Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-11-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Κύπρος - Βοσνία
  • [02] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Αλβαρο ντε Σότο - Χάγη
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Λόρδος Χάνεϊ
  • [05] (Κ) Noelle Lenoir - Κύπρος - Ενταξη - ΕΕ
  • [06] (K) Υπουργός Εξωτερικών - Ντέιβιντ Χάνεϊ
  • [07] (Κ) Γαλλία - Δημοσκόπηση - Τουρκία - ΕΕ
  • [08] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Λόρδος Χάνεϊ
  • [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Αναχώρηση - Δηλώσεις
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος ανάσα
  • [13] (Κ) Πάφος - Σεμινάριο ΣτΕ - Νομική Υπηρεσία
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος ΗΕ - Απάντηση Τ/Κ
  • [15] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Κύπρος - Βοσνία

    [02] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Αλβαρο ντε Σότο - Χάγη

    Αύριο Παρασκευή στη Χάγη της Ολλανδίας, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον ειδικό του σύμβουλο για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, για να εξετάσουν ''τι μπορούν να κάνουν τα Ηνωμένα Εθνη για να προχωρήσει η διαδικασία''.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το παρασκήνιο γύρω από το Κυπριακό και το σχέδιο Ανάν, το μήνυμα του Προέδρου Κληρίδη ότι η Κύπρος θα οδηγηθεί σε εκλογές εάν δεν σημειωθούν εξελίξεις στην Κοπεγχάγη, οι δηλώσεις του Ειδικού Αντιπρόσωπου της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ, οι φόβοι της Αθήνας σε σχέση με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς και η θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος όσον αφορά το σχέδιο Ανάν, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Καθοριστική συνάντηση στην Πράγα'' ότι καθοριστική συνάντηση για το Κυπριακό θα έχει αύριο στην Πράγα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέντ Σεζέρ με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ο οποίος έχει ήδη εμπλακεί ενεργά στο Κυπριακό, ασκώντας πιέσεις προς τους ενδιαφερόμενους, αφενός για την κατάληξη σε συμφωνία επίλυσης του Κυπριακού πριν τις 12 Δεκεμβρίου και αφετέρου για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Αλλού αναφέρει ότι στους επικριτές του σχεδίου Ανάν πέρασε χθες και η Εκκλησία της Ελλάδας. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είπε πως ''τα σχέδια είναι υπό διαπραγμάτευση, οι αρχές όμως όχι''.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ξεχάστε με μετά την Κοπεγχάγη'' γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης διαπιστώνοντας την τακτική κωλυσιεργίας της τουρκικής πλευράς, η οποία επιχειρεί υπό ορισμένες συνθήκες να διατηρήσει σε εκκρεμότητα τις συνομιλίες, ακόμα και μετά την Κοπεγχάγη, προκειμένου να επηρεάσει την απόφαση για ένταξη της Κύπρου, κατέστησε σαφές ότι μετά την Κοπεγχάγη, εάν δεν σημειωθούν σημαντικές εξελίξεις, η Κύπρος οδεύει σε εκλογές. Σε άλλη είδηση γράφει ότι την πρώτη τους κοινή τηλεοπτική συζήτηση θα έχουν σήμερα το βράδυ οι δύο κύριοι υποψήφιοι για την προεδρία της χώρας Γιαννάκης Ομήρου και Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Φρένο Αγκυρας με βοήθεια ΗΠΑ Βρετανίας'' ότι η ελληνική κυβέρνηση φοβάται ''τρικλοποδιά'' του Λονδίνου στην ένταξη, την τελευταία στιγμή και με πρόσχημα τη μη επίλυση του Κυπριακού. Επίσης, όσο το δυνατόν πιο κοντά στην Κοπεγχάγη επιδιώκει η τουρκική πλευρά να τρενάρει τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, προσδοκώντας να διασφαλίσει ότι θα πάρει τελικά το πολυπόθητο αντάλλαγμα από την ΕΕ για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αλλού αναφέρει ότι το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Κομισιόν να εξετάσει τη βιωσιμότητα του Σχεδίου Ανάν.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Εκβιαστική φόρμουλα Χάνεϊ'' γράφει ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, με διπλωματικό τρόπο συνέδεσε, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων του στην Ελλάδα, τη λύση με την ένταξη, αφήνοντας σαφώς να νοηθεί ότι ''εάν η ε/κ και η ελλαδική πλευρά δεν προχωρήσουν στη διευθέτηση του προβλήματος μέχρι την Κοπεγχάγη, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, σύμφωνα με πληροφορίες της ''Σ'', όχι μόνο αποδέχεται την εισήγηση Ανάν για διευθέτηση του θέματος των αγνοουμένων πριν από τα δημοψήφισμα του 2003, αλλά έθεσε το ζήτημα της εν λόγω διευθέτησης της υπόθεσης των αγνοουμένων πριν από το Κυπριακό, ως όρο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Στην Κοπεγχάγη το τελικό παζάρι'' γράφει ότι η Αγκυρα παρέλκει σκοπίμως τις διαδικασίες με στόχο το "μεγάλο παζάρι" να διεξαχθεί στην Κοπεγχάγη στις 12 Δεκεμβρίου, ενώ διασυνδέει όλα τα θέματα (λύση Κυπριακού, ένταξη Κύπρου, Τουρκίας, Ευρωστρατός), συζητώντας τα ως πακέτο. Την ίδια ώρα ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει επιστρατευθεί προς υλοποίηση των στόχων της Αγκυρας. Αλλού ο ''Φ'' γράφει ότι ο κοινοτικός επίτροπος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν παρεμβαίνει προς τον ΟΗΕ ζητώντας να απαλειφθεί από τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν, η αναφορά για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς τα δύο αφορούν δύο ξεχωριστές διαδικασίες.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Απαιτούνται δραστικές βελτιώσεις'' γράφει ότι ο υποψήφιος για την προεδρία Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για λύση, εκτίμηση η οποία, όπως είπε, απορρέει από την απόφαση που έλαβε το Εθνικό Συμβούλιο. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε χθες ότι το εδαφικό και το προσφυγικό δεν συζητήθηκαν καν κατά τη διάρκεια των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, ενώ κατέστησε σαφές ότι η ε/κ πλευρά δεν θα δεχθεί εκβιαστική αποδοχή του σχεδίου Ανάν, λόγω καθυστερήσεων στη διαδικασία από την τ/κ πλευρά.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει ότι ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου προειδοποίησε τους Ε/Κ ότι ενδεχόμενο ''όχι'' στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν θα σημαίνει και όχι στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και σημείωσε ότι η σύνδεση αυτών των δύο θεμάτων ήταν πάντοτε βασικό αίτημα της ε/κ πλευράς. Αλλού γράφει ότι ο επικεφαλής της ομάδας των επιθεωρητών των ΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ Χανς Μπλιξ και ο Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμαντ Ελ Μπαραντέι, έγιναν χθες δεκτοί από τον Πρόεδρο Κληρίδη και εξέφρασαν την εκτίμησή τους για τη θετική ανταπόκριση της κυπριακής κυβέρνησης να φιλοξενήσει τα γραφεία τους στην Κύπρο. (ΚΥΠΕ/ΔΝΙ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Λόρδος Χάνεϊ

    Την εκτίμηση ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για διευθέτηση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, εξέφρασε σήμερα ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, ύστερα από συνάντηση σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    [05] (Κ) Noelle Lenoir - Κύπρος - Ενταξη - ΕΕ

    Την ευχή όπως κατά την επόμενη διεύρυνση, η Κύπρος να ενταχθεί επανενωμένη στην ΕΕ, εξέφρασε η Γαλλίδα Υπουργός υπεύθυνη για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Noelle Lenoir.

    [06] (K) Υπουργός Εξωτερικών - Ντέιβιντ Χάνεϊ

    [07] (Κ) Γαλλία - Δημοσκόπηση - Τουρκία - ΕΕ

    Η κοινή γνώμη της Γαλλίας δεν επιθυμεί την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ ανάλογο κλίμα επικρατεί στα περισσότερα κράτη μέλη, όπου οι πολίτες αποτυπώνουν τη θέση αυτή κάθε φορά που τους δίνεται η δυνατότητα να εκφραστούν.

    [08] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 21/11/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7427          1,7531
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7453          1,7557
    Λίρα Αγγλίας                     1,1098          1,1164
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     213,7389        215,4488
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1066          3,1314
    Δολάριο Καναδά                     2,7595          2,7815
    Κορώνα Δανίας                     12,9284         13,0318
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7426         12,8445
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7841         15,9103
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5563          2,5767
    

    [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Λόρδος Χάνεϊ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε σήμερα την αντίθεσή του προς ορισμένες τοποθετήσεις ότι το σχέδιο Ανάν και η σημερινή συγκυρία που παρουσιάζεται είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας πως αυτή η κινδυνολογία πρέπει να σταματήσει καθώς βλάπτει την προσπάθεια της ε/κ πλευράς για διαπραγμάτευση.

    [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           104,63  ( 0,17)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.894.736
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    565.953    413,66  ( 0,20)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    375.863    117,72  (-0,30)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     48.867     91,37  ( 0,13)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     33.352     23,19  (-0,22)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     76.077     67,89  ( 0,35)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     41.935    118,87  (-0,80)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     22.724     21,73  ( 0,09)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     12.893     72,32  ( 0,51)
    Ετ. Πληροφορικής              £     11.882      4,01  ( 0,50)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     95.041     24,95  ( 3,23)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      2.841     15,45  ( 8,12)
    Ξενοδοχεία                    £     37.901     52,43  ( 0,27)
    Αλλες Εταιρείες               £    696.054     97,76  ( 0,11)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Αναχώρηση - Δηλώσεις

    Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει λύση του Κυπριακού πριν τις 12 Δεκεμβρίου.

    Ερωτηθείς πριν την αναχώρησή του για τη Χάγη, όπου θα συναντηθεί αύριο με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, εάν μέχρι τη 12 Δεκεμβρίου θα γίνουν όλα όπως έχουν σχεδιαστεί ο κ. ντε Σότο απάντησε: ''Δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον αλλά ελπίζω ότι θα υπάρξει μια διευθέτηση μέχρι τότε''.

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος ανάσα

    Ανοδο, ύστερα από δύο συνεχείς πτώσεις, σημείωσε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στη σημερινή συνάντηση. Ο Γενικός Δείκτης, ως αποτέλεσμα των σημαντικών κερδών που κατέγραψαν κυρίως οι χρηματοοικονομικοί τίτλοι, σημείωσε μικρή άνοδο, σε ποσοστό 0,17%, κλείνοντας στις 104,63 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρουσιάστηκε μειωμένη, αφού διαμορφώθηκε στο 1,8 εκατομμύριο λίρες.

    [13] (Κ) Πάφος - Σεμινάριο ΣτΕ - Νομική Υπηρεσία

    Εξειδικευμένο σεμινάριο για το θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών των λειτουργών που έχουν ορίσει οι χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για να κάνουν αμοιβαίες αξιολογήσεις σε όλες τις χώρες, πραγματοποιείται στην Πάφο από το ΣτΕ σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας.

    Οπως δήλωσε η Δικηγόρος της Δημοκρατίας στη Γενική Εισαγγελία και Υπεύθυνη της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης, Ευα Παπακυριακού, στο σεμινάριο συμμετέχουν δύο επιτροπές του ΣτΕ, στις οποίες μετέχουν και εκπρόσωποι της Κύπρου. Η μία είναι η επιτροπή «Greco», που ασχολείται με την καταπάτηση της διαφθοράς, και η επιτροπή «Moneyval» που ασχολείται με το θέμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος ΗΕ - Απάντηση Τ/Κ

    Τα ΗΕ δεν έχουν λάβει ακόμη καμία απάντηση από τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, πέραν της γνωστής προχθεσινής επιστολής του.

    Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Stephan Dujarric, δήλωσε στη σημερινή ενημέρωση των ανταποκριτών στον ΟΗΕ ότι δεν γνωρίζει την απάντηση που δόθηκε στον κ. Ντενκτάς για την επιστολή του, όμως, υπογράμμισε: «νομίζω πως η ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα μιλά από μόνη της».

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη πως η απάντησή του θα είναι αρνητική, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ περιορίστηκε να πεί ότι η τ/κ πλευρά δεν έχει δώσει απάντηση στον Γενικό Γραμματέα. Τέλος, σε ερώτηση αν γνωρίζει για πιθανή επίσκεψη του Κόφι Ανάν στην Κύπρο, την προσεχή εβδομάδα, απάντησε αρνητικά.

    [15] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Νέα Υόρκη - Περιφερειακό Συνέδριο ΣΑΕ ------------------------------------- Ξεκινούν αύριο στη παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννη Μαγκριώτη και του Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Μίλερ, στο Παλαιό Τελωνείο του Μανχάταν, οι εργασίες του Περιφερειακού Συνεδρίου Βορείου και Νοτίου Αμερικής, του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.

    Στο ίδιο χώρο ως γνωστόν, λειτουργούν από τη Δευτέρα, τρεις εκθέσεις, για τους Ελληνες μετανάστες της Αμερικής, τον κυπριακό πολιτισμό και ενθυμίων και κειμηλίων από Ολυμπιάδες του παρελθόντος.

    Το πρόγραμμα της εναρκτήριας εκδήλωσης περιλαμβάνει ομιλίες του κ. Μαγκριώτη, του Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού Δημήτρη Δόλλη, του Τόμας Μίλερ, τον οποίο θα βραβεύσει ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Αντριου Αθενς και άλλων επισήμων. Παράλληλα θα δοθεί ρεσιτάλ από τη μεσόφωνο κ. Γκράβα.

    Το Περιφερειακό Συνέδριο του ΣΑΕ Aμερικής θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη από 22-24 Νοεμβρίου. Οπως αναφέρει ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής, σκοπός του συνεδρίου είναι, α) η διερεύνηση των θεμάτων που απασχολούν τους ομογενείς με απώτατο στόχο την επίλυση των προβλημάτων τους καθώς δίνεται η δυνατότητα σε όλες τις συμμετέχουσες οργανώσεις να τοποθετηθούν μέσω των εκπροσώπων τους και, β) η ενημέρωση σχετικά με την πορεία των Ολυμπιακών Αγώνων και προώθηση ειδικά της πρωτοβουλίας για την προσέλκυση εθελοντών που θα βοηθήσουν σημαντικά στην ομαλή διεξαγωγή των Αγώνων.

    Οι σύνεδροι θα έχουν όλο τον απαραίτητο χρόνο στη διάθεσή τους για να αναπτύξουν τις απόψεις τους ώστε το συνέδριο να μπορέσει να φτάσει σε πορίσματα σχετικά με τα θέματα που απασχολούν τους ομογενείς. Στη συνέχεια, το ΣΑΕ θα επιδιώξει την προώθησή τους στους φορείς του ελληνικού κράτους, στα πλαίσια της αποστολής του για συμπαράσταση στην Ομογένεια.

    ''Η ανταπόκριση των ομογενών είναι θερμή και το ενδιαφέρον τους για το συνέδριο ιδιαίτερα έντονο'', δηλώνει ο Αντιπρόεδρος του ΣΑΕ και Συντονιστής Περιφέρειας Β. και Ν. Αμερικής κ. Χρήστος Τομαράς. ''Αλλωστε ο βασικός χαρακτήρας των συνεδρίων μας είναι πάντα και πρώτιστα η ευκαιρία για σύσφιξη των δεσμών των ομογενών μεταξύ τους και με την πατρίδα. Και η μεγάλη συμμετοχή των συνέδρων μας επαληθεύει την επιτυχία των συναντήσεων''.

    Το κανονικό πρόγραμμα του συνεδρίου θα ξεκινήσει το πρωϊ του Σαββάτου, με την έκθεση του κ. Αθενς και τον απολογισμό του αντιπροέδρου Αμερικής, Χρήστου Τομαρά. Θα διαβαστούν επίσης οι εκθέσεις για τη νεολαία, τους επιχειρηματίες, τον πολιτισμό, τους ακαδημαϊκούς και τις γυναίκες. Το πρωϊνό μέρος θα κλείσει με τοποθετήσεις αντιπροσώπων.

    Οι απογευματινές εργασίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ομιλία της Πρέσβειρας της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλή, με θέμα την ευρωπαϊκή διεύρυνση και το Κυπριακό, καθώς και ομιλίες με αντικείμενο τα ιατρικά προγράμματα του ΣΑΕ, τη δημιουργία Εθνικού Ταμείου και την Ελληνιάδα.

    Ιδιαίτερο κομμάτι θα είναι αφιερωμένο στην Ολυμπιάδα του 2004, με ομιλίες του Γενικού Γραμματέα για το θέμα Ολυμπιακών Αγώνων Κωνσταντίνου Καρτάλη, της Δήμητρα Ηγκαν, του Διονύση Γκάγκα, του Δημήτρη Τζήρα και του Κώστα Βερνίκου. Η δεύτερη μέρα θα κλείσει με το επίσημο δείπνο, που θα μιλήσει ο πρέσβης Σταύρος Λαμπρινίδης, με θέμα την Ολυμπιακή Εκεχειρία.

    Το πρόγραμμα της Κυριακής περιλαμβάνει ομιλία της Αντιγόνης Καραλή Δημητριάδη και τοποθετήσεις συνέδρων, καθώς και αντιπροσώπων και μελών του ελληνικού Κοινοβουλίου. Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με πολιτιστικό πρόγραμμα στο Παλαιό Τελωνείο. Δύο συναυλίες και δύο συμμετοχές σε εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Κύπρο, θα δώσει στην Αθήνα και στον Πειραιά η ορχήστρα «Τέρπανδος''.

    Ορχήστρα ''Τέρπανδρος'' - Παραστάσεις στην Ελλάδα ---------------------------------------------- Στο πλαίσιο εκδηλώσεων που οργανώνουν το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, η Ορχήστρα Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων ''Τέρπανδρος'' θα παρουσιάσει τη διαχρονική πορεία της ελληνικής μουσικής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

    Θα εκτελέσει μουσικά κομμάτια όπως: ο Δελφικός Υμνος- Παιάνας του Λιμήνιου (128 π.Χ) έργα κοσμικής βυζαντινής μουσικής, ακριτικά, παραδοσιακά, μικρασιάτικα και σύγχρονα έργα Ελλήνων δημιουργών.

    Η Ορχήστρα ''Τέρπανδρος'' ιδρύθηκε στην Κύπρο το Νοέμβριο του 2000. Ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός έχει ως αποστολή του την ανακατασκευή των αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων, τη μελέτη, αναβίωση και προβολή της ελληνικής μουσικής καθώς και την έρευνα πάνω σε θέματα που έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Ο ''Τέρπανδρος'' έχει ήδη δώσει αρκετές παραστάσεις στην Κύπρο, την Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

    Η πρώτη εμφάνιση της ορχήστρας θα γίνει την Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 8 μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30). Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον Κωνσταντίνο Λεβέντη για τον οποίο θα τελεστεί πνευματικό μνημόσυνο.

    Την Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου στις 12.15 μμ, η Ορχήστρα ''Τέρπανδρος'' θα δώσει συναυλία στην αίθουσα εκδηλώσεων (AULA) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πανεπιστημιούπολη. Στην συναυλία θα παρουσιαστεί ολόκληρο το πρόγραμμα της ορχήστρας διάρκειας 90 λεπτών.

    Την Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου στις 5.30 μμ, η ορχήστρα θα συμμετάσχει σε εκδήλωση στο θέατρο του Πολεμικού Μουσείου με κύριο ομιλητή τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο με θέμα τη συμβολή της Κύπρου στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες.

    Η τελευταία συναυλία του ''Τέρπανδρου'' θα δοθεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά το Σάββατο, 30 Νοεμβρίου στις 6.30 μμ. Και σ΄αυτήν τη συναυλία η ορχήστρα αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων ''Τέρπανδρος'' θα παρουσιάσει ολόκληρο το πρόγραμμά της για τη διαχρονική πορεία της ελληνικής μουσικής.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 21 November 2002 - 18:49:32 UTC