Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-09-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Συνάντηση Παπανδρέου - Γκρόσμαν - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Επαφές ΥΠΕΞ - Νέα Υόρκη
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Ομιλία
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κηδεία λειψάνων Ανδρέα Μοδίτη - Ομιλία

  • [01] (Κ) Συνάντηση Παπανδρέου - Γκρόσμαν - Κυπριακό

    Το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, τα ευρωτουρκικά, η κατάσταση στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή, η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης το πρώτο εξάμηνο του 2003 και το θέμα της τρομοκρατίας, υπό το πρίσμα της εξάρθρωσης της 17ης Νοέμβρη, ήταν τα θέματα που συζήτησε στη διάρκεια της 45λεπτης συνάντησής του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, με τον Αμερικανό Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Μαρκ Γκρόσμαν.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Γκρόσμαν είπε πως υποσχέθηκε η κυβέρνησή του να κάνει ό,τι το καλύτερο, συνεχίζοντας να υποστηρίζει το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στις προσπάθειές του, ιδίως στο Κυπριακό.

    Aνέφερε πως με τον κ. Παπανδρέου συμφώνησαν πως οι προσεχείς λίγες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά σημαντικές. Χαρακτήρισε σημαντική την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να προσκαλέσει στη Νέα Υόρκη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και είπε οι ΗΠΑ θέλουν να την υποστηρίξουν.

    [02] (Κ) Επαφές ΥΠΕΞ - Νέα Υόρκη

    Τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησαν στη διάρκεια γεύματος εργασίας, χθες αργά το βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, με το Βρετανό ειδικό αντιπρόσωπο για το Κυπριακό, Λόρδο Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, ο Υπουργός Εξωτερικών στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, όπως εκφράστηκε και με τις "νέες θέσεις" που επέδωσε στις απευθείας συνομιλίες, αλλά και την επίθεση που εξαπέλυσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ στη Νέα Υόρκη, κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σήμερα αργά το βράδυ ο Λόρδος Χάνεϊ θα έχει συνομιλία με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, η απόρρητη έκθεση που ζήτησε ο Ελληνας Πρωθυπουργός για τα πιθανά σενάρια αντίδρασης του Τουρκίας στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ με άλυτο το Κυπριακό, η δημοσκόπηση της εφημερίδας "Η Μάχη" για τις προεδρικές εκλογές, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται σήμερα από τον κυπριακό Τύπο. Οι εφημερίδες αναφέρονται επίσης στις κομματικές διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές, στο θέμα της ανέγερσης του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, στην πορεία των ερευνών για την υπόθεση παράνομης εισαγωγής αυτοκινήτων, καθώς και στο θέμα της λαθροθηρίας.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο "Βέβαιη αντίδραση, αλλά σε πολιτικά πλαίσια" γράφει ότι έκθεση που ετοιμάστηκε κατόπιν οδηγιών του Κώστα Σημίτη για τα πιθανά σενάρια της τουρκικής αντίδρασης σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς λύση, εκτιμά πως "είναι περισσότερο πιθανές οι πολιτικές αντιδράσεις παρά οι στρατιωτικές". Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βασίλης Ρολόγης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι με τη σύσταση τεσσάρων γραφείων πληροφόρησης για την ΕΕ στις ελεύθερες περιοχές και ενός στα κατεχόμενα, τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο ανάληψης κοινών έργων μεταξύ του ΚΕΒΕ και του τ/κ Επιμελητηρίου.

    "Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Προβάδισμα Τάσσου έναντι Ομήρου" προβάλλει τα αποτελέσματα έρευνας κάλπης, που διενήργησε εταιρεία ερευνών για την εφημερίδα, αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές, η οποία φέρει τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ να προηγείται με ποσοστό 42%, του Προέδρου του ΚΙΣΟΣ, ο οποίος εξασφάλισε 29% και του Προέδρου των ΝΕΟ, που εξασφάλισε ποσοστό 3%. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση ποσοστό 11% ψηφίζουν λευκό, ενώ ποσοστό 15% δηλώνουν ότι δεν αποφάσισαν. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η ΕΕ δεν μπορεί να περιμένει πότε θα δεήσουν η Τουρκία και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Σουκρού Σινά Γκιουρέλ για να λυθεί το Κυπριακό, τονίζοντας ότι αν δεν λυθεί μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, οι Ευρωπαίοι θα προχωρήσουν με την ένταξη της Κύπρου, όπως όλα είναι προγραμματισμένα.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Υπαστυνόμε που δίδασκες" γράφει ότι "μικτά κλιμάκια των Τελωνειακών Αρχών και του ΤΑΕ Αρχηγείου κατόπιν συνδυασμένης επιχείρησης εντόπισαν χθες και κατέσχαν δύο πανάκριβες Mercedes με ξένους αριθμούς εγγραφής στην οικία" Ανώτερου Υπαστυνόμου. Αλλού γράφει ότι η διαπίστωση πως οι συναντήσεις του Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο πριν ακόμη πραγματοποιηθούν, προβληματίζει τους διπλωμάτες που ασχολούνται με το Κυπριακό στην Ουάσιγκτον και στην έδρα του ΟΗΕ.

    "Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Παζάρι εκατομμυρίων" γράφει ότι συνεχίζονται αύριο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και του εργολάβου για την ανέγερση του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, κατά τις οποίες θα τεθούν δύο αιτήματα: Η παράδοση του όλου έργου όπως αξιώνει η κυβέρνηση το 2004, ενώ ο εργολάβος το 2007 και το επιπλέον πόσο που θα ζητήσει ο εργολάβος, το οποίο ανεβαίνει στα έξι εκατομμύρια από πλευράς κυβέρνησης, ενώ ο εργολάβος ζητεί δώδεκα. Αλλού γράφει ότι στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε πως η προσοχή των Ελληνοκυπρίων έχει στραφεί πλήρως στην ένταξη στην ΕΕ και υποστήριξε ότι "ένταξη πριν τη διευθέτηση του Κυπριακού θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα και θα οδηγούσε σε εντάσεις στη νήσο και την ανατολική Μεσόγειο".

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο "Λύση και ένταξη μαζί" γράφει ότι το σενάριο για ταυτόχρονη λύση του Κυπριακού και ένταξη στην ΕΕ επαναφέρουν οι Βρετανοί στο παρασκήνιο, εκτιμώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα θέσει ενώπιον διλημμάτων και τις δύο πλευρές. Αλλού γράφει προβάλλει συνέντευξη του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη στην εφημερίδα, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα αποκλεισθούμε από την ΕΕ εάν απορρίψουμε έγγραφο, το οποίο αντίκειται προς το διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι το σχέδιο λύση που ετοιμάζει ο ΟΗΕ τείνει να λάβει τη μορφή του take it or leave it, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο "Ασφυκτικά αδιέξοδα Αναστασιάδη" γράφει ότι σε ασφυκτικά αδιέξοδα έχει περιέλθει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ με την εμμονή του στην υποψηφιότητα Ομήρου, γεγονός που οδηγεί σε συνεχείς πολωτικές ενέργειες. Αλλού γράφει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε χθες τη γνωστή απειλή ότι αν ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση με άλυτο το Κυπριακό, θα "διαμελιστεί για πάντα", ενώ αναφέρθηκε στο έγγραφο που παρέδωσε στην ε/κ πλευρά την περασμένη Τετάρτη, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, υποστηρίζοντας ότι η ε/κ πλευρά θα πρέπει να προβεί σε υποχωρήσεις.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Ομιλία

    Την εκτίμηση πως, αν το επιτρέψει η Τουρκία, η υποβολή ενός πλαισίου συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού μετά τις τουρκικές εκλογές και πριν την τελική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται περισσότερο πιθανή παρά ποτέ, διατύπωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για συλλογικό προβληματισμό και λήψη συλλογικών αποφάσεων στο Εθνικό Συμβούλιο.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κηδεία λειψάνων Ανδρέα Μοδίτη - Ομιλία

    Σε όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους για την ανεξαρτησία της Κύπρου, η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει την ύπαρξή της, αλλά και οι πολίτες της την αξιοπρέπειά τους ως ελεύθεροι άνθρωποι, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας σε ομιλία του για τον ενταφιασμό των λειψάνων του πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή Ανδρέα Μοδίτη, στην Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 15 September 2002 - 17:49:06 UTC