Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-09-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΥΠΕΞ - Νέα Υόρκη - Δηλώσεις
  • [02] (Κ) Γερμανία - Εκλογές - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) ΔΗΣΥ - Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

  • [01] (Κ) ΥΠΕΞ - Νέα Υόρκη - Δηλώσεις

    Χαμηλούς τόνους στην αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών ενάντια στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, συστήνει ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη Νέα Υόρκη, όπου εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία στην 57η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως δεν τον εκπλήττει η προσπάθεια της Τουρκίας να μεγιστοποιήσει το θόρυβο "με την ελπίδα ότι το τελευταίο αυτό χαρτί που της έχει απομείνει θα σταματήσει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι τουρκικές προσπάθειες θα είναι ανεπιτυχείς και σημείωσε πως "αυτή τη στιγμή οι Ευρωπαίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν περίπου πότε η Τουρκία μπλοφάρει και πότε μιλά σοβαρά".

    [02] (Κ) Γερμανία - Εκλογές - Κυπριακό

    Στη Γερμανία τα ρολόγια άρχισαν ήδη την αντίστροφη μέτρηση. Οι αυριανές εκλογές στη χώρα ίσως επιφέρουν αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου, η οποία όμως δεν θα αλλάξει την επίσημη θέση της χώρας όσον αφορά το θέμα της Κύπρου.

    Όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ διπλωματικοί κύκλοι του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ανεξάρτητα από το ποιός θα είναι ο Καγκελάριος που θα ηγηθεί της χώρας τα επόμενα τέσσερα χρόνια, η Γερμανία δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική της στο Κυπριακό.

    [03] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

    Οι σημερινές εφημερίδες ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την πολύκροτη υπόθεση με τα συναρμολογημένα αυτοκίνητα, τις συλλήψεις και τις έρευνες σε σχέση με αυτήν. Ακόμη αναφέρονται στις κλιμακούμενες τουρκικές απειλές κατά της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, στην επικείμενη επιστροφή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στην Κύπρο και στην έρευνα του Συνδέσμου Καταναλωτών για τις τιμές ορισμένων προϊόντων.

    Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Να μην κοιμούνται ήσυχοι" αναφέρει πως την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν ενωμένοι στην πλήρη διαλεύκανση της μεγαλοκομπίνας με τα συναρμολογημένα πολυτελή αυτοκίνητα, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, επαναβεβαίωσαν χθες σε σύσκεψη, υπό το βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη, οι τελωνειακές αρχές και οι επικεφαλής του ΤΑΕ Λευκωσίας που μετέχουν στις έρευνες. Αλλού γράφει ότι με νοσοκομειακό αεροπλάνο θα επιστρέψει στην Κύπρο την προσεχή εβδομάδα ο Αρχιεπίσκοπος. Η απόφαση για την επιστροφή του λήφθηκε χθες στο πλαίσιο συνάντησης των συνοδικών με τον Υπουργό Υγείας.

    "Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Δικαιώθηκε ο Αρχηγός" γράφει ότι "έπεσαν στο κενό οι ισχυρισμοί" κατά του Ανδρέα Αγγελίδη και προβάλλει δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι αποδείχτηκε πως για τα δυο αυτοκίνητα που είναι εγγεγραμμένα στο όνομα του Αρχηγού δεν υπάρχει τίποτε το επιλήψιμο και καμιά παρατυπία. Αλλού γράφει ότι η ΕΕ δεν είναι ικανοποιημένη από τις προτάσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και θεωρεί ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ελάχιστες απαιτήσεις για ένταξη ενός κράτους στους κόλπους της.

    "Η Σημερινή" έχει κύριο τίτλο "Εκθεση-κλειδί στον Κληρίδη" και γράφει ότι οι εξελίξεις στην υπόθεση με τα συναρμολογημένα αυτοκίνητα δεν αποκλείεται να κρίνουν ακόμα και την παράταση ή μη της θητείας του Αρχηγού της Αστυνομίας, αφού ο Πρόεδρος Κληρίδης ζήτησε την ετοιμασία έκθεσης αναφορικά με την έρευνα που διεξάγεται για τα τρία αυτοκίνητα που ανήκουν στον ίδιο τον Αρχηγό και στο γιο του. Αναφέρεται ακόμη σε έρευνα αγοράς του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών που κατέδειξε υπερτιμήσεις μέχρι και 19% της κανονικής τιμής ορισμένων προϊόντων αλλά και σημαντική ανομοιομορφία στην τιμή ομοίων εμπορευμάτων σε διαφορετικές υπεραγορές.

    Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Ντροπή! Τι άλλο" αναφέρεται στο σκάνδαλο με τα συναρμολογημένα αυτοκίνητα και γράφει ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας αποκάλυψε ότι η κομπίνα "ήταν κοινό μυστικό στην αστυνομία ενώ η Γενική Εισαγγελία το έμαθε τελευταία". Αλλού αναφέρεται στις απειλές της Αγκυρας και του ψευδοκράτους σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ και γράφει ότι το τελευταίο τριήμερο παρατηρήθηκε ένα άνευ προηγουμένου κύμα παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

    "Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Αγγελίδης Τέλος" προβάλλει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε οριστικά να μην ανανεώσει τη θητεία του Αρχηγού Αστυνομίας, η οποία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, "αγνοώντας πιέσεις και παροτρύνσεις από συγκεκριμένες κατευθύνσεις, για παράταση μέχρι το τέλος της θητείας της παρούσας κυβέρνησης". Επίσης γράφει ακόμα ότι όσα ιδιωτικά νοσηλευτήρια δεν εξασφαλίσουν άδεια λειτουργίας ή άδεια ίδρυσης έως τον Ιανουάριο του 2003 θα θεωρούνται παράνομα και θα υπόκεινται στις πρόνοιες του Νόμου περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων.

    Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Πρωτοφανής Ερευνα!" αναφέρεται στο δίκτυο με τα συναρμολογημένα αυτοκίνητα και γράφει ότι "όλο και μεγαλύτερη αποκαλύπτεται η εμπλοκή ανώτερων αξιωματικών της Αστυνομίας και άλλων κρατικών λειτουργών και ιδιωτών" σε αυτό και πως "είναι ζήτημα χρόνου να κατασχεθούν και άλλα οχήματα αξιωματικών της Αστυνομίας". Αλλού γράφει πως ομόφωνα υπέρ της υποστήριξης της υποψηφιότητας του Τάσσου Παπαδόπουλου τάχθηκε η Κίνηση Ανανεωτικής Πρωτοβουλίας.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με κύριο τίτλο "Η αστυνομία κατηγορείται για 'κακό χειρισμό' της απάτης με τα αυτοκίνητα" προβάλλει την υπόθεση με τα συναρμολογημένα αυτοκίνητα και γράφει ότι δύο ακόμη άτομα τέθηκαν υπό κράτηση, ενώ η Αστυνομία βρίσκεται κατηγορούμενη για παραλείψεις και ολιγωρία στη σύλληψη των υπόπτων. Αλλού αναφέρεται σε νέες καθυστερήσεις από τη Βουλή στις κυβερνητικές προσπάθειες για έγκριση νομοθεσίας με στόχο την απαγόρευση των διαφημιστικών πινακίδων δίπλα στους αυτοκινητόδρομους.

    [04] (Κ) ΔΗΣΥ - Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

    Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εμμένει στο χρονοδιάγραμμα της διεύρυνσης, διαβεβαίωσε συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στις 18 - 19 Σεπτεμβρίου, και στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του ΔΗΣΥ Μάνθος Μαυρομμάτης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 21 September 2002 - 17:49:05 UTC