Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-01-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Νταβός - Μπακογιάννη - Ερντογάν - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Ντενκτάς - Αλβαρο ντε Σότο - Σχέδιο Ανάν
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εθνική Κύπρου - Εθνική Σκοπίων
  • [05] (Κ) Πάτρα - Κυπριακό - Εκδήλωση
  • [06] (Κ) Λόρδος Χάνεϊ - Επαφές
  • [07] (Κ) Τάσος Αγγελή - Κυπριακές Αερογραμμές - Απεργία
  • [08] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Αθήνα - Συγκέντρωση
  • [09] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση
  • [10] (Κ) Οικολόγοι - Παρακαμπτήριος Λευκωσίας
  • [11] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Σχέδιο Ανάν - Δηλώσεις
  • [12] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν
  • [13] (Κ) Παπανδρέου - Γκιούλ - Ερντογάν
  • [14] (Κ) Διεθνής επιτυχία Κύπριου αντισφαιριστή
  • [15] (Κ) Μαρκίδης - Λονδίνο - Ομιλία
  • [16] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Διάσκεψη Τύπου
  • [17] (Κ) Βρετανική αρμάδα - Κύπρος

  • [01] (Κ) Νταβός - Μπακογιάννη - Ερντογάν - Κυπριακό

    Το Κυπριακό ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση γνωριμίας που είχαν ο ηγέτης του κυβερνώντος τουρκικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν και η Δήμαρχος Αθηανίων Ντόρα Μπακογιάννη, στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

    Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ ''η Δήμαρχος Αθηναίων και ο Τούρκος ηγέτης συζήτησαν για το Κυπριακό και την κατάσταση γύρω από το Ιράκ'', ενώ ο κ. Ερντογάν θυμήθηκε την εποχή που ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης.

    [02] (Κ) Ντενκτάς - Αλβαρο ντε Σότο - Σχέδιο Ανάν

    Δεν υπάρχει νέο αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν, υποστήριξε χθες ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά από συνάντηση στα κατεχόμενα με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολή, ο κ. Ντενκτάς, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι υπάρχει νέο αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν, δήλωσε πως "εργαζόμαστε στο υφιστάμενο σχέδιο. Οταν θέλουμε πληροφορίες, τις παίρνουμε από τον κ. ντε Σότο."

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι εκτιμήσεις ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα καταθέσουν σύντομα και τρίτο αναθεωρημένο σχέδιο, οι προεκλογικές αντιπαραθέσεις για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές και η απόφαση του ΑΔΗΚ για στήριξη της υποψηφιότητας Γλαύκου Κληρίδη, η συμφωνία της κυπριακής κυβέρνησης με τα Ηνωμένα Εθνη για δημιουργία Κέντρου Συντονισμού των ανθρωπιστικών ενεργειών του ΟΗΕ στο Ιράκ και η 24ωρη εξαγγελία απεργίας των πιλότων της ΠΑΣΥΠΙ απόψε τα μεσάνυκτα, είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Η ''Αλήθεια στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Η 28η Φεβρουαρίου δεν είναι μπλόφα'' γράφει ότι η 28η Φεβρουαρίου δεν αποτελεί μπλόφα της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να εκβιάσει τις δύο πλευρές στην Κύπρο για την κατάληξη σε συμφωνία λύσης του Κυπριακού, αλλά πραγματικό στόχο που αν δεν επιτευχθεί έστω και μια μικρή παράταση ημερών τότε ο διεθνής παράγοντας θα διαμορφώσει τη στάση και τη συμπεριφορά του απέναντι στο πρόβλημα. Αλλού αναφέρει ότι με το συντριπτικό ποσοστό του 84,71% το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα (ΑΔΗΚ) αποφάσισε χθες μετά από τρίωρη συνεδρία της ΚΕ του να υποστηρίξει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Γλαύκου Κληρίδη.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Νικηφόρα η δυναμική Κληρίδη'' αναφέρεται σε δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Cypronetwork Marketing Research για λογαριασμό της εφημερίδας, που αποκαλύπτει ότι παρά τη συστράτευση των ηγεσιών των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της εντατικοποίησης της προεκλογικής τους εκστρατείας, τα ποσοστά του Τάσσου Παπαδόπουλου εξακολουθούν να παραμένουν καθηλωμένα, ενώ η υποψηφιότητα Γλαύκου Κληρίδη σε αυτή τη δημοσκόπηση έχει ολοένα και πιο αυξανόμενη δυναμική. Αλλού γράφει ότι ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης επιβεβαίωσε χθες ότι επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των ΗΕ και της κυβέρνησης για χρήση εγκαταστάσεων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία Κέντρου Συντονισμού των ενεργειών του ΟΗΕ στο Ιράκ.

    Ο ''Πολίτης'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Τρίτο Σχέδιο Φαρμακερό'' αναφέρεται στις δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος έκανε λόγο για κατάθεση τρίτου αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν και αναφέρει ότι τα ΗΕ παρά το ρίσκο, δεν αποκλείουν εντός των προσεχών εβδομάδων να καταθέσουν σχέδιο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι κατοχικές αρχές συνέλαβαν τον Τ/Κ Γκουράι Καφά, από το Πέργαμος, με την κατηγορία ότι μετέφερε και παρέδωσε σε άλλο Τ/Κ τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποίαν κρατούσε στο μεγάλο συλλαλητήριο της 14ης Ιανουαρίου στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ψάχνει συμμάχους ο ντε Σότο'' γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη επιχειρούν να εισπράξουν αρχικά τη στήριξη της Ελλάδας και της Τουρκίας, προτού καταθέσουν ένα τρίτο σχέδιο, ενώ προβληματίζονται ιδιαίτερα λόγω των αντιδράσεων που θα προκύψουν από την ε/κ αντιπολίτευση, ιδιαιτέρως εάν οι τροποποιήσεις δεν είναι αναμενόμενες αλλά και επειδή η κατάθεση σχεδίου πριν από τις προεδρικές εκλογές θα θεωρηθεί ως παρέμβαση στα εσωτερικά της Κύπρου. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι τα αεροσκάφη των Κυπριακών Αερογραμμών θα παραμείνουν καθηλωμένα στο έδαφος από τις 12 απόψε μέχρι αύριο τα μεσάνυχτα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο ''Επισπεύδουν λύση άρον άρον'' γράφει ότι το Κυπριακό εισέρχεται σε περίοδο έντονων πιέσεων, αφού οι μεσολαβητές θεωρούν πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας μέσα στις προθεσμίες που έχει θέσει ο Κόφι Ανάν. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας εντός του Φεβρουαρίου θα υπάρξει παρέμβαση υψηλού επιπέδου τόσο από αμερικανικής πλευράς, όσο και από τα ΗΕ. Προβάλλει συνέντευξη του Προέδρου Κληρίδη στο ''Φ'' ο οποίος αναφέρθηκε σε πιθανό κίνδυνο αναγνώρισης του ψευδοκράτους εάν οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε ναυάγιο, τονίζοντας ωστόσο πως από τη στιγμή που η Κύπρος είναι με το ένα πόδι στην ΕΕ είναι πολύ πιο δύσκολο τρίτες χώρες να αναγνωρίσουν το καθεστώς Ντενκτάς.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Ασύγγνωστη Εκμετάλλευση'' αναφέρει ότι το κεντρικό επιτελείο των δυνάμεων της Αλλαγής κατηγόρησε τον Γλαύκο Κληρίδη για εκμετάλλευση των εθνικών θεμάτων για προεκλογικούς σκοπούς την ίδια ώρα που αυτός και το επιτελείο του επιχειρούν να πείσουν ότι η υποψηφιότητα του δεν είναι υποψηφιότητα εξουσίας. Το κεντρικό επιτελείο κατηγόρησε επίσης τον Αλέκο Μαρκίδη για όψιμο ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες του για στήριξη των επενδυτών. Αλλού γράφει ότι το σύνολο των ιδιωτικών δανείων που έχουν συνάψει οι Κύπριοι μέχρι το τέλος του 2002 έχει εκτοξευτεί σε ύψος ρεκόρ 10.5 δισεκατομμυρίων.

    [04] (Κ) Εθνική Κύπρου - Εθνική Σκοπίων

    [05] (Κ) Πάτρα - Κυπριακό - Εκδήλωση

    Την αποδοχή του σχεδίου Ανάν μετά τις διορθωτικές παρεμβάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αφετηρία διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού, στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας χθες το βράδυ στις εργασίες διημερίδας για το ρόλο των περιφερειακών ΜΜΕ στο Κυπριακό πρόβλημα.

    Στην ομιλία του ο κ. Λοβέρδος επισήμανε τον ιδιαίτερα θετικό ρόλο των ΜΜΕ κατά τις πρόσφατες εξελίξεις του Κυπριακού και είπε ότι η κυβέρνηση της Κύπρου έχει τώρα τον πρώτο λόγο και πρέπει να διαπραγματευθεί δυναμικά.

    [06] (Κ) Λόρδος Χάνεϊ - Επαφές

    Ο ειδικός εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ συναντάται σήμερα στα κατεχόμενα με αρχηγούς πολιτικών κομμάτων, το σύμβουλο του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στις συνομιλίες Εργκιούν Ολγκιούν και τον πρόεδρο του τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλί Ερέλ.

    Αύριο ο Βρετανός διπλωμάτης θα έχει πρόγευμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και στη συνέχεια θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    [07] (Κ) Τάσος Αγγελή - Κυπριακές Αερογραμμές - Απεργία

    Απώλεια εισοδημάτων 150 χιλιάδων λιρών θα προκύψει για τις Κυπριακές Αερογραμμές από την 24ωρη απεργία της Παγκύπριας Συντεχνίας Πιλότων(ΠΑΣΥΠΙ), που αρχίζει απόψε τα μεσάνυχτα και λήγει τα μεσάνυκτα της Δευτέρας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Τύπου και Δημοσίων Υποθέσεων της εταιρείας Τάσος Αγγελή.

    Οπως είπε από την απεργία επηρεάζονται 14 συνολικά πτήσεις και θα ταλαιπωρηθούν γύρω στους 2000 επιβάτες, προσθέτοντας πως έχουν γίνει διευθετήσεις σε συνεργασία με άλλες εταιρείες ώστε οι επιβάτες, που έχουν ήδη ειδοποιηθεί, να φθάσουν στους προορισμούς τους.

    Βασικό αίτημα των πιλότων, ανέφερε ο κ. Αγγελής, είναι ''η διαφοροποίηση μιας τακτικής που υπάρχει στην εταιρεία εδώ και δεκαετίες και ακολουθείται και από άλλες αεροπορικές εταιρείες''.

    [08] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Αθήνα - Συγκέντρωση

    Στις 16 Απριλίου στη Συνθήκη Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση θέλουμε να είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και όχι ένα κατασκεύασμα του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, δήλωσε σε ομιλία του ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Κουτσού.

    Ανακοίνωση των ΝΕΟ αναφέρει ότι μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση που οργάνωσε χθες η τοπική επιτροπή των ΝΕΟ στην Κυπριακή Εστία στην Αθήνα, ο κ. Κουτσού είπε ότι "καταθέτουμε μια έντιμη, εναλλακτική πρόταση στο Κυπριακό''. ''Είναι η ευρωπαϊκή λύση του προβλήματος που αξιοποιεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και δεν το εξουδετερώνει όπως κάνει το σχέδιο Ανάν'', είπε.

    Ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας ανέφερε ότι οι ανθυποψήφιοί του ''δεν λένε καθαρά τι προτείνουν'' και είπε ότι ''μιλούν αόριστα για διαπραγμάτευση χωρίς να κάνουν συγκεκριμένα ούτε τα όρια, ούτε τις αρχές αυτής της διαπραγμάτευσης'' και διερωτήθηκε ''πώς είναι δυνατό να ζητούν λαϊκή εντολή χωρίς να λένε στο λαό τι είναι που θα ψηφίσει''.

    [09] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση

    Συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς είχε σήμερα το πρωί στα κατεχόμενα ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

    Η συνάντηση ήταν συνέχεια της χθεσινής συνάντησης Ντενκτάς-ντε Σότο, μετά από την οποία ο Τ/Κ ηγέτης δήλωσε πως δεν υπάρχει νέο αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν.

    Σημειώνεται ότι ο αξιωματούχος των ΗΕ δεν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη μετά τη συνάντηση της Παρασκευής, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών.

    [10] (Κ) Οικολόγοι - Παρακαμπτήριος Λευκωσίας

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με ανακοίνωσή του δηλώνει ότι συμπαρατάσσεται στο δίκαιο αγώνα των κοινοτήτων που ζητούν την ακύρωση των σχεδίων κατασκευής του παρακαμπτηρίου αυτοκινητοδρόμου Λευκωσίας.

    Ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Γιώργος Περδίκης, επικεφαλής αντιπροσωπείας των Οικολόγων, παρακάθισε σε σύσκεψη των κοινοτικών συμβουλίων των χωριών Πέρα Ορεινής, Ψημολόφου, Τσερίου, Εργατών, Ανάγιας, Αγίων Τριμιθιάς και Πάνω Δευτεράς κατά την οποία λήφθηκε η ομόφωνη απόφαση, να ζητηθεί η ακύρωση των σχεδίων του αυτοκινητοδρόμου ο οποίος θα διέρχεται μέσα από τις κοινότητες.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Περδίκης επέκρινε την κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, "οι κυβερνώντες εφάρμοσαν τη γνωστή τους πρακτική, έβαλαν μπροστά το κάρο και πίσω το άλογο" και κάλεσε την κυβέρνηση να "λειτουργεί πλέον ευρωπαϊκά".

    "Τα μεγάλα έργα πρέπει να τα χαρακτηρίζει η διαφάνεια, η μελέτη, ο σεβασμός προς το περιβάλλον και στον άνθρωπο για μια βιώσιμη ανάπτυξη," είπε, και χαιρέτισε τη δέσμευση του Προέδρου του ΔΗΚΟ και υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην εφαρμογή των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης.

    [11] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Σχέδιο Ανάν - Δηλώσεις

    Αιχμές κατά του υποψήφιου προέδρου Τάσου Παπαδόπουλου άφησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ ότι εάν εκλεγεί δεν έχει σκοπό να αλλάξει τη φιλοσοφία του σχεδίου Ανάν.

    ''Κουράστηκα'', είπε ο κ. Αναστασιάδης, ''να παρακολουθώ τις διάφορες τοποθετήσεις του κ. Παπαδόπουλου. Στις 12 Δεκεμβρίου έλεγε ότι θα αλλάξει τη φιλοσοφία του σχεδίου, στις 21 ότι έπρεπε να απορριφθεί και να συζητηθούν τα πάντα. Σήμερα λέγει άλλα και όσον πλησιάζουν οι εκλογές ίσως ακούσουμε και ότι θα πρέπει το σχέδιο να υπογραφεί ως έχει''.

    Μιλώντας μετά το πέρας του ετήσιου εθνικού μνημοσύνου του Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή και κληθείς να σχολιάσει δήλωση του υποψήφιου προέδρου Αλέκου Μαρκίδη ότι μετά τις 28 Φεβρουαρίου η διαδικασία θα παγοποιηθεί και θα αρχίσει μετά το Μάιο του 2004 και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ''είναι η εκτίμησή του με την οποία διαφωνώ κάθετα''.

    Οσον αφορά το ενδεχόμενο κατάθεσης ενός νέου σχεδίου από το ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αρκέστηκε να αναφέρει πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφόρηση και ''αναμένουμε τις διαβουλεύσεις και τις εντατικές προσπάθειες του ΓΓ''.

    Ανέφερε επίσης ότι η ε/κ πλευρά έχει κάνει ξεκάθαρο ότι υπάρχουν ορισμένα θέματα στο σχέδιο για τα οποία επιθυμεί διαπραγμάτευση, τοποθέτηση, βελτίωση ή ακόμη και απάλειψη. ''Είναι όμως συγκεκριμένα θέματα και όχι εξ αρχής συζήτηση του σχεδίου, για να μην οδηγήσουμε σε αδιέξοδο, κάτι το οποίο θα βοηθούσε μόνο τον Ραούφ Ντεκτάς,'' είπε.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ χαιρέτισε με ικανοποίηση την απόφαση του ΑΔΗΚ για στήριξη της υποψηφιότητας του Προέδρου Κληρίδη, σημειώνοντας ότι αυτό υποδηλώνει το εύρος της αποδοχής του Προέδρου.

    [12] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν

    Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κατάθεσης νέου αναθεωρημένου σχεδίου από τον ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος εκτιμά πως εάν το 2003 δεν οδηγήσει σε λύση του Κυπριακού, θα οδηγήσει σε διχοτόμηση.

    [13] (Κ) Παπανδρέου - Γκιούλ - Ερντογάν

    Το Κυπριακό και την εταιρική σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση συζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου με τον ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία Ταγίπ Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό της χώρας Αμπντουλλάχ Γκιούλ.

    [14] (Κ) Διεθνής επιτυχία Κύπριου αντισφαιριστή

    Σημαντική διεθνή διάκριση πέτυχε ο Κύπριος πρωταθλητής της αντισφαίρισης Μάρκος Παγδατής.

    Κατέκτησε τον τίτλο στο ανοικτό εφηβικό πρωτάθλημα τένις στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, νικώντας στον τελικό της διοργάνωσης τον

    [15] (Κ) Μαρκίδης - Λονδίνο - Ομιλία

    ''Ας μην έχουμε αυταπάτες'' δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, προσθέτοντας ότι ''εφόσον και ενόσω ο κ. Ντενκτάς βρίσκεται στην ηγεσία των Τ/Κ, λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να επιτευχθεί''.

    Σε ομιλία του σήμερα στο Λονδίνο, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι δεν συμμερίζεται την άποψη του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο ότι ''αν το Κυπριακό δεν λυθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2003, μάλλον θα παγώσει η παρούσα κατάσταση''. Πρόσθεσε δε ότι η άποψη του κ. ντε Σότο στην ουσία ''αποδυναμώνει το επιχείρημα ότι θα υπάρξουν δραματικές εξελίξεις και γι' αυτό θα πρέπει για περιορισμένο χρονικό διάστημα να επανεκλεγεί ο Πρόεδρος Κληρίδης''.

    Είπε ότι ''οι διαπραγματεύσεις που θα γίνουν από τώρα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα είναι εξαντλητικές. Θα είναι διαπραγματεύσεις πολιτικών θεμάτων μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων και διαπραγματεύσεις στα πλαίσια των δύο τεχνικών επιτροπών που συνεπάγονται σκληρή εργασία'' και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Δεκέμβριο του 2004 θα εμφανισθεί εκ νέου μοχλός πίεσης της Τουρκίας, οπότε θα τεθεί το θέμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας.

    Κάνοντας λόγο για ''αντιφατικές συμμαχίες'' και ''΄προσωρινές΄ προεδρίες'', ο κ. Μαρκίδης είπε ότι έθεσε υποψηφιότητα επειδή δεν πιστεύει πως ''τα συμφέροντα του τόπου μπορούν να εξυπηρετηθούν με προεδρία υπό προθεσμία''.

    Αναφερόμενος στην εσωτερική διακυβέρνηση, ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας είπε ότι η ένταξη στην ΕΕ σημαίνει ασφάλεια και σταθερότητα αλλά και άμεση προσαρμογή στα ευρωπαϊκά πρότυπα, προσθέτοντας πως ''χρειάζονται αλλαγές στη νοοτροπία και τις συνήθειες''. "Ο τόπος δεν μπορεί να συνεχίσει με 'αυτόματο πιλότο', χρειάζεται ξεκάθαρη λύση'', είπε.

    Είπε ότι ''επιδιώκουμε μια Κύπρο στην οποία όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στην πολιτεία, στην οποία όλοι θα έχουν το δικαίωμα να πάνε μπροστά και στην οποία οι ευκαιρίες θα είναι για όλους''.

    Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου, είπε ότι ''δεν αποτελεί ούτε ανανέωση ούτε αλλαγή. Είναι πολιτικός και αυτός της γενιάς του 1959''. ''Βρισκόμαστε στο 2003'' πρόσθεσε ''και το πολιτικό κενό που υπάρχει στην πολιτική ζωή του τόπου είναι πια αισθητό, αλλά και ανησυχητικό''.

    Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι όλα τα κομματικά στρατόπεδα προσπαθούν ''να υπονομεύσουν την πρότασή μας προς το λαό'' και ανέφερε ότι ''αυτό αποδεικνύει ότι η υποψηφιότητα μας ταρακούνησε το απηρχαιωμένο κομματικό σύστημα'' και ότι ''η πρόταση μας πέρασε στο λαό και αγκαλιάστηκε από τους πολίτες''.

    [16] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Διάσκεψη Τύπου

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον υποψήφιο για την προεδρία Αλέκο Μαρκίδη να δώσει λεπτομέρειες για τους συμβιβασμούς ή τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού, στην προσεχή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης σήμερα στην Πάφο, ο κ. Ομήρου είπε ότι ''η Κύπρος δεν είναι ιδιωτική περιουσία ούτε του κ. Κληριδη, ούτε του κ. Μαρκίδη, ούτε του κ. Παπαπέτρου για να αποφασίζουν εν κρυπτώ και παραβύστω ποιο είναι το όνομα που θα δοθεί στη χώρα μας''.

    ''Εχω ακούσει με έκπληξη τον κ. Μαρκίδη να δηλώνει ότι η δική μας πλευρά, είτε έχει αποδεχθεί, είτε έχει προτείνει κάποια ονόματα για (το κοινό κράτος) και δηλώνω εμφαντικά ότι ούτε ο κ. Κληρίδης, ούτε ο κ. Μαρκίδης, ούτε ο κ. Παπαπέτρου που αποτελούν τη διαπραγματευτική ομάδα έχουν το δικαίωμα να προτείνουν ονόματα για την ονομασία του κράτους που θα προκύψει ως μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας'', είπε.

    Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι ''έχουμε απαίτηση, τουλάχιστον η πολιτική ηγεσία να γνωρίζουμε, ή να συναποφασίσουμε, ή να συμβουλεύσουμε και βεβαίως το τελικό λόγο θα τον έχει ο λαός''.

    Διερωτήθηκε δε ''από πού ως πού, ο κ. Κληρίδης, ή ο κ. Μαρκίδης αποφασίζουν να προτείνουν ονόματα χωρίς να είναι σε γνώση τουλάχιστο του Εθνικού Συμβουλίου''.

    Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι ''η σημαία και εθνικός ύμνος είναι συμβολισμοί οι οποίοι δεν έχουν σχέση με την προοπτική λύσης του κυπριακού προβλήματος'' και πρόσθεσε ότι ''η οποία συμφωνία υπάρξει εάν θα υπάρξει, θα τεθεί υπό την αίρεση κατάληξης σε τελική λύση του κυπριακού προβλήματος''.

    [17] (Κ) Βρετανική αρμάδα - Κύπρος

    Στα ανοιχτά της Κύπρου αναμένεται να καταπλεύσει τη Δευτέρα μεγάλη μοίρα του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, από 15 σκάφη, η οποία θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικές ασκήσεις, εν αναμονή διαταγής να πλεύσει προς τον Κόλπο, σύμφωνα με βρετανικές στρατιωτικές πηγές.

    Επικεφαλής της μοίρας είναι η ναυαρχίδα του Βασιλικού Ναυτικού, το αεροπλανοφόρο Ark Royal. Στη μοίρα περιλαμβάνονται το σκάφος μεταφοράς καταδρομέων Ocean, πέντε αντιτορπιλλικά και φρεγάτες, καθώς και οκτώ πλοία ανεφοδιασμού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 26 January 2003 - 18:49:14 UTC