Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-09-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ομήρου- Ετήσιο μνημόσυνο Δώρου Λοϊζου
  • [02] (Κ) Γάλλος ΥΠΕΞ - Κύπρος - ΕΕ
  • [03] (Κ) Ποδόσφαιρο
  • [04] (Κ) Δήμος Μόρφου - Αδελφοποίηση με Μεσολόγγι
  • [05] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό
  • [07] (Κ) Κύπρια 2002 -Εναρξη - Ορχήστρα Νέων ΕΕ
  • [08] (Κ) Νέοι Ορίζοντες - Κυπριακό - ΕΕ

  • [01] (Κ) Ομήρου- Ετήσιο μνημόσυνο Δώρου Λοϊζου

    Οι στιγμές που περνά η Κύπρος είναι κρίσιμες και απαιτούν λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς, τόσο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών όσο και των μεθοδεύσεων αποτροπής της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε ομιλία του στο ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα Δώρου Λοϊζου, που τελέστηκε στην εκκλησία Αγίου Προκοπίου, στο Μετόχι Κύκκου, ο κ. Ομήρου επεσήμανε πως "δυστυχώς εκείνοι που οφείλουν να εργάζονται για την εκπλήρωση των εγγυητικών τους υποχρεώσεων απέναντι στην Κύπρο με δηλώσεις, ιδέες και προτάσεις, ενθαρρύνουν την τουρκική αδιαλλαξία υπονομεύοντας το αδιαίρετο της κυριαρχίας του κυπριακού κράτους".

    [02] (Κ) Γάλλος ΥΠΕΞ - Κύπρος - ΕΕ

    Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλεπέν δήλωσε πως τα 15 κράτη μέλη της ΕΕ προτιμούν την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ.

    Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Helsingor της Δανίας για τις

    [03] (Κ) Ποδόσφαιρο

    
    
    Με τρεις αγώνες ολοκληρώνεται σήμερα η δεύτερη αγωνιστική του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος α' κατηγορίας.
    
    Στο Τσίρειο Στάδιο αναμετρώνται ο Αρης με τον ΑΠΟΕΛ, στο στάδιο Παραλιμνίου η Ενωση Νέων Παραλιμνίου με την Ανόρθωση και στο γήπεδο "Αμμόχωστος" η ΑΕΚ με το Διγενή Μόρφου.
    
    Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 7.30 το βράδυ. 
    
    Στους χθεσινούς αγώνες σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:
    
    Ολυμπιακός - Αλκή               2 - 0
    
    Απόλλων - Αθλητική Ενωση Πάφος  2 - 2
    
    Νέα Σαλαμίνα - Εθνικός Αχνας    1 - 1
    
    

    [04] (Κ) Δήμος Μόρφου - Αδελφοποίηση με Μεσολόγγι

    Ο Δήμος Μόρφου και ο Δήμος Μεσολογγίου αδελφοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στη Λεμεσό.

    Το πρωτόκολλο αδελφοποίησης υπέγραψαν ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας και ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Ρεπάσος Κωνσταντίνος.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας έγινε και η βράβευση των άριστων μαθητών της Μόρφου κατά τη σχολική χρονικά 2001 - 2002, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου επεσήμανε

    [05] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι προεκλογικές διεργασίες στα κόμματα και μια δημοσκόπηση για τις προεδρικές εκλογές απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου Τύπου. Οι δηλώσεις σε σχέση με την καταδικαστική απόφαση για την ΑΤΗΚ, οι πληροφορίες αναφορικά με την έρευνα για τα χρηματιστηριακά πεπραγμένα το 1999 καθώς και οι προειδοποιήσεις των αγροτών για δυναμικές κινητοποιήσεις είναι επίσης ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" αναφέρει στο κύριό της θέμα με τίτλο "Του απαγόρευσαν την είσοδο για ένα χρόνο" ότι από έρευνα που η ίδια έκανε στην ιστοσελίδα του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών προκύπει ότι το όνομα του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου περιλήφθηκε το 1995 σε ειδική λίστα των ατόμων που συνεργάζονταν με χώρες, κατά των οποίων οι ΗΠΑ είχαν εφαρμόσει οικονομικό αποκλεισμό. Ενα χρόνο αργότερα το όνομα αφαιρέθηκε από τη λίστα αυτή. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού μετά από σχετική μελέτη, έχει καταρτίσει πρόγραμμα στατικής και αντισεισμικής αναβάθμισης όλων των δημοτικών σχολείων, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε 35 περίπου εκατομμύρια λίρες.

    "Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Στο προσκήνιο σενάρια κρίσης" γράφει ότι ξανάρχονται στην επιφάνεια, με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου και δηλώσεις Τούρκων επισήμων και του κατοχικού ηγέτη, τα σενάρια θερμής κρίσης με αφορμή την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς προηγούμενη λύση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι με νέες δυναμικές κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι αγρότες με αφορμή την αναμενόμενη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, ενώ σε σύσκεψη αποφάσισαν να ζητήσουν συνάντηση την ερχόμενη βδομάδα με τους Υπουργούς Οικονομικών, Γεωργίας και Εμπορίου.

    Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "300 στην πόρτα της Εισαγγελίας" ότι λεπτό προς λεπτό η ερευνητική επιτροπή για το ΧΑΚ καταγράφει τα χρηματιστηριακά πεπραγμένα κατά το 1999 και σε δύο λίστες ντοκουμέντο σημειώνονται οι "μεγάλοι παίκτες" της αγοράς που πωλούσαν και αγόραζαν με έπαθλο κέρδη αρκετών εκατομμυρίων. Αλλού γράφει ότι ο ΔΗΣΥ οδεύει ολοταχώς για στήριξη της υποψηφιότητας του Προέδρου του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου, με το διάλογο ΔΗΣΥ και Σοσιαλδημοκρατών να έχει εισέλθει επί του πρακτέου και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη να διαμηνύει ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να υιοθετήσει ακόμη πιο ριζοσπαστικές αριστερές θέσεις, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις προγραμματικές θέσεις του ΚΙΣΟΣ.

    "Η Σημερινή" έχει κύριο τίτλο "Νυστέρι στην ΑΤΗΚ" και προβάλλει δηλώσεις στην εφημερίδα βουλευτών που ζητούν έρευνα σε βάθος για όλες τις πτυχές που άπτονται των δραστηριοτήτων της Αρχής. Ταυτόχρονα ζητούν καταλογισμό ευθυνών και παραδειγματική τιμωρία όσων ξεγέλασαν τη Βουλή και ευθύνονται για το "σφαγιασμό των πολιτικών". Η εφημερίδα προβάλλει ακόμη τις εκτιμήσεις του αναπληρωτή καθηγητή του Κανονικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης Θεόδωρου Ξ. Γιάγκου για κίνδυνο ανατροπής της συνοχής στην Εκκλησία της Κύπρου σε περίπτωση που υπάρξει μακρόχρονη ακυβερνησία.

    "Ο Φιλελεύθερος" έχει κύριο τίτλο "Δημογραφικός εμβολισμός" και γράφει ότι την ώρα που οι εξελίξεις στο Κυπριακό κινούνται με επιταχυνόμενους ρυθμούς και καταληκτικές δυναμικές, το κατοχικό καθεστώς επισπεύδει στα κατεχόμενα την άρδην αλλαγή των δημογραφικών δεδομένων και δομών, διαφοροποιώντας τους αριθμούς και την ταυτότητα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Επίσης στο πρωτοσέλιδό του, ο "Φ" προβάλλει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν μετά τη συνάντηση που θα έχει στο Παρίσι με τον Πρόεδρο Κληρίδη και το Ραούφ Ντενκτάς θα προβεί σε δήλωση με την οποία θα καθορίζονται τα επόμενα βήματα του διεθνούς οργανισμού, χωρίς να αποκλείεται να διατυπώνονται και θέσεις επί της ουσίας.

    Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Προηγείται με διαφορά" δημοσιεύει δημοσκόπηση της εταιρείας RAI Consultants, που έγινε το μήνα Ιούλιο, η οποία φέρει τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να εξασφαλίζει προβάδισμα 14% έναντι του ανθυποψηφίου του, Προέδρου του ΚΙΣΟΣ, Γιαννάκη Ομήρου. Η εφημερίδα προβάλλει ακόμη στο πρωτοσέλιδό της συνέντευξη των γονιών του σμηναγού Πάρι Αθανασιάδη που σκοτώθηκε στο τραγικό δυστύχημα της 10ης Ιουλίου. Στις δηλώσεις τους αποκαλύπτουν τις ανησυχίες του παιδιού τους καθώς και άλλων αξιωματικών της αεροπορίας για τις πτήσεις που πραγματοποιούσαν και ζητούν περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό

    "Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους όσοι εμπλέκονται στις διαδικασίες διευθέτησης του Κυπριακού πως δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτός ο κατατεμαχισμός της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας", τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στην εκδήλωση "Μέρα μνήμης κατεχόμενης Αχερίτου", που πραγματοποιήθηκε στις Βρυσούλλες.

    Ο κ. Χριστόφιας έστειλε το μήνυμα πως ο κυπριακός λαός "δεν πρόκειται να δεχθεί την ουσιαστική διχοτόμηση με την καρατόμηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας" και επεσήμανε πως πρέπει να γίνει κατανοητό μέσα και έξω από την Κύπρο ότι "δεν μπορεί να υπάρχουν κρατικά σύνορα των συστατικών πολιτειών της Ομοσπονδίας αλλά διοικητικές γραμμές".

    [07] (Κ) Κύπρια 2002 -Εναρξη - Ορχήστρα Νέων ΕΕ

    Το Διεθνές Πολιτιστικό Φεστιβάλ "Κύπρια 2002", ανοίγει απόψε τις πύλες του και υποδέχεται για δωδέκατη χρονιά το φιλότεχνο κοινό της Κύπρου, με συναυλία της Ορχήστρας Νέων Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα δοθεί στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ' στη Λευκωσία.

    [08] (Κ) Νέοι Ορίζοντες - Κυπριακό - ΕΕ

    Οι Νέοι Ορίζοντες με ανακοίνωση τους επισημαίνουν ότι "ενώ από διεθνείς κύκλους συντελούνται καθοριστικές διεργασίες για το Κυπριακό και την ενταξιακή μας πορεία, σε Κύπρο και Ελλάδα επικρατεί πανεθνική αδράνεια".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 1 September 2002 - 17:49:07 UTC