Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-12-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ταγίπ Ερντογάν - Σχέδιο Ανάν
  • [02] (Κ) Προς συνδρομητές και μη - Ανασκοπήσεις Γεγονότων 2002
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Τ/κ πλευρά - Τεχνικές επιτροπές - Μέλη
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΠΟΦΝΕ - Σχέδιο Ανάν
  • [06] (Κ) Επιθεωρητές ΟΗΕ - Ιράκ - Επιστήμονες - Κύπρος

  • [01] (Κ) Ταγίπ Ερντογάν - Σχέδιο Ανάν

    Ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως ''δεν θα πρέπει να τίθεται θέμα απόρριψης, εξ ολοκλήρου, του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών'', που υπέβαλε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στις δύο πλευρές στην Κύπρο.

    Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος μιλούσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, στο πρόγραμμα ''Anahtar'' (Κλειδί) του γνωστού δημοσιογράφου Μιτχάτ Μπερεκέτ ανέφερε ότι ''θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα''.

    [02] (Κ) Προς συνδρομητές και μη - Ανασκοπήσεις Γεγονότων 2002

    Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ετοιμάσει και εφέτος τρεις διαφορετικές Ανασκοπήσεις Ετους που αφορούν το 2002, ως ακολούθως:

    1. Ανασκόπηση Γεγονότων στην Κύπρο (στα ελληνικά).

    2. Ανασκόπηση Γεγονότων στην Κύπρο (στα αγγλικά - Cyprus Review).

    3. Ανασκόπηση Γεγονότων στα κατεχόμενα (στα ελληνικά).

    Και οι τρεις Ανασκοπήσεις έχουν καταχωρηθεί ανά μήνα στην ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ, σε ανοικτή πρόσβαση, στη διεύθυνση: http//www.cna.org.cy

    Οι Ανασκοπήσεις 2002 παραχωρούνται και εφέτος δωρεάν σε συνδρομητές και μη και επιτρέπεται η αναδημοσίευσή τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται ευκρινώς η πηγή, δηλαδή ΚΥΠΕ ή CNA.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι προεδρικές εκλογές και η πρόταση του Προέδρου των ΕΔΗ για αναβολή τους μέχρι το πέρας της ελληνικής προεδρίας τέλη Ιουνίου, ο απόηχος του μεγάλου συλλαλητηρίου στα κατεχόμενα, καθώς και οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται σήμερα από τις κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ είπαν όχι στην ενότητα'', γράφει ότι οι Κεντρικές Επιτροπές των δύο αυτών κομμάτων έκλεισαν χθες και ''το τελευταίο παράθυρο ελπίδας να παραμείνουν οι ιστορικές στιγμές που διέρχεται η Κύπρος υπεράνω εκλογικών φιλοδοξιών''. Σε άλλο της θέμα η ''Α'' γράφει ότι κυβέρνηση και ε/κ κόμματα θεωρούν τις κινητοποιήσεις των Τ/Κ στα κατεχόμενα ως ενθαρρυντικό και ιστορικό γεγονός ενώ η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή, αφού δεν αποκλείονται ακόμη και προβοκάτσια από το κατοχικό καθεστώς για να στραφεί η προσοχή των Τ/Κ αλλού.

    ''Η Μάχη'' με τίτλο ''Φόβοι για προβοκάτσια'' αναφέρεται στις κλοπές μεγάλων ποσοτήτων οπλισμού από στρατόπεδα στα κατεχόμενα και σημειώνει ότι η Εθνική Φρουρά και η ΚΥΠ έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για αντιμετώπιση προβοκατόρικων ενεργειών από μέρους του Αττίλα. Αλλού η ''Μ'' γράφει ότι κατά το 2002 οκτώ άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους κάθε μήνα αφού συνολικά για το 2002 σκοτώθηκαν στην άσφαλτο 94 άνθρωποι. Ο Δεκέμβριος θεωρείται από την αστυνομία ως μήνας υψηλού κινδύνου όσον αφορά τα δυστυχήματα. Από τις 22 μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο τρεις άνθρωποι.

    Ο ''Πολίτης'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Θα πάρει διαστάσεις'' γράφει ότι οι Τ/Κ με τις εξεγέρσεις τους κατά του καθεστώτος Ντενκτάς και υπέρ της επανένωσης της Κύπρου σε μια ενωμένη Ευρώπη, είναι αποφασισμένοι να δώσουν διαστάσεις στο ξεσηκωμό τους. Σημειώνει επίσης ότι τα ε/κ κόμματα έχουν λάβει το μήνυμα των Τ/Κ και ο ξένος και τουρκικός Τύπος αφιερώνει ρεπορτάζ για το θέμα αυτό. Αλλού γράφει για την πρόταση του Προέδρου των ΕΔΗ για παράταση της θητείας του Προέδρου Κληρίδη μέχρι το πέρας της ελληνικής προεδρίας. Η πρόταση αυτή βρήκε άκρως αντίθετο το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, ενώ το ΚΙΣΟΣ δεν απέκλεισε αποδοχή της πρότασης.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Χρεοκόπησε η γεωργία'' γράφει ότι οι αγρότες βρίσκονται υπό το καθεστώς χρεοκοπίας αφού τα χρέη τους στις συνεργατικές υπολογίζονται στα 150 εκατ. λίρες. Η ''Σ'' γράφει ότι οι αγρότες έχουν χρεοκοπήσει παρά το ότι την τελευταία πενταετία ο γεωργικός κλάδος έτυχε κρατικής χορηγίας ύψους 278.5 εκατ. λιρών. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με πηγές της ''Σ'', θεωρείται απίθανο να διεξαχθούν εκλογές για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο πριν το Μάη, ενώ διαψεύδεται η πληροφορία ότι ο Μητροπολίτης Πάφου αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τις εκλογές συγκαλώντας την Ιερά Σύνοδο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Οι στρατηγοί παίρνουν τις τελικές αποφάσεις'' γράφει ότι η κατάσταση που δημιουργείται στα κατεχόμενα με τις μαζικές διαμαρτυρίες των Τ/Κ, βρίσκεται στις προτεραιότητες των συζητήσεων στο επίπεδο των στρατηγών και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ενώ ο Ντενκτάς μελετά τα πιθανά σενάρια και τους τρόπους αντιμετώπισής τους εάν προκύψει εσωτερική αναταραχή στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές και προβληματίζεται για το ενδεχόμενο επαναδιεκδίκησης της προεδρίας, μελετώντας τις δημοσκοπήσεις για το θέμα αυτό που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Συνέχιση διαπραγματεύσεων'' γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε πως ο υποψήφιος για την προεδρία Τάσσος Παπαδόπουλος, εάν εκλεγεί, θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν, ενώ σχολιάζοντας την πρόταση του Γιώργου Βασιλείου για αναβολή των εκλογών μέχρι τον Ιούλιο, είπε ότι το ΑΚΕΛ εκτιμά πως πρέπει να γίνουν οι εκλογές κανονικά το Φεβρουάριο. Αλλού γράφει ότι το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι οι κυβερνώντες προσπαθούν να κρατηθούν στην εξουσία με αντιδημοκρατικούς τρόπους επικαλούμενοι κρίσιμες στιγμές και ανύπαρκτα διλήμματα, ενώ αφήνει αιχμές κατά της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριό της θέμα με τίτλο ''Πιθανή η λύση μέχρι το Φεβρουάριο'', ότι σε αυτή την εκτίμηση κατέληξε ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε χθεσινή του συνέντευξη, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να αποφευχθεί η διαπραγμάτευση πάνω στο σχέδιο Ανάν και πως όλα τα άλλα θα μπορούν να επιλυθούν με την πάροδο του χρόνου. Ο κ. Ερντογάν είπε επίσης ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί με λεπτούς χειρισμούς. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης, ο οποίος επιστρέφει αύριο στα κατεχόμενα, δήλωσε μετά το μαζικό συλλαλητήριο των Τ/Κ κατά του ιδίου και υπέρ της ενοποίησης της Κύπρου, ότι του προκάλεσε ''δάκρυα στα μάτια'', ενώ απορρίπτοντας το συλλαλητήριο το χαρακτήρισε απλό ''ενθουσιασμό''.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Να παραμείνει το σχέδιο λύσης εν ζωή'' αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ ο οποίος είπε χθες ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να στοχεύει σε αλλαγές πάνω στο σχέδιο Ανάν και όχι να ''σκοτώσει'' το σχέδιο. Ταυτόχρονα ο κ. Χριστόφιας εκτίμησε ότι το χρονοδιάγραμμα του ΟΗΕ για διευθέτηση του Κυπριακού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου δεν μπορεί να υλοποιηθεί κυρίως λόγω της ασαφούς κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία. Αλλού γράφει ότι το κατοχικό καθεστώς δεν θα επιτρέψει σε νέους Τ/Κ να μεταβούν στο Λήδρα Πάλας για να παραστούν σε δικοινοτική εκδήλωση.

    [04] (Κ) Τ/κ πλευρά - Τεχνικές επιτροπές - Μέλη

    Η τ/κ πλευρά διόρισε, με μεγάλη καθυστέρηση, τα μέλη που θα την εκπροσωπούν στις δύο ad hoc τεχνικές επιτροπές, που θα ασχοληθούν με θέματα συνθηκών και νομοθεσίας, που θα ισχύουν μετά τη λύση του Κυπριακού, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Με γραπτή του δήλωση ο σύμβουλος του Τ/Κ ηγέτη Εργκούν Ολκιούν σημείωσε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς και ο σύμβουλός του Μουμτάζ Σοϊσάλ καθώς και ο ίδιος θα συντονίζουν τις επιτροπές, ενώ είπε ότι

    [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΠΟΦΝΕ - Σχέδιο Ανάν

    Το σχέδιο Ανάν είναι μια πραγματικότητα την οποία θα πρέπει να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε, εκτιμά ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 29ου Συνεδρίου της ΠΟΦΝΕ.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''το σχέδιο ήρθε για να μείνει και η γραμμή που χαράχθηκε για διαπραγμάτευση στη βάση του Σχεδίου, είναι η καλύτερη επιλογή''.

    [06] (Κ) Επιθεωρητές ΟΗΕ - Ιράκ - Επιστήμονες - Κύπρος

    Η κυπριακή κυβέρνηση, αν και δεν προσεγγίστηκε ακόμη επίσημα από τα Ηνωμένα Εθνη, δεν θα έφερε ένσταση στο ενδεχόμενο να παραχωρήσει διευκολύνσεις για την πραγματοποίηση συνεντεύξεων Ιρακινών επιστημόνων από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ για το Ιράκ.

    Ανώτερη κυβερνητική πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι εάν η Κύπρος προσεγγιστεί για να έρθουν Ιρακινοί επιστήμονες για κάποια προσωρινή περίοδο, τότε ''δεν υπάρχει ένσταση από μέρους της κυβέρνησης'', νοουμένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα επιβαρυνθεί με την παρουσία επί μακράς διάρκειας ή επί μονίμου βάσεως των ιδίων και των οικογενειών τους'' και πρόσθεσε ότι ''θα πρέπει να διασφαλιστεί η αναχώρηση των Ιρακινών από το νησί''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 28 December 2002 - 18:49:07 UTC