Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-09-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εθνική Ενόπλων Πετόσφαιρας - Ρουμανία
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πορτογαλία - Υποστήριξη
  • [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Κληρίδης - Κοπεγχάγη
  • [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Κληρίδης - Αθήνα
  • [06] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Ενταξη - Τουρκικές απειλές
  • [08] (Κ) Υπ. Συγκοινωνιών - Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας
  • [09] (Κ) Κίνηση Ανανεωτικής Πρωτοβουλίας - Παπαδόπουλος
  • [10] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Επιτόκια - Αμετάβλητα (1)
  • [11] (Κ) Νόμος περί Τυποποίησης - Εφαρμογή
  • [12] (Κ) Υπουργός Υγείας - Αρχιεπίσκοπος - Ιεράρχες
  • [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης - Διεθνής Μέρα Εκεχειρίας
  • [15] (Κ) Συμβούλιο της Ευρώπης - Παναγιώτης Δημητρίου
  • [16] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Επιτόκια - Αμετάβλητα (2)
  • [17] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - Διεύρυνση
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα μικρή πτώση
  • [19] (Κ) Γερμανία - Προεκλογικά συλλαλητήρια
  • [20] (Κ) Υπ. Εσωτερικών - Επιτροπές Φίλων Κυνηγίου με Ξόβεργα
  • [21] (Κ) ΕΕ - Διεύρυνση - Ιρλανδία - Δημοψήφισμα
  • [22] (Κ) ΥΠΕΞ - Γενική Συνέλευση ΟΗΕ (EMBARGO)
  • [23] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Λίβανος - Επαφές
  • [24] (Κ) Διάσκεψη Δημάρχων του Κόσμου - Δήμαρχος Λευκωσίας
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μάριο Σοάρες

  • [01] (Κ) Εθνική Ενόπλων Πετόσφαιρας - Ρουμανία

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι υποθέσεις με τα παράνομα συναρμολογημένα αυτοκίνητα και η εμπλοκή υψηλόβαθμων στελεχών της αστυνομίας όπως επίσης και οι μειώσεις στις διεθνείς και τοπικές τηλεφωνικές κλήσεις που ανακοίνωσε χθες η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ), μονοπωλούν τα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Προβάλλονται επίσης οι ενέργειες των ξένων μεσολαβητών για επίλυση του Κυπριακού ενόψει και της συνάντησης στη Νέα Υόρκη, το πόρισμα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας για την πτώση του ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς και οι πειθαρχικές ευθύνες που καταλογίζονται σε ιατρούς για το θάνατο του 14χρόνου Γιώργου Χατζηδημήτρη.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ροή στοιχείων για καταδολίευση μαμούθ" γράφει ότι περισσότερα από ένα είναι τα κυκλώματα που έχουν ανάμειξη στις υποθέσεις καταδολίευσης του δημοσίου από τη μη καταβολή των προβλεπόμενων δασμών για τα εισαγόμενα συναρμολογημένα αυτοκίνητα πολυτελείας, δήλωσε χθες ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης. Αλλού γράφει ότι ένα νέο φάρμακο για την καταπολέμηση του AIDS αναμένεται να κυκλοφορήσει από τον Οκτώβριο στην Ελλάδα, το οποίο υπόσχεται αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του συνδρόμου, σε συνδυασμό με άλλα αντιρετροϊκά σκευάσματα. Στην Κύπρο δεν είναι γνωστό το φάρμακο αυτό, προσθέτει.

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πολεμικό σκηνικό στο Αιγαίο" γράφει ότι οι Τούρκοι στήνουν σκηνικό πολέμου το τελευταίο εικοσιτετράωρο στο Αιγαίο, ενώ η Ελληνική Αεροπορία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρεται στη λεπτομερειακή ανάλυση των γεγονότων, όπως παρατίθενται μέσα από το πόρισμα για την πτώση του μοιραίου Μπελ, που έκαναν ο αρμόδιος Υπουργός, ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής και άλλοι αξιωματικοί της αεροπορίας και τις απαντήσεις που έδωσαν σε βουλευτές, κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας, για τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου, που οδήγησε στο θάνατο τον αρχηγό της ΕΦ και άλλους τέσσερις αξιωματικούς.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Γιατί ελέγχεται ο Α. Αγγελίδης" γράφει ότι "Ο αρχηγός της Αστυνομίας κ. Ανδρέας Αγγελίδης αναλώνεται τις τελευταίες μέρες σε από ραδιοφώνου και τηλεοράσεως δηλώσεις, προσπαθώντας να πείσει την κοινή γνώμη ότι δέχεται προσωπική επίθεση από τον 'Πολίτη', σε σχέση με τις αποκαλύψεις για το παράνομο κύκλωμα εισαγωγής και διακίνησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Κύπρο". Σε άλλο θέμα με τίτλο "Εισβολή τρωκτικών" γράφει ότι νυφίτσες κυκλοφορούν ανενόχλητες, σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου και ιδιαίτερα σε αυτές που γειτνιάζουν με την πράσινη γραμμή.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Θύελλα για τα αυτοκίνητα" γράφει ότι "θύελλα" ξέσπασε χθες γύρω από την πολύκροτη υπόθεση των αποσυναρμολογημένων αυτοκινήτων και χθες έγινε νέα αιφνιδιαστική έρευνα σε μάντρα αυτοκινήτων στη Λευκωσία. Αλλού γράφει ότι σήμερα το πρωί τα μέλη της Ιεράς Συνόδου θα έχουν συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Φρίξο Σαββίδη για να συζητηθεί το θέμα σύστασης ιατροσυμβουλίου από διεθνούς φήμης γιατρούς οι οποίοι θα αποφανθούν για την εξέλιξη της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Αρον άρον για λύση" γράφει ότι κλιμακώνονται οι παρασκηνιακές ενέργειες και παρεμβάσεις των μεσολαβητών για το Κυπριακό, με στόχο να επισπεύσουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού ενώ ανεξάρτητα από την πορεία των απευθείας συνομιλιών, ΗΕ και Αγγλοαμερικανοί, ετοιμάζονται για ουσιαστικές παρεμβάσεις μετά τη συνάντηση Ανάν, Κληρίδη, Ντενκτάς στις 3 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη. Αλλού γράφει ότι δεδομένη θεωρείται η πρόθεση του Υπουργού Εμπορίου Νίκου Ρολάνδη να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα των αγροτών να αγοράζουν χρωματισμένο το πετρέλαιο.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Οργανωμένο κύκλωμα" αναφέρεται σε νέα ονόματα αξιωματικών της Αστυνομίας που φαίνεται να εμπλέκονται στη μεγάλη κομπίνα με τα συναρμολογημένα αυτοκίνητα. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι την προσεχή Δευτέρα ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο θα έχει συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου, ενόψει της συνάντησης στη Νέα Υόρκη του Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς. Ανάλογη συνάντηση θα έχει στην Αγκυρα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Σουκρού Σινά Γκιουρέλ.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα με τίτλο "Περικοπές στις τηλεφωνικές χρεώσεις", γράφει ότι το κόστος των διεθνών κλήσεων έχει μειωθεί σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερο από το 70% ενώ οι μειώσεις σε κάποιες υπηρεσίες της κινητής τηλεφωνίας θα φθάνουν το 70%. Αλλού γράφει ότι το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας θα είναι έτοιμο μέχρι τον Ιούλιο του 2004, όπως δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας χθες, ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο δεν είναι υπεύθυνο να διερευνήσει ποιος ευθύνεται για τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "The Cyprus Weekly" γράφει στο κύριο θέμα ότι εναντίον ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας εκδόθηκε διάταγμα κράτησης οκτώ ημερών σε σχέση με την υπό διερεύνηση υπόθεση παράνομης συναρμολόγησης και διακίνησης πολυτελών αυτοκινήτων στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι οι τελευταίες προτάσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς δείχνουν περαιτέρω σκλήρυνση των τουρκικών θέσεων και δεν προσφέρουν καμία ελπίδα για σπάσιμο του αδιεξόδου στις απευθείας συνομιλίες, όπως δήλωσαν ε/κ πηγές.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ανησυχίες στο ΔΗΣΥ" γράφει ότι το ενδεχόμενο ήττας στις επιλογές της αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές του 2003, άρχισε να σκέφτεται η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού αφού τα τελευταία αποτελέσματα δύο διαφορετικών δημοσκοπήσεων παρουσιάζουν τον υποψήφιο Γιαννάκη Ομήρου καθηλωμένο στο 30% της προτίμησης του Κυπριακού Ελληνισμού. Αλλού γράφει ότι η τρομοκρατική οργάνωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν "Αλ Κάιντα" προωθείται στην Ευρώπη και ανάμεσα στις χώρες που επελέγησαν για την ανάπτυξη των τρομοκρατικών της δυνάμεων υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες Μυστικών Υπηρεσιών ότι είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

    (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πορτογαλία - Υποστήριξη

    Η Πορτογαλία υποστηρίζει την Κύπρο στον αγώνα για εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, επανένωση του νησιού καθώς και τις προσπάθειες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αυτό τονίστηκε κατά τις επαφές του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια στη Λισαβόνα με τον Πορτογάλο Υφυπουργό Εξωτερικών Κόστα Νέβες, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, και με τον Πρόεδρο του πορτογαλικού Κοινοβουλίου Ζοάο Αμαράλ.

    Στις συναντήσεις, ο κ. Χριστόφιας ανέλυσε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ και αναφέρθηκε στα εμπόδια που παρεμβάλλει η τουρκική αδιαλλαξία.

    Ο Πορτογάλος Υφυπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Χριστόφια ότι η χώρα του υποστηρίζει τη διεύρυνση της ΕΕ και την ένταξη της Κύπρου, ανεξάρτητα από τη λύση του Κυπριακού, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Ελσίνκι.

    [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Κληρίδης - Κοπεγχάγη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα παραστεί στις 28 Οκτωβρίου στην ειδική σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη, των ηγετών των δεκατριών υποψηφίων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρών.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, τη σχετική πρόσκληση απηύθυνε ο Πρωθυπουργός της Δανίας και ασκών την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αντερς Φογκ Ράσμουσεν και ήδη ο Πρόεδρος Κληρίδης κοινοποιεί τη θετική του απάντηση.

    [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Κληρίδης - Αθήνα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα μεταβεί στην Αθήνα εντός Οκτωβρίου για διαβουλεύσεις με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.

    [06] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 20/9/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7380          1,7484
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7059          1,7161
    Λίρα Αγγλίας                     1,1007          1,1073
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     209,9946        211,6745
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1140          3,1389
    Δολάριο Καναδά                     2,6830          2,7044
    Κορώνα Δανίας                     12,9005         13,0037
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7888         12,8911
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7939         15,9202
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5450          2,5653
    

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Ενταξη - Τουρκικές απειλές

    Καμιά απειλή δεν μπορεί να ανακόψει την πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Αναφερόμενος στις απειλές που επαναλήφθηκαν αυτή τη φορά δια στόματος του Αρχηγού Στρατού της Τουρκίας Στρατηγού Αϊτάτς Γιαλμάν, ο οποίος πραγματοποιεί παράνομη τριήμερη επίσκεψη στα κατεχόμενα, είπε ότι οι Τούρκοι έχουν εγκλωβιστεί στην ίδιά τους την επιχειρηματολογία και φρασεολογία και επαναλαμβάνουν την ίδια ρητορεία.

    Ωστόσο, είπε, γνωρίζουν σε κυβερνητικό και στρατιωτικό επίπεδο ότι οι απειλές τους στην προσπάθεια να ανακόψουν την ένταξη της Κύπρου έχουν αποτύχει.

    "Τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει τη δική μας ένταξη και αυτό το μήνυμα πρέπει να πάει προς κάθε κατεύθυνση και μέσα στην Κύπρο και διεθνώς", δήλωσε ο κ. Παπαπέτρου, προσθέτοντας ότι η Κύπρος κρίνεται και θα κριθεί με πολιτικά κριτήρια.

    [08] (Κ) Υπ. Συγκοινωνιών - Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας

    Η Κύπρος ταυτίζει πάντοτε τη ναυτιλιακή της πολιτική με τις διακηρύξεις και τους στόχους του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, αναφέρει ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου σε μήνυμα του για την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας.

    Οπως επισημαίνει ο κ. Νεοφύτου, η Κύπρος "έχει ήδη δημιουργήσει το απαραίτητο νομικό και διοικητικό υπόβαθρο και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα" και επίσης "φροντίζει για την εκπαίδευση αλλά και για τη βελτίωση και διασφάλιση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των ναυτικών".

    [09] (Κ) Κίνηση Ανανεωτικής Πρωτοβουλίας - Παπαδόπουλος

    Την στήριξη της υποψηφιότητας του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου για την προεδρία της Δημοκρατίας στις εκλογές του 2003 αποφάσισε ομόφωνα η Κίνηση Ανανεωτικής Πρωτοβουλίας.

    [10] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Επιτόκια - Αμετάβλητα (1)

    Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής σε σημερινή συνεδρία της αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight Deposit Facility), στο 5,5% και 2,5% αντίστοιχα.

    [11] (Κ) Νόμος περί Τυποποίησης - Εφαρμογή

    Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανακοινώνει την έναρξη εφαρμογής του περί Τυποποίησης, Διαπίστευσης και Τεχνικής Πληροφόρησης Νόμου του 2002.

    [12] (Κ) Υπουργός Υγείας - Αρχιεπίσκοπος - Ιεράρχες

    Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, μόλις δύναται χρονικά, θα επιστρέψει στην Κύπρο και θα εγκατασταθεί στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της Αρχιεπισκοπής, όπου θα δέχεται ιατρική παρακολούθηση και νοσηλεία, ούτως ώστε να μπορεί να αξιολογείται η πορεία της υγείας του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε ένα περιβάλλον που θα βοηθήσει τα μέγιστα στο ανέβασμα της ψυχολογικής του κατάστασης, σύμφωνα με απόφαση των Συνοδικών.

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            85,52  (-0,40)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    320.573
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   212.290    339,53  (-0,91)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    145.227     94,07  (-0,63)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     12.614     80,20  (-0,72)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.313     20,33  (-1,17)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      8.554     62,80  (-0,29)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     18.999    108,44  ( 0,48)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     11.650     18,88  (-0,26)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     10.460     57,73  ( 0,42)
    Ετ. Πληροφορικής              £      6.228      3,72  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     14.942     13,26  ( 0,45)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      2.214     15,30  ( 0,79)
    Ξενοδοχεία                    £      9.743     48,12  (-0,19)
    Αλλες Εταιρείες               £     62.062     80,70  (-0,73)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης - Διεθνής Μέρα Εκεχειρίας

    [15] (Κ) Συμβούλιο της Ευρώπης - Παναγιώτης Δημητρίου

    Το Μετάλλιο Τιμής του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) θα απονεμηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στον τέως επικεφαλής της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, βουλευτή και Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Παναγιώτη Δημητρίου, ο οποίος θα ανακηρυχθεί ταυτόχρονα επίτιμο μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

    Η τελετή θα γίνει την προσεχή Τετάρτη το απόγευμα στην έδρα του ΣτΕ στο Στρασβούργο, από τον Πρόεδρο της ΚΣΣΕ Πέτερ Σίντερ, ως ένδειξη αναγνώρισης της πολύχρονης προσφοράς του κ. Δημητρίου στο έργο και την αποστολή του ΣτΕ.

    [16] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Επιτόκια - Αμετάβλητα (2)

    Προσοχή συνέστησε σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Χριστόδουλος Χριστοδούλου στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών αλλά και στον έλεγχο "στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, της αυξητικής τάσης του πληθωρισμού".

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι θα πρέπει "να τιθασεύσουμε, όσο είναι δυνατό, το δημοσιονομικό μας έλλειμμα και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών".

    [17] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - Διεύρυνση

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι ικανοποιημένη από τις προτάσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και θεωρεί ότι σε καμμία περίπτωση δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ελάχιστες απαιτήσεις της για ένταξη ενός κράτους στους κόλπους της.

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα μικρή πτώση

    Νέα μικρή πτώση σε ποσοστό 0,4% κατέγραψε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή τελευταία συνάντηση της εβδομάδας, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 85,52 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε μόλις στις 320 χιλιάδες λίρες.

    [19] (Κ) Γερμανία - Προεκλογικά συλλαλητήρια

    Τα προεκλογικά συλλαλητήρια σε πλατείες και σε κλειστά και ανοικτά γήπεδα συνοδεύουν την καθημερινότητα των Γερμανών εδώ και έξι ολόκληρους μήνες από τότε που άρχισε για τα καλά η προεκλογική εκστρατεία στη χώρα ενόψει των γενικών βουλευτικών εκλογών της Κυριακή, που θα αναδείξουν το πρώτο σε δύναμη κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

    Παραδοσιακά δύο ήταν πάντοτε τα μεγαλύτερα κόμματα στη χώρα, το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών με τον Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα που υποστηρίζει σε αυτές τις εκλογές τον Βαυαρό Εντμουντ Στόιμπερ.

    [20] (Κ) Υπ. Εσωτερικών - Επιτροπές Φίλων Κυνηγίου με Ξόβεργα

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί συνάντηση στο γραφείο του με αντιπροσωπεία των Επιτροπών Φίλων Κυνηγίου με Ξόβεργα της ορεινής και ημιορεινής Λάρνακας και Ελεύθερης Περιοχής Αμμοχώστου, ύστερα από σχετικό αίτημα.

    [21] (Κ) ΕΕ - Διεύρυνση - Ιρλανδία - Δημοψήφισμα

    Τον κίνδυνο μεγάλης καθυστέρησης της διεύρυνσης της ΕΕ σε περίπτωση που οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι καταψηφίσουν στις 19 Οκτωβρίου, για δεύτερη φορά, τη Συνθήκη της Νίκαιας, υπογραμμίζει ο αρμόδιος Γερμανός Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    [22] (Κ) ΥΠΕΞ - Γενική Συνέλευση ΟΗΕ (EMBARGO)

    ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 23:00

    Εκκληση προς την Τουρκία και την τ/κ πλευρά να εισακούσουν το κάλεσμα της διεθνούς κοινότητας και να εγκαταλείψουν την απαράδεκτη πολιτική της διαίρεσης και του διαχωρισμού των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, απηύθυνε σήμερα από το βήμα της 57ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Υποδεικνύοντας στην τουρκική πλευρά ότι "η θέση για λύση 'δύο κυρίαρχων κρατών' και η άρνηση των δικαιωμάτων των προσφύγων στις περιουσίες τους αποτελούν αναχρονισμό μέσα σε έναν κόσμο παγκοσμιοποίησης με κύρια χαρακτηριστικά την τάση προς ενοποίηση, τη διαφορετικότητα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου".

    Ανέφερε ακόμη ότι "παρόμοια πολιτική δεν μπορεί να οδηγήσει σε διευθέτηση ή συμφιλίωση με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται ο πόνος και το δράμα όλων των Κυπρίων".

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ενεργεί σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και ζήτησε την εφαρμογή όλων των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

    "Στην περίπτωση της Κύπρου", συνέχισε, "πολυάριθμα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν έχουν ακόμη εφαρμοσθεί".

    Σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της έναντι του Χάρτη του ΟΗΕ, η Τουρκία επιδεικνύει την περιφρόνηση της με το να καλεί για αποδοχή των ούτω καλούμενων "πραγματικοτήτων" που έχει επιφέρει με την επιδρομή της, πρόσθεσε.

    Σημείωσε ότι έχουν παρέλθει 28 χρόνια από το τραγικό καλοκαίρι του 1974 και ο λαός της Κύπρου, Ε/Κ και Τ/Κ, ακόμη υποφέρουν από τις τρομερές επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης στρατιωτικής κατοχής του 37% του εδάφους της Δημοκρατίας.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η κυπριακή κυβέρνηση "δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε πολεμική ρητορεία με την Τουρκία, αντίθετα έχει την πεποίθηση ότι θα πρέπει να κινηθούμε πέραν της αντιπαράθεσης, προς ένα κοινό μέλλον ευημερίας, δημοκρατίας και περιφερειακής συνεργασίας".

    "Τώρα", υπογράμμισε, "είναι η ώρα για εμπλοκή σε σοβαρό, ουσιαστικό διάλογο, υπό το φως της μοναδικής σύγκλισης θετικών παραγόντων, τέτοιων όπως το ανανεωμένο ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, η προσωπική ανάμιξη και δέσμευση του Γενικού Γραμματέα Κόφι Ανάν, στον οποίο εκφράζουμε την εκτίμησή μας, και η ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου στην ΕΕ".

    Παραθέτοντας πρόσφατες ανακοινώσεις και ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που υποδεικνύουν στην τ/κ πλευρά τις ευθύνες της και την καλούν να συνεργαστεί στην παρούσα προσπάθεια "για μια συνολική διευθέτηση που να λαμβάνει πλήρως υπόψη τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας", ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι "η διεθνής κοινότητα δυστυχώς ακόμη δεν έχει διαπιστώσει την τόσο προσδοκώμενη αλλαγή στη συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς".

    Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι "με γνώμονα τα συμφέροντα του λαού μας και τη περιφερειακή σταθερότητα, το δικό μας όραμα για την Κύπρο βασίζεται στην απομάκρυνση από τα πάθη του παρελθόντος".

    "Βλέπουμε", είπε, "το μέλλον της χώρας μας, ως ένα επανενωμένο ομόσπονδο κράτος, μέλος της ΕΕ, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες του κάθε ενός πολίτη θα προστατεύονται πλήρως".

    Ο κ. Κασουλίδης επισήμανε ότι "η συντριπτική πλειοψηφία των Τ/Κ συμμερίζονται αυτό το όραμα και ποθούν την επανένωση και ένα κοινό μέλλον στην ΕΕ, με όλες τις εγγυήσεις ενός σύγχρονου, δημοκρατικού και λειτουργικού κράτους".

    "Γνωρίζουν ότι η ένταξη της Κύπρου θα προσφέρει σε όλους τους πολίτες της και ιδιαίτερα για την τ/κ κοινότητα, ασφάλεια καθώς και οικονομική και κοινωνική πρόοδο", είπε.

    Καταλήγοντας την αναφορά του στο Κυπριακό, δεσμεύτηκε εκ μέρους της ε/κ πλευράς ότι "ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος συμμετέχει στις συνομιλίες με εποικοδομητικό και θετικό τρόπο, κερδίζοντας το σεβασμό της διεθνούς κοινότητας, θα συνεχίσει να επιδεικνύει την ίδια αποφασιστικότητα και διορατικότητα, με στόχο την πλήρη διασφάλιση των συμφερόντων της Κύπρου και του λαού της".

    Ο Υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις αλλαγές του διεθνούς πολιτικού κλίματος, μετά τις αποτρόπαιες επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου εναντίον των ΗΠΑ.

    "Οι άμεσες ενέργειες των Ηνωμένων Εθνών μετά τις επιθέσεις έχουν επιβεβαιώσει την σθεναρή αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να αντιδράσει στην παγκόσμια απειλή της τρομοκρατίας, που δεν γνωρίζει γεωγραφικά και θρησκευτικά όρια", είπε, εκφράζοντας την υποστήριξη της Κύπρου σε "μιαν παγκόσμια κινητοποίηση και συλλογική δράση εναντίον της τρομοκρατίας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών".

    "Είναι φανερό ότι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, η σπουδαιότητα κάθε χώρας δεν έχει σχέση με το μέγεθος ή τη γεωγραφική της θέση. Κάθε κράτος μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στον αγώνα καταπολέμησης αυτής της απειλής κατά των κοινών μας αξιών", είπε.

    [23] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Λίβανος - Επαφές

    Τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη μετέφερε σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο του Λιβάνου Emile Lahoud και τον Πρωθυπουργό Rafiq Hariri, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, ο οποίος εκτελεί επίσημη επίσκεψη στο Λίβανο ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Ενέργειας και Υδατίνων Πόρων Mohammad Abed El Hamid Baidoun.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Lahoud ζήτησε από τον κ. Ρολάνδη να διαβιβάσει εκ νέου στον Πρόεδρο Κληρίδη την πρόσκληση του να επισκεφθεί το Λίβανο.

    [24] (Κ) Διάσκεψη Δημάρχων του Κόσμου - Δήμαρχος Λευκωσίας

    Η Λευκωσία "συνειδητά και μεθοδικά πρωταγωνιστεί τόσο στον αγώνα του κυπριακού λαού για την επανένωση του νησιού όσο και στον ίδιο τον αγώνα των δημοτών της για την επανένωση της πόλης τους", δήλωσε ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας, προσφωνώντας σήμερα τη Διάσκεψη Κορυφής των Δημάρχων του Κόσμου στην Αθήνα, με την ευκαιρία της επίσημης έναρξης των εργασιών της.

    Ο κ. Ζαμπέλας είπε ότι "η Λευκωσία αποτελεί τη μόνη τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης και την αιχμή του δόρατος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διπλωματική της προσπάθεια για επίλυση του καυτού πολιτικού προβλήματος της διαίρεσης του νησιού".

    Επισήμανε ακόμη ότι, πέρα από τις πολιτικές διεργασίες στο διπλωματικό επίπεδο, "εμείς εισαγάγουμε και τον ανθρωπιστικό παράγοντα της βίαιης διαίρεσης της πόλης και του καταναγκαστικού διαχωρισμού των κατοίκων της".

    [25] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μάριο Σοάρες

    Την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ εξέφρασε ο πρώην Πρόεδρος της Πορτογαλίας Μάριο Σοάρες σε χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος βρίσκεται στη Λισσαβώνα για τετραήμερη επίσκεψη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 20 September 2002 - 17:50:39 UTC