Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-10-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βετεράνοι Β' Παγκοσμίου Πολέμου
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Βενιζέλος - Αφιξη - Ολυμπιακή προετοιμασία
  • [05] (Κ) Βενιζέλος -Ολυμπιακοί Αγώνες-Εργα-Πολιτιστική Ολυμπιάδα

  • [01] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής

    Να δώσουμε το ευεργετικό της αμφιβολίας στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, καθώς ο λόγος ο οποίος εγχειρίζεται τη Δευτέρα είναι σοβαρότερος από το πρόβλημα που ανέφερε τον περασμένο Ιανουάριο, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, απαντώντας σε ερώτημα αν διαβλέπει καθυστέρηση των συνομιλιών και πέραν της συνόδου της Κοπεγχάγης.

    Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, στο περιθώριο του επισήμου δείπνου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, στο οποίο ήταν ομιλητής, ο κ. Κασουλίδης είπε: ''Θα φανεί. Αν επιθυμεί με αυτό τον τρόπο να επιχειρήσει να γλιστρήσει από τις υποχρεώσεις των συνομιλιών, μπορεί να το κάνει. Ομως ας του δώσουμε, επί του παρόντος, το ευεργετικό της αμφιβολίας. Ο λόγος για τον οποίο θα εγχειριστεί τώρα είναι διαφορετικός από αυτός που ανέφερε τον περασμένο Ιανουάριο. Τότε μιλούσαν για στένωση στεφανιαίας αρτηρίας και τώρα για βαλβίδα της αορτής'', ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βετεράνοι Β' Παγκοσμίου Πολέμου

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, κατά τη διάρκεια σεμνής τελετής, κατέθεσε σήμερα το πρωί στεφάνι στο Μνημείο πεσόντων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Η τελετή, στο προαύλιο του κτιρίου της ΠΑΣΥΔΥ στη Λευκωσία, πραγματοποιήθηκε ενόψει της 18ης Συνόδου της Μόνιμης Επιτροπής επί Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Βετεράνων, και διήρκεσε πέραν της μισής ώρας.

    Την επίσημη έναρξη των εργασιών της Συνόδου θα κηρύξει αύριο στις 9.00 το πρωί ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, εκ μέρους του Προέδρου Κληρίδη, ο οποίος είναι βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επιστροφή του Προέδρου Κληρίδη από τη Νέα Υόρκη, οι δηλώσεις του και οι αντιδράσεις πολιτικών ηγετών για τα όσα συζητήθηκαν στην έδρα του ΟΗΕ, η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας Ευάγγελου Βενιζέλου, οι ενδοκομματικές διαβουλεύσεις για συνεργασίες ενόψει των προεδρικών εκλογών, οι σχέσεις πολιτών με την Αστυνομία και η εγγραφή θεμάτων προς συζήτηση στη Βουλή αναφορικά με καταγγελίες για τηλεφωνικές υποκλοπές και για την τιτλοποίηση προσφυγικών κατοικιών είναι μερικά από τα σημερινά θέματα των εφημερίδων.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Παραμένει το χάσμα στις συνομιλίες'', ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, επιστρέφοντας χθες το απόγευμα από τη Νέα Υόρκη, παραδέχθηκε ότι το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών στο Κυπριακό παραμένει ως είχε, αφού τίποτε δεν άλλαξε κατά τις συνομιλίες στην έδρα του ΟΗΕ. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης χαιρέτισε την προχθεσινή δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών αναφορικά με τις προθέσεις του ενόψει των προεδρικών εκλογών και για την επαναβεβαίωση της προσήλωσής του στις κομματικές διαδικασίες ως προς την υποστήριξη από το ΔΗΣΥ συγκεκριμένης υποψηφιότητας για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Επιστρέφουν 80 - 95 χιλ. πρόσφυγες'', γράφει στο κύριο θέμα ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν επεξεργασθεί 29 εναλλακτικούς χάρτες για την εδαφική πτυχή του Κυπριακού, οι οποίοι προβλέπουν την επιστροφή 80 μέχρι 95 χιλιάδων προσφύγων σε περιοχές υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που κατέχει η εφημερίδα, στην τουρκική πλευρά το ποσοστό εδάφους, που αφήνεται με το σχέδιο αυτό, κυμαίνεται μεταξύ 27 και 29 τοις εκατόν. Αλλη είδηση είναι η επαναφορά του θέματος της τιτλοποίησης των προσφυγικών κατοικιών και η δήλωση του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Λευτέρη Χριστοφόρου για την πρόθεσή του να θέσει ξανά το θέμα αυτό στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στην Επιτροπή Προσφύγων εντός του Οκτωβρίου.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Αγώνας αντοχής ως το Δεκέμβριο'', γράφει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει, την προσεχή Τετάρτη, την εισήγησή της για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Σε υπότιτλο γράφει ότι η ένταξη θεωρείται από τις ηγεσίες Κύπρου και Ελλάδας ως δεδομένη, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν αποκλείει λύση του Κυπριακού και παράταση της θητείας του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα παρουσιάζει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, που έγινε για λογαργιασμό της εφημερίδας, που αναφέρουν ότι η αποδοχή της διακυβέρνησης Κληρίδη βρίσκεται σε ανοδική τάση. Η δημοσκόπηση παρουσιάζει το Δημήτρη Χριστόφια, με 30.4%, και το Νίκο Αναστασιάδη, με 21.4%, να πιστώνονται με αποτελεσματικούς χειρισμούς από τους ψηφοφόρους των κομμάτων τους.

    ''Η Σημερινή'' γράφει, στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κλονισμός εμπιστοσύνης'', ότι διαπιστώνεται σοβαρή κρίση στις σχέσεις πολιτών και Αστυνομίας και πως, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το ''Σάιπρους Κόλεϊτζ'' για την εφημερίδα, από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου, δείχνει ότι τα πρόσφατα προβλήματα στο αστυνομικό σώμα έχουν δημιουργήσει πρόβλημα εμπιστοσύνης του κόσμου έναντι της Αστυνομίας. Αλλού γράφει ότι η αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στη σύσταση δύο επιτροπών εργασίας για μελέτη συγκεκριμένων πτυχών του Κυπριακού και η νέα ορολογία για ''κοινό κράτος'' που θα προκύψει από τη λύση, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις πολιτικών ηγετών, οι οποίοι εξέφρασαν χθες την ανησυχία τους για τις εξελίξεις αυτές.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Τεχνητή αναπνοή στο διάλογο'', γράφει στο κύριο θέμα πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, τηρώντας ίσες αποστάσεις από τις δύο πλευρές, επιχειρεί να δώσει τεχνητή αναπνοή στο διάλογο για λύση του Κυπριακού, καθιστώντας σαφές ότι θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμα του Δεκεμβρίου. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας, Ευάγγελου Βενιζέλου, που έρχεται σήμερα στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη και ο οποίος δηλώνει πως το γεγονός ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι μια ενιαία πολιτιστική ζώνη είναι μια ιστορική πραγματικότητα.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Η αγωνία στο ζενίθ'', ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας χθες στο περιθώριο της 14ης Συνδιάσκεψης του ΑΚΕΛ Λευκωσίας και Προαστίων, μίλησε για εκτροπές στην αναζήτηση λύσης του Κυπριακού και κάλεσε το ΓΓ του ΟΗΕ να υπερασπίζεται τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Αγωνία και ανάλογες ανησυχίες για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως γράφει η εφημερίδα, διατύπωσε με χθεσινές του δηλώσεις και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, Τάσσος Παπαδόπουλος. Αλλη είδηση είναι η απόφαση του ΑΚΕΛ να εγγράψει ως θέμα προς συζήτηση στη Βουλή τις καταγγελίες που έγιναν κατά τις τελευταίες ημέρες για παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

    [04] (Κ) Βενιζέλος - Αφιξη - Ολυμπιακή προετοιμασία

    Εφτασε σήμερα στην Κύπρο ο Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος στις μία μετά το μεσημέρι θα παρουσιάσει, στο ξενοδοχείο ''Χίλτον'' της Λευκωσίας, την ολυμπιακή προετοιμασία και θα μιλήσει για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα.

    Τον κ. Βενιζέλο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης, τον οποίο ευχαρίστησε ο Ελλαδίτης Υπουργός για την υποδοχή που του επεφύλαξε και δήλωσε πως, κατά τις δύο ημέρες που θα παραμείνει στο νησί, προσδοκά να πάρει ''κάτι από το αίσθημα του κυπριακού λαού''.

    Ο κ. Βενιζέλος, σε δηλώσεις του αμέσως μετά την άφιξή του, σημείωσε το γεγονός ότι ο Κύπριος ομόλογός του ''με φιλικά αισθήματα αντιμετωπίζει πάντοτε τις προτάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας'' και εξέφρασε τη χαρά του όπως και κάθε άλλη φορά που του δίδεται η ευκαιρία, υπό διάφορες ιδιότητες, να επισκέπτεται την Κύπρο.

    [05] (Κ) Βενιζέλος -Ολυμπιακοί Αγώνες-Εργα-Πολιτιστική Ολυμπιάδα

    Απευθυνόμενος στο λαό της Κύπρου, ''ως το προκεχωρημένο φυλάκιο του Ελληνισμού'', ο Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανέπτυξε σήμερα ενώπιον αξιωματούχων του κράτους, της εκκλησίας και διακεκριμένων προσωπικοτήτων της κυπριακής κοινωνίας τα όσα γίνονται στην Ελλάδα για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και μίλησε για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2001 - 2004 και την ελληνική πρωτοβουλία για την προώθηση ενός ''πολιτισμού των πολιτισμών''.

    Προλογίζοντας την παρουσίαση του κ. Βενιζέλου, που έγινε στο ξενοδοχείο ''Χίλτον'' στη διάρκεια γεύματος, τόσο ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης όσο και ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος εξήραν το έργο και την προσφορά του Ελλαδίτη Υπουργού στην προώθηση του πολιτισμού γενικά και ειδικότερα στην ενίσχυση των ήδη ανεπτυγμένων δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

    Ο κ. Βενιζέλος ευχαρίστησε τους δύο Υπουργούς για την υποδοχή που του επεφύλαξαν και για την πολύ καλή συνεργασία που -όπως είπε- έχουν μαζί του, τόσο για την προώθηση της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, όσο και για την ενίσχυση του ενιαίου πολιτιστικού χώρου Ελλάδας και Κύπρου.

    Σημαντική είναι η προσφορά στην εθνική μας υπόθεση όλων αυτών των έργων που γίνονται για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, είπε κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας τη συμβολή των προγραμμάτων αυτών στον εκσυγχρονισμό της χώρας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 6 October 2002 - 17:49:05 UTC