Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-10-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΗΕ- Πρόγραμμα - Συνομιλίες
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Χάνεϊ - Γουέστον - Εκπρόσωπος
  • [03] (Κ) Συνομιλίες - Τ/Κ ηγέτης
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Πρόεδρος ΕΣΚ - Απελευθέρωση Τ/Κ δημοσιογράφων
  • [06] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [07] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] (K) Χρηματιστήριο - Πενιχρό ενδιαφέρον
  • [09] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Ανάπτυξη λιμανιού Λάρνακας
  • [10] (Κ) Κασουλίδης - ''Γκάρντιαν'' - Κυπριακό - ΕΕ
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Νέα Υόρκη
  • [12] (Κ) Συνάντηση Προέδρου Κληρίδη - Αλβαρο ντε Σότο
  • [13] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Πρεσβευτής Τσεχίας
  • [14] (Κ) Σύσκεψη Προέδρου Κληρίδη - Αλβαρο ντε Σότο - Θέματα
  • [15] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Συνομιλίες Νέας Υόρκης
  • [16] (Κ) Συναντήσεις Ντενκτάς - Γουέστον - Ντε Σότο
  • [17] (Κ) Ολομέλεια - Επέτειος Ανεξαρτησίας
  • [18] (Κ) Προέδρος Κληρίδης - ΗΕ
  • [19] (Κ) Πανεπιστήμιο Κύπρου - Ερευνητικό εργο
  • [20] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό
  • [21] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Κρατικές υποτροφίες
  • [22] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - ΗΕ

  • [01] (Κ) ΗΕ- Πρόγραμμα - Συνομιλίες

    Εντατικές συνομιλίες θα έχει σήμερα στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, με στόχο τη διατήρηση της κινητικότητας και όπως δήλωσε χθες ο ίδιος να ανασκοπήσουν μαζί την πρόοδο που σημειώθηκε από την τελευταία κοινή συνάντηση, πριν από ένα μήνα στο Παρίσι.

    Το πρόγραμμα της σημερινής ημέρας θα ξεκινήσει με δύο 45λεπτες χωριστές συναντήσεις του ειδικού συμβούλου του κ. Ανάν για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, στις 4 μμ (ώρα Κύπρου) με τον Πρόεδρο Κληρίδη, και στις 6 μμ με τον κ. Ντενκτάς, στα ξενοδοχεία που διαμένουν.

    Στις 7 το βράδυ ο Γενικός Γραμματέας θα δεχτεί στο γραφείο του στον 38ον όροφο τον Πρόεδρο Κληρίδη και μισή ώρα αργότερα κι αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβεί σε γραφείο του 37ου ορόφου θα δει για μισή ώρα τον κ. Ντενκτάς.

    Και στις δύο συναντήσεις θα είναι παρών ο κ. ντε Σότο, ενώ οι κύριοι Κληρίδης και Ντενκτάς θα συνοδεύονται από τον Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη και Ελγκιούν Ολγκιούν, αντίστοιχα.

    Στη συνέχεια (8:15 μμ ώρα Κύπρου) ο Γενικός Γραμματέας θα παραθέσει γεύμα στους δύο ηγέτες, παρουσία του κ. ντε Σότο κι ενός μέλους από κάθε αντιπροσωπεία.

    Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέχρι στις 11 το βράδυ, με την ίδια σύνθεση.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί πρόγραμμα επαφών για την Παρασκευή, αν και στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Γραμματεία του ΟΗΕ καθίσταται σαφές ότι οι συναντήσεις θα είναι διήμερες.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Χάνεϊ - Γουέστον - Εκπρόσωπος

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είχε χθες αργά το βράδυ διαδοχικές συναντήσεις με τους απεσταλμένους της Βρετανίας και των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Λόρδο Ντέιβιντ Χάνεϊ και Πρέσβη Τόμας Γουέστον, με τους οποίους συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις.

    Οι συναντήσεις ήταν 40 λεπτών η κάθε μία και σε αυτές συμμετείχαν οι σύμβουλοι του Προέδρου στις απευθείας συνομιλίες, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ, Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος και ο Διευθυντής του Γραφείου του ΥΠΕΞ, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Κληρίδης δέχτηκε τους απεσταλμένους του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβεις Χρήστο Παναγόπουλο και Κώστα Τριτάρη, οι οποίοι είχαν επίσης διαδοχικές συναντήσεις με τους κυρίους Χάνεϊ και Γουέστον.

    Οπως δήλωσε μετά το τέλος των συναντήσεων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, οι συναντήσεις ''αναλώθηκαν στην ανταλλαγή πληροφοριών και κάποιων εκτιμήσεων και σκέψεων αναφορικά με τις συνομιλίες που θα έχει ο Πρόεδρος στη Νέα Υόρκη με το Γενικό Γραμματέα και με τον κ. Ντενκτάς''.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι ''επιβεβαιώνεται η γενική εντύπωση ότι δεν αναμένονται εκπλήξεις από αυτές τις συναντήσεις, δεν αναμένεται η υποβολή οποιωνδήποτε προτάσεων σε αυτό το στάδιο, κάτι το οποίο αντιλαμβάνομαι επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας σε σημερινές (χθεσινές) του δηλώσεις''.

    Κληθείς να σχολιάσει τις νέες αρνητικές θέσεις Ντενκτάς, στην άποψη που εξέφρασε ο Κόφι Ανάν, οι συνομιλίες να συνεχιστούν και μετά την απόφαση της Κοπεγχάγης για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ''έχει εγκλωβισθεί μέσα στη λογική των απειλών που εγκαινίασε η τουρκική πλευρά εδώ και αρκετούς μήνες για το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου.''

    Νομίζω, συμπλήρωσε, ότι η δήλωση του Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ αναφορικά με το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου που έκανε προχθές στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ ''έπρεπε να ήταν αρκετά διδακτική στον κ. Ντενκτάς για να κάνει δεύτερες σκέψεις και γι αυτό το θέμα.''

    Εν πάση περιπτώσει, πρόσθεσε, δεν υπάρχει τίποτε που μπορεί να ανακόψει την πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ και αν ο κ. Ντενκτάς μέχρι τότε δεν συνεργασθεί για επίλυση του Κυπριακού, ''ασφαλώς η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει με όλες της τις δυνάμεις τις προσπάθειες και μετά την ένταξη για λύση του προβλήματος'', κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Γουέστον χαρακτήρισε πολύ καλή τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκφράζοντας την εκτίμησή του για τη στάση του.

    ''Είμαι ευτυχής που τον βλέπω να κάνει αυτό που κάνει και μάλιστα πολύ καλά'', είπε.

    Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι τόσο ο κ. Γουέστον, όσο κι ο Λόρδος Χάνεϊ επιδοκίμασαν τη στάση του Προέδρου Κληρίδη ενώ ήταν απογοητευμένοι με τις προτάσεις Ντενκτάς.

    Ο κ. Γουέστον είπε πως ''προσβλέπει στις συνομιλίες που θα λάβουν χώρα τις προσεχείς ημέρες και δήλωσε πως ελπίζει ότι θα προκύψουν από αυτές πολύ καλά αποτελέσματα''.

    Ο Βρετανός αντιπρόσωπος δεν προέβη σε δηλώσεις.

    Η αναβληθείσα χθες συνάντησή του κ. Γουέστον με τον Ραούφ Ντενκτάς θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 4 το απόγευμα (ώρα Κύπρου).

    [03] (Κ) Συνομιλίες - Τ/Κ ηγέτης

    Τα Ηνωμένα Εθνη και οι αντιπρόσωποι της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τις συναντήσεις του Κυπριακού, παραμένουν επιφυλακτικοί για τις πιθανότητες να σημειωθεί σύντομα πρόοδος και να υπάρξει σύντομα συνολική διευθέτηση στο πρόβλημα, καθώς τα μηνύματα που στέλνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είναι αρνητικά και σκιάζουν κι αυτή την ακτίνα φωτός που έστειλαν οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Τόσο ο Ραούφ Ντενκτάς σε δηλώσεις του προς τον ανταποκριτή της ''Χουριέτ'' στη Νέα Υόρκη, όσο και σύμβουλός του που ενημέρωσε Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους ήταν έντονα αρνητικοί στις θέσεις που εξέφρασε τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ότι δηλαδή η διαπραγματευτική διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί και μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δεχτεί την Κύπρο ως μέλος, στη σύνοδο της Κοπεγχάγης, τον προσεχή Δεκέμβριο.

    ''Αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεχτεί την ελληνική Κύπρο (κατά την έκφρασή του) στις τάξεις της το Δεκέμβριο, οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον της νήσου θα τερματιστούν'', είπε, σχολιάζοντας τη δήλωση του ΓΓ ο κ. Ντενκτάς, λέγοντας παράλληλα ότι ''παρόμοια απόφαση αποτελεί μέγα σφάλμα που θα δηλητηριάσει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού''.

    Παρόμοια θέση σύμφωνα με διπλωματικές πηγές εξέφρασε και ο απεσταλμένος της Αγκυρας στη Νέα Υόρκη, Πρέσβης Αλπάν, υπεύθυνος Κυπριακού στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, στις συναντήσεις που είχε με τους απεσταλμένους της Βρετανίας και των ΗΠΑ, Λόρδο Ντέιβιντ Χάνεϊ και Τόμας Γουέστον.

    Ο Τούρκος διπλωμάτης επέμεινε στη θέση να μην ενταχθεί η Κύπρος πριν τη λύση, απειλώντας ότι αυτό ''θα καταστρέψει την ειρηνευτική διαδικασία''.

    Πέραν τούτου, οι θέσεις της τουρκικής πλευράς παραμένουν αμετακίνητα αδιάλλακτες, με εμμονή σε αναγνώριση δύο κυριάρχων κρατών και κατάλυση της κυριαρχίας, ενώ παράλληλα αρνούνται να υποβάλουν προτάσεις στο εδαφικό.

    Ωστόσο Βρετανοί και Αμερικανοί (περισσότερο οι πρώτοι) πιστεύουν ότι η βέβαιη ήττα και αποχώρηση των ''ιεράκων'', του Πρωθυπουργού Ετζεβίτ και του ΥΠΕΞ Σουκρού Σινά Γκιουρέλ από την κυβέρνηση θα αλλάξει άρδην το κλίμα στην Αγκυρα, και θα ενισχύσει το χαρτί της ΕΕ.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κι ο ειδικός του σύμβουλος Αλβαρο ντε Σότο συμβαδίζουν με αυτή την πολιτική, γι αυτό και δεν θέλησαν να θυσιάσουν τις όποιες ιδέες τους στο βωμό του προεκλογικού αγώνα της Τουρκίας, αφήνοντας την υποβολή τους για το νέο γύρο απευθείας συνομιλιών, πιθανόν στα μέσα Νοεμβρίου.

    Ιδιαίτερα για το Γενικό Γραμματέα, λέγεται ότι δεν χάνει ευκαιρία, όποτε οι Τούρκοι μιλούν για κρίση, αν η ΕΕ δεχτεί την Κύπρο το Δεκέμβριο, να τονίζει πως ό,τι και να κάνει η Τουρκία, η ένταξη της Κύπρου πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Κάτι που έπραξε και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Σουκρού Σινά Γκιουρέλ στη Νέα Υόρκη.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι σημερινές συναντήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, οι εκτιμήσεις του Προέδρου Κληρίδη και του κ. Ανάν, η εισαγωγή του κ. Ντενκτάς σε νοσοκομείο για καθετηριασμό, καθώς και το ενδιαφέρον που επιδεικνύει η ΕΕ για το αποτέλεσμα των συνομιλιών, είναι τα κύρια θέματα στο σημερινό κυπριακό Τύπο. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης, το ενδεχόμενο επανεκλογής του Γλαύκου Κληρίδη στην προεδρία της Δημοκρατίας, τη διεξαγωγή έρευνας από τη Γενική Εισαγγελία για ισχυρισμούς που εμπλέκουν το δικηγορικό γραφείο του Τάσσου Παπαδόπουλου σε εγγραφές υπεράκτιων εταιρειών, καθώς και την ομιλία του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στο συνέδριο του βρετανικού Εργατικού Κόμματος στο Μπλάκπουλ.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Αρχισε έρευνα στην Κύπρο'' γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης έχει διατάξει διεξαγωγή έρευνας σχετικά με καταγγελίες της Ράντμιλα Μπούντισιν, η οποία σε κατάθεσή της υποστηρίζει ότι η εταιρεία Browncourt που ενεγράφη στο όνομα της στην Κύπρο ως υπεράκτια εταιρεία από το δικηγορικό γραφείο Τάσσου Παπαδόπουλου ''ιδρύθηκε χωρίς την υπογραφή της, εν αγνοία της και χωρίς την άδειά της και ότι δεν είχε οποιοδήποτε έλεγχο επί της εταιρείας από της ιδρύσεως της το 1995''. Αλλού γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του εργάζονται και θα συνεχίσουν να εργάζονται για την επίλυση του Κυπριακού και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Πιο κοντά η επανεκλογή Κληρίδη'' γράφει ότι όλο και πιο πιθανό προβάλλει το σενάριο της επαναδιεκδίκησης της προεδρίας της Δημοκρατίας από τον Γλαύκο Κληρίδη. Το ενδεχόμενο αυτό συζητείται πλέον ανοικτά στους πολιτικοκομματικούς κύκλους οι οποίοι θεωρούν μια τέτοια εξέλιξη κάτι περισσότερο από βέβαιη. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι από χθες το πρωί οκτώμιση χιλιάδες φίλοι του κυνηγιού του αμπελοπουλιού άρχισαν να παραλαμβάνουν τα εκλογικά τους βιβλιάρια μετά την αναστολή όλων των μέτρων που είχαν εξαγγείλει οι δύο συντονιστικές επιτροπές για τον αγώνα με τα ξόβεργα.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Οι 17 εστίες της κομπίνας'' γράφει ότι δεκαεπτά υποθέσεις τελωνειακών ποινικών αδικημάτων φαίνεται να στοιχειοθετούνται για την ώρα, γύρω από το προλύκροτο σκάνδαλο των συναρμολογημένων αυτοκινήτων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ξεκαθάρισε ότι στις συνομιλίες που θα έχει σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς δεν προτίθεται να επιδώσει σχέδιο ή άλλο έγγραφο στους δύο ηγέτες. Ο κ. Ανάν τόνισε ότι ότι ''αναμένει πως οι δύο ηγέτες θα προσέλθουν και θα συζητήσουν εντίμως μαζί του για τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί ώστε να σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες''.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Θρίλερ με Ντενκτάς'' γράφει ότι ''θρίλερ'' γύρω από την τύχη των συνομιλιών εξελίχθηκε στη Νέα Υόρκη με πρωταγωνιστή τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος υπεβλήθη χθες το πρωί σε καθετηριασμό στο νοσοκομείο ''Methodist'' από τον Τουρκοαμερικανό καρδιολόγο Μεχμέτ Οζ. Αλλού γράφει σε ριζοσπαστικές λύσεις για ελαχιστοποίηση των δυνητικών επιπτώσεων στην οικονομία της Κύπρου από επαναφορά της θεώρησης των ρωσικών διαβατηρίων (VISA) προτίθεται να προχωρήσει η κυπριακή κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Στο ακουστικό οι Βρυξέλλες'' γράφει ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν τα αποτελέσματα των συναντήσεων του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη, ενώ τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η δανική Προεδρία ζήτησαν πλήρη και άμεση ενημέρωση από τα ΗΕ για τις συναντήσεις. Αλλού γράφει ότι η ηγετική ομάδα του ΔΗΣΥ παρέπεμψε την πρόταση του κόμματος για υπέρβαση και στήριξη της υποψηφιότητας Ομήρου σε συνεδρία του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος στις 21 Οκτωβρίου.

    Η ''Χαραυγή'' κάτω από τον τίτλο ''Ενεργότερο ρόλο'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας ζήτησε από το Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ όπως η κυβέρνησή του ασκήσει ενεργότερο ρόλο προς την κατεύθυνση της Τουρκίας για διαφοροποίηση της στάσης της τουρκικής πλευράς στις απευθείας συνομιλίες και στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στο ξενοδοχείο στο οποίο θα διαμένει στη Νέα Υόρκη είπε ότι ''δεν υπάρχει τίποτε που να μας κάνει να πούμε ότι έχει αλλάξει η πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό, όσον αφορά τη λύση''.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Πειρατεία λογισμικών είναι 'σχεδόν διπλάσια από το μέσο όρο στην ΕΕ''' γράφει ότι σε συνέντευξή στην εφημερίδα, ο Πρόεδρος της εταιρείας λογισμικών Microsoft για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική Ζιαν Φιλίπ Κουρτουά είπε ότι ''η πειρατεία λογισμικών στην Κύπρο είναι ακόμα σχεδόν διπλάσια από το μέσο όρο στην ΕΕ''. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους κάλεσε το κοινό να χρησιμοποιεί το νερό με σύνεση, παρά τη διπλάσια από το μέσο όρο βροχόπτωση κατά την περσινή χρονιά.

    [05] (Κ) Πρόεδρος ΕΣΚ - Απελευθέρωση Τ/Κ δημοσιογράφων

    Το κατοχικό καθεστώς απελευθέρωσε τους Τ/Κ δημοσιογράφους Σενέρ Λεβέντ και Μεμντούχ Ενέρ της εφημερίδας ''Αφρίκα'', με ''απόφαση'' του λεγόμενου ''ανωτάτου δικαστηρίου'' του ψευδοκράτους.

    [06] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 03/10/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7396          1,7500
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7189          1,7292
    Λίρα Αγγλίας                     1,0948          1,1013
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     210,8898        212,5769
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1563          3,1815
    Δολάριο Καναδά                     2,7270          2,7488
    Κορώνα Δανίας                     12,9065         13,0097
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7075         12,8091
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7995         15,9258
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5353          2,5555
    

    [07] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            83,73  (-1,03)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    154.774
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP    75.838    322,83  (-1,37)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     42.344     89.73  (-1,46)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     12.076     78,55  (-0,34)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.288     19,58  ( 0,72)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      9.363     63,03  (-2,69)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      4.500    106,12  (-0,52)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     16.997     18,92  ( 0,05)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     10.361     59,60  ( 0,34)
    Ετ. Πληροφορικής              £      2.465      3,35  (-2,05)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      8.193     13,73  (-0,58)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      2.600     15,50  (-0,70)
    Ξενοδοχεία                    £      8.765     46,17  (-0,41)
    Αλλες Εταιρείες               £     27.286     81,26  (-0,40)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [08] (K) Χρηματιστήριο - Πενιχρό ενδιαφέρον

    Στο επίπεδο των 83 μονάδων υποχώρησε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνάντηση, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό ήταν το πενιχρό αγοραστικό ενδιαφέρον που καθήλωσε την αξία των συναλλαγών στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας εξαετίας. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 83,73 μονάδες, καταγράφοντας σημαντική πτώση της τάξης του 1,03%. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών περιορίστηκε στις 154 χιλιάδες λίρες.

    [09] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Ανάπτυξη λιμανιού Λάρνακας

    Το λιμάνι της Λάρνακας θα αποτελεί μετά την ανάπτυξή του το κατ εξοχήν επιβατικό λιμάνι της Κύπρου και μπορεί εύκολα να αναβαθμιστεί σε ένα εξαιρετικά ελκυστικό τουριστικό προορισμό για μεγάλα τουριστικά κρουαζιερόπλοια, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Αβέρωφ Νεοφύτου.

    Σε δηλώσεις του στη Λάρνακα, κατά τη διάρκεια συνεδρίου των Οίκων που επέδειξαν ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του λιμανιού της πόλης με τη μέθοδο της Μελέτης - Κατασκευής - Χρηματοδότησης - Διαχείρισης (DBFO), ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι το 2003 θα εξευρεθεί ο τελικός στρατηγικός επενδυτής, ενώ σημείωσε ότι ο προσανατολισμός της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το λιμάνι της Λάρνακας βρίσκεται σε ''απόλυτη αρμονία και συνεννόηση και με τη θέληση αλλά και τις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας''.

    [10] (Κ) Κασουλίδης - ''Γκάρντιαν'' - Κυπριακό - ΕΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης απορρίπτει την άποψη ότι η επίτευξη λύσης του Κυπριακού πριν τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης είναι αδύνατη και επισημαίνει ότι πολλά εξαρτώνται από την έκβαση των εκλογών στην Τουρκία τον προσεχή Νοέμβριο.

    Σε δηλώσεις του στη σημερινή έκδοση της βρετανικής εφημερίδας ''Γκάρντιαν'', ο κ. Κασουλίδης τονίζει ότι ''δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την πιθανότητα επίτευξης λύσης του Κυπριακού''.

    Προσθέτει ότι ''η Τουρκία λαμβάνοντας υπόψη τι αναμένει η ίδια από την Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να διαφοροποιήσει τη στάση της''.

    ''Συνήθως, όταν διαφοροποιούν τη στάση τους οι Τούρκοι το κάνουν απότομα. Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες μέχρι και την τελευταία μέρα'', δηλώνει ο κ. Κασουλίδης.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Νέα Υόρκη

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας απηύθυνε σήμερα έκκληση προς τα Ηνωμένα Εθνη αλλά και όσους άλλους εμπλέκονται στο Κυπριακό όπως οποιοδήποτε έγγραφο τυχόν κατατεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών για το Κυπριακό στηρίζεται πάνω στις βασικές αρχές που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και οι συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ύστερα από συνάντησή του με το Ρώσο Πρεσβευτή στην Κύπρο, Βλαντιμίρ Παυλίνοφ, ο κ. Χριστόφιας σημείωσε πως με τις συναντήσεις που θα έχει σήμερα στη Νέα Υόρκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στοχεύει στο σπάσιμο του αδιεξόδου που υπάρχει στις συνομιλίες, κάτι που δεν έγινε εφικτό στη συνάντηση του Παρισιού.

    [12] (Κ) Συνάντηση Προέδρου Κληρίδη - Αλβαρο ντε Σότο

    Μια ώρα διήρκησε η συνάντηση που είχε σήμερα στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria, όπου διαμένει ο Πρόεδρος Κληρίδης, συμμετείχαν από κυπριακής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος και ο Διευθυντής του Γραφείου του ΥΠΕΞ, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

    Τον Αλβαρο ντε Σότο συνόδευε ο σύμβουλός του Ρόμπερτ Νταν.

    Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Κληρίδης παρακάθισε σε σύσκεψη με τους συμβούλους του.

    Στο μεταξύ, στις έξι το απόγευμα ώρα Κύπρου ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα έχει συνάντηση με τον κ. ντε Σότο.

    [13] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Πρεσβευτής Τσεχίας

    Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και τις διμερείς σχέσεις Κύπρου και Τσεχίας συζήτησαν σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Πρεσβευτής της Τσεχίας στην Κύπρο Μartin Vavra.

    Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Παπαδόπουλος, η Κύπρος προσβλέπει ''σε περαιτέρω ανάπτυξη των παραδοσιακά άριστων εμπορικών και πολιτικών σχέσεων'' Κύπρου και Τσεχίας.

    [14] (Κ) Σύσκεψη Προέδρου Κληρίδη - Αλβαρο ντε Σότο - Θέματα

    Τα θέματα που θα καλυφθούν στις σημερινές συναντήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς συζητήθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, στη Νέα Υόρκη.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τα θέματα αυτά αφορούν την κυριαρχία αλλά και το ζήτημα της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αναμένεται να ασκήσει πίεση κατά τις συναντήσεις στον κ. Ντενκτάς προκειμένου να υποβάλει προτάσεις πάνω στο εδαφικό.

    Στο μεταξύ ο κ. Ανάν αναμένεται να ενημερώσει τις δυο πλευρές για το πρόγραμμα των αυριανών συναντήσεων αργά σήμερα το βράδυ.

    Τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν πάντως καμία πληροφορία τα ΗΕ για την πορεία της υγείας του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [15] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Συνομιλίες Νέας Υόρκης

    Μακάρι να βρεθεί λύση του Κυπριακού και εάν αυτό γίνει ακόμη και την παραμονή των εκλογών δεν θα είμαι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Αναφερόμενος στις σημερινές συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επεσήμανε πως ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν αναμένει ή εκτιμά ότι στον κύκλο επαφών που εγκαινιάζεται σήμερα στη Νέα Υόρκη πρόκειται να γίνει οτιδήποτε δραματικό ή κάποια μεγάλη αλλαγή.

    [16] (Κ) Συναντήσεις Ντενκτάς - Γουέστον - Ντε Σότο

    Ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, συναντήθηκε στις 5 το απόγευμα για περίπου 50 λεπτά με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ''Μιλένιουμ'' όπου διαμένει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και η συνοδεία του.

    Μετά τον Τόμας Γουέστον, ο κ. Ντενκτάς δέχτηκε τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο Ντε Σότο, για να συζητήσουν τα θέματα των σημερινών συνομιλιών.

    Παρόντες στη συνάντηση με τον κ. Γουέστον ήταν οι σύμβουλοι του κ. Ντενκτάς, Ελγκιούν Ολγκιούν, Μουμτάζ Σοϊζάλ και Οσμάν Ερτούγκ.

    Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνάντησης την οποία χαρακτήρισε ''πολύ καλή'', ο κ. Γουέστον ανέφερε πως είναι πολύ ευχαριστημένος που είδε τον κ. Ντενκτάς να είναι καλά στην υγεία του.

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον κ. Ντενκτάς.

    [17] (Κ) Ολομέλεια - Επέτειος Ανεξαρτησίας

    Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων τίμησαν σήμερα το απόγευμα, με την ευκαιρία της επετείου για την ανεξαρτησία της Κύπρου, όσους αγωνίσθηκαν και θυσιάστηκαν για την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς και τη μνήμη του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης και Υπουργού Υγείας, Χρίστου Βάκη, ο οποίος υπήρξε βουλευτής από το 1976 μέχρι το 1981.

    [18] (Κ) Προέδρος Κληρίδης - ΗΕ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης προσήλθε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για τη συνάντησή του με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, που αναμένεται να αρχίσει στις 7 μμ ώρα Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν προέβη σε καμία δήλωση στους δημοσιογράφους κατά την προσέλευσή του στο κτίρο.

    [19] (Κ) Πανεπιστήμιο Κύπρου - Ερευνητικό εργο

    Το Πανεπιστήμιο Κύπρου εκπληρώνει με επιτυχία την αποστολή του ως ερευνητικό ίδρυμα, ανέφερε ο Αντιπρύτανης και πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνας Ανδρέας Δημητρίου, με αφορμή την κυκλοφορία της έκδοσης για το ερευνητικό έργο της τριετίας 1999-2001.

    Παρουσιάζοντας τον τόμο ''Η έρευνα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου - Ερευνητική δραστηριότητα και δημοσιεύσεις 1999-2001'', ο Αντιπρύτανης πρόσθεσε ότι τα ερευνητικά προγράμματα του πανεπιστημίου καθιστούν την Κύπρο ''ενεργό εταίρο της διεθνούς κοινότητας στη διαδικασία παραγωγής νέας γνώσης και προάγουν τη βασική έρευνα''.

    [20] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό

    Τα Ηνωμένα Εθνη θα επιχειρήσουν να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες στο Κυπριακό μέχρι το τέλος του 2002 και να καταλήξουν τα μέρη σε συμφωνία στα θέματα ουσίας, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού Κόφι Ανάν.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων στην έδρα του ΟΗΕ, ο κ. Ανάν ανέφερε ότι ελπίζει στις σημερινές συνομιλίες τα ΗΕ να εκτιμήσουν την πρόοδο που σημειώθηκε από τις τελευταίες συναντήσεις στο Παρίσι καθώς και τι χρειάζεται να συμβεί για την επιτάχυνση της διαδικασίας.

    ''Θα επιχειρήσουμε να πράξουμε ότι μπορούμε για να υπάρξει κατανόηση και να ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες'', είπε.

    ''Τουλάχιστον, να έλθουμε σε συμφωνία στα θέμα ουσίας μέχρι το τέλος του έτους. Αυτός είναι ο στόχος'', σημείωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ''.

    [21] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Κρατικές υποτροφίες

    Εγκρίθηκαν σήμερα σε συνεδρία στο Υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, οι υποτροφίες που θα διατεθούν για την χρονιά 2002-2003 από το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου (ΙΚΥΚ).

    Οπως δήλωσε ο κ. Κληρίδης, κατά το έτος 2001 - 2002 εγκρίθηκαν συνολικά 330 υποτροφίες, 17 περισσότερες από την ακαδημαϊκή χρονιά 2000 -2 001, ενώ για το έτος 2002-2003 οι υποτροφίες υπολογίζονται να ανέλθουν στις 400.

    [22] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - ΗΕ

    ''Εάν η ΕΕ κάνει την Κύπρο μέλος της, οι συνομιλίες τερματίζονται και η Κύπρος διαιρείται για πάντα'', ήταν η δήλωση στην οποία προέβη ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, προσερχόμενος στην έδρα των ΗΕ στη Νέα Υόρκη για τη συνάντησή του με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Η συνάντηση του κ. Ντενκτάς με τον κ. Ανάν άρχισε γύρω στις 7.30 μμ, ώρα Κύπρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 3 October 2002 - 17:49:18 UTC