Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-10-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - ΑΠΟΕΛ - Ανόρθωση
  • [02] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Τ/Κ ηγέτης - Επίσκεψη
  • [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Απόλλωνας - Κεραυνός
  • [04] (K) Eκδήλωση Διαμαρτυρίας - Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Σύγκληση (1)
  • [07] (Κ) ΓΓ Συμβουλίου της Ευρώπης - Επίσκεψη - Κύπρος
  • [08] (Κ) Εκδήλωση διαμαρτυρίας - Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ιεράρχες - Κυπριακό
  • [10] (Κ) Βουλή - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ενταξη - Κύπρος
  • [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Πολωνίας - Πρώτη Πρέσβειρα Κύπρου
  • [13] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - ΕΕ
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Στις 101 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
  • [15] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Κυπριακό
  • [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) Κύπριοι Αυστραλίας - Επιστολή Ραν - ΕΔΑΔ
  • [18] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Ηττα ΑΠΟΕΛ
  • [19] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Παρίσι - Επαφές
  • [20] (K) Υπουργός Δικαιοσύνης - Αξιωματούχοι Κοινοπολιτείας
  • [21] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Υπεράκτιες Εταιρείες
  • [22] (Κ) Ολομέλεια Βουλής - Πρόεδρος Γερουσίας Φιλιππινών
  • [23] (Κ) Ολομέλεια - Εκλογικά νομοθετήματα
  • [24] (Κ) Ντε Σότο - Ουγούρ Ζιγιάλ
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ανδρέας Πούγιουρος - Εκδήλωση
  • [26] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [27] (Κ) Βενιζέλος - Τοπράκ - Κύπρος - ΕΕ

  • [01] (K) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - ΑΠΟΕΛ - Ανόρθωση

    Τον πρώτο τους αγώνα δίνουν απόψε ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση για το δεύτερο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Ο ΑΠΟΕΛ φιλοξενεί στις 4.00 το απόγευμα στο ΓΣΠ τη Χέρτα Βερολίνου, ενώ η Ανόρθωση συγκρούεται στις 11.00 το βράδυ, ώρα Κύπρου, με την Μποαβίστα στην Πορτογαλία.

    [02] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Τ/Κ ηγέτης - Επίσκεψη

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν πρόκειται να επισκεφθεί σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο ξενοδοχείο «Μαρμαρά» που έχει καταλύσει μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο στη Νέα Υόρκη, δήλωσε πολύ καλά ενημερωμένη πηγή στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

    Τη δήλωση επιβεβαίωσε αργότερα και ο ανώτερος σύμβουλος του Ραούφ Ντενκτάς, Εργκούν Ολγκούν, με τον οποίο επικοινώνησε το ΚΥΠΕ. Χθες ο εκπρόσωπος του κ. Ανάν, Φρεντ Εκχαρτ, δήλωσε πως ο ΓΓ κατέβαλε προσπάθειες για τη διευθέτηση της επίσκεψης, που χαρακτηρίζεται ως κοινωνική.

    Ο κ. Ολγκούν ήταν κατηγορηματικός ως προς τον «κοινωνικό» χαρακτήρα της επίσκεψης, λέγοντας πως θα έλθει απλά για να ευχηθεί περαστικά στον κ. Ντενκτάς.

    Ο Τ/Κ ηγέτης πρόκειται την Παρασκευή να μεταβεί εκ νέου στο νοσοκομείο για γενικές εξετάσεις, από τα αποτελέσματα των οποίων θα εξαρτηθεί ο χρόνος της παραμονής του στη Νέα Υόρκη. «Θα μας πουν πότε θα είναι σε θέση να ταξιδέψει», είπε.

    Ο ανώτερος σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη δήλωσε άγνοια, αν στις προθέσεις του Γενικού Γραμματέα είναι να κληθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στη Νέα Υόρκη.

    [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Απόλλωνας - Κεραυνός

    Με νίκη ξεκίνησε ο Απόλλωνας τους αγώνες του για το δεύτερο όμιλο του περιφερειακού πρωταθλήματος Νότιας Ευρώπης στην καλαθόσφαιρα, αφού χθες βράδυ επικράτησε στη Λεμεσό της Ζίτο Βάρντα Σκοπίων με 69 60.

    [04] (K) Eκδήλωση Διαμαρτυρίας - Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ

    Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί στις 11 το πρωί στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας το Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ Κύπρου για καταδίκη της απόφασης του κατοχικού καθεστώτος να μην επιτρέψει τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων συνδικαλιστών στο 4ο Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Τα διάφορα σενάρια γύρω από το σχέδιο λύσης του Κυπριακού και οι χθεσινές δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη σχετικά με το ίδιο θέμα είναι δύο από τα κύρια θέματα που προβάλλονται στο σημερινό κυπριακό Τύπο. Οι εφημερίδες της Λευκωσίας αναφέρονται επίσης στις χθεσινές επαφές του Τόμας Γουέστον, ο οποίος έθεσε χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη λύσης στα μέσα Δεκεμβρίου, στη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου, την οποία θα ζητήσει ο Μητροπολίτης Πάφου από την άτυπη Σύνοδο, καθώς και στα κρούσματα εχινοκόκκου, τα οποία όπως δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας βρίσκονται και πάλι σε έξαρση.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Πανεθνικό μέτωπο για την Κύπρο'' γράφει ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ζήτησε και πήρε για την Κύπρο πανεθνικό μέτωπο από τα ελληνικά κόμματα της αντιπολίτευσης ενόψει δραματικών εξελίξεων στο Κυπριακό και στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι σήμερα ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος θα ζητήσει από την άτυπη συνάντηση των συνοδικών στην Αρχιεπισκοπή σύγκληση της ιεράς Συνόδου το συντομότερο δυνατόν.

    ''Η Μάχη'' στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο ''Σημίτης: Λύση με το στανιό'' αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας "παραδέχτηκε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα θα υποχρεωθούν να αποδεχθούν τα στοιχεία μιας λύσης τα οποία κάτω από διαφορετικές συνθήκες δεν θα αποδέχονταν, φόρτωσε όμως στη Λευκωσία τις ευθύνες αποδοχής ή απόρριψης του σχεδίου λύσης που θα υποβάλει ο ΓΓ του ΟΗΕ". Αλλού γράφει ότι σε έξαρση βρίσκονται και πάλι τα κρούσματα εχινοκόκκου, παραδέχθηκε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Θεμιστοκλέους, ο οποίος παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης που αφορούσε τους προϋπολογισμούς του Υπουργείου για το 2003.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Εδώ οι καλοί Σέρλοκ Χολμς'' γράφει στο κύριο θέμα ότι "εάν πιστέψουμε τα στοιχεία που κατέθεσε χθες η Αστυνομία στη Βουλή οι Κύπριοι αστυνομικοί θα πρέπει να αρχίσουν αν εκπαιδεύουν τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους οι οποίοι φαίνεται αν υστερούν". Σύμφωνα με τα στοιχεία, προσθέτει, η κυπριακή Αστυνομία πέτυχε το 2000 ποσοστό ανίχνευσης σοβαρών εγκλημάτων 80,47%, ενώ η γαλλική Αστυνομία μόλις 26,47%. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο συντονιστής στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον με τις χθεσινές επαφές και δηλώσεις του έδωσε την αίσθηση του επείγοντος θέτοντας χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη λύσης τα μέσα Δεκεμβρίου.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''SOS για εγκληματικότητα'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Εγκληματικότητα , κατά τη διάρκεια της χθεσινής της συνεδρίασης, παρατήρησε ότι η έξαρση στην εμπορία και τη χρήση των ναρκωτικών και η αύξηση της νεανικής παραβατικότητας προδιαγράφουν ζοφερό το μέλλον της κυπριακής κοινωνίας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι χρήματα για αναβάθμιση, ώστε ''να προλάβουν το ευρωπαϊκό τρένο'' της εναρμόνισης θα πάρουν τέσσερα σφαγεία, ενώ τα υπόλοιπα τα οποία είναι κοινοτικά και υπολογίζονται μέχρι τα 45, θα πρέπει να βάλουν λουκέτο μέχρι το τέλος του χρόνου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Νέα Συμφωνία Κορυφής'' γράφει ότι τη μορφή μιας νέας συμφωνίας υψηλού επιπέδου (αλλά περιεκτικότερης ώστε να προεξοφλεί οριστική λύση του Κυπριακού) θα προσλάβει τελικά το πλαίσιο που με βεβαιότητα θα καταθέσει μπροστά στις δύο πλευρές ο ΓΓ των ΗΕ, αναφέρουν διασταυρωμένες πληροφορίες της εφημερίδας. Αλλού γράφει ότι αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με δήλωση του στο ΚΥΠΕ, εξέφρασε την ικανοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης για την αναβολή των στρατιωτικών ασκήσεων στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Πιέσεις και ανησυχίες'' αναφέρει ότι ενώ τα σενάρια για το σχέδιο λύσης του Κυπριακού δίνουν και παίρνουν η πολιτική ηγεσία του τόπου εμφανίζεται συγκρατημένη στέλλοντας το μήνυμα ότι οποιοδήποτε σχέδιο πρέπει να στηρίζεται στα ψηφίσματα των ΗΕ και τις αποφάσεις υψηλού επιπέδου. Αλλού γράφει ότι το κατοχικό καθεστώς Ντενκτάς απαγόρευσε χθες σε Τ/Κ συνδικαλιστές να συμμετάσχουν στο 4ο Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ Κύπρου, που θα γινόταν σήμερα και αύριο στο Λήδρα Πάλας.

    H αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα για την κατάρρευση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του Ισραήλ. Η κατάρρευση ήρθε μετά την παραίτηση των Εργατικών συνεταίρων της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, προσθέτει και αναφέρει ότι στους παραιτηθέντες περιλαμβάνονται ο Υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες και ο Υπουργός Αμυνας Βενιαμίν Μπεν Ελιέζερ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ότι η Κύπρος μπορεί να συνδέσει την ΕΕ και τη Μέση Ανατολή στην προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης και στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΕΛΑ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Σύγκληση (1)

    Τη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου για τις 22 Νοεμβρίου αποφάσισαν σήμερα ομόφωνα οι ιεράρχες της Κύπρου, σε συνάντηση που είχαν το πρωί στην Αρχιεπισκοπή.

    [07] (Κ) ΓΓ Συμβουλίου της Ευρώπης - Επίσκεψη - Κύπρος

    Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο τον προσεχή Ιανουάριο, με πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    [08] (Κ) Εκδήλωση διαμαρτυρίας - Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ

    Εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της παραβίασης του δικαιώματος των Τουρκοκυπρίων συνδικαλιστών να συμμετάσχουν στο 4ο Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ, το οποίο θα άρχιζε σήμερα στη Λευκωσία, πραγματοποίησαν στο Λήδρα Πάλας οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΕΤΥΚ, ΔΕΟΚ, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΑΣ και ΟΛΤΕΚ. Λόγω της άρνησης του κατοχικού καθεστώτος, το Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό.

    Ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε τόσο από τις ελληνοκυπριακές όσο και από τις τουρκοκυπριακές οργανώσεις διαβάστηκε στη συγκέντρωση από το Γενικό Γραμματέα της ΠΕΟ Πάμπη Κυρίτση, ο οποίος σημείωσε ότι το ίδιο ψήφισμα θα διαβαστεί και στα κατεχόμενα σε ανάλογες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από τους Τουρκοκύπριους συνδικαλιστές (DEV-IS, TURK-SEN, KTAMS, KTOS, KTOEOS, KOOP-SEN, BES, BASIN-SEN).

    ''Από την ενημέρωση που έχουμε'', ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Δημήτρης Κιττένης, ''λόγω κάποιων προβλημάτων που έχουν από εκεί (στα κατεχόμενα) οι συνάδελφοι πραγματοποιούν δημοσιογραφική διάσκεψη κι όχι συγκέντρωση για κάποιους λόγους''.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ιεράρχες - Κυπριακό

    Οι Ιεράρχες της Κύπρου έτυχαν σήμερα ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ''με πάσα λεπτομέρεια'', όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο.

    ''Η Εκκλησία έπρεπε να ενημερωθεί για να μπορέσει με τον τρόπο το δικό της να συμπαρασταθεί στην κυβέρνηση και σ' όλον τον πολιτικό κόσμο ούτως ώστε όλοι ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε πιθανές καταστάσεις'', συνέχισε ο Πάφου Χρυσόστομος, ο οποίος παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους καθησυχασμένος όσον αφορά το Κυπριακό.

    ''Φεύγω ήσυχος από το Προεδρικό ότι δεν θα έχουμε εκείνες τις πιέσεις που πίστευα ότι θα υποστεί η πολιτική ηγεσία. Ο χρόνος που μένει είναι τόσο μικρός που με την εμπειρία που διακρίνει τον Πρόεδρο και την πολιτική ηγεσία, πιστεύω ότι θα έχουμε ένα καλό τέλος'', δήλωσε.

    Πρόσθεσε ότι οι Ιεράρχες υπογράμμισαν στον Πρόεδρο Κληρίδη ότι η λύση που θα εξευρεθεί θα πρέπει είναι λειτουργική, γιατί διαφορετικά ''δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή και κανείς δεν θα δεχθεί κάτι τέτοιο''.

    Αντίθετη άποψη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό εξέφρασε ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος, αφού όπως είπε η Μητρόπολη Κερύνειας θα είναι σύμφωνα με την προδιαγραφόμενη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας η μόνη η οποία θα βρίσκεται υπό τ/κ διοίκηση.

    ''Εξέφρασα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την αγωνία του ποιμνίου και εμού προσωπικά γιατί αυτή η μορφή λύσης δεν συνάδει με τα ανθρώπινα δικαιώματα'', είπε και πρόσθεσε ''δεν είμαι ικανοποιημένος από ό,τι γίνεται τώρα''.

    Ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος μίλησε για δύσκολες και κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η Κύπρος και κάλεσε το λαό σε ομοψυχία.

    ''Πρέπει να γρηγορούμε και να προσευχόμαστε να ενισχύει ο Θεός την πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου ώστε να αντεπεξέλθει στις δύσκολες στιγμές που θα αντιμετωπίσει''.

    Ο Κιτίου Χρυσόστομος πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης τους ανέφερε ότι δεν είναι ακόμη σίγουρο κατά πόσον θα υποβληθεί σχέδιο λύσης από το ΓΓ του ΟΗΕ. Υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να μην δεχθεί λύσεις απαράδεκτες.

    Πρώτοι μετέβησαν στο Προεδρικό Μέγαρο στο ίδιο αυτοκίνητο, ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος και ο Χωρεπίσκοπος Αρσινόης Γεώργιος. Ακολούθησε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος και μετά ένα άλλο όχημα στο οποίο επέβαιναν ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος και ο Χωρεπίσκοπος Σαλαμίνας Βαρνάβας. Σε λίγα λεπτά κατέφθασαν ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος και ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος σε χωριστά οχήματα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Βουλή - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ενταξη - Κύπρος

    [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης ---------------------------------- Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 31/10/2002 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    Πώληση Αγορά

    ΕΥΡΩ 1,7452 1,7556 Δολάριο ΗΠΑ 1,7215 1,7318 Λίρα Αγγλίας 1,1045 1,1111

    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    Πώληση Αγορά

    ΓΕΝ Ιαπωνίας 211,2680 212,9581 Δολάριο Αυστραλίας 3,1082 3,1330 Δολάριο Καναδά 2,6935 2,7150 Κορώνα Δανίας 12,9585 13,0621 Κορώνα Νορβηγίας 12,8357 13,9383 Κορώνα Σουηδίας 15,8402 15,9669 Φράγκο Ελβετίας 2,5519 2,5723

    [12] (Κ) Πρόεδρος Πολωνίας - Πρώτη Πρέσβειρα Κύπρου

    Ο Πρόεδρος της Πολωνίας Alexander Kwasniewski εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στις συνεχιζόμενες προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και ευχήθηκε όπως σύντομα επιτευχθεί η επιδιωκόμενη λύση.

    [13] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - ΕΕ

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα πως "δεν θα πρέπει να δεχθούμε να υποβληθεί ένα σχέδιο λύσης του Κυπριακού στη βάση του είτε το δέχεστε είτε το απορρίπτετε''.

    Κληθείς να σχολιάσει την άποψη ότι μια ενδεχόμενη απόρριψη από δικής μας πλευράς ενός σχεδίου λύσης θα αποβεί ζημιογόνα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ''αυτό είναι υποθετικό και δεν μπορούμε πριν δούμε το σχέδιο και τι περιλαμβάνει να προκαταλαμβάνουμε τι θα κάνουμε''.

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Στις 101 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

    Ξέφρενους ανοδικούς ρυθμούς ακολούθησαν στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση τόσο ο Γενικός Δείκτης Τιμών όσο και η αξία των συναλλαγών, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου να επανέλθει, ύστερα από την πάροδο πέντε μηνών, στο επίπεδο των 101 μονάδων. Η αγορά κατέγραψε θεαματικά κέρδη της τάξης του 7,27%, κλείνοντας στις 101,14 μονάδες. Νέα έκρηξη αγοραστικού ενδιαφέροντος σημειώθηκε σήμερα με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών να εκτινάσσεται στα 3,2 εκατομμύρια λίρες, με τους τραπεζικούς τίτλους να συγκεντρώνουν πέρα του ενός τρίτου του ημερήσιου τζίρου.

    [15] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Κυπριακό

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό δεν μπορούν να επηρεάσουν τις προσεχείς προεδρικές εκλογές, εκτός εάν λυθεί το Κυπριακό πριν από αυτές, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και Εσωτερικής Αγοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Μαρκίδης ανέφερε ότι ''εάν λυθεί το Κυπριακό πριν από τις προεδρικές εκλογές, τότε πλέον εκείνο το οποίο θα απομένει είναι η έναρξη της προσπάθειας να στηθούν οι δομές τους κράτους, όπως θα έχει μεταμορφωθεί από το μετασχηματισμό του, από ενιαίο κράτος σε ομοσπονδιακό κράτος''.

    Δηλαδή, πρόσθεσε, ''λύεται το Κυπριακό και οδεύουμε προς δημοψηφίσματα''.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας σημείωσε ότι ''εάν το Κυπριακό δεν λυθεί και απλώς κατατεθεί ένα σχέδιο, το οποίο ίσως αποφασισθεί να τύχει και διαπραγμάτευσης μετά τη 14η Δεκεμβρίου, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε προσυπογραφή του πριν από τη 14η Δεκεμβρίου, τότε αυτό θα σημαίνει εξέλιξη αλλά δεν θα σημαίνει λύση''.

    ''Επομένως σε μια τέτοια περίπτωση, δεν υπάρχει νόμιμη δικαιολογία αναβολής των εκλογών, εκτός αν όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνήσουν να αλλάξουν το σύνταγμα, στη συγκεκριμένη περίπτωση'', πρόσθεσε.

    [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           101,14  ( 7,28)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  3.268.515
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 1.664.727    382,34  ( 7,21)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.027.702    107,78  ( 6,88)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    376.302     91,19  ( 7,45)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     41.525     26,35  (17,84)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    177.807     69,69  ( 6,71)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     60.623    131,11  ( 8,90)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     88.832     22,49  ( 8,54)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     47.327     69,62  ( 3,19)
    Ετ. Πληροφορικής              £    154.692      4,06  (10,03)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    168.828     23,06  (12,11)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      7.029     16,73  ( 4,89)
    Ξενοδοχεία                    £    203.034     52,93  ( 5,59)
    Αλλες Εταιρείες               £    605.832     99,37  ( 8,54)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (Κ) Κύπριοι Αυστραλίας - Επιστολή Ραν - ΕΔΑΔ

    Αναγνώριση της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων, χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Νοτίου Αυστραλίας Μάικ Ραν, την απόφαση της τοπικής κυβέρνησης για παροχή βοήθειας σε Κύπριους Αυστραλούς υπήκοους, για να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Τουρκίας.

    Σε επιστολή προς τους 14 ομογενείς που προτίθενται να προσφύγουν στο Δικαστήριο, ο κ. Ραν εκφράζει ικανοποίηση για την απόφαση της πολιτειακής κυβέρνησης να στηρίξει τα νομικά μέσα που έχουν στη διάθεσή τους οι Κύπριοι της Αυστραλίας για να προσφύγουν στο ΕΔΑΔ.

    [18] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Ηττα ΑΠΟΕΛ

    Με ένα γκολ στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, η Χέρτα Βερολίνου νίκησε το απόγευμα στο ΓΣΠ τον ΑΠΟΕΛ με 1 - 0, σε αγώνα για το δεύτερο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    [19] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Παρίσι - Επαφές

    Οι τελευταίες εξελίξεις στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, η ενταξιακή πορεία της Κύπρου εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης καθώς και άλλα θέματα που αφορούν τη διεύρυνση της ΕΕ, εξετάστηκαν σε πρόγευμα εργασίας που είχε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης με την Pascale Andreani, Σύμβουλο για Ευρωπαϊκά Θέματα του Γάλλου Πρωθυπουργού Jean-Pierre Raffarin.

    [20] (K) Υπουργός Δικαιοσύνης - Αξιωματούχοι Κοινοπολιτείας

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Αλέκος Σιάμπος συναντήθηκε σήμερα με την Αναπληρωτή Γενική Γραμματέα της Κοινοπολιτείας Florence Mugusha και το Σύμβουλο, Υπεύθυνο για θέματα Νεολαίας της Γραμματείας της Κοινοπολιτείας Ignatius Tagawira, με τους οποίους συζήτησε θέματα που άπτονται του Οργανισμού Νεολαίας και τη συμβολή του στα θέματα νεολαίας των χωρών της Κοινοπολιτείας.

    [21] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Υπεράκτιες Εταιρείες

    Η Κύπρος θα συνεχίσει να έχει τα απαιτούμενα εχέγγυα και κίνητρα για προσέλκυση ξένων εταιρειών στην Κύπρο για χρησιμοποίηση του φορολογικού της καθεστώτος, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με Αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Εταιρειών Διεθνών Δραστηριοτήτων (ΕΔΔ), ο κ. Κληρίδης είπε ότι ''θα συνεχίσουμε να είμαστε μια χώρα η οποία προσφέρει κίνητρα φορολογικά και άλλα για να προσελκύσουμε επενδύσεις στην Κύπρο''.

    [22] (Κ) Ολομέλεια Βουλής - Πρόεδρος Γερουσίας Φιλιππινών

    Με την ελπίδα ότι η επίσκεψή του στο νησί θα συμβάλει στην περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων Κύπρου και Φιλιππινών, αλλά και στην καλύτερη συνεργασία των δύο κοινοβουλίων, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας καλωσόρισε στην απογευματινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής τον Πρόεδρο της Γερουσίας των Φιλιππινών, Φράγκλιν Ντρίλον.

    [23] (Κ) Ολομέλεια - Εκλογικά νομοθετήματα

    Απορρίφθηκαν το απόγευμα από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων δύο προτάσεις νόμου των Βουλευτών του ΔΗΣΥ, που προέβλεπαν την παροχή δικαιώματος ψήφου σε εκτοπισθέντες Κυπρίους που διαμένουν στο εξωτερικό καθώς και την αυτεπάγγελτη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, από τους οικείους Επάρχους, των ατόμων που έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο παραλείπουν να εγγράφονται στους καταλόγους αυτούς.

    [24] (Κ) Ντε Σότο - Ουγούρ Ζιγιάλ

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι θα υπάρξει λύση του Κυπριακού μέχρι το Δεκέμβριο.

    [25] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ανδρέας Πούγιουρος - Εκδήλωση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης τόνισε σήμερα ότι η Κύπρος βρίσκεται στο κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά ''δεν πρόκειται να προβούμε σε απαράδεκτες υποχωρήσεις για να επιτύχουμε την ένταξή μας''.

    Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση προς τιμήν του πρώην Δημάρχου Αμμοχώστου Ανδρέα Πούγιουρου, ο Πρόεδρος Κληρίδης πρόσθεσε ότι ''η Κύπρος τους προσεχείς μήνες θα αντιμετωπίσει την Τουρκία στην πιο σημαντική διπλωματική μάχη των τελευταίων 28 χρόνων'', η οποία ''θα κρίνει το μέλλον του τόπου''.

    ''Στόχος μας μέσα στους επόμενους κρίσιμους μήνες είναι να επιτευχθεί λύση του κυπριακού προβλήματος προς όφελος τόσο των ελληνοκυπρίων όσο και των τουρκοκυπρίων και να ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε για μια ακόμη φορά την επιμονή της ε/κ πλευράς στην εξεύρεση μια σωστής λύσης του εθνικού προβλήματος: ''Μιας λύσης η οποία θα συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις διεθνείς συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κοινοτικό κεκτημένο και τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων''.

    [26] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Λευκωσία - Τιμή στους Γιάννο Κρανιδιώτη και Μάριο Τόκα ----------------------------------------------------- Δύο 'διαμάντια'', όπως χαρακτηρίστηκαν, έναν της πολιτικής και έναν της τέχνης τίμησαν χθες βράδυ σε εκδήλωση στη Λευκωσία ο Ομιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ) και η Λαϊκή Τράπεζα.

    Ο λόγος για τον πρόωρα χαμένο Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννο Κρανιδιώτη και το μουσικοσυνθέτη Μάριο Τόκα, στον οποίο απονεμήθηκε το Γ' Βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας του ΟΠΕΚ στη μνήμη Γιάννου Κρανιδιώτη.

    Το εγκώμιο του ''αρχιτέκτονα'' της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά και του δημιουργού που έντυσε μουσικά και έφερε κοντά στο λαό στίχους ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, έπλεξαν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας της Ελλάδας Γιώργος Φλωρίδης.

    Την ομιλία του κ. Φλωρίδη, με θέμα ''Η Κύπρος ένα βήμα πριν την ένταξη'', ο οποίος λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων δεν παρευρέθηκε στην εκδήλωση, εκφώνησε ο Διευθυντής του γραφείου του Σύρος Κοσκοβόλης.

    Ο κ. Φλωρίδης τόνισε ότι η εθνική ''ευρωπαϊκή στρατηγική'' της Ελλάδας, ''που έχει ως αντικειμενικούς στόχους την Ελλάδα ισχυροποιημένη στον πυρήνα της ΕΕ, την Κύπρο ισότιμο κράτος μέλος και την Τουρκία ενταγμένη σε μια ευρωπαϊκή προοπτική, υλοποιείται με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα και μας φέρνει ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων της Κοπεγχάγης''.

    Είναι μια πολιτική, συνέχισε, ''που συγκεντρώνει την υποστήριξη και την ευρύτατη νομιμοποίηση των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και την Κύπρο και εξασφαλίζει αποτελεσματικά ερείσματα στους εταίρους και στους συμμάχους μας''.

    Ο κ. Φλωρίδης διαβεβαίωσε ότι την πολιτική αυτή ''θα εξακολουθήσουμε να την υπηρετούμε με καθαρότητα, συνέπεια και σταθερότητα έως την Κοπεγχάγη, αλλά και μετά από αυτήν''.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, στη δική του ομιλία, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι ένα όπλο στα χέρια του κυπριακού λαού, Ε/Κ και Τ/Κ, ''για να αγωνιστούν και να επιτύχουν μια λύση που θα απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή, θα επανενώνει την πατρίδα και το λαό μας, θα αποκαθιστά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα εξασφαλίζει τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα όλων των Κυπρίων πολιτών''.

    Σημείωσε ότι ''η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά και της Τουρκίας, νοουμένου ότι θα υιοθετήσει τις αξίες της ΕΕ και θα εναρμονίσει ανάλογα την εσωτερική και την εξωτερική της πολιτική, θα δημιουργήσει συνθήκες μόνιμης ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ανάπτυξης δεσμών φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας''.

    Εκανε επίσης λόγο για ''τους ιθύνοντες του στρατιωτικο-διπλωματικού κατεστημένου στην Αγκυρα οι οποίοι δεν χάνουν ευκαιρία να απειλούν με πρόκληση κρίσης αν η Κυπριακή Δημοκρατία ενταχθεί στην ΕΕ πριν από τη λύση του Κυπριακού''.

    Οι απειλές της Αγκυρας, τόνισε ο κ. Χριστόφιας, ''δεν στρέφονται μόνο κατά της Κύπρου αλλά κατά κύριο λόγο στρέφονται κατά της ίδιας της ΕΕ την οποία οι ιθύνοντες στην Τουρκία επιχειρούν να εκβιάσουν''.

    ''Θα ήταν αδιανόητο να περάσει αυτός ο εκβιασμός'', είπε ο κ. Χριστόφιας, τονίζοντας ότι ''η ΕΕ και οι χώρες μέλη της πρέπει όχι μόνο να κάμνουν συνέχεια ξεκάθαρο στην Τουρκία ότι οι απειλές και οι εκβιασμοί της απορρίπτονται αλλά και να εργάζονται, ώστε να αποτρέψουν την υλοποίηση αυτών των εκβιασμών''.

    Αναφερόμενος στον Γιάννο Κρανιδιώτη, είπε ότι ''δούλεψε σκληρά και μεθοδικά για την Κύπρο και ιδιαίτερα για να καταστεί πραγματικότητα η ενσωμάτωσή της στην ΕΕ''.

    Ο αδόκητος και τραγικός του θάνατός του, συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, ''του στέρησε την ικανοποίηση να δει τους κόπους και τους μόχθους του να καρποφορούν, τα όνειρά του να υλοποιούνται. Θα βρίσκεται όμως πάντα στη σκέψη μας, συναγωνιστής και συνοδοιπόρος στη δύσκολη πορεία για δικαίωση της Κύπρου'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε τον τιμώμενο μουσικοσυνθέτη Μάριο Τόκα, ''έναν από τους πιο αξιόλογους συνθέτες της νέας γενιάς που με το έργο του, το οποίο διακρίνεται για την ποιότητά του, έχει καταξιωθεί στο πανελλήνιο κάνοντας μας όλους περήφανους''.

    Στο δικό του σύντομο χαιρετισμό ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου Λαϊκής Κίκης Λαζαρίδης είπε ότι ''ο Γιάννος Κρανιδιώτης ήταν ο πολιτικός που θήτευσε σε ελληνική κυβέρνηση, αλλά που υπηρέτησε ταυτόχρονα δυο πατρίδες, Κύπρο και Ελλάδα, Ελλάδα και Κύπρο, με την ίδια αγάπη και την ευελιξία ενός ικανότατου διπλωμάτη''.

    Για μας είναι ο δικός μας Γιάννος, ο Κύπριος, επεσήμανε ο κ. Λαζαρίδης, προσθέτοντας ότι ''είναι φυσικό να νιώθουμε ιδιαίτερη περηφάνια γι αυτόν, κινδυνεύοντας λόγω αυτού του συναισθήματος να γίνουμε υποκειμενικοί κι υπερβολικοί στις εκτιμήσεις μας γι αυτόν''.

    Παραλαμβάνοντας το Γ' Βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας του ΟΠΕΚ στη μνήμη Γιάννου Κρανιδιώτη, ο Μάριος Τόκας διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να προκαλεί ''εφόσον αυτό μου επιτάσσει η ψυχή και η αλήθεια μου''.

    Η εκδήλωση έκλεισε με τον Μάριο Τόκα στο πιάνο να τραγουδά στη μνήμη του Γιάννου και του πατέρα του Νίκου Κρανιδιώτη, ''Η δική μου η πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυο'', λίγα μόνο μέτρα μακριά από την γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

    Ουάσιγκτον - Κινηματογραφικό φεστιβάλ-Ελληνες (ΑΠΕ) -------------------------------------------------- Με τη συμμετοχή δυο ελληνικών ταινιών άνοιξε στην Ουάσιγκτον το φετινό ετήσιο φεστιβάλ κινηματογράφου με ταινίες χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    ''Το μόνον της ζωής του ταξείδιον'' του Λάκη Παπαστάθη, από το ομότιτλο διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού, με τον Ηλία Λογοθέτη στον πρωταγωνιστικό ρόλο του συγγραφέα Βιζυηνού σε ψυχιατρικό άσυλο, και το ''Ριζότο'' της Ολγας Μαλέα, που σχολιάζει την αθηναϊκή κοινωνία μέσω της ζωής δύο ανύπανδρων μητέρων, συνθέτουν την φετινή ελληνική παρουσία.

    Οπως και τις προηγούμενες χρονιές κατά τις οποίες οι ελληνικές ταινίες απεδείχθησαν ιδιαίτερα δημοφιλείς, οι διοργανωτές εκτιμούν ότι οι ελληνικές ταινίες θα προσελκύσουν μεγάλο αριθμό θεατών. Στην οργάνωση και προβολή της ελληνικής συμμετοχής στο φεστιβάλ συνέβαλε καθοριστικά το Γραφείο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της έντονης πολιτιστικής δραστηριότητας που αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια.

    Το φεστιβάλ κινηματογράφου από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης διοργανώνεται για 20η συνεχή χρονιά φέτος από το American Film Institute της Ουάσιγκτον. Φέτος θα προβληθούν 18 ταινίες.

    Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΑΠΕ) ------------------------------------------ Ετοιμο να "σηκώσει" την αυλαία του στις 8 Νοεμβρίου είναι το 42ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο "ίσως φέτος να διαθέτει το πιο ολοκληρωμένο και πολύπλευρο πρόγραμμα", όπως εκτιμά ο διευθυντής του, Μισέλ Δημόπουλος.

    Θα προβληθούν πάνω από 215 ελληνικές και ξένες ταινίες στις έξι αίθουσες, συν δύο που προστέθηκαν από αυτή τη χρονιά και θα λειτουργήσουν στην πλατεία Αριστοτέλους, μια για το κοινό και μια για τις δημοσιογραφικές προβολές.

    Πολλά και πλούσια τα αφιερώματα, ειδικές προβολές, επιλεγμένες ξένες ταινίες στο διαγωνιστικό τμήμα και εκθέσεις, υποστηρίζουν την επιθυμία του κ. Δημόπουλου για ένα φεστιβάλ ''ενάντια στην ισοπέδωση του οπτικοακουστικού τοπίου που είμαστε εγκλωβισμένοι''.

    Οπως κάθε χρόνο, τα βραβεία του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος είναι ο "Χρυσός Αλέξανδρος" (συνοδεύεται από 36 χιλιάδες ευρώ) και "Αργυρός Αλέξανδρος" (22 χιλιάδες ευρώ), καθώς επίσης και "Χρυσός Αλέξανδρος" σκηνοθεσίας, σεναρίου, ανδρικής και γυναικείας ερμηνείας, καλύτερης καλλιτεχνικής επίτευξης.

    Τα ελληνικά κρατικά βραβεία που απονέμει επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού στις ταινίες της ελληνικής ετήσιας παραγωγής θα δοθούν την επομένη της λήξης του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στις 18 του μηνός.

    Στο διεθνές διαγωνιστικό συμμετέχουν ταινίες από 40 χώρες και την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η ταινία της Πένυς Παναγιωτοπούλου ''Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: ο μπαμπάς μου'' και της Κατερίνας Ευαγγελάκου ''Θα το μετανιώσεις''.

    Πρόεδρος της κρατικής επιτροπής του ξένου διαγωνιστικού θα είναι ο "ανατρεπτικός" του ιταλικού κινηματογράφου Μάρκο Μπελόκιο, για τον οποίο το Φεστιβάλ έχει ετοιμάσει ένα αφιέρωμα, όπως επίσης και για τον ''ανυπότακτο'' Αμερικανό σκηνοθέτη Μπομπ Ράφελσον, τον Ούγγρο Μπέλα Ταρ, που οι ταινίες του προτείνονται ως κινηματογραφικό γεγονός από τα σημαντικότερα της ανατολικής Ευρώπης. Αφιέρωμα θα υπάρξει και για τον Γάλλο ''αουτσάιντερ'', όπως ονόμασαν τον Ζαν Φρανσουά Στεβενέν. Ξεχωριστή τιμή επιφυλάσσει φέτος το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στον Παντελή Βούλγαρη και τον βετεράνο του ελληνικού μιούζικαλ Γιάννη Δαλιανίδη, με την προβολή του συνόλου των ταινιών τους.

    Σε ειδικές εκδηλώσεις θα τιμηθούν για την προσφορά τους στην 7η τέχνη ο Μάρκο Μπελόκιο και ο πρωταγωνιστής ταινιών του Λου Καστέλ, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Γιάννης Δαλιανίδης και ο Κώστας Χατζηχρήστος, για τους οποίους θα μιλήσουν στη διάρκεια της τελετής οι Λάκης Λαζόπουλος, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Μένης Κουμανταρέας, Δημήτρης Νόλας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ)

    [27] (Κ) Βενιζέλος - Τοπράκ - Κύπρος - ΕΕ

    Ο Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος επανέλαβε σήμερα ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι μία εχθρική πράξη σε σχέση με την Τουρκία.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχαν ο ίδιος και ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης με τον Τούρκο Υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα αθλητισμού Ερντογάν Τοπράκ στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ''είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, που μπορεί να αποβεί εξαιρετικά ωφέλιμο όχι μόνο για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, που μετατρέπεται σε κοινότητα Ευρωπαίων πολιτών, αλλά για όλη την Τουρκία, η οποία μπορεί να δει εδώ μία πολύ σημαντική ευρωπαϊκή προοπτική για την ίδια την οικονομία της, για τον ίδιο το δικό της ευρωπαϊκό σχεδιασμό''.

    Απαντώντας, ο ο κ. Τοπράκ είπε ότι ''πρέπει να βαδίσουμε πάνω στα θέματα που είμαστε σύμφωνοι'', επισημαίνοντας ότι η Κύπρος δεν περιλαμβάνεται σε αυτά.

    ''Υπάρχουν και κάποια θέματα βέβαια στα οποία δεν συμφωνούμε, όπως για παράδειγμα το θέμα της Κύπρου. Εμείς πιστεύουμε πως το θέμα της Κύπρου είναι η ένταξη του ελληνικού τομέα της Κύπρου στην ΕΕ και όχι του τουρκικού τομέα. Πιστεύω ότι και το βόρειο τμήμα θα ενταχθεί κάποτε, αλλά αυτά είναι θέματα για τα οποία θα ήταν προτιμότερο να μην μιλήσουμε περισσότερο εδώ. Πιστεύω ότι ο χρόνος είναι το καλύτερο βάλσαμο και ότι ο αθλητισμός είναι ένας τομέας που βοηθά πολύ την


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 31 October 2002 - 18:49:54 UTC