Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-11-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αξιωματούχοι ΗΕ - Ντενκτάς - Μόνιμη Αντιπροσωπεία
  • [02] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο
  • [03] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Γενικός Εισαγγελέας - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Αξιωματούχοι ΗΕ - Ντενκτάς - Μόνιμη Αντιπροσωπεία

    Ο εκ των βοηθών του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, Ρόμπερτ Νταν, και ο αρμόδιος λειτουργός για το Κυπριακό στη Γραμματεία του ΟΗΕ Γκρεκ Μπόβιντερ συναντήθηκαν για μιάμιση ώρα στη γραφεία της τουρκικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στη Νέα Υόρκη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, τον Τούρκο Μόνιμο Αντιπρόσωπο στα ΗΕ Ουμίτ Παμίρ και το λεγόμενο αντιπρόσωπο του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη Ρεσάτ Τσακλάρ.

    [02] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης παρέδωσε αργά το απόγευμα στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου αντίγραφα των προτάσεων του ΓΓ του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου μετά τη συνεδρία που άρχισε στις 6 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 δήλωσε πως τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου θα μελετήσουν αυτά τα έγγραφα και το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει την προσεχή Δευτέρα, μετά την επιστροφή του Προέδρου από την Αθήνα για να μπει στη συζήτηση σε βάθος.

    Είπε πως η απάντηση του Προέδρου Κληρίδη θα δοθεί στο ΓΓ του ΟΗΕ μετά τη συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο και αφού ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

    Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Παπαπέτρου επεσήμανε πως κατά τη σημερινή συνάντηση ακροθιγώς έγιναν κάποιες τοποθετήσεις ''όμως δεν υπάρχει οτιδήποτε προς ανακοίνωση διότι τα πάντα τηρούν υπό την αίρεση της γενικής συζήτησης στο Εθνικό Συμβούλιο για τη λήψη αποφάσεων''.

    ''Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ενημερώθηκαν για τις προτάσεις που υπέβαλε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Παραδόθη σε κάθε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου ένα αντίγραφο των προτάσεων με όλα τα επισυναπτόμενα καθώς επίσης και μια ανάλυση του εγγράφου, παράθεση των γεγονότων, όχι πολιτική ανάλυση, την οποία έκανε ο Γενικός Εισαγγελέας κατ' εντολή του Προέδρου'', ανέφερε ο κ. Παπαπέτρου.

    Πρόσθεσε πως ''τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου θα μελετήσουν αυτά τα έγγραφα και το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει την προσεχή Δευτέρα μετά την επιστροφή του Προέδρου από την Αθήνα για να μπει στη συζήτηση σε βάθος''.

    Ερωτηθείς αν η συζήτηση θα αφορά την απάντηση που θα δώσει ο Πρόεδρος Κληρίδης στο ΓΓ του ΟΗΕ ή το ποια σημεία θα διαπραγματευτεί η ελληνοκυπριακή πλευρά, ο κ. Παπαπέτρου απάντησε: ''Τα πάντα. Το Εθνικό Συμβούλιο θα ασχοληθεί με την πρόταση στο σύνολό της και επί της ουσίας και επί της τακτικής''.

    Ερωτηθείς κατά πόσον όλοι συμφωνούν ότι αυτό το σχέδιο θα πρέπει να είναι βάση για διαπραγμάτευση, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι ''δεν πρέπει να προτρέξουμε για να πούμε οτιδήποτε αυτή τη στιγμή, πριν το Εθνικό Συμβούλιο συζητήσει σε βάθος''.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως ''η συζήτηση ουσιαστικά δεν άρχισε. Ακροθιγώς εθίγησαν κάποια θέματα, υποβλήθηκαν κάποιες ερωτήσεις και ουσιαστικά η συζήτηση δεν άρχισε και δεν μπορούσε να αρχίσει γιατί δεν έχουμε μελετήσει το σχέδιο''.

    Σχολιάζοντας παρατήρηση δημοσιογράφου πως με δηλώσεις του ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προδιέγραψε πως η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά δέχονται το κείμενο ως βάση διαπραγμάτευσης, ο κ. Παπαπέτρου επεσήμανε πως ''δεν ανέφερε τέτοιο πράγμα ο κ. Σημίτης. Ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι η νέα πρωτοβουλία θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποιες προϋποθέσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι βάση ή ότι δεν είναι βάση. Αυτά θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν. Και να μην θέτουμε στο στόμα του Πρωθυπουργού πράγματα που δεν είπε'', πρόσθεσε.

    Κληθείς να πει αν επιδεικνύεται πνεύμα σύνεσης και νηφαλιότητας από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε πως ''η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου έγινε σε καλό κλίμα''.

    Κληθείς να πει τι είδους πλειοψηφία θα είναι δεσμευτική για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως προς την απάντηση που θα δώσει στον Κόφι Ανάν, ο κ. Παπαπέτρου επεσήμανε πως ''ο καθένας στο τέλος του δρόμου θα αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες με βάση τους κανόνες λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου όπως ίσχυαν από πάντα διότι ο τελικός κριτής δεν θα είναι το οποιοδήποτε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, οποιοσδήποτε από εμάς αλλά ο κυρίαρχος κυπριακός λαός''.

    Ερωτηθείς αν μόνο ομόφωνη απόφαση δεσμεύει τον Πρόεδρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως ''πιθανότατα ο Πρόεδρος να είναι ομόφωνος με το Εθνικό Συμβούλιο. Γιατί προτρέχετε να βγάλετε συμπεράσματα; Ας περιμένουμε να δούμε'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν τα σημεία που ετοίμασε ο κ. Μαρκίδης είναι τα σημεία που θα διαπραγματευτεί ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο κ. Παπαπέτρου απάντησε: ''Οχι είναι μια περίληψη του τι προνοεί αυτή η πρόταση, η οποία είναι πολυσέλιδη, είναι 144 σελίδες έγγραφο, δακτυλογραφημένες, και ο κ. Μαρκίδης έκανε μια παρουσίαση αυτού του θέματος σε 18 σελίδες''.

    [03] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Γενικός Εισαγγελέας - Κυπριακό

    Η βούληση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν καθώς και του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι όπως υπάρξει λύση στο Κυπριακό μέχρι το Δεκέμβριο, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

    Ο κ. Μαρκίδης, ο οποίος μιλούσε ύστερα από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, είπε πως η θέληση αυτή για λύση μέχρι το Δεκέμβριο ''επηρεάζεται από την κάθε μέρα που περνά χωρίς εκμετάλλευση, όχι εξαιτίας μας''.

    ''Εν πάση περιπτώσει'', είπε, ''η δική μας θέση είχε καθοριστεί σαφώς ότι εμείς θα διαπραγματευτούμε και θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε καλόπιστα''.

    Σε ερώτηση αν θα είναι εφικτή μια λύση μέχρι το Δεκέμβριο, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι ''το αν θα προλάβουμε ή δεν θα προλάβουμε αυτό βεβαίως θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και από τη στάση της άλλης πλευράς και από το πόσο γρήγορα μπορούν να κυλήσουν οι διαπραγματεύσεις πάνω σε τέτοια κεφαλαιώδη και ουσιώδη θέματα''.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας σημείωσε πως ''έχουμε κάθε δικαίωμα να διαπραγματευτούμε θέματα τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τον τόπο μας και να έχουμε και την αναγκαία άνεση χρόνου προς τούτο''.

    Ο κ. Μαρκίδης ανέφερε ότι ο ΓΓ των ΗΕ υπέβαλε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσω του Ειδικού Συμβούλου του για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο θερμή παράκληση όπως ''μην γίνει δημόσια τοποθέτηση είτε θετική είτε αρνητική για οποιαδήποτε σημεία του σχεδίου προτού η πλευρά μας καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα αφού μελετήσει το σχέδιο ως σύνολο και συζητήσει το όλο θέμα με τον ΓΓ των ΗΕ''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Μαρκίδης, ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει δεχθεί την παράκληση αυτή του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Ο κ. Μαρκίδης αναφερόμενος στο έγγραφο που ετοίμασε για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών στο Εθνικό Συμβούλιο είπε ότι το 18σέλιδο αυτό έγγραφο έχει συνταχθεί κατόπιν οδηγιών του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    ''Η εντολή του Προέδρου ήταν να αναλύσω τα ουσιώδη σημεία του σχεδίου του ΓΓ χωρίς τοποθέτηση, κατά τρόπο ψυχρό και λογικό, για να πληροφορηθούν εν περίληψη και εν συντομία τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου περί τίνος πρόκειται να πάρουν μια πρώτη συνολική εικόνα και να βοηθηθούν πιθανόν με δική τους ενδελεχή μελέτη που αναμένεται να κάμουν σχετικά με το σχέδιο το οποίο καταλαμβάνει έκταση 138 σελίδων''.

    ''Δηλώνω από την αρχή'', συνέχισε ο κ. Μαρκίδης, ''ότι επρόκειτο για μια πολύ πιεστική δουλειά διότι έπρεπε να συνταχθεί κείμενο και να παραδοθεί εντός ωρών στην ουσία και διορθώναμε μέχρι την τελευταία στιγμή''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 12 November 2002 - 20:49:07 UTC