Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-10-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Αμστερνταμ - Αναχώρηση
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Πανηγυρικός λόγος - 28η Οκτωβρίου
  • [04] (Κ) Ακιντζί - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Λονδίνο - Σημίτης - Μπλερ - Κύπρος - ΕΕ
  • [06] (Κ) Κασουλίδης - Γαλλία - Επαφές
  • [07] (Κ) Ζακ Πόος - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό
  • [09] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Τούρκος Πρόεδρος - Συνάντηση
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Γκιουρέλ - Ευρωστρατός
  • [11] (Κ) Κληρίδης - Σεζέρ - Ενημέρωση δανικής προεδρίας
  • [12] (K) Σολάνα - Ευρωστρατός - Τουρκία
  • [13] (Κ) ΕΕ - Συνέντευξη Τύπου
  • [14] (Κ) ΕΕ - Βασιλείου - Κυπριακό
  • [15] (Κ) Σημίτης - Μπλερ - Συνάντηση - Κύπρος
  • [16] (Κ) Νέα Υόρκη - Αλβαρο ντε Σότο - Εκχαρτ - Διαβουλεύσεις

  • [01] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Αμστερνταμ - Αναχώρηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης μεταβαίνει σήμερα το πρωί από το Αμστερνταμ στην Κοπεγχάγη, όπου θα πάρει μέρος στη συνάντηση που θα έχει αργότερα σήμερα ο Πρωθυπουργός της Δανίας Αντερς Φογκ Ρασμούσεν με τους ηγέτες των 13 υποψηφίων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρών.

    Ο Δανός Πρωθυπουργός, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ, θα ενημερώσει τους ηγέτες των υποψηφίων χωρών για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που έγινε στις 24-25 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

    Η συνάντηση του κ. Ρασμούσεν με τους ηγέτες των υποψηφίων χωρών στην Κοπεγχάγη θα σημάνει στην ουσία την έναρξη της τελικής φάσης των διαπραγματεύσεων με τις υποψήφιες χώρες. ''Με άλλα λόγια, θα είναι το εναρκτήριο λάκτισμα για την τελική ευθεία για τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο,'' όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Δανίας το έθεσε.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη για τις συνομιλίες και την άσκηση ''Νικηφόρος'' που έγιναν πριν την αναχώρησή του για τη δανική πρωτεύουσα, καθώς και η καθήλωσή του λόγω κακοκαιρίας στο Αμστερνταμ, οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων για το Κυπριακό, καθώς και η αυτόνομη κάθοδος των Νέων Οριζόντων στις προεδρικές εκλογές με υποψήφιο τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Κουτσού, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλονται σήμερα από τις κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Τις επόμενες εβδομάδες οι αποφάσεις'' γράφει ότι σημαντικές αποφάσεις που θα διαγράψουν το μέλλον της Κύπρου αλλά και των ελληνοτουρκικών σχέσεων και θα διασφαλίσουν την πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την ΕΕ θα ληφθούν τις επόμενες λίγες εβδομάδες. Προβάλλει τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη ότι η απουσία του Τ/Κ ηγέτη δεν πρόκειται να επηρεάσει τις εξελίξεις αφού δεν αποκλείονται οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες. Αλλού γράφει ότι τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης όσο και ο Υπουργός Αμυνας ξεκαθάρισαν ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει με την άσκηση ''Ταύρος'', τότε η Εθνική Φρουρά θα προχωρήσει με την άσκηση ''Νικηφόρος''.

    ''Το Θάρρος'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Ανησυχία για τα κίνητρα Ανάν'' αναφέρεται σε συνέντευξη του Προέδρου της Ελληνικής Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος έθεσε κάποια ερωτήματα για τα κίνητρα του ΓΓ του ΟΗΕ και όσων επισπεύδουν τη διαδικασία στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι αυτή η σπουδή δεν προέρχεται από την ΕΕ αλλά από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία και εγκυμονεί κινδύνους αφού μπορεί να οδηγήσει στον τορπιλισμό ή την αναβολή της ένταξης της Κύπρου και της διεύρυνσης. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης καθηλώθηκε χθες βράδυ στο Αμστερνταμ αφού λόγω σφορδής κακοκαιρίας δεν μπόρεσε να πετάξει για την Κοπεγχάγη. Στη δανική πρωτεύουσα ο Πρόεδρος μαζί με τους άλλους αρχηγούς κρατών των υποψηφίων για ένταξη χωρών θα τύχει ενημέρωσης από τη δανική προεδρία για τις αποφάσεις του Ευρωπαικού Συμβουλίου των Βρυξελλών.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριό του θέμα με τίτλο ''Πωλούν φαρμάκι σαν γνήσιο μέλι'' γράφει ότι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του κράτους έχουν αρχίσει εκστρατεία εντοπισμού μελιού με πιθανή προέλευση την Κίνα, το οποίο πιθανόν να περιέχει υπολείμματα αντιβιοτικών που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό. Σε άλλο του θέμα ο ''Π'' αναφέρεται στη χθεσινή Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Νέων Οριζόντων, η οποία ομόφωνα αποφάσισε την αυτόνομη κάθοδο του κόμματος στις προεδρικές εκλογές με υποψήφιο τον Πρόεδρο των ΝΕΟ Νίκο Κουτσού, ο οποίος είπε ότι το κόμμα του δεν ζητά ψήφο διαμαρτυρίας αλλά μια θετική ψήφο.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Βεντέτα μίσους και αίματος'' γράφει στο κύριό της θέμα για τις ''εικόνες ντροπής'' σε επεισόδια που σημειώθηκαν το Σάββατο μεταξύ οπαδών ποδοσφαίρου, όταν μετά το πέρας των αγώνων, οπαδοί του ΑΠΟΕΛ συγκρούστηκαν με Λεμεσιανούς οπαδούς. Αποτέλεσμα των επεισοδίων ο κρίσιμος τραυματισμός φιλάθλου στο κεφάλι από κτύπημα πέτρας. Αλλού γράφει ότι για πρώτη φορά τετραμελής αντιπροσωπεία της κυπριακής αστυνομίας θα συμμετάσχει σε διεθνή αποστολή, συγκεκριμένα στην ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη στη Βοσνία, αφού Ευρωπαίοι από τις χώρες μέλη και τις υποψήφιες για ένταξη θα αντικαταστήσουν σταδιακά τα ειρηνευτικά στρατεύματα του ΟΗΕ στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ, κοινώς ευρωστρατός.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Οι χάρτες της λύσεως'' γράφει για τις προτάσεις του ΟΗΕ στο εδαφικό σύμφωνα με τις οποίες 28% του εδάφους ή και λιγότερο θα ειναι υπό τ/κ έλεγχο, η γραμμή θα περνά από τις βόρειες παρυφές της Μόρφου, η Αμμόχωστος θα βρίσκεται υπό ε/κ διοίκηση, ενώ το λιμάνι της πόλης θα βρίσκεται στην τ/κ περιοχή. Γράφει ακόμη ότι οι Ε/Κ που θα επιστρέψουν δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 10-12% στην τ/κ ζώνη. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η Βουλή προχωρεί πολύ σύντομα στη θέσπιση νομοθεσίας σύμφωνα με την οποία θα απαγορεύεται η διάθεση τ/κ περιουσιών σε μη πρόσφυγες, ενώ εισάγει ταυτόχρονα πρόνοια ώστε όλα τα υποστατικά που δόθηκαν μέχρι τώρα να επανέλθουν στο διευθυντή τ/κ περιουσιών μόλις λήξει το συμβόλαιό τους.

    [03] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Πανηγυρικός λόγος - 28η Οκτωβρίου

    Αναλόγως του εκλογικού αποτελέσματος στην Τουρκία, πιθανολογείται ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα καταθέσει πλήρες σχέδιο λύσης του Κυπριακού, το οποίο από μακρού ετοιμάζει και που βρίσκεται τώρα σε τελικό στάδιο επεξεργασίας, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, εκφωνώντας τον πανηγυρικό λόγο μετά τη δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της σημερινής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

    ''Η τελική ευθύνη και το βάρος ενός ναι ή ενός όχι φαίνονται ασήκωτα αλλά η ιστορία επιτάσσει ανάληψη και όχι παράκαμψη ευθύνης'', υπογράμμισε ο κ. Μαρκίδης, αναφερόμενος στο σχέδιο λύσης, προειδοποιώντας παράλληλα ότι ''αυτή τη φορά, και ας μην έχουμε αυταπάτες, οι οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις έχουν συγκεκριμένο χρονικό σημείο κατάληξης, κατά το οποίο σαφές πρέπει να προκύψει συμπέρασμα, έχει ή δεν έχει λυθεί το Κυπριακό λίγες στιγμές έστω πριν την τελική πράξη της Κοπεγχάγης;''

    [04] (Κ) Ακιντζί - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό

    Ο Τ/Κ πολιτικός Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε την υποστήριξή του στον καθορισμό ημερομηνίας, υπό όρους, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, υπό την προϋπόθεση ότι η Αγκυρα θα διαδραματίσει θετικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού και θα πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    Σε δηλώσεις του στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου (LGR), ο κ. Ακιντζί είπε επίσης ότι θα υποστήριζε μια λογική και αμοιβαία αποδεκτά συνολική λύση του Κυπριακού, εάν μια τέτοια πρόταση προωθείτο από τον ΟΗΕ προς τις δύο πλευρές.

    [05] (Κ) Λονδίνο - Σημίτης - Μπλερ - Κύπρος - ΕΕ

    Το Κυπριακό, τόσο από την άποψη της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, όσο και από την άποψη της πολιτικής λύσης, είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει σήμερα στο Λονδίνο ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με το Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ, στα πλαίσια γεύματος εργασίας.

    Αλλα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν κατά τη συνάντηση που θα αρχίσει στις 3μμ ώρα Κύπρου και θα ολοκληρωθεί στις 4.30μμ, είναι η ελληνική προεδρία της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003.

    [06] (Κ) Κασουλίδης - Γαλλία - Επαφές

    Πολύ σημαντικές θεωρεί τις επαφές που θα έχει αυτήν την εβδομάδα στο Παρίσι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, τόσο όσον αφορά τις έντονες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού όσο και για την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Κασουλίδης θα έχει συνομιλίες με το Γάλλο ομόλογό του Dominique de Villepin και σειρά επαφών με σημαίνοντα στελέχη της γαλλικής Γερουσίας και της Εθνοσυνέλευσης.

    [07] (Κ) Ζακ Πόος - Κύπρος - Επίσκεψη

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο για επίσκεψη εργασίας ο Εισηγητής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Κοινής Ασφάλειας και Αμυντικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την αίτηση προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, Ευρωβουλευτής Ζακ Πόος.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό

    Εκκληση προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, να σεβαστεί τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο σχέδιο λύσης του Κυπριακού, που αναμένεται να παρουσιάσει στις δύο πλευρές, απηύθυνε εκ νέου σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    [09] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Τούρκος Πρόεδρος - Συνάντηση

    Ολιγόλεπτη συνάντηση είχαν σήμερα στην Κοπεγχάγη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ, οι οποίοι αντάλλαξαν και χειραψία.

    Η συνάντηση έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στην αίθουσα όπου οι αρχηγοί κρατών των 13 υπό ένταξη χωρών ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών, από τον Πρωθυπουργό της Δανίας Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, του οποίου η χώρα προεδρεύει της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

    Η ολιγόλεπτη συνάντηση Κληρίδη - Σεζέρ, πριν το γεύμα εργασίας των ηγετών των υποψηφίων χωρών με το Δανό Πρωθυπουργό, έγινε παρουσία του Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργου Βασιλείου, του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου Μιχάλη Παπαπέτρου και του Τούρκου ΥΠΕΞ Σουκρού Σινά Γκιουρέλ.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σεζέρ ρώτησε τον Πρόεδρο Κληρίδη για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του Κυπριακού, εκφράζοντας επίσης την ελπίδα να προχωρήσουν τα πράγματα για λύση.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης του υπογράμμισε ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να συνεχίσει τις συνομιλίες με στόχο την επιτυχή κατάληξη, ενώ αναμένει την ανάρρωση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ανέφερε επίσης στον Τούρκο Πρόεδρο ότι συνομίλησε ήδη με τον κ. Ντενκτάς και του ευχήθηκε καλή ανάρρωση.

    Ο κ. Σεζέρ ήθελε επίσης να πληροφορηθεί για το πότε θα αρχίσουν εργασία οι δυο τεχνικές επιτροπές και ο Πρόεδρος Κληρίδης του απάντησε ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να ξεκινήσει όταν είναι έτοιμη και η άλλη πλευρά.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Γκιουρέλ - Ευρωστρατός

    Η Κύπρος θα συμμετέχει στον ευρωστρατό μόνο υπό τη μορφή διευκολύνσεων σε υπηρεσίες και εγκαταστάσεις, τόνισε σήμερα από την Κοπεγχάγη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Σιουκρού Σινά Γκιουρέλ ότι η Τουρκία είναι αντίθετη στην αυτόματη χρήση των εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ από την Κύπρο, ως μελλοντικό μέλος της ΕΕ και μη μέλος του ΝΑΤΟ.

    [11] (Κ) Κληρίδης - Σεζέρ - Ενημέρωση δανικής προεδρίας

    Κατανόηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση για στήριξη του γεωργικού τομέα στην Κύπρο, όχι μόνο οικονομικά, αλλά λαμβάνοντας υπόψη και τις παραδόσεις και την κοινωνική συνοχή στον τόπο, ζήτησε στην παρέμβασή του στη διάρκεια ενημέρωσης των 13 υποψηφίων για ένταξη χωρών από τη δανική προεδρία της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης διαβεβαίωσε τη δανική προεδρία ότι η Κύπρος είναι έτοιμη μέσα στις επόμενες εβδομάδες να ολοκληρώσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις.

    Η ενημέρωση για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, έγινε από το Δανό Πρωθυπουργό Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, ο οποίος επαναβεβαίωσε τις αποφάσεις της ΕΕ για τη διεύρυνση και ανέλυσε τις αποφάσεις του Ευρωπαικού Συμβουλίου στις 24 και 25 στις Βρυξέλλες, δίνοντας έμφαση στα οικονομικά θέματα.

    [12] (K) Σολάνα - Ευρωστρατός - Τουρκία

    Ο Υπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτικής Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς την Τουρκία να αποδεχθεί τη συμφωνία που επιτεύχθη στις Βρυξέλλες για τον Ευρωστρατό και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Αγκυρα τις επόμενες ημέρες.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στην Κοπεγχάγη, μετά την ενημέρωση που έκανε ο Πρωθυπουργός της Δανίας Αντερς Φογκ Ρασμούσεν στους αρχηγούς των υπό ένταξη στην ΕΕ χωρών, ο κ. Σολάνα εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίλυση των προβλημάτων σε σχέση με τον Ευρωστρατό.

    Σημείωσε ότι στις Βρυξέλλες έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα για τον Ευρωστρατό με την έγκριση ενός εγγράφου, ''το οποίο ανοίγει το δρόμο για να συνεχίσουμε να συζητούμε με ένα εποικοδομητικό τρόπο για να λύσουμε τα προβλήματα του Ευρωστρατού, σε ένα σύντομο χρονικό πλαίσιο''.

    [13] (Κ) ΕΕ - Συνέντευξη Τύπου

    Τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών στις 24 - 25 Οκτωβρίου, αλλά και τη στενή συνεργασία και το εποικοδομητικό πνεύμα που επικράτησε τόσο στις Βρυξέλλες όσο και σήμερα στην Κοπεγχάγη με τους ηγέτες των 13 υποψηφίων προς ένταξη στην ΕΕ χωρών εξήραν τόσο ο Προεδρεύων της ΕΕ, Δανός Πρωθυπουργός Αντερς Φογκ Ρασμούσεν όσο και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν και ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτικής Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα.

    Και οι τέσσερις αξιωματούχοι μιλούσαν κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης αμέσως μετά το γεύμα που παρέθεσε ο κ. Ρασμούσεν προς τιμή των ηγετών των υποψηφίων χωρών, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη. Προηγήθηκε η ενημέρωση του προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Οπως είπε ο Δανός Πρωθυπουργός, σήμερα άρχισε η τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για τη διεύρυνση της ΕΕ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι όλα θα διευθετηθούν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο.

    ''Σήμερα'', σημείωσε ο κ. Ρασμούσεν, ''είχαμε τις πρώτες αντιδράσεις των ηγετών των υπό ένταξη χωρών''. Θα πρέπει, πρόσθεσε, να λύσουμε όλα τα προβλήματα που αφορούν κυρίως τα οικονομικά θέματα, πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.

    [14] (Κ) ΕΕ - Βασιλείου - Κυπριακό

    Το ολοκληρωμένο σχέδιο που αναμένεται να καταθέσουν τα Ηνωμένα Εθνη για λύση του Κυπριακού θα πρέπει απαραίτητα να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. ''Αυτή είναι η καλύτερη διασφάλιση για την Κύπρο''.

    [15] (Κ) Σημίτης - Μπλερ - Συνάντηση - Κύπρος

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης τόνισε ότι χρειάζεται προσοχή σε ό,τι αφορά το συσχετισμό της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση με το Κυπριακό, εκφράζοντας όμως τη βεβαιότητα πως σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση θα πάνε τα πράγματα ομαλά για την Κύπρο.

    Σε δηλώσεις του μετά από γεύμα εργασίας με το Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, ο κ. Σημίτης προειδοποίησε ότι ''τώρα υπάρχει μια κατάσταση πίεσης κατά την οποία η ε/κ πλευρά θέλει να προχωρήσει η ένταξη και μπορεί κάποιοι να σκεφθούν ότι εδώ παρουσιάζεται μια δυνατότητα να προχωρήσουν σε κάποια θέματα, τα οποία υπό άλλες συνθήκες η ε/κ πλευρά και η Ελλάδα δεν θα δεχόντουσαν''.

    [16] (Κ) Νέα Υόρκη - Αλβαρο ντε Σότο - Εκχαρτ - Διαβουλεύσεις

    Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Κόφι Ανάν, Αλβαρο Ντε Σότο έρχεται στη Νέα Υόρκη στα τέλη της εβδομάδας για διαβουλεύσεις με το Γενικό Γραμματέα για ανασκόπηση της κατάστασης, ενόψει της λήψης της κρίσιμης απόφασης για την υποβολή ή όχι σχεδίου για το Κυπριακό, μετά τις τουρκικές εκλογές της Κυριακής.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 28 October 2002 - 18:49:15 UTC