Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-10-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή από Αθήνα - Δηλώσεις
  • [02] (K) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες
  • [03] (Κ) Δήμος Μόρφου - Αντικατοχική πορεία
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Γιώργος Περδίκης - Κουτσού - Επιστολή - Εποικοι
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Φίσερ
  • [07] (Κ) Μόρφου - Αντικατοχική πορεία - Ψήφισμα
  • [08] (K) Πρόεδρος Βουλής - Πορεία Μορφιτών
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Φίσερ - Πύλα
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Φίσερ - Πύλα (ορθή επανάληψη)

  • [01] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή από Αθήνα - Δηλώσεις

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε χθες βράδυ κατά την επιστροφή του από την Αθήνα πως δεν νομίζει πως ο ΓΓ του ΟΗΕ με το σχέδιο που πιθανόν θα καταθέσει θα ικανοποιήσει πλήρως τη μια ή την άλλη πλευρά.

    «Μερικά πράγματα μπορεί να μην είναι όπως τα θέλουμε», ανέφερε ο Πρόεδρος Κληρίδης ερωτηθείς αν υπάρχει ανησυχία στην πλευρά μας για το σχέδιο που αναμένεται να υποβληθεί από τα ΗΕ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη πως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο του ανέφερε, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας, την περασμένη Πέμπτη, πως ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα καταθέσει σχέδιο.

    Ερωτηθείς αν θα συζητήσουσαμε ένα σχέδιο των ΗΕ ό,τι και να προβλέπει, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε: «Θα το δούμε πρώτα» και πρόσθεσε: «Δηλαδή θα σου δώσει ένα βιβλίο και θα του πεις δεν το συζητώ; Θα περιμένεις να το ανοίξεις να το διαβάσεις και να αποφασίσεις εάν έχει θέματα προς συζήτηση ή αν δεν έχει».

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως επιστρέφει από την Αθήνα «πολύ ικανοποιημένος με την ανταλλαγή απόψεων και τις αποφάσεις που πήραμε μαζί με την ελληνική κυβέρνηση».

    [02] (K) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες

    Με τρεις αγώνες ολοκληρώνεται σήμερα η έβδομη αγωνιστική του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος α' κατηγορίας.

    Ο Αρης φιλοξενεί στο Τσίρειο τη Νέα Σαλαμίνα, η Ανόρθωση αντιμετωπίζει στο γήπεδο Παραλίμνιου την Αλκή, ενώ ΑΠΟΕΛ και Απόλλων συγκρούονται στο ΓΣΠ. Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 3.30 το απόγευμα.

    [03] (Κ) Δήμος Μόρφου - Αντικατοχική πορεία

    Πραγματοποιείται σήμερα η 22η αντικατοχική πορεία των Μορφιτών, στο πλαίσιο των αντικατοχικών εκδηλώσεων με τίτλο ''Μέρες Μνήμης Μόρφου'', που ο Δήμος Μόρφου πραγματοποιεί σε συνεργασία με τα οργανωμένα σύνολα της Μόρφου και τις κατεχόμενες κοινότητες του διαμερίσματος.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Πληροφορίες γύρω από το σχέδιο λύσης του Κυπριακού, που αναμένεται να υποβληθεί, προβάλλονται στο σημερινό Τύπο. Οι εκτιμήσεις για το σημερινό αποτέλεσμα του κρίσιμου δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία, το προεκλογικό σκηνικό, το θέμα του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Πάφου αλλά και θέματα που αφορούν την Εκκλησία απασχολούν επίσης τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Λύση και στο παρά 5' της Κοπεγχάγης'' προβάλλει δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη ότι ο διεθνής παράγοντας επιθυμεί να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού, έστω και λίγα λεπτά προτού ληφθούν οι τελικές αποφάσεις στην Κοπεγχάγη, και ότι η ιδέα κατάθεσης σχεδίου για το Κυπριακό είναι όπως οι διαπραγματεύσεις δώσουν συγκεκριμένο αποτέλεσμα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Αναφέρεται ακόμη σε πληροφορίες για ''απαράδεκτη διαδικασία στο Ταμιευτήριο Πάφου'' σε ότι αφορά την πρόσληψη νέου γραμματέα, με την επιτροπεία να έχει ζητήσει από τον Εφορο Συνεργατικής Αναπτύξεως αλλαγή των σχεδίων υπηρεσίας, χαμηλώνοντας το βαθμό κριτηρίων.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Απομακρύνουν τον Ντενκτάς'' γράφει ότι από καιρό έχει ληφθεί απόφαση για παραμερισμό του κατοχικού ηγέτη από τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού, και η κατάσταση της υγείας του αποτελεί μια λαμπρή ευκαιρία για όλους να ''παρακαμφθεί ο κακός δαίμονας του Κυπριακού''. Αλλού γράφει για ''ασφυκτικές πιέσεις'' που ασκούνται σε κυπριακή και ελληνική κυβέρνηση για ματαίωση της μεγάλης στρατιωτικής άσκησης της Εθνικής Φρουράς ''Νικηφόρος'' και πολύ περισσότερο για να μην συνδυαστεί με την άσκηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ''Τοξότης'' που θα πραγματοποιηθεί την άλλη βδομάδα. Το θέμα των ασκήσεων, γράφει, συζητήθηκε στην Αθήνα.

    Ο ''Πολίτης'' έχει κύριο τίτλο ''Με σχέδιο λύσης προεδρικές γιόκ'' και γράφει ότι Αμερικανοί και ΟΗΕ δραστηριοποιούνται για υποβολή σχεδίου λύσης στο Κυπριακό, ακόμα και το Δεκέμβριο, ενώ στο παρασκήνιο αφήνουν να νοηθεί ότι έχουν για αυτό το ενδεχόμενο εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των κυπριακών κομμάτων για να μην πραγματοποιηθούν κανονικές προεδρικές εκλογές, αλλά όλοι οι υποψήφιοι να υποχωρήσουν έναντι κάποιου κοινά αποδεκτού υποψηφίου, πολύ πιθανόν του Γλαύκου Κληρίδη. Επίσης πρωτοσέλιδα αναφέρεται στο θέμα των αρχιεπισκοπικών εκλογών και γράφει ότι για την υποψηφιότητα του Κύκκου Νικηφόρου εργάζεται ''μια ιδιότυπη πολιτική συμμαχία'' που δημιουργεί μάλλον τις προϋποθέσεις για ''αληθινή υπέρβαση''.

    ''Η Σημερινή'' έχει κύριο τίτλο ''Καταγράφουν περιουσίες'' και γράφει ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην ενδελεχή μελέτη και καταγραφή των ε/κ και τ/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, και για το σκοπό αυτό, κατόπιν οδηγιών του Προέδρου Κληρίδη έχει ενεργοποιηθεί ειδική ομάδα και ήδη εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς. Αλλού γράφει ότι ''φωτιές έχουν ανάψει'' στα ανώτερα δώματα της Εκκλησίας, οι δημοσιευθείσες πληροφορίες ότι ο αρχιμανδρίτης Παγκράτιος Μερακλής δεν πάσχει από aids και ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος δήλωσε ότι θα παραιτηθεί αν αποδειχθεί ότι ο Παγκράτιος δεν είναι φορέας του ιού.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Νέο κράτος 'δύο λαών''' αναφέρεται σε βρετανική φόρμουλα για το θέμα της κυριαρχίας που προωθείται από το Λονδίνο και σύμφωνα με σοβαρές ενδείξεις θα αποτελεί μέρος του συνολικού εγγράφου που ενδεχομένως θα κατατεθεί από το ΓΓ του ΟΗΕ μετά τις τουρκικές εκλογές. Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμη στην υπόθεση των υποκλοπών ρεύματος σημειώνοντας πως η ΑΗΚ δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στην είσπραξη εκατομμυρίων λιρών, τα οποία απώλεσε από συγκεκριμένους καταναλωτές. Το σύνολο των εισπράξεων ανήλθε σε 265.473.99 λίρες.

    Η ''Χαραυγή'' κάτω από τον τίτλο ''Συστράτευση για τη νίκη'' προβάλλει χαιρετισμό του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου και υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας στην Δ' Συνδιάσκεψη των Τοπικών Επιτροπών της ΠΕΟ, ο οποίος κάλεσε τους εργαζομένους της Κύπρου σε συστράτευση "στον αγώνα για 'νίκη των δυνάμεων της Αλλαγής στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές''. Στο πρωτοσέλιδο αναφέρει επίσης πως η Ανθούσα Ιορδάνου, κάτοχος περιουσίας στον Καραβά, τη Λάπηθο και τον Παλαιόσοφο ζητά αποζημιώσεις από την Τουρκία για ενοίκια που έχει απολέσει, για 10 συνολικά κτήματα που κατέχει στις περιοχές αυτές.

    [05] (Κ) Γιώργος Περδίκης - Κουτσού - Επιστολή - Εποικοι

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών συμφωνεί με το αίτημα των Νέων Οριζόντων (ΝΕΟ) για συζήτηση του θέματος των εποίκων στην προσεχή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, αναφέρει σε απαντητική επιστολή του προς τον Πρόεδρο των ΝΕΟ Νίκο Κουτσού, ο βουλευτής και αναπληρωτής γενικός συντονιστής του Κινήματος Γιώργος Περδίκης.

    Ο κ. Περδίκης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, αναφέρει στην επιστολή του ότι πάγια θέση των Οικολόγων για το θέμα ''της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού από την Τουρκία είναι πως οι έποικοι δεν αποτελούν μέρος του κυπριακού λαού ούτε μπορούν να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση της λύσης του Κυπριακού''.

    Σημειώνει επίσης ότι οι έποικοι ''δεν μπορεί να λαμβάνονται υπόψη στις πληθυσμιακές αναλογίες ούτε να συζητείται σαν ανθρωπιστικό θέμα το μέλλον τους''.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Φίσερ

    Την πεποίθηση ότι αν η Κύπρος γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι πιθανότητες να λυθεί το Κυπριακό θα αυξηθούν, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της αυστριακής Εθνοσυνέλευσης Χάιντς Φίσερ, ύστερα από πρωινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για το Κυπριακό.

    Κληρίδης και Φίσερ συζήτησαν επίσης για το πως προχωρεί η διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και για το χθεσινό δημοψήφισμα στην Ιρλανδία.

    Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα στην Ιρλανδία, ο κ. Φίσερ, εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματά του, που όπως επεσήμανε, είναι θετικά.

    ''Ηταν αναμενόμενα αυτά τα αποτελέσματα αλλά είναι καλύτερα να τα έχεις χειροπιαστά και όχι μόνο να τα αναμένεις, έτσι είμαστε πολύ ικανοποιημένοι'', πρόσθεσε.

    [07] (Κ) Μόρφου - Αντικατοχική πορεία - Ψήφισμα

    Οι Μορφίτες κατήγγειλαν σήμερα, για πολλοστή φορά, την εισβολή και κατοχή της Κύπρου τονίζοντας την ανάγκη όπως ο διεθνής παράγοντας εξασκήσει περισσότερη πίεση στην Τουρκία για να αλλάξει τη στάση της και να εργαστεί για εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Σε ψήφισμά τους προς το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, που εγκρίθηκε, στο πλαίσιο της 22ης αντικατοχικής τους πορείας που πραγματοποίησαν σήμερα στον Αστρομερίτη, οι Μορφίτες σημειώνουν πως μια λύση του Κυπριακού θα πρέπει να διασφαλίζει ''την ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατίας, την απόσυρση όλων των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων''.

    Επίσης όπως τονίζουν θα πρέπει να διασφαλίζει το δικαίωμα όλων των προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους με ασφάλεια, την κατοχύρωση των τριών βασικών ελευθεριών, τη διακρίωση της τύχης των αγνοουμένων και την αποκατάσταση των καταπατημένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου.

    ''Για μια ακόμη φορά ζητούμε την υποστήριξη του ΟΗΕ για μια ειρηνική και επανενωμένη Κύπρο. Πιστεύουμε ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου, ως μονίμων μελών του Συμβουλιου Ασφαλείας μπορούν να εξασκήσουν περισσότερη πίεση προς την Τουρκία για να αλλάξει την αδιάλλακτη στάση της και να εργαστεί για εξεύρεση δίκαιησης λύσης του κυπριακού προβλήματος'', τονίζεται στο ψήφισμα των Μορφιτών,

    [08] (K) Πρόεδρος Βουλής - Πορεία Μορφιτών

    O κυπριακός λαός αναμένει ότι οι παρεμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών, περιλαμβανομένου και του όποιου σχεδίου λύσης, θα βασίζονται στα περί Κύπρου ψηφίσματα τoυ διεθνούς οργανισμού, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, το διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σε χαιρετισμό του στην αντικατοχική πορεία του Δήμου Μόρφου.

    Πρόσθεσε ότι πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή λύση "που θα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού και θα κατατεμαχίζει την κυριαρχία του κράτους ως εκβιαστικό 'αντάλλαγμα' για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση''.

    Ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι διεργασίες στο Κυπριακό θα κορυφωθούν στο ίδιο χρονικό διάστημα που θα κριθεί και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση'' ενώ "μεθοδεύεται από ορισμένους η υποβολή, από μέρους των Ηνωμένων Εθνών, σχεδίου συνολικής λύσης του Κυπριακού μετά τις τουρκικές εκλογές".

    [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Φίσερ - Πύλα

    Ο Πρόεδρος της αυστριακής Εθνοσυνέλευσης Χάιντς Φίσερ κάλεσε σήμερα Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να εργάζονται πάντοτε προς την κατεύθυνση της ειρηνικής συμβίωσης και της αρμονικής συνεργασίας, τόσο για το δικό τους συμφέρον όσο και για το συμφέρον της Ευρώπης.

    Ο κ. Φίσερ, ο οποίος επισκέφθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια την Πύλα μίλησε στο τουρκοκυπριακό καφενείο του χωριού, ενώπιον μεγάλου ακροατηρίου και εξέφρασε χαρά για το γεγονός ότι είδε με τα ίδια του τα μάτια τη συμβίωση ομάδων του πληθυσμού του νησιού.

    Από την πλευρά του ο κ. Χριστόφιας αφού καλωσόρισε τον κ. Φίσερ στην Πύλα, ''στην πραγματική Κύπρο'', όπως είπε, πρόσθεσε ότι μια καλή ευκαιρία για επίλυση των προβλημάτων Ε/Κ και Τ/Κ είναι ''η ένταξη της Κύπρου και της Τουρκίας, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα''.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Φίσερ - Πύλα (ορθή επανάληψη)

    Ο Πρόεδρος της αυστριακής Εθνοσυνέλευσης Χάιντς Φίσερ κάλεσε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να εργάζονται πάντοτε προς την κατεύθυνση της ειρηνικής συμβίωσης και της αρμονικής συνεργασίας, τόσο για το δικό τους συμφέρον όσο και για το συμφέρον της Ευρώπης.

    Ο κ. Φίσερ, ο οποίος επισκέφθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια την Πύλα μίλησε στο τουρκοκυπριακό καφενείο του χωριού, ενώπιον μεγάλου ακροατηρίου και εξέφρασε χαρά για το γεγονός ότι είδε με τα ίδια του τα μάτια τη συμβίωση ομάδων του πληθυσμού του νησιού.

    Από την πλευρά του ο κ. Χριστόφιας αφού καλωσόρισε τον κ. Φίσερ στην Πύλα, ''στην πραγματική Κύπρο'', όπως είπε, πρόσθεσε ότι μια καλή ευκαιρία για επίλυση των προβλημάτων Ε/Κ και Τ/Κ είναι ''η ένταξη της Κύπρου και της Τουρκίας, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 20 October 2002 - 17:49:09 UTC