Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-08-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Μνημόσυνο Φλωράκη και τεσσάρων αξιωματικών
  • [03] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Πύλα - Τουρκικές προκλήσεις

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το ανοικτό κανάλι επικοινωνίας που σύμφωνα με πληροφορίες διατηρεί το Λονδίνο με το ψευδοκράτος, οι επικείμενες εξελίξεις στο Κυπριακό και την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, οι χθεσινές δηλώσεις του προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια για το αδιαίρετο της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η δημοσιοποίηση των αρχείων του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρο την περίοδο 1965 - 1968 είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Ηρεμία πριν το ξεκαθάρισμα" γράφει ότι η ηρεμία που παρουσιάζουν αυτή την περίοδο τα δύο βασικά θέματα εξωτερικής πολιτικής, Κυπριακό και ενταξιακή πορεία, είναι μόνο πρόσκαιρη, καθώς τα τέλη του Αυγούστου και ο Σεπτέμβρης θεωρείται μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος, καθώς πολλά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης δήλωσε ότι εφόσον ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος νοσηλεύεται σε ιδιωτικό κέντρο υγείας, το υπουργείο δεν έχει πρόσβαση ούτε στη μεθοδολογία αποθεραπείας του Μακαριότατου ούτε σε ιατρική ενημέρωση.

    "Η Μάχη" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Στις κάλπες μόνο όσοι θέλουν" γράφει ότι στους σχεδιασμούς και προγραμματισμούς τους για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές , τα κόμματα θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τον αστάθμητο παράγοντα που θα βρεθεί μπροστά τους, την απενεργοποίηση, δηλαδή, της νομοθεσίας για την υποχρεωτική ψηφοφορία μια εξέλιξη που σίγουρα θα κρατήσει μακριά από τις κάλπες μεγάλο ποσοστό του εκλογικού σώματος. Αλλού γράφει ότι όπως προκύπτει από τα αρχεία του αμερικανικού ΥΠΕΞ που αναφέρονται στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο, την περίοδο 1964 - 1968 και που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι ΗΠΑ έκαναν σκέψεις για αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στην Κύπρο, μετά τις διακοινοτικές ταραχές στις αρχές του 1964.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Ανοικτή γραμμή Χέϊν - Ντενκτάς" γράφει ότι με στόχο την προώθηση λύσης στη βάση της πολυεπίπεδης κυριαρχίας, λειτουργεί ανοικτό κανάλι επικοινωνίας μεταξύ Λονδίνου και ψευδοκράτους. Στο πλαίσιο αυτό ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έτυχε ενημέρωσης ακόμη και για το περιεχόμενο πρόσφατης επικοινωνίας του Βρετανού ΥΦΕΞ Πίτερ Χέϊν και του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη, όπως αποκάλυψε σε Τ/Κ και ξένους δημοσιογράφους, ο λεγόμενος "υπεξ" του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης δήλωσε χθες ότι σε εγρήγορση βρίσκονται αυτήν την περίοδο οι Αρχές Ασφαλείας της Δημοκρατίας για να αποτραπεί η μαζική ελευθερία λαθρομεταναστών.

    "Η Σημερινή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "΄Φωτιά΄ στις τσέπες μας" , γράφει ότι κύμα αυξήσεων βάζει φωτιά στην τσέπη του Κύπριου πολίτη τους ερχόμενους μήνες μια και η σταδιακή εκτόξευση της τιμής των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος προβλέπεται ότι θα επιφέρει αλυσιδωτές αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών. Αλλού γράφει ότι σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ο Α΄ Αντιπρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) Γιώργος Χριστοφίδης διαταράσσει τη νηνεμία του πολιτικού σκηνικού υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του θα πρέπει να κατέλθει αυτόνομα στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, με υποψήφιο τον Πρόεδρό του Γιώργο Βασιλείου.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Με απειλές τετελεσμένων" γράφει ότι ραγδαίες θα αποβούν τελικά οι εξελίξεις στο Κυπριακό, αμέσως μετά τη συνάντηση της 6ης Σεπτεμβρίου στο Παρίσι κατά την οποίαν όπως γίνεται αντιληπτό ο ΓΓ των ΗΕ θα καλέσει τα δύο μέρη αφενός να επιταχύνουν τις διαδικασίες επιλύσεως του προβλήματος και αφετέρου να συναινέσουν σε συγκεκριμένες νέες πρωτοβουλίες και βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλού γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τρεις από τις μεγαλύτερες αεροπορικές συμμαχίες στον κόσμο - "One world", "Skyteam" και "Wings" - με στόχο την προσχώρηση σε μια από αυτές, κάτι που όπως εκτιμάται θα συμβάλει τα μέγιστα στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους και στην αύξηση του κύκλου εργασιών τους.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο της θέμα " ΄Παίζουν΄ με την κυριαρχία" γράφει ότι ο προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε χθες την εκτίμηση ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά θα βρεθεί μπροστά σε σοβαρά διλήμματα και μεγάλες δυσκολίες στο άμεσο μέλλον. Σημείωσε ταυτόχρονα ότι εκτός από την καθημερινή έκφραση ετοιμότητας για λύση του Κυπριακού επιβάλλεται να τηρούμε αποφασιστική στάση στα θέματα που είναι αδιαπραγμάτευτα όπως εκείνο της κυριαρχίας. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών ορισμένες κλινικές στην περιοχή Παραλιμνίου - Πρωταρά, φαίνεται να αντιμετωπίζουν τους ασθενείς τους "ως εμπόρευμα από το οποίο θα αποκομίσουν όσο το δυνατό περισσότερα χρήματα".

    [02] (Κ) Μνημόσυνο Φλωράκη και τεσσάρων αξιωματικών

    Στην παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου και πλήθους κόσμου τελέστηκε σήμερα στην εκκλησία της Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλουριώτισσα το 40ημερο μνημόσυνο του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελου Φλωράκη, του Ταξίαρχου Στυλιανού Δεμέναγα, του Σμηναγού Πάρη Αθανασιάδη, του Υποσμηναγού Μιχάλη Σιακαλλή και του Υποπλοίαρχου Νικόλα Γεωργίου, που σκοτώθηκαν από την πτώση του ελικοπτέρου, στο οποίο επέβαιναν στις 10 Ιουλίου.

    Στο μνημόσυνο παρέστησαν ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης, βουλευτές και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, Αντισυνταγματάρχης Βασίλειος Ντάβαλης και άλλοι επίσημοι.

    Παρέστησαν επίσης αξιωματικοί της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, πολλοί αξιωματικοί και υπαξιωματικοί όλων των όπλων της Εθνικής Φρουράς, οι συγγενείς των νεκρών αξιωματικών και πλήθος κόσμου.

    Στη διάρκεια του μνημοσύνου εκτυλίχθηκαν ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές, με τους συγγενείς των νεκρών αξιωματικών να θρηνούν τους δικούς τους ανθρώπους γονατιστοί μπροστά στις φωτογραφίες τους που τοποθετήθηκαν στη μέση της εκκλησίας, ενώ στο προαύλιο ήταν παρατεταγμένο τιμητικό άγημα από καταδρομείς και η φιλαρμονική της εθνοφρουράς παιάνιζε πένθιμα εμβατήρια.

    Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως "όραμά μας είναι η δημιουργία δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς ισχυρών, αποτελεσματικών και ικανών να αποτελέσουν μια αξιόπιστη δύναμη αποτροπής, με υψηλό βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας, με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και ηθικού, (που να είναι) εξοπλισμένες με σύγχρονα και καλά συντηρημένα μέσα".

    Αυτές οι ένοπλες δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς, πρόσθεσε, "θα συνδυάζουν την ποιότητα των μαχητών, την αξιοπιστία των υλικών και την αποτελεσματικότητα των ηγητόρων και θα πολεμήσουν, εάν χρειασθεί, για να κερδίσουν τον πόλεμο, ανταποκρινόμενες πλήρως στις προσδοκίες της πολιτείας και του ελληνισμού της Κύπρου και της Ελλάδας".

    Ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος δήλωσε μετά το μνημόσυνο πως "αντλούμε δύναμη μέσα από θυσίες σαν και αυτή που μνημονεύσαμε σήμερα γιατί ακριβώς αυτός ο τόπος μόνον με θυσίες μπορεί να απαλλαγεί από την κατοχή".

    Ο κ. Χάσικος ευχήθηκε ακόμη ο Αντιστράτηγος Φλωράκης και οι άλλοι τέσσερις αξιωματικοί να είναι οι τελευταίοι εν καιρώ ειρήνης που θυσιάζονται για την απαλλαγή του τόπου από την κατοχή.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάτι νεώτερο σχετικά με το πόρισμα για τα αίτια του δυστυχήματος, ο Υπουργός είπε ότι ο στόχος τους ήταν "μέχρι την ημέρα του μνημοσύνου, δηλαδή μέχρι σήμερα, να ήταν έτοιμο το πόρισμα".

    "Δυστυχώς όμως", συνέχισε ο κ. Χάσικος, "δεν είναι έτοιμο, ούτε και μπορούμε όμως να πούμε οτιδήποτε προτού διερευνηθεί και η τελευταία λεπτομέρεια".

    [03] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Πύλα - Τουρκικές προκλήσεις

    Ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και έχει προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες για αποκατάσταση του στάτους κβο στην περιοχή της Πύλας, που παραβιάστηκε πρόσφατα από τους Τούρκους.

    Σε δηλώσεις του σήμερα στην εκκλησία της Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλουριώτισσα, ο κ. Χάσικος είπε ότι δεν επιθυμεί την αναγωγή του ζητήματος αυτού "σε μέγα θέμα".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 18 August 2002 - 17:49:04 UTC