Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-11-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κόφι Ανάν - Σχέδιο
  • [02] (K) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Τουρκία - Εκλογές - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Ανάν - Γουέστον - Νεγρεπόντε
  • [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Παπανδρέου - Βασιλείου - Ερντογάν - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Αγκολεμλί - Κυπριακό - Συμμετοχή Τ/Κ
  • [07] (Κ) ΟΑΣΕ - Σεμινάριο - Πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες
  • [08] (Κ) Σημίτης - Στεφανόπουλος - Κυπριακό
  • [09] (Κ) Τουρκία - Κόμματα - ΕΕ
  • [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) ΕΕ - ΥΠΕΞ - Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή - Κύπρος
  • [12] (Κ) ΕΕ - Φερχόιγκεν - ΜΚΕ ΕΕ- Κύπρου
  • [13] (Κ) ΕΕ - ΜΚΕ Κύπρου-ΕΕ - Παπαδόπουλος - Φερχόιγκεν
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανακόπηκε η άνοδος
  • [15] (Κ) Ραδιομαραθώνιος - Εισφορές
  • [16] (Κ) ΕΕ - Υπουργοί Οικονομίας - Υποψήφιες χώρες
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστολή - Κόφι Ανάν
  • [18] (Κ) Εκχαρτ - Κύπρος - Δήλωση

  • [01] (Κ) Κόφι Ανάν - Σχέδιο

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν προτίθεται να υποβάλει σχέδιο λύσης του Κυπριακού για τουλάχιστον δύο ακόμη εβδομάδες, άριστα ενημερωμένη πηγή των Ηνωμένων Εθνών αποκάλυψε στο ΚΥΠΕ.

    Ο λόγος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, σχετίζεται άμεσα με το ότι ο Γενικός Γραμματέας επιθυμεί να είναι βέβαιος, πρώτον, για τις προθέσεις της νέας τουρκικής κυβέρνησης και δεύτερον, ότι θα μπορεί ο Ραούφ Ντενκτάς, ή άλλος εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής κοινότητας, να διαπραγματευθεί το σχέδιο.

    Διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι «οι Αγγλοσάξονες επιμένουν να δοθεί το σχέδιο στα μέρη μέχρι το τέλος της εβδομάδας», ωστόσο, παρά τα μηνύματα υποστήριξης της προσπάθειας, από Ουάσιγκτον και Λονδίνο, ο Κόφι Ανάν δεν θέλει η τελευταία του προσπάθεια να καταγραφεί σαν ακόμη μία αποτυχία στο Κυπριακό για τα Ηνωμένα Εθνη.

    Ετσι, τα μηνύματα που δόθηκαν από τα Ηνωμένα Εθνη στους Αμερικανούς και τους Βρετανούς είναι να φέρουν πιο σαφείς ενδείξεις ότι η Τουρκία θα δεχτεί τις βασικές πτυχές του σχεδίου, πριν υποβληθεί στα μέρη.

    Οι Αμερικανοί ανέλαβαν να ξεκινήσουν επαφές στην Αγκυρα, όπως ανέφερε στον Αλβαρο ντε Σότο και στον ίδιο το Γενικό Γραμματέα, ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    Σε ό,τι αφορά τους Βρετανούς, γνωρίζοντας τις προθέσεις του Γενικού Γραμματέα, ο Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ προτίμησε τελικά να μην μεταβεί στη Νέα Υόρκη.

    Η τουρκοκυπριακή πλευρά, για την ώρα, επιμένει να καλύπτεται πίσω από την ασθένεια Ντενκτάς, που χθες σύμφωνα με τουρκικές πηγές αισθανόταν καλύτερα και μάλιστα βγήκε για περπάτημα.

    Ο σύμβουλος του Τ/Κ ηγέτη, Εργκούν Ολγκούν, επισήμανε τόσο στον κ. Γουέστον όσο και στον Αλβαρο ντε Σότο, πως δεν επιτρέπεται στον Τ/Κ ηγέτη να έχει πολιτικές συζητήσεις και δεν μπορεί, μέχρι την επιστροφή στα κατεχόμενα, να διορίσει τα μέλη της τ/κ πλευράς των δύο τεχνικών επιτροπών.

    [02] (K) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Τουρκία - Εκλογές - Κυπριακό

    Την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεργασθούν με τη νέα τουρκική κυβέρνηση στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης Τύπου, απαντώντας σε σχετική με το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών ερώτηση.

    Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος πέρα από τις καθιερωμένες δηλώσεις και τα συγχαρητήρια προς τους νικητές των εκλογών έκανε την επισήμανση ότι τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο νέο Κοινοβούλιο αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες του τουρκικού λαού για συνεχιζόμενη πρόοδο στην πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και στην υλοποίηση των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

    [03] (Κ) Ανάν - Γουέστον - Νεγρεπόντε

    Συνάντηση αστραπή, διάρκειας μόλις δέκα πέντε λεπτών, είχε χθες αργά το βράδυ στην έδρα του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Κόφι Ανάν, με τον ειδικό συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, τον οποίο συνόδευε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Πρέσβης Τζον Νεγρεπόντε.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών για το περιεχόμενο της συνάντησης. Ωστόσο, από καλά ενημερωμένες πηγές έγινε γνωστό ότι οι δύο άνδρες μετέφεραν στον Κόφι Ανάν την αμερικανική θέση ότι θα πρέπει ο ΟΗΕ να υποβάλει το ταχύτερο δυνατόν προτάσεις κι ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τις προσπάθειες αυτές με όλες τους τις δυνάμεις.

    Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης, ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε ότι «υπάρχει μία αίσθηση επείγοντος για το θέμα αυτό, που αναγνωρίζεται και αντικατοπτρίζεται στη δραστηριότητα των ΗΠΑ, τόσο στη νήσο, όσο και τη Νέα Υόρκη».

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία και στάθηκε ιδιαίτερα στην ''πολύ καλή", όπως τη χαρακτήρισε, συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    ''Τώρα βρίσκομαι στη Νέα Υόρκη προς υποστήριξη αυτής της προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών. Μόλις βγαίνουμε από συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα, είχαμε και θα έχουμε συναντήσεις με τον Αλβαρο ντε Σότο κι άλλους εμπλεκόμενους στο πρόβλημα'', είπε για να συμπληρώσει ότι ''είναι φανερό πως ο ρυθμός επιταχύνεται».

    Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Γουέστον είπε πως είναι δύσκολο να εικάσει κανείς τις άμεσες επιπτώσεις, με δεδομένο ότι δεν έχει ακόμη σχηματιστεί κυβέρνηση.

    ''Νομίζω πως είναι πάντα ευκολότερο να εργαστεί κανείς μετεκλογικά πάνω σε δύσκολα ζητήματα. Ετσι, γι αυτό και μόνο το λόγο (και καθώς) το Κυπριακό δεν ήταν θέμα της προεκλογικής εκστρατείας, θα πρέπει να είναι ευκολότερο», ανέφερε.

    Πέραν της κατ ιδίαν συνάντησης με τον Αλβαρο ντε Σότο, ο κ. Γουέστον επισκέφτηκε τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, είχε συνομιλία με τον ανώτερο σύμβουλο του Τ/Κ ηγέτη, Εργκούν Ολγκούν, καθώς και συνάντηση με το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβη Σώτο Ζακχαίο, πριν επιστρέψει αργά το βράδυ στην Ουάσιγκτον.

    [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Τα διάφορα σενάρια λύσης του Κυπριακού καθώς και τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία, τα οποία δίνουν απόλυτη πλειοψηφία στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων. Οι εφημερίδες αναφέρονται επίσης στην κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου, στην απόφαση για τον τρόπο μεταφοράς του φυσικού αερίου στην Κύπρο και στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χθες μέλη της ΠΕΟ για τα τέλη νοσηλείας.

    H ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''ΗΠΑ: Κατάλληλο το σχέδιο λύσης" γράφει ότι τις τελευταίες βολιδοσκοπήσεις λίγο πριν από την οριστικοποίηση της απόφασης για την υποβολή ή μη του σχεδίου λύσης του Κυπριακού επιχειρούν σε μια έντονη εκστρατεία τους στην περιοχή μας οι Αμερικανοί, με πολλαπλές τελικά αποστολές σημαντικών αξιωματούχων των ΗΠΑ. Αλλού γράφει ότι άρχισε ήδη η αντίστροφη μέτρηση για οριστικές αποφάσεις και προσαρμογές στον τομέα της ενέργειας και των καυσίμων, αφού όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου αυτό το μήνα θα ληφθεί η απόφαση για τον τρόπο μεταφοράς του φυσικού αερίου.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Στρατηγοί σε ΗΠΑ Ερντογάν σε Αθήνα'' αναφέρει ότι ΗΠΑ θεωρούν σταθερή αξία τον τουρκικό στρατό, γι΄ αυτό και στο μεταβατικό αυτό στάδιο στην τουρκική πολιτική σκηνή κάλεσαν στην Ουάσιγκτον τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας στρατηγό Οζκόκ για τη συζήτηση μεγάλων θεμάτων, ανάμεσα στα οποία και το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι σύγχυση και ασάφεια επικρατεί γύρω από το θέμα των αμπελοπουλιών, για την οποία την περασμένη Παρασκευή το Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι ανεβρέθηκαν παράσιτα στα έντερά τους, γνωστά ως νηματελμίνθες.

    Ο ''Πολίτης'' έχει κύριο τίτλο ''Βελγικό μοντέλο θέλει ο Ερντογάν'' και γράφει ότι ο νικητής των τουρκικών εκλογών υποστήριξε ότι με βάση το πρότυπο του βελγικού μοντέλου θα βρεθεί η λύση του Κυπριακού. Αποκάλυψε ότι υπέβαλε την πρόταση αυτή και στο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Αλλού γράφει ότι στην Κύπρο θα βρίσκονται εντός των επόμενων δύο - τριών ημερών οι τρεις γιατροί από τη Βρετανία τους οποίους μετακάλεσε ο Υπουργός Υγείας για να αποφανθούν για την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ψάχνει στήριγμα στην Αθήνα'' ότι στην Ελλάδα ψάχνει να βρει στήριξη και ευρωπαϊκή πολιτική νομιμοποίηση ο ηγέτης του ισλαμικού κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμφανίζεται με εκσυγχρονιστικό και ευρωπαϊκό προσωπείο. Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι οι επαφές του στην ΕΕ θα έχουν ως στόχο την αποσαφήνιση των πολιτικών του θέσεων. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει ότι η δράση των κομμάτων αυτό το διάστημα βρίσκεται υπό την αίρεση των εξελίξεων στο Κυπριακό αν και τα εκλογικά επιτελεία ετοιμάζουν τα πλάνα των εξορμήσεων των υποψήφιων προέδρων.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' έχει κύριο τίτλο ''Σχέδιο Ανάν στηρίζει η ΕΕ'' και γράφει ότι μπροστά σε ραγδαίες εξελίξεις θα βρεθούν οι εμπλεκόμενες πλευρές στο Κυπριακό, καθώς η Γραμματεία των ΗΕ δεν αποκλείει την υποβολή σχεδίου λύσης του Κυπριακού ακόμα και αυτή την εβδομάδα. Αλλού αναφέρεται σε κλιμακούμενες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης κατά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου με αφορμή τις δηλώσεις του στο Λονδίνο για τις προτάσεις τις ε/κ πλευράς για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. Το ΔΗΚΟ, αναφέρει, εγείρει θέμα τάξης για τον κ. Παπαπέτρου.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κατάλληλο σχέδιο για ποιους;'' γράφει ότι ενώ στην ε/κ πλευρά αυξάνονται οι ανησυχίες για τη χρονική στιγμή της κατάθεσης του σχεδίου λύσης και για το περιεχόμενό του, η Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μπεθ Τζόουνς δηλώνει διπλωματικά πως οτιδήποτε υποβάλουν τα Ηνωμένα Εθνη, θα είναι το κατάλληλο. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι τα μέλη της ΠΕΟ έδωσαν χθες μαχητικά το παρών τους στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε έξω από το Υπουργείο Υγείας αξιώνοντας άμεση μείωση των τελών νοσηλείας, ώστε αυτά να καταστούν πιο δίκαια για τους Κύπριους πολίτες.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' αναφέρει ότι ενώ ο αρχηγός του ισλαμικού κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του οποίου το κόμμα κέρδισε τις εκλογές στην Τουρκία, δήλωνε χθες ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ελλάδα τις επόμενες εφτά με δέκα ημέρες, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωνε ότι το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών είναι θετικό. Αλλού αναφέρει ότι ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης είπε ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπέβαλε πρόταση για τη σύσταση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για να μελετήσει τις ισχύουσες διεθνείς συμβάσεις, ώστε να συντάξει παρόμοιο νομοσχέδιο για την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΔΝ/EΛΑ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Παπανδρέου - Βασιλείου - Ερντογάν - Κυπριακό

    Τη σθεναρή υποστήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο ακόμη και στην περίπτωση που η Λευκωσία απορρίψει ενδεχόμενο σχέδιο λύσης του Κυπριακού, εξέφρασε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Μιλώντας χθες βράδυ στο πλαίσιο εκπομπής της Νέας Ελληνικής Τηλεόρασης, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως στην "ακραία", όπως τη χαρακτήρισε, περίπτωση που η Λευκωσία απορρίψει το ενδεχόμενο σχέδιο λύσης που θα υποβάλει ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ''τότε η Αθήνα θα στηρίξει την Κύπρο και μαζί θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για την ένταξη της Κύπρου το Δεκέμβριο στην ΕΕ''.

    Στην εκπομπή προβλήθηκαν δηλώσεις του νικητή του τουρκικών εκλογών, ηγέτη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία υποστηρίζει λύση του Κυπριακού στη βάση του βελγικού μοντέλου.

    [06] (Κ) Αγκολεμλί - Κυπριακό - Συμμετοχή Τ/Κ

    Τρόπους για άμεση συμμετοχή των Τ/Κ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, συζήτησε αντιπροσωπεία του κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης με τον αρχηγό και στελέχη Δημοκρατικού Κόμματος.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, σε δηλώσεις μετά την συνάντηση στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος, ο αρχηγός του Κόμματος και ''αντιπρόεδρος'' της ψευδοκυβέρνησης Σαλίχ Τσοσάρ, ανέφερε ότι ''ίσως οι συνομιλίες συνεχιστούν εκ του σύνεγγυς'' και πρόσθεσε ότι ''θα πρέπει να συσταθεί μια 'κοινοβουλευτική επιτροπή' που να ενισχύει τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στις προσπάθειές του''.

    [07] (Κ) ΟΑΣΕ - Σεμινάριο - Πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες

    Η εξασφάλιση πρόσβασης στις νέες τεχνολογίες στα ΜΜΕ, όπως το διαδίκτυο, δεν προσφέρει από μόνη της τη λύση στο πρόβλημα του ''ψηφιακού χάσματος'' μεταξύ των πολιτών.

    Διεθνείς οργανισμοί, όπως η ΟΥΝΕΣΚΟ, θέτουν σήμερα επιτακτικά το ερώτημα, ''πρόσβαση σε τι'', σημειώνοντας ότι τόσο στην τηλεόραση όσο και στο διαδίκτυο, το περιεχόμενο προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από πηγές στις ανεπτυγμένες χώρες και αντανακλά γλώσσες, αξίες και τρόπους ζωής ξένους προς τις κοινωνίες που ''καταναλώνουν'' το περιεχόμενο.

    [08] (Κ) Σημίτης - Στεφανόπουλος - Κυπριακό

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης τόνισε σήμερα ότι ''δεν πρόκειται να αποδεχθούμε κάποια λύση για το Κυπριακό'', η οποία δεν εγγυάται τα όσα αποτελούν προϋποθέσεις για τη λύση του, όπως την τήρηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη σωστή λειτουργία του κράτους.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ο κ. Σημίτης είπε ότι ''ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών πρόκειται, όπως φαίνεται, να υποβάλει ένα σχέδιο για τη λύση του πολιτικού προβλήματος'', ένα σχέδιο το οποίο όπως είπε, ''θα το εκτιμήσει η κυπριακή κυβέρνηση, θα το συζητήσουμε μαζί της''.

    [09] (Κ) Τουρκία - Κόμματα - ΕΕ

    Το Kόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης και το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό κόμμα θα εργαστούν συντονισμένα για την ενίσχυση της υποψηφιότητας της Τουρκίας στην ΕΕ.

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 05/11/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7452          1,7556
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7486          1,7590
    Λίρα Αγγλίας                     1,1186          1,1253
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     212,5609        214,2613
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1053          3,1301
    Δολάριο Καναδά                     2,7185          2,7402
    Κορώνα Δανίας                     12,9593         13,0629
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,8551         12,9579
    Κορώνα Σουηδίας                   15,9646         16,0923
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5484          2,5687
    

    [11] (Κ) ΕΕ - ΥΠΕΞ - Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή - Κύπρος

    Η κυπριακή κυβέρνηση έχει την πραγματική επιθυμία, τη σοβαρή διάθεση και την πολιτική βούληση για την επίλυση του Κυπριακού μέσα στα πλαίσια ενός έντιμου συμβιβασμού, κι αν υπάρξει αντίστοιχη πολιτική βούληση και από την τουρκική πλευρά, το Κυπριακό μπορεί να λυθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης.

    Αυτό είναι το βασικό στοιχείο της σημερινής ομιλίας του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδη, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Κύπρου, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι στις Βρυξέλλες.

    Οπως τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, έχουμε αποδείξει και θα αποδείξουμε και στις 40 μέρες που απομένουν, την πραγματική μας επιθυμία, τη σοβαρή μας διάθεση και την εποικοδομητική μας στάση για να εκμεταλευθούμε την ευκαιρία που θα οδηγήσει και στην επανένωση του τόπου μας.

    [12] (Κ) ΕΕ - Φερχόιγκεν - ΜΚΕ ΕΕ- Κύπρου

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το ΓΓ του ΟΗΕ, με τον οποίο συζητά τις πολιτικές και τεχνικές πτυχές ενδεχόμενου σχεδίου λύσης του Κυπριακού, ώστε αν επιτευχθεί συμφωνία να είναι συμβατή με τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις θεμελιώδεις αρχές της και το κοινοτικό κεκτημένο.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ενώπιον της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης-Κύπρου, ο Γερμανός Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της Κοινότητας Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    [13] (Κ) ΕΕ - ΜΚΕ Κύπρου-ΕΕ - Παπαδόπουλος - Φερχόιγκεν

    Την ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο της σημερινής τοποθέτησης του αρμόδιου Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν, στη συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Κύπρου, στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ο Συμπρόεδρος της Επιτροπής Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σύμφωνα με το Συμπρόεδρο της ΜΚΕ, ο κ. Φερχόιγκεν κατέστησε απολύτως σαφές ότι η απόφαση για την ένταξη της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης θα ληφθεί και δεν θα αναβληθεί υπό το ενδεχόμενο υποβολής σχεδίου από το ΓΓ του ΟΗΕ για τη λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Φερχόιγκεν είπε επίσης ότι εάν δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού, οι διαπραγματεύσεις για τη λύση θα συνεχιστούν και μετά την απόφαση της Κοπεγχάγης.

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανακόπηκε η άνοδος

    Εντονες πιέσεις ρευστοποιήσεων δέχθηκαν σήμερα οι τραπεζικές μετοχές, ύστερα από τα εντυπωσιακά κέρδη που κατέγραψαν κυρίως την προηγούμενη εβδομάδα, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει μεγάλες ζημιές σε ποσοστό 4,58%. Αποτέλεσμα ήταν να ανακοπεί η έντονη ανοδική πορεία που κατέγραψε η αγορά τις τελευταίες έξι ημέρες και ο Γενικός Δείκτης να παρουσιάσει σημαντικές απώλειες σε ποσοστό 4,07%, υποχωρώντας στις 107,16 μονάδες. Στα υψηλά επίπεδα των 9,9 εκατομμυρίων λιρών διαμορφώθηκε και σήμερα η αξία των συναλλαγών, με τους τραπεζικούς τίτλους να συγκεντρώνουν συνολικά σχεδόν το ήμισυ του ημερήσιου τζίρου.

    [15] (Κ) Ραδιομαραθώνιος - Εισφορές

    Ξεπέρασαν τις 850 χιλιάδες λίρες οι εισφορές στον 13ο Ραδιομαραθώνιο για παιδιά με ειδικές ανάγκες, που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα τα μεσάνυχτα.

    [16] (Κ) ΕΕ - Υπουργοί Οικονομίας - Υποψήφιες χώρες

    Η αξιοποίηση από τις υποψήφιες χώρες των κονδυλίων των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής κατά την περίοδο 2004-2007, καθώς και ο συντονισμός της δημοσιονομικής πολιτικής, ήταν τα βασικά θέματα της σημερινής συνάντησης στις Βρυξέλλεων των Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ με τους συναδέλφους των υποψηφίων χωρών.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστολή - Κόφι Ανάν

    Επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, έστειλε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, αναφέρουν καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές.

    Η επιστολή εντάσσεται στα πλαίσια της προληπτικής διπλωματίας και ακολούθησε προφορικά διαβήματα προς αξιωματούχους του ΟΗΕ, τόσο από το Μόνιμο Αντιπρόσωπο Σώτο Ζακχαίο, όσο και άλλους Ελληνοκύπριους επίσημους.

    Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει με τρόπο έντονο και σαφή ότι η πλευρά μας δεν πρόκειται να δεχτεί κακή λύση, χάρη στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [18] (Κ) Εκχαρτ - Κύπρος - Δήλωση

    Το 2002 παρουσιάζει μια πραγματική ευκαιρία για την Κύπρο, όμως, αν θα μπορέσει να τύχει εκμετάλλευσης ή όχι επαφίεται στα δύο μέρη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Φρεντ Εκχαρτ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 5 November 2002 - 18:49:17 UTC