Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-02-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Αλβαρο ντε Σότο
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Νέοι - Τιμητική εκδήλωση

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Αλβαρο ντε Σότο

    Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Φρεντ Εκχαρτ, ερωτηθείς για το λόγο της έλευσης του ειδικού συμβούλου του Κόφι Ανάν, Αλβαρο ντε Σότο στη Νέα Υόρκη, είπε ότι έρχεται για διαβουλεύσεις και τόνισε ότι αυτή η περίοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική.

    Σε άλλη ερώτηση, αν στις επιστολές που απηύθυνε ο Κόφι Ανάν στους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, τους καλεί στη Νέα Υόρκη, απάντησε αρνητικά.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Νέοι - Τιμητική εκδήλωση

    Εκείνοι οι οποίοι δηλώνουν ότι το Κυπριακό δεν θα λυθεί το 2003 και ότι θα χρειαστεί πρόεδρος πενταετούς θητείας ''ασφαλώς μπορεί να μην κατέχουν τα ίδια στοιχεία που έχω εγώ'', δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης προς τιμήν του η οποία διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία Νέων υποστήριξης της υποψηφιότητάς του.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε πως αποφάσισε να διεκδικήσει την προεδρία για περιορισμένη θητεία, τρέφοντας την εκτίμηση ότι έχει επέλθει ο χρόνος για μια ανανέωση του πολιτικού βίου, μια ανανέωση όχι κομμάτων που θα βγουν στην εξουσία αλλά ατόμων, τα οποία θα πρέπει να προέρχονται από μια γενιά που θα γνωρίζει το πως λύονται τα προβλήματα στον ευρύτερο χώρο της ενωμένης Ευρώπης.

    Σε αναφορά του στη νέα πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος Ταγίπ Ερντογάν έχει πάρει από την Ευρώπη ''ένα φύλλο πορείας'' για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, η οποία τον ενδιαφέρει και στο οποίο, σημειώνεται ότι για να ανοίξει η πόρτα της Ευρώπης για την Τουρκία πρέπει να λύσει το Κυπριακό.

    Είπε ακόμη, ότι ο κ. Ερντογάν, ''όπως του έχουν επισημάνει και οι στρατιωτικοί δεν θα μπορεί να έχει στρατεύματα σε έδαφος της Ευρώπης, επομένως είναι επιτακτική για εκείνον η ανάγκη να συμπληρώσει όλα αυτά για να πάρει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών της διαπραγματεύσεων το 2004''.

    Σε αναφορά του στις εξεγέρσεις υπέρ της ειρήνης που πραγματοποιούν οι Τ/Κ στα κατεχόμενα, είπε ότι οφείλονται στο γεγονός ότι μπήκαμε στην ενωμένη Ευρώπη και ότι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να συμμεριστούν μαζί μας τα ευεργετήματα της ΕΕ, κατανοώντας ότι ο διχασμός, η διαίρεση, τα σύνορα και ο στρατός κατοχής δεν δίνουν ευημερία, ούτε το αναφαίρετο δικαίωμα στους Τ/Κ να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν''.

    Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού Χρήστος Στυλιανίδης είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ''ξέρει ότι αυτός ο τόπος χρειάζεται πολιτική ανανέωση, ξέρει ότι οι νέοι επιθυμούν να εμπλακούν στα κοινά για να προσφέρουν και για αυτό είναι έτοιμος να βρει τη λύση του Κυπριακού για να επιτρέψει στο νέο κόσμο να ανατείλει με τους νέους να κρατούν τα ινία''.

    Στο δικό του χαιρετισμό, ο πρώην Δήμαρχος Λευκωσίας Λέλλος Δημητριάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ''είναι ο μόνος ο οποίος μπορεί να σηκώσει το βάρος της συμφωνίας που θα επιτευχθεί στο Κυπριακό και ο μόνος που έχει το κύρος και το θάρρος να κάνει εκείνο το οποίο είναι σωστό''.

    Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι ''αυτή την ώρα δεν είναι τα κομματικά λάβαρα που έχουν σημασία αλλά η πατρίδα μας, τα σύνορά μας, η απελευθέρωση, η επανένωση και η ομαλή ένταξη μας στην Ευρώπη''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 6 February 2003 - 20:49:10 UTC