Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-11-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Απάντηση Ντενκτάς - Προθεσμία - Περιεχόμενο
  • [03] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Ειδικός Σύμβουλος ΓΓ ΟΗΕ
  • [04] (Κ) Πρωθυπουργός Βρετανίας - Κύπρος - ΕΕ
  • [05] (Κ) Χόλμπρουκ - Κύπρος - Ενταξη - ΕΕ - Τουρκία
  • [06] (Κ) Χόλμπρουκ - Κύπρος - Ενταξη - ΕΕ - Τουρκία
  • [07] (Κ) Ντε Σότο - Αθήνα - Παπανδρέου
  • [08] (Κ) Παναγόπουλος - Κυπριακό
  • [09] (K) Κύπρος - Μεξικό - ΥΠΕΞ - Συνάντηση
  • [10] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Τουρκία - Σύσκεψη - Κυπριακό
  • [12] (Κ) Τουρκία - Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας - Εναρξη
  • [13] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Κυπριακό - Υδάτινοι πόροι
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Τρίτες χώρες - Συμφωνία
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακές απώλειες
  • [17] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Αγορά εργασίας
  • [18] (Κ) Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Προσφυγές
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - ΕΕ
  • [20] (Κ) Γενικός Ελεγκτής Δημοκρατίας - Συνέδριο ΕΕ
  • [21] (Κ) Χρήστος Ψιλογένης - Κυπριακή Βραδιά - Βερολίνο
  • [22] (Κ) Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας - Κυπριακό
  • [23] (Κ) Ενωμένοι Δημοκράτες - Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα
  • [24] (Κ) Τουρκία - ΣΕΑ - Κυπριακό
  • [25] (Κ) Τουρκία - ΣΕΑ - Κυπριακό (2)
  • [26] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Στοκχόλμη - Κυπριακό - ΕΕ
  • [27] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [28] (Κ) Γιώργος Παπανδρέου - Αλβαρο ντε Σότο
  • [29] (Κ) Μεγάλος Εσπερινός Απ. Ανδρέα - Πρόεδρος Κληρίδης

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι πληροφορίες αναφορικά με τα επόμενα βήματα των ΗΕ στο Κυπριακό, η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και οι δηλώσεις που έγιναν μετά από αυτήν από τον Πρόεδρο Κληρίδη, τον Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο καθώς και οι δηλώσεις στην Ελλάδα του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη είναι τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος. Επίσης αναφέρεται στις δηλώσεις του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και σε πληροφορίες για επικείμενη συνάντηση Ανάν - Κληρίδη - Ντενκτάς καθώς και επικείμενη επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν στην Κύπρο.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Για το Σχέδιο το Εθνικό αποφάσισε ένταξη'' πως ενόψει της επιστολής που ο Κόφι Ανάν απέστειλε στον Πρόεδρο Κληρίδη ζητώντας την απάντηση της ελληνικής πλευράς μέχρι το Σάββατο, το Εθνικό Συμβούλιο συνήλθε χθες σε μια μακρά συνεδρία του, και αποφάσισε όχι μόνο να μην δώσει απάντηση στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που τέθηκε την περασμένη Τρίτη, αλλά να μην τοποθετηθεί καν στο σχέδιο Ανάν. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει πως οι Υπουργοί Εξωτερικών της Δανίας και της Βρετανίας, Περ Στιγκ Μέλερ και Τζακ Στρο, αναμένονται χωριστά την επόμενη εβδομάδα στην Αγκυρα για συνομιλίες σχετικά με την ΕΕ.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Οχι στον Ανάν από το 76% των Κυπρίων'' πως η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων απορρίπτει το σχέδιο Ανάν ως λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, ενώ το 20% το αποδέχεται και το 4% απαντά ''δεν ξέρω δεν απαντώ''. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο μεταξύ 22 και 26 Νοεμβρίου. Αλλού σημειώνεται πως στα ίδια περίπου επίπεδα κυμαίνεται ο αριθμός των αλλοδαπών εργατών στην Πάφο, με τους αυτόχθονες κατοίκους. Από τους αλλοδαπούς οι 4.500 είναι νόμιμοι, άλλοι τόσοι παράνομοι και 9.000 περίπου είναι Ελληνοπόντιοι.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αναπροσαρμογές στο σχέδιο Ανάν'' πως το εναπομείναντα χρονικό διάστημα μέχρι την Κοπεγχάγη μέρα με τη μέρα περιορίζεται και οι μεσολαβούντες στην επίλυση του προβλήματος (με την υπογραφή της καταρχήν συμφωνίας) αναζητούν εναγωνίως τρόπους να το πετύχουν. Σύμφωνα με την εφημερίδα στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι φόβοι ότι ο ΓΓ των ΗΕ θα επιχειρήσει την υποβολή αναθεωρημένου σχεδίου λύσης, με στόχο τη ''γεφύρωση των διαφορών'' μεταξύ των δυο πλευρών. Αλλού αναφέρει πως αρχίζουν δίκες σε Λεμεσό και Θεσσαλονίκη που αφορούν ''παλιές ιστορίες με πρωταγωνιστές τους σεβαστούς ιεράρχες'' μας.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Τελεσιγραφικά διλήμματα'' γράφει πως ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν ζητά εγγράφως τις αλλαγές που εισηγούνται οι δυο πλευρές επί του σχεδίου του μέχρι το Σάββατο και στοχεύει να προχωρήσει σε ένα τελευταίο κύκλο επαφών πριν από την Κοπεγχάγη με το σκεπτικό πως εάν οι κύριοι Ντενκτάς και Κληρίδης δεν καταλήξουν σε συμφωνία, τότε θα ισχύσουν οι δικές του εισηγήσεις, που θα επιχειρούν να γεφυρώσουν τις διαφορές και είναι πιθανόν να λάβουν μορφή αναθεωρημένου κειμένου με οριακές διαφορές συγκριτικά με το αρχικό. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως προκαταβολή 50 - 100 λίρες θα πληρώνουν οι ασθενείς που επισκέπτονται τα κρατικά νοσοκομεία για να υποβληθούν σε εγχειρήσεις και άλλες δαπανηρές θεραπείες και δεν είναι δικαιούχοι δωρεάν περίθαλψης.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Θα δώσει τελική λύση'' πως ο ΓΓ των ΗΕ στις επιστολές του προς τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, σημειώνει πως μετά την κατάθεση εκατέρωθεν θέσεων επί του σχεδίου λύσης, θα επιχειρήσει να τις γεφυρώσει. Αυτό ενδεχομένως να σημαίνει ότι με βάση αυτή την εξέλιξη θα υποβληθεί νέο έγγραφο, το οποίο θα είναι και το τελικό. Αλλού αναφέρει πως εάν υπάρξουν δραματικές εξελίξεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει από το Εθνικό Συμβούλιο να τον συνοδεύσει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη στις 12 - 13 Δεκεμβρίου, όπως ο ίδιος ανέφερε κατά τη διάρκεια της χθεσινής τρίωρης συνεδρίασης του Σώματος.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Πάμε για ένταξη'' γράφει πως με βάση τα όσα δήλωσαν χθες ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πάμε για ένταξη, δεν γίνονται αποδεκτά τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και εξαντλήθηκαν τα περιθώρια για διαπραγμάτευση και συμφωνία πριν τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης. Αλλού σημειώνει πως ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε πως η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ ακόμη και αν δεν υπάρξει λύση στο πολιτικό πρόβλημα. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι προτάσεις του ΟΗΕ μπορεί επιτέλους να αποτελέσουν τη βάση για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα πως το Εθνικό Συμβούλιο ανέθεσε χθες στον Πρόεδρο Κληρίδη να χειριστεί το Κυπριακό, υπό το φως μια πιθανής διαπραγμάτευσης επί του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου είπε πως οι αρχηγοί των κομμάτων συζήτησαν για το σχέδιο και εξέφρασαν τις απόψεις τους. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει πως ανώτερος λειτουργός του Υπουργείου Εσωτερικών κάλεσε το κοινό να είναι προσεκτικό όταν αγοράζει παιγνίδια για τα παιδιά ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων αφού λόγω σοβαρής έλλειψης προσωπικού δεν είναι δυνατός ο έλεγχος όλων των προϊόντων.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Η Κύπρος σήμερα'' γράφει στο κύριο θέμα πως σχέδια για παραμερισμό του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς φαίνεται πως ''μπήκαν'' σε εφαρμογή από πολιτικά κέντρα της Αγκυρας, κατόπιν υποδείξεως της Ουάσιγκτον. Ο Τ/Κ ηγέτης έχει τα τελευταία εικοσιτετράωρα σκληρύνει τη στάση του στο σχέδιο του Κόφι Ανάν για το Κυπριακό παρόλο ότι του απέστειλε επιστολή και αυτό ενοχλεί τους ανθρώπους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αλλού σημειώνει πως ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν έρχεται στη Λευκωσία την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου για σειρά επαφών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και άλλους πολιτικούς παράγοντες.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Συντάκτης'' αναφέρει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Φινάλε - Εξπρές!'' πως συνάντηση με τους κυρίους Κληρίδη και Ντενκτάς με στόχο την έναρξη εντατικών συνομιλιών προγραμματίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα. Πιθανολογείται ότι αυτή θα γίνει στη Νέα Υόρκη, αν στο μεταξύ δεν επιστρέψει στην Κύπρο ο Ραούφ Ντενκτάς. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει πως ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δήλωσε πως η Κύπρος έκανε τεράστια πρόοδο και έχει ουσιαστικά καταλήξει στα θέματα που απασχολούσαν τους αγρότες, με τρόπο που να ικανοποιεί πλήρως τα αιτήματα και τις προοπτικές τους.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη ''Cyprus Weekly'' με κύριο τίτλο ''Η πράσινη γραμμή χωρίζει την Αγκυρα από τις Βρυξέλλες'' γράφει πως ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωσε πως η Τουρκία θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει στην επανένωση της Κύπρου εάν θέλει να βελτιώσει τις πιθανότητές της για ένταξη στην ΕΕ, σημειώνοντας πως ''η πράσινη γραμμή δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας''. Αλλού σημειώνει πως μια ομάδα ατόμων και από τις δυο κοινότητες θα διοργανώσει στις 7 Δεκεμβρίου συζήτηση στο χωριό Πύλα για το μέλλον της Κύπρου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Απάντηση Ντενκτάς - Προθεσμία - Περιεχόμενο

    Η απάντηση της τουρκοκυπριακής πλευράς στην τελευταία επιστολή του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν ''δεν μπορεί να δοθεί έως τις 30 Νοεμβρίου'' όπως ζητήθηκε, μεταδίδει από την Αγκυρα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    [03] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Ειδικός Σύμβουλος ΓΓ ΟΗΕ

    Αισιόδοξος πως μπορεί να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού μέχρι τη 12η Δεκεμβρίου παραμένει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο.

    Ερωτηθείς, ύστερα από πρωινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, αν είναι αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, ο κ. ντε Σότο απάντησε: ''ναι''.

    Ερωτηθείς αν του έδωσε κάποιο μήνυμα ο Πρόεδρος Κληρίδης ή κάποια επιστολή, ο κ. ντε Σότο απάντησε: ''καμία επιστολή''.

    [04] (Κ) Πρωθυπουργός Βρετανίας - Κύπρος - ΕΕ

    Η Κύπρος υπό οποιεσδήποτε συνθήκες θα ενταχθεί στην ΕΕ, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, απαντώντας προχθές στο βρετανικό κοινοβούλιο σε ερώτηση του βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Andrew Dismore αν η καθυστέρηση στη διαδικασία για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού θα επηρεάσει την έτναξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο κ. Μπλερ επεσήμανε ότι ''μερικώς ήταν αποτέλεσμα των διαβημάτων της βρετανικής κυβέρνησης που το καταστήσαμε απόλυτα ξεκάθαρο ότι η Κύπρος πρέπει να μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ ακόμα και εάν δεν υπάρχει τελική διευθέτηση''.

    [05] (Κ) Χόλμπρουκ - Κύπρος - Ενταξη - ΕΕ - Τουρκία

    Υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ αλλά και του ορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία, τάσσεται ο πρώην Πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, σε εκτενές άρθρο γνώμης που δημοσιεύει η σημερινή "Ουάσιγκτον Ποστ".

    Στη σύνοδο της Κοπεγχάγης, η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ γιατί το δικαιούται, τονίζει ο κ. Χόλμπρουκ, ο οποίος διετέλεσε και προεδρικός απεσταλμένος για το Κυπριακό, και κάνει λόγο για τη "σωστή έκβαση μιας μάχης στην οποία η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε αρχικά την

    [06] (Κ) Χόλμπρουκ - Κύπρος - Ενταξη - ΕΕ - Τουρκία

    Υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ αλλά και του ορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία, τάσσεται ο πρώην Πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, σε εκτενές άρθρο γνώμης που δημοσιεύει η σημερινή "Ουάσιγκτον Ποστ".

    Στη σύνοδο της Κοπεγχάγης, η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ γιατί το δικαιούται, τονίζει ο κ. Χόλμπρουκ, ο οποίος διετέλεσε και προεδρικός απεσταλμένος για το Κυπριακό, και κάνει λόγο για τη "σωστή έκβαση μιας μάχης στην οποία η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε αρχικά την

    [07] (Κ) Ντε Σότο - Αθήνα - Παπανδρέου

    [08] (Κ) Παναγόπουλος - Κυπριακό

    Πρώτος στόχος Αθήνας και Λευκωσίας παραμένει η επίλυση του κυπριακού προβλήματος με βάση διαπραγμάτευσης το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, τόνισε σήμερα ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρήστος Παναγόπουλος, σημειώνοντας παράλληλα ότι ''υπάρχει ακόμη χρόνος'' για εξεύρεση λύσης μέχρι την 12η Δεκεμβρίου.

    [09] (K) Κύπρος - Μεξικό - ΥΠΕΞ - Συνάντηση

    Αντιπροσωπείες των Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Μεξικού συναντήθηκαν χθες στην πόλη του Μεξικού και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς και τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών όσον αφορά τον πολιτικό, εμποροοικονομικό, πολιτιστικό και τουριστικό τομέα.

    [10] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 29/11/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7397          1,7501
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7294          1,7397
    Λίρα Αγγλίας                     1,1124          1,1190
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     211,6213        213,3142
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0843          3,1089
    Δολάριο Καναδά                     2,7162          2,7379
    Κορώνα Δανίας                     12,9125         13,0158
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,6764         12,7778
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7153         15,8410
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5663          2,5868
    

    [11] (Κ) Τουρκία - Σύσκεψη - Κυπριακό

    Συνάντηση στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην Αγκυρα, όπου γίνονται συζητήσεις για τον καθορισμό των απόψεων που θα διατυπώσει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στην απάντηση του στη δεύτερη επιστολή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    [12] (Κ) Τουρκία - Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας - Εναρξη

    [13] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Κυπριακό - Υδάτινοι πόροι

    Η κυβέρνηση έχει ήδη επιλέξει χώρο και κάνει τους σχεδιασμούς της να κατασκευάσει σε χρόνο ρεκόρ και σε συνεργασία με την τ/κ πλευρά, μόλις υπάρξει διευθέτηση του Κυπριακού, την πρώτη μονάδα αφαλάτωσης στο Παραλίμνι που θα εξυπηρετεί όλη την επαρχία Αμμοχώστου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους.

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           104,04  (-0,44)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  2.600.653
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    798.882    413,72  (-0,40)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    452.283    118,46  (-0,08)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     75.418     89,32  (-1,06)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      5.104     23,37  ( 0,30)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     33.807     67,49  (-0,41)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      2.698    119,82  ( 1,17)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     28.633     21,55  (-0,23)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     29.468     71,99  ( 1,31)
    Ετ. Πληροφορικής              £     31.476      3,93  (-2,72)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     87.741     23,44  (-3,14)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        316     14,99  ( 3,38)
    Ξενοδοχεία                    £     43.588     51,81  (-0,92)
    Αλλες Εταιρείες               £  1.572.801     96,79  (-1,06)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Τρίτες χώρες - Συμφωνία

    Το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της ΕΕ έδωσε εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τέσσερεις τρίτες χώρες (Τουρκία, Αλβανία, Αλγερία και Κίνα), προκειμένου να συνάψει μαζί τους συμφωνίες επαναπροώθησης λαθρομεταναστών που συλλαμβάνονται σε κοινοτικό έδαφος.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακές απώλειες

    Οριακές απώλειες της τάξης του 0,44% κατέγραψε η χρηματιστηριακή αγορά στην τελευταία συνάντηση της εβδομάδας, αδυνατώντας να δώσει συνέχεια στην ανοδική πορεία που παρουσίασε χθες. Ο Γενικός Δείκτης, δεχόμενος πιέσεις κυρίως από περιφερειακές μετοχές, υποχώρησε στις 104,04 μονάδες. Αντίθετα, σημαντική αύξηση παρουσίασε το αγοραστικό ενδιαφέρον, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 2,6 εκατομμύρια λίρες, ποσό που αποτελεί το υψηλότερο της εβδομάδας.

    [17] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Αγορά εργασίας

    Μέσα σε μια εξαετία, δηλαδή από το 1995 έως το 2001, η απασχόληση στην Κύπρο στον τομέα της γεωργίας μειώθηκε πάνω από 50%. Μειώθηκε, επίσης, η απασχόληση στη βιομηχανία, παρέμεινε στάσιμη στην οικοδομή, ενώ αυξήθηκε σημαντικά στον τομέα των υπηρεσιών.

    [18] (Κ) Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Προσφυγές

    Οκτώ νέες προσφυγές καταχωρήθηκαν χθες εναντίον της Τουρκίας στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο για αποζημιώσεις για περιουσίες στα κατεχόμενα.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - ΕΕ

    Η ε/κ πλευρά δεν θα πρέπει να δεχθεί ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ''με αστερίσκους, αστεράκια και ουρές'', τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι ''πρέπει να γίνει μάχη για να μην τεθούν τελεσίγραφα και οποιεσδήποτε περιοριστικές διατάξεις''.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο, ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε ''ουτοπία'' το ενδεχόμενο μερικές μέρες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης να επιτευχθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

    [20] (Κ) Γενικός Ελεγκτής Δημοκρατίας - Συνέδριο ΕΕ

    Η Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη και ο Βοηθός Γενικός Ελεγκτής Ανδρέας Κουρτέλλης συμμετείχαν στην πρώτη κοινή συνεδρία των Γενικών Ελεγκτών των κρατών μελών της ΕΕ και των υπό ένταξη χωρών, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο υπό την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου της ΕΕ.

    [21] (Κ) Χρήστος Ψιλογένης - Κυπριακή Βραδιά - Βερολίνο

    Η Κύπρος είναι αρκετά μεγάλη για να θρέψει Ε/Κ και Τ/Κ αλλά πολύ μικρή για να διχοτομηθεί διά της βίας την ώρα που ενοποιείται ειρηνικά όλη η υπόλοιπη Ευρώπη, ανέφερε σε ομιλία του ο Πρεσβευτής της Κύπρου στη Γερμανία Χρήστος Ψιλογένης στην κυπριακή βραδιά που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βερολίνο με τη συνεργασία του Γραφείου Τύπου της Πρεσβείας και του διαφημιστικού γραφείου AGIT.

    [22] (Κ) Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας - Κυπριακό

    Ο,τι και να γίνει με τις συνομιλίες και το σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού, στις 12 με 14 Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη "πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να γίνει δεκτή ως ισότιμο μέλος της ΕΕ, χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις και χωρίς προϋποθέσεις'', ξεκαθάρισε με πάσα σαφήνεια, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    [23] (Κ) Ενωμένοι Δημοκράτες - Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα

    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα συμφωνούν ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης για την επίτευξη το συντομότερο δυνατό λύσης στο Κυπριακό.

    [24] (Κ) Τουρκία - ΣΕΑ - Κυπριακό

    Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας υποστηρίζει τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην στάση του έναντι του σχεδίου Ανάν για λύση του Κυπριακού.

    Οπως μετέδωσε ο τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός NTV-MSNBC στην ιστοσελίδα του, η απόφαση ανακοινώθηκε ύστερα από τη σημερινή συνεδρία του Σώματος, που ασχολήθηκε με εξωτερικές και στρατιωτικές υποθέσεις.

    [25] (Κ) Τουρκία - ΣΕΑ - Κυπριακό (2)

    Η Τουρκία υποστηρίζει την τελευταία στάση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς όσον αφορά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό, αναφέρει ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ).

    Η ανακοίνωση, που εξεδόθη αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίας διάρκειας 4,5 ωρών του ΣΕΑ, αναφέρει ότι το Συμβούλιο αξιολόγησε ''τη γενική ασφάλεια και τάξη στη χώρα και ενημερώθηκε για τις εξωτερικές και στρατιωτικές εξελίξεις και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο''.

    [26] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Στοκχόλμη - Κυπριακό - ΕΕ

    Η ε/κ πλευρά ουδέποτε σταμάτησε τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ από την Στοκχόλμη ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, τονίζοντας ότι εάν δεν γίνει κατορθωτό να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού μέχρι την 12η Δεκεμβρίου, ''ασφαλώς πάμε για ένταξη''.

    Ο κ. Κασουλίδης έκανε λόγο για ''καθυστερήσεις'' που πρακτικά κάνουν τη δυνατότητα επίλυσης του Κυπριακού πριν την Κοπεγχάγη ''ιδιαίτερα δύσκολη'', διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει με τον ''ίδιο έντονο τρόπο'' τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης.

    [27] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Ο Δρ. ΠΙΕΡΗΣ ZΑΡΜΑΣ ΠΑΡΑΣΗΜΟΦΟΡΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

    Η Δήμαρχος της Βόννης κα Β. Dieckmann, κατά τη διάρκεια τελετής στο παλαιό Δημαρχείο της πόλης, παρασημοφόρησε την περασμένη Πέμπτη τον δρα Πιερή Ζαρμά με τον Μεγαλόσταυρο της Γερμανίας, εκ μέρους του Προέδρου κ. Rau.

    Ο δρ. Πιερής Ζαρμάς ζει στη Βόννη από το 1965 και είναι μέλος της Όπερας της Βόννης. Στη διάρκεια της σχεδόν 40χρονης προσφοράς του εκεί ως βαρύτονος συμμετείχε σε 3500 παραστάσεις 150 διαφορετικών έργων. Η προσφορά του κ. Ζαρμά προς την Κύπρο ήταν συνεχής . Πρωτοστάτησε μετά την τουρκική εισβολή όχι μόνο στη διαφώτιση των γερμανικών αρχών, αλλά και στη διοργάνωση εράνου στη Γερμανία το 1974 για τα θύματα της εισβολής όπου συγκεντρώθηκε το ποσό των 6,5 εκ. μάρκων. Προβάλλει την Κύπρο μέσω της μουσικής και πρόσφατα προώθησε την πρώτη διεθνή εμφάνιση της Κυπριακής Κρατικής Ορχήστρας στη Βόννη.

    Στην ομιλία της, η Δήμαρχος της Βόννης αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο και στη συλλογή έξι εκατομμυρίων μάρκων από τον δρα Ζαρμά για τα θύματά της εισβολής, καθώς και στις συνεχείς προσπάθειες του για την προώθηση της πολιτιστικής συνεργασίας, όπως η διδυμοποίηση των πόλων Niederkassel και Λεμεσού το 1989, καθώς και η κάθοδος της όπερας της Βόννης και άλλων μουσικών ορχηστρών της Γερμανίας στην Κύπρο και την παρουσία αντίστοιχων κυπριακών χορωδιών στη Γερμανία. Η κα Dieckmann ευχήθηκε, τέλος, να εξευρεθεί σύντομα λύση του Κυπριακού και να ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Ζαρμάς, ευχαριστώντας την κα Dieckmann ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η μόνη ανεκπλήρωτη επιθυμία του παραμένει η ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στην τελετή παρέστησαν καθηγητές, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κολωνία, ο Σύμβουλος Α΄ της Πρεσβείας κ. Ο. Μαυρομμάτης οι Αρχές της πόλης και άλλοι επίσημοι.

    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ AUGSBURG

    Στα πλαίσια σειράς ενημερωτικών εκδηλώσεων για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες στην ΕΕ πραγματοποιήθηκε στην πόλη Augsburg της Βαυαρίας εκδήλωση/ημερίδα για την Κύπρο.

    Την εκδήλωση διοργάνωσε ο τοπικός σύνδεσμος της οργάνωσης Europa-Union Deutschland (η οποία προωθεί την ευρωπαϊκή ιδέα) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Bukowina (ερευνητικό κέντρο μιας ομώνυμης περιοχής στη σημερινή Ρουμανία, οι Γερμανοί κάτοικοι της οποίας εκδιώχθηκαν μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο).

    Μετά από εισαγωγικές ομιλίες/χαιρετισμούς του Προέδρου του τοπικού συνδέσμου της Europa-Union κ. Klaus Hopp, και του Διευθυντή του Ινστιτούτου Bukowina Δρ Linus Forster, μίλησε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Gieben Δρ Rudolf Grulich. Στην ομιλία του ο καθηγητής αναφέρθηκε στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, με εκτενείς αναφορές στα γεγονότα του 1974 και τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού εκ μέρους του ΟΗΕ μέχρι και σήμερα. Ακολούθησε συζήτηση με το ακροατήριο, κατά την οποία πέραν του καθηγητή Grulich απάντησε και ο Σύμβουλος Τύπου σε διάφορες ερωτήσεις που τέθηκαν.

    Στη συνέχεια μίλησε ο Σύμβουλος Τύπου κ. Μιχάλης Κουμίδης για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, τις διαπραγματεύσεις που ολοκληρώνονται εντός των προσεχών ημερών, τα οφέλη που θα προκύψουν για τη νήσο από την προσχώρηση της στην ΕΕ, αλλά και τα οφέλη που θα έχει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ακολούθως διεξήχθη συζήτηση με το ακροατήριο, κατά την οποία υποβλήθηκαν και απαντήθηκαν δεκάδες ερωτήσεις τόσο για την επικείμενη ένταξη της Κύπρου όσο και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

    Στην εκδήλωση διαμοιράστηκε πλούσιο ενημερωτικό υλικό, εκδόσεις του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών και το ενημερωτικό δελτίο του Γραφείου Τύπου Βερολίνου.

    ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΙΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΜΕΞΙΚΟΥ

    Πραγματοποιήθηκε χθες στην πόλη του Μεξικού η πρώτη συνάντηση των αντιπροσωπειών των Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Μεξικού στο πλαίσιο του ισχύοντος μεταξύ τους Μνημονίου συνεργασίας.

    Της κυπριακής αντιπροσωπίας επικεφαλής ήταν η Διευθύντρια Διμερών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών κα Ρέα Γιορδαμλή και σ΄ αυτή συμμετείχαν ο Πρέσβης της Κύπρου στο Μεξικό κ. Αντώνης Τουμαζής και ο Πρώτος Γραμματέας της Πρεσβείας κ. Αντώνης Μανδρίτης.

    Από πλευράς του Μεξικού, επικεφαλής της αντιπροσωπίας ήταν ο Γενικός Διευθυντής για την Ευρώπη, Πρέσβης κ. Jaime Garcia Amaral και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών όσον αφορά τον πολιτικό, εμποροοικονομικό, πολιτιστικό και τουριστικό τομέα, και εξετάστηκαν περαιτέρω τρόποι σύσφιγξης των σχέσεων αυτών. Η κυπριακή αντιπροσωπία ενημέρωσε επίσης τα μέλη της αντιπροσωπίας του Μεξικού για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Επίσης συζητήθηκαν διεθνή θέματα, όπως το θέμα του Ιράκ και της Μέσης Ανατολής, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, θέματα αφοπλισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και θέματα κοινού ενδιαφέροντος στα πλαίσια του ΟΗΕ, δεδομένου ότι το Μεξικό είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τέλος, συζητήθηκαν οι σχέσεις Μεξικού-ΗΠΑ και η κατάσταση στη Λατινική Αμερική.

    ΧΡΗΣΤΟΣ ΨΙΛΟΓΕΝΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

    Η Κύπρος είναι αρκετά μεγάλη για να θρέψει Ε/Κ και Τ/Κ αλλά πολύ μικρή για να διχοτομηθεί διά της βίας την ώρα που ενοποιείται ειρηνικά όλη η υπόλοιπη Ευρώπη, ανέφερε σε ομιλία του ο Πρεσβευτής της Κύπρου στη Γερμανία Χρήστος Ψιλογένης στην κυπριακή βραδιά που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βερολίνο με τη συνεργασία του Γραφείου Τύπου της Πρεσβείας και του διαφημιστικού γραφείου AGIT.

    ''Πέρα από τα αναμφισβήτητα οικονομικά και πολιτικά επιτεύγματα της, κύρια συνεισφορά της ΕΕ παραμένει εκείνη προς την ειρήνη'', είπε ο κ. Ψιλογένης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα.

    ''Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η ήπειρος μας ενοποιείται με την ελεύθερη βούληση των πολιτών της χωρίς την χρήση βίας και ήδη αποτελεί χώρο ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών εθνικών ομάδων'', πρόσθεσε.

    ''Αν λοιπόν έστω και με κάποια προβλήματα οι χθεσινοί εχθροί και αντίπαλοι είναι σήμερα φίλοι και συνεταίροι για την ειρήνη και την ευημερία, πώς είναι δυνατό να μην μπορούν να συμβιώσουν ξανά Ε/Κ και Τ/Κ;'' διερωτήθηκε.

    [28] (Κ) Γιώργος Παπανδρέου - Αλβαρο ντε Σότο

    Την πεποίθηση ότι είναι ακόμη δυνατή η εξασφάλιση μιας συμφωνίας στο κύριο τμήμα του σχεδίου Ανάν για λύση του Κυπριακού πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης, διατύπωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο σε συνάντηση που είχε σήμερα στην Αθήνα με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    [29] (Κ) Μεγάλος Εσπερινός Απ. Ανδρέα - Πρόεδρος Κληρίδης


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 29 November 2002 - 18:49:39 UTC