με το Συμβούλιο του Παγκυπρίου Ιατρικού Συλλόγου.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΠΙΣ για διάφορες πτυχές του θέματος της υγείας στην Κύπρο που απασχολεί τον ιατρικό κόσμο ''πάντα με κύριο μέλημα και στόχο πώς θα λειτουργεί η υγεία στον τόπο και όχι η συνέχιση άλλων συμφερόντων''.

    Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε πως σύμπτωση απόψεων υπήρξε επίσης αναφορικά με την ανάγκη αξιοποίησης των ''πολλών αποθεμάτων που υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα για ενίσχυση των υπηρεσιών που προσφέρουν οι Κρατικές Ιατρικές Υπηρεσίες και την ανάγκη να έχει λόγο στα θέματα της υγείας ο ιατρικός κόσμος'' και ειδικότερα ο Ιατρικός Σύλλογος.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Ιατρικού Συλλόγου Αντώνης Βασιλείου εξέφρασε την ευαρέσκεια του Συλλόγου για την επίσκεψη του κ. Παπαδόπουλου. ''Θεωρούμε ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι δείγμα του ενδιαφέροντος και της ευαισθησίας του στα θέματα υγείας που απασχολούν γενικά τον τόπο αλλά και θέματα που αφορούν και τον ιατρικό σύλλογο.

    Ο κ. Βασιλείου χαρακτήρισε ''γόνιμο'' τον διάλογο που είχε το Συμβούλιο με τον κ. Παπαδόπουλο, προσθέτοντας πως ο υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα ενημέρωσε το Σώμα για τις πρόνοιες στα θέματα υγείας που υπάρχουν στο προεκλογικό του πρόγραμμα.

    [33] (Κ) ΟΗΕ - Εκπρόσωπος ΓΓ - Κύπρος - Επίσκεψη

    Την πρόθεση του ΓΓ του ΟΗΕ να επισκεφθεί την Κύπρο, ανακοίνωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος του ΓΓ, Φρεντ Εκχαρντ κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών στην έδρα του ΟΗΕ.

    Σε δήλωσή του ο Εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανέφερε ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, επικοινώνησε τηλεφωνικά απόψε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς και τους ενημέρωσε για την πρόθεσή του Κόφι Ανάν να επισκεφθεί την Κύπρο τέλος Φεβρουαρίου, μετά τις επισκέψεις του στην Αγκυρα και Αθήνα.

    Λεπτομέρειες της επίσκεψης πρόκειται να ανακοινωθούν την κατάλληλη στιγμή, πρόσθεσε.

    Ο κ. Εκχαρντ είπε ότι ο ΓΓ πρόκειται να επισκεφθεί την Αγκυρα στις 24 Φεβρουαρίου και την Αθήνα στις 25. Ο κ. Εκχαρντ δεν ανακοίνωσε την ημερομηνία επίσκεψής του ΓΓ στην Κύπρο.

    [34] (Κ) Παπαδόπουλος - ΧΑΚ - Ανασυγκρότηση Κατεχομένων

    Για "οφθαλμοφανή προσπάθεια σπίλωσης" της υποψηφιότητάς του από τους αντιπάλους του λίγες μόνο μέρες πριν από τις εκλογές της Κυριακής αναφέρθηκε σήμερα ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος λέγοντας ότι τέτοιου είδους συμπεριφορά υποβιβάζει την προεκλογική εκστρατεία.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σε σχέση με την υπόθεση Claridge κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, είπε ότι ''είναι τόσο οφθαλμοφανές ότι πρόκειται για μια εκστρατεία λάσπης και δεν είναι τυχαίο ότι την τελευταία εβδομάδα οι αντίπαλοί μας επικεντρώνονται σε τέτοιες λασπολογίες που υποβιβάζουν το ύφος και το ήθος αυτής της προεκλογικής εκστρατείας σε επίπεδα απαράδεκτα''.

    Πρόσθεσε πως ''είναι σαφές και από τον τρόπο που διέρρευσε η έκθεση και από ποιους έχει προβληθεί ότι πρόκειται για ένα μάλλον άκομψο προεκλογικό εγχείρημα''.

    Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε χθεσινή δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη ο οποίος δήλωσε, ''ότι δεν υπάρχει κατηγορία που να στηρίζει έστω και υποψία ποινικής δίωξης '', αλλά και σε σημερινή ανακοίνωση του Αναπληρωτή Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη ''ο οποίος βρίσκει ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δικαιολογεί δίωξη, ειδικά όσον αφορά τον κ. Τάσσο Παπαδόπουλο''.

    Κληθείς εξάλλου, να σχολιάσει δημοσίευμα της ''Καθημερινής'' των Αθηνών σύμφωνα με το οποίο στις 19 Φεβρουαρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει και θα στείλει στο Ευρωκοινοβούλιο την πράξη προσχώρησης και τα συνοδευτικά πρωτόκολλα όλων των υπό ένταξη χωρών πλην της Κύπρου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ''ότι θα ήταν μεγάλο σφάλμα εάν η δική μας πλευρά δεχτεί να μην σταλούν τα έγγραφα που σχετίζονται με τη συνθήκη προσχώρησης κάτω από οιονδήποτε πρόσχημα''.

    Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα όσα πληροφορήθηκε ''όλα τα έγγραφα της συνθήκης και οι μεταφράσεις σε όλες τις γλώσσες που πρέπει να μεταφραστούν και τα παραρτήματα που συνοδεύουν τη συνθήκη ήσαν έτοιμα από τον Οκτώβριο.

    Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στην περίπτωση λύσης του Κυπριακού και αναπροσαρμογής των εγγράφων και είπε ότι θα συνιστούσε και πάλι ''σφάλμα από πλευράς μας να λέμε ότι επειδή είναι ενδεχόμενο να βρεθεί λύσης και δεν ξέρουμε τι μορφή θα πάρουν σε ενδεχόμενο λύσης, να αναβληθεί και η υποβολή των άλλων''.

    Ερωτηθείς, εξάλλου, αν θα συμμετείχε σε συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη αν θα είναι αυτός ο ανθυποψήφιός του στο β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ''από την 1η μέρα ζητούμε τηλεοπτική συζήτηση με τον κύριο ανθυποψήφιο που είναι ο κ. Κληρίδης''.

    Διερωτήθηκε, παράλληλα, γιατί ο ίδιος να μετάσχει σε συζητήσεις με τους άλλους υποψήφιους από τη στιγμή που ο Πρόεδρος Κληρίδης ''αρνείται να μετάσχει σε συζητήσεις".

    Σύσταση Επιτροπής Ανασυγκρότησης Κατεχομένων -------------------------------------------- Στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου, ο κ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε πως με την εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας θα προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής ανασυγκρότησης των κατεχόμενων περιοχών που θα επιστραφούν υπό ε/κ διοίκηση.

    Αναφέρθηκε ειδικά στην περίπτωση της Αμμοχώστου, λέγοντας ότι πολλά από τα δημόσια κτίρια αλλά και οικοδομές που ανήκουν σε ιδιώτες έχουν φθαρεί σε τέτοια βαθμό ώστε να είναι αναπόφευκτη η κατεδάφιση και η αναδόμησή τους.

    Με την κατεδάφιση των κτιρίων αυτών, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, θα δοθεί η ευκαιρία ώστε να ανασχεδιαστεί μέρος της πόλης με ειδικό τοπικό πολεοδομικό σχέδιο και να μελετηθεί η εγκατάσταση των έργων δημοσίας ωφελείας και υποδομής όπως είναι τα δίκτυα υδροδότησης, ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών και αποχετεύσεων.

    Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως κατά την τελευταία της συνεδρία στις Βρυξέλλες, η Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Κύπρου και ΕΕ, συζήτησε σχέδιο αναδόμησης της πόλης της Αμμοχώστου το οποίο υπέβαλε ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, ενώ έγινε και προσπάθεια για την εξασφάλιση πόρων από την ΕΕ για χρηματοδότηση αυτών των μελετών.

    [35] (Κ) ΑΚΕΛ - ΧΑΚ - Πουργουρίδης - Παπαδόπουλος

    ''Συνειδητοποιώντας τη δυνατότητα εκλογής του υποψηφίου των δυνάμεων της αντιπολίτευσης Τάσσου Παπαδόπουλου, από το πρώτο γύρο των εκλογών, απεγνωσμένα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν θέματα τα οποία συζητήθηκαν εξαντλητικά στο παρελθόν και είχαν καταρρεύσει κάτω από την ανυπαρξία επιχειρημάτων, για να δημιουργήσουν ένταση μερικές μέρες πριν τις εκλογές και να παραπλανήσουν τη κοινή γνώμη'' δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρος Κυπριανού.

    Σε σημερινή διάσκεψη Τύπου με αφορμή τη χθεσινή εκ νέου αναφορά του ονόματος του κ. Παπαδόπουλου για τα διαμειφθέντα στο Χρηματιστήριο το 1999, ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι ''μη έχοντας επιχειρήματα να αντιτάξουν στην υποψηφιότητα Παπαδόπουλου, μετέρχονται αυτού του είδους τις προσπάθειες''.

    Αναφορικά με την ανακοίνωση του ΠΑΣΕΧΑ σε σχέση με την υπόθεση Claridge ο βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι ''ο κ Μαρκίδης δήλωσε σήμερα ότι με βάση τα στοιχεία που οι ανακριτές είχαν στη διάθεση τους δεν προκύπτει οτιδήποτε σε βάρος του κ. Παπαδόπουλου''.

    Χθες, συνέχισε, ''ο κ. Μαρκίδης είπε ότι υπάρχουν τέσσερις με πέντε μεγάλοι φάκελοι στη Γενική Εισαγγελία, οι οποίοι θα εξετασθούν από συγκεκριμένο στέλεχος της Γενικής Εισαγγελίας'' και διερωτήθηκε από πού αντλεί την πληροφόρηση την οποία έχει ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρίστος Πουργουρίδης και για ποιο λόγο ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου δεν θεώρησε σκόπιμο να ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Επιτροπή, για τα στοιχεία τα οποία κατέχει''.

    ''Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής πρέπει όχι απλά να είναι τίμιος, αλλά και να φαίνεται τίμιος'', συνέχισε και ανέφερε ότι ''ο κ. Πουργουρίδης με ένα πρωτοφανή φανατισμό υποστηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Κληρίδη, και έχει δικαίωμα να την υποστηρίζει, προσθέτοντας ότι ''δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τη θέση του ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου και να μετέρχεται μεθόδους και απαράδεκτες και εντελώς αντιδεοντολογικές για τον Πρόεδρο του σώματος''.

    Αναφερόμενος σε ''τακτική του κ. Πουργούριδη να στηρίζεται σε μη τεκμηριωμένα στοιχεία για να πολεμά ανθυποψήφιο, του υποψηφίου που υποστηρίζει'', ο κ. Κυπριανού είπε ότι ''η συμπεριφορά του κ. Πουργουρίδη και τα θέματα που εγείρονται αυτή τη στιγμή θα συζητηθούν στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής''.

    Αναφερόμενος σε ''αντιφάσεις'' του κ. Πουργουρίδη, είπε ότι ''ενώ ανήγαγε την αντιπαράθεση του με τον Ντίνο Μιχαηλίδη σε θέμα αρχής και έθετε μέχρι και θέμα αποχώρησης του από το ΔΗΣΥ σε περίπτωση συνεργασίας με το ΑΔΗΚ, σήμερα δεν νιώθει άβολα να συνυπάρχει μαζί του στο επιτελείο του κ. Κληρίδη''.

    ''Ενώ κατηγορούσε τον κ. Κληρίδη για συμπεριφορά Ρωμαίου αυτοκράτορα της περιόδου της παρακμής και την κυβέρνηση για έλλειψη αναγκαίας βούλησης για πάταξη των σκανδάλων, τώρα στηρίζει φανατικά την υποψηφιότητα Κληρίδη και κατηγορεί αστήρικτα ανθυποψηφίους του'', πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού.

    Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι ''διερωτάται κανείς όχι μόνο για τις σκοπιμότητες που είναι εμφανείς πίσω από αυτή τη συμπεριφορά, αλλά και για το ηθικό υπόβαθρο της πολιτικής συμπεριφοράς ορισμένων''.

    Πρόσθεσε ότι ''για προσωπικά συμφέροντα της ηγεσίας του ΠΑΣΕΧΑ συνδέουν πολιτικά αυτή την υπόθεση έναν υποψήφιο'' και ανέφερε ότι ''με αυτή τη συμπεριφορά η ηγεσία του ΠΑΣΕΧΑ δεν εξυπηρετεί τις δεκάδες χιλιάδες των επενδυτών, αντίθετα τις ζημιώνει''.

    Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι ''πρέπει να θλίβει τον κάθε Κύπριο πολίτη το γεγονός ότι κάποιοι που επαγγέλλονται τον εκσυγχρονισμό έχουν επιστρέψει σε πολύ παροχυμένες εποχές για να κάνουν προεκλογική εκστρατεία και έχουν επαναφέρει τη λάσπη ως πολιτική μέθοδο διεξαγωγής εκλογών''.

    Κληθείς δε να διευκρινίσει ποια είναι τα άτομα που ενέχονται στο χρηματιστηριακό σκάνδαλο και περιστοιχίζουν το Γενικό Εισαγγελέα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ''όλοι ζούμε στην Κύπρο, γνωρίζουμε ποιος είναι ο καθένας, ποια ήταν η ανάμιξη που είχε στο Χρηματιστήριο και αν ρίξετε μια ματιά ποιοι είναι δίπλα από τον κ. Μαρκίδη σε προεκλογικές συγκεντρώσεις τότε αβίαστα μπορείτε να καταλήξετε σε ασφαλή συμπεράσματα''.

    Ερωτηθείς εάν κατά τη διάρκεια της εξέτασης από τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Ελέγχου και Οικονομικών των όσων συνέβησαν στο ΧΑΚ το 1999, κατέστη σκόπιμο να κληθεί και ο κ. Τάσσος Παπαδόπουλος, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου είπε ''κατηγορηματικά όχι'' και πρόσθεσε ότι ''κατά τη πρώτη φάση της εξέτασης του θέματος κλήθηκαν σε ακρόαση όλοι εκείνοι που είχαν το πρόσταγμα για την εύρυθμη λειτουργία του ΧΑΚ''.

    Ανέφερε ότι ''τώρα είμαστε στα πρόθυρα της δεύτερης φάσης, κατά την οποία θα επιλεγούν και θα εξετασθούν συγκεκριμένες εταιρείες'' και συνέχισε λέγοντας ότι ''ποτέ και σε καμιά περίπτωση δεν είχε γίνει αναφορά στο όνομα του Τάσσου Παπαδόπουλου'', ενώ επανέλαβε ότι πρόκειται για ''μια εκστρατεία λάσπης για να πληγεί μιας συγκεκριμένη υποψηφιότητα''.

    [36] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ανάν - Κύπρος

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ανακοίνωσε απόψε ότι ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 26, 27 και 28 Φεβρουαρίου, όπως πληροφορήθηκε από τον Ειδικό Σύμβουλο του κ. Ανάν για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 13 February 2003 - 18:50:02 UTC