Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-12-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αρχηγοί κομμάτων
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αρχηγοί κομμάτων (2)
  • [04] (Κ) ΕΕ - Υπουργοί Εξωτερικών - Τουρκία
  • [05] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Κύπρος
  • [06] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Επιστολές ΓΓ ΟΗΕ
  • [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [08] (Κ) Ερντογάν - Επίσκεψη Ουάσινγκτον - Κυπριακό
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αρχηγοί κομμάτων - Κοπεγχάγη
  • [10] (Κ) ''Αφρίκα'' -Τ/Κ - Μεταμόσχευση νεφρού - Ελεύθερες περιοχές
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο - Αναθεωρημένο έγγραφο
  • [12] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία
  • [13] (Κ) Σημίτης - Ρασμούσεν - Κύπρος
  • [14] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών - Εκλογικά κέντρα σε Πρεσβείες
  • [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν
  • [17] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Τουρκία - Νοσοκομείο
  • [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [19] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Τουρκία - Νοσοκομείο (Ορθή και συμπληρωμένη επανάληψη)
  • [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Λιν Πάρκερ
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αλβαρο ντε Σότο (1)
  • [23] (Κ) Σχέδιο Ανάν - Τροποποιήσεις
  • [24] (Κ) Εκδήλωση διαμαρτυρίας - Προεδρικό Μέγαρο
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αλβαρο ντε Σότο (2)
  • [26] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη συνεδρίας
  • [27] (Κ) Ντενκτάς - Αγκυρα - Υγρό στους πνεύμονες
  • [28] (Κ) Κασουλίδης - Ολλανδός ΥΠΕΞ
  • [29] (Κ) Εκχαρντ - Ασθένεια Ντενκτάς - Κυπριακό (1)

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο

    [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αρχηγοί κομμάτων

    Ο Πρόεδρος Δημοκρατίας Γλαύκος κληρίδης ενημερώνει σήμερα τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις εξελίξεις στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στο Κυπριακό.

    Στις 8.30 το πρωί ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντήσει από κοινού τους αρχηγούς των τεσσάρων μεγαλυτέρων κομμάτων στη Βουλή, ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφιας, Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο και Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ Γιανάκη Ομήρου.

    Στις 1200 το μεσημέρι ο Πρόεδρος Δημοκρατίας θα συναντήσει από κοινού τον Πρόεδρο των ΝΕΟ Νίκο Κουτσού, τον Πρόεδρο του ΑΔΗΚ Ντίνο Μιχαηλίδη και τον Αναπληρωτή ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Σάββα Φιλίππου.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αρχηγοί κομμάτων (2)

    Νεότερη πληροφόρηση για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τους αρχηγούς των κομμάτων στις 12 το μεσημέρι αναφέρει ότι το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θα εκπροσωπηθεί από το Γενικό Γραμματέα του Κινήματος Γιώργο Περδίκη.

    Στη συνάντηση αυτή εκ μέρους των ΕΔΗ θα συμμετάσχει ο Α' Αντιπρόεδρος Γιώργος Χριστοφίδης.

    [04] (Κ) ΕΕ - Υπουργοί Εξωτερικών - Τουρκία

    [05] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Κύπρος

    Η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση με ή χωρίς λύση του Κυπριακού. Με τη θέση αυτή συμφώνησαν χθες το βράδυ, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, μετά από μια ανεπίσημη μεν, αλλά ιδιαίτερα σημαντική πολιτική συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια δείπνου.

    Ο Δανός Υπουργός Εξωτερικών και Προεδρεύων της συνεδρίασης Περ Στιγκ Μόλερ, αφού άκουσε τις τοποθετήσεις αρκετών υπουργών τους έθεσε στη συνέχεια ένα καίριο ερώτημα, δηλαδή αν υπάρχει κάποιος που έχει οποιοδήποτε ενδοιασμό για την ένταξη της Κύπρου χωρίς λύση.

    Κανένας δεν διατύπωσε τον παραμικρό ενδοιασμό, οπότε ξαναπέρνοντας το λόγο ο κ. Μόλερ είπε : «άρα διαπιστώνω πως δεν υπάρχει πρόβλημα για την ένταξη της Κύπρου». Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε και η συζήτηση για την Κύπρο.

    [06] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Επιστολές ΓΓ ΟΗΕ

    Επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα επιδώσει ο ειδικός του σύμβουλος για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, την επιστολή θα δώσει ο κ. ντε Σότο κατά την πρωινή συνάντησή του στις 1000 με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η αντίστροφη μέτρηση για τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης και η συνέχιση των πιέσεων για επίτευξη συμφωνίας των δύο πλευρών επί του Κυπριακού και με βάση το σχέδιο Ανάν, καθώς και η αναμενόμενη από στιγμής σε στιγμή κατάθεση νέου αναθεωρημένου εγγράφου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είναι το κύριο θέμα και σήμερα σε όλες τις εφημερίδες της Λευκωσίας.

    Η επισημοποίηση της ολοκλήρωσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την ΕΕ, η δήλωση του Υπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα ότι ο δρόμος της Τουρκίας προς την ΕΕ περνά από την Κύπρο, το παρασκήνιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, η εξέταση από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών της κατάστασης στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου και η σημερινή απεργία των ταξιτζήδων είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο ''Δραματικά εικοσιτετράωρα'', ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι ταχύτατες και δεν αποκλείεται να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή τα μέχρι τώρα δεδομένα. Από στιγμή σε στιγμή, σύμφωνα με την εφημερίδα, μπορεί να κατατεθεί το αναθεωρημένο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, ενώ σήμερα αναμένεται και η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Πρόεδρο Κληρίδη. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο κ. Σολάνα, σε άρθρο του στην εφημερίδα ''Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν'' δηλώνει ότι ο δρόμος της Τουρκίας προς την ΕΕ περνά από την Κύπρο και καλεί τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν με βάση το σχέδιο Ανάν, έτσι ώστε μια ενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Ευνοϊκότερη τώρα η Κοπεγχάγη'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ξεκαθαρίζει τώρα το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και ότι τα πράγματα στην Κοπεγχάγη, παρά τις μέχρι τώρα προβλέψεις, θα είναι καλύτερα, με διασφάλιση της ένταξης της Κύπρου ''χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις'' και με την πιθανότητα καθορισμού ενός δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος για συμφωνία των δύο πλευρών πριν από την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης. Αλλη είδηση είναι η μετάβαση του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου στο Ηράκλειο Κρήτης, για να παραστεί στην ορκωμοσία των Ε/Κ δοκίμων αξιωματικών που εκπαιδεύονται εκεί. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κατάταξη των νεοσυλλέκτων εθνοφρουρών της ΕΣΣΟ 2003 Α΄ θα γίνει κανονικά στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) Λάρνακας, στο πρώτο δεκαήμερο Ιανουαρίου.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Περιμένουν ΄ναι΄ από Ερτογάν'' γράφει ότι με τιμές που χαρακτηρίζονται πρωτοφανείς στην ιστορία των ΗΠΑ για έναν πολιτικό που δεν έχει κανένα επίσημο κυβερνητικό αξίωμα γίνεται δεκτός από σύσσωμη την αμερικανική ηγεσία σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Μπους αναμένεται να ανακοινώσει στον Τούρκο ηγέτη τα οφέλη της Τουρκίας εάν σταθεί ολόψυχα στο πλευρό των ΗΠΑ ιδιαίτερα στο ζήτημα του Ιράκ, ενώ θα του ζητήσει να συναινέσει στην άμεση επίλυση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι δύο πλευρές, μέσα από τον μαραθώνιο των εντατικών εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων, θα επιδιώξουν τη μερική ικανοποίηση τεσσάρων σημείων (δύο για την κάθε πλευρά). Αναφέρει ότι τα σημεία αυτά είναι για την πλευρά μας το θέμα των εποίκων και οι μεταβατικές διατάξεις του σχεδίου και για την τ/κ πλευρά οι εγγυήσεις και η δικοινοτικότητα.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Ζητούν την υπογραφή μας'' γράφει ότι η ΕΕ και οι Αγγλοαμερικανοί θα επιχειρήσουν να ζητήσουν την υπογραφή μας επί του αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν στην Κοπεγχάγη. Προσθέτει ότι μέλη της κυβέρνησης φοβούνται ότι θα ασκηθούν αφόρητες πιέσεις και εκβιασμοί τη δωδεκάτη και αναφέρει ότι η ενημέρωση της οποίας θα τύχουν σήμερα οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων θα είναι συναφής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι οδηγοί των αστικών ταξί απαντούν με κήρυξη παγκύπριας επ' αόριστον απεργίας στην αμετάκλητη απόφαση του Τμήματος Οδικών Μεταφορών να εκδώσει 269 νέες άδειες ταξί, καθώς και στην κωλυσιεργία των αρμοδίων να ικανοποιήσουν το αίτημα του κλάδου για αύξηση των κομίστρων.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Εγγραφο με ίδια γεύση'' γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη εστιάζουν τις συζητήσεις τους με τις δύο πλευρές σε αριθμό σημείων του σχεδίου, δίνοντας ουσιαστικά το μήνυμα ότι το αναθεωρημένο έγγραφο θα διαφοροποιηθεί μερικώς. Και αυτό, συνεχίζει η εφημερίδα, ενώ αντικρουόμενες είναι οι δημόσιες τοποθετήσεις αλλά και οι πληροφορίες αναφορικά με το χρόνο υποβολής του νέου εγγράφου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κύπρος έγινε χθες και επίσημα η πρώτη χώρα μεταξύ των 10 υποψηφίων για ένταξη χωρών που ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ. Αναφέρει ότι η επισημοποίηση της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων έγινε με τριμερή συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες χθες το πρωί ο Δανός προεδρεύων της ΕΕ, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο ''Ενταξη χωρίς αστερίσκους'', ότι από στιγμή σε στιγμή αναμένεται η κατάθεση του αναθεωρημένου εγγράφου του κ. Ανάν και ότι η προσοχή εστιάζεται στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, με βασικό στόχο τη διασφάλιση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ ''χωρίς αστερίσκους και ουρές'' και με ταυτόχρονη συνέχιση της προσπάθειας για αναζήτηση λύσης του Κυπριακού στη βάση του αναθεωρημένου εγγράφου Ανάν. Αλλη είδηση είναι η ολοκλήρωση χθες της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών για το ΡΙΚ και το διορισμό, από την κυβέρνηση και για τα επόμενα 20 περίπου χρόνια, του νέου Γενικού Διευθυντή του ιδρύματος, Μάριου Μαυρίκιου, τον οποίο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Κατσουρίδης χαρακτήρισε ως ''πολιτικά λανθασμένο''.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Αντίστροφη μέτρηση για την Κοπεγχάγη'', γράφει στο κύριο θέμα πως τα Ηνωμένα Εθνη έχουν εμπλέξει τις δύο πλευρές στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων του ''πήγαινε - έλα'' και σε μια προσπάθεια σχεδιασμού ενός αναθεωρημένου σχεδίου λύσης πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη, στην οποία η νεοεκλεγείσα ''Μις Υφήλιος'' και ''Μις Τουρκία'', Αζρα Ακίν, μια Μουσουλμάνα Τουρκάλα που μεγάλωσε στην Ολλανδία, εκφράζει την ελπίδα η στέψη της να φέρει την Τουρκία στην ΕΕ, να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού και να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ισλάμ και χριστιανισμού, μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΦ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Ερντογάν - Επίσκεψη Ουάσινγκτον - Κυπριακό

    Ευθεία σύνδεση του θέματος απόδοσης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία στην Κοπεγχάγη και της προόδου όσο αφορά τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για επίλυση του Κυπριακού έκανε από την Ουάσινγκτον όπου βρίσκεται για μονοήμερη επίσκεψη, ο νέος ισχυρός πολιτικός άνδρας της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο Τούρκος πολιτικός συναντάται σήμερα με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, τον Αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι και τη Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Κοντολίζα Ράις.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αρχηγοί κομμάτων - Κοπεγχάγη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τους αρχηγούς των τεσσάρων μεγαλυτέρων κοινοβουλευτικών κομμάτων, με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα το πρωί, να τον συνοδεύσουν στην Κοπεγχάγη.

    Αυτό δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, προσθέτοντας πως οι αρχηγοί του ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ θα ανταποκριθούν στο αίτημα του Προέδρου Κληρίδη.

    [10] (Κ) ''Αφρίκα'' -Τ/Κ - Μεταμόσχευση νεφρού - Ελεύθερες περιοχές

    Η τ/κ εφημερίδα ''Αφρίκα'' αναφέρεται στη μεταμόσχευση νεφρού, που έγινε στις ελεύθερες περιοχές στον Τ/Κ Ντεβράν Τουρέραϊ, με δότη τη μητέρα του.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο - Αναθεωρημένο έγγραφο

    Το αναθεωρημένο έγγραφο του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού παρέδωσε σήμερα το πρωί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ ο κ. ντε Σότο παρέδωσε το αναθεωρημένο έγγραφο Ανάν μέσα σε φάκελο κατά τη διάρκεια 25λεπτης συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ μεταβαίνει τώρα στα κατεχόμενα για να παραδώσει το έγγραφο στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο κ. ντε Σότο είπε ότι δεν θα προβεί σε δηλώσεις και ότι πηγαίνει να συναντήσει τον κ. Ντενκτάς. Είπε, ωστόσο, ότι στις 11 το πρωί θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Εθνη.

    Ο κ. ντε Σότο έφτασε στο Προεδρικό στις 10:05, συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του Ρόμπερτ Νταν, Λάουρα Βακάρι, Ελίζα Τζόουνς και Ντιτιέ Φίρτερ.

    Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους εάν μεταφέρει επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. ντε Σότο δεν απάντησε, αλλά επέδειξε, χαμογελώντας στους δημοσιογράφους, ένα κλειστό φάκελο.

    [12] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται στις 6 το απόγευμα, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

    Η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου συγκλήθηκε μετά τη σημερινή λήψη επιστολής από το ΓΓ του ΟΗΕ και την υποβολή αναθεωρημένου σχεδίου λύσης του Κυπριακού.

    Η προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των μονοεδρικών κομμάτων στη Βουλή αναβλήθηκε.

    [13] (Κ) Σημίτης - Ρασμούσεν - Κύπρος

    Με βάση την ευρωπαϊκή οπτική γωνία αλλά και την οπτική γωνία της Τουρκίας ''δεν θα ήταν δίκαιο να διασυνδέσουμε την ημερομηνία με την επίλυση του Κυπριακού'', υπογράμμισε ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Δανός Πρωθυπουργός Αντερς φογκ Ρασμούσεν, ύστερα από συνάντηση στην Αθήνα με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    [14] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 10/12/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7398          1,7502
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7608          1,7713
    Λίρα Αγγλίας                     1,1132          1,1198
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     216,6868        218,4202
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1216          3,1465
    Δολάριο Καναδά                     2,7445          2,7664
    Κορώνα Δανίας                     12,9011         13,0043
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7279         12,8297
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8070         15,9334
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5592          2,5796
    

    [15] (Κ) Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών - Εκλογικά κέντρα σε Πρεσβείες

    Η Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών ανακοίνωσε ότι στις προσεχείς Προεδρικές Εκλογές του Φεβρουαρίου 2003 θα λειτουργήσουν, για πρώτη φορά, σύμφωνα με τη σχετική Εκλογική Νομοθεσία, που τροποποιήθηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ειδικά εκλογικά κέντρα σε Πρεσβείες της Δημοκρατίας, για τους εκλογείς φοιτητές ή προσωρινά εργαζόμενους στο εξωτερικό, που είναι ήδη γραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο, οι οποίοι κατέχουν εκλογικό βιβλιάριο και οι οποίοι κατά την ημέρα των εκλογών θα βρίσκονται στο εξωτερικό.

    Για να καταστεί δυνατή η λειτουργία εκλογικών κέντρων στο εξωτερικό καταρτίζεται ειδικός εκλογικός κατάλογος, στον οποίο μεταφέρονται τα στοιχεία των εγγεγραμμένων εκλογέων από το μόνιμο εκλογικό κατάλογο της Κύπρου, κατόπιν σχετικής δήλωσης, που υποβάλλεται από τους ενδιαφερόμενους ειδικά για το σκοπό αυτό.

    Η Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών ετοίμασε για το σκοπό αυτό ειδικά έντυπα δηλώσεων, τα οποία καλούνται οι κάτοχοι εκλογικού βιβλιαρίου, οι οποίοι είναι φοιτητές ή προσωρινά εργαζόμενοι στο εξωτερικό και οι οποίοι επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο εξωτερικό, να συμπληρώσουν κατάλληλα και να τα υποβάλουν έγκαιρα, το αργότερο μέχρι τις 2 Ιανουαρίου, 2003, για να περιληφθούν τα στοιχεία τους στον ειδικό εκλογικό κατάλογο του εξωτερικού.

    Τα εκλογικά κέντρα εξωτερικού προγραμματίζονται να λειτουργήσουν στις Πρεσβείες της Δημοκρατίας, όπου ο αριθμός των ενδιαφερόμενων εκλογέων θα δικαιολογεί τούτο, ανάλογα με τον αριθμό των δηλώσεων που θα υποβληθούν μέχρι τις 2.1.2003.

    Εντυπα αιτήσεων διατίθενται από τις Πρεσβείες της Δημοκρατίας στο εξωτερικό και από τα κατά τόπους Γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων και από την Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών, στο Υπουργείο Εσωτερικών.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν επίσης και μέσω του διαδικτύου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.pio.gov.cy για εξασφάλιση του ειδικού εντύπου δήλωσης, για σκοπούς της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα υπογράψει λύση του Κυπριακού μόνο εάν πεισθεί ότι είναι προς το συμφέρον του τόπου, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο οποίος τόνισε πως στην Κοπεγχάγη ο Πρόεδρος πηγαίνει για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε εξέλιξη ή δυνατότητα που πιθανόν να υπάρξει.

    Σε δηλώσεις του μετά την επίδοση του αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως το αναθεωρημένο σχέδιο, το οποίο είναι περίπου της ίδιας έκτασης με το αρχικό, δεν έχει τελεσιγραφικό χαρακτήρα και επανέλαβε πως εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Κοπεγχάγη, οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού θα συνεχιστούν.

    ''Ο κ. ντε Σότο έφερε το αναθεωρημένο έγγραφο, το οποίο έτυχε μιας πρώτης μελέτης. Ο κ. ντε Σότο με την ομάδα του θα επανέλθουν για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας" το απόγευμα, είπε, προσθέτοντας πως ''στις έξι το απόγευμα θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο εκτάκτως.''

    Σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει ενδεχόμενο να κληθούν στην Κοπεγχάγη ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν γνωρίζει, αλλά ο Πρόεδρος ούτως ή άλλως θα βρίσκεται στη δανική πρωτεύουσα. ''Δεν γνωρίζω αν προσκλήθηκε ο κ. Ντενκτάς,'' πρόσθεσε.

    Σε άλλη ερώτηση εάν το έγγραφο είναι μεγάλης έκτασης, είπε πως τα θέματα αυτά θα τα εκτιμήσει το Εθνικό Συμβούλιο, σημειώνοντας πως δεν ήθελε να πει οτιδήποτε επί της ουσίας.

    Ερωτηθείς κατά πόσο είναι δυνατό να υπάρξει συμφωνία μέχρι το Σάββατο, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν μπορεί να απαντήσει αυτή την ερώτηση και επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος θα ακούσει το Εθνικό Συμβούλιο το απόγευμα πριν καθορίσει τις αποφάσεις του για τα περαιτέρω βήματα.

    Σε ερώτηση εάν το αναθεωρημένο σχέδιο έχει τελεσιγραφικό χαρακτήρα, απάντησε ''όχι, δεν έχει τελεσιγραφικό χαρακτήρα, αλλά εν πάση περιπτώσει το Κυπριακό το συζητούμε εδώ και 28 χρόνια''.

    Σε διευκρινιστική ερώτηση επί του συγκεκριμένου θέματος, ο κ. Παπαπέτρου είπε ''αν υπάρχει δυνατότητα να υπογράψουν οι δυο πλευρές μέχρι την Κοπεγχάγη, ποτέ δεν κρύψαμε την ετοιμότητά μας, εάν όμως δεν καταλήξουν οι πλευρές ασφαλώς θα συνεχίσει η προσπάθεια και μετά.''

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ασφαλέστατα δεν υπογράφει λύση υπό πίεση.

    ''Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μόνο εάν πεισθεί ότι είναι προς το συμφέρον του τόπου να υπογράψει, τότε μόνο θα υπογράψει,'' τόνισε ο κ. Παπαπέτρου.

    Σε ερώτηση εάν το σχέδιο φέρνει σε ακτίνα συμφωνίας τις δύο πλευρές, είπε πως αυτό θα το κρίνει το Εθνικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Σε ερώτηση εάν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου θα μεταβούν στην Κοπεγχάγη, είπε πως οι τέσσερις αρχηγοί που ήδη συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο θα μεταβούν και δέχθηκαν πρόσκληση του Προέδρου να τον συνοδεύσουν.

    Αναφορικά με τα άλλα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, είπε, θα απαντήσουν το απόγευμα.

    Απαντώντας ερώτηση αναφορικά με το σκοπό μετάβασης του Προέδρου Κληρίδη στην Κοπεγχάγη, είπε πως ''θα πάμε για να ενταχθούμε στην ΕΕ αλλά και για να αντιμετωπίσουμε την κάθε εξέλιξη, αλλά και κάθε δυνατότητα που πιθανόν να μας προσφερθεί.''

    Σε άλλη ερώτηση, είπε πως ''έγινε μια πρώτη αξιολόγηση του αναθεωρημένου εγγράφου, που θα συνεχιστεί μέχρι την ώρα της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου'' και πρόσθεσε πως ''θα ετοιμαστεί ένα σημείωμα που θα δείχνει τα σημεία που έχουν αλλάξει.''

    Το αναθεωρημένο έγγραφο θα είναι της ίδιας έκτασης περίπου, είπε ο Εκπρόσωπος.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχουν δύο χάρτες, είπε πως δεν ήθελε να πει οτιδήποτε επί της ουσίας.

    [17] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Τουρκία - Νοσοκομείο

    Σε νοσοκομείο στην Τουρκία θα εισαχθεί αύριο ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, για ''επείγουσα θεραπεία'', όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σύμβουλός του Μουμτάζ Σοϊσάλ.

    Ο κ. Σοϊσάλ είπε ότι ο Τ/Κ ηγέτης επρόκειτο να εισαχθεί σε νοσοκομείο σε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την επιστροφή του στα κατεχόμενα από τη Νέα Υόρκη.

    Ενωρίτερα σήμερα ο κ. Ντενκτάς, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, επέκρινε το αναθεωρημένο σχέδιο λύσης του Κυπριακού που διαβίβασε σήμερα στα δύο μέρη ο ΓΓ του ΟΗΕ, μέσω του ειδικού του συμβούλου Αλβαρο ντε Σότο.

    [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           110,65  ( 1,37)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.482.030
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    858.400    444,96  ( 2,04)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    619.084    128,17  ( 2,36)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     84.499     93,81  ( 2,35)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      4.025     24,76  ( 0,86)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     52.652     68,91  ( 0,48)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     10.086    121,27  (-0,43)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     26.196     21,80  ( 1,16)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      8.342     81,95  (-0,80)
    Ετ. Πληροφορικής              £     38.124      4,23  ( 1,68)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    131.827     24,30  (-2,10)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      1.662     14,62  (-0,88)
    Ξενοδοχεία                    £     76.825     54,50  ( 0,72)
    Αλλες Εταιρείες               £    196.671    100,94  ( 1,68)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [19] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Τουρκία - Νοσοκομείο (Ορθή και συμπληρωμένη επανάληψη)

    Σε νοσοκομείο στην Τουρκία θα εισαχθεί αύριο ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, για ''επείγουσα θεραπεία'', όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σύμβουλός του Μουμτάζ Σοϊσάλ.

    Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι η εξέλιξη αυτή σημειώνεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την επιστροφή του 77χρονου Τ/Κ ηγέτη στην Κύπρο από παραμονή 2 μηνών στη Νέα Υόρκη, ύστερα από εγχείριση καρδιάς.

    Το ίδιο Πρακτορείο σημειώνει επίσης ότι η νοσηλεία του κ. Ντενκτάς μειώνει τις ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας αυτή την εβδομάδα πάνω στο αναθεωρημένο σχέδιο του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού.

    Ενωρίτερα σήμερα ο κ. Ντενκτάς, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, επέκρινε το αναθεωρημένο σχέδιο λύσης του Κυπριακού που διαβίβασε σήμερα στα δύο μέρη ο ΓΓ του ΟΗΕ, μέσω του ειδικού του συμβούλου Αλβαρο ντε Σότο.

    [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος

    Τα σημαντικά κέρδη των τραπεζικών τίτλων και κυρίως της Λαϊκής Τράπεζας, οδήγησαν τη χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνάντηση στο επίπεδο των 110 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική άνοδο της τάξης του 1,37%, κλείνοντας στις 110,65 μονάδες. Σημαντικά αυξημένη, σε σχέση με χθες, ήταν σήμερα η συναλλακτική δραστηριότητα, με τους επενδυτές να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στους τραπεζικούς τίτλους. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,4 εκατομμύριο λίρες.

    Σημαντική αύξηση της τάξης του 2,04% παρουσίασε και ο Δείκτης των 20

    [21] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Λιν Πάρκερ

    Ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Λιν Πάρκερ έγινε το απόγευμα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε γύρω στα 30 λεπτά, ο κ. Πάρκερ δεν θέλησε να απαντήσει σε οποιαδήποτε από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αλβαρο ντε Σότο (1)

    Ολοκληρώθηκε γύρω στις 4.45 το απόγευμα η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Ο κ. ντε Σότο ανέφερε στους δημοσιογράφους πως γύρω στις 5.30 θα μεταβεί στα κατεχόμενα για να συναντηθεί με το σύμβουλο του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, Εργκούν Ολγκούν, αφού δεν μπορεί να συναντηθεί με τον ίδιο τον Τ/Κ ηγέτη, μια και αυτός δεν είναι καλά, όπως είπε ο Περουβιανός διπλωμάτης.

    Ο κ. ντε Σότο ανέφερε πως δεν έχει ακόμη οποιαδήποτε αντίδραση από την τ/κ πλευρά όσον αφορά στο αναθεωρημένο σχέδιο λύσης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό που επιδόθηκε σήμερα στις δυο πλευρές.

    [23] (Κ) Σχέδιο Ανάν - Τροποποιήσεις

    Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν τροποποιήσει διάφορα σημεία του σχεδίου Ανάν, όπως αυτό είχε υποβληθεί στις δύο πλευρές στην Κύπρο στις 11 Νοεμβρίου, που αφορούν στο θέμα των εποίκων, τη μεταβατική περίοδο, τον αριθμό των Ε/Κ που θα επιστρέψουν υπό τ/κ διοίκηση καθώς και τον αριθμό των Ε/Κ που θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στο θέμα των εποίκων το αναθεωρημένο σχέδιο κάμνει συγκεκριμένη αναφορά στον αριθμό των εποίκων που θα παραμείνουν στην Κύπρο και στο σημείο του πρώτου σχεδίου που είχε αφεθεί κενό για συμπλήρωση πριν την υπογραφή αναφέρεται τώρα ο αριθμός 33.000. Ετσι, με την πρόνοια αυτή, υπολογίζεται ότι συνολικά οι έποικοι που θα παραμείνουν, περιλαμβανομένων όσων γεννήθηκαν στην Κύπρο, ανέρχονται σε 40.000.

    Αλλη μια τροποποίηση αφορά τη μεταβατική περίοδο της συμπροεδρίας που μειώνεται κατά τι, αλλά προστίθεται η ρήτρα ότι θα πρέπει να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης από τη βουλή της κάθε συστατικής πολιτείας.

    Οσον αφορά τον αριθμό των ελληνικών και τουρκικών στρατευμάτων που θα παραμείνουν, σύμφωνα πάντα με το σχέδιο Ανάν, αυτός δεν καθορίζεται αλλά αναφέρεται ότι ο αριθμός θα προστεθεί πριν την υπογραφή.

    Αναφορικά με τον αριθμό των Ε/Κ που θα επιστρέψουν υπό τ/κ διοίκηση, το αναθεωρημένο έγγραφο προτείνει μείωση του ανώτατου ορίου των Ε/Κ που θα επιστρέψουν από 33% σε 28% , αλλά επιταχύνει την επιστροφή.

    Στο σχέδιο που υποβλήθηκε σήμερα στις δύο πλευρές αναφέρεται ότι το ανώτατο όριο γίνεται 28% σε 15 χρόνια αντί 33% σε 20 χρόνια.

    Σημειώνεται επίσης ότι στα πέντε χρόνια θα μπορέσει να επιστρέψει το 8%, στα 10 χρόνια 18%, και στα 15 χρόνια 28%. Αυτό το ποσοστό θα ισχύει επί του συνόλου του πληθυσμού στην τ/κ συστατική πολιτεία και όχι σε κάθε πόλη και χωριό.

    Υπάρχει επίσης πρόνοια ότι όσοι Ε/Κ δεν θα εγκατασταθούν στην τ/κ συστατική πολιτεία, θα έχουν το δικαίωμα να διανυκτερεύουν μέχρι τρία βράδια την εβδομάδα σε αυτήν.

    Στο αναθεωρημένο σχέδιο υπάρχει πρόνοια στα 25 χρόνια να μπορεί να αναθεωρηθούν οι διευθετήσεις της επιστροφής με στόχο να απαλειφθούν οι οποιοιδήποτε περιορισμοί.

    Σε ό,τι αφορά την εδαφική πτυχή του σχεδίου, προτείνεται ο χάρτης Β με την Καρπασία αλλά δίδεται στους Τ/Κ ένα τ/κ χωριό στην περιοχή Τηλλυρίας, ενώ στην ε/κ πλευρά δίδονται κάποιες επιπρόσθετες γειτονιές στο Βαρώσι και στον Αγιο Δομέτιο.

    [24] (Κ) Εκδήλωση διαμαρτυρίας - Προεδρικό Μέγαρο

    [25] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αλβαρο ντε Σότο (2)

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο δήλωσε σήμερα πως εξαρτάται από τα δυο μέρη κατά πόσον το αναθεωρημένο σχέδιο λύσης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό που παρέλαβαν σήμερα θα τεθεί προς διαπραγμάτευση ή θα γίνει αποδεκτό ως έχει.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά την απογευματινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. ντε Σότο είπε πως δεν έλαβε ακόμη την πρώτη αντίδραση της τ/κ πλευράς στο αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν.

    Ο Περουβιανός διπλωμάτης απέφυγε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Ερωτηθείς εάν θα γίνουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στην Κοπεγχάγη ο κ. ντε Σότο απάντησε: ''Δεν το γνωρίζω ακόμη αυτό, γιατί δεν έχω μιλήσει με την άλλη πλευρά''.

    Σημειώνοντας πως ο κ. Ντενκτάς δεν είναι καλά, ο κ. ντε Σότο ανακοίνωσε πως θα συναντηθεί το απόγευμα σήμερα με το σύμβουλο του Τ/Κ ηγέτη Εργκούν Ολγκούν.

    [26] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη συνεδρίας

    Αρχισε γύρω στις 6.25 η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    Στη συνεδρία συμμετέχουν από πλευράς ΑΚΕΛ ο ΓΓ Δημήτρης Χριστόφιας και ο βουλευτής Νίκος Κατσουρίδης, από πλευράς ΔΗΣΥ ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Παναγιώτης Δημητρίου, από το ΔΗΚΟ ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Ανδρέας Αγγελίδης, από το ΚΙΣΟΣ ο Πρόεδρος Γιαννάκης Ομήρου και ο Επίτιμος Πρόεδρος Βάσος Λυσσαρίδης.

    Από τους ΝΕΟ συμμετέχουν ο Πρόεδρος Νίκος Κουτσού και ο βουλευτής Χρίστος Κληρίδης, από τους ΕΔΗ ο Πρώτος Αντιπρόεδρος Γιώργος Χριστοφίδης και ο Δεύτερος Αντιπρόεδρος Πανίκος Παπαγεωργίου, από το ΑΔΗΚ ο Πρόεδρος Ντίνος Μιχαηλίδης και το μέλος του Κινήματος Γιώργος Λυκούργος και από τους Οικολόγους Περιβαλλοντιστές ο ΓΓ Γιώργος Περδίκης και ο Βοηθός ΓΓ Ντίνος Πασπαλλίδης.

    [27] (Κ) Ντενκτάς - Αγκυρα - Υγρό στους πνεύμονες

    [28] (Κ) Κασουλίδης - Ολλανδός ΥΠΕΞ

    Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και το Κυπριακό ήταν τα βασικά θέματα της σημερινής συνάντησης στις Βρυξέλλες του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με τον Oλλανδό ομολόγο του Γιάαπ ντε Χοοπ Σέφερ.

    Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, η συνάντηση έγινε σε «φιλικό κλίμα» στα γραφεία της Ολλανδικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της ΕΕ. Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον κ. Σέφερ για το Κυπριακο, υπογραμμίζοντας τη σημασία μιας καθαρής ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ με στόχο την εξυπηρέτηση των προσπαθειών επίλυσης του προβλήματος.

    [29] (Κ) Εκχαρντ - Ασθένεια Ντενκτάς - Κυπριακό (1)

    Ο ΓΓ δεν έχει πρόβλημα να διαπραγματευτεί με οποιοδήποτε ορίσει η τ/κ πλευρά, δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Φρεντ Εκχαρντ, όταν ρωτήθηκε πώς επιδρά η ασθένεια του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς πάνω στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και ιδιαίτερα στο χρονοδιάγραμμα της 12ης Δεκεμβρίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 10 December 2002 - 18:49:22 UTC