Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-11-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Ντε Σότο - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Προσχέδιο ψηφίσματος για ανανέωση UNFICYP

  • [01] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Ντε Σότο - Κυπριακό

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αποφάσισε να συνεχίσει τις προσπάθειες στο Κυπριακό με στόχο να προσέλθουν τα μέρη σε εντατικές συνομιλίες την προσεχή εβδομάδα, εμπλέκοντας άμεσα την Ελλάδα και την Τουρκία.

    Παράλληλα, στέλνει στην περιοχή τον ειδικό του σύμβουλο Αλβαρο Ντε Σότο, που θα ταξιδέψει την προσεχή εβδομάδα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

    Σε ότι αφορά την απάντηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, τα Ηνωμένα Εθνη επίσημα δηλώνουν ότι την αναμένουν το ταχύτερο δυνατό, όμως ομολογούν πως με αφορμή την κωλυσιεργό τακτική του, ο κ. Ντενκτάς έλαβε μόνος του την προθεσμία της μίας εβδομάδας πού ζήτησε με επιστολή του από το ΓΓ, ο οποίος, όπως ανέφερε με δηλώσεις του στη Χάγη, ''καθώς ο κ. Ντενκτάς έχει προβλήματα υγείας και έχει δώσει ενδείξεις πως χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για διαβουλεύσεις, θα δώσει μερικές πιό σαφείς δηλώσεις στα Ηνωμένα Εθνη, αφού πρώτα διαβουλευτεί''.

    Σε γραπτή ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΟΗΕ, αναφέρεται ότι «ο ΓΓ συναντήθηκε σήμερα με τον Ειδικό του Σύμβουλο για το Κυπριακό, Αλβαρο Ντε Σότο, για ανασκόπηση των προσπαθειών για επίλυση του κυπριακού. Ο ΓΓ δηλώνει ενθαρρυμένος από τη θετική αντίδραση που προκύπτει για το σχέδιό του και επιθυμεί να προχωρήσει με τα μέρη, σε συμφωνία με το χρονοδιάγραμμα που αποτελεί μέρος και πακέτο του σχεδίου, το οποίο έχει σχεδιαστεί να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που είναι διαθέσιμες τώρα''.

    Η ανακοίνωση επίσης αναφέρει πως οι δύο άνδρες ''συζήτησαν βήματα για την εντατική εμπλοκή των πλευρών από την προσεχή εβδομάδα και επισημαίνει ότι ο ΓΓ προσβλέπει να λάβει τις ουσιαστικές τους απαντήσεις με την προοπτική να προχωρήσουμε το συντομότερο''.

    [02] (Κ) Προσχέδιο ψηφίσματος για ανανέωση UNFICYP

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας, σε προσχέδιο ψηφίσματος ανανεώνοντας τη θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) για ακόμη έξι μήνες, προτρέπει την Τουρκοκυπριακή πλευρά και τις Τουρκικές Δυνάμεις να αποσύρουν του περιορισμούς που επιβλήθηκαν πάνω στις επιχειρήσεις της UNFICYP και να αποκαταστήσουν το προηγούμενο στρατιωτικό καθεστώς στα Στροβίλια.

    Παράλληλα, το προσχέδιο, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί την ερχόμενη Δευτέρα, επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματά του για την Κύπρο.

    Το πλήρες κείμενο του προσχέδιου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της UNFICYP έχει ως εξής:

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας,

    Χαιρετίζοντας την έκθεση του Γενικού Γραμματέα της 15ης Νοεμβρίου 2002 σχετικά με την ειρηνευτική επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και ιδαιτέρως την έκκληση προς τα μέρη να αξιολογήσουν και αντιμετωπίσουν το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων με την αναγκαία σπουδή και σοβαρότητα,

    Σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση της Κύπρου έχει συμφωνήσει ότι ενόψει των συνθηκών που επικρατούν στη νήσο είναι ανάγκη να παραμείνει η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο πέραν της 15ης Δεκεμβρίου 2002,

    Χαιρετίζοντας και ενθαρρύνοντας τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα Ηνωμένα Εθνη να ευαισθητοποιηθεί το ειρηνευτικό προσωπικό στην πρόληψη και τον έλεγχο του HIV/AIDS και άλλων μεταδοτικών ασθενειών σε όλες τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις τους,

    1. Επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματά του για την Κύπρο και ιδιαιτέρως το ψήφισμα 1251 (1999) της 29ης Ιουνίου 1999 και τα επακόλουθα ψηφίσματα.

    2. Αποφασίζει να παρατείνει τη θητεία της UNFICYP για περαιτέρω περίοδο που λήγει στις 15 Ιουνίου 2003.

    3. Ζητεί από το Γενικό Γραμματέα να υποβάλει έκθεση μέχρι τη 1η Ιουνίου 2003 σχετικά με την υλοποίηση του ψηφίσματος αυτού.

    4. Προτρέπει την Τουρκοκυπριακή πλευρά και τις Τουρκικές Δυνάμεις να αποσύρουν του περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις 30 Ιουνίου 2000 πάνω στις επιχειρήσεις της UNFICYP και να αποκαταστήσουν το προηγούμενο στρατιωτικό καθεστώς στα Στροβίλια.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 22 November 2002 - 20:49:09 UTC