Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-01-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Μπάουτσερ - Κύπρος - Διαδηλώσεις Τ/Κ
  • [02] (Κ) Απευθείας συνομιλίες - ΗΕ - Κάλυψη
  • [03] (Κ) Χάντμπωλ - Κύπρος - Γεωργία
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εναρξη συνάντησης Κληρίδη - Ντενκτάς
  • [06] (K) Υπουργός Εξωτερικών - Δηλώσεις Ανάν
  • [07] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Συλλαλητήριο
  • [08] (Κ) Γεύμα εργασίας - Κληρίδη - Ντενκτάς - ντε Σότο - Μενού
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος τουρκικού ΥΠΕΞ - Κυπριακό
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Συλλαλητήριο Τ/Κ
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - ΓΓ ΟΗΕ - ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος
  • [14] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) Δημήτρης Χριστόφιας - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ
  • [17] (Κ) Δήμαρχος Αθηναίων - Επίσκεψη
  • [18] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Παγκύπριο Συνέδριο
  • [19] (Κ) Βρετανικό ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [20] (Κ) Παπανδρέου - Κινητοποιήσεις Τ/Κ

  • [01] (Κ) Μπάουτσερ - Κύπρος - Διαδηλώσεις Τ/Κ

    Οι πολύ μεγάλες διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο δείχνουν ότι οι Τουρκοκύπριοι αντιλαμβάνονται τα σημαντικά οφέλη από την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης τώρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    Απαντώντας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων σε ερώτηση για το χθεσινό συλλαλητήριο στα κατεχόμενα, ο κ. Μπάουτσερ είπε πως δεν επιθυμεί να εμπλακεί στην πολιτική οποιουδήποτε, "αλλά θέλω να εμπλακώ στην υπόθεση της ειρήνης'' για να προσθέσει: ''Eχουμε κάνει ξεκάθαρη την υποστήριξή μας προς το ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν, τον ειδικό του σύμβουλο Αλβαρο ντε Σότο και προς τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών για επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης κατά έναν τρόπο που να ανταποκρίνεται στα νόμιμα συμφέροντα και των δυο πλευρών και της Ελλάδας και της Τουρκίας''.

    ''Υπάρχουν πολύ μεγάλες διαδηλώσεις στην Κύπρο που δείχνουν ότι οι Τουρκοκύπριοι αντιλαμβάνονται τα σημαντικά οφέλη από την επίτευξη αυτού του είδους της συνολικής διευθέτησης τώρα. Προφανώς δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο'', με αυτό, πρόσθεσε ο κ. Μπάουτσερ.

    Ερωτηθείς αν οι διαδηλώσεις είναι κάτι καλό, ο κ. Μπάουτσερ απάντησε πως ''η ειρήνη είναι ένα καλό πράγμα, οι διαδηλώσεις του λαού προς υποστήριξη αυτής της ευκαιρίας - αυτοί (ο λαός) υποστηρίζουν το σωστό''.

    [02] (Κ) Απευθείας συνομιλίες - ΗΕ - Κάλυψη

    Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν πως δεν θα επιτραπεί σε δημοσιογράφους, εικονολήπτες ή φωτογράφους να εισέλθουν στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, όπου επαναρχίζουν σήμερα οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο θα πραγματοποιηθεί στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο κοντά στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, και θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί.

    Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας το οποίο θα παραθέσει ο κ. ντε Σότο στους δυο ηγέτες.

    [03] (Κ) Χάντμπωλ - Κύπρος - Γεωργία

    Την πρώτη της νίκη στην προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Χάντμπωλ του 2004 πέτυχε χθες η Εθνική Κύπρου, κερδίζοντας την αντίστοιχη ομάδα της Γεωργίας με 24-21 στο γήπεδο ''Ελευθερία''.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για ''απόσταση βολής από την επανένωση'', οι εξελίξεις αναφορικά με το θέμα των προεδρικών εκλογών, το χθεσινό συλλαλητήριο στα κατεχόμενα, το σημερινό έκτακτο παγκύπριο συνέδριο του ΚΙΣΟΣ για λήψη της απόφασης σχετικά με τις προεδρικές εκλογές και η αναστολή της εφαρμογής των κανονισμών για τα τέλη νοσηλείας, είναι μερικά από τα θέματα που δεσπόζουν σήμερα στον κυπριακό Τύπο.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Ανάν: Σε απόσταση βολής από την επανένωση'', γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έδωσε χθες απάντηση προς αυτούς που επιμένουν να μην βλέπουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό και να δηλώνουν καθημερινά πως δεν τρέχει τίποτα και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάτι σημαντικό, τονίζοντας πως ''είμαστε σε σε απόσταση βολής από την επανένωση της Κύπρου''. Αλλού γράφει ότι ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Δώρος Γεωργιάδης, ο οποίος είχε καταδικαστεί για άσεμνη επίθεση εναντίον γυναικών, βρίσκεται από χθες ελεύθερος, μετά την αθώωσή του από το Ανώτατο Δικαστήριο (Εφετείο) και αφού έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης ενός χρόνου.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Δύσκολες ώρες στο ΚΙΣΟΣ'' γράφει ότι το Κίνημα ''παρουσιάζει σημεία αποσύνθεσης, σύγκρουσης και διάσπασης, μετά την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου να σύρει το Κίνημα στη συμμαχία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ προς υποστήριξη του Τάσσου Παπαδόπουλου''. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρεται στη χθεσινοβραδινή συνεδρία του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, κατά την οποία εξαιρέθηκαν από την προεκλογική εκστρατεία που θα γίνει υπέρ του Γλαύκου Κληρίδη έξι βουλευτές του κόμματος και δύο μέλη του Πολιτικού Γραφείου, οι οποίοι αποχώρησαν σαράντα λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίας.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Διασύρουν την κατοχή'' αναφέρει ότι 60 περίπου χιλιάδες Τ/Κ βγήκαν στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας διαδηλώνοντας υπέρ της λύσης του Κυπριακού και της ένταξης και των ιδίων στην ΕΕ. Με βασικό σύνθημα ''υπόγραψε το σχέδιο Ανάν μέχρι την 28η Φεβρουαρίου ή σήκω φύγε Ντενκτάς'' οι Τ/Κ διέσυραν την κατοχή αψηφώντας τις απειλές και τις προβοκάτσιες που προηγήθηκαν. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου αναφορικά με το τ/κ συλλαλητήριο, διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι κυβερνητικοί παράγοντες κατασκευάζουν τις δραματικές εξελίξεις στο Κυπριακό.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο ''Μάχη στελεχών στο ΚΙΣΟΣ'' γράφει ότι η αναμενόμενη απόφαση του σημερινού παγκυπρίου συνεδρίου του ΚΙΣΟΣ για εγκατάλειψη της θέσης για στήριξη της υποψηφιότητας Ομήρου και υπερψήφιση του Τάσσου Παπαδόπουλου, όπως διαφαίνεται και από τις δηλώσεις στελεχών, "διαχώρισε το κίνημα σε δύο στρατόπεδα". Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι τερματίζεται από σήμερα η πρόταση που δόθηκε από τους Επάρχους, τα νυχτερινά κέντρα να παραμένουν ανοιχτά κατά μία ώρα περισσότερη, δηλαδή αντί στις δύο να κλείνουν στις τρεις τα ξημερώματα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Η ώρα της αλήθειας'', γράφει στο κύριο θέμα πως επαναρχίζουν σήμερα στη Λευκωσία οι απευθείας συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Η συνάντηση, όπως αναφέρει η εφημερίδα, θα γίνει χωρίς συμβούλους, ύστερα από αίτημα του κ. Ντενκτάς, αλλά με την παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο. Αλλού γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, μιλώντας χθες στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, είπε ότι το σχέδιο Ανάν συνιστά μια ευκαιρία ως βάση και αφετηρία για την επίλυση του Κυπριακού και ότι επιδίωξη της κυβέρνησής του είναι η επίτευξη λύσης μέχρι την 28η Φεβρουαρίου.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο ''Συστράτευση και σκληρή δουλειά'', ότι την απόφαση του Προέδρου του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου, να αποσύρει την υποψηφιότητά του υπέρ της υποψηφιότητας Τάσσου Παπαδόπουλου, χαιρέτισαν με δηλώσεις τους τόσο ο κ. Παπαδόπουλος όσο και ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας. Ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, αλλά δουλειά μέχρι και την τελευταία στιγμή. Αλλη είδηση είναι η απόφαση του Υπουργού Υγείας Φρίξου Σαββίδη για αναστολή της εφαρμογής των κανονισμών για τα τέλη νοσηλείας που ψήφισε η Βουλή, μέχρι την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για κάλυψη της αυξημένης δαπάνης που υπολογίζεται στα 90 εκατομμύρια λίρες.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα πως οι Τ/Κ έγραψαν ιστορία χθες, όταν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας ζητώντας τερματισμό της 30χρονης οικονομικής τους απομόνωσης και καλώντας σε παραίτηση τον ηγέτη τους Ραούφ Ντενκτάς. Με δήλωσή του ο κ. Ανάν καλεί τους ηγέτες να ακούν τη φωνή των λαών τους οποίους εκπροσωπούν. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δημοσίευμα του βρετανικού εξειδικευμένου περιοδικού για διακοπές ''Χολιντεϊ Χουίτς'', το οποίο συγκαταλέγει την περιοχή Αγίας Νάπας ως έναν από τους "χειρότερους δέκα προορισμούς" και συνιστά στους αναγνώστες του να την αποφεύγουν, προβάλλοντας παράλληλα ως έναν από τους κορυφαίους προορισμούς τη δυτική ακτή της Κύπρου και την περιοχή Πάφου.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Financial Mirror'' κάτω από τον τίτλο '''Ντενκτάς παραιτήσου' λένε 70.000'', γράφει στο κύριο θέμα πως εβδομήντα χιλιάδες Τ/Κ κατέβηκαν στους δρόμους στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας ζητώντας από τον ηγέτη τους Ραούφ Ντενκτάς, όπως συμφωνήσει στο ειρηνευτικό σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση της Κύπρου, ή να παραιτηθεί. Αλλού γράφει ότι οι χρηματιστές στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου δεν ασχολούνται μόνον με τις αγοραπωλησίες μετοχών, αλλά επεκτείνονται τώρα στον τομέα της δικαιοχρησίας, επενδύοντας σε εστιατόρια, κέντρα αναψυχής, ακόμα και σε περίπτερα. (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΕΛΑ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Εναρξη συνάντησης Κληρίδη - Ντενκτάς

    Με τριανταπέντε λεπτά καθυστέρηση, δηλαδή γύρω στις 11.35 άρχισε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο.

    Στη συνάντηση δεν παρευρίσκονται οι σύμβουλοι των δυο ηγετών.

    [06] (K) Υπουργός Εξωτερικών - Δηλώσεις Ανάν

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης χαιρέτισε σήμερα τις χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν για την Κύπρο, επισημαίνοντας ότι ''είναι η πρώτη φορά που γίνονται δηλώσεις τέτοιας μορφής οι οποίες στην ουσία υποδεικνύουν στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι εφόσον έπαυσε να έχει την εμπιστοσύνη των Τ/Κ πρέπει να παραιτηθεί και πρέπει να συμφωνήσει στη λύση του Κυπριακού''.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι τα γεγονότα αυτά ''καταδεικνύουν ότι παρά την προεκλογική περίοδο που θα διανύσουμε, θα είμαστε μάρτυρες έντονων διαβουλεύσεων για λύση του Κυπριακού''.

    [07] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Συλλαλητήριο

    Η συμβολική παρουσία στο χθεσινό συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων ''σημαιών του κυπριακού κράτους, για πρώτη φορά από το 1963, είναι ενδεικτική αυτού που εναγωνίως επιζητούν οι Τ/Κ, της επανένταξή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία'', δήλωσε ο Πρόεδρος των ΝΕΟ και υποψήφιος για την προεδρία Νίκος Κουτσού, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των ΝΕΟ.

    [08] (Κ) Γεύμα εργασίας - Κληρίδη - Ντενκτάς - ντε Σότο - Μενού

    Σαλάτα είναι το πρώτο πιάτο στο γεύμα εργασίας του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Οπως είπε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ Μπράιαν Κέλι, το κύριο πιάτο αποτελείται από στήθος κοτόπουλο, ρύζι και διάφορα λαχανικά.

    Θα ακολουθήσει επιδόρπιο για τους συνδαιτυμόνες και το γεύμα θα ολοκληρωθεί με καφέ.

    ''Το φαγητό είναι μεν λιτό αλλά όχι λιγοστό,'' είπε χαριτολογώντας ο κ. Κέλι.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επανάρχισαν σήμερα στις 11:30 τις απευθείας συνομιλίες τους, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, και επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

    Οπως αναφέρεται σε δήλωση που εξέδωσαν οι καλές υπηρεσίες του ΟΗΕ στην Κύπρο, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων αποφάσισαν όπως στην επόμενη τους συνάντηση, που θα γίνει την Παρασκευή στις 16:00, καθορίσουν το πρόγραμμα των εντατικών τους επαφών για τις επόμενες εβδομάδες.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος τουρκικού ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    Δεν τίθεται θέμα εξέλιξης που θα μπορούσε να οριστεί ως αλλαγή στην πολιτική της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιουσούφ Μπολούτς.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Συλλαλητήριο Τ/Κ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου εξέφρασε σήμερα ''μεγάλη συγκίνηση και θαυμασμό για τις χθεσινές μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων''.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - ΓΓ ΟΗΕ - ΗΠΑ - Κυπριακό

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε σήμερα ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τις χθεσινές του αναφορές στο Κυπριακό ''έδωσε και το στίγμα των εξελίξεων'' λέγοντας ''σαφέστατα ότι βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά σε λύση και επανένωση του νησιού''.

    Βρισκόμαστε μέσα σε πεδίο βολής που μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, αυτό είπε ο Γενικός Γραμματέας και αυτό το μήνυμα επίσης πρέπει να το λάβουμε πάρα πολύ σοβαρά, είπε ο κ. Παπαπέτρου.

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος

    Σημαντική άνοδο της τάξης του 2,2% κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα της αύξησης του αγοραστικού ενδιαφέροντος αλλά και των μεγάλων κερδών σε ποσοστό 5,07% που σημείωσε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. Αποτέλεσμα ήταν ο Γενικός Δείκτης να ανέλθει στις 96,51 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε, ύστερα από πάροδο αρκετών ημερών, στο 1,1 εκατομμύριο λίρες.

    [14] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 15/01/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7268            1,7371
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8170            1,8279
    Λίρα Αγγλίας                     1,1366            1,1434
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     214,6032        216,3200
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1098          3,1346
    Δολάριο Καναδά                     2,8001          2,8225
    Κορώνα Δανίας                     12,8054         12,9078
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,6003         12,7011
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8005         15,9269
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5215          2,5416
    

    [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            96,51  ( 2,18)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.146.664
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    483.546    381,60  ( 3,28)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    403.206    110,15  ( 2,24)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     32.519     84,16  ( 2,37)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      4.676     21,02  ( 3,34)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     14.310     64,04  ( 1,72)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     61.915    107,77  ( 1,75)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     12.928     19,41  ( 0,26)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     13.866     75,60  ( 6,84)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.789      3,34  (-1,18)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     72.229     19,38  ( 2,27)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     14,18  (-4,77)
    Ξενοδοχεία                    £     13.388     47,07  ( 0,97)
    Αλλες Εταιρείες               £    105.727     88,87  ( 1,32)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (Κ) Δημήτρης Χριστόφιας - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

    Συνέχιση των διαπραγματεύσεων επί του αναθεωρημένου σχεδίου των ΗΕ μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου και υπογραφή λύσης, οποιοδήποτε κι αν είναι το αποτέλεσμα, στηρίζουν οι Τουρκοκύπριοι ούτως ώστε η Κύπρος να ενταχθεί ενωμένη στην Ευρωπαϊκή Ενωση με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης, σύμφωνα με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Τη θέση αυτή εξέφρασε ο κ. Ταλάτ μετά από συνάντηση αντιπροσωπείας του κόμματός του με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και αντίστοιχη αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ.

    [17] (Κ) Δήμαρχος Αθηναίων - Επίσκεψη

    [18] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Παγκύπριο Συνέδριο

    Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε σήμερα τα μέλη του Κινήματος να διαψεύσουν όσους λένε ότι το Παγκύπριο Διαρκές Συνέδριο θα είναι αρχή ανώμαλων εξελίξεων και να αποδεχθούν την πρόταση του Πολιτικού Γραφείου για υποστήριξη του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου.

    [19] (Κ) Βρετανικό ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Η Βρετανία υποστηρίζει το νέο γύρο συνομιλιών για το Κυπριακό και θεωρεί ότι υπάρχει πιθανότητα οι δύο πλευρές στο νησί να φθάσουν σε λύση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, η εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι ''υποστηρίζουμε το νέο γύρο συνομιλιών'', που άρχισε σήμερα στη Λευκωσία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    [20] (Κ) Παπανδρέου - Κινητοποιήσεις Τ/Κ

    Η μεγάλη κινητοποίηση των Τουρκοκυπρίων δίνει το μήνυμα ότι θα πρέπει να υπάρξει λύση του Κυπριαού ώστε η Κύπρος να γίνει πρότυπο άριστης συμβίωσης θρησκειών και εθνοτήτων, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου.

    Σε δήλωσή του για το συλλαλητήριο στα κατεχόμενα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι ''ιδιαίτερα συγκινητική η τόσο μεγάλη κινητοποίηση των Τ/Κ'' και αποτελεί μήνυμα ειρήνης, δημοκρατίας και ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα και το πως βλέπουμε ο ένας τον άλλον στη γειτονιά μας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 15 January 2003 - 18:49:16 UTC