Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-09-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδας - Κύπρος - ΕΕ - Τουρκία
  • [02] (Κ) Κεντέρης - Θάνου - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Μάλτας - Επίσημη επίσκεψη
  • [04] (Κ) Χάντμπωλ - Νίκη της τουρκικής ομάδας
  • [05] (Κ) ΚΣ ΟΑΣΕ - Ομάδα Μεσογείου - Λεμεσός
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Kυπριακού Τύπου
  • [07] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Μάλτας - Συνομιλίες
  • [08] (Κ) Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης - Νέα σχολική χρονιά
  • [09] (Κ) Δήμαρχος Αμμοχώστου - Εικόνα Αγίου Νικολάου Αμμοχώστου
  • [10] (Κ) Γιώργος Λιλλήκας - Συνάντηση ομάδας εργασίας ΚΣ ΟΑΣΕ
  • [11] (Κ) Κατεχόμενα - Οικονομικά προβλήματα
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνάντηση Σημίτη-Κληρίδη
  • [13] (Κ) Κύπρος- Μάλτα - Συμφωνίες - Συνομιλίες Προέδρων
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Κληρίδης - Προεδρικές εκλογές
  • [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Σημίτη
  • [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο
  • [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό
  • [19] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [20] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΚΣ ΟΑΣΕ - Συνάντηση Ομάδας Εργασίας
  • [22] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόσκληση Μπροκ - Ανάν - Πρόεδρος Κληρίδης
  • [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη
  • [24] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Θεσσαλονίκη - Ημερίδα
  • [25] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Πρεσβευτής ΗΠΑ
  • [26] (Κ) Κεντέρης - Θάνου - Αφιξη
  • [27] (Κ) Οπερα Turandot - Eva Marton
  • [28] (Κ) Κύπρος - CPA - Διάσκεψη - Ναμίμπια
  • [29] (Κ) ΕΕ - Φερχόιγκεν - Ντε Σότο - Συνάντηση
  • [30] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό
  • [31] (Κ) ΥΠΕΞ - Αναχώρηση για Νέα Υόρκη
  • [32] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Μάλτας - Επίσημο δείπνο
  • [33] (Κ) Πρόεδρος Μάλτας - Δήμαρχος Λευκωσίας - Δηλώσεις
  • [34] (Κ) Κεντέρης - Θάνου - Ολυμπιακά προϊόντα

  • [01] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδας - Κύπρος - ΕΕ - Τουρκία

    Αισιόδοξος ότι η Κύπρος θα ανήκει στην πρώτη ομάδα των χωρών που θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παρά τις δυσκολίες που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η διαδικασία, εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης.

    Σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, ο κ. Σημίτης είπε ότι η έως τώρα ενταξιακή διαδικασία προχωρά καλά, μπορεί όμως να συναντήσει δυσκολίες, τόσο από τη στάση της Τουρκίας όσο και από το ευρωπαϊκό περιβάλλον, όπου υπάρχουν κυβερνήσεις και ενδέχεται να προκύψουν και άλλες μετά τις εκλογές στη Γερμανία και την Σουηδία, που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη διεύρυνση της ΕΕ.

    "Εχουμε προετοιμαστεί όμως για μια τέτοια περίπτωση, θα δώσουμε μια σκληρή μάχη, η Κύπρος θα είναι στην πρώτη ομάδα των χωρών που θα

    [02] (Κ) Κεντέρης - Θάνου - Κύπρος - Επίσκεψη

    Οι Ελληνες Ολυμπιονίκες και Πρωταθλητές Ευρώπης Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου αναμένονται σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο για να τιμήσουν με την παρουσία τους εκδήλωση της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ).

    [03] (Κ) Πρόεδρος Μάλτας - Επίσημη επίσκεψη

    Επίσημες συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και μέλη της κυβέρνησης, θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Μάλτας Γκουίντο ντε Μάρκο, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο από χθες το βράδυ για τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο η επίσημη τελετή υποδοχής του κ. ντε Μάρκο και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι επίσημες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και η υπογραφή των συμφωνιών.

    [04] (Κ) Χάντμπωλ - Νίκη της τουρκικής ομάδας

    Μέσα σε αθλητοπρεπή πλαίσια διεξήχθη χθες το βράδυ στο στάδιο "Ελευθερία" στη Λευκωσία ο αγώνας μεταξύ των γυναικείων ομάδων χάντμπωλ Λατσιών και Ουσκουντάρ Κωνσταντινούπολης, για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο.

    [05] (Κ) ΚΣ ΟΑΣΕ - Ομάδα Μεσογείου - Λεμεσός

    Η Ομάδα Εργασίας για θέματα Μεσογείου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ του ΟΑΣΕ), συναντάται σήμερα και αύριο στη Λεμεσό.

    [06] (Κ) Επισκόπηση Kυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο kυπριακό πρόβλημα όπως διαμορφώνονται μετά τη συνάντηση του Παρισιού μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ, του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς και η κινητικότητα ενόψει της συνάντησης κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη απασχολούν τα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου. Τα σενάρια για τις προεδρικές, οι "αδυναμίες" του Κεντρικού Σφαγείου Κοφίνου και το βάπτισμα του πυρός σήμερα σε δημοτικά - νηπιαγωγεία προβάλλονται επίσης στις κυπριακές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Σε πλήρη κινητικότητα η Αθήνα ενόψει Κοπεγχάγης", πως η ελληνική κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη ότι μπορεί να μην λυθεί το Κυπριακό μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, που θα γίνει τον προσεχή Δεκέμβριο, εργάζεται με στόχο την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση με την πρώτη ομάδα των χωρών που θα ενταχθούν σε αυτή. Σε άλλο θέμα γράφει για τις προειδοποιήσεις του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη ότι θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην Κύπρο, σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ.

    "Το Θάρρος" με τον τίτλο "Και ο Αναστασιάδης 'βλέπει' Κληρίδη", γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, με δήλωσή του στον "Αντέννα", επιβεβαιώνει χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας για το ενδεχόμενο νέας διεκδίκησης της προεδρίας της Δημοκρατίας από τον νυν Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη. Αλλού γράφει ότι ο Χωρεπίσκοπος Αρσινόης Γεώργιος φαίνεται να προβληματίζεται για το ότι η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου δεν του επιτρέπει να επιτελέσει τα καθήκοντά του, βοηθώντας έτσι την Εκκλησία της Κύπρου να διαδραματίσει το ρόλο που πρέπει να έχει στην εποχή μας και στις δύσκολες συνθήκες που περνά ο τόπος.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Ανεξεταστέο το σφαγείο", γράφει πως το Κεντρικό Σφαγείο Κοφίνου "αδυνατεί" να ανταποκριθεί στις υποδείξεις για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό, έτσι ώστε να συνάδει με τα πρότυπα που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε επιθεώρηση που έγινε τον περασμένο Ιούλιο από αντιπροσωπεία της ΕΕ, σύμφωνα με την εφημερίδα, "διαπιστώθηκαν απαράδεκτες συνθήκες". Αλλη είδηση είναι ότι μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου 2002 θα είναι έτοιμο σε όλες του τις λεπτομέρειες το πλοίο "Κερύνεια - Ελευθερία", που αποτελεί πιστό αντίγραφο αρχαίου εμπορικού κυπριακού πλοίου. Με το "Κερύνεια - Ελευθερία" θα μεταφερθούν χαλκός και άλλα συμβολικά δώρα στην Ελλάδα το 2004, με την ευκαιρία της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

    "Η Σημερινή" έχει κύριο τίτλο "Νάρκες στην ένταξη" και αναφέρεται σε δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη για "προσπάθειες δημιουργίας αρνητικού κλίματος" καθώς και ανησυχίες της πολιτικής ηγεσίας στην Κύπρο γύρω από τον κίνδυνο τεμαχισμού της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προβάλλει ανταπόκριση της εφημερίδας "Ντέιλι Τέλεγκραφ" από το ψευδοκράτος, η οποία επισημαίνει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα κατεχόμενα και επιβεβαιώνει τον κίνδυνο αφανισμού των Τουρκοκυπρίων.

    "Ο Φιλελεύθερος" έχει κύριο τίτλο "Αν δεν τα βρούμε θα παρέμβει ο ΓΓ" και γράφει ότι στη συνάντηση του Παρισιού, ο Κόφι Ανάν κατέστησε σαφές τόσο προς τον Πρόεδρο Κληρίδη όσο και προς τον κατοχικό ηγέτη ότι εάν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου δεν γεφυρώσουν τις διαφορές τους στις βασικές πτυχές θα υποβάλει τις δικές του προτάσεις. Στο πρωτοσέλιδο γράφει ακόμη ότι υπό τη σκιά ορισμένων εκκρεμοτήτων, όπως η στελέχωση των σχολείων, άρχισε η νέα σχολική χρονιά στα δημοτικά με εξήντα χιλιάδες μαθητές.

    Η "Χαραυγή" με τίτλο "Καμία υποχώρηση στην κυριαρχία" προβάλλει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι πριν από τις προεδρικές εκλογές θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε σοβαρά διλήμματα και αποφάσεις καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε νέες συνθήκες στο Κυπριακό που καθιστούν αναγκαία την ενότητα στο εσωτερικό. Κάνει ακόμη αναφορά σε "ρεκόρ προσλήψεων στο δημόσιο" με 1.274 προσλήψεις κατά την περίοδο 2000-2001 και προσθέτει ότι ενώ δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το 2002 η κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στη Βουλή για νέες προσλήψεις λόγω της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    [07] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Μάλτας - Συνομιλίες

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Πρόεδρος της Μάλτας Γκουίντο ντε Μάρκο, επικεφαλής αντιπροσωπειών από τις δύο χώρες, άρχισαν επίσημες συνομιλίες στη Λευκωσία, μετά το πέρας των οποίων Κύπρος και Μάλτα θα υπογράψουν συμφωνίες για την προώθηση και αμοιβαία προστασία των επενδύσεων και τη συνεργασία στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας.

    Τον κ. ντε Μάρκο, ο οποίος έφθασε τα ξημερώματα στο νησί, για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος Κληρίδης, στο πλαίσιο της επίσημης τελετής υποδοχής στις 10 το πρωί.

    [08] (Κ) Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης - Νέα σχολική χρονιά

    Με την καινοτομία εισαγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών και την εισαγωγή της ενισχυτικής διδασκαλίας για παιδιά αλλόγλωσσα και για παιδιά που έχουν μαθησιακά προβλήματα, αρχίζει η σχολική χρονιά στα Δημοτικά σχόλεια, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης Γρηγόρης Χόπλαρος.

    [09] (Κ) Δήμαρχος Αμμοχώστου - Εικόνα Αγίου Νικολάου Αμμοχώστου

    Σε διαβήματα προβαίνει ο Δήμος Αμμοχώστου ώστε η εικόνα του πολιούχου Αγίου της κατεχόμενης πόλης, του Αγίου Νικολάου, μεταφερθεί στις ελεύθερες περιοχές, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Κίκης Καζαμίας.

    Οπως είπε, "η εικόνα του Αγίου Νικολάου θα ζητηθεί για πανηγυρικό εσπερινό των Αμμοχωστιανών στις ελεύθερες περιοχές".

    [10] (Κ) Γιώργος Λιλλήκας - Συνάντηση ομάδας εργασίας ΚΣ ΟΑΣΕ

    Επιβάλλεται να διαμορφωθεί μια διαδικασία στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που θα προάγει το διάλογο σε μόνιμη βάση επιδιώκοντας τη συνεργασία μεταξύ των μεσογειακών χωρών προς αμοιβαίο όφελος, δήλωσε ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ (ΚΣ του ΟΑΣΕ), βουλευτής Γιώργος Λιλλήκας.

    [11] (Κ) Κατεχόμενα - Οικονομικά προβλήματα

    Εντονες αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί μεταξύ των Τ/Κ η οικονομική κρίση στα κατεχόμενα και δημοσιεύματα τ/κ εφημερίδων δεν αποκλείουν κοινωνική έκρηξη εξαιτίας της απελπισίας του κόσμου.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνάντηση Σημίτη-Κληρίδη

    Δεν έχει μέχρι στιγμής προγραμματιστεί οποιαδήποτε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη για ανταλλαγή απόψεων επί του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    "Μέχρι της στιγμής δεν έχει προκύψει τέτοια ανάγκη για μια τέτοια συνάντηση και το θέμα είναι ανοικτό μεταξύ των δύο ανδρών να συναντηθούν μόλις προκύψει μια τέτοια αναγκαιότητα", είπε ο κ. Παπαπέτρου, σημειώνοντας πως αυτό μπορεί να γίνει είτε πριν είτε μετά τη νέα συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, που θα γίνει στις 3 και 4 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη.

    [13] (Κ) Κύπρος- Μάλτα - Συμφωνίες - Συνομιλίες Προέδρων

    Κύπρος και Μάλτα υπέγραψαν σήμερα συμφωνίες που αφορούν την προώθηση και αμοιβαία προστασία των επενδύσεων και τη συνεργασία στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας.

    Οι διμερείς συμφωνίες υπογράφηκαν μετά από συνομιλίες που έγιναν στο Προεδρικό Μέγαρο μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών με επικεφαλής τους Προέδρους Γλαύκο Κληρίδη και Γκουίντο ντε Μάρκο.

    Σε δηλώσεις μετά την τελετή υπογραφής ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι η ενταξιακή πορεία Κύπρου και Μάλτας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση θα ευοδωθεί σύντομα έτσι ώστε οι δύο φίλες χώρες να συνεχίσουν την ιστορική τους πορεία και τη στενή συνεργασία ως μέλη της διευρυμένης ευρωπαϊκής οικογένειας.

    [14] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό

    Την εκτίμηση ότι με τις χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, διατύπωσε σήμερα στη Λεμεσό ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Κληρίδης - Προεδρικές εκλογές

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης εργάζεται με γνώμονα το γεγονός ότι η εξουσιοδότηση που έχει λήγει τον προσεχή Φεβράρη και σε κανένα απολύτως πρόσωπο δεν έχει κοινοποιήσει οποιαδήποτε πρόθεσή του να αλλάξει τη διακηρυγμένη θέση του να μην είναι υποψήφιος στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Σημίτη

    Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρέτισε σήμερα διά του Εκπροσώπου της Μιχάλη Παπαπέτρου τις χθεσινές δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στη Θεσσαλονίκη αναφορικά με την Κύπρο.

    [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

    [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό

    Υπάρχουν ορισμένα σημεία στα οποία υπάρχει σμίκρυνση των διαφορών των απόψεων των δύο πλευρών στο Κυπριακό, όπως για παράδειγμα το θέμα των εξουσιών της κεντρικής κυβέρνησης και των εξουσιών των ομόσπονδων κρατιδίων, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Ερωτηθείς αν δηλαδή υπάρχει σύγκλιση απόψεων όσον αφορά τον κατάλογο των εξουσιών τα οποία πρέπει να έχει η κεντρική κυβέρνηση μετά τη λύση του Κυπριακού, ο κ. Παπαπέτρου απάντησε καταφατικά για να προσθέσει πως "δεν είναι μεγάλες οι διαφορές σε αυτό το θέμα".

    [19] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 9/9/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7399          1,7503
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7057          1,7159
    Λίρα Αγγλίας                     1,09335         1,1000
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     202,6516        204,2728
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1165          3,1414
    Δολάριο Καναδά                     2,6577          2,6789
    Κορώνα Δανίας                     12,9093         13,0125
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7754         12,8776
    Κορώνα Σουηδίας                   16,0257         16,1539
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5359          2,5561
    

    [20] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            87,16  ( 0,69)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    355.520
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   188.246    353,21  ( 1,02)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    136.836     98,08  ( 1,32)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     12.568     81,65  ( 0,09)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.321     21,22  ( 0,47)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     13.651     61,39  (-0,18)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      3.546    105,39  (-0,75)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     69.080     18,75  (-0,42)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     17.453     57,15  (-0,42)
    Ετ. Πληροφορικής              £      7.188      3,69  ( 1,37)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      4.654     12,91  (-1,83)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         54     15,38  (-1,79)
    Ξενοδοχεία                    £     26.376     48,52  ( 1,17)
    Αλλες Εταιρείες               £     58.939     83,66  ( 1,55)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΚΣ ΟΑΣΕ - Συνάντηση Ομάδας Εργασίας

    Ενθαρρυμένη από την ατιμωρησία και την εξευμενιστική αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνει, η Τουρκία επιδιώκει, ακόμα και με απροκάλυπτες απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, να καταστήσει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) όμηρο της αδιάλλακτης πολιτικής της στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα στη Λεμεσό ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    [22] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόσκληση Μπροκ - Ανάν - Πρόεδρος Κληρίδης

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν ευνοεί την πραγματοποίηση συζήτησης για το Κυπριακό ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απαντήσει μέσα στο πνεύμα αυτό στη σχετική πρόσκληση που του απεστάλη από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελμαρ Μπροκ.

    [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη

    Η θετική πορεία των τραπεζικών τίτλων διατήρησε την αγορά σε ανοδική τροχιά στην πρώτη συνάντηση της εβδομάδας, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να καταγράψει μικρά κέρδη της τάξης του 0,7%, κλείνοντας στις 87,16 μονάδες. Στις 355 χιλιάδες λίρες διαμορφώθηκε η αξία των συναλλαγών με τους τραπεζικούς τίτλους να προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών.

    [24] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Θεσσαλονίκη - Ημερίδα

    Στόχος και όραμα της κυπριακής κυβέρνησης, αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου της νήσου, είναι όπως με την υιοθέτηση της Νέας Βιομηχανικής Πολιτικής αλλά και με νέες στρατηγικές προσεγγίσεις και συνεργασίες η κυπριακή βιομηχανία να ανασυγκροτηθεί και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, ώστε να αποτελέσει έναν πραγματικό κινητήρα για οικονομική ανάπτυξη και ευημερία ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

    [25] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Πρεσβευτής ΗΠΑ

    Τη σθεναρή δέσμευση της χώρας του για υποστήριξη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στις προσπάθειες που καταβάλλει για εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού, επανέλαβε ο νέος Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον.

    [26] (Κ) Κεντέρης - Θάνου - Αφιξη

    Την πεποίθηση ότι η στήριξη των Ολυμπιακών προϊόντων "Αθήνα 2004" αποτελεί στήριξη των Ολυμπιακών Αγώνων που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, εξέφρασαν οι Ολυμπιονίκες και Πρωταθλητές Ευρώπης Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου.

    [27] (Κ) Οπερα Turandot - Eva Marton

    Δεν μάγεψε μόνο τον Πρίγκιπα Calaf η ιδιόμορφη βασίλισσα των πάγων Turandot, αλλά και όλους όσοι κατέκλυσαν χθες βράδυ την πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου, όπου η Εθνική Οπερα της Πολωνίας έδωσε την τρίτη και τελευταία της συναυλία στο πλαίσιο του Pafos Aphrodite Festival (PAF), εκτελώντας με ακρίβεια και συναισθηματισμό την τελευταία και ημιτελή όπερα του Ιταλού μουσουργού Giacomo Puccini, την "Turandot".

    Στον ομώνυμο ρόλο η γεννημένη στη Βουδαπέστη το 1943, σοπράνο Eva Marton, η οποία σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ χαρακτήρισε το κυπριακό κοινό "εξαιρετικό και ζεστό" και εξέφρασε την ικανοποίηση της για την ποιότητα της όλης παραγωγής.

    [28] (Κ) Κύπρος - CPA - Διάσκεψη - Ναμίμπια

    Η Κύπρος συμμετείχε σήμερα στη συνεδρία της Περιφέρειας των Βρετανικών Νήσων και της Μεσογείου, στο πλαίσιο της 48ης Παγκόσμιας Διάσκεψης του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (CΡΑ), με τους βουλευτές Μάρκο Κυπριανού, Κυριάκο Τυρίμο και Κωστάκη Κωνσταντίνου.

    [29] (Κ) ΕΕ - Φερχόιγκεν - Ντε Σότο - Συνάντηση

    Επίσκεψη στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες πραγματοποίησε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος συναντήθηκε με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση, Γερμανό Επίτροπο Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    [30] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό

    Για σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό μέχρι το τέλος του χρόνου ελπίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    [31] (Κ) ΥΠΕΞ - Αναχώρηση για Νέα Υόρκη

    Διαπιστώνεται μία αποφασιστικότητα από πλευράς Ηνωμένων Εθνών να γίνει πιο ουσιαστικός ο διάλογος στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σημειώνοντας ότι αν και υπάρχει διάθεση από ε/κ πλευράς να συνεχίσει την εποικοδομητική της στάση, "λείπει από αυτή την εξίσωση η διάθεση της τουρκικής πλευράς".

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι παρατηρήθηκε σμίκρυνση των διαφορών ανάμεσα στις δύο πλευρές, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "δεν πρόκειται περί πρόσφατης σμίκρυνσης".

    [32] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Μάλτας - Επίσημο δείπνο

    ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 21:00

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιφέρει πολιτική σταθερότητα, ασφάλεια και συνοχή, εκτιμά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος θεωρεί πως η διεύρυνση της ΕΕ θα βοηθήσει την Ενωση να καταστεί "πρωταγωνιστής" στη διεθνή σκηνή.

    Σε ομιλία του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του Προέδρου της Μάλτας Γκίντο ντε Μάρκο, ο Πρόεδρος Κληρίδης ευχαρίστησε τον φιλοξενούμενό του για την σταθερή υποστήριξη προς την Κύπρο που εδράζεται σε αρχές στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

    Απαντώντας, ο κ. ντε Γκίντο είπε ότι υπάρχει μια φυσική προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών, προσθέτοντας πως η Μάλτα πάντοτε υποστήριζε μιαν ενωμένη Κύπρο προς όφελος όλων των Κυπρίων.

    [33] (Κ) Πρόεδρος Μάλτας - Δήμαρχος Λευκωσίας - Δηλώσεις

    Την πεποίθηση ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να εμπλακεί στο Κυπριακό ώστε να διαγραφεί η γραμμή κατάπαυσης του πυρός που διαχωρίζει την Κύπρο, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Μάλτας Γκίντο ντε Μάρκο, ο οποίος είπε πως ελπίζει να υπάρξει πολιτική θέληση για την επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. ντε Μάρκο, ο οποίος επισκέφθηκε την γραμμή κατάπαυσης του πυρός στην οδό Λήδρας συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα, είπε ότι η κυβέρνηση της χώρας του "υποστηρίζει συνεχώς το δικαίωμα του λαού της Κύπρου να ζει σε μιαν ενωμένη Κύπρο".

    [34] (Κ) Κεντέρης - Θάνου - Ολυμπιακά προϊόντα

    Οι Ελληνες Ολυμπιονίκες Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου, στην παρουσία προσωπικοτήτων του πολιτικού, κοινωνικού και εκκλησιαστικού βίου του τόπου, παρουσίασαν απόψε στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία τα αυθεντικά ολυμπιακά προϊόντα του "Αθήνα 2004".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 9 September 2002 - 17:49:25 UTC