Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-10-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Γιώργος Παπανδρέου - Κύπρος - ΕΕ
  • [02] (Κ) Βρετανία - Κυπριακό
  • [03] (Κ) ΑΠΟΕΛ - ΠΑΟΚ - Καλαθόσφαιρα
  • [04] (Κ) Κύπρος - Ολλανδία - Εθνικές Ενόπλων
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Απόφαση Ανωτάτου Συμβουλίου ΔΗΣΥ
  • [07] (Κ) Νορβηγός Μονάρχης - Διαπιστευτήρια Κύπριου Πρεσβευτή
  • [08] (Κ) Ρασμούσεν - ΕΕ
  • [09] (Κ) ΕΕ - Ρομάνο Πρόντι - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (K) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Απόφαση ΑΣ - Προεδρικές εκλογές
  • [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Αυξημένο ενδιαφέρον - Μεγάλα κέρδη
  • [14] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΗ - Κυπριακό - ΕΕ
  • [15] (Κ) Χάνεϊ - Αφιξη στην Κύπρο - Ντε Σότο
  • [16] (Κ) Σολάνα - Κυπριακό - Σχέδιο λύσης
  • [17] (K) Σολάνα - Ευρωστρατός - Τουρκία
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Διαπιστευτήρια Πρεσβευτή Λιθουανίας
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρεσβευτής Ιαπωνίας - Διαπιστευτήρια
  • [20] (Κ) Υπουργός Αμυνας - ''Νικηφόρος'' - Ραντάρ
  • [21] (Κ) Κυβέρνηση - Τρομοκρατική ενέργια στη Μόσχα
  • [22] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αχνα - Παραβίαση στάτους κβο
  • [23] (Κ) Χριστόφορος Πισσαρίδης - Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας
  • [24] (Κ) Ολλανδία - Κοινοβούλιο - Κυπριακό
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ΓΓ ΟΗΕ - Μήνυμα
  • [26] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [27] (Κ) Βουλή -Πανεπιστήμιο Κύπρου-Δίδακτρα -Τριτοβάθμιες σχολές

  • [01] (Κ) Γιώργος Παπανδρέου - Κύπρος - ΕΕ

    Πολύ θετική για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, χαρακτήρισε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου τη συζήτηση για το ποιες χώρες θα μπουν στην τελική ευθεία για ένταξη στην ΕΕ στις οποίες περιλαμβάνεται και η Κύπρος, που θα διεξαχθεί στο ενδιάμεσο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ως καθοριστικά για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το ότι ''ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν πιθανώς να καταθέσει μία πρόταση για λύση του Κυπριακού'', καθώς και τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία.

    ''Ολα αυτά θα είναι καθοριστικά ή τουλάχιστον θα επηρεάσουν και την τελική έκβαση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου'', είπε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος ευχήθηκε όπως η υγεία του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ''πάει καλά, ώστε ο ίδιος να μπορεί να συμβάλει στις

    [02] (Κ) Βρετανία - Κυπριακό

    Η βρετανική κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό που θα αλλάξει την κατάσταση στην περιοχή.

    [03] (Κ) ΑΠΟΕΛ - ΠΑΟΚ - Καλαθόσφαιρα

    Ο ΑΠΟΕΛ έχασε από τον ΠΑΟΚ με 78 - 60 σε αγώνα για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Νότιας Περιφέρειας στην καλαθόσφαιρα.

    [04] (Κ) Κύπρος - Ολλανδία - Εθνικές Ενόπλων

    Η Εθνική Ενόπλων Κύπρου στο ποδόσφαιρο συνέτριψε χθες το απόγευμα στη Λευκωσία την αντίστοιχη ομάδα της Ολλανδίας με 8 - 0, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκόσμιου Πραταθλήματος Ενόπλων.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ για υποστήριξη του υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας Γιαννάκη Ομήρου, καθώς και οι διαφωνίες που ακούστηκαν στη συνεδρία, είναι το κύριο θέμα στο σημερινό κυπριακό Τύπο. Αλλά θέματα που προβάλονται είναι τα σενάρια που επεξεργάζεται η Αθήνα, για πιθανές κρίσεις που ενδέχεται να εκδηλωθούν στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στη Θράκη, η διεξαγωγή ή μη των στρατιωτικών ασκήσεων ''Νικηφόρος'' και ''Τοξότης'', το θέμα του αποχετευτικού της μείζονος Λευκωσίας, η πρωτοφανής υπόθεση κακοποίησης ανηλίκων και οι προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στην Αχνα.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ο ΔΗΣΥ αποφάσισε αξιοπρέπεια και Ομήρου'' ότι με συντριπτική πλειοψηφία 299 υπέρ, 13 εναντίον, που ανήλθε στο ποσοστό 95,83% των μελών που συμμετείχαν στη χθεσινή συνεδρία, το Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ αποφάσισε να επικυρώσει την πρόταση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Γιαννάκη Ομήρου στις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Αλλού αναφέρει ότι δεν έχει αλλάξει μέχρι στιγμής ο υφιστάμενος προγραμματισμός των στρατιωτικών ασκήσεων ''Νικηφόρος'' και ''Τοξότης'' των κυπριακών και ελληνικών Ενοπλων Δυνάμεων αντίστοιχα, διαβεβαίωσε χθες ο Ελληνας Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Με 299 ψήφους υπέρ και 13 κατά πέρασε η πρόταση Αναστασιάδη για Ομήρου'' γράφει ότι ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης κάλεσε ΔΗΣΥ και ΚΙΣΟΣ να προβληματιστούν για τις ανησυχίες των ψηφοφόρων και με κοινή συναίνεση να πάρουν τις δέουσες θαρραλέες αποφάσεις. Ανταπαντώντας ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εξήγησε τις αιτίες που οδήγησαν την ηγεσία του κόμματος να εκφράσει την πολιτική της υπέρβασης με υποψήφιο τον κ. Ομήρου. Σε άλλη είδηση γράφει ότι συγκλονισμένη παραμένει η κοινή γνώμη από την πρωτοφανή για τα κυπριακά δεδομένα υπόθεση απαγωγής και κακοποίησης τριών 15χρονων μαθητριών από τρεις άλλες μαθήτριες και μιας 19χρονης ιδιωτικής υπαλλήλου.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Επεβλήθη, κεφάλια μέσα'' ότι μέσα από τη χθεσινή συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ ακούστηκαν μόνο οι διαφωνίες του Ιωάννη Κασουλίδη και του μέλους του Πολιτικού Γραφείου Ελένης Βραχίμη. Ο κ. Κασουλίδης διαχώρισε πλήρως τη θέση του με τις επιλογές της ηγεσίας του ΔΗΣΥ, υποδεικνύοντας και τις ευθύνες που θα τη βαραίνουν σε τυχόν αποτυχία στην αναμέτρηση του Φεβρουαρίου. Σε άλλη είδηση γράφει ότι συνεχίζουν τις προκλητικές τους ενέργειες οι Τούρκοι και προελαύνουν στη νεκρή ζώνη της Αχνας με την ανοχή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και των Βρετανικών Βάσεων. Μετά την περίφραξη του παλιού αστυνομικού σταθμού της Αχνας, στρατιώτες των κατοχικών δυνάμεων προχωρούν και στη σηματοδότηση της περιοχής.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Αναστασιάδης επέβαλε Ομήρου'' γράφει την "ειρηνική επανάσταση", όπως χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης την πολιτική υπέρβασης με υποψήφιο τον Γιαννάκη Ομήρου. Σε παρέμβασή του ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος ζήτησε όπως όλοι συστρατευθούν με την απόφαση του κόμματος. Αξιοσημείωτο ήταν το μήνυμα του Υπουργού προς το ΚΙΣΟΣ ότι ο ΔΗΣΥ αναμένει ανάλογη συμπεριφορά και από τους σοσιαλιστές. Αλλού αναφέρει ότι χιλιάδες δημότες της μείζονος Λευκωσίας ανέβαλαν την αποπληρωμή των τελών αποχετευτικού και αναμένουν την απόφαση της Επιτρόπου Διοικήσεως, στην προσφυγή δημότη Εγκωμης για το θέμα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Επικίνδυνα σενάρια'' γράφει ότι σενάρια για πιθανές κρίσεις που ενδέχεται να εκδηλωθούν κατά κύριο λόγο στην Κύπρο αλλά και στο Αιγαίο και τη Θράκη έχει επεξεργαστεί η Αθήνα. Οι εκτιμήσεις καταγράφονται σε έγγραφα, τα οποία αποτελούν τη συνισταμένη των εισηγήσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας και είναι υπόψη της Λευκωσίας και κάνουν λόγο, μεταξύ άλλων, πως σε περίπτωση κατάρρευσης της διαδικασίας των συνομιλιών και συμπερίληψης της Κύπρου στον επόμενο γύρο διεύρυνσης της ΕΕ, για εποικισμό της Αμμοχώστου και σε επεισόδιο στο μικτό χωριό Πύλα. Αλλού γράφει ότι γραφείο που θα αποτελέσει τη βάση από την οποία οι επιθεωρητές των ΗΕ θα μεταβαίνουν στο Ιράκ για να εκτελέσουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας θα λειτουργήσει στην Κύπρο.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''ΔΗΣΥ: 'Ναι' με αναταράξεις'' αναφέρεται στο χθεσινό συνέδριο του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ και γράφει ότι όσοι προέβλεπαν ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης θα έπαιρνε το ρίσκο μιας αρχηγικής εμφάνισης, δικαιώθηκαν κατά το ήμισυ. Το υπόλοιπο μισό που αφορούσε ''στην καταπελτική κριτική'' που άσκησε στην ηγεσία του κόμματος για τους χειρισμούς της στις προεδρικές εκλογές και την ξεκάθαρη παραδοχή του ότι η υποψηφιότητα του Γιαννάκη Ομήρου είναι ''μια υποψηφιότητα ήττας'', από την οποία ο ΔΗΣΥ πρέπει να απεμπλακεί, ''δύσκολα μπορούσε να προβλεφθεί''. Αλλού γράφει ότι "οργανωμένο δίκτυο παρακολούθησης τηλεφώνων" φαίνεται να λειτουργούσε στην Αστυνομία και το οποίο ήταν γνωστό στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και στη Γενική Εισαγγελία.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Οπλισμένοι Τσετσένοι συνέλαβαν εκατοντάδες σε θέατρο της Μόσχας'' γράφει ότι περίπου 40 οπλισμένοι Τσετσένοι αντάρτες με όπλα και χειροβομβίδες συνέλαβαν χθες βράδυ εκατοντάδες ομήρους σε θέατρο της Μόσχας, απειλώντας να ανατινάξουν το κτίριο εάν η αστυνομία προσπαθήσει να εισβάλει σε αυτό. Αλλού γράφει ότι ο λεγόμενος ''υφυπουργός προεδρίας'' του ψευδοκράτους Εργκούν Ολγκούν δήλωσε οι δύο δικοινοτικές επιτροπές για τεχνικά θέματα που θα δημιουργηθούν σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, δεν θα δραστηριοποιηθούν μέχρι που ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αναρρώσει.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Απόφαση Ανωτάτου Συμβουλίου ΔΗΣΥ

    Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου, σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ για στήριξη της υποψηφιότητάς του, είπε ότι αυτή "συνιστά πολύ σημαντική εξέλιξη στο προεκλογικό σκηνικό και δημιουργεί νέα προοπτικές στην προσπάθεια για ενότητα, συναίνεση και συμπόρευση δυνάμεων".

    [07] (Κ) Νορβηγός Μονάρχης - Διαπιστευτήρια Κύπριου Πρεσβευτή

    Ο Βασιλιάς της Νορβηγίας Χάραλντ εξέφρασε την υποστήριξη της Νορβηγίας στην επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου.

    [08] (Κ) Ρασμούσεν - ΕΕ

    Την αισιοδοξία του για αίσια έκβαση των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο εκφράζει σε γραπτή δήλωση ενόψει της συνόδου που αρχίζει το απόγευμα ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Δανός Πρωθυπουργός Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι συζητήσεις μεταξύ των ηγετών των 15 για τις οικονομικές πτυχές της διεύρυνσης θα είναι δύσκολες και σκληρές.

    Στη δήλωσή του, η οποία καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα της δανικής προεδρίας, ο κ. Ράσμουσεν αναφέρει ότι η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες «θα είναι κρίσιμης σημασίας» σε ό,τι αφορά τη φιλοδοξία της ΕΕ για ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με 10 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, μέχρι το τέλος του χρόνου.

    [09] (Κ) ΕΕ - Ρομάνο Πρόντι - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι πιστεύει ότι η Τουρκία έχει πετύχει σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης των πολιτικών κριτηρίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά δεν προβλέπει ότι θα δοθεί στην Αγκυρα ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης (12-13 Δεκεμβρίου).

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι, χάρις στην προσέγγιση που υπήρξε με την ΕΕ, η τουρκική κυβέρνηση έλαβε αποφάσεις «ιστορικής σημασίας», αναφορικά με τα πολιτικά κριτήρια της Κοινότητας.

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 24/10/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7422          1,7526
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6972          1,7073
    Λίρα Αγγλίας                     1,0980          1,1045
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     211,0293        212,7175
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0569          3,0813
    Δολάριο Καναδά                     2,6535          2,6747
    Κορώνα Δανίας                     12,9310         13,0344
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,8244         12,9269
    Κορώνα Σουηδίας                   15,9062         16,0334
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5549          2,5753
    

    [11] (K) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Απόφαση ΑΣ - Προεδρικές εκλογές

    Τη βεβαιότητα πως θα ανατραπούν τα αποτελέσματα των μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεων για τις προεδρικές εκλογές, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως ''στηρίζουμε μια υποψηφιότητα έντιμη, καθαρή, σύγχρονη με ευρωπαϊκούς προσανατολισμούς, χωρίς ενδοιασμούς, με ξεκάθαρα τα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, που μπορεί να πείσει γιατί ανταποκρίνεται σε αυτό που οι πολίτες θέλουν''.

    Αναφερόμενος στη χθεσινοβραδινή απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ''αυτή η σχεδόν ομόφωνη απόφαση μας επιφορτίζει όλους να ξεκινήσουμε από σήμερα μια πιο σκληρή δουλειά'', για να προσθέσει πως ''τώρα είναι η ώρα της ομαδικής, της συλλογικής ευθύνης και δουλειάς. Συνειδητοποιούμε στα σίγουρα τις αντικειμενικές δυσκολίες της όλης προσπάθειας. Ποτέ καμιά μάχη δεν υπήρξε εύκολη, ιδίως όταν πρόκειται όχι για μια απλή μάχη αλλά για μια ειρηνική επανάσταση''.

    ''Εκφράζουμε τη βεβαιότητα πως με τη μεθοδική δουλειά μας, με τη δυναμική που δημιουργεί η χθεσινή απόφαση θα ξεπεράσουμε είτε δισταγμούς, είτε αναστολές είτε τους όποιους προβληματισμούς, ή επιφυλάξεις'', ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

    Απηύθυνε ακόμη έκκληση στο σύνολο των δυνάμεων της πολιτικής και της κοινωνίας για στήριξη ''μιας συναινετικής υποψηφιότητας που μπορεί να ενώσει σε μια περίοδο αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον του τόπου,'' σημειώνοντας πως ευελπιστεί ότι θα υπάρξει ένα ευρύ πλειοψηφικό ρεύμα μέσα στην κοινωνία των πολιτών ''που είναι ισχυρότερο και από τις κομματικές ηγεσίες ακόμα''.

    [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            87,59  ( 2,27)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.304.122
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   771.465    331,79  ( 2,29)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    478.377     93,46  ( 2,19)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    179.472     79,98  ( 2,18)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      5.631     18,53  ( 1,53)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     52.679     62,80  ( 2,85)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     14.542    106,39  ( 2,10)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     40.597     19,64  ( 1,50)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     53.947     62,18  ( 0,99)
    Ετ. Πληροφορικής              £     24.346      3,27  ( 3,81)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     61.693     17,76  ( 4,10)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         86     14,76  (-0,07)
    Ξενοδοχεία                    £     67.178     47,89  ( 2,11)
    Αλλες Εταιρείες               £    263.649     85,64  ( 2,37)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Αυξημένο ενδιαφέρον - Μεγάλα κέρδη

    Μεγάλα κέρδη και εκτίναξη του αγοραστικού ενδιαφέροντος πέραν του ενός εκατομμυρίου λιρών, ύστερα από αρκετό διάστημα, παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), στη σημερινή συνάντηση. Ο Γενικός Δείκτης, ωθούμενος, από την έντονη ανοδική πορεία των τραπεζικών τίτλων, κατέγραψε μεγάλα κέρδη σε ποσοστό 2,27%, κλείνοντας στις 87,59 μονάδες. Σημαντικά αυξημένο εμφανίστηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον, με τον όγκο συναλλαγών να ανέρχεται στο 1,3 εκατομμύρια λίρες.

    [14] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΗ - Κυπριακό - ΕΕ

    Την πεποίθηση ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν θα υποβάλουν σχέδιο λύσης του Κυπριακού, που θα έρχεται σε ''πλήρη αντίθεση'' με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και των ΗΕ και των αρχών, στις οποίες στηρίζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) Γιώργος Βασιλείου, χαρακτηρίζοντας ως ''σχήμα οξύμωρο'' ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    Ταυτόχρονα ο κ. Βασιλείου παραδέχθηκε ότι η ασθένεια του κ. Ντενκτάς επηρεάζει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Τουρκία ''σε καμία περίπτωση δεν θα προσαρτήσει τα κατεχόμενα'', υλοποιώντας τις απειλές της.

    Κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι θα ήταν ''θετικό στοιχείο η πιθανότητα αλλαγής'' της στάσης της ΕΕ έναντι της Τουρκίας, δίνοντας της ημερομηνία ένταξης στην Ενωση. Κι αυτό γιατί, όπως είπε, ενόσω η Τουρκία αισθάνεται "ότι δεν έχει καμία ελπίδα ένταξης στην ΕΕ τότε δεν έχει και κανένα κίνητρο να κινηθεί αναλόγως'' ως προς το Κυπριακό.

    [15] (Κ) Χάνεϊ - Αφιξη στην Κύπρο - Ντε Σότο

    Εφθασε το απόγευμα στην Κύπρο ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Λόρδος Χάνεϊ δεν προέβη σε δηλώσεις. Ο Βρετανός αξιωματούχος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να έχει σύντομη συνομιλία στο χώρο του αεροδρομίου με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος αναχώρησε το απόγευμα για τη Βέρνη της Ελβετίας.

    [16] (Κ) Σολάνα - Κυπριακό - Σχέδιο λύσης

    Την ύπαρξη σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού επιβεβαίωσε σήμερα σε δήλωση στο ΚΥΠΕ ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική, άμυνα και ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χαβιέρ Σολάνα.

    Ο Ισπανός αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο κέντρο τύπου της ΕΕ στις Βρυξέλλες λίγο προτού αρχίσει η σύνοδος κορυφής, είπε ότι είχε επαφή με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τις τελευταίες ημέρες και πρόσθεσε ότι ο κ. Ανάν θα Καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να υπάρξει λύση έως το Δεκέμβριο, πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη.

    Σημείωσε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο είναι "πολύ δύσκολο".

    Σε ερώτηση αν είναι ενήμερος για την ύπαρξη σχεδίου του ΟΗΕ για λύση, είπε "Θέλετε να απαντήσω...θα πω ναι".

    [17] (K) Σολάνα - Ευρωστρατός - Τουρκία

    Αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα στο θέμα του ευρωστρατού, εμφανίστηκε σήμερα το απόγευμα σε δηλώσεις του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική και ασφάλεια Χαβιέρ Σολάνα.

    "Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε ένα συμβιβασμό με τους φίλους μας τους Ελληνες", είπε ο κ. Σολάνα, προσθέτοντας ότι "κατά τη γνώμη μου, βρισκόμαστε περισσότερο όσο ποτέ κοντά σε μία λύση".

    Το θέμα του ευρωστρατού έχει συμπεριληφθεί από τη δανική προεδρία στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, που αρχίζει αργά το βράδυ και το όλο θέμα θα έρθει προς συζήτηση στην αυριανή συνεδρία, στην οποία αναμένεται παρέμβαση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Διαπιστευτήρια Πρεσβευτή Λιθουανίας

    Ο νέος Πρεσβευτής της Λιθουανίας, Αλφόνσας Εϊτίντας δήλωσε σήμερα ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για επέκταση και εμβάθυνση των σχέσεων της χώρας του με την Κύπρο, που ήδη συνδέονται με αρκετές διμερείς συμφωνίες και που πολύ σύντομα αναμένεται να γίνουν πλήρη μέλη της ΕΕ.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη σημείωσε ότι η Λιθουανία, ''μια αρχαία ευρωπαϊκή χώρα, δεν θα μπορούσε παρά να αναζητήσει την ενσωμάτωσή της στην ΕΕ, θέτοντας αυτό το στόχο πολύ ψηλά στην εσωτερική πολιτική της ατζέντα''.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρεσβευτής Ιαπωνίας - Διαπιστευτήρια

    Η Κυβέρνηση της Ιαπωνίας, ''παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στις απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δυο κοινοτήτων, θα συνεχίσει να συνεισφέρει ως μέλος της Ομάδας των Οκτώ καθώς και ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών ούτως ώστε ο λαός της Κύπρου να μπορέσει να ζήσει σε ασφαλές περιβάλλον''.

    Αυτό διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ο νέος Πρεσβευτής της Ιαπωνίας στην Κύπρο, με έδρα την Αθήνα, Τακάσι Νακαμότο επιδίδοντας σήμερα τα διαπιστευτήριά του σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ. Νακαμότο επιβεβαίωσε τη γνωστή θέση της Ιαπωνικής κυβέρνησης για μια βιώσιμη και ειρηνική λύση του Κυπριακού και επανέλαβε ''την πλήρη υποστήριξή μας στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών''.

    [20] (Κ) Υπουργός Αμυνας - ''Νικηφόρος'' - Ραντάρ

    Ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος διαβεβαίωσε σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας ότι τυχών αναβολή της άσκησης Νικηφόρος της Εθνικής Φρουράς δεν θα επηρεάσει το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων.

    Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συζήτησης του θέματος, στην Επιτροπή που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, συμφώνησε ότι η ''Νικηφόρος'' είναι η κορυφαία άσκηση της Εθνικής Φρουράς, αλλά, πρόσθεσε πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ''η περίοδος που περνούμε, είναι η πιο κρίσιμη περίοδος μετά το 1974''.

    [21] (Κ) Κυβέρνηση - Τρομοκρατική ενέργια στη Μόσχα

    [22] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αχνα - Παραβίαση στάτους κβο

    Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών στρατευμάτων στη περιοχή Στροβιλιών και Αχνας, προβαίνει στα ενδεδειγμένα διαβήματα αλλά δεν προτίθεται να εξυπηρετήσει του σκοπούς της τουρκικής πλευράς μεγιστοποιώντας το θέμα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος.

    [23] (Κ) Χριστόφορος Πισσαρίδης - Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας

    Ο Κύπριος καθηγητής στο London School of Economics Χριστόφορος Πισσαρίδης εξελέγη μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας.

    [24] (Κ) Ολλανδία - Κοινοβούλιο - Κυπριακό

    Η Ολλανδία δεν προτίθεται να εγείρει εμπόδια στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ τον ερχόμενο Δεκέμβριο, δήλωσε στο ολλανδικό κοινοβούλιο ο υπηρεσιακός Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Γιαπ Ντε Χοπ Σέφερ, στη διάρκεια της συζήτησης χθες βράδυ για τη διαμόρφωση της τελικής θέσης της Ολλανδίας σχετικά με τη διεύρυνση.

    Ο Ολλανδός ΥΠΕΞ, με αφορμή δηλώσεις βουλευτών του Χριστιανοδημοκρατικού και του Ακροδεξιού Κόμματος, οι οποίοι εξέφρασαν επιφυλάξεις για την ένταξη της Κύπρου χωρίς την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, επισήμανε ότι η κατάσταση στην Κύπρο «εξακολουθεί να είναι προβληματική, ενόσω συνεχίζει να είναι αναγκαία η παρουσία ειρηνευτικής δύναμης και το Κυπριακό πράγματι εξακολουθεί να αποτελεί ένα ιδιαίτερα περίπλοκο πρόβλημα».

    [25] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ΓΓ ΟΗΕ - Μήνυμα

    Σε μήνυμά του προς το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με την ευκαιρία της 57ης επετείου από την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης εκφράζει τη βαθιά εκτίμηση του κυπριακού λαού στις προσπάθειες του διεθνούς οργανισμού και την προσωπική ανάμειξη του ΓΓ, στο πλαίσιο της αποστολής των καλών του υπηρεσιών προς την κατεύθυνση μιας δίκαιης, βιώσιμης και διαρκούς διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, βασισμένης στην εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων του οργανισμού.

    ''Επιθυμώ να σας διαβιβάσω εκ μέρους του λαού, της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και εμού προσωπικά τις πιο ειλικρινείς ευχές μαζί με τη διαβεβαίωση για την ολόψυχη υποστήριξη και την ειλικρινή αφοσίωση μας στις προσπάθειες για την εκπλήρωση των αρχών, των ιδανικών και των σκοπών των Ηνωμένων Εθνών που συμμεριζόμαστε πλήρως'', αναφέρει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    [26] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Χριστόφορος Πισσαρίδης - Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας ------------------------------------------------------- Ο Κύπριος καθηγητής στο London School of Economics Χριστόφορος Πισσαρίδης εξελέγη μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, είναι δε ο πρώτος Κύπριος ακαδημαϊκός που τιμήθηκε με αυτή τη διάκριση.

    [27] (Κ) Βουλή -Πανεπιστήμιο Κύπρου-Δίδακτρα -Τριτοβάθμιες σχολές

    Με νόμο και κανονισμούς που ομόφωνα ψήφισε σήμερα η Βουλή, εξισώνονται τα δίδακτρα που θα καταβάλλουν οι Ευρωπαίοι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου με αυτά των Κυπρίων συναδέλφων τους και ανοίγει ο δρόμος για τη ίδρυση και λειτουργία σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο από πολίτες των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σύμφωνα με τους κανονισμούς που κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Εξωτερικών στις 3 Οκτωβρίου 2002 και οι οποίοι συζητήθηκαν από τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Παιδείας στις 8 Οκτωβρίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στις 14 Οκτωβρίου, εξισώνονται τα δίδακτρα μεταξύ Κυπρίων και Ευρωπαίων φοιτητών, προκειμένου να εφαρμοστεί η πρόνοια για ισότητα στην εκπαίδευση της νομοθεσίας της ΕΕ.

    Με την τροποποίηση του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, εναρμονίζεται η κυπριακή νομοθεσία με την ευρωπαϊκή, σύμφωνα με τη Συνθήκη για την Ελεύθερη Διακίνηση Κεφαλαίων και ορίζεται ότι, από της ημερομηνίας ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, θα μπορούν οι πολίτες των κρατών -μελών να ιδρύουν ιδιωτικές πανεπιστημιακές σχολές στην Κύπρο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 24 October 2002 - 17:49:29 UTC