Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-08-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Pafos Aphrodite Festival - Δήμαρχος Πάφου
  • [02] (K) Αστυνομία - Παράνομοι μετανάστες
  • [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Εθνική Ελπίδων - Ηττα
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Ποδόσφαιρο - Εθνική Κύπρου - Βόρειος Ιρλανδία
  • [06] (Κ) Κύπρος - Τουρκία - Χάντμπωλ
  • [07] (Κ) ΥΦΕΞ Ελλάδας - Κύπρος
  • [08] (Κ) "Κερύνεια - Ελευθερία" - Πολιτιστική Ολυμπιάδα "Αθήνα 2004"
  • [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα σημαντικά κέρδη
  • [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Δανία - Τουρκία - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Pafos Aphrodite Festival - Δήμαρχος Πάφου

    Τη "βασίλισσα των πάγων" Turandot ετοιμάζεται να υποδεχθεί το μεσαιωνικό κάστρο της Πάφου το οποίο μετατρέπεται για χατίρι της σε "παγωμένο παλάτι" προκειμένου να φιλοξενήσει στις 6,7 και 8 Σεπτεμβρίου 2002 την ομώνυμη όπερα του Ιταλού μουσουργού Giacomo Puccini (1858 - 1924) την οποία παρουσιάζει στα πλαίσια του "Pafos Aphrodite Festival" (PAF) η Εθνική Οπερας της Πολωνίας.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Δήμαρχος Πάφου και Πρόεδρος του PAF, Φειδίας Σαρίκας είπε ότι το φεστιβάλ "αναβαθμίζει και προβάλλει την Πάφο και την Κύπρο διεθνώς ως έναν προορισμό ο οποίος φιλοξενεί ποιοτικές εκδηλώσεις", μερικές από τις οποίες λόγω του υψηλού καλλιτεχνικού τους επιπέδου "δεν είναι δυνατό να παρουσιασθούν σε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου", γεγονός που τιμά την πατρίδα μας.

    [02] (K) Αστυνομία - Παράνομοι μετανάστες

    [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Εθνική Ελπίδων - Ηττα

    Βαριά ήττα με σκορ 4 1 γνώρισε χθες βράδυ στο Τσίρειο στάδιο η Εθνική Ελπίδων ποδοσφαίρου της Κύπρου από την αντίστοιχη ομάδα της Βουλγαρίας.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το "όχι" που εισέπραξε ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ από την δανέζικη προεδρία της ΕΕ για τον καθορισμό ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, οι παραστάσεις των ΗΕ προς τις κατοχικές δυνάμεις για την παραβίαση του στάτους κβο στην Πύλα, οι κομματικές διεργασίες ενόψει των προεδρικών εκλογών και η εξαγγελία του Υπουργού Υγείας Φρίξου Σαββίδη για τη δημιουργία κεντρικής μονάδας άμεσης ιατρικής περίθαλψης είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Με άδεια χέρια έφυγε ο Γιλμάζ από τη Δανία" γράφει ότι η προσπάθεια του Αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ να εξασφαλίσει η Τουρκία ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ επί δανέζικης προεδρίας απέβη άκαρπη, αφού στη συνάντηση που είχε χθες με το Δανό Πρωθυπουργό Αντρες Φογκ Ρασμούσεν το μόνο που άκουσε ήταν κάποια θετικά σχόλια για το πακέτο μεταρρυθμίσεων. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Νίκο Νουρή, προκύπτει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία του κοινού από τη μείωση μέχρι και 20% της εισαγωγής συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ανταλλάγματα προσφέρει η Αθήνα" γράφει ότι κρίσιμες συσκέψεις της ανώτατης ηγεσίας της Ελλάδας με κύριο άξονα το Κυπριακό και την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, πραγματοποιούνται την ερχόμενη Παρασκευή στην Αθήνα, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και υπό τη σκιά της πολιτικής αστάθειας στην Τουρκία, που συμπίπτει χρονικά με μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι τα ΗΕ έχουν προβεί σε έντονες παραστάσεις προς τον τουρκικό στρατό κατοχής αναφορικά με την παραβίαση του στάτους κβο στην περιοχή του μεικτού χωριού Πύλα, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκτελών χρέη εκπροσώπου Τύπου της δύναμης, Ταγματάρχης Ντέζιου Κις.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Δίωξη υπαλλήλου γιατί μίλησε στον ΄Π΄", γράφει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου διέταξε πειθαρχική έρευνα εναντίον του Προέδρου των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Κύπρου Νίκου Λυρακκίδη δύο ημέρες μετά την ομολογία του στην εφημερίδα ότι υπάρχουν ραντάρ που δεν χρησιμοποιούνται. Αλλού γράφει ότι με την κατάθεση νέας δέσμης εισηγήσεων, ως πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, αναμένεται να απαντήσει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, σε ενδεχόμενη υποβολή άτυπων εγγράφων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Μολύνουν το υπέδαφος" γράφει ότι νέες διαστάσεις προσλαμβάνει το σκάνδαλο της αποθήκευσης επικίνδυνων τοξικών και χημικών ουσιών σε κατοικημένες περιοχές, με ορατό τον κίνδυνο διαρροής και πρόκλησης ανεπανόρθωτων συνεπειών στην υγεία του κοινού. Αλλού γράφει ότι ο νομικός - διεθνολόγος, ειδικός σε θέματα ΕΕ και Διεθνούς Δικαίου Χρίστος Ιωσηφίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι θέλει να δημιουργήσει "ιστορικό προηγούμενο", με αντικειμενικό στόχο την αναγκαστική εκτέλεση της τελικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), από την Τουρκία, σύμφωνα με την οποία υποχρεούται να καταβάλει χρηματική αποζημίωση στον ίδιο για την παράνομη αποστέρηση του δικαιώματός του να έχει πρόσβαση στην περιουσία του στην κατεχόμενη περιοχή της Αθηαίνου.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Στην ΕΕ τώρα το κλειδί των εξελίξεων" γράφει ότι συναντήσεις με τους Κοινοτικούς αξιωματούχους Γκούντερ Φερχόιγκεν και Χαβιέρ Σολάνα ζήτησε και θα έχει στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, στις οποίες θα εγείρει το Κυπριακό, τονίζοντας ότι οι Βρυξέλλες, δεν θα πρέπει να αναμιγνύονται στις προσπάθειες επίλυσής του. Αλλού γράφει ότι ενώ οι αρχιερείς που ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, ανέρχονται μέχρι στιγμής στους τέσσερις, ο Μητροπολίτης Πάφου δηλώνει πλέον ξεκάθαρα πως σε περίπτωση κατά την οποία οι γιατροί γνωματεύσουν ότι ο Μακαριότατος δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του, θα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες αντικατάστασής του.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "΄Ομηρο΄ θέλουν τον Ομήρου", γράφει ότι "διαπραγματεύσεις εφ΄ όλης της ύλης, σκληρούς όρους και ουσιαστική συμμετοχή του ΔΗΣΥ στην εξουσία απαιτούν στελέχη του κόμματος από το ΚΙΣΟΣ για να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Προέδρου του Γιαννάκη Ομήρου" και προσθέτει ότι οι συζητήσεις αναμένεται να ενταθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, "ώστε να υπάρχει άλλοθι για την ηγεσία του ΔΗΣΥ να εγκαταλείψει την υποψηφιότητα Γιαννάκη Ομήρου". Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας απέστειλε επιστολές συμπαράστασης προς τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των χωρών που επλήγησαν από τη θεομηνία των τελευταίων ημερών.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Δεν έγινε το μπουμ στον τουρισμό" ότι το μπουμ στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής το οποίο είχε προβλέψει ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, απέτυχε στο να δώσει ελπίδα ότι θα αυξάνονταν οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία της τουριστικής βιομηχανίας, που προειδοποιούν ότι οι ψηλές τιμές κρατούν τους τουρίστες μακριά. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης εξήγγειλε χθες σχέδια για τη δημιουργία κεντρικής μονάδας η οποία θα παρέχει άμεση ιατρική περίθαλψη σε επείγοντα περιστατικά.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Ποδόσφαιρο - Εθνική Κύπρου - Βόρειος Ιρλανδία

    Η Εθνική Ανδρών Κύπρου στο ποδόσφαιρο αντιμετωπίζει σε φιλικό αγώνα απόψε στις 10.00 (ώρα Κύπρου) στο Μπέλφαστ την αντίστοιχη ομάδα της Βορείου Ιρλανδίας.

    [06] (Κ) Κύπρος - Τουρκία - Χάντμπωλ

    Εκτός από σωματειακό επίπεδο και σε εθνικό επίπεδο η Κύπρος έχει κληρωθεί να παίξει με την Τουρκία για τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα χάντμπωλ.

    [07] (Κ) ΥΦΕΞ Ελλάδας - Κύπρος

    [08] (Κ) "Κερύνεια - Ελευθερία" - Πολιτιστική Ολυμπιάδα "Αθήνα 2004"

    Εχει σχεδόν ολοκληρωθεί σε καρνάγιο της Λεμεσού η ναυπήγηση του πλοίου "Κερύνεια Ελευθερία", πιστό ομοίωμα του αρχαίου εμπορικού πλοίου, με το οποίο η Κύπρος θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα "Αθήνα 2004".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Κερύνειας, η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει με την τελετή καθέλκυσης του πλοίου στις 10 Νοεμβρίου 2002 και η κορύφωσή τους με την παράδοση χαλκού στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004" για την κατασκευή των χάλκινων μεταλλίων των Αγώνων, που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2004.

    Ανάδοχοι του "Κερύνεια Ελευθερία" προτάθηκαν να είναι από κοινού οι Πρόεδροι της Κυπριακής και της Ελληνικής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης και Κωνσταντίνος Στεφάνοπουλος.

    [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα σημαντικά κέρδη

    Σε ανοδική τροχιά για τέταρτη συνεχή χρηματιστηριακή συνάντηση κινήθηκε η αγορά, κλείνοντας ελαφρώς κάτω από τις 90 μονάδες, με τη μεγάλη πλειονότητα των μετοχικών τίτλων να κλείνουν σε υψηλότερα επίπεδα τιμών. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέα σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,84%, αγγίζοντας τις 89,47 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 829 χιλιάδες λίρες, ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και αρκετές προσυμφωνημένες συναλλαγές.

    [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            89,47  ( 1,84)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    829.735
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   357.324    363,54  ( 1,49)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    172.412     99,78  ( 1,37)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    171.197     84,07  ( 0,41)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.396     24,83  (-1,43)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     12.467     61,47  ( 0,87)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     12.859    109,36  ( 3,45)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     29.601     19,36  ( 1,79)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     54.661     54,72  ( 2,01)
    Ετ. Πληροφορικής              £      8.909      3,41  (-0,29)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     40.317     14,18  ( 4,57)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         64     16,35  ( 8,13)
    Ξενοδοχεία                    £    158.428     51,48  ( 2,84)
    Αλλες Εταιρείες               £    124.546     87,86  ( 2,54)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Δανία - Τουρκία - Κυπριακό

    Μία λύση στο κυπριακό πρόβλημα θα διευκόλυνε τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όμως αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Δανίας Anders Fogh Rasmussen.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 21 August 2002 - 17:49:11 UTC