Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-01-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κυπριακό - Συνομιλίες - Τεχνικές Επιτροπές
  • [02] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Νέα Υόρκη
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Γενικός Εισαγγελέας
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ΓΓ του ΣτΕ - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Τουρκία
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Προεδρικές εκλογές - Κυπριακό
  • [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [08] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Επιτροπές - Συνάντηση
  • [10] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΓΓ ΣτΕ
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση
  • [13] (Κ) ΗΕ - Επιτροπές - Κυπριακό
  • [14] (Κ) Κυπριακή Κυβέρνηση - Βομβιστική επίθεση στο Τελ Αβίβ
  • [15] (Κ) Ηνωμένα Εθνη - Ντε Σότο
  • [16] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - ΓΓ ΣτΕ

  • [01] (Κ) Κυπριακό - Συνομιλίες - Τεχνικές Επιτροπές

    Συνέρχονται σήμερα στις 10:00 το πρωί, στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, οι δύο τεχνικές επιτροπές, οι οποίες έχουν συσταθεί στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό, προκειμένου να ασχοληθούν με θέματα συνθηκών και νομοθεσίας που θα ισχύουν μετά τη λύση του Κυπριακού.

    Η πρώτη αυτή συνάντηση των επιτροπών θα είναι κοινή και όπως είχε ενημερώσει η ε/κ πλευρά το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα έχει έτοιμη τη δική της εισήγηση προς τα ΗΕ αναφορικά με τα πρώτα 10 νομοσχέδια, από τα 32 που θα επιμεληθεί η επιτροπή για τη νομοθεσία.

    Επικεφαλής των εκπροσώπων της ε/κ πλευράς στις δύο επιτροπές είναι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

    Στην επιτροπή που θα ασχοληθεί με τις διεθνείς συνθήκες που θα ισχύουν σε περίπτωση λύσης στο Κυπριακό, μετέχουν ο πρώην Πρεσβευτής Νίκος Μακρής, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Κυπριακού στο Υπουργείο Εξωτερικών Τάσος Τζιωνής και ο Κώστας Αποστολίδης, υπεύθυνος στο Γραφείο Μελετών του ΥΠΕΞ.

    Στην επιτροπή για τη νομοθεσία η ε/κ πλευρά εκπροσωπείται από την Επίτροπο Νομοθεσίας Λήδα Κουρσουμπά, τον τέως Επίτροπο Νομοθεσίας Γεώργιο Σταυρινάκη και από τις Εισαγγελείς Κλέλια Θεοδούλου, Τούλα Πολυχρονίδου και από τον κ. Αποστολίδη.

    Στην Κύπρο θα βρίσκονται αυτή την εβδομάδα όλα τα μέλη της ομάδας του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο. Οι νομικοί σύμβουλοί του, ο Αυστραλός νομικός Ρόμπερτ Νταν και ο Ελβετός συνταγματολόγος Ντιτιέ Φίρτερ θα ασχολούνται κατά κύριο λόγο με το έργο που έχουν να επιτελέσουν οι δύο επιτροπές.

    Η τ/κ επιτροπή που θα ασχολείται με θέματα διεθνών συνθηκών θα αποτελείται από το λεγόμενο ''υφυπουργό εξωτερικών και άμυνας'' Αϊτούγκ Πλουμέρ, τον πρώην λεγόμενο ''εισαγγελέα'' του ψευδοκράτους Ζαΐμ Νετζατιγκίλ, το νομικό σύμβουλο στο λεγόμενο ''προεδρικό γραφείο'' Σουλέν Καράμπατζακ, τον ειδικό σε θέματα ΕΕ και βελγικού Δικαίου Ρουσέν Εργκέτζ, τον Πρύτανη στο Πανεπιστήμιο ''Γεντίτεπε'' της Κωνσταντινούπολης Χαλούκ Καμπαλίογλου, το νομικό Ζεκί Μπαϊράμ, τον ακαδημαϊκό στο Τμήμα Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Αγκυρας Κουντρέτ Οζερσάι και το λεγόμενο ''βοηθό εισαγγελέα'' του ψευδοκράτους Ιλτέρ Κογιουνκούογλου.

    Στην τ/κ επιτροπή για θέματα νομοθεσίας θα συμμετέχουν ο λεγόμενος ''εισαγγελέας'' του ψευδοκράτους Ακίν Σαΐτ, ο πρώην ''δικαστής'' στο λεγόμενο ''ανώτατο δικαστήριο'' Σαλίχ Νταγίογλου, ο πρώην λεγόμενος ''εισαγγελέας'' Οκτάι Φεριντούμ, ο κ. Καμπαλίογλου, ο κ. Εργκέτζ, ο ''γενικός διευθυντής'' στο λεγόμενο ''υπουργείο εξωτερικών'' του ψευδοκράτους Τζαν Κορκούτ, ο νομικός Εργκίν Ουλουνάι και ο λεγόμενος ''εισαγγελέας'' Εργκιούλ Κιζιλόκ.

    [02] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Νέα Υόρκη

    Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο αναμενόταν χθες βράδυ ή σήμερα να φθάσει στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, για συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Γενικός Εισαγγελέας

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης παραμένει στη διαπραγματευτική ομάδα της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση του Κυπριακού, ανεξάρτητα από την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Μαρκίδης έθεσε σήμερα τον εαυτόν του στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, αν τον θέλει -όπως δήλωσε ο κ. Μαρκίδης- για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη διαπραγματευτική ομάδα για το Κυπριακό και ως συντονιστής των τεχνικών επιτροπών της ε/κ πλευράς.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ΓΓ του ΣτΕ - Κυπριακό

    Το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) υποστηρίζει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και, όπως δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Βάλτερ Σβίμερ, θα συνεισφέρει για τη συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων στο νησί.

    [05] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Τουρκία

    Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο αναμένεται στην Αγκυρα στις 10 Ιανουαρίου, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Προεδρικές εκλογές - Κυπριακό

    Ο Γενικός Εισαγγελέας και υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης θα παραμείνει στη διαπραγματευτική ομάδα, ανεξαρτήτως του αν θα υποβάλει ή όχι παραίτηση από τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά τη συνάντησή του με μέλη του διπλωματικού σώματος με την ευκαιρία του νέου έτους, ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι ο κ. Μαρκίδης παραμένει στη διαπραγματευτική ομάδα και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εξαιτίας του ότι είναι ανθυποψήφιός του στη διεκδίκηση της προεδρίας της Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα ανάκλησης της απόφασής του να διεκδικήσει την επανεκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και επανέλαβε και σήμερα ότι δεν θα κάνει προεκλογική εκστρατεία.

    [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Λόγω της χθεσινής αργίας των Θεοφανίων η μόνη εφημερίδα που κυκλοφόρησε σήμερα είναι ''Η Δειλινή''.

    Στο κύριο θέμα της με τίτλο ''Ολοι εναντίον όλων'' η εφημερίδα γράφει ότι αυτή είναι η εικόνα που εμφανίζει το προεκλογικό σκηνικό των προεδρικών εκλογών με την αντιπολίτευση να κλιμακώνει τη διμέτωπη επίθεσή της κατά Κληρίδη και Μαρκίδη, με το περιβάλλον Κληρίδη και την ηγεσία του ΔΗΣΥ με εντείνουν την κριτική τους κατά Μαρκίδη, ο οποίος υποστηρίζει ότι δέχεται κτυπήματα "κάτω από τη μέση".

    Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε χθες ξανά το Γενικό Εισαγγελέα και υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας να κάνει "δεύτερες σκέψεις", αλλά ο κ. Μαρκίδης του απάντησε ότι εμμένει στην υποψηφιότητά του, κάνοντας λόγο για ''κτυπήματα κάτω από τη μέση από συγκεκριμένη κομματική ηγεσία''.

    Σύμφωνα με τη ''Δειλινή'', ο κ. Μαρκίδης υποσχέθηκε στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ότι θα συνεχίσει την πολιτική Κληρίδη στο Κυπριακό, λέγοντας ότι δεν έχει τίποτε εναντίον του Προέδρου Κληρίδη.

    Αποποιήθηκε ωστόσο κάθε ευθύνης για την εσωτερική διακυβέρνηση, όπως γράφει η εφημερίδα.

    Σε άλλο θέμα της με τίτλο ''Κλειδί για τις εξελίξεις οι Τούρκοι στρατηγοί'', γράφει ότι αυτή είναι ακριβώς η εκτίμηση ξένων διπλωματών αλλά και των ιδίων των ΗΕ και αυτός είναι και ο λόγος που ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο θα επισκεφθεί προτού επιστρέψει στις 13 Ιανουαρίου στην Κύπρο, τη Νέα Υόρκη, την Αθήνα και την Αγκυρα.

    Επικαλούμενη πληροφορίες της η εφημερίδα γράφει ότι ο κ. ντε Σότο δίδει ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη του στην τουρκική πρωτεύουσα διότι όπως εκτιμούν και τα ΗΕ, εάν η Τουρκία γίνει διαλλακτικότερη και εκφράσει την πρόθεσή της για λύση τώρα, τα πράγματα θα γίνουν ευκολότερα.

    ''Η Δειλινή'' προβάλλει επίσης το θέμα της παραμονής του Αλέκου Μαρκίδη στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα και γράφει ότι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες προσανατολίζεται να απομακρυνθεί από τη Νομική Υπηρεσία χρησιμοποιώντας το δικαίωμα της άδειας άνευ απολαβών άδειας, χωρίς να παραιτηθεί.

    [08] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 07/01/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7379            1,7483
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8084            1,8192
    Λίρα Αγγλίας                     1,1273            1,1340
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     216,5415        218,2738
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1426          3,1677
    Δολάριο Καναδά                     2,8195          2,8420
    Κορώνα Δανίας                     12,8942         12,9973
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,5633         12,6638
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7747         15,9008
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5312          2,5514
    

    [09] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Επιτροπές - Συνάντηση

    Οργανωτικό χαρακτήρα είχε η σημερινή πρώτη συνάντηση των δύο επιτροπών οι οποίες έχουν συσταθεί στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό, προκειμένου να ασχοληθούν με θέματα συνθηκών και νομοθεσίας που θα ισχύουν μετά τη λύση του Κυπριακού.

    [10] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΓΓ ΣτΕ

    Θέματα για τα οποία το Συμβούλιο της Ευρώπης ''θα μπορεί να παράσχει βοήθεια στην Κύπρο εάν και όταν θα υπάρξει λύση του κυπριακού προβλήματος'' συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με το Γενικό Γραμματέα του ΣτΕ Βάλτερ Σβίμερ.

    Στη σχετική δήλωση προέβη ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος σημείωσε ότι η Κύπρος, παρά το μικρό της μέγεθος, έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης, λόγω της μεγάλης σημασίας που αποδίδει στη δημοκρατία, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο κράτος δικαίου.

    Από την πλευρά του ο κ. Σβίμερ τόνισε ότι οι δύο πλευρές της Κύπρου θα πρέπει να αξιοποιήσουν το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγεται, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να υπάρξουν ξανά διαχωριστικές γραμμές στην Ευρώπη.

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            95,58  (-3,30)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    857.625
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    244.782    370,26  (-4,63)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    132.381    107,32  (-4,36)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     27.284     82,14  (-3,10)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      4.473     21,75  ( 0,79)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     11.788     67,28  (-0,65)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     17.051    105,01  (-5,17)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     10.842     19,32  (-2,47)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      4.885     74,89  (-0,82)
    Ετ. Πληροφορικής              £      6.510      3,37  (-2,88)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     74.004     19,33  (-4,59)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         13     14,26  (-2,73)
    Ξενοδοχεία                    £     23.464     47,84  (-1,56)
    Αλλες Εταιρείες               £    119.381     87,88  (-3,60)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση

    Εντονες πιέσεις ρευστοποιήσεων δέχθηκαν σήμερα οι τραπεζικές μετοχές, ύστερα από τα σημαντικά κέρδη που κατέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα, οδηγώντας τον τραπεζικό κλάδο σε μεγάλες ζημιές, σε ποσοστό 4,36%. Αποτέλεσμα ήταν να ανακοπεί η ανοδική πορεία που παρουσίασε η αγορά κατά τις τελευταίες τέσσερις συναντήσεις, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει σημαντικές απώλειες σε ποσοστό 3,3%, υποχωρώντας στις 95,58 μονάδες. Στα χαμηλά επίπεδα των 857 χιλιάδων λιρών διαμορφώθηκε η αξία των συναλλαγών, με τους τραπεζικούς τίτλους να συγκεντρώνουν συνολικά πέρα του ½ του ημερήσιου τζίρου.

    [13] (Κ) ΗΕ - Επιτροπές - Κυπριακό

    Νέες συναντήσεις των δύο ad hoc τεχνικών επιτροπών, οι οποίες έχουν συσταθεί στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό, προκειμένου να ασχοληθούν με θέματα συνθηκών και νομοθεσίας που θα ισχύουν μετά τη λύση του Κυπριακού, εξήγγειλαν σήμερα τα Ηνωμένα Εθνη (ΗΕ).

    Αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν ακόμη τρεις συναντήσεις ενώ όπως αναφέρουν τα ΗΕ σε ανακοίνωσή τους το πρόγραμμα των συναντήσεων προβλέπεται να εντατικοποιηθεί από την ερχόμενη εβδομάδα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΗΕ, στη σημερινή συνάντηση των Επιτροπών συμφωνήθηκε ότι η Επιτροπή για τις συνθήκες θα συνέλθει και πάλι αύριο, ενώ η Επιτροπή για τους νόμους του 'κοινού κράτους' θα ξανασυνέλθει μεθαύριο Πέμπτη.

    [14] (Κ) Κυπριακή Κυβέρνηση - Βομβιστική επίθεση στο Τελ Αβίβ

    Η κυπριακή Κυβέρνηση καταδίκασε έντονα την πρόσφατη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ, που στοίχισε τη ζωή 23 αθώων ανθρώπων και προκάλεσε τον τραυματισμό πολλών άλλων.

    [15] (Κ) Ηνωμένα Εθνη - Ντε Σότο

    Στη Νέα Υόρκη φθάνει αύριο ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος ωστόσο δεν έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με τον Κόφι Ανάν.

    Είναι πιο πιθανό ότι ο κ. ντε Σότο να έχει μια σύντομη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κιέραν Πρέντεργκαστ. Ακολούθως θα αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη.

    [16] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - ΓΓ ΣτΕ

    Το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στις προοπτικές επανένωσης της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα του ΣτΕ Βάλτερ Σβίμερ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 7 January 2003 - 18:49:14 UTC