Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-10-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος Τύπου ΓΓ ΟΗΕ - Αλβαρο ντε Σότο - Αγκυρα
  • [02] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Ιακωβίδης - Κλωνοποίηση
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αθήνα - Συνομιλίες
  • [04] (K) Υπουργός Οικονομικών - Ιρλανδία - Επίσκεψη
  • [05] (Κ) Βρετανικό ΥΠΕΞ - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Πράγα
  • [08] (Κ) Φερχόιγκεν - Παπαδόπουλος - Διάσκεψη - Δανία
  • [09] (Κ) ΥΠΑΜ - Διάψευση
  • [10] (Κ) ''Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα'' - Ισπανοί δημοσιογράφοι
  • [11] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Βαρκελώνη - ΕΕ
  • [12] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - ΗΠΑ - Επίσκεψη
  • [13] (Κ) Κύπρος - Ευρωπαϊκή Φιλοτελική Εκθεση
  • [14] (Κ) Αρχηγός ΓΕΕΘΑ - Ελλάδα - Κύπρος
  • [15] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ελληνας Πρωθυπουργός - Συνέντευξη Τύπου (1)
  • [18] (Κ) Υπουργείο Εμπορίου - Χειμερινή ώρα
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ελληνας Πρωθυπουργός - Συνέντευξη Τύπου (2)
  • [20] (Κ) Γιαννάκης Ομήρου - Συνάντηση Κληρίδη - Σημίτη
  • [21] (Κ) Πρόεδρος αυστριακού Κοινοβουλίου - Κυπριακό
  • [22] (Κ) Χρηματιστήριο - Εκτη κατά σειρά άνοδος
  • [23] (Κ) ΗΕ - Κυπριακό - Σχέδιο λύσης
  • [24] (Κ) Ανδρούλα Βασιλείου - Αντιπρόεδρος ELDR
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Κώστας Καραμανλής
  • [26] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Σεμινάριο ΝΕΟΣ και IUSY
  • [27] (Κ) Επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ευρ. Κοινοβουλίων - Παπαδόπουλος
  • [28] (Κ) Τόμας Μίλερ - Πρόεδρος Κληρίδης
  • [29] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Νίκος Κωνσταντόπουλος
  • [30] (Κ) Τσέχοι βουλευτές - Επίσκεψη
  • [31] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος Τύπου ΓΓ ΟΗΕ - Αλβαρο ντε Σότο - Αγκυρα

    Η εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Χουά Τζιάνγκ, ερωτηθείσα για τους λόγους της επίσκεψης του ειδικού συμβούλου του Κόφι Ανάν στην Αγκυρα, είπε ότι ο Αλβαρο ντε Σότο «πήγε για να προωθήσει τις συνομιλίες, οι οποίες όπως γνωρίζετε συνεχίζονται για πολύ καιρό".

    [02] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Ιακωβίδης - Κλωνοποίηση

    Η Κύπρος είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην αναπαραγωγή κλώνου του ανθρωπίνου είδους και ήδη έχει υιοθετηθεί από την κυπριακή Βουλή δεσμευτική νομοθεσία, η οποία επικυρώνει το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τη Βιο-ιατρική, η οποία απαγορεύει την κλωνοποίηση του ανθρώπου για αναπαραγωγικούς σκοπούς.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αθήνα - Συνομιλίες

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης συναντάται στις 11 το πρωί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Αθήνα.

    Στις 12.00 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, που θα καλύψουν τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό και την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Μετά τη συνάντηση, που προγραμματίσθηκε να διαρκέσει μία περίπου ώρα, οι κύριοι Σημίτης και Κληρίδης θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ και ακολούθως ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα εργασίας.

    [04] (K) Υπουργός Οικονομικών - Ιρλανδία - Επίσκεψη

    Η Ιρλανδία προσβλέπει σε σύντομη επίλυση του Κυπριακού και αναμένει να συνεργαστεί ακόμη πιο στενά με την Κύπρο, με την ένταξή της από την 1η Ιανουαρίου 2004, όταν η Ιρλανδία θα έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας Charlie McCreevey.

    Τη θέση αυτή διατύπωσε ο Ιρλανδός Υπουργός κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης με τον Υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Τάκη Κληρίδη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ιρλανδία.

    [05] (Κ) Βρετανικό ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    Ο υπεύθυνος του Γραφείου για το Κυπριακό στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τζόναθαν Αλεν δήλωσε πως ελπίζει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό πιθανώς και την τελευταία στιγμή πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, οπότε και αναμένεται να εγκριθεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της Κύπρου.

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι έρευνες του Ταμείου Θήρας, για εντοπισμό αμπελοπουλιών στην επαρχία Λάρνακας και της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα περισσότερα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Ο κυπριακός Τύπος σχολείται επίσης με την υπόθεση που ξέσπασε γύρω από το Ελληνικό Συνεργατικό Ταμιευτήριο Πάφου και τις εξελίξεις για το θέμα των ενδεχόμενων αδικημάτων που έχουν διαπραχθεί στο Χρηματιστήριο.

    ''Η Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Αστυνομική μέγγενη στο Ταμιευτήριο Πάφου'' γράφει ότι σφίγγει ο κλοιός γύρω από την υπόθεση του Ελληνικού Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Πάφου, αφού ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε χθες να δώσει οδηγίες στον Αρχηγό της Αστυνομίας για να ορίσει ανακριτή, ο οποίος θα προχωρήσει σε ποινική έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσο έχουν ή όχι διαπραχθεί ποινικά αδικήματα. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία της Πάφου βρίσκεται στα ίχνη κυκλώματος, το οποίο εξέδιδε άδειες οδήγησης έναντι αμοιβής.

    ''Η Μάχη'' στη βασική είδηση με τίτλο ''Κυνήγι αμπελοπουλιών σε ταβέρνες'' αναφέρεται στους βουλευτές του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου Αντώνη Καρρά και Σωτήρη Σαμψών, οι οποίοι ενέγραψαν θέμα για συζήτηση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, σε σχέση με την "απαράδεκτη" επιχείρηση των ανδρών του Ταμείου Θήρας το βράδυ της Τετάρτης σε εστιατόρια της ελεύθερης Αμμοχώστου και της επαρχίας Λάρνακας για εντοπισμό αμπελοπουλιών. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρεται στην επίσκεψη του Υπουργού Δικαιοσύνης της Σερβίας στην Κύπρο, ο οποίος σε δηλώσεις του στην πατρίδα του είπε ότι ζήτησε από την Κύπρο να επιστρέψει τα χρήματά τους και να αρθεί το πέπλο μυστηρίου γύρω από το θέμα.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο δημοσίευμα με τίτλο ''Επιδρομές στα 'μυστικά δείπνα''' αναφέρεται στις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι έρευνες της Αστυνομίας σε εστιατόρια της Επαρχίας Λάρνακας και ελεύθερης Αμμοχώστου για εντοπισμό αμπελοπουλιών. Γράφει ακόμα ότι η "Επιτροπή Αγώνα των Φίλων Αμπελοπουλιού με ξόβεργα" κάλεσε τον Υπουργό Εσωτερικών να διατάξει έρευνα για τυχόν παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ζήτησε την παραίτηση του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Θήρας Παντελή Χατζηγέρου. Αλλού γράφει ότι τη Δευτέρα αναμένεται να απαντήσει ο Γενικός Εισαγγελέας στο Υπουργικό αν δικαιολογείται ή όχι να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Εφορος Συνεργατικής Ανάπτυξης Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης, σε σχέση με την υπό διερεύνηση υπόθεση για το Ελληνικό Συνεργατικό Ταμιευτήριο Πάφου.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ηχηρά ονόματα σε κλοιό'' αναφέρεται στις εξελίξεις που αναμένονται σύντομα στο θέμα της διερεύνησης υποθέσεων, που έχουν σχέση με αδικήματα που διαπράχθηκαν στο κυπριακό Χρηματιστήριο. Γράφει ότι στο στόχαστρο της Γενικής Εισαγγελίας βρίσκονται "και άλλα ηχηρά ονόματα". Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι παρουσιάστηκε χθες ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία δίνει δικαίωμα σε άτομα που άλλαξαν φύλλο να παντρεύονται.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Θα πάρουν σήμερα ιστορικές αποφάσεις'', γράφει στο κύριο θέμα πως στη σημερινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, στην Αθήνα, αναμένεται η λήψη σημαντικών αποφάσεων και ο καθορισμός των επόμενων κινήσεων μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Θα εξετασθεί η πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, η πιθανή υποβολή εγγράφων από τα Ηνωμένα Εθνη για το Κυπριακό και οι πιθανές αντιδράσεις της Αγκυρας. Αλλού γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και επιπλοκές της εγχείρησης καρδίας στην οποία υποβλήθηκε προ δεκαημέρου στη Νέα Υόρκη και ότι θα παραμείνει στο νοσοκομείο για άλλη μια εβδομάδα περίπου.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο ''Συντριπτικό προβάδισμα'', ότι τηλεφωνική δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού ''ΑΝΤ1'' που διεξήχθη στις 16 Οκτωβρίου, δίδει σαφές προβάδισμα στον υποψήφιο για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο, έναντι του ανθυποψηφίου του και Προέδρου του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου. Η έρευνα διεξήχθη σε παγκύπρια βάση με δείγμα 569 ψηφοφόρων και ποσοστό 46% θεωρεί ότι ο κ. Παπαδόπουλος θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και 20% πιστεύει σε νίκη του κ. Ομήρου. Ποσοστό 34% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν ξέρουν ή δεν απαντούν. Αλλη είδηση είναι η δήλωση του Προέδρου του αυστριακού κοινοβουλίου Χάινς Φίσερ, μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ότι η χώρα του υποστηρίζει μια δίκαιη λύση του Κυπριακού και ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τον τίτλο ''Επιδρομή σε εστιατόρια 'μάζεψε' 5.000 πουλιά'', γράφει στο κύριο θέμα πως έγιναν εννέα συλλήψεις χθες στην επαρχία Λάρνακας, μετά την επιχείρηση ανδρών της Υπηρεσίας Θήρας, η οποία με αιφνιδιαστικές εφόδους μάζεψε 5.000 περίπου αμπελοπούλια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι υπάλληλοι της Πολιτικής Αεροπορίας προγραμματίζουν τετράωρη απεργία την ερχόμενη Τρίτη, διαμαρτυρόμενοι για την πρόταση ανέγερσης ενός νέου πύργου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στα Λατσιά. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις λένε ότι η τοποθεσία ανέγερσης του νέου πύργου ελέγχου απέχει μόνο 30 μέτρα από δίκτυο πυλώνων και αγωγών ηλεκτρικού ρεύματος και εκφράζουν φόβους για την υγεία των εργαζομένων.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' γράφει στο κύριο θέμα πως οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, οι οποίες διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, θα παραμείνουν σε στασιμότητα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, καθώς ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αναρρώνει μετά την εγχείρηση ανοικτής καρδίας στην οποία υποβλήθηκε σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. Αλλη είδηση είναι η σύλληψη του Προέδρου της εταιρείας ''Γκλόμπαλ Κονσολιντέιτορ'' Λυκούργου Κυπριανού και η έκδοση χθες δικαστικού εντάλματος επταήμερης κράτησής του για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με διερευνόμενη υπόθεση απάτης, η οποία σχετίζεται με την αγορά δύο βουλγαρικών εταιρειών.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Η Κύπρος σήμερα'' κάτω από τον τίτλο ''Η λύση εμπόδιο για τις προεδρικές εκλογές'', γράφει στο κύριο θέμα πως το πολιτικό κλίμα και οι εξελίξεις στο Κυπριακό και στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς και τα όσα θα συζητηθούν στην Αθήνα μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και της ελλαδικής ηγεσίας, διαμορφώνουν μια τάση υπέρ της αναβολής των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου του 2003. Η παράταση αυτή, σύμφωνα με την εφημερίδα, μπορεί και να σημαίνει παράταση της θητείας του Προέδρου Κληρίδη. Αλλού επικαλείται πληροφορίες από την Αθήνα ότι ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος ίσως υποβάλει την παραίτησή του προς τον Πρόεδρο Κληρίδη, εξαιτίας της φημολογούμενης ματαίωσης των ασκήσεων ''Νικηφόρος'' και ''Τοξότης'', μετά από παρεμβάσεις και πιέσεις των ΗΠΑ προς την κυβέρνηση της Ελλάδας.

    Η νέα εβδομαδιαία εφημερίδα ''Ο Συντάκτης'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Απάτη το AIDS του Παγκράτιου'' αναφέρεται στον Αρχιμανδρίτη Παγκράτιο Μερακλή, ο οποίος πριν από επτά χρόνια εξορίσθηκε στην αφάνεια και έχει υποχρεωθεί σε σιωπή μετά την τιμωρία του σε επ΄ αόριστον αργία, λόγω του ιού του AIDS που βρέθηκε στο σώμα του. Η εφημερίδα γράφει ότι το AIDS εξαφανίστηκε από το σώμα του. Αλλού αναφέρεται σε δήλωση του Προέδρου Κληρίδη προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου στη συνεδρία της Δευτέρας ότι ''δεν θα θυσιάσει το Κυπριακό για χάρη της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ". Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η δήλωση αυτή "είναι ίσως από τις πιο σοβαρές τοποθετήσεις των τελευταίων μηνών σε σχέση με τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα".

    [07] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Πράγα

    Ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου αναχωρεί σήμερα από το Λονδίνο για την Πράγα, όπου θα συμμετάσχει σε συνάντηση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Τριμερούς Επιτροπής.

    [08] (Κ) Φερχόιγκεν - Παπαδόπουλος - Διάσκεψη - Δανία

    Δεν υπάρχει περίπτωση να αναβληθεί η απόφαση για την ένταξη της Κύπρου, ακόμη και αν το βράδυ της παραμονής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης εκδηλωθεί πρόταση για την επίλυση του Κυπριακού, διότι τότε θα διαλυθούν όλα, δήλωσε προχθές στην Κοπεγχάγη ο Γερμανός Επίτροπος Αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυπριακής Βουλής, ο κ. Φερχόιγκεν μιλούσε στις εργασίες της Διάσκεψης για τη Διεύρυνση που διοργάνωσε το Κοινοβούλιο της Δανίας στην Κοπεγχάγη, όπου τόνισε τη μεγάλη σημασία της διεύρυνσης σε σχέση με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, χαρακτηρίζοντας τις Εκθέσεις Προόδου που ετοίμασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όλες τις υποψήφιες χώρες ως ιστορικό σταθμό στη διαδικασία της διεύρυνσης.

    [09] (Κ) ΥΠΑΜ - Διάψευση

    [10] (Κ) ''Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα'' - Ισπανοί δημοσιογράφοι

    [11] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Βαρκελώνη - ΕΕ

    Ο Υπουργός Οικονομικών Tάκης Κληρίδης συμμετείχε σήμερα στην Πρώτη Σύνοδο των 15 Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των 12 Μεσογειακών χωρών, που πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη.

    [12] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - ΗΠΑ - Επίσκεψη

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης μεταβαίνει αύριο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, επικεφαλής αντιπροσωπείας.

    [13] (Κ) Κύπρος - Ευρωπαϊκή Φιλοτελική Εκθεση

    [14] (Κ) Αρχηγός ΓΕΕΘΑ - Ελλάδα - Κύπρος

    Το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου ενισχύει τόσο η αμυντική όσο και η διαπραγματευτική ικανότητα της Κύπρου, και δίνει το μήνυμα ότι η λύση στο Κυπριακό δεν θα επιβληθεί με απειλές και αυθαίρετη χρησιμοποίηση βίας παρά μόνο μέσα από νόμιμες και ισορροπημένες διαδικασίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    [15] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 18/10/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7420          1,7524
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6966          1,7067
    Λίρα Αγγλίας                     1,0956          1,1021
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     212,2769        213,9751
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0749          3,0994
    Δολάριο Καναδά                     2,6628          2,6841
    Κορώνα Δανίας                     12,9371         13,0405
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,9068         13,0100
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8354         15,9620
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5569          2,5773
    

    [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            84,45  ( 0,76)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    576.769
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   364.714    321,39  ( 0,80)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    263.071     90,12  ( 1,26)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     25.072     77,49  ( 0,68)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     13.938     18,60  (-2,36)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     48.399     60,58  ( 0,48)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      8.479    100,08  ( 1,42)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     14.182     18,97  (-0,05)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      5.375     61,15  (-0,11)
    Ετ. Πληροφορικής              £      4.498      3,35  ( 1,21)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     18.898     16,27  ( 0,68)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        000     15,46  ( 2,38)
    Ξενοδοχεία                    £     20.242     46,99  ( 0,45)
    Αλλες Εταιρείες               £     96.527     81,89  ( 0,44)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ελληνας Πρωθυπουργός - Συνέντευξη Τύπου (1)

    Την πλήρη ταύτιση απόψεων Ελλάδας και Κύπρου τόσο για την προώθηση των διαδικασιών για επίλυση του Κυπριακού όσο και για την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφρασαν σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ύστερα από συνομιλίες που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Αθήνα.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι για την Ελλάδα το Κυπριακό παραμένει κυρίαρχο εθνικό πρόβλημα, που απαιτεί εθνική ομοψυχία και εγρήγορση.

    [18] (Κ) Υπουργείο Εμπορίου - Χειμερινή ώρα

    Η περίοδος της θερινής ώρας στην Κύπρο τερματίζεται την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2002, η ώρα 4 το πρωί.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ελληνας Πρωθυπουργός - Συνέντευξη Τύπου (2)

    Η προσπάθεια συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν έχει ακόμη προχωρήσει λόγω της αρνητικής στάσης που επιδεικνύει η Αγκυρα και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε σήμερα ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ύστερα από συνομιλίες που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Αθήνα.

    Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε πως Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν «για να υπάρξει λύση, όπως επιδιώκουμε, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

    Σχετικά με την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, είπε ο Ελληνας Πρωθυπουργός «επαναβεβαιώθηκε ότι τα πράγματα, όπως προκύπτει από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δικαιώνει τη μακρά προσπάθεια της ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης, προχωρούν καλά και εμπεδώνουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου».

    Στις δηλώσεις τους, μετά τις συνομιλίες διάρκειας 1 ώρας και 45 λεπτών, τόσο ο Ελληνας Πρωθυπουργός όσο και ο Πρόεδρος Κληρίδης, επανατόνισαν την πλήρη ταύτιση απόψεων μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου για προώθηση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού καθώς και για την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Κληρίδης και Σημίτης συζήτησαν εκτενώς όλο το φάσμα των εξελίξεων και συγκεκριμένα τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, του Προέδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτ,ς στη Νέα Υόρκη, τις προοπτικές της ειρηνευτικής διαδικασίας, καθώς και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε τη χαρά του, διότι όπως είπε, «καταλήξαμε σε ομόφωνες αποφάσεις, πως πρέπει να γίνουν οι χειρισμοί των θεμάτων τα οποία είχαμε προετοιμάσει προς συζήτηση».

    Είπε ακόμη πως ''δεν υπάρχει καμία διαφωνία, αλλά πλήρης συμφωνία» και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την ελληνική κυβέρνηση για τη συμπαράσταση που επιδεικνύει και που θα συνεχίσει να επιδεικνύει και στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς και στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

    [20] (Κ) Γιαννάκης Ομήρου - Συνάντηση Κληρίδη - Σημίτη

    Την ελπίδα ότι οι σημερινές συνομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, στην Αθήνα, θα στηρίξουν ακόμα πιο αποφασιστικά τις προσπάθειες για επίτευξη βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα και για απρόσκοπτη ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Γιαννάκης Ομήρου.

    [21] (Κ) Πρόεδρος αυστριακού Κοινοβουλίου - Κυπριακό

    Μόνο εάν η Κύπρος ενωθεί θα υπάρξουν συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας στο νησί, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι η διαίρεση της Κύπρου θα τερματιστεί όπως έγινε και στην περίπτωση της Γερμανίας.

    [22] (Κ) Χρηματιστήριο - Εκτη κατά σειρά άνοδος

    Την ανοδική του πορεία συνέχισε σήμερα, για έκτη ημέρα, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), με το Γενικό Δείκτη να ανέρχεται, ύστερα από ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις, στο επίπεδο των 84 μονάδων. Η αγορά κατέγραψε κέρδη της τάξης του 0,76%, κλείνοντας στις 84,45. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 576 χιλιάδες λίρες, με σχεδόν το ½ του αγοραστικού ενδιαφέροντος να επικεντρώνεται στους τραπεζικούς τίτλους.

    [23] (Κ) ΗΕ - Κυπριακό - Σχέδιο λύσης

    Κορυφώνονται οι διπλωματικές προσπάθειες των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, ενόψει του ενδεχομένου τα Ηνωμένα Εθνη να καταθέσουν ολοκληρωμένο σχέδιο λύσης του Κυπριακού.

    [24] (Κ) Ανδρούλα Βασιλείου - Αντιπρόεδρος ELDR

    Η βουλευτής των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) Ανδρούλα Βασιλείου εξελέγη Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών (ELDR) στο συνέδριο του κόμματος που ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες του στο Bath της Βρετανίας.

    Η κ. Βασιλείου εξελέγη εξασφαλίζοντας μεγαλύτερο αριθμό ψήφων από τους δυο άλους αντιπροέδρους από τη Βρετανία και τη Δανία.

    [25] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Κώστας Καραμανλής

    Τη θέση ότι δεν μπορεί να γίνει διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς την Κύπρο, διατύπωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    [26] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Σεμινάριο ΝΕΟΣ και IUSY

    Η επικοινωνία, ο διάλογος και οι θετικές ενέργειες αποτελούν τις τρεις αρχές που συμβάλλουν στην επίλυση διενέξεων και που πρέπει να εφαρμοστούν και στην Κύπρο μεταξύ των δύο κοινοτήτων, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) Γιαννάκης Ομήρου σε ομιλία του στο τριήμερο σεμινάριο, με θέμα ''Επίλυση Συγκρούσεων'' που διοργανώνεται στη Λάρνακα από τη Νεολαία Σοσιαλδημοκρατών (ΝΕΟΣ) και τη Διεθνή Ενωση Σοσιαλιστικών Νεολαίων (IUSY).

    ''Η επικοινωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο πρέπει να βελτιωθεί δραστικά'', σημείωσε ο κ. Ομήρου και πρόσθεσε πως η αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ απλών ανθρώπων και η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και συμφιλίωσης είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιβίωση της πολιτικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    [27] (Κ) Επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ευρ. Κοινοβουλίων - Παπαδόπουλος

    Την ευθύνη για την κάλυψη του δημοκρατικού ελλείμματος στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της Ενωσης και των πολιτών της έχουν κυρίως τα εθνικά κοινοβούλια, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τάσσος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως ''ως εκ τούτου, τα εθνικά κοινοβούλια θα πρέπει να ενισχυθούν για να μπορέσουν να είναι αποτελεσματικά στην επίτευξη των πιο πάνω στόχων''.

    [28] (Κ) Τόμας Μίλερ - Πρόεδρος Κληρίδης

    Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τις προσπάθειες του ΟΗΕ για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και κάνουν ότι μπορούν για να τις υποβοηθήσουν δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Πρεσβευτής της χώρας στην Αθήνα, Τόμας Μιλερ, πριν από συνάντησή του, στην ελληνική πρωτεύουσα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ερωτηθείς κατά πόσον ο ΓΓ του ΟΗΕ θα υποβάλει σχέδιο λύσης του Κυπριακού, ο κ. Μίλερ παρέπεμψε στον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον και στον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Λευκωσία Μάικλ Κλόσον.

    "Παρακολουθώ τις εξελίξεις (στο Κυπριακό) από κοντά αλλά δεν διεξάγω πια τις διαπραγματεύσεις, έτσι το αφήνω στους συναδέφλους μου Πρέσβεις Γουέστον και Κλόσον'', είπε ο κ. Μίλερ.

    Σημείωσε ακόμη πως ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό αλλά σημείωσε πως ο ρόλος του είναι διαφορετικός τώρα.

    ''Υποστηρίζουμε πλήρως τη διαδικασία του ΟΗΕ για το Κυπριακό και την υποστηρίζαμε εδώ και πολύ καιρό'', είπε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ κάνουν ότι μπορούν για να είναι βοηθητικές.

    Αναφορικά με τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Αμερικανός διπλωμάτης είπε πως πρόκειται αυστηρά για μια κοινωνική συνάντηση.

    ''Είναι τιμή μου να έρθω εδώ και να χαιρετίσω έναν παλιό φίλο'', είπε ο κ. Μίλερ.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΑΑΡ/ΜΚ)

    [29] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Νίκος Κωνσταντόπουλος

    Την ανάγκη για απρόσκοπτη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος έγινε σήμερα το απόγευμα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα.

    [30] (Κ) Τσέχοι βουλευτές - Επίσκεψη

    Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσουν από τις 20 μέχρι τις 23 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση του κοινοβουλίου της Τσεχίας.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, η κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί κατά την παραμονή της στην Κύπρο με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων καθώς και με τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργο Βασιλείου.

    [31] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Πρεσβευτής Κύπρου στο Μεξικό - Ομιλία ------------------------------------ Στην ιστορία της Κύπρου, το Κυπριακό και τις σχέσεις της χώρας με την ΕΕ αναφέρθηκε σε ομιλία του σε Πανεπιστήμιο στο Μεξικό, ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην χώρα αυτή, Αντώνης Τουμαζής.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Τουμαζής μιλούσε στην διάρκεια εκδήλωσης, στο Πανεπιστήμιο Alliant International University της Πόλης του Μεξικού.

    Ο Πρεσβευτής της Κυπρου αναφέρθηκε και στην πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο, αναλύοντας ταυτόχρονα τα πλεονεκτήματα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ειδικά για τους Τουρκοκυπρίους.

    Η ομιλία έγινε στο πλαίσιο προγράμματος του Πανεπιστημίου σύμφωνα με το οποίο κάθε μήνας του χρόνου αφιερώνεται σε μία χώρα, για την οποία οι φοιτητές διοργανώνουν εκδηλώσεις.

    Στην εκδήλωση, όπου προβλήθηκαν οι ταινίες του Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών ''Crossing the line'' και ''The missing Link'', παρέστησαν η Διευθύντρια του Πανεπιστημίου, καθηγητές και πλήθος φοιτητών.

    Εκθεση ΓΤΠ - ''Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κύπρο'' ---------------------------------------------- Πραγματοποιήθηκαν στις 12 Οκτωβρίου στην πόλη Prot-de-Bouc της Γαλλίας τα εγκαίνια της έκθεση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών ''Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κύπρο'' στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την 42η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε σύντομη παρέμβαση μετά τα εγκαίνια της έκθεσης, ο Δήμαρχος της Πόλης Port-de-Bouc Βουλευτής κ. Michel Vaxes εξέφρασε την ελπίδα πως με την ένταξη της Κύπρου θα τερματιστεί η τουρκική κατοχή και θα διασφαλιστούν τα βασικά δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

    Στη συνέχεια, ο Σύμβουλος Τύπου της Πρεσβείας της Κύπρου στο Παρίσι κ. Ιάκωβος Κιρακοσιάν παρουσίασε το ιστορικό των σχέσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έκανε, μεταξύ άλλων, αναφορά στις θετικές αντιδράσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης για την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ακολούθησε συζήτηση η οποία περιστράφηκε γύρω από τα θέματα της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού της εναρμόνισης της κυπριακής νομοθεσίας με το κοινοτικό κεκτημένο και της θετικής εικόνας που παρουσιάζει σήμερα η κυπριακή οικονομία.

    Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από το Γραφείο Τύπου της Πρεσβείας σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου στο Port-de-Bourc.

    Λονδίνο - Διαγωνισμός - Ομογενείς - Βραβεία ------------------------------------------- Ενα κτιριακό συγκρότημα και ένα εστιατόριο, το πρώτο στην περιοχή του Χάριγκεϊ και το δεύτερο στην περιοχή του Ealing, και τα δυο κυπριακής ιδιοκτησίας, βραβεύτηκαν σε διαγωνισμό φυσικού περιβάλλοντος που καλύπτει όλο το μείζον Λονδίνο.

    Πρόκειται για το κτιριακό συγκρότημα Florentia Clothing Village, ιδιοκτησίας του συμπατριώτη μας Κρις Γιαννή.

    Στο συγκρότημα αυτό στεγάζεται και ο σταθμός LGR, ο οποίος πήρε τη δεύτερη θέση στο διαγωνισμό για τον καλύτερο χώρο εργασίας. Την πρώτη θέση πήραν οι Βρετανικές Αερογραμμές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 18 October 2002 - 17:49:25 UTC