Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-12-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΕΕ - Ρασμούσεν - Τουρκία
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Δηλώσεις - Επαφές
  • [03] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση
  • [04] (Κ) Παγκύπριο συλλαλητήριο - Σχέδιο Ανάν
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Ερντογάν - Ουάσιγκτον - Κοπεγχάγη
  • [07] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αναχώρηση - Δηλώσεις
  • [08] (Κ) Διευθυντής Τύπου ΚΑ - Παραλαβή Α330 - Τουλούζη
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

  • [01] (Κ) ΕΕ - Ρασμούσεν - Τουρκία

    Ο Πρωθυπουργός της Δανίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποκλείει το ενδεχόμενο να πάρει η Τουρκία στη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

    ''Δεν θα υπάρξει ημερομηνία στην Κοπεγχάγη'', τονίζει ο Ράσμουσεν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα "Ντι Βελτ" και ξεκαθαρίζει ότι ''όπως όλοι οι άλλοι υποψήφιοι'' έτσι και η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει όλα τα πολιτικά κριτήρια πριν λάβει μία ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξής της στην ΕΕ.

    ''Δεν θα δώσουμε μία ημερομηνία, παρά μόνον όταν η Τουρκία θα πληροί τα πολιτικά κριτήρια. Το μοναδικό ερώτημα είναι το πώς θα διατυπώσουμε αυτό το αξίωμα στην Κοπεγχάγη'', τονίζει ο Δανός

    [02] (Κ) Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Δηλώσεις - Επαφές

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, ο οποίος έφθασε χθες το βράδυ στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη, αρχίζει σήμερα τις επαφές του, με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της Κύπρου.

    [03] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο θα έχει σήμερα, στις 4 το απόγευμα, συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο κ. ντε Σοτο εγκαινίασε χθες νέο γύρο εκ του σύνεγγυς συνομιλιών με τρίωρη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, στην παρουσία των συμβούλων τους στις συνομιλίες.

    Στο μεταξύ, οι διαβουλεύσεις μεταξύ της ομάδας του κ. ντε Σότο και των δύο πλευρών συνεχίστηκαν και χθες το απόγευμα, με το Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη να συναντάται με μέλος της ομάδας ντε Σότο και το νομικό σύμβουλο του αξιωματούχου των ΗΕ Didier Pfirter να συναντάται στα κατεχόμενα με το σύμβουλο του Τ/Κ ηγέτη Εργκιούν Ολγκιούν.

    [04] (Κ) Παγκύπριο συλλαλητήριο - Σχέδιο Ανάν

    Παγκύπριο συλλαλητήριο με το σύνθημα ''Οχι στο Σχέδιο Ανάν. Ναι στα ανθρώπινα δικαιώματα'', πραγματοποιείται στις 6 σήμερα το απόγευμα στην Πλατεία Ελευθερίας.

    Το συλλαλητήριο, το οποίο οργανώνει η Παγκύπρια Κίνηση Πολιτών, στοχεύει, σύμφωνα με την Κίνηση, ''να αποτελέσει την έκφραση της βούλησης των πολιτών για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα''.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στον εναπομείναντα χρόνο πριν από την Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Κοπεγχάγης και το ενδεχόμενο υποβολής αναθεωρημένου σχεδίου λύσης πριν από τη Σύνοδο είναι το θέμα που δεσπόζει στις σημερινές εφημερίδες. Προβάλλονται επίσης η έναρξη των συναντήσεων μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, Αλβαρο Ντε Σότο, καθώς και το ενδεχόμενο κοινής συνάντησης των δύο και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, οποίος έφθασε χθες στα κατεχόμενα, καθώς και η συνέντευξη του Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστου Παναγόπουλου.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Μάχες για ημερομηνία μέσα στο 2004'' γράφει ότι καθώς άρχισαν χθες με συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Αλβαρο ντε Σότο οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες που πιθανότατα να οδηγήσουν στην κατάθεση τροποποιημένου εγγράφου από τον ΟΗΕ, συνεχίζεται στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων, εντονότατο παρασκήνιο για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ μέσα στο 2004. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργου Βασιλείου, ο οποίος δηλώνει ότι η Κύπρος θα εξασφαλίσει στην Κοπεγχάγη ''καθαρότατη ένταξη''.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Με συνέπειες μας απειλεί η Αθήνα'' ότι υπό την εκβιαστική πίεση όχι μόνο των ξένων, αλλά και των Αθηνών βρίσκεται ο Πρόεδρος Κληρίδης, αφού όπως σημειώνει ''η Αθήνα επείγεται να έχει θετική τοποθέτηση της Λευκωσίας στο σχέδιο Ανάν, προσδοκώντας ότι αυτό θα αποτελέσει κλειδί για την υπογραφή συμφωνίας στο Κυπριακό πριν από την Κοπεγχάγη''. Σε άλλη αποκλειστική είδηση γράφει ότι σε ''άμεσο κίνδυνο'' τέθηκε η ζωή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου, στη διάρκεια επέμβασης στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο "Μην με πιέζετε, θα παραιτηθώ'' γράφει ότι ''η τουρκική κυβέρνηση και παρά τα τρία τηλεφωνήματα που έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρέθηκε τις τελευταίες μέρες μπροστά στον ωμό εκβιασμό του Τ/Κ ηγέτη, ο οποίος από τη Νέα Υόρκη, διαμηνούσε ότι εάν υποχρεωθεί να συναινέσει σε κάτι με το οποίο ο ίδιος διαφωνεί, θα παραιτηθεί και θα προκαλέσει κρίση" . Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε χθες πως ''υπάρχει το ενδεχόμενο να κατατεθεί αναθεωρημένο σχέδιο λύσης του Κυπριακού'' πριν από τη Σύνοδο της ΕΕ στην Κοπεγχάγη.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Πρόεδρος με... κλήρο'' ότι ''με κλήρο θα εκλεγούν ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του 'κοινού κράτους' της νέας Κύπρου, εάν προκύψει διαφωνία'' και σημειώνει ότι ''αυτή είναι η θέση των ΗΕ και καταγράφεται σε άκρως απόρρητο έγγραφο του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη προς τον Πρόεδρο Κληρίδη''. Αλλού γράφει ότι λίγες μέρες πριν από την Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Κοπεγχάγης, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Βρετανίας απέστειλαν κοινή επιστολή στον Πρόεδρο Κληρίδη και το Ραούφ Ντενκτάς και τους καλούν να εκμεταλλευθούν τη μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται για λύση του Κυπριακού, ενώ ζητούν να πληροφορηθούν για τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις της κάθε πλευράς επί του σχεδίου Ανάν.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Ενταξη με όρους λύσεως'' και γράφει ότι ''η ΕΕ ενδέχεται να παρέμβει δυναμικά καθορίζοντας σαφή χρονοδιαγράμματα στα οποία θα κληθούν τα εμπλεκόμενα μέρη να δεσμευθούν για λύση του Κυπριακού''. Σημειώνει ότι ''δεν αποκλείεται να παρουσιασθεί και ολιγοσέλιδο έγγραφο αρχών στο οποίο, επίσης, θα κληθούν τα εμπλεκόμενα μέρη να δεσμευθούν''. Σε άλλη είδηση, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ότι ''είναι λογικό σε περίπτωση μη λύσης (του Κυπριακού) και ένταξης να κληθούν τα δύο μέρη να δεσμευθούν σε ένα κείμενο'' και πρόσθεσε ότι δεν έχει ξεκαθαρισθεί ακόμη αν το κείμενο ''θα είναι μορφής εγγράφου που θα κληθούν να υπογράψουν ή θα είναι απλώς μια διακήρυξη που θα περιληφθεί στα συμπεράσματα της προεδρίας της ΕΕ".

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Αναθεωρημένο Σχέδιο'' γράφει ότι ''σίγουρη πρέπει να θεωρείται η υποβολή από τα ΗΕ στις επόμενες δύο μέρες αναθεωρημένου εγγράφου'' για λύση του Κυπριακού. Σημειώνει ότι παρόλο που η ε/κ πλευρά επιμένει να δηλώνει ότι ο χρόνος που απομένει μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης δεν αφήνει περιθώρια για διαπραγματεύσεις, εντούτοις ο διεθνής παράγοντας παρεμβαίνει ασφυκτικά προς την κατεύθυνση να επιτευχθεί λύση μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου. Αλλού γράφει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος έφθασε χθες στα κατεχόμενα, θα συναντηθεί σήμερα με τον κ. ντε Σότο, ενώ σημειώνει ότι αναμένεται να υπάρξει και κοινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη, του κ. Ντε Σότο και του κ. Ντενκτάς.

    [06] (Κ) Ερντογάν - Ουάσιγκτον - Κοπεγχάγη

    Μετά τη συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο Μπους, μεθαύριο Τρίτη, ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αναχωρήσει για την Κοπεγχάγη, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο κ. Ερντογάν θα φθάσει στην αμερικανική πρωτεύουσα τη Δευτέρα (βράδυ, ώρα Κύπρου) και την ίδια ημέρα θα δώσει διάλεξη στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

    [07] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αναχώρηση - Δηλώσεις

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει μια συμφωνία διαδικασίας και δέσμευση ότι οι δύο πλευρές θα εργαστούν για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν και μετά την Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Κοπεγχάγης, σε περίπτωση που δεν υπογραφεί η θεμελιώδης συμφωνία που προνοείται στο σχέδιο λύσης του Κυπριακού που κατέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στις 11 Νοεμβρίου.

    Σε δηλώσεις κατά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο Λάρνακας για τις Βρυξέλλες, ο κ. Κασουλίδης έκανε λόγο για ''ιδιαίτερα κρίσιμα 24ωρα'' στο Κυπριακό και υπογράμμισε την ανάγκη ''για ενότητα, σύμπνοια, ψυχραιμία και σωφροσύνη στους χειρισμούς μας'' ενώ αναφέρθηκε και σε πιέσεις στο παρασκήνιο της Κοπεγχάγης και σε τεκταινόμενα στο παρασκήνιο που δεν συνδέονται κατ'ανάγκη με δημόσιες δηλώσεις.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις θέσεις που εξέφρασε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς κατά την άφιξη του χθες στα κατεχόμενα, ο κ. Κασουλίδης είπε

    [08] (Κ) Διευθυντής Τύπου ΚΑ - Παραλαβή Α330 - Τουλούζη

    Μια ''πολύ σημαντική στιγμή'' στην ιστορία των Κυπριακών Αερογραμμών, θεωρείται η παραλαβή του πρώτου αεροπλάνου της εταιρείας, τύπου Α330, διότι ''πρόκειται για ένα μεγάλο, υπερσύγχρονο αεροπλάνο, το οποίο θα παίξει μεγάλο ρόλο στη βελτίωση του προϊόντος των ΚΑ και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών της'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Τύπου και Δημοσίων Υποθέσεων των Κυπριακών Αερογραμμών Τάσος Αγγελής.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

    Οι διαθέσιμες μέρες μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης πρέπει να θεωρηθούν ως ''σημαντικές και απαραίτητες'' για τη δημιουργία πολιτικής δυναμικής, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στη γύρω περιοχή για την επίλυση του Κυπριακού, διαμήνυσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Κοξ υπογράμμισε τη ''μεγάλη ανησυχία'' της ΕΕ, σημειώνοντας την ανάγκη για προσπάθεια επίτευξης όσο το δυνατό περισσότερης προόδου στο Κυπριακό μέχρι την Κοπεγχάγη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 8 December 2002 - 18:49:09 UTC