Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-08-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ραούφ Ντενκτάς - Καταδίκη Δημοσιογράφων - Δηλώσεις
  • [02] (Κ) Κατεχόμενα - Τ/Κ δημοσιογράφοι - Ταλάτ - Αγκολεμλί
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Υπουργείο Εμπορίου - Τουρισμός - Εσοδα

  • [01] (Κ) Ραούφ Ντενκτάς - Καταδίκη Δημοσιογράφων - Δηλώσεις

    Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι υπάρχει στα κατεχόμενα ελευθερία του Τύπου, πίσω από την οποία κρύβονται δημοσιογράφοι που προσβάλουν την "τιμή" και την "υπόληψη" του ψευδοκράτους.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο, όταν κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει την "καταδίκη" του Αρχισυντάκτη της "Αφρίκα" Σενέρ Λεβέντ και του δημοσιογράφου Μεμντούχ Ενέρ, ο κ. Ντενκτάς υποστήριξε ότι "για να καταδικαστεί ένας δημοσιογράφος σε μια τέτοια ποινή σημαίνει ότι υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος".

    [02] (Κ) Κατεχόμενα - Τ/Κ δημοσιογράφοι - Ταλάτ - Αγκολεμλί

    Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αναφερόμενος στην "καταδίκη" του Αρχισυντάκτη της "Αφρίκα" Σενέρ Λεβέντ και του δημοσιογράφου Μεμντούχ Ενέρ, έκανε λόγο για "ντροπή", χαρακτηρίζοντας την "απόφαση" αποτέλεσμα προκατάληψης.

    Ως λυπηρή και ατυχή χαρακτήρισε την "καταδίκη" των Λεβέντ και Ενέρ ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Χουσεϊν Αγκολεμλί.

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε ο Ελληνας Ολυμπιονίκης Κώστας Κεντέρης στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα χθες βράδυ, η εξελίξεις στο Κυπριακό, οι προσεχείς προεδρικές εκλογές, η "φυλάκιση" του Αρχισυντάκτη της τ/κ εφημερίδας "Αφρίκα" από το κατοχικό καθεστώς, η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, η κρίση στην Εκκλησία και διάφορα εσωτερικά θέματα απασχολούν κατά κύριο λόγο τις σημερινές εφημερίδες της Κύπρου.

    Η "Αλήθεια", κάτω από τον τίτλο "Ενα νέο 'οδικό χάρτη'", γράφει ότι οι "15" της ΕΕ θα ετοιμάσουν νέο "οδικό χάρτη" για την Τουρκία, που θα παρουσιαστεί κατά πάσα πιθανότητα στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης τον ερχόμενο Δεκέμβριο και στον οποίο να υπάρχει αναφορά για το πότε θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η φόρμουλα αυτή κρίνεται η πλέον εφικτή, προσθέτει η εφημερίδα, καθώς μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης δεν αναμένεται να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στις μεταρρυθμίσεις και επειδή οι "15" δεν θέλουν να δώσουν στη Τουρκία κάθετα αρνητική απάντηση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι "ο Τάσσος Παπαδόπουλος "διαβλέποντας ότι οι πιθανότητες επιτυχίας μειώνονται, υποχρεώθηκε να βγει στην αναζήτηση άλλων κομμάτων που θα τον υποστηρίξουν".

    "Η Μάχη", υπό τον τίτλο "Επεκτείνεται η φωτιά στην Εκκλησία", γράφει ότι η γνωμάτευση του ιατροσυμβουλίου για την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου, όχι μόνο δεν καταλάγιασε το σάλο στους κόλπους της Εκκλησίας, αλλά πυροδότησε νέα έξαρση αντιδικίας που παίρνει διαστάσεις και σε άλλες δραστηριότητες των ιεραρχών μας. Προσθέτει ότι ο Μητροπολίτης Πάφου μίλησε για "πέμπτη φάλαγγα" που δεν επιτρέπει σύγκληση της Ιεράς Συνόδου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών εξέφρασε φόβους ότι μπορεί να δημιουργηθεί "καρτέλ" στα αρτοσκευάσματα και στο γάλα από τις μεγάλες εταιρείες και πρόσθεσε ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει υγιής ανταγωνισμός όσον αφορά τις δύο αυτές κατηγορίες προϊόντων.

    Ο "Πολίτης", κάτω από τον τίτλο "Σκευωρία για να μας φιμώσουν", φιλοξενεί δήλωση του Οσμάν Λεβέντ, αδελφού του φυλακισμένου Αρχισυντάκτη της τ/κ εφημερίδας "Αφρίκα", με την οποία καταγγέλλει το καθεστώς Ντενκτάς ότι κατασκεύασε άλλη μια σκευωρία εναντίον της εφημερίδας και των δημοσιογράφων της, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι διεθνείς αντιδράσεις γύρω από την υπόθεση είναι πολύ ισχυρές. Ο Οσμάν Λεβέντ, γράφει η εφημερίδα, πρόσθεσε πως πρέπει να γίνει κατανοητό από το καθεστώς Ντενκτάς ότι η Ευρώπη δεν ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Αθήνα και Λευκωσία εκφράζουν φόβους για νέα δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, η οποία να παραπέμπει σε αναγνώριση (acknowledgement) τους ψευδοκράτους και να κινείται στο ίδιο πλαίσιο με τη δήλωση της 12ης Σεπτεμβρίου 2000.

    "Η Σημερινή", κάτω από τον τίτλο "'Φαρμάκι' τα φάρμακα", γράφει ότι εκατοντάδες φάρμακα στην Κύπρο έχουν τιμές που "καίνε και αφαιμάσσουν οικονομικά τον Κύπριο καταναλωτή". Προσθέτει ότι στην Ελλάδα τα φάρμακα είναι μέχρι 450% φθηνότερα και 50% σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και ότι οι ασθενείς διαμαρτύρονται έντονα για τα "υπέρογκα χρηματικά ποσά" που αναγκάζονται να πληρώνουν, ζητώντας τη λήψη δραστικών μέτρων προκειμένου να μειωθεί η τιμή των φαρμάκων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η εργατική ειρήνη στις τράπεζες "βρίσκεται και πάλι στον αέρα", αφού η κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε την περασμένη Πέμπτη φαίνεται για την ώρα προσωρινή ενόψει της συζήτησης για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.

    "Ο Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Μια κυριαρχία σε τρία επίπεδα", γράφει ότι αυτή τη φορά ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν θα αρκεστεί στις εκκλήσεις προς τα δύο μέρη για να μειώσουν τις αποστάσεις που τους χωρίζουν. Προσθέτει ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση, ο ΓΓ του ΟΗΕ στις 6 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι προτίθεται να θέσει επί τάπητος το πιο δύσκολο ζήτημα από την ημερήσια διάταξη του Κυπριακού, την κυριαρχία, επί του οποίου θα καταθέσει συγκεκριμένες ιδέες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι είναι ορθή η παρατήρηση του Συνδέσμου Καταναλωτών ότι η χρέωση ηλεκτρισμού για το δίμηνο Μαρτίου - Μαϊου έγινε στη βάση υπολογιζόμενης τιμής καυσίμων 82,30 λίρες τον μετρικό τόνο που ίσχυε το δίμηνο Μαϊου - Ιουλίου αντί 72,75 λίρες που ήταν η πραγματική τιμή των καυσίμων.

    Η "Χαραυγή", κάτω από τον τίτλο "Χρησιμοποιούν το ΠΑΣΟΚ", γράφει ότι η συνεχής επίκληση από μέρους του ΚΙΣΟΣ των σχέσεων που διατηρεί με το ΠΑΣΟΚ, με αναφορές που παραπέμπουν ευθέως σε υποστήριξη του ελλαδικού κυβερνώντος κόμματος προς την υποψηφιότητα Ομήρου στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να αποκομιστούν εκλογικά οφέλη, προκαλεί αντιδράσεις. Προσθέτει ότι τόσο ο υποψήφιος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος όσο και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επέκριναν τη στάση του ΚΙΣΟΣ, τονίζοντας ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η ενότητα ελληνικού και κυπριακού λαού. Αλλού γράφει ότι ο Ελληνας Ολυμπιονίκης Κώστας Κεντέρης στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες του Μονάχου με χρόνο 19,85 "κέρδισε τον Αίολο" κάνοντας νέο ρεκόρ αγώνων και φυσικά πανελλήνιο ρεκόρ.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει στο πρωτοσέλιδο θέμα της ότι στην Βρετανία η Αστυνομία κατευθύνει τις έρευνες της για την ανεύρεση των δύο μαθητριών που εξαφανίστηκαν στους χρήστες του διαδικτύου καθώς διαπιστώθηκε ότι πριν την εξαφάνισή τους είχαν κάνει χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και εκτιμάται ότι οι δύο μαθήτριες απήχθηκαν από κάποιον που τις προσέγγισε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο αριθμός των χρηστών ηρωίνης στην Κύπρο αυξάνεται σύμφωνα με τον Διευθυντή του θεραπευτικού κέντρου "Τόλμη" Γιώργο Πογιατζή, ο οποίος είπε ότι ο αριθμός των ατόμων που ζητούν βοήθεια και κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών που παράγονται από το όπιο έχει αυξηθεί.

    Η οικονομική εφημερίδα "Νέος Τύπος", κάτω από τον τίτλο "Μετάθεση στόχων", γράφει στο κύριο θέμα της ότι η ύφεση στην οικονομία και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η διεθνής αρνητική κατάσταση και οι επιπτώσεις από τα συσσωρευμένα προβλήματα του "μεγάλου σκανδάλου στο Χρηματιστήριο", θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο ενταξιακό και μεταενταξιακό πρόγραμμά της Κύπρου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι παρασκηνιακή συνεννόηση απέτρεψε την αναπομπή του Νόμου για το επίδομα τέκνου. Η εφημερίδα, επικαλούμενη πληροφορίες της, προσθέτει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Υπουργός Οικονομικών και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ βρήκαν λύση για την αναπλήρωση του πρόσθετου κόστους που επιφέρει ο Νόμος.

    Η οικονομική εφημερίδα "Xpress", υπό τον τίτλο "Σανίδα σωτηρίας για το ΧΑΚ", γράφει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο σχέδιο που εκπόνησε ομάδα εμπειρογνωμόνων, για να βοηθήσει στην αναστροφή της πτωτικής πορείας των μετοχών των τριών τελευταίων χρόνων και διέπεται από καθολική στήριξη καθώς θεωρείται ότι συγκεντρώνει τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Προσθέτει ότι το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία φορέα που θα αναλάβει όλα τα δάνεια των επενδυτών που έγιναν από την 1η Ιανουαρίου 1999 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2001. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Αστυνομία Αμμοχώστου διεξάγει έρευνες προκειμένου να ανακαλύψει σπείρα Βρετανών φερόμενων ως τουριστών οι οποίοι σε διάστημα ημερών εξαργύρωσαν πέραν των 1.000 στερλινών Σκωτίας σε χαρτονομίσματα των 20 λιρών.

    [04] (Κ) Υπουργείο Εμπορίου - Τουρισμός - Εσοδα

    Μείωση της τάξης του 7,22% παρουσιάζουν τα έσοδα από τον τουρισμό κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2002, σε σύγκριση την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, μειωμένα παρουσιάστηκαν κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2002 τα έσοδα από το τουρισμό, τα οποία ανήλθαν σε 445.474.355 λίρες σε σύγκριση με 480.126.583 λίρες την αντίστοιχη περσινή περίοδο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 10 August 2002 - 17:49:05 UTC